vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidUniversiteit moet meer artsen afleveren

Universiteit moet meer artsen afleveren

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 sep – De Anton de Kom Universiteit van Suriname moet meer artsen gaan afleveren. Volgens de Ware Tijd heeft de regering bepaald dat de numerus fixus wordt verhoogd.

Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst van de ministerraad die werd voorgezeten door president Desiré Bouterse. Minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Volksontwikkeling bleek de enige minister die niet gelijk voor het idee te vinden was. Volgens de krant ging de rest van de ministerraad wel gelijk mee en moest Adhin inbinden. Hoeveel studenten extra worden toegelaten is niet duidelijk. “Er komen binnen enkele dagen formele mededelingen”, zegt Adhin.

Zo moet voorkomen worden dat ‘verwarring en misverstand’ ontstaan. De numerus fixus, het maximum aan studenten die jaarlijks worden toegelaten, is eerder opgetrokken. Het oorspronkelijke aantal van dertig ging naar veertig. Op de medische faculteit zelf is nog niets bekend over het besluit van de regering. “Het kan zijn dat het aantal toelatingen wordt verruimd, maar tot op dit moment heb ik geen gewijzigde beschikking”, zegt faculteitsfunctionaris Paul Brandon.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

11 REACTIES
  1. Inderdaad numero’s fixus opheffen.
    Meer studenten toelaten, anders komen de werkeloze Nederlandse artsen de banen hier overnemen.
    Ook meer eigen artsen, zodat de bestaande artsen te maken krijgen met goede en gezonde concurrentie. Laat de jongere generatie nu komen, de oude hebben hun portemonnee flink gevuld, en zien liever dat er minder collega artsen bijkomen.


    Maak melding
  2. 26 sept. 2014

    Het is bekend dat Suriname een tekort heeft aan eigen artsen.
    Bekend is dat al jaren Cubaanse, Nederlandse en Amerikaanse (militaire) artsen steeds dit tekort moeten opvullen.

    Nu wil de regering in Suriname de numerus fixus voor toelating voor de artsenstudie verhogen. Hierdoor moet op termijn voldoende eigen Surinaamse artsen ter beschikking zijn.

    Maar is deze verhoging van de numerus fixus wel de enige oplossing? Srika denkt van niet.

    In 2007 had Srika hier op dit forum aangeven een aantal studenten uit Suriname hier in Nederland pro Deo te begeleiden.
    Tevens was dit een vergelijkingsexperiment. Zullen deze studenten sneller afstuderen dan de studenten die in Suriname zijn gebleven en met wie zij nog contact onderhielden.

    Vier van hen begonnen bij Erasmus met de artsenstudie en in Suriname waren vijf van hun schoolvrienden/ vriendinnen ook met hun artsenstudie begonnen. De studie duurt normaal 6 jaren.

    Resultaat:

    In 2013 studeerden van Erasmus drie af (dus binnen de tijd) en die andere studeert eind 2014 af.

    Op mijn vraag aan de drie hoe het met hun vrienden in Suriname gegaan is, bleek een de opleiding verlaten te hebben voor fysio. en de vier hebben studieachterstanden opgelopen, tot zelfs 2,5 jaren.

    Dus die studenten in Suriname doen gemiddeld langer over hun artsenstudie. Acht tot negen jaren is vermoedelijk in Suriname normaal geaccepteerd.

    Op de vraag hoe dit in Suriname kan, werd Srika verteld dat vaker de universiteitsdocenten niet op de colleges aanwezig zijn (werken op dat moment ergens in een ziekenhuis of zitten in het buitenland), studenten krijgen niet de juiste begeleiding tijdens de opleiding (anderen wel,omdat deze studenten belangrijke familiebanden hebben), moeten te lang wachten op tentamenuitslagen en als je als student hiervoor aandacht vraagt, ben je de pineut. Medische docenten denken dat zij daar de goden wel zijn.

    Srika denkt dat dit het grootste probleem is waarmee de artsenopleiding in Suriname kampt. Dit moet eerst verbeterd worden en pas dan zal een verhoging van de numerus fixus effectief kunnen resulteren in het afleveren van meer eigen Surinaamse artsen.

    Van de drie Surinaamse afgestudeerde artsen van Erasmus is een nu teruggekeerd naar Suriname en de twee anderen maken van de regeling voor afgestudeerden gebruikt om in Nederland maximaal twee jaren langer te mogen verblijven, te werken en zo werkervaring op te doen.

    Nee Suriname, deze twee jonge artsen komen zeker terug naar hun geboorteland! Dat weet Srika 100% zeker !
    Srika


    Maak melding
  3. Dus wie gaat de studenten begeleiden? Wie gaat de colleges verzorgen?
    De artsen die al met een overvolle agenda zitten?
    Dus niet!
    Zou meneer Adhin dáárom tegengestribbeld hebben?
    Deze maatregel zal leiden tot niveau-verlaging.


    Maak melding
  4. Maar dan artsen met de juiste motivatie en persoonlijkheid. De opleiding tot arts kost de samenleving heel veel geld. Beroepen als artsen, professoren, politici, onderwijzers, politie, militairen en rechters is meer dan alleen een “Job” ,anders heb je als samenleving niks aan. T


    Maak melding
  5. Het optrekken van de numerus fixus is niet de oplossing.
    Als de Anron de Kom Universiteit jaarlijks 30 artsen kan afleveren, is dat meer dan genoeg voor een klein land als Suriname.
    Nu er een staking onder artsen uitbreekt, is er ineens paniek.
    Echter de oplossing van veel problemen zit ‘m niet in de kwantiteit, maar in de kwaliteit.
    Volgens de jongste berichten van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Suriname zitten meer dan 2.000 !!! afgestudeerden werkeloos thuis.
    Er is simpelweg geen werk voor deze mensen.
    Als de numerus fixus voor geneeskunde wordt opgetrokken, verdwijnt een deel van de afgestudeerden naar het buitenland of achter de geraniums, omdat zij hier niet aan de slag komen.
    Moeten we deze studenten volgens mij niet aandoen.


    Maak melding
  6. Het is nu al een probleem voor de overheid om de artsen te betalen.
    Als er meer bijkomen word het aantal bezoeken aan de arts meer dus ook het te betalen bedrag.
    Wie o wie al de betaling verrichten??????
    Er is nergens ter wereld concurrentie onder de artsen eerder sprake van monopolistisch gedrag dus een prijszetter waardoor het volk het gelag betaald.


    Maak melding
  7. 1.painfull truth I : universiteiten hebben geen enkele plicht voor het ‘afleveren’ van welke soort afgestudeerde dan ook ; II. het is de studerende die de plicht heeft om vlot af te studeren, anders houdt hij alleen maar een studieplek onnodig bezet.
    2.numerus fixus is een protectionistische maatregel. het moet toch duidelijk zijn dat dit gedrocht uit de vorige eeuwen zeker nu zinloze tekorten aan academici oplevert. bovendien zullen tijdens de studie altijd wat mensen afvallen of studie-achterstand creeren (ja hoor, studenten doen dit echt zelf !) waardoor dus 30 toegelatenen minder dan 30 afgestudeerden zullen opleveren. DUS : I.laat iedereen die geneeskunde wil studeren toe tot de opleiding, desnoods met een faseveschil van een kwartaal of een halfjaar (gezien de beperkte opleidingscapaciteit van de medische faculteit).II. examineer middels een onafhankelijk orgaan, met bvb caraibische en europese specialisten erbij ; niet zoals nu met names &faces III. reken op afvallers en traagstudeerders ; gooi ze er eventueeel subiet eruit IV. de afgestudeerde basisartsen moeten vlotter kunnen doorstromen naar specialisten-opleidingen of andere takken zoals medische statistiek, -management, -economie, etc.etc..een goed begin zou zijn een andere samenstelling van de huidige src te bewerkstelligen : niet alleen med.spec. maar ook een rechtsgeleerde, een econoom en een socioloog (tenminste) erbij. KORTOM : breek de verschillende monopolieen in het gezondheidszorgsysteem.


    Maak melding
  8. 28 SEPT. 2014

    Beste Rudinho,

    Lees opnieuw het item van 27 februari 2013: Parlement baalt van sukkelende universiteit.

    Lees dan de reactie van zowel parlementsleden van de coalitie als van de oppositie.

    Brandon (MWI) praat nu constant over “hoge doorstroming” en ”,hoog percentage afgestudeerden”, maar vergeet steeds zich absoluut uit te drukken.(Bron: Site ADEK/MWI)

    Rudinho, kan jij wel achter de absolute cijfers van van de laatste vijf jaren van het MWI komen? Zelfs op de site van WMI staat daarover niets !!

    Verder mag worden opgemerkt dat sinds 1964 tot 2012 500 artsen op het MWI zijn opgeleid.(Bron: ADEK/MWI) Conservatief genomen is dat 14 artsen per jaar, bij een numerus fixus van 30. Dus minder dan 50% haalt de eindstreep, gezien over deze 48 jaren.
    Srika


    Maak melding
  9. ee srika,…echt ? > jok je niet over de cijfers zelf en de bron ervan ?.
    yongu, ik in mijn onschuld had toch betere getallen geschat.
    en dat met de huidige manier van examineren : zeer coulant, met aandacht voor names, faces, matti’s en famiri’s (ongeacht ras en geloof) ?.
    mang, ik ben totaal overstuur geraakt. de dokters-opleiding is een taaie, maar zo taai voor surinamers, dat had ik niet durven fantaseren.
    geen wonder dat surinamers over het algemeen alleen maar ontevreden zijn over doktoren en hun steeds verdenken van geldgierigheid… > ze zijn gewoon jaloers op deze vaklui.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES