‘Grote’ padieboeren voelen zich overgeslagen

8

PARAMARIBO, 26 sep – Grote padieboeren voel zich overgeslagen. De regering wil alleen boeren subsidiëren die minder dan tweehonderd hectare padie hebben infezaaid en geoogst.

Het subsidiegeld moet het verschil compenseren tussen kostprijs en marktprijs. De limiet van tweehonderd hectare wordt als discriminerend ervaren. “Als de overheid zegt dat zij de landbouw een duw in de rug gaat geven, moet ze geen onderscheid maken tussen grote en kleine boeren”, zegt grote boer Liakat Mahawatkhan tegenover de Ware Tijd. Kleine boeren hebben geen of nauwelijks werknemers in dienst.

Dit betekent dus ook geen kosten voor lonen en sociale voorzieningen. Daarom zal aan de regering worden gevraagd om compensatie. “Wij hopen dat de regering positief reageert. Als ze weigert, zullen we als grote bedrijven kijken wat we gezamenlijk kunnen doen”, aldus Mahawatkhan. De voormalige parlementariër dat de belasting op import van landbouwmachines moet worden afgeschaft. Dit kan dan voor vijf jaar om de branche weer overeind te krijgen.

8 REACTIES

 1. Mahawatkhan moet niet zeuren. Door de grote van zijn bedrijf heeft hij schaalvoordelen, die kleine padieboeren niet hebben. Bijvoorbeeld, de afschrijvingskosten op landbouwmachines per geoogste hectare zijn lager en kwantumkortingen, die hij bij de pellerijen kan bedingen. Hij heeft het over loonkosten, die hij moet betalen, maar die kunnen nooit hoog zijn voor werknemers, die ondanks hun arbeid, bijna tot de bedelstaf geraken.


  Maak melding

 2. @ de Grote padieboeren

  Jullie krijgen de kans van je leven .
  Maak niet dezelfde vergissing door op bouta en bende te stemmen!
  Wat weet deze koe bouta, van zaken doen!!
  Stem op Santokhi ,hij zal verandering brengen voor jullie allemaal ,veranderingen die in jullie voordeel zullen zijn .


  Maak melding

 3. @ PdB

  Mahawatkhan is een planter,molenaar en opkoper.Hij zit niet onderdruk als zijn oogst rijp is en van het veld gehaald moet worden.Hij heeft voldoende opslag capaciteit in zijn silo’s.
  Ook Somo is een molenaar en opkoper.Dat verwacht niemand van hem ha haha.


  Maak melding

 4. @Paulus de Boskabouter
  U bent duidelijk iemand die vindt dat het gras elders altijd groener is. De kosten van een van een grote padiboer met 201 ha zijn echt niet veel anders dan die van een kleine met 199 ha (grapje).

  De groten zullen wat voordeel hebben door hun schaal. Ze hebben ook nadelen omdat ze veel zelf moeten organiseren en meer overhead hebben.

  U maakt echter ook een denkfout. De landbouwmachines worden gewoon afgeschreven en dat heeft geen enkele relatie tot of men veel of weinig ha bewerkt. Een kleine padiboer zal machines moeten huren en de kosten daarvan zullen per ha of per bushel min of meer gelijk zijn. De machine verhuurder moet immers concurrerend tarieven aanbieden en er voorzorgen dat zijn machines zoveel mogelijk uren actief is.


  Maak melding

 5. @Jojo

  “U maakt echter ook een denkfout. De landbouwmachines worden gewoon afgeschreven en dat heeft geen enkele relatie tot of men veel of weinig ha bewerkt.”

  Jij maakt een denkfout. De Afschrijvingskosten zijn een vast bedrag per jaar. Als je deze kosten over meer hectaren, die padie opleveren, omslaat, dan dalen de kosten per hectare. Dit is simpel rekenen van de lagere school.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.