Echtpaar komt om tijdens brand in woning

28

Ashokkoemar Dahoe en zijn vrouw Soemintra Dahoe – Bhola, allebei 50 jaar, zijn in de nacht van woensdag op donderdag leven verbrand nadat ze in hun slaap werden verrast door een brand in hun huis aan de Flamingostraat in het noorden van Paramaribo. Alle ramen en deuren waren beveiligd door dievenijzers, zodanig dat ze niet konden vluchten.

Buurtbewoners die wilden helpen konden ook niet dichtbij komen. Ze moesten met lede ogen toezien hoe de vrouw in de kamer door het vuur werd verslonden en hoe de man eerste de voordeur en daarna de achterdeur probeerde te forceren om vervolgens ook levend te worden verbrand.

28 REACTIES

 1. Wat triest,een ieder gaat tzt dood: maar om zo aan je einde te komen lijkt me verschrikkelijk voor de Familie !
  Mijn mede leven aan de Familie, en RIP aan de echtpaar, ik vraag me zelf af, hebben ze zo diep geslapen of hebben ze slaaptabetten gedronken, dat ze zo diep in slaap waren ?
  Volgens mij is hier misdrijf in het spel : Bellie moet dit maar laten onderzoeken, of is het niet de moeite waard omdat ze Hindustanen zijn ? ( het is maar een suggestie. )


  Maak melding

 2. Dit komt door hoe de mensen MOETEN leven in een mooie gezegende land als SU!
  Het gehele huis beveiligen met zware DIEVENIJZER!
  Men moet zich zelf gaan achten of nadenken over twijfelgeval.
  Heel noodlottig voor t echtpaar zonder slechte intentie!
  Bij deze Rust in Vrede….Fam. Dahoe.
  1 Gado de!
  V.H.P. soso LOBI.


  Maak melding

 3. Toen ik alleen nog de foto had gezien vroeg ik me af waarom ze niet uit zo een “huisje” konden vluchten, maar na het lezen van het artikel werd het me duidelijk. Het heeft niets te maken met diepe slaap, slaappillen etc., maar ze zaten helaas gevangen in hun eigen huis.

  Onvoorstelbaar; neem je voorzorgsmaatregelen tegen zware kriminaliteit, wordt dat je dood!
  Een onderzoek naar de oorzaak van de brand is volgens mij vaste procedure. Dus ook in Suriname………als ik me niet vergis.


  Maak melding

 4. De brandweer moet Surinamers wiens huizen, waarvan de deuren en ramen met dievenijzer beveiligd zijn trainen hoe te handelen in geval van brand in de woning.

  Elk gezin van zo’n woning is natuurlijk als eerste verantwoordelijk voor zijn eigen leven en woning, erf, bezit. goederen. Zij moeten daarom ook hun eigen plan van aanpak hebben hoe te handelen in geval van brand in de woning.

  zaken als:
  – hoe redt men het vege lijf van de ouderen, zwakken, vrouw en
  kinderen en je zelf het eerst;
  – waar is een veilige plek/plaats op het erf of op straat om te zijn;
  – wat moet worden uitgeschakeld, zoals elekriciteit, schakelkast,
  gascilinder die buiten de woning is snel ontkoppelen, als dat
  kan;
  – waar zijn de nooduitgangen om het huis te verlaten;
  – zijn er meerdere nooduitgangen, hoe kan men ergens snel het dievenijzer voor een deur of raam verwijderen met de nodige gereedschap. Waar bevindt zich dat gereedschap;

  neem direct contact met 115 en geef het adres, duidelijk door en vertel ook wat voor soort woing, de buurt.
  – blijf uit de buurt van het brandende huis en redt eerst mensen en dieren, jezelf enz, enz, enz.

  Er moet een duidelijke plan van aanpak gemaakt worden door de overheid/brandweer, waardoor Surinamers die in dit soort situaties in deze woningen komen moeten weten hoe ze te werk moeten gaan.

  Wat ook belangrijk is, dat er ook trainingen gedaan worden als er geen brand is, maar de situatie na te spelen waardoor men ziet en weet hoe te handelen als het in werkelijkheid gebeurt en zaken die niet goed zijn kan men een oplossing voor zoeken.

  De Overheid en de brandweer moeten voor bewoners van dit soort huizen en hun naaste buren een methode ontwikkelen over hoe te handelen en hoe men hun vege lijf in veiligheid brengt.

  Ik wens de familie heel veel sterkte toe en dat hun ziel in vrede mogen rusten.

  Waa


  Maak melding

 5. Deze mensen zijn ook indirect slachtoffers van de coup van ’80.Voordien deed je je voordeur niet eens op slot.
  Hopelijk was het echtpaar al buiten bewustzijn toen het vuur hun bereikte.

  R.I.P


  Maak melding

 6. PRECIES.
  Belfort is verantwoordelijk voor deze tragedie.
  Door hem te doen en hoe hij het opneemt voor de criminelen zijn de rest van de burgers genoodzaakt tralies aan te brenhen aan hun woningen !!Het lijkt dan alsof je niet in je huis maar in een gevangenis woont met al die tralies om je heen!


  Maak melding

 7. Vertel eens: in welk van de omringende landen zijn de woningen niet beveiligd met dievenijzer?

  idd. was er weinig of geen dievenijzer in de jaren 60-70, maar toen was het reeds bekend dat er in het buurland Guyana je hand werd afgehakt als je dure sieraden om je pols en vinger had.
  Het zijn van die negatieve ontwikkelingen die haast ieder land ondergaat.

  Vroeger zette de handel in NL ook in de vroege ochtend hun leveringen voor de deur van de klant.
  Nu wordt zelf je vuilniszak opengereten om te kijken of er nog wat haalbaars in zit.


  Maak melding

 8. Is de schuld van de regering.
  Als ze de criminaliteit flink zouden aanpakken en echte straffen zouden geven, zou niemand meer diefijzer hebben. Dan leefden deze mensen nog.

  Rust in vrede


  Maak melding

 9. Abaisa, is dat een excuus om het maar zo te laten, of wordt het niet eens tijd dat er eens iets daadwerkelijk gedaan wordt aan de toenemende en verhardende criminaliteit waar deze mensen indirect het slachtoffer van zijn geworden, of is het weer
  “ik kwam kijken, liet een wind en deed een plas en liet het zo als het was” het kenmerkende van de mentaliteit van Suriname


  Maak melding

 10. Bij brand komen de meeste mensen door verstikking om het leven. Voordat het vuur ze bereikt heeft, zijn ze al gestikt.
  Dat gegeven maakt het gebeuren niet minder noodlottig natuurlijk maar gevoelsmatig lijkt het minder erg dan levend verbrand te worden.
  Ik vind het zo een onzin om te roepen dat het de schuld van die of dat is. Het is een ongeluk!

  Bijna iedereen heeft zijn have en goed beveiligd tegen inbraak, met dievenijzer! Ook dat is een gegeven.

  Waar we niet bij stil blijven staan is dat je jezelf en je medebewoners, eerst moet beschermen. Bespreek altijd met je hele gezin een vluchtroute in geval van één of andere calamiteit.
  Wij hebben bv een raam gemaakt in het dievenijzer. Het heeft een goed hangslot waar elk gezinslid de sleutel van heeft op zijn kamer. Er is dus een mogelijkheid om te vluchten. Of dat lukt is punt 2 maar in principe is er een vluchtweg.
  Vindt de calamiteit juist in die ruimte plaats, dan zijn er nog de voordeur en de achterdeur om te vluchten.

  Een vreselijk ongeval is dit!
  Ik heb een goede vriendin op deze manier verloren.
  De hele buurt, echt de hele buurt stond met lede ogen te kijken hoe de ramp zich voltrok. Veel buurtbewoners hebben tevergeefs, met hamers, palen, stenen, stokken en zelfs met breekijzers, geprobeerd, uit alle macht, het dievenijzer los te krijgen, met gevaar voor eigen leven.
  Niets hielp.

  Afgrijselijk waren de kreten van wanhoop, pijn en angst.
  Het ging je door merg en been.
  In de schaduw van de vlammen op de achtergrond, zakte haar lichaam, met haar kind op de arm, ineen.
  Het laat je nooit meer los, zoiets.

  Aan de familie van Ashokkoemar en Soemintra, wens ik heel veel kracht en sterkte toe.


  Maak melding

 11. Het is heel triest voor deze mensen dit alles alleen voor hun eigen veiligheid. Je zelf opsluiten in je huis zodat je veilig in eigen kan gaan slapen.
  Ik wens de familie heel veel sterkte.


  Maak melding

 12. Heel erg triest en mijn medeleven gaat uit naar de naasten.
  Het kan ons allemaal overkomen.
  In een land, waar misdaad vrij spel heeft, kun je dit soort vreselijke dingen vroeg op laat verwachten.
  We hebben een president, die ons beloofde, dat dievenijzers tot de verleden tijd zouden behoren en een lakei op Politie en Justitie, die veel te weinig doet aan misdaadbestrijding en dat is toch de reden, waarom wij dievenijzers voor of achter de ramen hebben.
  Ons land hobbelt zoals altijd al jaren achter de feiten aan, omdat wij – in algemene zin – geen doorpakkers zijn.
  Suriname is vooral een re-actief land en dat zal volgens mij ook nooit veranderen.


  Maak melding

 13. Intriest hoe dit echtpaar levend in hun eigen woning is verbrand . Ze konden geen kant op door de noodzakelijke beveiliging van hun huis met dievenijzers. Bij nood zit je letterlijk in de val en is hulp van buiten vaak onmogelijk. Dit is echt heel verschrikkelijk.

  Als je de beveiliging van huizen en gebouwen in Suriname onder de loep neemt, dan zie je amper beveiliging van het perceel / woonerf door hoge stalen hekken en goede afsluitbare toegangspoorten, zoals dat eigenlijk wel hoort tegen inbrekers.

  Slechts het woonhuis wordt met dievenijzer beveiligd, waardoor bij noodsituaties als deze ontsnapping onmogelijk is.

  De Surinaamse regering moet, om aan deze levensbedreigende situaties een eind te maken, huiseigenaren zo spoedig mogelijk bij wet verplichten hun woonerf met een stalen hekwerk en desnoods met doornstruiken te beveiligen. Ramen en deuren behoren altijd vrij te zijn van elke obstakel en zijn nooduitgangen !

  Door de buitenkant van je woonerf te beveiligen, compleet met halogeen schijnwerpers voorzien van bewegingsmelders (500 watt), hou je dieven effectiever uit je woonomgeving.

  Wil je optimaal tegen inbrekers beveiligd te zijn, dan is het aan te bevelen om een safe-room in te richten. Dit is een van binnenuit door stalen platen beveiligd gedeelte van het woonhuis, compleet met alle voorzieningen en voedingsmiddelen om 48 uur in door te brengen. Zelfs bij brand is overleving mogelijk in een safe-room.

  Dit lijkt overbodig, maar ook in Nederland hebben vermogende mensen vaak een safe-room om zich bij nood snel hierin terug te trekken. Voor Suriname kan in principe dit ook een oplossing zijn.


  Maak melding

 14. Bij het beveiligen van een woning gaat het om de veiligheid van de bewoners. Het is mij opgevallen dat men bij het beveiligen vooral gefixeerd is op gevaar van buitenaf en geen rekening houdt met brandgevaar of calamiteiten waarbij men de woning zo snel mogelijk dient te verlaten. Ik hoop dat iedereen dit weerzinwekkend voorval zal aangrijpen om eens te controleren wat de eigen situatie is. Indien er sprake is van een vergelijkbaar geval zou men direct andere voorzieningen aan moeten brengen. Je eigen huis mag nooit en te nimmer een vesting zijn waarbij er in geval van nood geen snelle uitweg naar buiten is.

  R.I.P. en strekte aan de nabestaanden.


  Maak melding

 15. @ Michael.

  Ik denk met je mee : maar wat je allemaal opsomt, kost handen vol geld ! Het feit dat je nu een huis kan bouwen in Su is al een Unicum voor velen,deze Hr Dahoe was een chauffeur zie rouw
  advertentie De ware tijd.Jij zegt dat mensen hoge hekken moeten plaatsen, om zich tegen over het dieven gilde te kunnen beschermen ! Ik zie het anders : de Overheid moet harder optreden tegen de Criminaliteit . Je mag je huis inrichten zoals je dat zelf wilt,dat hoef niemand voor je te beslissen.
  Om maar te zwijgen van een safe room,weet je wel wat dat kost ? Mensen die een ander benadeeld dienen gelijk uit de samenleving gehaald te worden door middel van een langdurige hechtenis, bij herhaling gewoon folteren en doodschieten. De meeste mensen hebben geen brandmelders in thuis,dat is niet zo duur en werkt zeer effectief bij rook ontwikkeling. ( Michael : kort samen gevat men moet respect voor hebben voor een ander, en ook afblijven van zijn /haar bezittingen. )


  Maak melding

 16. Als SU veilig was, had deze hel geen plaats gevonden. het huis was beveiligd tegen criminelen!!! Jammer dat zij de sleutel niet gelijk bij de hand hadden!!

  GOD ZIJ MET HEN!!!


  Maak melding

 17. Zo zie je maar!! je bewoont je eigen woning achter slot en grendel en om eerlijk te zijn hoort eigenlijk een DIEF/CRIMINEEL achter de slot en grendel!!! ja toch!!!!


  Maak melding

 18. Wat een pijn zullen deze mensen hebben geleden. Afschuwelijk gewoon. Een zware slag te verwerken voor de nabestaanden. Moge zij rust vinden in het hiernamaals, waar dat ook moge zijn. R.I.P.

  Los van de beveiliging die men als individu moet aanbrengen vanwege de criminaliteit, is het wellicht ook verstandig om nu na te gaan voor jezelf wat jouw ontsnappingsmogelijkheden zijn bij zo een brand.

  De oorzaak zal toch ook moeten worden uitgezocht.

  Sterkte.


  Maak melding

 19. 27 SEPT. 2014

  Srika condoleert hierbij de nabestaanden van dit vreselijk gebeuren!

  Dit is niet de eerste keer dat op zo een manier slachtoffers vallen: door de eigen dievenijzer niet uit het brandend huis te ontsnappen.

  Srika ziet dit als een maatschappelijk probleem binnen de eigen interne veiligheid van personen.

  Srika zal proberen een Surinaamse student op TU-Delft, die zich zijdelings ook bezighoudt met BUVO, interesseren te kijken naar dit probleem van het inzetten van dievenijzer in Suriname. Deze student heeft zelf gewoond in Suriname, kent de soorten dievenijzer, en kan zich op afstand toch een goed beeld vormen.
  Misschien komt er op termijn dan een oplossen voor het toch snel uit het huis te kunnen ontsnappen bij brand.

  Surinamers in Suriname, help ook meedenken !!
  Srika


  Maak melding

 20. Hen die politiek bedrijven met deze tragisch heengaan van deze mensen ,hebben echt geen normen en waarden , jullie zijn zielig bezig ,zo vergaar je geen stemmen mie mang eerder irritatie van de nabestanden .zo ook met de 8 december moorden .altijd als de verkiezingen naderen halen ze 8 december naar voren terwijl ze aan de macht waren en santhoki minister van justitie was.het surinaamse volk slaapt niet ze zijn allert briep mie ray henkes koos de jong of koos de oud ,komen jullie voluit dat je hindustaan bent en neem geen nederlandse naam aan om hier je frustratie te spuggen op deze geliefde regering bekennen jullie je afkomst .
  Wees god dankbaar met die lalarookh.


  Maak melding

 21. Ik citeer wat de droga pres. toen in zijn waan geroepen heeft.
  Ik didibrie en droga beest beloof dat iedereen rustig op zijn balkon gaat zitten zonder tralies want oeng ne libie in wang strafosso, wij gaan de criminaliteit verbannen aldus de volksmisleider en mensenrechten schender desi delano bouterse.

  Ps.
  Pero mi mang fafoe joe dang jij moet de witmang op je blote knieen danken dat zij jou voorouders in hun bootje genaamd Zong meegenomen hebben anders mi boi was je ten prooi gevallen aan ebola.


  Maak melding

 22. Welgemeende condoleances aan de nabestaanden !

  PS @ Pero Onzin :
  Normen en waarden heb je en zet ze in ALLE gevalllen in !
  Ook bij de 8 dec massamoord ! In dat geval betekent het
  niet dokken. Mars go na de krijgsraad voor het aanhoren van je
  lange straf indien je geen verontschuldigingen hebt en geen
  goed verweer.
  Een brute moordenaar van eigen ongewapende landgenoten hoort zeer langdurig de bak in te gaan !
  Dus no kon nanga disi dati langa bere toris !


  Maak melding

 23. Het is vreselijk wat e ris gebeurd. Helaas is dit niet de eerste keer. In het verleden is het al een paar keer gebeurd. Helaas moet men zijn huis beveiligen dat is eenmal een feit. Echter moet wel rekening gehouden worden als er een camaliteit is men veilig en snel het huis kan verlaten.
  Een goedkope oplossing is een branddeur plaatsen. Het iets iets duurder dan een gewoon deur maar wel zo veilig. Een branddeur kan alleen van binnenuit worden geopened.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.