Conferentie landrechten in november

9

PARAMARIBO, 25 sep – De derde editie van de conferentie over landrechten vindt in november plaats. Volgens president Desiré Bouterse zijn de voorbereidingen ver gevorderd.

De twee eerdere conferenties hebben het meningsverschil over de aanspraken van Inheemsen en Marrons niet echt dichterbij een oplossing gebracht. “In elk geval willen wij in november een derde conferentie houden om het wettelijk kader voor elkaar te krijgen voor dit moeilijke vraagstuk”, zei Bouterse bij de rouwplechtigheid voor het overleden opperhoofd van de Saramaccaners. Het wettelijk kader is een uitdaging op zich.

Landrechten van in stam verband levende groepen zijn collectieve rechten. Dit type komt niet in de grondwet van Suriname voor. “De grondwet staat er llijnrecht op en we moeten beide respecteren. We gaan het vraagstuk niet uit de weg, we gaan door met oplossingen zoeken”, aldus Bouterse. Inheemsen en Marrons willen vooral bescherming tegen willekeur bij de verdeling van land.

9 REACTIES

 1. “Landrechten van in stam verband levende groepen zijn collectieve rechten. Dit type komt niet in de grondwet van Suriname voor. “De grondwet staat er llijnrecht op en we moeten beide respecteren. We gaan het vraagstuk niet uit de weg, we gaan door met oplossingen zoeken”, aldus Bouterse. Inheemsen en Marrons willen vooral bescherming tegen willekeur bij de verdeling van land. ”

  Het initiatief is toe te juichen. Ergens moet er een begin worden gemaakt. Zoek ook naar oplossingen om het toe eigenen van percelen tegen te gaan door wilde bezetters. Daarnaast het toewijzen van percelen aan hen die het inderdaad nodig hebben en niet aan speculanten.

  Het is een goed teken om als regeerder de grondwet te respecteren. Dit zou niet incidenteel moeten zijn maar PERMANENT.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 2. @Hojot, inderdaad moet men ergens beginnen, maar ik hoop niet dat men gaat eisen dat het punt van “stam verband levende groepen” wordt opgenomen in de grondwet, omdat het grote problemen kan gaan veroorzaken.

  -Zie de vele gronden die men opeist zonder dat men weet op hoeveel vierkante grond men mag wonen.
  -Steeds weer wordt er een stukje grond opengekapt als men aan gezinsuitbreiding doet.
  -Men houd zich niet aan wetten en regels en zie nu de vele problemen in de hoofdstad.


  Maak melding

 3. ==Ik vergat om te schrijven om het voorbeeld te nemen van een Saramaccaanse politicus die op eiste dat deze groep een stukje grond op eiste van 300km in de lengte en in de breedte.

  -Daarom moet deze wet van “stam verband levende groepen” nooit aangenomen worden.


  Maak melding

 4. Look who’s talking about “grondwet respecteren” en “wettelijk kader”.
  Hoe geloofwaardig is dit uit de smond van the devil.

  In plaats van landrechten van in stam verband levende groepen, zou je niet eerst moeten beginnen met onderwijs – dientengevolge beschaving – aan deze groepen?
  De rest van de Surinaamse bevolking is het betuttelen van deze groepen al meer dan zat.

  Btw; zie foto. Dada begint nu op een oude vetgemeste Chinees te lijken. Dr Fu(fur)Manchu.


  Maak melding

 5. Als de djoeka’s in stam verband willen gaan leven dan geef je ze dat land.Als basis kan dienen de toewijzingen in het verleden gedaan door de bakra’s.Toen zijn de weg gelopen slaven gebieden aangewezen waarin ze zich dienden op te houden en zich als vrij konden beschouwen en handel mochten drijven met Paramaribo.
  Voorwaarde is dat ze weggaan uit de stad en hun misdadigers meenemen.In het binnenland mogen ze dan elkaar afslachten of wat dan ook elkaar aandoen.


  Maak melding

 6. @Globetrotter

  Gelijk heb je!
  De schoft bouta die eerder de grondwet vertrapt heeft en heden nog steeds eraan blijft sleutelen voor Eigen belang[amnestie] moet zijn smoel dichthouden als het gaat om het respecteren van onze Grondwet !!
  Niet vreemd trouwens dat dichtbij de verkiezingen hij de marrongemeenschap wil omkopen door hun grond te geven.
  Hij en brunsie zijn tevens de hoofdverantwoordelijken voor de tragische MOIWANA oorlog die het leven van deze marron gemeenschap ontwricht heeft. Gek he, wij mensen in de stad roepen op om de verantwoordelijken van deze oorlog voor het gerecht te slepen en de slachtoffers zelf lopen achter deze twee criminelen alsof ze aan geheugen verlies lijden.
  Soms vraag ik me af of het wel de moeite waard is om gerechtigheid voor deze mensen te vechten>
  Maar dan denk ik ,ik vecht niet om gerechtigheid voor dezen die niet mee willen vechten,ik vecht voor gerechtigheid voo de slachtoffers die met hun leven hebben betaald voor been nodeloze oorlog begonnen door bouta en brunsie.
  En al bouta ze grond wil geven vboor OMKOPERIJ doeleinden dan moet dat in het BOS gebeuren en niet in de binnenstad.


  Maak melding

 7. Deze conferentie wordt een gebed zonder einde en er zal nooit een echte oplossing worden gevonden voor het landrechtenprobleem.
  Daarvoor zijn de belangen van velen, waaronder de nodige politici, veel te groot.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.