Ministersteam als inzet tegen Chikungunya

8

PARAMARIBO, 24 sep – De regering zet een ministersteam, een zogenaamde onderraad, in om de Chikungunya-epidemie het hoofd te bieden. Dit is meegedeeld tijdens een bijeenkomst tussen regeringsfunctionarissen en parlementariërs. De ziekte is een ware bedreiging.

Dit stelde Martelise Eersel, topfunctionaris op het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de Ware Tijd heeft Eersel zelfs laten doorschemeren dat de parlementsverkiezingen mogelijk op het spel staan. Dit dan als er geen gerichte maatregelen worden getroffen om de oprukkende ziekte te bestrijden. Het aantal slachtoffers valt in hoog tempo sinds de eerste gevallen werden vastgesteld enkele maanden terug. Formeel zijn er ongeveer zeshonderd gevallen.

Maar dit mag gerust worden vermeerderd, omdat veel gevallen niet worden gemeld. Suriname heeft de denguemug, die ook Chikungunya draagt, niet onder controle heeft. Intussen is een crisisplan opgesteld dat het ministersteam moet gaan uitvoeren. Prioriteit krijgen de scholen in stad en district, omdat het nieuwe schooljaar over enkele dagen begint. De regering kreeg de afgelopen tijd aardig wat kritiek te verwerken, vanwege vermeende laksheid.

8 REACTIES

 1. Jokkebrok!!!

  Nu een van de ndp ministers is getroffen door deze epidemie komt men bijeen om een oplossing /kuur te vinden. Als het de normale burger geweest zou zijn zou geen van deze ministers zorgen maken,

  De zelf door het chikungunyavirus getroffen NDP-Assembleelid Amzad Abdoel is zeer verontwaardigd over hoe het beleid van het ministerie van Volksgezondheid en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), dat onder dat ministerie valt, gefaald heeft rond de aanpak van het virus. Burgers zouden volgens hem nauwelijks goede hulp, begeleiding en voorlichting krijgen. Hij uitte zondag 21 september ook zijn twijfels over het door het BOG naar buiten gebrachte aantal mensen dat door chikungunya is getroffen. ‘Het ziet er niet goed uit. Als wij Ebola hier krijgen, zijn wij allemaal dood met uitzondering van hen die een ticket kunnen betalen en vluchten, aldus Abdoel


  Maak melding

 2. Vaak moet er eerst wat gebeuren voordat mensen wakker worden geschud. Ik hoop dat het crisisteam maar ook gelijk een noodplan opstelt, en de nodige voorbereidende maatregelen treft voor het geval ebola ooit 1 x zou overwaaien. Het bekende spreekwoord luid nog steeds: “Dring dresi wakti siki.”

  Rekenen op hulp vanuit de VS mag nooit de policy zijn, aangezien hulp altijd veel te laat aankomt. Hoe beter we voorbereid zijn hoe gemakkelijker het zal zijn om direct adekwaat op te treden bij het 1ste vermoeden, dit om te voorkomen dat ziekte zich snel uitbreid.
  Men zou nu al kunnen beginnen met voorlichting van en over de ziekte, het ziektebeeld, en de mogelijkheden tot preventie.


  Maak melding

 3. Jammer dat Amzad Abdoel geen martelaar is geworden.Anders konden er nog 100 familie leden met hem naar het paradijs.Maar voor hij martelaar wordt,moet hij uitgemaakt hebben of hij een hij is of een zij.


  Maak melding

 4. al staat heel Paramaribo in brand…Bouterse slaapt als een roos. Citaat van de wolf zelf. Ook hier blijkt weer dat het Surinaamse volk van geen belang is, behalve op 25 Mei.


  Maak melding

 5. Ik ben er ook door getroffen en weet echt niet wat ik ermee moet, er schijnt niet echt een behandeling voor te zijn op koortsremmers na en veel rust nemen….. maar idd koortsaanvallen, gewrichtspijn, uitslag op de huid, hoofdpijn… ja gaat lekker zo….. 🙁


  Maak melding

 6. Sommigen doen lacherig, maar het helpt wel degelijk. Lange broek, lange mouw, burka, lichaam helemaal bedekken, gezicht met petroleum insmeren, hoofdhaar afscheren en insmeren met petroleum of pruik dragen, zachtjes (niet hard) inademen en een (cigaretten)filter in de neusgaten plaatsen. Weinig je mond opendoen en veel drinken en regelmatig spugen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.