Bouterse erkent bedreiging illegale mijnbouw

38

PARAMARIBO, 24 sep – President Desiré Bouterse heeft het illegaal mijnen naar goud erkend als bedreiging. Het staatshoofd deed dit in een gesprek met Stephen Letwin, topman van Iamgold.

De Canadese multinational ondervindt enorme last van illegale goudzoekers op het bedrijfsterrein in Brokopondo. Honderden slepen dagelijks goud weg. Daar blijft het niet bij. “De illegale mijnbouwactiviteiten zijn thans ernstige zorgpunten voor de veiligheid en het milieu”, meldt het kabinet van de president. Ook is gesproken over de aanhoudend lage goudprijs op de wereldmarkt, de prijsprognose van de goudindustrie en het gevolg op de lange termijn.

Letwin heeft Bouterse daarom te kennen gegeven dat er bezuinigd moet worden. Het gaat om zeker honderd miljoen dollar aan besparingen. Op de kantoren van Iamgold in Canada zal personeel worden afgevloeid. In Suriname zal efficiënter worden gemijnd. Iamgold heeft de voor eerder dit jaar geplande uitbreiding van de operaties in Brokopondo uitgesteld. Suriname mag voor vijfentwintig procent deelnemen als de operaties doorgaan.

38 REACTIES

 1. ” President Desiré Bouterse heeft het illegaal mijnen naar goud erkend als bedreiging. Het staatshoofd deed dit in een gesprek met Stephen Letwin, topman van Iamgold.”

  Dit is weer één van de sectoren waar achter wordt erkend dat het beleid gefaald heeft. De andere sector is het probleem met energie. Men schijnt het NOOIT te kunnen leren uit het verleden.

  “De Canadese multinational ondervindt enorme last van illegale goudzoekers op het bedrijfsterrein in Brokopondo. Honderden slepen dagelijks goud weg. Daar blijft het niet bij. “De illegale mijnbouwactiviteiten zijn thans ernstige zorgpunten voor de veiligheid en het milieu”, meldt het kabinet van de president”

  De illegale mijnbouwactiviteiten zou gereguleerd worden. Dit voornemen was ooit uitgesproken door het Kabinet van de president. Wat is hiervan geworden in de praktijk. Het schijnt niet te werken.

  “Ook is gesproken over de aanhoudend lage goudprijs op de wereldmarkt, de prijsprognose van de goudindustrie en het gevolg op de lange termijn.”

  Door kenners van goudprijs op de wereldmarkt is in het verleden de beleidmakers hierover gewaarschuwd. Echter is hieraan geen gehoor gegeven of lering uit getrokken. Nu worden ze ermee geconfronteerd. Het is nu te laat.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 2. Tijdens 10 jaar front is er nooit iets gedaan aan de illegale goudroof, dit is natuurlijk het resultaat. Suriname zal jammer genoeg ook weer zeker 10 jaar nodig hebben om de illegale mijnbouw te reguleren, omdat velen hun boterham mee verdienen zullen ze niet makkelijk opgeven.


  Maak melding

 3. @Sabidieri
  U spreekt over dat er in 10 jaar Front regering niets gedaan is aan illegale goudwinning.
  Hoe groot was in die periode de goudwinning. Eerst per 2005 is er sprake van substantiële goudwinning (start Rosebell) en van stijgende goudprijzen die het goudroven interessant maken.

  Beste Sabidieiri u overdrijft het geen de vorige regering niet gied gedaan heeft om de huidige regering uit de wind te zetten.

  De vorige regering heeft het niet goed gedaan op dit vlak. Daar kan een ieder duidelijk over zijn alleen was het probleem en de schade toen aanzienlijk geringer dan u wilt doen geloven.

  Echter de huidige regering heeft de kiezers beloften gedaan deze materiie ZEER grondig aan te pakken en heeft een speciaal orgaan opgericht. Echter in plaats van aanpakken is de situatie geëxplodeerd onder deze regering en is illegaal goud en goud waarover nagenoeg geen belasting afgedragen wordt nagenoeg geheel in handen van NDP loyalisten (denk daarbij aan NaNA resources, Safrina, ect.) Leest u het boekje Gowtu maar. Denkt u ook maar aan water in natuurpark Brownsweg en met scallians op het Brokopondo meer en op de Marowijne gebeurt zonder dat er echt opgetreden wordt en er nog steeds niet bekend is wie de eigenaren op de achtergrond zijn.

  De situatie loopt steeds door zwak of bewust handelen van deze regering uit de hand.
  De president heult met de wolven in het bos. Zie de Roma pit.
  In februari 2014 bemiddeld de president en belooft een oplossing binnen 3 maanden. Een nieuwe locatie voor de toenmalig illegale exploitanten van de Roma pit. Elders ter wereld zou men zeggen dat het criminelen zijn die goud van IAMgold roven. De president laat ze faciliteren door een nieuwe locatie te verstrekken/ toe te wijzen (legaliseren van diefstal) en deze door de bestolene te laten ontsluiten.
  Na deze belofte neemt het aantal goudrovers in de Roma pit explosief toe zonder dat er iemand iets tegen onderneemt. De moraal is laten we met z’n allen eerst daar alles leeg roven .

  Nu zit de president 6 maanden later weer mooi weer te spellen met IAMGold en is er ondertussen van zijn beloften in februari nog niets terecht gekomen.

  Sabidieiri u moet wel het juiste verhaal aanhalen. De president belooft van alles maar komt niets na van zijn beloften.
  De president doet stoer en sterk maar heeft net als veel militairen geen enkel contact met de samenleving. Alleen mensen zonder eigen doelen en eigen verantwoordelijkheidsgevoel gaan achter een dergelijke man staan.


  Maak melding

 4. Opschieten!!!!!

  Deze idioot is geen knip voor de neus waard, maar dit wisten we al.

  Schiet nouuuuu opppppppppppp, met de rechtszaak.
  Please…. put him in jail, best date is on the 13 of October 2014.
  Hurry up, the situation is getting very nasty.
  The cat in de dark, is making dirty jumps…..if you know what I mean.

  S.O.S.
  Afu dit betekend, Save Our Souls, ook jouwens,

  dus……………


  Maak melding

 5. Daar hebben we jojo weer.

  Jojo zegt de vorige regering heeft het niet goed gedaan, terwijl het moet zijn de vorige regering HEEFT NIETS gedaan.

  De huidige regering daarentegen is begonnen met regulering vele illegalen betalen nu inmiddels wel belasting, maar dit probleem is hardnekkig door het 10 jaar lang op zijn beloop gelaten beleid van front. Daarom zei ik ook het zal zeker 10 jaar duren voor dit probleem helemaal is opgelost enkel omdat velen hun brood mee verdienen.

  Trouwens bedrijven als NaNA resources, Safrina enz zijn niet 4 jaar geleden opgericht hoor, ze bestaan al veel langer en betaleen nu wel degelijk belasting.

  Je zegt de zaak loopt nu uit de hand, dit geeft duidelijk inzicht in je beperkt denken weer, het is allemaal de schuld van deze regering, die had alle problemen moeten oplossen waarmee ze opgezadeld zijn door front wanbeleid, maakt niet uit hoe groot of klein ze zijn, 4 jaar is meer dan genoeg om ze op te lossen.


  Maak melding

 6. @Esmerald

  Laten wij het comité ‘Reveil van ethische waarden in de Surinaamse politiek’ oprichten, die zich zal beijveren om de rotte appels uit de Surinaamse politiek te verwijderen. Er mag geen plaats meer zijn voor moordenaars en drugscriminelen als Bouterse en Brunswijk, maar ook dieven als Santohki en Somohardjo dienen te begrijpen, dat zij hun nering naar elders dienen te verleggen.


  Maak melding

 7. @Paulus,

  Paulus, Paulus, Paulus, waar is het misgegaan…..
  Erg interessant dat jij als fervent anti-boutist, nu voor de ndp bent.
  Ergens geef je aan dat de ndp-jihadisten van jou in 2015 verder mogen, als die vijftien-voudige moordenaar & drugsdealer maar wordt berecht.
  Paulus dat kan niet………………. deze zelfde ndpérs hebben gestemd voor amnestie, ten behoeve van degene van wie jij vind dat die berecht moet worden.

  Daarnaast vind jij die djoekas zo zielig, nou vertel mij hoe het mogelijk is, dat er genoeg marrons zijn, met een goede opleiding en/of baan, maar deze occupanten niet!

  Tot overmaat van ramp ben je boos op Dhr. Santhoki, waarom weet jij alleen….

  Jij lijkt mij goed geschoold/gebekt, met een goede algemene ontwikkeling, dus weet je drommels goed, dat mijn over-over-groot opa, stukken land van de suri-overheid heeft gekregen om te bewerken, maar omdat al mijn opa’s achter-achter kleinkindjes verspreid over de hele wereld wonen, liggen de stukken land nu onbewerkt. (opa is fictief).

  Ook weet jij, dat de surineds mede-schuldig zijn aan het feit, dat de stukken land en huizen in euro’s worden verkocht, waarom geef je de Hindoestanen de schuld?
  Deze surineds hebben in de ‘gulden-tijd’, voor een appel en een ei, vastgoed gekocht en verkopen het nu voor 3x de oorspronkelijke prijs.

  Overal heb je rotte appels, de grootste matties van bouta zoals doekie en sardoe behoren tot de crème de la crème van de criminelen.
  Hoe komen bouta en zijn bende aan al die stukken land? Waarom durft hij geen onderzoek te doen, naar de VHP?

  Dhr. Santhoki is voorlopig de enige kans op een ‘beter’ suri, meer opties zijn er helaas niet.
  Een begin moet er zijn.

  Ik ben diep teleurgesteld in jou, maar ook erg nieuwsgierig, vrouw eigen, waar het mis is gegaan….

  Ik vermoed dat vele lezers dit ook zijn…


  Maak melding

 8. @Esmerald

  Hahahaaaaa…die Paulus is altijd een NDPER geweest.Alleeen schaamde hij zich het openlijk te laten merken. Zijn reakties eerder begonnen altijd met ….ik ben geen ndper maar bouta is goed !
  Je kan hem vergelijken met de overlopers zoals een Gangaram Panday !.
  En je gaat zien hoor , hij gaat straks op de racistische toer !
  En zoals gewoonlijk gaat hij eindigen ergens in India.


  Maak melding

 9. En dan heb je Sabidirie.
  Zijn /haar reakties beginnen en eindigen altijd met …maar 10 jaar geleden….!
  Beseft zij/hem dan niet dat wij 10 jaren verder zijn en intussen bouta de lijder is met AMNESTIE?!
  Beseft ze dan niet dat bouta geen onschuldig lammetje is !!
  Haar?zijn lijder draagt Amnestie!!! Dit moet toch een heleboel zeggen over zijn lijde?!


  Maak melding

 10. @ Hojot
  ” President Desiré Bouterse heeft het illegaal mijnen naar goud erkend als bedreiging. Het staatshoofd deed dit in een gesprek met Stephen Letwin, topman van Iamgold.”

  Dit is weer één van de sectoren waar achter wordt erkend dat het beleid gefaald heeft. De andere sector is het probleem met energie. Men schijnt het NOOIT te kunnen leren uit het verleden.

  Volkomen gelijk. Tegelijkertijd wil ik bij “De andere sector is het probleem met energie. Men schijnt het NOOIT te kunnen leren uit het verleden.” toevoegen dat ook NOOIT geleerd is en al worden bij het occupatie vraagstuk en het FRAUDE vraagstuk, dat het na enkele jaren het wetsvoorstel van FRAUDE nog steeds op de stofplan ligt.
  Inderdaad zullen zij het nooit leren.


  Maak melding

 11. Ah kijk,
  nu lijkt het als bouta al zijn zonden is komen opbiechten.
  Nu gaat hij bekennen dat hij in alles heeft gefaald en hoopt dat men hem gaat vergeven want zogenaamd heeft hij eerlijk bekend dat hij niet deugd, hij is nergens voor goed.

  Donder op bouta !!


  Maak melding

 12. Deze illegale goudzoekers werden toen in het geheim door dezelfde Bouterse ingezet om de toenmalige President Venetiaan te schanteren en te dwarsbomen. We moeten nu niet doen alsof iedereen dat vergeten is. Desie Bouterse was de initiator van de illegale groepen in het land alleen maar om Venetiaan het regeren onmogelijk te maken. Zijn jullie de toegayana vergeten ik niet. De ellende waar we nu mee te kampen hebben komen allemaal uit de koker van Desie Bouterse, kijk maar naar het norm verval, de zware criminaliteit en al nare dingen die we nooit hadden. Deze man is alleen bezig om zijn belang en dat van zijn criminele bende veilig te stellen.
  Brokopondo dam wil hij hebben om aan het bedrijf van Sardjoe te geven, want deze Sardjoe is een handelspartner van Desie Bouterse. Alle gunningen aan Sardjoe profiteert Desie Bouterse voor zeker 50%. Die zogenaamde Bestuurskundige Boldewijn houdt wel zijn mond hierover en lult alleen maar om Bouterse in een gunstig daglicht te plaatsen.
  Ik vergeet nooit wat deze Desie Bouterse ons land heeft aangedaan.
  Door zijn toedoen zijn we 100 jaar in onze ontwikkeling achtergebleven.
  Suriname is beteraf zonder Bouterse.


  Maak melding

 13. @Ray,

  Er is meer aan de hand met ‘onze’ Paulus.
  Hij is verdrietig en gekwetst, voel je het verdriet niet, ikke wel…

  Ik heb hem uitgenodigd om zijn hart te luchten, wss heeft hij geen zin.
  Geen probleem, is zijn privé.
  Uit ‘onze’ archieven blijkt dat P. de K. zijn voorouders afkomstig zijn uit India.
  Ongelofelijk maar waar.

  Politiek op hoog niveau!


  Maak melding

 14. @ Jojo
  Waarom verspil je zoveel tijd aan de woorden van een idioot? DDB en de New Yorker Dino hebben zelf porknokkers in dienst, dus hij kan niet optreden. Laat die meneer zich richten op de problemen te Maho waar DDB heeft beloofd de problemen op te lossen wanneer hij president zou worden. Mi libi DDB djie deng Ingie, want deng e wakti eng.


  Maak melding

 15. Beste Eduard Lupson
  Ik denk niet in termen van idioten maar mensen met beperkte kennis en gebrekkig in en overzicht.
  Het gaat ook helemaal niet om Sabidieiri of zijn makers maar de mensen die wel openstaan voor een bredere blik op de wereld en een wereld die groter is dan Suriname.
  Ik heb het geluk wat over wat meer informatie te kunnen beschikken en instaat te zijn die informatie te kunnen verwerken.

  Toen deze regering begon heb ik tegen beter weten in geprobeerd haar bij de ontwikkeling van het land een klein handje te helpen (energie, hout, toerisme en wellicht palmolie). Wij zijn zelfs tot het oor van de President gekomen en toen viel alles in duigen.

  Ik hoop dat zelfs verstokte loyalisten eens gaan inzien dat er een andere waarheid is.
  Ik hoop dat er na een, democratisch proces, de Bouterse clan haar machtspositie in de NDP gaat verliezen en er na 25 mei 2015 een andere NDP kan ontstaan waarmee wel reëel samengewerkt kan worden.

  Omdat te bereiken is het noodzakelijk alle NDPers etc. als potentiële partners te zien en niet als vijanden of idioten maar als gesprekspartner. De bedoelingen zijn nobel alleen kunnen ze onder het huidige bewind niet gerealiseerd worden.

  Voor de goede orde ik ben A politiek en zie dat er politiek gezien aan beide zijden van de DNA heel veel zal moeten veranderen.

  Het is wel zo dat ik Chantokhi als de beste van vele slechten zie.

  met vriendelijke groet.
  JoJo


  Maak melding

 16. beste Sabidieiri
  Gaat u aub even na wat er in Gowtu staat omtrent NaNa en Safrina en nog een aantal gelieerde ondernemingen. Tot 2013 betaalden ze geen of marginale belastingen.

  Nog maals er is onder het front geen sprake van 10 jaar een groot schalige goudkoorts. Er is wel degelijk opgetreden binnen de mijnbouwwet eerst na 2010 is er volledige rechteloosheid ontstaan. Waartegen niet opgetreden wordt omdat de stromannen van de politieke leiders in het zicht komen.

  Beste sabidieiri
  De president heeft afspraken gemaakt met 50 porknockers in de Roma Pit het zijn er nu 1.000 geworden die niet weg willen en die als razenden het goud van een wel ordelijk belastingbetalende, fee afdragende en winstdeel uitkerende onderneming stelen.

  Deze mensen hebben een akkoord met de president gesloten en ze vegen hun billen met dat akkoord af.

  Waarom ziet u het laatste niet onder ogen zoals het is. DE FEITEN. Uw landgenoten belazeren hun President en u praat er om heen en wijst naar vroeger toen dit probleem aanzienlijk kleiner was.


  Maak melding

 17. @Guno.Marlon.Campagne

  Yes, leve de ON-rechtsstaat ! Free for All !
  Kondremang un kir’makandra !
  Meki a chaos gro, tok !

  Dat is het gene waar u naar streeft ? Yu na Anti-Srananmang !


  Maak melding

 18. Onderstaand gewoon een greep uit de volkskrant van 2012. Ja volkskrant geen Surinaams krant.

  Speciaal voor degenen met een gebrekkige kennis van zaken maar wel met lappen vol onzin tekst hier op waterkant.net.

  —————————————————————-
  Goudkoorts in Suriname

  door Jeroen Trommelen − 20/02/02, 00:00

  Goudzoekers verwoesten het Surinaamse regenwoud. De tienduizenden kilo’s kwik die zij achterlaten, belanden in vis die in Paramaribo op de markt wordt verkocht…. .

  .

  Kort voor zonsondergang schittert een gouden gloed boven het Brokopondomeer. Bezien vanuit een korjaal op het stuwmeer in het hart van Suriname levert de natuur adembenemende vergezichten op. Afgestorven woudreuzen steken als verkoolde stronken boven de waterspiegel. Aan de oever lonkt het dichtbeboste binnenland. Gebieden waar volgens de kaart vrijwel niemand woont; waar geen doorgaande wegen zijn en die te boek staan als een van de meest ongerepte natuurterreinen ter wereld..

  Vogels kwetteren dat het een lust is. In de verte klinkt gebrul van apen. Tachtig procent van het Surinaamse binnenland bestaat uit dit soort maagdelijk tropenbos, waar de natuur onaangetast is. Althans, zo staat het in reisgidsen en natuurboeken. En zo klinkt het verhaal dat de meeste natuur- en toeristenorganisaties graag vertellen..

  Dat verhaal klopt steeds vaker niet meer. Sinds de illegale goudwinning in Suriname een grote vlucht heeft genomen, voldoen honderden plekken in het binnenland niet meer aan de idyllische beschrijving. Naar één van die plekken zijn we onderweg. Vanuit Paramaribo eerst drie uur met een hobbelende jeep naar de noordelijke oever van het meer, en vanaf daar in een korjaal in twee uur naar de zuidoostelijke oever..

  Volgens de kaart is de uithoek van het district Brokopondo een onbewoond savannebos, maar de boot meert aan in een centrum van activiteit. Een brede zandweg leidt het oerwoud in en overal staan all terrain vehicles geparkeerd; krachtige scooters op vier wielen. Zwijgzame Brazilianen die een olieopslagplaats bewaken, wijzen het bos in. Daar worden we te voet voorgegaan door twee Surinaamse gidsen met het jachtgeweer in de aanslag..

  Na een uur wijkt het geluid van vogels voor dat van ronkende dieselaggregaten, het woud lijkt door een op hol geslagen bulldozer te zijn geëffend. Bomen liggen als mikadostokjes over een afgraving ter grootte van een voetbalveld. Even verderop ligt nog zo’n afgraving en daarna weer een. Zo ziet een goudwinningskamp er dus uit: als een ecologische ravage. In de kuilen kolkt wit-groen water, in de gaten ploeteren ploegen van vier of vijf Braziliaanse en Surinaamse werkers door de modder. Waar je ook kijkt gonst het van de activiteit. ‘Welkom in kamp Rasta’, zegt de gids. ‘Dit is het wilde westen van Suriname.’.

  Iets verderop staat een verzameling barakken waar de goudzoekers slapen en zich ’s avonds vermaken. De eerste hut is een bordeel, vrolijk versierd met verjaardagsvlaggetjes, waar de Spice Girls over de veranda klinken. Verderop ligt een handvol cafés, de rest van het dorp bestaat uit schamele houten huisjes. Daar knettert ook de snijbrander van de smid en heeft iemand het bordje Pharmacia (apotheek) aan de muur bevestigd. Volgens de prijslijst kost een kuur Lariam tegen malaria 2 gram goud..

  Een kop koffie in het goudzoekerscafé moet 0,4 gram goud kosten, een fles Surinaamse rum 1,5 gram. Alles in de kampen wordt afgerekend in zuivere grammen goud, tegen prijzen die omgerekend vier keer zo hoog zijn als in Paramaribo. Alleen de goudsmid van het dorp, die de lokale vondst omzet in sieraden en kettingen, rekent in ouderwets geld. ‘Veertig gram en twintig karaat goud’, prijst hij zijn ketting aan. Zijn rekenmachine komt nullen tekort om de prijs in Surinaamse guldens uit te drukken..

  Bezoekers zijn een zeldzaamheid, en de dames die op de veranda elkaars nagels lakken kijken geamuseerd toe. Ook bij hen kun je terecht, fluistert de gids. ‘Vier gram goud voor tien minuten.’.

  Officieel bestaat dit kamp niet, evenmin als de honderden andere kampen en dorpjes in het midden en zuidoosten van Suriname. De overheid biedt er geen bescherming, geen gezondheidszorg en int geen belastingen. Daardoor heerst er overal malaria en zijn er geregeld moord- en vechtpartijen..

  De kampen worden bevolkt door tienduizenden Brazilianen, die volgens de statistieken dus ook niet bestaan. Het merendeel van de goudzoekers of garimpeiros verblijft illegaal in het land en is in dienst van Surinamers, die hun goudconcessie via politieke gunsten of omkoping hebben verkregen..

  Dat de Surinaamse overheid door de illegale goudwinning inkomsten misloopt is duidelijk. Maar dat is niet het grootste probleem, zegt Reggy Nelson van de milieuorganisatie Conservation International (CI) in Paramaribo. De primitieve, kleinschalige goudzoekerij is vooral een uiterst vervuilende activiteit waarvan de gevolgen door de meeste Surinamers worden onderschat..

  Om het goud uit de groen-witte modder te destilleren, maken de garimpeiros kwistig gebruik van kwik. Goud bindt zich makkelijk aan dit zware metaal dat vervolgens verdampt kan worden waarna het goud overblijft. De kwikdamp slaat neer in de directe omgeving en wordt met het regenwater afgevoerd. Hoewel met het blote oog onzichtbaar, is kwikverontreiniging in het binnenland van Suriname vervuilingsprobleem nummer 1 geworden, zegt Nelson..

  De hoeveelheid die in de natuur achterblijft, is onvoorstelbaar. Om één kilo goud te winnen is tussen de 1,3 en 1,5 kilo kwik nodig. De goudoogst in het binnenland bedraagt 20 duizend kilo per jaar, schat Christine Wirokromo van de Geologische Mijnbouwkundige Dienst. Experimenten om de goudzoekers minder kwik te laten gebruiken of om ze het kostbare metaal na gebruik terug te laten winnen, zijn mislukt..

  Jaarlijks wordt tussen de 25 en 30 duizend kilo kwik gedumpt. Dat is meer dan de totale hoeveelheid die in Nederland door alle industrieën en particulieren bij elkaar wordt gebruikt – en die in Nederland angstvallig uit het afval wordt gehouden..

  Vissen in de Tapanahony- en Commewijnerivier zijn vergiftigd met kwik, bleek onlangs uit metingen van het Wereldnatuurfonds. Eenderde van de vismonsters in de bovenloop van de Commewijnerivier bevatte meer kwik dan de Europese veiligheidsnorm van 0,5 milligram per kilo. Het gaat, stellen de onderzoekers, om vis die regelmatig wordt gevangen om in Paramaribo op de markt te worden verkocht..

  Het lijkt een verhaal om moedeloos van te worden, maar de milieubeschermers in Paramaribo leggen het hoofd niet in de schoot. De oplossing zit wellicht in technologische verbeteringen, zegt CI-veldwerker Raymond Landveld. Hij zakte afgelopen jaar in zijn korjaal de Tapanahonyrivier af om goudzoekers te interesseren voor een schone manier om hun werk te doen. Volgens die methode wordt het goud met een slimme spoelmachine uit het zand gehaald. Daar komt geen kwik meer aan te pas..

  De machine is niet goedkoop. ‘Maar daar staan besparingen van kwik tegenover en daarnaast benadrukken we vooral het aspect gezondheid’, zegt hij hoopvol. Dit jaar wordt bij Drietabbetje een demonstratiemodel geplaatst en kunnen de goudzoekers zien dat de machine werkt. Daarna kunnen ze hem kopen, want geld lijkt voor de goudbeluste avonturiers wel het laatste probleem te zijn..

  Dat laatste is niet de ervaring van de Centrale Bank van Suriname. Die doet al tien jaar pogingen de Surinaamse staat een graantje te laten meepikken van de goudkoorts. Manager Gold Policy Department staat op het visitekaartje van M. Wolfram, de bankfunctionaris die erover gaat..

  Officieel moeten de goudvondsten worden aanmeld bij de Centrale Bank, die daar netjes de officiële dagkoers voor betaalt verminderd met 7 procent kosten en royalty, zegt hij. Maar we raden het al: het merendeel van het Surinaamse goud wordt het land uit gesmokkeld. Vorig jaar gebeurde dat vermoedelijk met 16 duizend kilo..

  ‘Een goudsmokkelaar rekent 2 tot 3 procent kosten voor het risico dat hij loopt. Dat is minder dan wij in rekening brengen. Hij komt het goud bovendien in het binnenland ophalen, dat is een service die de Centrale Bank niet kan bieden.’.

  In gunstige jaren, wanneer zesduizend kilo goud wordt verhandeld en de wereldmarktprijs goed is, boekt de bank niettemin tien miljoen dollar winst op de transacties. Zonder de smokkel wordt dat gemakkelijk 25 miljoen meer, rekent Wolfram voor. ‘Dat lukt alleen als we ter plaatse onder bescherming van leger of de politie gaan opereren, en dat zou een zeer dure zaak worden.’.

  Voor de goudconcessies wordt trouwens ook niet betaald, zegt Wirokromo van de Geologische Mijnbouwkundige Dienst. Concessies zijn uitgedeeld als politiek handgeld en in andere gebieden wordt gewoon illegaal gewerkt. Verder vinden de binnenlandbewoners dat ze recht hebben op de bodemschatten van de grond waarop ze wonen. Daar trad de vorige regering niet tegenop, en de huidige evenmin. ‘Iedereen weet dat de mijnbouwkundige dienst te zwak is om er iets tegen te doen.’.

  Terug naar het goedzoekerskamp dan maar. Wie wordt hier eigenlijk rijk van al het goud?, vragen we aan de Surinamer die zich Rasta noemt en in het kamp een winkeltje heeft. ‘Oef’, schrikt hij. ‘Deze man stelt mij een moeilijke vraag.’.

  Hij trekt diep aan zijn joint en roept een vriend te hulp. ‘Hé, hij wil weten wie hier rijk wordt.’ De vriend moet daar hard om lachen, maar doet er het zwijgen toe. Ook Rasta haalt zijn schouders op en grinnikt, waardoor zijn gouden tanden even stralen in de zon. ‘Echt, ik weet het niet, hoor!’


  Maak melding

 19. We zijn nog niet klaar om de onwetende front broodschrijvers te onderwijzen. Ja lees goed 30.000 tot 40.000 gariemperos.

  Onderstaand een bericht van 2004

  Overzicht van duurzame ontwikkeling in Suriname in 2004.

  Goud

  Volgens schattingen wordt ieder jaar tussen de 30.000 en 40.000 kilo goud uit de Surinaamse bodem gehaald. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft berekend dat hiervan 80 procent illegaal het land uitgaat, waardoor de overheid miljoenen US dollars aan belastingen misloopt. Ongeveer 40.000 (legale en illegale) Brazilianen, de zogenaamde garimpeiros, zijn in het Surinaamse regenwoud actief als goudzoeker. Het kwistige gebruik van kwik bij deze kleinschalige goudwinning levert een gigantisch milieuprobleem op. De professionele plannen van het Canadese mijnbouwbedrijf Cambior met de Gross Rosebel mijn in het district Brokopondo zijn wel positief voor de sector. De maatschappij is bezig haar infrastructuur in orde te brengen en de eerste commerciële productie is voorzien in de eerste helft van 2004. Ook Suralco heeft sinds 1999 een goudconcessie. Deze concessie met een omvang van 160.000 hectare bevindt zich in het Nassaugebied in het district Sipaliwini.


  Maak melding

 20. ” Letwin heeft Bouterse daarom te kennen gegeven dat er bezuinigd moet worden. Het gaat om zeker honderd miljoen dollar aan besparingen. Op de kantoren van Iamgold in Canada zal personeel worden afgevloeid. ”

  In Suriname hoeft slechts een persoon te worden wegbezuinigd:

  de president himself : DD Bouterse !!

  Komt hij na bijna 5 jaar nu pas achter dat de kleinschalige en illegale goudwinning door de losbandigen schadelijk is voor het milieu. Dan lig je echt een halve eeuw te slapen in je hangmat.


  Maak melding

 21. @Afu,

  Referte: Goudkoorts in suri.

  Ls,
  Vanwege het feit dat ik onlangs mijn haar heb geblondeerd, aan u het verzoek om uw betoog nader toe te lichten.
  Wat is de cru? Wat is het moraal van het verhaal?
  Wat is de link met bovenstaand item, gezien het tijdsbestek?

  Alvast bedankt voor uw toelichting.

  Met vriendelijk groet.
  Janneke de B.
  Bureau Onderkoffer Exoten (BOE…)


  Maak melding

 22. @Sabidieri, je moet je grote mond nou eens gaan spoelen.

  -Toen Santhoki minister van justitie was wilde hij orde brengen in het binnenland als het gaat om de illegale goudzoekers.
  Dit wilde hij ook doen vanwege al die illegale Brazilianen die daar aanwezig zijn.

  -De mensen in het binnenland hebben toen geroepen dat Santhoki discrimineert en dat zij geen enkele “koelie” gaat bepalen wat er in het binnenland moet gebeuren.

  -Je ziet het vandaag gebeuren:: deze groep mensen lossen vaak problemen met geweld op en dit hebben zij ook te danken aan Brunswijk.
  Zie hoeveel gronden vandaag met geweld van anderen worden ingepikt.
  Jammer dat zij op deze manier nooit voorruit zullen komen. Ik hoop het beste voor een ieder.


  Maak melding

 23. Hoe lang is men reeds bezig dat zooitje illegale porknokkers uit het gebied te verwijderen?

  Iamgold is 95% aandeelhouder en Suriname heeft slechts 5%.
  http://www.iamgold.com/English/Operations/Operating-Mines/Rosebel-Gold-Mine-Suriname/default.aspx

  De Canadese multinational (Iamgold) heeft gelijk dat de Su. overheid onder leiding van DADA & co., dat het nu afgelopen moet zijn.

  Hoe lang is die Gerold Dompig bezig met zijn ordening?
  Tot op heden heeft hij geen (moer) bereikt.
  Het is alleen maar een schijnvertoning met zijn ordening in het mijngebied waar (Iamgold) opereert.

  Maar volgens mij hebben die gasten enorme belangen in deze.
  Kan iemand zich nog herinneren van het bezoek aan China van DADA & co.?
  Wel ook zoonlief (Dino) ging mee en heeft zich kort verdiep m.b.t. goudwinning in China. Kijk naar de videobeelden.

  https://www.youtube.com/watch?v=yNH_0tfRCKg
  https://www.youtube.com/watch?v=5ICcC2wHE-4

  Chinezen kopen vanaf 2013 recordaantal goudmijnen
  Dit n.a.v. de prijsdaling van goud gingen ook de goudmijnen in de uitverkoop.
  Betreft een artikel van 22 augustus 2013 (Bron: Bloomberg)
  http://marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/chinezen-kopen-dit-jaar-recordaantal-goudmijnen/

  En als (Iamgold) geen winst meer maakt, dan is het straks niet uitgesloten, dat het straks ook overgaat naar …….!!!

  http://www.iamgold.com


  Maak melding

 24. Nog een aanvulling op mijn reactie van 21:53 uur, over de illegale
  gouddelvers.

  Frankrijk stelt Suriname ultimatum. (geplaatst:02-05-2014)

  Suriname moet dit jaar nog maatregelen nemen tegen de duizenden illegale goudzoekers die op zijn grondgebied actief zijn.
  Doet het dat niet, dan trekt Frankrijk een streep door verschillende projecten die het momenteel samen met de Nederlandse ex-kolonie uitvoert. Dat melden Franse media.

  Raadpleeg de volgende site voor het volledig artikel.
  http://www.nd.nl/artikelen/2014/mei/02/frankrijk-stelt-suriname-ultimatum


  Maak melding

 25. Afu Sensie,

  dit had ik niet verwacht van jou zo’n intelligente man als jij,met de dag doe je gekker. gebruik je crack! een stap verder dan je baas dibrie,hou toch op man.


  Maak melding

 26. De kans is groot dat President Desi Bouterse te schande zal worden gezet door de illegale gouddelvers die actief zijn op de concessie van Rosebel Goldmines (RGM). “Zij hebben tot nu toe alle afspraken, die het staatshoofd en RGM in goed vertrouwen in mei maakten, niet nageleefd. Ik moet daarom nog zien dat zij bereid zullen zijn om hun illegale activiteiten binnen de grenzen van RGM te staken als de tijd daarvoor aanbreekt”, waarschuwt Gerold Dompig

  Hierdoor blijkt nu dat deze mensen letterlijk schijt hebben aan alles en dat de pres letterlijk schijt in zijn broek en machteloos aan de zijkant staat terwijl Brunsie occupeerders oproept om land te occuperen en Belfort weigert criminelen aan te pakken.
  Zie hier de voedingsbodem van criminaliteit.


  Maak melding

 27. Goudprijs is lager. Dus om dezelfde hoeveelheid winst te maken moeten deze goudbedrijven nu veel meer goud uit de grond roven. Enen extra ramp bij een geplande ramp.

  Goudprijs is lager. Betekent dit dat Brunswijks mond (gebit met gouden tanden) nu minder waard is en dat djoeka-rovers nu minder gouden sieraden gaan roven?

  Goudprijs is lager. Waarom zijn de gouden sieraden in de winkels dan nog steeds zo ontzettend duur?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.