maandag, februari 26, 2024
HomeNieuws uit NederlandSurinaamse oud-voetballer Erwin Sparendam (79) overleden

Surinaamse oud-voetballer Erwin Sparendam (79) overleden

-

Does Travel & Cadushi Tours

Erwin Sparendam, één van de eerste voetballers die de oversteek van Suriname naar Nederland maakten is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldt voetbalclub USV Elinkwijk, waar Sparendam enige tijd speelde.

Sparendam (FOTO: Eminent Boys) speelde in Paramaribo bij Robin Hood samen met Humphrey Mijnals, die in november 1956 als eerste vertrok. Elinkwijk contracteerde na Mijnals nog vier andere Surinamers. Erwin Sparendam was één van hen.

De vijf Surinamers in het Utrechtse elftal stonden bekend als Klavertje Vijf. Sparendam speelde ook voor Blauw Wit.

In 1995 verscheen een uitgebreid interview met Sparendam en zijn mening over racisme op de voetbalvelden in Nederland. Een passage uit het artikel:

..Blauw Wit trok in het seizoen ’57/’58 Erwin Sparendam en Herman Rijkaard, de vader van Frank, aan. Sparendam was toen 22 jaar en nog nooit buiten Suriname geweest. Hij twijfelde tot op de vliegtuigtrap aan de juistheid van zijn beslissing. De voorzitter van Robin Hood in Paramaribo (‘Het Ajax van Suriname’, volgens Sparendam) probeerde hem tot op het laatste moment te behouden. ‘De voorzitter zei: weet je wel dat de whisky in Nederland drie gulden kost. Ik zei: ja, maar ik ga niet om whisky te drinken’…

Lees het artikel hier…

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

7 REACTIES
  1. Hedendaags is het Surinaamse voetbal een schim van haar glorietijden.
    Erwin Sparendam was voetballer in een periode dat de Surinaamse voetballers uit eigen kweek een gouden tijd doormaakte. Zijn transfer naar Nederland, Europa was de erkenning en bevestiging hiervan.
    Een grote Surinaamse voetballer is heengegaan, R.I.P.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES