Nederlands bedrijf wil investeren in afval Suriname

28

PARAMARIBO, 22 sep – Een Nederlandse onderneming ziet een gat in de Surinaamse energiemarkt. Het bedrijf, Ludwig Cleantech, wil energie produceren uit huis- en bedrijfsafval.

Volgens plan kan het al binnen een half jaar zover zijn. Dan kan via een verwerkingsfabriek voor minstens drieduizend huishoudens stroom worden geleverd. “Het gaat om een investering van enkele tientallen miljoenen euro’s”, zegt Jack Beckers van Ludwig Cleantech tegenover de Ware Tijd. De regering is al een plan voorgelegd om alle vuil af te nemen dat Paramaribo en omgeving dagelijks produceren.

Zo wordt behalve het energieprobleem ook de milieuvervuiling aangepakt. Afval in Suriname wordt op open terrein opgeslagen en met hijskranen in de grond gestopt. Burgers in de omgeving van de vuilstortplaats hebben het danig te verduren. Nu wil Ludwig Cleantech er ‘groene stroom’ van maken. De fabriek zal in eigen beheer worden opgezet met een optie voor deelname van de staat. Voorlopig moet worden gewacht op wat de regering beslist.

28 REACTIES

 1. ……… In het noorden van Nederland heb ik gezien dat ze uit huisafval ook biogas ontwikkelen……………… Grote terreinen met afval worden afgedekt en de ontstane gassen onder de afdekking wordt weggevoerd door een buizenstelsel……………….De regering van Suriname moet dit initiatief zeker ondersteunen. ………….Heel slim idee van deze ondernemer om een bijdrage te leveren aan de wegwerking van het energietekort in Suriname.


  Maak melding

 2. Waarom komen de slimmerikken in Su niet op dit idee, als zoiets dergelijks wel draait en er winst gemaakt word, beginnen de anti-Hollandisten weer te klagen dat de Hollanders de boel weer uitbuiten, passief en jaloers zooitje


  Maak melding

 3. daar zijn nu die slimme, intelligente zwarte piet lovers aan de Noordzee voor nodig. 2 problemen in 1 klap opgelost. Daar doen ze in Suriname 100 jaar over.
  Wel een waarschuwing aan het Ned. bedrijf…laat ze eerst betalen want daar hebben ze een hekel aan hoor in dat landje.
  Ze zijn permanent bezig om je te belazeren.


  Maak melding

 4. je kunt lullen wat je wil,máár het zijn dé nederlanders die het doen in sme..

  alle anderen hebben het nakijken behalve als het om graaien gaat..

  de suris zelf,kunnen er geen bal van maken,maar de nederlanders komen gewoon door de voor deur en niet door de schoorsteen naar binnen ,dit heeft niets met kolonialisme te maken,maar puur de harde realiteit..

  waar blijft de grote bek van ddb en zijn handlanger lackien,van houdt je ka GELD,want wij ndp hebben het niet nodig..

  bovendien er is binnenkort een vergadering in new york van de verenigde naties,,ga die criemieneel wel of niet naar toe,ik denk zelf van niet,want hij derft niet..


  Maak melding

 5. @ Hans, dat zal ik jou vertellen.
  De kennis en vooruitgang is door deze droga pres en zijn clan naar zulke grote hoogte getild dat zij aan dit soort ideeen gwoon voorbijgaan, zij zijn instaat om hele grote dingen dingen te doen waarbij ze de hulp en vaardigheden van anderen niet nodig hebben want de wijsheid hebben zij in pacht. Zie maar binnen 4 jaar is su omgetoverd tot een welvarend en rijk land en de betrekkingen met andere landen is toppie de hele wereld ligt aan de voeten van suriname.


  Maak melding

 6. Lieve mensen,

  Ik ben betrokken geweest bij het ontwerp van twee huisvuilverbrandings centrales, eentje in Alkmaar en eentje in Amsterdam West.

  Ik wil jullie niet teleur stellen maar, de kosten om op deze manier energie op te wekken zijn hoger dan de energie besparing die je eruit krijgt. De enige reden dat deze huisvuilenergie centrales nog bestaan, is omdat men van het huisvuil af wil, niet omdat het zo een winstgevend project is.


  Maak melding

 7. Heeft iemand het bedrijf al eens gegoogled. Goed idee maar kunnen ze dealen met deze regering.

  RobG.
  Gas uit afgedekt vuilnisbelten is vrij algemeen. Ook koeienmest, varkensmest, kippenmest, rijstkaf, rijst stroo en houtafval zijn heel goede oplossingen voor energie opwekking.

  Algemeen afval heeft echter wel haar beperkingen als er geen goed sorteersysteem is omdat dat er bij verbranding van niet gesorteerd huisvuil PCB’s en dioxine vrijkomen en neer slaan.


  Maak melding

 8. Als consument zijn is groene stroom in Nederland bijna altijd even duur als grijze stroom. Maar het is wel duurder om groene stroom te maken dan om grijze stroom te maken. Toch hoeft je voor groene stroom nauwelijks meer te betalen dan voor grijze stroom, omdat de overheid subsidies verstrekt aan bedrijven die groene stroom maken. En doordat energiebedrijven hun prijzen laag houden om zoveel mogelijk klanten te krijgen.

  In nederland werkt dit maar gaat dit ook in Suriname werken ? Heb een hard hoofd in. Productie groene stroom is al duurder laat staan als je dit product afzeten in een kleinere markt.

  Onhoudbare situatie, de Surinaamse regering zal flink moeten subsidiëren. MAW kansloze missie


  Maak melding

 9. Surinaamse is een roversnest, dus iedereen wil een slag slaan.
  Het idee is prima, de kennis en ervaring in het westen, oa Nederland is er.

  Als Suriname dit echt wil doen, waarom niet een advertentie plaatsen in Nederlandse ea buitenlandse kranten of de Ambassades in het buitenland te vragen naar deze ondernemingen uit te kijken en dan een onderzoek te doen om te weten welke tot de aller beste behoren en dan naar de prijs kijken en wat dit voor Suriname betekent, ongeveer 90.000 tot 110.000 huishoudens, inclusief in de oerwouden, Ook de mileuaspecten en recycling, uitbreiding, voor de regio zou kunnen betekenen, Frans-Guyana, Guyana, Antillen, enz. enz,

  Als Suriname dit soort zaken wil aanpakken moet men groot denken en internationaal mee willen gaan met deze nieuwe aanpak, ook voor wat betreft scholing en opleiding van leerlingen en studenten, enz. enz.

  Een goede voorbereiding en de nodige tijd nemen voor een goede plan van aanpak is het halve werk, dan als een kip zonder kop haleluja te roepen. zie de vele reacties. Deze onderneming denk aan zijn eigen belang en Suriname moet denken aan haar eigen belang en toekomst/lange termijn gericht denken.


  Maak melding

 10. Nederlandse onderneming beweert binnen 6 maanden vuilverwerkingsbedrijf in Suriname op te kunnen zetten.

  Betreft een Nederlands bedrijf Ludwig Cleantech te Budel in Brabant.
  http://obsession-magazine.nl/?p=70225

  Maar ik kom nergens in Nederland dit bedrijf tegen, waar ze reeds operationeel zijn.
  Wel diverse verwijzingen via Google.
  Maar een bezoek brengen bij zo’n vuilverwerkingsbedrijf te Budel in Brabant ben ik nog niet tegengekomen.

  Heeft Ludwig Cleantech in de BENELUX reeds zelf diverse vuilverwerkingsbedrijven opgezet?

  Want het zou toch prachtig en goed zijn, als b.v. enkele toekomstige medewerkers uit Suriname ‘stage’ zouden kunnen lopen bij zo’n vuilverwerkingsbedrijf in de BENELUX van Ludwig Cleantech.

  Want referentie in deze is zeer belangrijk.
  Aleen inschrijving bij de KvK en op diverse andere websites verschijnen is niet voldoende.

  Een bezoek brengen bij vuilverwerkingsbedrijven van Ludwig Cleantech is zeer belangrijk.

  Ik heb voorlopig enige twijfels over genoemd bedrijf Ludwig Cleantech te Budel in Brabant.

  Zie het verschil met de twee volgende bedrijven.
  Over energie toepassing via afval.

  http://www.aebamsterdam.nl/
  http://www.verenigingafvalbedrijven.nl/afvalmanagement/energie-uit-afval.html


  Maak melding

 11. ddb laat jou stem horen in deze..

  je bent altijd vierkant tegen holland..

  die bakras komen er toch met en zonder jou toestemming..

  jou rol is bijna uit gespeeld..


  Maak melding

 12. Het is maar de vraag of er in dit geval sprake is van groene stroom. In Wikipedia lezen we: Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen. B.v. uit wind, waterkracht, aardwarmte en biomassa. In het geval van afval lezen we:
  Afval
  Elektriciteit opwekken door middel van het verbranden van afval in afvalverbrandingsinstallaties of door het verbranden van stortgas. Vaak is de elektriciteit die wordt opgewekt bij de verbranding van afval maar deels (48% in 2008[1]) groen, omdat er in (huishoudelijk) afval ook fossiele restproducten[2] en andere schaarse grondstoffen zitten, waardoor bezwaarlijk van een onuitputtelijke energiebron kan gesproken worden. Verder is de klassering van elektriciteit opgewekt uit afvalverbranding als “groene stroom” zeer controversieel omwille van de toxische emissies die vrijkomen bij het verbrandingsproces die schadelijk zijn voor het milieu en bij de mens aandoeningen van de luchtwegen, genetische afwijkingen en zelfs bepaalde vormen van kanker kunnen veroorzaken.[3]

  Het moet hiermee wel duidelijk zijn dat er in dit geval geen sprake zal zijn van een milieuvriendelijke methode, dit bedrijf zal de ene vorm van milieuvervuiling (stank en overlast van ongedierte) vervangen door een andere, misschien wel schadelijkere vorm van milieuvervuiling (toxische stoffen in de atmosfeer), we moeten goed afwegen wat we liever hebben, een beetje stank, aasgieren en kakkerlakken of astma, nageslacht met genetische afwijkingen en kanker?


  Maak melding

 13. Als ik veel van de postings lees, gaat het om een race tussen Bouta en Santokhi, maar daar gaat het hele artikel toch niet over ?
  Ik denk, dat we in ons land met bergen afval – loop eens door Paramaribo of rij eens langs het Pad van Wanica of de High Way – zoveel troep zien liggen, dat het heel goed is als er een bedrijf interessse heeft om deze troep om te zetten in bio-energie.
  En ook al zouden de kosten quite even spelen, dan nog is het de volle moeite waard hier werk van te maken, omdat Suriname een hele grote afvalput is.


  Maak melding

 14. FER. E

  U research geeft aan dat alles illusionair is. 15 megawatt installeren binnen 6 maanden.
  Standaard bio installaties van 5 megawatt gestoopt met houtafval gerealiseerd door grote spelers als Arreva renables (Frankrijk/Duitsland) of Metso Oy (Finland) kunnen het niet sneller als 12 maanden.
  Bij Delftzijl staat een 50 megawatt houtafval installatie en dat heeft 2 jaar geduurd voor dat het ding te bouwen, dus zonder de voorbereiding van Jaren. Je moet namelijk wel eerst goed weten wat voor afval je gaat verwerken, hoe je het kunt verzamelen en hoe je het moet scheiden.

  Wij hebben voor een veel simpeler en groter traject ook de interesse gehad van de adviseurs van de President. Echter je komt nooit bij af als je niet bereid net zonder zekerheid eerst af te dragen. Afdragen hoort bij zaken doen in dit soort landen maar nooit vooraf tenzij je groter bent dan het land.


  Maak melding

 15. Allen, (en vooral Hans),

  Het gaat niet om de vraag wie slim is en wie niet.
  Elke ondernemer waar dan ook ter wereld doet zaken om geld te verdienen meer niet.
  Of hij/zij wit is of zwart maak niets uit gaat om handel.
  Maar waarom altijd Suriname afzeiken ? wat is jou probleem ? Verlaten door een Surinaamse vrouw of man ofzo ? Doe gewoon. wij hier in Nederland weten ook niet alles, er komen ook buitenlandse ondernemers naar Nederland met hun slimme uitvindingen.


  Maak melding

 16. Dat is het probleem als je beetje slim bent doe je geen zaken met zo een boevenbende.De bevolking is de enige die het voelt wat voor waardeloze regering in Su macht heeft.


  Maak melding

 17. lijkt me een goede oplossing voor de
  afvalberg in Su. meerdere vliegen in 1 klap .afval omzetten in stroom en
  ook werkgelegenheid. ik vraag me ook af waarom men nog steeds geen zonne-energie grootschalig toepast,Su heeft zoveel zon . why not .men maakt zich druk om te weinig stroom en adviseert om minder te gaan gebruiken maar men vergeet dat de vraag naar energie zeker zal toenemen dus men moet naar andere alternatieven kijken .

  groet

  Bonoo


  Maak melding

 18. wie weet waar al die afval van de vliegtuigen k.l.m. s.l.m die dagelijks sme aan doen met duizenden kg. afval,, waar het gedumpt wordt..

  nooit opgemerkt,,vlak achter zanderij langs een smalle weggetje achter die zand grond..

  niemand lult er over..

  het land wordt vervuilt door afval van buitenaf..en wie betaald er voor..,het dombo volk..


  Maak melding

 19. @ She-Suri,

  Veelzeggende en mooie video; hopelijk zal dit doordringen tot sommige Suri’s, want het enige wat ze kunnen is het land van hun ouders lopen afzeiken. Komt in zowat ieder onderwerp weer naar voren. Die schaamteloze eikels.


  Maak melding

 20. Inderdaad een mooie video, een van de hoofd redenen als natuurliefhebber waarom ik graag naar Suriname kom, maar sluit je ogen niet voor de toestand in Su. zoals Rudinho die in zijn laatste posting omschrijft, dat is ook keiharde werkelijkheid wat niets met afzeiken te maken heeft, Surinamers doe daar in godsnaam wat aan of moeten anderen het weer opknappen


  Maak melding

 21. Voor alle mensen die gereageerd hebben iets in de trant van ”oh Nederlanders doen alles in SME” waarom hebben jullie Su afgelopen 10 jaar dan verloren ??? Als jullie bewering klopt , immers doen jullie ALLES, gi wan brik, we gaan het samen doen nieuwe pres nieuwe kansen nieuwe stijl… en ja de hulp van Nederland wordt gewaardeerd, tis gewoon jammer dat er wat mensen zijn die onhebbelijke zaken uit hun mond gooien toch…

  Hoe goed je ook bent BLIJF BESCHEIDEN HET SIERT DE MENS MEER.

  ALS Nederland werkelijk zoveel invloed op Su had gehad hadden we geen 10 jaar ellende achter de rug SO PLZ, wie de schoen past heh 😉

  90% zal Suriname zelf moeten doen hoe dan ook !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.