Landbezetters willen snelle legalisering

58

PARAMARIBO, 19 sep – Burgers die jaren terug land inpikten, verlangen meer slagvaardigheid van de regering. Dit is te kennen gegeven in een brief aan de regering en het parlement.

De brief is in de vorm van een petitie aangeboden. De groep komt uit de wijk De Goede Verwachting ten zuiden van Paramaribo. De verlangde slagkracht moet hun bezetting van enkele jaren terug legaliseren. Het betekent zoveel als dat het ingepikte land op hun naam komt. Dat is hen zo beloofd door politieke prominenten. De mensen verwachten nu een snelle oplossing, “want nu kunnen wij niets.”

Met niets wordt bedoeld dat ze geen zaken kunnen doen, zeker niet met de bank. Nu de belofte is gedaan, willen de mensen dat die wordt nagekomen. De groep van De Goede Verwachting behoort tot de laatste groep illegale landbezetters met hoop op legalisatie. De regering zegt geen gedoogbeleid meer te voeren. Door de vingers kijken is er niet meer bij. Wie nog ergens illegaal wil bezetten, krijgt de politie op zijn dak.

58 REACTIES

 1. landbezetters moeten gaan werken sparen en een stuk grond kopen .ding blauwkop dies no moes denkie dat na so kau ka e vat koro.als het zo door gaat wordt het chaos en anarchie als het aan deze gasten ligt .


  Maak melding

 2. Alweer! Het lijken wel de aasgieren die de kadavers (dode) wegwerken.
  Ik vraag mij af waar dit weerzinwekkende gedachte en instelling aan te danken is. Willen deze mensen alleen maar nemen van anderen? Hebben zij geen enkele verdomme eigenwaarde in hun lijf?
  Het lijkt wel alsof de tijd van de weggelopen slaven terug is in de 21ste eeuw. Ik zou ze dan precies dezelfde behandeling geven als in de slavenperiode.
  Of aanpassen of behandelen zoals jaren terug en kijken wat er dan gebeurt.


  Maak melding

 3. Het moet niet gekker worden in dit land.

  Volk van Suriname,
  Voordat deze abannies hun zin krijgen; laten wij massaal burgerlijke ongehoorzaamheid tonen en met z’n allen land inpikken. Hierna bieden wij ook een petitie aan bij de regering. Ik ben benieuwd wat er dan gebeurt.

  Kom nou…pl..r toch op met je Goede Verwachting.


  Maak melding

 4. Ik heb ook nog een heel mooi stukje grond gezien langs de rivier. kweste van bezetten en maar lang genoeg wachten blijkbaar. Ik snap heel goed dat iedereen graag een stukje voor zichzelf wil hebben maar of dit nu de manier is. De rechtsongelijkheid neemt hierdoor alleen maar toe en daardoor de draagvlak voor verschillende bevolkinsgroepen juist af. Het is natuurlijk raar dat 2 buren naast elkaar de ene jarenlang rijst met zout eten en de andere de grond krijgen.


  Maak melding

 5. Deze mensen dienen simpelweg gefaciliteerd te worden, voor wat hen toekomt. Hoe komt het, dat de vele hindoestaanse projectontwikkelaars over zoveel grond beschikken? Niet door hard werken, maar door graaien. Dat het in Suriname voorkomt, dat bepaalde groepen geen grond hebben, is totaal niet te rechtvaardigen, terwijl anderen met braakliggende terreinen lopen te speculeren.


  Maak melding

 6. @blanke

  “… De rechtsongelijkheid neemt hierdoor alleen maar toe en daardoor de draagvlak voor verschillende bevolkinsgroepen juist af…”

  De rechtsongelijkheid is juist de oorzaak, dat mensen zich grond gaan toeeigenen. Het is toch van den zotte, dat in een land viermaal groter en met een bevolking vijfendertig maal kleiner dan Nederland, mensen niet over grond kunnen beschikken om een huis te bouwen.


  Maak melding

 7. wat ik nu wel of niet begrijp is het volgende:

  – zo te zien heb je geen geld genoeg om een perceel voor jezelf te kopen, dus neem je er een van een ander in beslag.

  – wanneer je dat gedaan hebt, heeft de regering jouw beloofd dat je dit mocht houden. maar regeringen zijn niet verplicht hun beloftes na te komen, dat blijkt.

  – dus nu wil je dat het perceel snel op jouw naam komt, want je moet naar de bank voor een lening en het perceel als onderpand geven.

  – maar hoe ga je je lening terugbetalen wanneer je geen inkomen hebt? of wil je het perceel op je naam hebben om het direct door te verkopen want dan heb je wel geld?

  – als je een inkomen had gehad, dan had je toch in eerste instantie zelf het perceel kunnen kopen? zonder inkomen geen lening en zonder inkomen geen aankoop. het is wel jammer, maar wellicht helpt het om een baan te bemachtigen die iedere maand een salaris betaalt en daarna om hulp vragen?

  dat begrijp ik dus/begrijp ik dus niet.


  Maak melding

 8. @Paulus de boskabouter:

  vraag:: als die mensen geen geld hebben om het perceel te kopen, kunnen zij dan wel een huis bouwen of gaan zij er een krotje op neerzetten? dan kunnen zij toch in het binnenland blijven en proberen daar een huis op te zetten? ik zie het natuurlijk verkeerd, hoor, maar ik begrijp dan ook niet alles.


  Maak melding

 9. @ Paulus de boskabouter
  Ja daar ben ik het wel mee eens. het is over de hele wereld een probleem dat vele gronden gebruikt worden door speculanten. Maar ik heb het over hard werkende mensen die jaren moeten zwoegen om een stukje grond af te lossen. Dan moet er gewoon een plan komen om gratis grond voor iedereen beschikbaar te krijgen. Voel je het verschil?


  Maak melding

 10. -Het probleem is het volgende:::

  -In suriname heeft men altijd rekening gehouden met een ander die het iets moeilijker heeft. Ook al weet je dat de persoon op een stuk grond van een ander verblijf werd er rekening mee gehouden. Dus men gedoogde alles.

  -Wat je wel nu ziet is dat men nu heel agressief aan het worden is en met geweld en hardhandig spullen van anderen wegpakt. Er is helemaal geen respect meer.

  Ja, dit krijg je als leiders zelfs geen goed voorbeeld kunnen geven en jou sturen gronden te gaan bezetten zodat de regering jou sneller kan helpen met aan stukje grond.

  -Wat er moet gaan veranderen is dat er mensen op de ministeries komen die daadkrachtig zijn en het volk duidelijk kenbaar gaat maken dat een ieder zich aan de wetten en regels gaat houden.

  -Je mag zeggen wat je wilt, maar deze groep is de enige groep die vaak illegaal gronden van andere pakken of woningen kraken, dus men moet dieper gaan graven om na te gaan war er precies aan de hand is.


  Maak melding

 11. LAAT de occupanten gaan werken en zelf voor hun stukje grond gaan betalen !! Dit is me wat Moois. Je maakt andermans goed je Eigen en dan verwacht je dat het GRATIS aan jou wordt toegewezen ?!!
  Laat deze DROMERS gaan werken !!!!
  De schuld ligt bij bouta die aldoor blijft beloven zonder dat het tot hem doordringt dat hij met zijn STOMME visie van Beloven een burgeroorlog zal veroorzaken.


  Maak melding

 12. Al deze landpikkers moeten leren om zelf wat te kopen of een stuk land aan te vragen dat nog niet is toegewezen.Waarom niet een perceel aanvragen langs de weg naar Affobakka? Het moet eindelijk afgelopen zijn met dit gedrag in ons land.Roven,stelen,andermans land pikken enz.
  Hoe lang gaan we dit alles nog toestaan?


  Maak melding

 13. Deze strontzakken houden werken slechts in gedachten…
  Mensen die keihard werken worden beroofd, mishandeld, verkracht en worden vervolgens aan hun lot overgelaten.
  Deze stontvliegen willen alles gratis…
  maar tja wat verwacht je van een veelvuldige moordenaar, drugsdealer als press met enkel criminelen om zich heen…
  slecht voorbeeld doet slecht volgen..


  Maak melding

 14. De stelling van deze mensen is: alles wat – tijdelijk – niet gebruikt wordt, is van hen. Dus als je auto een week ongebruikt in de garage staat, daan zij het komen claimen. Als je de papaja’s en mango’s niet direct plukt, maar wat meer laat rijpen, dan gaat deze groep het claimen. Als je dochter tegen haar 18e nog niet getrouwd is, dan gaat deze groep haar claimen. Een zieke trieste mentaliteit.


  Maak melding

 15. Pero
  Wij zijn het nu helemaal eens.
  Nu nog een oplossing voor dit gedrag. De regering heeft al aangekondigd op te treden. Ik hoop dat ze het gaat doen want de grondrovers denken rechten te hebben. zie citaat:

  “Dat is hen zo beloofd door politieke prominenten. De mensen verwachten nu een snelle oplossing, “want nu kunnen wij niets.”

  Het is natuurlijk zo dat politieke prominenten die buiten de eventuele feiten om verwachtingen wekken of ongefundeerde beloften doen rekenschap af moeten leggen of gaan leggen (met het verlies van stemmen).

  Het is een kwalijke zaak mensen dingen voor te spiegelen die niet hard gemaakt of nagekomen kunnen worden.

  Iedereen in Suriname wil gratis grond om het daarna duur te kunnen verkopen. Zie hoe groot de tegenstelling is als mijn buurman gratis krijgt ga ik toch niet betalen. Of wel subsidiëren van grond leidt tot ontwaarding en verlies van de mogelijkheid onder commercieel verantwoorde condities woningen te bouwen of projecten te ontwikkelen.

  Hoe reëel is het als men zelf de grond niet kan kopen (afhankelijk is van gratis grond) dat men wel genoeg geld heeft om een huis te kunnen bouwen en onderhouden. Gratis grond veranderd de niets aan het inkomen van de mensen of hun levens stijl.

  Als men gratis grond wil, wil men ook gratis huis, gratis water en gratis elektriciteit etc., Ik hoop dat men ingaat zien dat men op basis van eigen inkomen een reëel plan maakt en niet gaat zitten dromen en rechten claimt.


  Maak melding

 16. Wie op de plantage’s bleef na hun contract kregen grond op de plantage.Ook de ex-slaven hadden die mogelijkheid maar verkozen massaal naar de stad te trekken.Dat nu een bepaald groep veel grond bezit,is zo verklaard.Ze zijn niet aan het graaien geweest zo als vaak wordt beweerd.Ze grepen hun kans terwijl de creolen dat hebben laten liggen.Vooral in de nabijheid van Paramaribo liepen de creolen weg van de plantage’s.De paar die in de disricten zijn gebleven,hebben hun gedrag aangepast aan de javanen of hindoestanen.En ze praten die talen ook alsof ze daarin geboren zijn.


  Maak melding

 17. dus kunnen de guyanezen ook die tiegri al jaren bezet houden ook aan ddb vragen het grond gebied zo spoedig mogelijk op naam te zetten voor die burgers al daar,dan zijn wij suries een stuk land kwijt aan die gasten,waarbij sme met 25 % kleiner is geworden..


  Maak melding

 18. @Blanke

  “Maar ik heb het over hard werkende mensen die jaren moeten zwoegen om een stukje grond af te lossen. Dan moet er gewoon een plan komen om gratis grond voor iedereen beschikbaar te krijgen. Voel je het verschil?”

  Dat verschil voel ik totaal niet! Wat mij betreft, mag er al vanavond een plan voor gratis grond inwerking treden. Het gevolg hiervan zal zijn, dat de door speculanten gecreeerde kunstmatige schaarste aan gronden zal verdwijnen en als gevolg daarvan de prijs van percelen op de totale markt zal dalen. De mensen, die zoals jij zegt hard zwoegen om hun gronden af te lossen, zullen dan gaan beseffen veel te veel voor hun gronden betaald te hebben. Er zal een einde komen aan de woekerwinsten van de speculanten en als zij de onderhoudsplicht van hun percelen verzaken, zullen deze door de overheid teruggenomen moeten worden. Met het plan van gratis grond wordt de macht van speculanten, die de markt voor percelen beheersen, doorbroken. Welke bevolkingsgroep is bij de grondspeculanten oververtegenwoordigd? Juist Ja! Daarom is een stem op Santokhi een verloren stem voor een meer integer Suriname.


  Maak melding

 19. Helaas verzuimen de opstellers of aanbieders van de petitie, de namen te vermelden van de politieke opjutters die hun de weg gewezen hebben naar de te occuperen gronden,met de belofte dat er na verkiezingswinst legalisatie van de gestolen grond zou plaatsvinden. Ik ben ervan overtuigd dat Misikaba een van de politici is geweest die zich hiermee heeft beziggehouden.


  Maak melding

 20. @Paulus de Boskabouter
  Met gratis grond ontneemt u al die mensen die hard gewerkt hebben om hun grond te kopen of af te lossen van het een op andere moment hun bezit en wellicht onderpand voor hun woning etc.
  Uw benadering ontwricht te de economie en laat velen op hun handen zitten in afwachting tot gratis grond.
  U wilt toch niet de laatste gek zijn die betaald voor grond.

  U roept maar over speculatie en woekerwinsten. Dat zou kunnen als iemand zo gek is te veel te betalen. De prijzen die men vraagt wordt lang niet altijd, liever gezegd bijna nooit betaald.
  De koper bepaald wat hij wil betalen, er is immers genoeg grond.(kijk wat er te koop staat op waterkrant en hoeveel kavels onbebouwd zijn.
  Voor de bepaling van de waarde zijn natuurlijk heel veel factoren te bepalen (functie, ligging, ontsluiting, bouwrijp of niet, wel of geen waterleiding, stroom etc.
  Zelfs op een locatie als Surivillage worden nu kavels aangeboden 40% onder de lijstprijs. Beter gezegd het is niet alles goud wat er blinkt. Winsten op grond moeten eerst verzilverd worden en je moet toch wel heel mal zijn wil je in Suriname de hoofdprijs betalen want wie weet is het morgen gratis.


  Maak melding

 21. jo jo soortgenoten fronters .
  jullie mening of goed keuring heeft pero niet nodig mie mang .
  jullie mening is voor pero niet belangrijk .
  mijn mening is voor mij belangrijk ,ik moet mijn hart luchten en als ik dat heb gedaan heb ik het gevoel alsof ik bevrijd ben .
  mijn mening is belangrijk voor mij wat jullie daarmee doen is monkey business .ik zit niet de heledag achter die pc heb er niet veel tijd voor als die fronters , er moet brood op de plank en daar zorg ik voor mie mang , en zo wil ik graag dat velen die op de overheid blijven wachten op grond of azen op andermans spullen moeten gaan werken .a san a no gratis gratis .
  ook lands dienaren willen alles gratis ze werken niet maar willen steeds loonsverhoging .zie een man als hooghart die de chinezen een vrij brief wil geven om hun zieken huis in suriname te bouwen ,hoeveel heb jij aangenomen van die chinezen hooghart om dit te komen promoten .deze man was npser ,loopt over en zegt een eigen partij te beginnen .als het aan hooghart ligt komt er apartheid in suriname .chinezen eigen ziekenhuis ,en straks die andere bevolkings groepen .die brazilianen ,haitianen of guyanezen willen straks ook een zieken huis .
  hooghart draai drie lees salto .


  Maak melding

 22. @Paulus de boskabouter
  Niemand dwingt jou om je stem uit te brengen op de heer Santokhi.
  Ga jij maar door met stemmen op je amnestie baasje.
  Je baasje bouta is de oorzaak dat heden de occupanten zich gesterkt voelen om andermans goed te gaan occuperen.
  Als ik zo je relaas leest kan ik het niet helpen te denken dat ook jij iemand anders zijn grond aan het occuperen bent!
  Waarom nodig jij de occupanten niet uit om bij jou de boel te komen occuperen?!


  Maak melding

 23. @Jojo

  “Uw benadering ontwricht te de economie en laat velen op hun handen zitten in afwachting tot gratis grond.
  U wilt toch niet de laatste gek zijn die betaald voor grond.”

  Ik ontneem slechts hen de mogelijkheid om via hun luie achterwerk snel rijk te worden. Als de grondprijzen dalen, dan zullen de prijzen voor de nieuwbouwwoningen gaan dalen en dus ook de prijzen voor bestaande woningen. Als je het wekelijkse magazine Via2000 en de websites Remax.sr., Remyvastgoed, Surgoed etc. bekijkt, dan valt je een ding op: De prijzen van woningen en percelen zijn allen in euro vastgesteld en de hoogte daarvan maakt deze objecten ontoegankelijk voor een bevolking, waarvan zestig procent onder de armoedegrens leeft. Het is een aanbod voor Surinaamse Nederlanders. Als je in Via 2000 de rubriek Woning gevraagd(huur) bekijkt, dan bemerk je een geweldige assymmetrie tussen vraag en aanbod. De meeste Surinamers kunnen geen 350 euro aan huur betalen, terwijl dit bedrag een schijntje is voor vakantievierende Surineds. DE situatie op de Surinaamse markt voor woningen en percelen is zo uit de klauwen gelopen, dat het bijna onmogelijk voor jongeren is geworden een financieel veelbelovende start van hun volwassen leven te maken. De speculanten denken allemaal, dat wij Surineds onze oude dag wel in Suriname zullen komen slijten en reserveren grond en woningen voor deze onterechte en speculatieve gedachte. Ik denk, dat de meeste Surineds precies zoals ik zijn. Na een tijdje Suriname, verlangen we naar Nederland.

  Dus in het belang van Surinames toekomst zal er aan de speculatie met grond en haar afgeleide perverse effecten een einde moeten komen. Op 25 oktober 2012 kwam Obsession magazine met het volgende artikel ‘Ruim 150 domeingrond- bezitters door ROGB in gebreke gesteld – Bezitters, waaronder ‘prominenten en politici’ speculeren met gronden’. De titel zegt genoeg. Een Surinaamse politicus verdient per maand minstens vijftienduizend SRD. Het kan geen kwaad als deze groep financieel keihard wordt aangepakt, omdat dit in de toekomst zijn vruchten zal afwerpen. Het is natuurlijk de vraag, of de Surinaamse politici voldoende zelfreinigend vermogen hebben. En natuurlijk moeten de Surineds, die mij in de kolommen van deze website zitten te verketteren, maar hier een uitkering krijgen en met hun grond in Suriname speculeren, keihard aangepakt worden. Of ze keren definitief terug naar Suriname, of ze gedragen zich als eerlijke Nederlanders en geven daarbij hun bezit in Suriname aan de Nederlandse belastingdienst op.


  Maak melding

 24. @Ray

  “Niemand dwingt jou om je stem uit te brengen op de heer Santokhi.”

  Als bezitter van een Nederlands paspoort ben ik niet in Suriname stemgerechtigd. Ik geef slechts een stemadvies aan mijn landgenoten in Suriname: En stem op Santohki is een verloren stem!. Dat jij slechts twee keuze kent, pro- en contra-Bouta zegt veel over jouw infantiele kennis m.b.t. de politieke werkelijkheid.


  Maak melding

 25. alle ocupanten in het land zijn djoekaas zonder uitzondering..

  geen enkel ander etnisch minderheid doet dat,die hebben geen tijd maar moeten kei hard werken om een bestaan op te bouwen voor vrouw en kinderen.
  die djoekaas verdienen even veel als alle anderen in het land,wanneer ze vrijdag hebben ontvangen zijn ze maandag bloot en daarom gaan ze de volgende stelen,roven,moorden.

  dat is het probleem..

  ze weten totaal niet om te gaan met geld en kunnen niks opbouwen..die dom boos..


  Maak melding

 26. @Paulus de Boskabouter
  Dat alles ontwricht is, is volledig duidelijk. Maar met gratis los je dat niet op. Gratis verziekt alles omdat je er geen moeite voor hebt hoeven doen. Met gratis heeft iets geen waarde.

  Welke mensen worden rijk. zij de er hard voor hebben moeten werken en veel hebben moeten overwinnen.

  Gratis is verslavend en dood elk initiatief. Denk maar aan de dfl . 3.500.000.000 die in 1975 beschikbaar was. Deze is voor 80 verbrast.
  Gratis leidt tot niets.


  Maak melding

 27. @JoJo

  “Welke mensen worden rijk. zij de er hard voor hebben moeten werken en veel hebben moeten overwinnen.”

  Ha, ha ,ha! Dan lees je de krant echt niet goed. Heb je niet gelezen, dat uit justieel onderzoek in Nederland is gebleken, dat miljoenen guldens door Ballast Nedam aan Bouterse en Wijdenbosch zijn uitbetaald. En jij gaat mij niet vertellen, dat Ronnie Brunswijk met hard werken zoveel geld verdiend heeft, dat hij het kan uitdelen. Gi’m wan brick jere!


  Maak melding

 28. maar, wanneer het ontheemden zijn, zoals slachtoffers van de binnenlandse oorlog van bouterse en brunswijk, dan hebben zij wel ergens recht op. het wordt dan tijd dat inderdaad, zoals mw. Wijdenbosch vertelt, deze groep geduid wordt en bepaalde zaken voor hun worden geregeld.


  Maak melding

 29. Ik heb al zo vaak geroepen om het land in etnische gebieden op te delen. Alleen dan voorkom je deze taferelen van landbezetting.

  Deze ziekte verspreidt zich in rap tempo en slechts met een andere politieke benadering is dit te verhelpen. Anders zal Suriname ten onder gaan aan deze ziekte.

  De Surinaamse overheid moet nu met een medicijn komen die deze ziekte voorgoed uit de samenleving bant, anders is het einde verhaal. Zachte heelmeesters veroorzaken stinkende wonden. Deze vieze puist moet door een chirurg verwijderd worden. En dan het liefst zonder een verdovingsmiddel !

  Rassenonlusten zijn nu nog niet aan de orde, maar het moment dat het kruidvat ontploft komt angstig dichterbij.


  Maak melding

 30. @michael

  “Deze ziekte verspreidt zich in rap tempo en slechts met een andere politieke benadering is dit te verhelpen. Anders zal Suriname ten onder gaan aan deze ziekte.”

  Man, je weet niet waarover je praat. Het zijn de grondspeculanten, die het land verziekt hebben. Door het opdrijven van de grondprijzen zijn woningen in Suriname te duur. Als de zeepbel doorgeprikt wordt, door bijvoorbeeld van overheidswege gratis grond voor de bouw van huizen ter beschikking te stellen, dan zal men pas de schade kunnen opnemen, die een kleine groep aasgieren het land berokkend heeft, Doordat de huizenprijzen te hoog zijn, zijn er ook te hoge hypotheken verstrekt. Bij een algemene prijsdaling zal men bij het voortijdig van de hand doen van een huis met een restschuld blijven zitten. Dat betekent, dat je de rest van jouw leven zal moeten blijven aflossen. Men lost feitelijk de woekerwinsten voor de grondspeculanten af, want als die er niet waren geweest, dan had men het huis voor een lagere prijs verkregen en aldus rustte daarop een lagere hypotheek.

  Wie niet inziet, dat het niet hebben van grond in Suriname een groot maatschappelijk probleem is, steek zijn hoofd als een struisvogel in het zand. De afgunst onder de landlozen zal alleen maar groeien en de daarmee verbonden criminaliteit zal als maar stijgen. Onder de huidige regering, die gezegd heeft, dat illegale bezettingen van land verboden is, is het probleem slechts verergerd. Mensen vinden, dat zij recht hebben op een stuk grond om daarop te kunnen wonen. Hen dat recht ontnemen d. m.v. een verbod is niets anders dan een recept voor nationale onrust en ongebreidelde roof.

  De huidige regering had een duidelijk tweesporenbeleid moeten voeren om het probleem van de landlozen te kunnen tackelen. Niet alleen een verbod op bezetting van land had men moeten instellen, maar de grondspeculanten naar hun concrete plannen met de grond moeten vragen. Was men niet concreet genoeg, dan moest aan hen een ultimatum gesteld worden om het land een concrete bestemming te geven, die in een bepaalde termijn verwezenlijkt diende te worden.

  Een volgende regering kan proberen dit probleem via de marktwerking op te lossen. Stel een grote hoeveelheid land gratis ter beschikking aan mensen voor bebouwing. Dit heeft een prijsdrukkende werking over de hele linie van de markt van percelen en huizen. Als mensen dan eieren voor hun geld kiezen door percelen te verkopen, komt de prijs van grond verder in een vrije val. Daarmee heeft de overheid een probaat middel tegen de ziekte ingezet, waaraan Suriname lijdt: Dat is de hebberigheid van aasgieren, die zich hardwerkende ondernemers noemen, maar niet meer zijn dan nietsontziende voor eigen gewin opererende speculanten.


  Maak melding

 31. deze beesten hebben het van hun lijder d.dibrie-ka & the hanging banging nothing doing company geërfd ,hij heeft toch bijna de helft van su. in handen op naam van anderen ,stichtingen etc. dus als mevrouw dwalapersad het had over genen dan is dit het. het zit er letterlijk in hun bloed!


  Maak melding

 32. A pikien ingi boi takkie, neks no fout ,na wang tra wintie e wai now, nanga moro e doro met deze woorden van onze droga pres en topcrimi lig ik op de bank en kijk toe.

  Have a nice day.


  Maak melding

 33. @Ira

  “@Paulus de boskabouter, maar ze genieten wel van dubbele percelen om het door te verkopen. Dit is ook een vorm van fraude en leugens.”

  Daar heb je gelijk in. De mens is nu eenmaal hebzuchtig. Dus moet de overheid ervoor waken, dat voor bebouwing verstrekte gronden op de markt te gelde worden gemaakt. De overheid kan natuurlijk een bepaling in de beschikkingen opnemen, dat bij vervreemding van de verstrekte gronden aan haar de marktwaarde van deze terugbetaald moet worden. In de loop der tijd zal dit probleem minder worden, omdat de prijsopdrijving door het gratis verstrekken van percelen een halt toegeroepen wordt en de prijzen juist in tegenovergestelde richting zullen bewegen.


  Maak melding

 34. @henk molenaar

  “Ik zag een mooie vrouw en haar man is paar dagen weg. Is nu ook van mij…..”

  Als jij de kans op een pak rammel niet zo groot acht, dan moet je dit gokje wagen. 😆


  Maak melding

 35. Let op, blijf rechtsstaat en mensenrechten bewaken !

  Logische volgorde is werken/onderneming starten ,
  geld verdienen, sparen, perceel zien te kopen !

  Er is geen andere weg, ook niet toestaan dat bezetting
  ingang is om zonder betaling percelen te verkrijgen.

  Uiteraard moet toewijzing percelen eerlijker en transparanter. Zoals het nu gebeurt deugt het van geen kanten !

  DUS regering maak een goed en eerlijk beleid en pak de grondspeculanten hard aan !

  PS : Sranang heeft een door de politici verborgen
  rijkdom : GROND !


  Maak melding

 36. Door het land te legaliseren aan de landbezetters kan de overheid inkomsten verdienen. Als de oorspronkelijke eigenaar het gedoogd heeft. Dan zijn de landbezetters de nieuwe eigenaar.


  Maak melding

 37. beste henk mol en naar

  Surinaamse kranten staan vol met incest ooms en( stief) papa’s die in Suriname niet van de kleine meisjes kunnen afblijven……..


  Maak melding

 38. Beste Hans,

  Apathie is het juiste woord om de gemoedstoestand van een groot deel van de Surinaamse bevolking te omschrijven.

  Een verkrachter van de Surinaamse grondwet, vetrapper van Surinaamse gerechtigheid, drugsdelaer en moordenaar.

  Een man die zijn criminele zoon hoofd maakte van een anti terreurunit en deze unit misbruike voor drugs en wapenhandel.

  Het zal de gemiddelde Surinamer bloedworst wezen dat zo’n crikineel die eigelijk levenslang achter de tralies moet zitten PRESIDENT van hun land is.


  Maak melding

 39. Wacht maar tot LONNIE,de geldstrooiende BAVIAAN uit Moengo Tapu, PRESIDENT wordt van het land. Dannnnnnn……… is het HEK van de DAM.

  Ik voorspel TOTALE ANARCHIE !!!!!!

  Niet alleen het INPIKKEN van percelen zal DRASTISCH worden OPGEVOERD maar een NIEUW fenomeen zal de kop opsteken namelijk het met GEWELD binnendringen van woningen en EISEN dat de bewoner de sleutels inlevert en DIREKT VERTREKT !!!!!

  Dan zal ik benieuwd zijn naar de reacties van de sympathisanten op WKN van ” het volkje uit de Surinaamse rimboe “.

  En trevlig söndag ! CHAVÉZ


  Maak melding

 40. @henk molenaar

  “Apathie is het juiste woord om de gemoedstoestand van een groot deel van de Surinaamse bevolking te omschrijven.”

  Wat een onzin! Ken je wel de betekenis van apathie? De Nederlanders stemmen toch ook niet uit apathie op Geert Wilders. De jeugd stemt in Suriname in grote getale op Bouterse, omdat zij de Front polititici als dieven zien, die slechts voor zichzelf en naaste omgeving zorgen. Als Bouta hen dan beloofd te zorgen, dat zij een grondbeschikking zullen krijgen, dan is hij voor hen niet een psychopaat, maar Robin Hood, die het beste met het volk voor heeft. Daarom doen de politieke partijen, die Bouterse bestrijden, het beste eraan om de ouwe lullen, die deel van het politieke esthablisement uitmaken, bij het grof vuil neer te zetten. Voor bewezen diensten hoeven ze niet bedankt te worden, omdat zij hoofdzakelijk voor zichzelf gezorgd hebben.


  Maak melding

 41. @kaboutertje

  En dus geven mensen af op niet-NDPers als boeven ?

  Zie de recente gratis weggegeven grote hout- en
  goudconcessies aan de NDP-diefkatties en de levering
  van zeer dure turbines.

  Hr Naarendorp heeft ook zeer veel bereikt met de nieuwe nog
  net niet geopende ambassade in Parijs. Onnodig hoog salaris
  ten koste van de de Klene Man, die zonder voldoende energie
  zit !

  Kijk in de spiegel ! Of bezitten Kaboutertjes geen spiegel !

  Kijk dan naar de USA-televisie dan kun je zien hoe de eerlijke Dino B (Keizer Dina de Tweede) voor tig jaren verplicht
  onderdak op brood en water krijgt !

  Kaboutertje gelooft zeker ook dat Jouw NDP-Dilip een dam
  voor jouw soort gaat kopen om energie goedkoop aan jouw
  te leveren ?

  Helaas voor Sranang-people !!

  Maarrr het enorme begrotingsgat zal fataal blijken voor DDB !


  Maak melding

 42. De mensen worden dagelijks voor de gek gehouden en ook gezwendeld of belazerd in allerlei soort gang van zaken! Maar neks no fout! Langzaam gestadig naderen wij met zn allen 2015!!!
  De veranderingen zullen het moeite waard zijn,wantie a no kan go doro!Ik denk dat de occupatie van de gronden een strafbare feit is en de man ne tak neks!Soso tjuku.

  V.H.P. S0S0 2015 nanga lobi….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.