Alternatieve energie lonkt naar Surinamer

46

PARAMARIBO, 19 sep – Alternatieve energie gaat er steeds er beter uit zien voor menige Surinamer. Volgens Orlando Olmberg, verkoper van zonne-energiesystemen nemen nieuwsgierigheid en vraag gestaag toe.

Steeds meer burgers, maar ook ondernemers, komen in de zaak langs om vragen te stellen. Zeker nu prijsverhogingen in de lucht hangen voor de traditionele energielevering, neemt het alleen maar toe. “Er melden zich dagelijks bedrijven en burgers bij ons die goed geïnformeerd willen worden over de voordelen die behaald kunnen worden van zonlicht. De mensen willen niet wachten totdat de verhoging ingaat”, zegt Olmberg tegenover de Ware Tijd.

Toch kan het nog heel wat voeten in de aarde hebben. Alternatieve energie kan ook duur uitvallen onder de huidige omstandigheden. De staat heft dertig procent op alles wat er aan apparatuur wordt geïmporteerd. Dus zal er een helpende hand toegestoken moeten worden. En waarom niet. “Als de regering het er voor over heeft om Iamgold (multinational, red.) toe te staan vijf megawatt aan zonne-energie te besparen, moet het eigen volk ook tegemoet worden gekomen.”


46 REACTIES

 1. Blijf maar dromen.
  Zonlicht is gratis,maar om het tot energie te verwerken kost geld,heel veel geld.
  Zonnepanelen en apparaten kosten geld.
  Gaan we alweer bij China of Israel lenen?


  Maak melding

 2. zon en wind zijn energiebronnen en is algemeen goed. Door middel van een goede plan van aanpak moeten Surinamers, de Adekus/technische facultiet, ministerie van NH/de overheid, Orlando Olmberg, verkoper van zonne-energiesystemen, EBS, Staatsolie, anderen en buitenlandse ondernemingen hierin dit mogelijk maken.

  zonne-energie en windenergie hebben in westeuropa, in Noordafrika en het middenoosten reeds hun waarde bewezen. Ook in de USA, Trinidad & Tobago enz..

  Ook Suriname heeft deskundigen op dit gebied, vele Surinamers zien ook het belang ervan in. Als Surinamers stichtingen maken en aandelen zouden kopen bij de stichtingen zou dit een vaart kunnen nemen. De Overheid zal er wel voor moeten zorgen dat de invoerrechten enz. niet betaald hoeven te worden in de startfase.

  Zonne-energie en windenerige zijn bedrijfstakken en bedrijfskolommen die heel veel werk kunnen opleveren. Landen als India, China, Nederland, Duitsland, Spanje, Denemarken, Zweden, USA, maar ook Jordanie daar moeten de deskundigen , ondernemers, ministerie van NH, en studenten in deze branché contacten mee onderhouden.

  Zonne- en windenergie zal het licht altijd in Suriname laten branden, werkgelegenheid zal ook toenemen. De gebieden in het oerwoud zullen niet meer in het donker hoeven te zitten in de avond en dit zou in de drogetijd in Suriname als er laag water in het Stuwmeer is, heel gemakkelijk kunnen worden opgevangen.

  Het Kabaleboprojekt dat een lange termijnplanning is kan dan stap voor stap worden uitgevoerd.


  Maak melding

 3. Ik ben voor alle vormen van alternatieve energie, maar ik ben vooral ook realist.
  Ik weet, hoeveel er voor zonnepanelen in het buitenland moet worden betaald en dat is echt heel erg veel.
  Dan heb je ook nog maar het goedkoopste van het goedkoopste, namelijk panelen van Chinese makelijk.
  Over dit soort informatie wordt in het artikel niet gesproken en dat begrijp ik ook wel, want als je de kosten noemt, haakt iedereen af.
  Ik ben bang, dat alternatieve energie voor de doorsnee Surinamer op dit moment nog onbetaalbaar is.


  Maak melding

 4. Ray en Rudhino, waarom zo negatief? We weten in Suriname heus wel dat zonnepanelen geld kosten, maar als de overheid, zoals Olmberg voorstelt, de invoerrechten op alle apparaten die met zonne-energie te maken hebben afschaft (desnoods tijdelijk), dan wordt zonne-energie meteen betaalbaarder voor de gemiddelde Surinamer. Als zonne-energie in Nederland, met zijn ‘watrawatra son’, rendabel kan zijn, moet het in Suriname, met zoveel zonlicht, ook mogelijk zijn.


  Maak melding

 5. hallo kindertjes,,

  je kunt in holland met vijftien panelen kompleet de neiuwste met aansluiting en al direct zonne energie krijgen inclusief plaatsen en al voor vier duizend euro ex btw van europees makelaardij..

  dit maal 5 is ongeveer twintig duizend srd..

  en je levert ook stroom aan de overheid voor een afgesproken bedrag.

  als je dit deelt door twintig jaar minus de levering en opbrengst aan de ebs,kom je tot een redelijk bedrag per maand en je hebt nooit stroom storing schade aan je apparatuur..

  denk er over na..


  Maak melding

 6. @ Rudinho,

  Zelfs hier in Ned. zijn de panelen van Chinese makelij goedgekeurd. En daar krijg je ook 20-25 jr garantie op. De omvormer die bij het systeem hoort, komt niet uit China. Een syteem bestaande uit 6 panelen + omvormer kost hier ong. € 3500. En met de opbrengst daarvan is zeker genoeg voor het dag verbruik van een huishouden.


  Maak melding

 7. -Deze zelfde Bouterse heeft het land vandaag in problemen gebracht als het om de energie gaat.

  -Hooghart heeft een mondvol als hij praat, maar ik vraag mij af of deze man ook weet waarover hij het heeft.

  =Hij schreeuwt dat Suralco het land uit moet, zonder na te denken wat de gevolgen hiervan zullen zijn.
  =Hooghart praat over vermindering van licht thuis bij mensen en geeft gelijk af op Nederland dat het door hen komt als het gaat om de lichten langer aan te laten.
  =Hooghart roept steeds dat wij het zelfs kunnen, maar achter de gordijnen heeft Suriname Nederland wel nodig.

  -Ik moet eerlijk toegeven dat deze man een verschrikking zou zijn voor Suriname als hij president mocht worden.

  =Als ik meneer Rusland goed heb mogen volgen en het juist is wat hij zegt, moet ik aangeven dat Venetiaan het echt niet slecht heeft gedaan. Zie maar de deskundigheid.


  Maak melding

 8. Rudihno, ook een groot deel, van de mensen die onder de armoedegrens leven, maakt gebruik van elektriciteit, op een of andere manier moet daarvoor betaald worden. Als de mensen die onder de armoede grens leven niet zelf zonnepanelen kunnen aanschaffen, maar de mensen die daarboven leven, kunnen dat wel, dan hoeft de overheid geen elektriciteit meer voor die mensen te produceren, de elektriciteitsrekening voor de overheid wordt dan minder, kan zij makkelijker de mensen onder de armoedegrens subsidiëren als ze dat per se zou willen. Het invoeren van zonne-energie op grote schaal is, hoe dan ook, voordelig voor Suriname als geheel. Het is ook voordelig voor de wereld als geheel omdat Suriname dan minder CO2 zal uitstoten in de atmosfeer, dat vermindert de opwarming van de aarde ook. Waarom zou een weldenkend mens tegen de promotie van zonne-energie in Suriname zijn?


  Maak melding

 9. @Henkes
  Jij doet hard mee aan DAGDROMERIJ !
  Er is geen begroting op tafel,niemand weet of zo een project haalbaar is of niet, wat de kosten zullen zijn , wat betaald moet worden als de klant hiervan gebruikt maakt, en waar de zonnepanelen opgezet zal worden. Wat de onderhoud gaat kosten weet niemand.
  Sinds 2010 beloofd je baasje van alles. Zijn de 18000 woningen eral, is de tramlijn naar niemansland operationeel, waar is de 4 banenweg, waar zijn de fly-overs, is de weg naar brazilie al bruikbaar, en staats cassava bedrijf, is die ondertussen al ingestort of staat die nog hard te roesten ?
  Hallo ,er is een overvloed aan cassava ,kost moeie nocg geld maar het plan is mislukt ,want men kwam gisteren op het idee zonder eerst onderzoek gedaan te hebben naar de afzetmarkt,hoeveel geplant moet worden enzz enzz…en nu kom je ons zeggen dat wij negatief bezig zijn…?
  Je bent gewoon een Dagdromer !


  Maak melding

 10. Zonnestralen zijn gratis, maar voor hoe lang nog. De Russen, Amerikanen en Chinezen hebben al ideeen om grote schermen te plaatsen in de ruimte (voor hun ruimtestations) die de stralen opvangen en dus verhinderen dat deze de aarde bereiken.
  Alles wat de hebzuchtige mens aanraakt, verandert vroeg of laat in vernietiging. Straks zullen landen moeten betalen om die schermen te kantelen zodat de zonnestralen hun land bereiken. De regeringen gaan deze kosten op de burgers afwentelen.


  Maak melding

 11. @Maria
  Dat Nederland gebruikt maakt van zonnepanelen wil zeggen dat ze hun huiswerk gedaan hebben om zo een bedrijf op te starten. In Suriname praat men zijn mond eerst voorbij zonder dat men eerst onderzoek verricht.
  Bouta is 1 van deze lummels die zijn momd voorbij praat

  ,
  Een vb voor je hier,

  Asabina plaatst vraagtekens bij de wijze waarop de president zijn boodschap heeft verkondigd via de media. Suralco laat al sinds 2011 een noodkreet horen over de energiesituatie. Deze noodkreet was al bekend zowel binnen als buiten het parlement. De politicus fronst zijn wenkbrauwen waarom de president opeens zoveel aandacht en belangstelling toont om de Afobakadam over te nemen, vooral gelet op het feit dat nog slechts acht maanden resteren naar de verkiezingen toe. Hij waarschuwt ervoor dat geen politiek moet worden bedreven met het leed en over de ruggen van het arme volk.

  Ook bewoners in het binnenland die afhankelijk zijn van het stuwmeer, maken zich ernstig zorgen indien de Afobakadam overgenomen wordt door de president. Dit betekent, dat ook het stuwmeer in de boezem van de Staat komt. Gevreesd wordt dat het stuwmeer in concessies wordt uitgegeven. ‘De bodem van het stuwmeer is rijk aan natuurlijke hulpbronnen. De bewoners zijn angstig, vooral gelet het feit dat er skalians opereren op het stuwmeer, maar nooit tegen ze wordt opgetreden door de Staat.’ Gesteld wordt dat personen met topposities binnen de regering een dikke vinger in de pap zullen hebben


  Maak melding

 12. Ray

  @Henkes
  Jij doet hard mee aan DAGDROMERIJ !

  ———————————————————————-

  @Ray,

  Mensen die ’s nachts niet kunnen slapen, die dromen overdag.


  Maak melding

 13. De grote Yogi’s hebben geen apparaten nodig. Ze kunnen urenlang naar de zon turen, laden hun lichaamssysteem op met de zonne-energie en kunnen met deze energie zelfs vogels die net gestorven zijn tot leven wekken!
  De zonnestralen bevatten niet alleen warmte-energie, ze bevatten ook het levenselixir. De huidige wetenschap heeft hier te weinig oog voor. In ieder geva;l weet ze (nog) niet hoe leven te creeren en te behouden mbv de zonnestralen.


  Maak melding

 14. Maria en Henkes,

  Ik ben van nature een optmistisch mens en ik zal alternatieve energie altijd ondersteunen, dus in die zin hebben jullie in mij een warm voorstander.
  Maar ik heb al eerder gepost, dat ik ook realist ben.
  Als 60% van de bevolking onder de armoedegrens leeft en pakweg 15% daar vlak boven, dan is alternatieve energie niet weggelegd voor de doorsnee Surinamer.
  Panelen kosten in Nederland per set van 6 panelen € 3.500,–, zo heeft Maria ons gepost.
  Waar moet een gemiddelde Surinamer dat geld vandaan halen ?
  Daarnaast – en dat is een tweede grote obstakel – moet EBS de zelf opgevangen stroom ook via het electriciteitsnet teruggeven.
  Dat vergt een hele technische uitbreiding van het huidige systeem en zover is EBS volgens mij nog lang niet.
  Met jullie ben ik een groot voorstander van alternatieve energie, maar ik zie nog wel een paar beren op de weg, voordat het zover is, dat in ons land op grote schaal alternatieve energie kan worden toegepast.


  Maak melding

 15. Beste mensen,

  Ik heb een gratis idee voor jullie. Waarom kopen wij geen hoed dat gevuld is met aarde, planten er een marihuanaplantje in en lopen ermee rond in de zon? Na enkele maanden kunnen we dan de blaadjes oogsten en hebben we genoeg energie ervan na gebruik. Dit is dus direct gebruik maken van zonne-energie.


  Maak melding

 16. Het grote probleem is de opslag van electriciteit. Zolang dit niet is opgelost blijft zonne-energie slechts een alternatief. Wat heb ik eraan om overdag mijn zonne-energie af te staan (verkopen) aan het electriciteitsnet en ’s avonds, wanneer ik die stroom nodig heb, het weer te kopen van het stroomnet? Het geeft dan geen voldoening. Dan kun je net zo goed een kleine watercentrale bouwen. Overdag, mbv van de zonne-energie, het water oppompen in een toren en ’s nachts het laten neerdalen op een dynamootje die genoeg stroom levert voor 1 gloeilamp. Dat geeft tenminste meer voldoening.


  Maak melding

 17. @Rudinho, Ray, M,

  Ik weet dat het grootste gedeelte van de bevolking onder de armoede grens leeft. En de Ned burger heeft zijn huiswerk gedaan. Die 15 % van de bevolking, en niet te vergeten, de overheid , ondernemers, moeten de panelen op hun eigen dak/terrein plaatsen. Het is ook de groep die naar verhouding het meest verbruikt, meerder airco’s etc. Dus overdag bljft er dan meer dan genoeg over voor de overige 60% om via EBS hun stroom te krijgen. En idd. ‘snachts wordt er niets opgewekt en dus betrek je je stroom dan dus gewoon van EBS. De stroom die men evt. overdag teveel heeft opgewekt, wordt terug verkocht aan EBS. Ook bv de straatverlichting kan op zonne energie. Volgens mij is het een win-win situatie voor iedereen.


  Maak melding

 18. @Tatti Haus
  Denk even door. Als je overdag met elkaar zonne elektriciteit gebruikt hoeft Brokopondo overdag niet de produceren en wordt er water gespaard.
  Als de zon het niet meer doet (12 uur per dag in Suriname) of wat minder enthousiast dan moet Brokopondo of een noodvoorziening het overnemen.

  Dat vraagt Zonne energie met enige schaal, niet hier en daar een paneeltje. Het vereist ook een slim distributienet dat en een betere schakeling op Brokopondo.

  Zo sla je dus zonne energie op. In Brokopondo wellicht kun je zo Tapajay en Kabelobo overbodig maken.

  Overdag 20 megawatt zonne energie (4 maal IAM Gold project) en 20 megawatt water sparen om ’s avonds en ’s nachts te gebruiken.
  Het leuke van de zonne energie projecten is dat je het overal aan het net kunt verbinden en daar mee transport verliezen kunt gaan reduceren waardoor de efficiency ook nog eens toeneemt.

  Als men dan ook nog eens echt slim wordt en Suralco met het mes tussen de tanden tegemoet komt in de onderhandelingen kan het maar zo zijn dat Suriname 10 talen miljoenen per jaar gaat besparen. Ga terug naar de oorspronkelijke uitgangspunten, reduceer de afname van stroom van Suralco zo veel mogelijk en Suralco op haar fouten wijst en het gegeven dat er een vernieuwingsfonds gevuld moet worden etc. Als men dat een paar jaar vol kan houden met eigen investeringen in zoveel mogelijk duurzame opwekking neemt de waarde van Brokopondo voor Suralco snel af tot wellicht onder nul (=Gratis).

  Je moet Suralco bestrijden met haar eigen wapens.


  Maak melding

 19. Ray, is Nederlands lezen zo moeilijk? Het gaat in dit geval niet om een luchtkasteel van de regering Bouterse, waarom je de niet gerealiseerde luchtkastelen er nu met de haren bij moet slepen, om je punt te maken, snap ik niet. De individuele Surinamer moet/kan zonnepanelen op het dak van zijn huis of hut zetten, als de overheid de invoerrechten op zonnepanelen afschaft kan dat veel makkelijker gerealiseerd worden. Zelf overweeg ik het al een tijdje, al zou het maar zijn om een paar lampen te laten branden wanneer EBS de stroom in mijn wijk weer eens een keer afsnijdt en als het goed gaat laat ik mijn lampen misschien altijd op zonne-energie branden, misschien is het niet haalbaar om je ijskast en wasmachine de hele dag daarop te draaien, maar als het goedkoper wordt is dat misschien ook te betalen. Ray, niet omdat jij er niet in gelooft, mogen anderen het niet proberen en als het mislukt dan zien we wel verder. Niet geschoten in altijd mis.

  Hetzelfde wat Maria heeft uitgelegd in haar voorlaatste bijdrage had ik ook willen zeggen (ik gaf haar per vergissing een minnetje), ik zal dus niet in herhaling treden, het gaat volgens mij ook om een win-win situatie.


  Maak melding

 20. @JoJo,

  De punten die je aandraagt snijden wel hout, maar waar het mij om gaat is dat ik volledig onafhankelijk en zelfstandig in mijn electriciteitsvoorziening zou willen zijn. Dat geeft pas echte voldoening. Dus niks te maken zou willen hebben met EBS of wie dan ook. Helaas lijkt dat een moeilijke zaak te worden met zonnepanelen. Het kan wel, maar dan moet je elke 5 jaar flink in de buidel tasten voor accu’s. Je moet het geld maar hebben.


  Maak melding

 21. Ik heb bedagt plan voor Surinaam. Als in Santi Boma wij geefe elke gast van staat een fiets met dinamo en hei moet hard trappen, 30 kilomeeter per uur, elke dag 6 uur lang en wij gaan koppelen al die stroom bei elkaar, dan staat gevangenis hoef niet stroom te halen van EBS. Dan stroom srefi-densie onstaat daar.


  Maak melding

 22. Zonne-energie maakt Caraïbische straten ’s nachts veiliger

  Het Caraïbische Saint Kitts en Nevis en grote buur Jamaica beginnen hun straten met zonne-energie te verlichten.
  Ze willen duurzaam met energie omgaan en donkere wijken ‘s nachts verlichten en zo criminaliteit minder kans geven.

  DESMOND BROWN . 4 FEBRUARI 2013
  http://www.mo.be/artikel/zonne-energie-maakt-caraibische-straten-s-nachts-veiliger

  En let ook op de foto van de straten met hun prachtige straatverlichtingen waarover gesproken wordt.
  http://www.pionisenergy.com/#!solar-street-lights/cp94

  En zo zouden die lelijke elektrische bedradingen op den duur ook langzamerhand kunnen verdwijnen uit de straatbeelden van Suriname.
  Een samenwerking in Caricom verband zou op dit gebied ook eventueel goedkoper kunnen zijn voor voor de burgers in Suriname om eventueel (zonnepanelen) te kopen zonder extra importheffing.

  Denk even aan de uitspraak van het Caribbean Court of Justice (CCJ) m.b.t. de zaak tussen Guyana & RUDISA van Dillip Sardjoe.
  http://www.kaieteurnewsonline.com/2014/06/21/ccj-ruling-forces-guyana-govt-to-amend-environment-tax-law/

  En over zonnepanelen gesproken.

  De Chinese zonnepanelen zijn niet van slechte kwaliteit.
  Want de meeste Europese bedrijven importeren zonnepanelen uit China omdat het ook goedkoper is.

  Alleen heeft de EU een extra importheffing ingevoerd.
  Volgens de Europese Unie is de heffing noodzakelijk omdat Europese fabrikanten van zonnepanelen grote schade ondervinden van door de Chinese overheid gesubsidieerde zonnepanelen die op de markt worden gebracht

  http://tweakers.net/nieuws/92934/eu-importheffing-voor-chinese-zonnepanelen-gaat-naar-42-procent.html


  Maak melding

 23. Maria,

  Alternatieve energie even bekeken vanuit een economisch standpunt en niet vanuit een wensscenario.
  In Zuid Europese landen wordt al jarenlang zonne-energie gewonnen.
  Zonne-ernergie heeft evenals windenergie alleen zin als het op grote schaal wordt toegepast.
  Ik heb het in mijn postings over het aanschaffen van zonnepanelen voor de doorsnee Surinamer en niet voor bedrijven en de overheid, want dat is een heel ander verhaal.
  Waar het mij omgaat, is, hoe zonne-energie een product kan worden voor ALLE Surinamers en niet alleen voor bedrijven, de overheid en de happy few.
  Dat zit er vanwege de aanschafprijs helaas nog lang niet in.
  Je kunt dat wel blijven ontkennen, maar € 3.500,- is een prijs, die verreweg de meeste Surinamers niet kunnen opbrengen, in nog geen jaren.
  Ik weet niet of je in Nederland woont, maar hier is dat nog geen optie.
  Dan zal er heel veel moeten veranderen en dan verwijs ik gemakshalve ook naar de posting van Tatti Haus.
  De hele infrastructuur van EBS moet worden aangepast en je gelooft toch zelf niet, dat zoiets op korte termijn gebeurt ?
  Daarvoor moet heel veel in dit land veranderen, maar in de aard van de zaak zijn wij het wel met elkaar eens, niet over de termijn, waarbinnen alternatieve energie is gerealiseerd.


  Maak melding

 24. Als de overheid een heffing van 30 procent toepast op een van de basis levensbehoeften (licht en water zijn volgens het VN verdrag basis levensbehoeften) dan is over 9 maanden het moment om deze regering naar huis te sturen.

  Santhoki moet als presidentskandidaat nu het achterste van zijn tong laten zien. Tot nu toe is hij meer een money collector dan iemand die leiderschap toont. Ik ben benieuwd naar zijn oplossing voor dit complexe vraagstuk, hoewel ik sterk twijfel aan zijn leiderschapskwaliteiten over economische vraagstukken.

  Duurzame energie opwekking is nu slechts mogelijk met een waterkrachtcentrale uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Inmiddels zijn er betere en goedkopere manieren uitgevonden om duurzame energie op te wekken. Suriname moet overgaan op innovatieve manieren om duurzame energie op te wekken.

  De zogenaamde leiders van het land dienen meer dan ooit dienend leiderschap te tonen. Het Surinaamse volk verdient in 2015 een leider die de noden van het volk op de eerste plaats zet en daar hoort duurzame energie zeker bij.

  Van deze regering verwacht is geen enkele duurzame oplossing voor dit energie vraagstuk, die hebben geen toekomstvisie. Van de volgende president wordt verwacht dat hij dit probleem als eerste op de agenda zet en die 30 procent heffing ongedaan maakt.


  Maak melding

 25. Ik ga zeker ook zonnepanelen aanschaffen, zodra het aantrekkelijker wordt om overtollige energie met een grid converter te kunnen leveren aan het net. De regering moet zonnepanelen ook stimuleren door de importheffing af te schaffen. En evt, ook subsidieren.

  Met een grid converter draait de stroommeter andersom zodat je overtollige stroom overdag gecompenseerd kan worden met de stroom die je savonds gaat gebruiken van uit net…. Voor de mensen die het niet weten, is dit even simpel uitgelegd…

  Binnen 5 jaar, schat ik, heb je je investering terug verdient, en daarna heb je 30 jaar bijna gratis stroom…


  Maak melding

 26. Vijay,

  Ik respekteer je mening, maar volgens mij leef je echt in een andere tijd, dan de 21e eeuw.
  Beleer ons niet iedere keer, hoe goed het hindoeisme is, want dat is telkens jou vertrekpunt.
  Heel veel mensen op de wereld leven niet als Hindoestanen, maar vanuit heel andere cultuurgedachten.
  Laat iedereen gewoon in haar of zijn waarde, want iedereen heeft daar recht op.


  Maak melding

 27. Met veel aandacht heb ik de bijdragen gelezen van Henkes, JoJo, Maria en Rudinho. De postings van Tatti Haus, Fer E en Michael vind ik ook bijzonder interessant. Zelf ben ik ook een grote voorstander van zonne-energie en windenergie. Tuurlijk zal het nodige gedaan moeten worden om dit op grote schaal te realiseren in Suriname. Het grote voordeel van SU is dat de bevolking nog niet zo talrijk is (0,5 miljoen inwoners) waardoor implementatie van alternatieve energie een haalbare zaak zou moeten zijn, vooral als deze gedeeltelijk gesubsidieerd wordt en de heffing op importapparatuur voor zonnepanelen tijdelijk wordt opgeheven of geparkeerd. Ook hier zie je een duidelijke toename van het gebruik van zonnepanelen. Zelfs in mijn dorpje zie je steeds meer dorpsgenoten zonnepanelen gebruiken. Ook op het dak van mijn woning zijn zonnepanelen door de woningeigenaar aangebracht; een soort van collectief zonnepaneelgebruik is het. Als in NL steeds meer zonne-energie wordt toegepast terwijl er niet zoveel zonuren hier zijn, hoeveel temeer zou dat in SU grootschalig moeten kunnen worden toegepast. Men moet in SU een omslag in het denken maken en steeds meer in termen van mogelijkheden gaan denken. Men moet een beetje groot gaan denken in SU in positieve zin. Mogelijkheden zien en oplossingen creëren.


  Maak melding

 28. @Maria

  Net als ramen worden zonnepanelen op den duur ook vuil. Het oppervlak van het zonnepaneel-glas zal minder snel vuil vasthouden vanwege speciale behandelingen die het glas in de fabriek krijgt, echter zal naar verloop van tijd het glas toch vuil vasthouden. Door dit vuil kan minder licht de zonnecellen bereiken waardoor de energieopbrengst zal afnemen. Het is dus verstandig uw zonnepanelen minimaal één maal per jaar te (laten) reinigen, hierdoor blijft de energie productie optimaal en zal eventueel ophopend vuil tussen het aluminium frame en het glas worden voorkomen

  Er is wel degenlijk onderhoud nodig.


  Maak melding

 29. @Ray, Dat is niet wat er mij verteld is. De regen spoelt het afdoende schoon. Verder is het dusdanig dat het niet kapot gaat door bv hagelstenen.

  @ Rudinho, Ik zou willen dat het nu al voor alle surinamers zou zijn, maar dat is nu niet het geval. Je moet ergens beginnen, zeker nu er wéé’r problemen zijn bij EBS. En dus een begin maken bij de 15% die het nu wel kunnen betalen en de ondernemers , hotels en overheid verplichten de overstap te maken. Zij zijn immers de grootverbruikers. Zodoende blijft er voor de rest van het volk genoeg EBS stroom over, zonder allelei tijdelijke oplossingen.
  Ook hier in Ned, daar woon ik, kan niet iedereen het betalen. Wel is er een per gemeente( stad) een subsidiepot, maar op = op. Maar ook dan is het voor heel veel mensen niet op te brengen, of men legt de prioriteit ergens anders, bv ziektekosten. Wat je hier ook veel ziet is dat bv meerdere mensen in de straat die panelen willen aanschaffen en zo dus kunnen onderhandelen over de prijs.

  Mijn voorlopige oplossing zou dus bovenstaande zijn, over ong 5 jaar zou de overheid op winst gaan draaien en met dat geld kan dan iets voor de minder bedeelden kunnen worden opgezet.

  In Turkije staat op bijna ieder dak 1 paneel wat zorgt voor warm water.


  Maak melding

 30. @Maria
  Laten wij niet voorruit lopen ,okay.
  Zonnepanelen is heus niet de oplossing voor ons.Als EBS optimal draait hebben wij energie genoeg,zolang bouta en co zich niet bemoeien heirmee.
  Hun bemoeienis met alles maakt echt alles kapot!


  Maak melding

 31. @Henkes

  O,Henkes toch, het saramaccaanse Gunsi zou 50 huishoudens voorzien van energie verwerkt door zonnepanelen, een proefprojekt van je baasje bouta.Dit alles in mei 2013 bekendgemaakt. er zouden nog schakelaars en stroommeters aangebracht worden.
  Anno 2014 horen wij niks meer van dit project.Hoeveel elk huishouden moet betalen is ook niet bekend gemaakt.
  Wat denken jij en Maria wel?
  Dat als vandaag iets gezegd wordt het morgen al dan staat?
  Geen wonder dat alles in Suriname gedoemd is te mislukken.
  Hoeveel huishoudens in Paramaribo en omstreken zijn bereid gebruik te maken van zonnepanelen !?
  10 of 15 mensen hebben het misschien gevraagd dat wil niet zeggen dat zij ook daadwerkelijk ook zo gaan doen!
  Dan heb je de ondernemers ,als zij gebruik gaan maken van zonnepanelen wil dat ook zeggen dat zij weinig winsten gaan maken omdat zij dan hun spullen goedkoper aan de man gaan brengen. Nu is het wikken en wegen geblazen voor ze. Eerst gaat men uitkijken hie voordelig deze zonnepanelen gaan zijn. Er is heus nog geen eindbeslissing genomen door niemand.

  Ps
  Ik ben niet gierig in het uitdelen van minnetjes. Ik denk helemaal niet dat ik Maria een minnetje heb gegeven aangezien haar redeneringen netjes overkomen bij mij.


  Maak melding

 32. Suriname is een ideaal land voor zonne energie. In de zonne uren al gou 8 tot 9 uur per dag wat bruikbaar is. Vrijwel schoone stroom en in de avond en nacht waterkracht met de uitbreidingen op lagere termijn. Aangevuld met hfo centrales. De besparing op de HFo is al enorm door deze alleen in de donkere uren te laten draien, daarmee wordt de investering terugverdiend op de solar. het zal nog enkele jaren duren maar er zijn al capcitieve accu’s die zeer snel opladen en niet verslijten. Kweste van tijd voor deze commercieel zijn. Dan komen er solarpanelen met aan de voorzijde de kristlallen en aan de achterzijde de accu.


  Maak melding

 33. dank je wel Ray.
  Dit is 1 van de redenen dat ik niet meer in Sur wil wonen. En geloof me hier in Ned is het ook niet geweldig hoor. Maar er wordt heel veel geroepen daar, onderzocht ( wat ontzettend veel geld kost) en vervolgens gebeurd er niets. Iedere verandering, vooruitgang kost geld en niemand wil graag betalen. Maar dit soort dingen moeten gewoon. Het klimaat verandert, en dat ga je blijven merken. Bv te veel regen = genoeg stroom, maar voor de landbouw slecht want alles verzuipt.
  Ook al zouden er maar 10-15 mensen overstappen, dan nog is het de moeite waard, alle beetjes helpen .
  Het jammere van deze regering, als ze idd de belasting willen verhogen naar 30% op de invoer, is dat ze eventuele particuliere initiatieven de grond in boren/tegen houden.
  Jammer is dat.


  Maak melding

 34. @Ray

  “@Maria
  Laten wij niet voorruit lopen ,okay.
  Zonnepanelen is heus niet de oplossing voor ons.Als EBS optimal draait hebben wij energie genoeg,zolang bouta en co zich niet bemoeien heirmee.
  Hun bemoeienis met alles maakt echt alles kapot!’

  Man je lijkt geobsedeerd door Bouterse. Dit artikel gaat over de Surinamer, die door de elektriciteitsschaartste naar alternatieve manieren lonkt voor opwekking van elektriciteit. Of denk je soms, dat Santokhi met zijn ‘wichelroede’ de energieschaarste in Suriname zal weten op te lossen?


  Maak melding

 35. @ Paulus de Boskabouter,
  Het is geen kwestie van op de zaken vooruit lopen.
  Er moet wel genoeg water in het stuwmeer zitten wil er optimaal gedraaid kunnen worden. En deze droogte zal een terugkerend iets zijn. Ik zeg ook niet dat EBS opgedoekt moet worden, ik zeg dat er een aanvulling moet komen. Niets meer en niets minder. En dit tekort had men al jaren geleden aan moeten zien komen. Meer huishoudens = meer stroom nodig = meer water nodig = meer auto’s = ,meer asfalt. En mijns inziens is op geen enkel vlak daar rekening mee gehouden/ op ingespeeld . Niet door deze regering en niet door de vorige. En dan blijft het allemaal “lap” werk


  Maak melding

 36. Spijkers met koppen , Sranang regering stop
  het ge-ouwehoer !
  Bezuinigen NU en lever electriciteit NU !

  Alle onzinige staatsuitgaven direct stoppen !

  En met het vrijkomende geld zorgen voor voldoende
  energie voor de bevolking en voor de bedrijven !

  Zonne-energie tegelijkertijd meer gaan inzetten zodat op
  een later moment minder opwekkingscentrales nodig zijn !

  Regionaliseer de opwekkingseenheden !
  Vernieuw de bekabeling, moderniseer het !

  Zorg nu een keer voor EXTRA opwekcapiciteit in geval
  van calamiteiten !
  Welke idioot zorgt niet voor reserve-capaciteit ??

  Op wie wachten de leiders met hun honderd adviseurs ?

  Suggestie : Sluit 5 onnuttige/onnodige ammbassades en
  er ligt een boel investeringsgeld tbv nieuw energiebeleid !

  Het is toch belachelijk dat indien morgen een investeerder
  een fabriek wil vestigen, die een paar honderd banen zal opleveren, wij als land, geen antwoord hierop hebben,
  vanwege een ernstig stroomtekort ! !

  Sranangmang un WIKI !!!

  Ik zal maar niet vermelden wat een technische fail in de opwekkingseenheden op dit moment zou betekenen
  voor land en volk ! Dus WIKI alla sma !!!


  Maak melding

 37. Windenergie,zonnepanelen,en het gebruik maken van eb en vloed,
  kunnen op zeer kerte termijn het energie te kort in Suriname dekken.De huidige zonnepanelen flinterdun leveren vijf maal zo veel stroom,en hebben een breed sprectrum aan toepassinen.
  Turbines die een eenmalige invesstering zijn kunnen aan de kust ,
  geplaats worden en leveren zeer goedkope stroom.

  Leo Snel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.