dinsdag, november 28, 2023
HomeNieuws uit Suriname‘Nu pakken Marrons hun eigen mensen’

‘Nu pakken Marrons hun eigen mensen’

-

PARAMARIBO, 17 sep – Marronleiders hebben zelf het voortouw genomen in het lokken van hun eigen groep met spiegeltjes en kraaltjes. Dit zegt Ronny Asabina (BEP), parlementariër en zelf ook van Marronafkomst. Hij ziet het fenomeen bij de grootste concurrent en voormalige bondgenoot.

Abop, de politieke partij van Ronnie Brunswijk, heeft het brood en spelen tot strategie gemaakt. Lood om oud ijzer, politici uit Paramaribo bedienden zich al van als ze het binnenland introkken om stemmen te trekken. “Vroeger waren het de andere groepen die met zoutvlees en varkensstaart de mensen van het binnenland wilden pakken voor hun stem. Nu zien we dat de Marrons zelf hun eigen mensen proberen te pakken”, zegt Asabina tegenover de Times of Suriname.

Onder meer wordt er letterlijk met geld gestrooid tijdens massabijeenkomsten. Asabina’s politieke partij, BEP, heeft het liever over issues. “Wij hebben het geld niet. En ook al hadden we het, dan zouden we er niet mee strooien om misbruik te maken van de kwetsbare positie van de mensen. Ik heb op een afstand de vergaderingen van die partij bijgewoond en ik merk dat er geen issues worden aangehaald. Wij gaan voor duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

21 REACTIES
 1. De meeste Surinaamse politici, Bouterse en Brunswijk voorop, maar ook Asabina, zijn het tegenwoordig roerend met elkaar eens:
  Mundus vult decipi, ergo decipiatur.
  De wereld wil bedrogen worden, dus bedrieg haar.


  Maak melding

 2. Niet alleen is het dom maar ook nog eens apartheid. Als ga ik als Indiaan daar rondstrooie met geld, dan zij gaan mij beroven, in elkaar slaan en ook niet eens stem geeve aan mij, maar wel aan die Bronnie. Zo kunnen eerlijke mensen tog geen kans krijgen?


  Maak melding

 3. De criminaliteit is sinds 25 februari 1980 in Suriname toegenomen. De verruwing en toename is sinds 8 december 1982 in het kwadraat toegenomen en it gaat tot op heden voort.

  Oorzaken hiervan is zoals hierboven is aangegeven, de staatsgreep, de coup, de grondwet van de Republiek van Suriname aan de kant is gezet, een militairen de dienst uitmaakten en dood en verderf hebben gezaaid onder de Surinamers. Wapens, zware wapens kwamen illegaal onder de bevolking, groepen in de maatschappij, waarbij de bekendste die van de jungle commando. Roven en stelen daar maakten criminelen gebruik van, mensen die hard voor hun geld werken werden en worden nog steeds in hun huizen en ondernemingen overvallen, met alle gevolgen van dien. Ook bankinstellingen ontkwamen hier niet aan. Behalve (zware) wapens, was er ook dynamiet, enz. die men ook wilde gebruiken om Suriname onder water te laten lopen in de jaren van de dictatuur in de jaren 80 van de vorige eeuw.

  Groepen zoals de marron kregen door de jungle commando en hun leider Bravo, een duidelijker gezicht en ook deze kregen op door de strijd van de jungle commando, de oorlog die deze gevoerd heeft tegen het leger van de dictatuur, waardering van vele groepen Surinamers. Bravo was de man die ook niet zo goed met al deze status wist om te gaan en omgaat. Vaak vertoonde en vertoont hij plaatsen zoals op voetbalvelden en tijdens verkiezingsbijeenkomsten een gedrag, die niet door de beugel kan.

  De marrons, die een ondergeschikte groep was kreeg ook een belangrijke plaats in de politiek door oa Brusnwijk en andere marronleiders, zoals Allende, dokter Celsius Waterberg ea. De groep marrons werden door de jungle oorlog en andere oorzaken ook uit hun vertrouwde omgevingen uit de vertrouwde woonomgeving in het oerwoud verdreven en zochten hun heil of probeerden hun vege lijf te redden, tijdens de jungle oorlog met het leger van de dictator DDB naar Paramaribo of in Frans Guyana. Vele van deze mensen die in Paramaribo kwamen, hadden geen huizen, precelen, juiste opleidingen, inkomsten en werk, waren jong, vrouw en hadden het heel moeilijk in een stads omgeving. Dit heeft er ook toegeleid dat vele van deze marrons ook mee wilden op het niveau van de andere groepen en zie dan hoe deze groep door middel van criminalitiet, belanden en zich schuldig maakten aan criminele daden. overvallen, eigendomspercelen van derden in de stad en omgeving te bezetten. Gevangenissen die uitpuilen van marrons die zich schuldig maken aan de criminaliteit.

  Justitie en politie treden niet genoeg en hardop tegen de criminaliteit, waaraan ook andere groepen zich aan schuldig maken. want het zijn niet alleen de marrons. Ook de hele witteboorden criminaliteit speelt hierin een rol, denk maar aan gronduitgiften waarbij velen grote stukken gronden/vele ha kregen en krijgen, en ook top mensen van DDB en the gangsters en familie, vrienden/ondernemingen etc, etc in zitten.

  Als men denk dat bij de petro caribedeel geld alleen naar vertrouwde ondernemingen gaan , moet men zich afvragen hoeveel geld er onder de tafel wel bij hoge gangsters terrecht komen.

  De criminaliteit in Suriname heeft zeer hoge vormen aangenomen van hoog tot laag in de samenleving/maatschappij, veel wapens, doorvoorland van drugscriminaliiteit, wapencriminaliteit, mensensmokkel, witwassen van gelden, enz. enz.

  De vraag is hoe is al deze criminaliteit te stoppen, want er zijn vele in de top en ook vele kanslozen, die zogenaamde lekkers krijgen en participeren in een of andere criminele zaak.

  Het Surinaamse volk zal er voor moeten kiezen dat al de criminelen, vooral die aan de touwtjes trekken op 25 mei 2015 naar huis gaan.

  Er zal een andere wind door Suriname moeten waaien, waar recht en waarheid wel weer het motto moet zijn.

  Got Zij Met Ons Suriname.
  Er onstond een


  Maak melding

 4. “Vroeger waren het de andere groepen die met zoutvlees en varkensstaart de mensen van het binnenland wilden pakken voor hun stem. Nu zien we dat de Marrons zelf hun eigen mensen proberen te pakken”

  Dus heeft er geen ontwikkeling plaatsgevonden en zijn de mensen van het binnenland domme djoeka’s gebleven. Ze hebben slechts de naam van hun etniciteit in Marron veranderd.


  Maak melding

 5. 17 sept. 2014

  Beste @ Paulus de boskabouter,

  Om dit item beter te begrijpen raadt Srika je aan om Poulo Freire, Pedagogy of the Oppressed te lezen.

  Srika gaat er van uit dat je net nog geen 22Q11 hebt om Poulo Freire te kunnen lezen en te begrijpen.

  Srika wacht op jouw reactie.
  Srika


  Maak melding

 6. BEP doet de Marrons eer! Niet vergeten dat de Marrons eigenlijk
  de waarachtige Afrikanen in ons land zijn. Deze groep heeft zichzelf
  heel vroeg in de Koloniale onderdrukking vrijgemaakt door het
  binnenland in te vluchten. Behoud van eigenwaarde dus.

  BEP is overigens een betrouwbare partij die zich niet laat
  misbruiken door criminelen.


  Maak melding

 7. Wat kunnen wij doen om te helpen als de marrons zelf niet geholpen willen worden?!
  Zij scharen zich aan achter brunsie ,de crimineel die samen met de andere crimineel bouta, hun leven ontwricht had eerder.
  En hier in de stad vechten wij voor gerechtigheid van de MOIWANA slachtoffers , en de nabestaanden van de slachtoffers van de Moiwana tragedie, laten zich wederom bedonderen door hun geweldenaar brunsie?


  Maak melding

 8. “Vroeger waren het de >>andere groepen<< die met zoutvlees en varkensstaart….

  Nee,… het was de NPS & de Afsplitsing hiervan die gemachtigd waren om zinkplaat & zoutvlees te "doneren" aan hun achter neef & nicht!!!

  KTPI & VHP kwamen destijds niet verder dan Colakreek (pootjesbaden) 🙂


  Maak melding

 9. Heb nog geen marrons gezien die hun eigen soort overvallen en verkrachten?????

  De marrons hebben nu een betere benaming gekregen namelijk marrons. Vroeger werd deze groep aangeduid als bosnegers. Maar wat je nu merkt is dat deze nieuwe benaming niet leuk vinden, ze willen terug naar het bosnegerschap dat ligt hun veel beter. Met andere woorden het habitat is hun woonplaats en niet een beschaafde stad of land.


  Maak melding

 10. Het Gele Gevaar…

  Ik zie massa bijeenkomsten van Brunswijk en hou me hart vast.

  Als deze groep Suriname gaat regeren is het hek van de dam.

  Op de bijeenkomsten wordt geen woord gerept over zaken als hoe Suriname ontwikkeld gaan worden.

  Op de eerste rij zie ik dansen big mama’s met te strakke gele T-shirts schudden met borsten en billen.

  Deze vrouwen hopen zeker op een kindje van Brunswijk dan is hun toekomst verzekerd. Een baantje is al geregeld.\


  Maak melding

 11. &W. Whome, je hebt gelijk en hoop ook daarom dat velen voor BEP zullen stemmen.

  -Er kan veel meer ontwikkeling komen in het binnenland en dat verdienen de mensen ook, maar zolang bepaalde figuren het voor het zeggen willen hebben kan men dit vergeten.


  Maak melding

 12. Djoekanaath Lachmon ging in de verkiezing van 1973 de marrons flink verwennen. Zinken dakplaten, geld, goederen, van alles werd geschonken aan de marrons in het binnenland. De marrons blij! Ze zwoeren steevast, ja Pappa, we gaan op jou stemmen, wees gerust.
  Toen kwam de verkiezing……..Pappa kreeg 0,0 van de marrons uit het binnenland. Speciaal voor die marrons was de gezegde ‘een man een man een woord een woord’ gemaakt. Tot aan vandaag zijn ze ’trouw’ aan deze mentaliteit. Een betrouwbaarder volk dan de marrons zul je niet vinden op aarde. Zoals Djoekanaath Lachmon het aan den lijve heeft ondervonden.
  Djoekanaath had echter geen oog voor de noden van z’n trouwe achterban, de Hindoestanen. Steeds wimpelde hij ze af met ‘wil je soms mijn zetel hebben’? Daarom hebben de Hindoestanen hem laten vallen in 1973.

  Santokhi probeert ook de taktieken van Djoekanaath uit. Ook hij heeft te weinig oog voor de positie van de Hindoestanen en voor hun zorgen. Wil hij de titel Djoekanaath erven?


  Maak melding

 13. Nee Mujrim,

  Er is een vies spelletje gespeeld met Lachman.
  Lachmon heeft de marrons alles gegeven in de hoop stemmen te winnen maar Arron zei tegen die djoekas, yo go stem gi wang koeli? Suma shoot Abaisa?

  En de djoekas ginger overstag en zie de ellende waarin ze zitten.
  En ze zullen altijd pinaren het is genetisch vastgelegd.


  Maak melding

 14. Een marron koop je om met kraaltjes en spiegeltjes.
  Met loom elastiekjes, Met bounty of chocola.
  Met kaas en worst. Met petjes. Met bruine bonen met rijst en zoutvlees. Met cocaine, met condooms, met t-shirts, met tandpasta, met chips, bananenchips, aanstekers enzz.

  Als ze de verkiezingen hebben gewonnen dan gaan ze flink feesten en beesten en volgende dag worden ze wakker en zeggen ze ee angrie e kier mie…..


  Maak melding

 15. De ellende die wij hebben is dat die zaka-zaka DiDiBrie en Ronny Bigie Bravo de djoeka’s de stad in hebben geschoten. Hmm…..Want dat was mij toch een bombardement tegen/op de djoeka in het Marowijne gebied. Ronnie Brunswijk, waar is Doetje en Deel; die lijfwachten van je die zijn doodgeschoten in Fort Zeelandia. Ronnie weet je wat je deze ouders hebt aangedaan door met de verantwoordelijken van de moord op hun zonen te gaan samen werken? Ai Ronnie e toff echt Ddeze mensen(Ronnie en DiDiBrie) hebben het binnenland totaal vernietigd. Zij hebben nu de regeermacht en zijn ze de djoeka vergeten. De NPS heeft er voor gezorgd dat er wegen leiden naar het verre binnenland, waar DiDiBrie en Ronnie gretig gebruik van maken. DiDiBrie en Ronnie zeggen pas iets voor de djoeka te kuinnen doen als ze weer 5 jaar de kans krijgen om te regeren, wel dan kan ik je zeggen dat de djoeka zichzelf niet meer zal herkennen. ze zullen op echte Afrikaantjes lijken, met een dikke buik als van de perschef Bimbo en zullen lijden aan goud honger, huis probleem. grond probleem, en zo kunnen we doorgaan. Met deze 2 aan de macht bestaat de djoeka bijna niet meer(soso CRIMINEEL) dankzij Ronnie nanga DiDiBrie die no loekoe foe joe. VHP heeft ook geholpen dat jullie naar school gingen, maar neen je leider heeft je geleerd dat foe-foeroe e pai moro, dan oeng voeg a daad na a woord. Wij kunnen tig dingen die door de NPS/VHP(Front combinatie)gie djoeka, soema is gedaan. Soema kan soor mie wat door de Mega/Abop…..is gedaan voor de djoeka behalve occupatie 25mei wie foe a FRONT o soor ding. .Is better to go home now..dan na.. 25 mei 2015. Met of zonder Diana Pakie(geld)ding o las a stree . Odiiii
  Glenny.


  Maak melding

 16. Wat een misleidende titel, nu pakken marrons hun eigen mensen. Ik dacht even dat marrons nu andere marrons gingen beroven, verkrachten en vermoorden. Maar heus niet, de ene marron loopt over naar een andere marronpartij die met veel zwart geld zwaait.
  De ene marronpartij zit op zwart zaad en die andere op zwart geld. Het blijft allemaal zwart. Neks no kinkie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES