Suralco praat niet alleen over stuwdam

35

PARAMARIBO, 16 sep – Bauxietmaatschappij Suralco zal de stuwdam niet makkelijk opgeven. Suralco’s directeur Ruben Halfhuid heeft gereageerd op recente uitspraken van president Desiré Bouterse. Het bedrijf vertrekt als Bouterse zijn zin doordrijft.

Het staatshoofd zei onlangs dat hij de dam ‘wil hebben.’ Volgens de Ware Tijd heeft Halfhuid zich in niet mis te verstane woorden uitgelaten tegenover personeelsleden. Suralco wil niet alleen praten over een eventuele vervroegde overname van de dam te Afobakka. Het gaat nu om behoud van het bedrijf in Suriname en daarmee ook de arbeidsplaatsen. Bouterse zei onlangs tijdens een persconferentie dat Suriname niet meer verdient aan het bauxietbedrijf.

Dit in tegenstelling tot de afgelopen decennia waarin voor miljoenen dollars aan bauxiet is gewonnen en verwerkt. De regering koopt energie bij Suralco, wat per jaar neerkomt op ongeveer vijftig miljoen dollar. Volgens de krant gaan Suralco en Alcoa er vanuit dat praten over de dam alleen niet interessant is. Het is alles of niets. Alcoa heeft eerder dit jaar voorgesteld dat Suriname financieel inkomt om de bauxietindustrie op gang te houden.

35 REACTIES

 1. Het is alles of niets, duidelijker kan Suralco niet zijn. Alles voor Suralco omdat de President denkt dat hij met zijn woorden kan bepalen wat anderen gaan doen.

  IAMGOLD, Surgold en EBS hebben hem al in de maling genomen en nu volgt Suralco.


  Maak melding

 2. Het moet inderdaad alles of niets zijn. Het kan niet langer zo zijn dat Suriname Suralco blijft subsidieren om ze in Suriname te houden.

  Suriname koopt stroom bij Suralco wat meer kost dan wat Suralco aan Suriname afdraagt voor zijn activiteiten.En dan nog durven ze te vragen dat Suriname inkomt om ze in Suriname te houden.

  Alleen niet Surinamers kunnen dit gedrag van Suralco toejuichen. Wij vaderlandslievende Surinamers moeten niet langer toestaan onder druk te worden gezet door deze kapitalistische boeven. Al bijna 100 jaar verdienen deze boeven meer dan genoeg aan het land, om nu te komen praten over alles of niets.

  Wij weten ook dat Suralco jarenlang ruwe goud heeft weggesleept uit Suriname, goud waarvoor zij nooit een dubbeltje voor betaald hebben.

  Ik zeg Suriname andere partners zoeken in Azie, er zijn inmiddels genoeg mijnbouwbedrijven en Suralco latenvertrekken, maar pas nadat ze alle uitgemijnde gebieden hebben gesaneerd.


  Maak melding

 3. @Afu Ede

  Wij de vaderlandslievenden willen ook niet opgescheept zitten met een AMNESTIE LIJDER !
  En je baasje heeft geen verstand van niks. Wat wil hij bereiken met de overname van Suralco?!
  Niks in ieder geval niet voor de bevolking wel gaat hij Suralco op zijn naam laten bijschrijven zoals staatscassave bedrijf die heden aan het roesten is,


  Maak melding

 4. Het is niet dada die de stuwdam wil hebben hij spreekt namens de rat dilip sardjoe, die denkt de zaak in handen te kunnen krijgen en dan mijne suries zult u de de rekening gepresenteerd krijgen .


  Maak melding

 5. @ krofaja
  100% geef ik je gelijk met de naam (en boef en oplichter en fraudeur en coca exporteur) Sardjoe.
  Laat één ding duidelijk zijn, hij heeft ettelijke miljoenen verdient aan de deal met EBS.
  Vraag jeelf ook af wie er allemaal van die patoe hebben gegeten!!!!!!


  Maak melding

 6. @Afu Ede

  Wij zijn de groep die helder denken,ik heb je toch eerder gezegd dat bij jou het gaat om de hoeveelheid en niet de kwaliteit?!
  Je baasje praat als een dronken crimineel en je hangt aan zijn lippen !


  Maak melding

 7. Ray, als didibrie niet zijn zin krijgt wordt hij zenuwachtig.

  1) Suralco heeft in niet misverstane woorden aangegeven dat het opgeven van de stuwdam kansloos is. Energie crisis in Suriname komt weer een stukje dichterbij

  2) Uitspraak zaak Dino Bouterse volgt in jan. 2015. Invasie van de Yanks komt hiermee een stukje dichterbij.

  Stuk voor stuk drogredenen natuurlijk ! Wat ook meespeelt is dat de nabestaanden van de dec.moorden naar het amerikaanse hof stappen. De krijgsraad moet iets van zich laten horen. Het hof laat zich niet laten afschepen.

  Gods molen maalt langzaam maar zeker en de strop wordt om de nek van Didibrie strakker getrokken.

  Didibrie gaat dit allemaal aangrijpen om de staat van beleg af te kondigen. Heb steeds minder geloof dat er verkiezingen gaan komen. Deze malloot is recent naar Venezuela gegaan, niet alleen om rijst te verkopen. Mark my words, deze gek heeft colleges gevolgd van Muduro. Een nieuwe coupe moeten we niet uitsluiten.


  Maak melding

 8. @Koos de Jong

  Gelijk heb je Koos. Ik heb ook mijn vermoedens over zijn vele bezoekjes aan de communistische landen. Deze gek bouta is tot vele dingen in staat,nu hij zijn Amnestie moet verdedigen,want heden ziet hij zijn Amnestie in gevaar.Hij gaat in geen geval een cel willen delen met zoonlief dino in Amerika.
  Deze gek kiest voor Amnestie en hij gaat idd rare dingen uithalen om aan de macht te blijven.


  Maak melding

 9. @Afu Sensie
  Het is niet zo als je schrijft dat Suralco de President gaat uitkleden, dat je daarom juicht, of plezier hebt. Nee het is in en in triest dat het gaat gebeuren.

  Suralco draait even de elektriciteitsschakelaar om en de President zal moeten toegeven. Hij heeft met zijn ongenuanceerde uitlatingen geen onderhandelingspositie anders dan tekenen bij het kruisje.

  Waar zijn de resultaten van het overleg omtrent de afbouw van de Bauxiet productie. In Juni ferme taal en een nationale zaak nu vergeten nadat 1 Suralco generator even niet produceerde.

  Beste Afu Sensie President WIjdenbosch heeft in zijn regeerperiode samen met zijn mentor Bouterse met Suralco een contract voor elektriciteitslevering afgesloten waardoor de prijs per Kilowattuur gekoppeld is aan de olieprijs en niet aan de reele kostprijs van waterkrachtstroom. Zij zijn er toen ingetuind.

  Daarom is Brokopondo een goudmijn voor Suralco en kan zij voor afkoop van haar rechten de hoofdprijs vragen. 17 of 18 jaren meer dan $ 50.000.000/jaar voor afgeschreven spullen en wat onderhoud laat zich vertalen in een enorme huidige contante waarde. Meer dan dat een nieuwe dam met de zelfde capaciteit gaat kosten.

  Dat vindt iedereen jammer. Dat is ook de reden waarom Venetiaan de dam niet KON kopen omdat de prijs toen de afkoop van meer dan 25 termijnen zou.

  Nu staat de President in zijn poging de andere partij te commanderen weer in zijn hemt. Suralco heeft, helaas, rechten en daar heeft de president mee te dealen, commanderen werkt alleen averechts.


  Maak melding

 10. krofaja
  het is inderdaad zo dat bij een eventuele v d dam door su alleen sardjoe en bouta rijk zullen worden
  het volk zal scheiten als dat werkelijk gebeurd
  ook is het zeker dat ddb voor de verkiezingen de noodtoestand zal uitroepen
  let maar op mijn woorden


  Maak melding

 11. DiDiBrie heeft een achterbakse reden om de dam “te hebben” . Suriname moet alles doen om DesiDibri ervan te weerhouden de dam te “krijgen”.

  Suriname pas OP! Hij is een Dibri. Stop de grappenmaker.


  Maak melding

 12. Ik raad Bouterse aan een wassie te gaan doen in het binnenland zodat Suralco alles achter laat en hals over kop vertrekt uit Suriname. Of is het andersom, dat Suralco de regering flink wast, knipt en scheert?


  Maak melding

 13. Suralco weet dat de huidige pres Desi een “lame duck” is internationaal gezien en vooral in de USA.

  Onderhandelingspositie Desi is nul !

  Men doet geen zaken met een pres die er over een half jaar
  een lange vakantie gaat doorbrengen in de USA !

  Desi en Ronie: webbe kenoek arbeidsplaatsen voor de
  ontslaken werknemers vd Suralco ! Wij skaken en denken
  vooruit !
  Daarom houden wij de toekomstige energiebehoefte
  van ons keliefd volk goed in de katen !


  Maak melding

 14. 16 sept. 2014

  Als Suralco/Alcoa uit Suriname vertrekt, hebben zij volgens internationale regels de plicht de concessieterreinen en haar objecten in een goede staat achter te laten, althans af te breken en mee te nemen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld reinigen /saneren van de vervuilde bodems. En dit zal Suralco/ Alcoa heel veel geld kosten.

  Suralco/ Alcoa gaat nu voor de alles-of niets strategie. Dit houdt dan in dat Suriname ook de oude fabriek, deel van de arbeiders en de vervuilde bodems enz. overneemt en dan ook juridische daarvoor verantwoordelijk wordt. Zo kan Suralco/Alcoa ”extra gratis” Suriname verlaten.

  Dit is volgens Srika vulgaire chantage. Suralco/Alcoa weet al dat ze uit Suriname gaan, maar nog zeker voor dertig jaar een overeenkomst met Suriname heeft. Dus kan Suriname hen niet verplichten het stuwmeer nu over te dragen of te verkopen. En houdt zo Suralco/Alcoa de toekomstige economische ontwikkelingen van Suriname tegen.

  Billiton probeerde, in de tijd van Venetiaan, ook zo een houding als Suralco/Alcoa aan te nemen tegen Suriname. Venetiaan ramde Billiton uiteindelijk het land uit !!

  In deze moet de Surinaamse regering geen emoties tonen en Suralco/Alcoa zodanig bewegen zelf uit Suriname te vertrekken.
  Srika


  Maak melding

 15. Afu Sensie,

  Suriname heeft niet de technische kennis om de stuwdam over te nemen en te onderhouden.
  Het is een high tech project, waar Surinamers (nog) geen verstand van hebben.
  Als je de stuwdam overneemt, moet je weer technische know how inhuren en weet je bij wie: bij de door jou zo verfoeide Amerikanen.
  Ik zou zeggen, laat de stuwdam voor wat die is, maar neem hem vooral niet over, want dat wordt een technisch en financieel fiasco, zoals Suriname dat nog nooit eerder in zijn geschiedenis heeft meegemaakt.


  Maak melding

 16. Geweldig praten maar Suralco is daar voor uitbuit.(geld ….maakt niet uit hoe….geld)
  Suralco is daar om geld te zien, als land en volk gaan pinaren is Suralco’s hoofdpijn niet….GELD…! klaar geef hier en ga verder pinaren.


  Maak melding

 17. @Weet het Ik zeg je.

  De slavernij zit hem niet in het inhuren van Chinezen, maar in het uitverkopen van belangen. Wanneer je een goed contract maakt met de Chinezen en ze geen vrije doorloop geeft, is er niets aan de hand. Doe je dat niet, zoals de Bouterse-team dat heeft nagelaten, dan kun je eindigen als slaaf. De NDP’ers beseffen nog steeds niet dat de B-team als Redi Moesoes fungeert, nu voor de Chinezen.


  Maak melding

 18. @Murjiim

  goed dat je het uitlegde. ik maakte me ook zorgen. maar dat is natuurlijk HET probleem van de chinezen, het zijn er veel en zij mogen doen en laten wat zij willen, zij bepalen nu wat er in suriname gebeurt. maar als je zegt regels en afspraken, ok.


  Maak melding

 19. Bouterse wilt de Stuwdam kopen en weet hij wat hij ermee gaat doen is mijn vraag.Al ze een tekort aan energie hebben in Paramaribo dan moet hij op een andere manier oplossen.


  Maak melding

 20. Mujrim,

  ik zei het al wij blakka-mangs worden weer slaven dank zij dibrie.een nieuw tijdperk en dit keer van de china’s denk erom deze gasten kunnen zich snel vermenigvuldigen net ratten en dat zijn ze ook.(nog tien jaren ) als het niet gestopt wordt.


  Maak melding

 21. A foe sensie. jij ben een verstandig mens en bedankt voor je mooie woorden.

  Ps. Goed dat mensen kunnen zeggen wat ze willen, maar aub iets zinnigs. aub laten die chinezen met rust. mijn opa had een winkel en ik heb gezien hoe hij klanten ging behandelen, achteraf moet ik erom lachen, maar die geduld hebben wij niet.

  groe


  Maak melding

 22. Jojo wat jij “ongenuanceerde uitlatingen ” noemt, noemen wij met een gezond verstand INTENTIE.

  Het is dus de intentie van deze President of regering om de Stuwdam over te nemen, het zou niet alleen van deze President of regering de intentie moeten zijn, maar van elke rechtgeaarde en vaderlandslievende Surinamer.

  De President is in deze dus transparant.

  De rest van je schrijven dat is pas ongenuanceerd, eigenlijk dom gebrabbel.

  Blijf maar schieten, wie weet kan je een keer scoren.

  Rodinho, ik zou echt niet weten waarom je de onhebbelijke eigenschap heb om domme reacties te plaatsen.

  In het vervolg als je het niet weet, is het altijd beter te vragen.

  ter informatie, al jaren wordt de stuwdam door Surinamers onderhouden, er loopt er niet eens (1) Amerikaan rond.

  Grootonderhoud wordt niet door Amerikanen gedaan, maar door Noren. Suralco wordt ook al jaren gemanaged door Surinamers, ook op de plant wordt onderhoud door Surinamers gedaan. De Amerikaanse stafmedewerkers zou je op een hand kunnen tellen.

  Kennis over Stuwdammen hebben tegenwoordig niet alleen de Amerikanen hoor, de Chinezen zijn veel en vele malen verder, die hebben ook zelf de grootste dam ter wereld gebouwd.

  Ook Brazilianen hebben de kennis, die hebben de op een na grootste dam.

  Ik hoop je weer genoeg geinformeerd te hebben, dommie.


  Maak melding

 23. we kunnen lullen wat we willen hier en daar..,

  maar ddb slaapt als een roos ,al schiet je die hele huis van hem van deze aard bodem ,,hij heeft er schijt aan..

  het zijn zijn woorden..

  hij drinkt elke avond zijn black poes of borgoe..en je hoort hem tot hier snurken..


  Maak melding

 24. En Wij Sranangman weten alles over het TEKORT
  aan energie dat wij dankzij Desi momenteel hebben !

  Wij benne deskundig in falen !

  PS : moro strafu o doro hesbiteng !!


  Maak melding

 25. Afu Sensie,

  Laat je beter informeren.
  De Surinamers, die onderhoyud verrichten, doen niets anders, dan schoonmaken !!
  Voor het technisch onderhoud komt geen Surinamer aan te pas.
  Vraag een rondleiding en je ziet het.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.