Nieuw boek over Hindostaanse Surinamers in Nederland

45

Gisteren vond in het Theater aan het Spui te Den Haag de presentatie plaats van het boek ‘Hindostaanse Surinamers in Nederland 1973-2013’, geschreven door Chan Choenni, bijzonder hoogleraar Hindostaanse migratie. In 2013 was het veertig jaar geleden dat de massale emigratie van Hindostanen vanuit Suriname naar Nederland begon. Zij vormen nu één procent van de Nederlandse bevolking en bijna de helft van de Surinaamse bevolking in Nederland.

In deze omvangrijke studie beschrijft Choenni de ontwikkeling van de Hindostaanse gemeenschap in Nederland. Hij gaat hierbij specifiek in op de integratie van deze gemeenschap op sociaaleconomisch, cultureel en politiek terrein in de periode 1973 – 2013. Ook de sociale problemen en de verschillen tussen de generaties komen in dit boek aan bod.

Prof. dr. Chan Choenni is bijzonder hoogleraar Hindostaanse migratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Bij bekleedt de Lalla Rookh leerstoel. Hij specialiseert zich onder andere in Hindostaanse migratie in historisch en sociaal-wetenschappelijk perspectief en participatie van etnische minderheden, met in het bijzonder Hindostanen en Indiërs, in de Nederlandse samenleving in vergelijking tot andere Westerse en niet-Westerse samenlevingen. Eerder publiceerde hij bij KIT Publishers Sarnami Hindostani (1920-1960).

Een citaat uit het nieuwe boek:
“Op landelijk niveau zijn Hindostanen over het algemeen nauwelijks zichtbaar in het publieke debat. Er is overigens wel een Hindostaan, die zijn mond vaak op luidruchtige wijze roert. Dat is de advocaat en mediapersoonlijkheid Prem Radhakishun die regelmatig optreedt in het programma ‘De Wereld Draait Door’. (…)
“De schrijver Anil Ramdas nam wel deel aan het publieke debat en de laatste jaren is de trendwatcher Adiedj Bakas een toonaangevende persoon in de media. Bij politieke debatten zijn Hindostanen veelal afwezig. Maar er zijn de laatste jaren enkele succesvolle Hindostaanse columnisten en journalisten, zoals Sheila Sitalsing (columnist van de Volkskrant), Stieven Ramdharie (journalist bij de Volkskrant) en Perdiep Ramesar (bij dagblad Trouw). (Pag. 262/263)

45 REACTIES

 1. Prachtig dit boek.
  Het geeft een inzicht over de ontwikkeling van de hindostaanse gemeenschap in Nederland en de belangrijke rollen die zijn spelen binnen het media gebeuren.
  Eindelijk een boek die het niet heeft over het eeuwen oude gezanik van relatie sfeer tussen een hindostaan een niet hindostaan..


  Maak melding

 2. Wat je ook gaat doen ze zullen maar in hokjes blijven.
  Je kunt niets aan veranderen het is eenmaal zo!
  Zelfs geleerden werken aan mee.
  Het is echt jammer, maar wij moeten allemaal als broeders naast elkaar leven.


  Maak melding

 3. de mensen weten wie dat boek geschreven heeft dus wat had je anders verwacht ,positief .negatief komt bij deze gasten niet voor als ze een boek schrijven dus wat in dat boek geschreven is moet je met een korreltje zout nemen stelt niets voor .
  dat boek is nogmaals door een hindustaan geschreven en men weet dat deze mensen alles wat negatief is onder de vloermat vegen .waardeloze boek die alleen de hokjes denkenden zullen lezen maar anderen slaan dat boek over .


  Maak melding

 4. @Pero

  Arme Pero,
  het zijn niet anderen die in hokjes denken …MAAR JIJ, jij bent degene die in hokjes wil /blijft denken en anderen probeert mee te slepen om jou dom voorbeeld te volgen..
  Het zal jou noooooooit lukken ,hokjes denker PERO.
  Pero is een HOKJES DENKER.


  Maak melding

 5. `Er is overigens wel een Hindostaan, die zijn mond vaak op luidruchtige wijze roert. Dat is de advocaat en mediapersoonlijkheid Prem Radhakishun die regelmatig optreedt in het programma ‘De Wereld Draait Door`

  Sorry hoor als u bedoeld dat deze misbaksel een politieke debat kan voeren. Deze man kan alleen schreeuwen, het hindoeïsme beledigen en niks zinnigs zeggen. Ik ben ook Surinamer, maar vind deze man is een belediging voor het Hindoeïsme.


  Maak melding

 6. Hindoestanen zijn eerder geassimileerd dan geïntegreerd. Op Hindostaanse feesten spelen ze van alles. Witti visie tot aan djaran ke pang. Wie heeft zich niet weten aan te passen?op hoeveel creoolse feesten eet je roti kip en zingt met kaise banie?


  Maak melding

 7. Ik zal zo’n boek nooit kopen of lezen omdat het thema mij totaal niet interesseert als Surinamer zijnde.
  Als het over de hele groep Surinamers ging, die toentertijd geëmigreerd is, dan was het een ander verhaal geweest en dan had ik wel interesse getoond.


  Maak melding

 8. ray het surinamer zijn behoort alle bevolkings groepen en niet specifiek een bevolkings groep en daarom zeg ik alleen jou soort gaat zulke boeken kopen .voor de rest van de surinamer is dat boek waardeloos.


  Maak melding

 9. Ik weet niet wie die Chhoennie bedoelt met Hindostanen, maar volgens mij bestaan er geen Hindostanen, wel Hindoestanen. Dat een hoogleraar van Hindoestaanse afkomst met die term komt!
  Hindoestanen zijn er van alle rangen, standen en soorten, zoals bijvoorbeeld Santokhi, die zich schaamt voor z’n Hindoestaanse identiteit. Hij heeft nog nooit een positief woord gesproken over Ram, Krishna, Buddha, Hanuman, Durga, Kali, Lakshmi, Sarasvati, maar feliciteert wel iedereen met Jezus, Mohammad en Mozes.
  Zoals sommige mensen hoogtevrees hebben, zo heeft Santokhi Bhagwanvrees. Het begint hem te duizelen zodra hij iets moet vertellen over Ram, Krishna, Buddha, Shiv, Vishnu, Kali, Lakshmi, Srasvati, Durga, Hanuman, Ganesh.
  Dan heb je die Hindoestanen die helemaal vernegert zijn en die die helemaal verblankt zijn. Je moet eens horen hoe ze hun tong krommen en krullen om het Nederlandse accent na te doen. Erger dan de Hollanders zelf. Afschuwelijk om aan te horen. Dan heb je die murkhs die zich bekeerd hebben tot de islam of het christendom en ineens heel fanatiek het nieuwe geloof belijden. Als Hindoe deden ze geen reet aan hun geloof, als bekeerling zetten ze zich voortdurend af tegen de Hindoes, vooral om zich te bewijzen aan hun nieuwe masters. Die Chhoennie-bhaai zal het vast niet daarover hebben in z’n boek.


  Maak melding

 10. N.a.v. een Nieuw boek over Hindostaanse Surinamers in Nederland.

  Ook een aanvullende reactie d.z.z.

  Een 10 voor Catechismus en Bijbelse Geschiedenis

  http://www.flevolandsgeheugen.nl/6215/nl/een-10-voor-catechismus-en-bijbelse-geschiedenis

  Een stuk geschiedenis uit Suriname van Jules Rahimbaks en anderen w.o. Genia Soudain.
  Raadpleeg de site dan kom je nog diverse landgenoten tegen.
  En vervolgens hun aankomst en verblijf in Nederland.

  @Eva!
  Misschien kan je eventueel de volgende site raadplegen.

  http://bukubooks.wordpress.com/


  Maak melding

 11. Mujrim,

  Je bent erger dan de ISIS. Je bent een hindoe ISIS.
  Ik schaam me voor je.
  Volgens mij heb je psychische problemen, je moet een psychiater maar opzoeken.
  Echt zielig, ga hulp zoeken chodi bhai


  Maak melding

 12. @Pero
  Niet lullen pero,
  voor jou en de anderen die het boek niet willen kopen gaat het erom dat in deze boek niks over de afgezaagde relatie sfeer te lezen valt waar jij en de paar anderen zoveel pret mee beleven. . Zou het wel gaan over bv huiselijk geweld en relatie stoornissen bij deze groep dan zou het hier geregend hebbwn van de reakties van jou soort. Niemand is ver;plicht deze boek te kopen en ik denk ook niet dat deze boek geschreven werd met jullie als lezers in gedachten.[lezers van jou soort wel te verstaan].
  Maar dan de hindostanen blijven jou soort boeien. Echt een boeiend volk hoor de hindostanen.
  Is de boel bij jou soort dan echt zo saai, niemand die over jullie schrijft,niemand die over jullie wil praten,…Waarom??!! Waaarom ??!!


  Maak melding

 13. @Mujrim

  HOU TOCH OP MET JE LARIEKOEK GEDOE !!!
  Zo te lezen uit je WARTAAL is duidelijk dat jij GOD niet liefhebt!.
  Wie ben jij om te bepalen wat voor een geloof iemand moet belijden??!!
  BEGIN EERST BIJ JEZELVE!!!


  Maak melding

 14. @Pero en gang

  Morgen of heel gauw gaat Usha komen met haar tekst en uitleg hierover en dan Mogen jullie alle plezier van de wereld beleven, want Usha schrijft met jou soort in gedachte.
  Ze gaat precies schrijven wat jou soort graaaag over de hindostanen zou willen horen .
  Dat is Usha voor je !!

  Hahahahaaaaaaaaa…
  Enne ik wacht op Usha,,tot zover heb ik me netjes gedragen tegenover haar maar de volgende keer wanneer ze weer op de proppen komt met haar achterhaalde versie over de hindostanen dan zal ik haar de oorlog verklaren !!!


  Maak melding

 15. pRaysident,

  Als je zo graag voor Hollander wil spelen, moet je ook hun taal goed kunnen spreken en schrijven.

  pRaysident, het is ‘dit boek’ en niet “deze boek”.


  Maak melding

 16. @Verbeter de wereld…
  Sanggggggggggggggg….!!!!!……
  Niet om wat hoor maar ik vind je GEWELDIG,
  zoveel reakties en het enige wat je opmerkt is …deze boek…dit boek ?!!!!
  Geweldig van je knaapje !!


  Maak melding

 17. @Ram Singh,

  Een Hindoe gelooft niet in godsdienstbekering. Dit is iets van moslims en christenen om zo de wereldheerschappij te verwerven. M.a.w., moslims en christenen houden de spiritualiteit niet zuiver door politiek te bedrijven met de spiritualiteit en met God en godsdienst. Ze verraden zo zowel God als de mens.

  @Mike,

  Vele Hindoes denken dat het gras groener is bij de buren (kerk, moskee) en komen er bekaaid van af na hun bekering. Alleen, er is geen terugweg meer voor ze want hun nieuwe geloofsgenoten maken hen af wanneer ze proberen terug te keren.
  Het Hindoeisme is de beste godsdienst van de wereld. Waarom denk je dat heel de wereld haar spirituele heil in India zoekt en niet in Europa of Amerika of Afrika? Waarom hebben de andere godsdiensten geen grote Guru’s die de mens het pad naar verlossing wijst? Het voordeel van de andere godsdiensten is dat ze heel veel geld hebben en een materialistich leven aan de Hindoes kunnen voorhouden door hen geldelijk te steunen. Veel Hindoes verkopen helaas hun ziel voor wat moslim- en christelijk geld of voor wat sociale hulp.

  @Ray,

  Niet ik bepaal wat voor geloof iemand moet belijden, God bepaalt wat voor geloof iemand moet belijden. Waarom denk je dat God het aan de een schenkt om in een Hindoe omgeving (familie, gezin) geboren te worden en aan de ander om in een niet-Hindoe omgeving geboren te worden? Alleen, de Hindoes – en jij geeft hier ook blijk van – zijn zo oerdom, dat ze Gods keuze voor hen afwijzen en zelf voor God gaan spelen en een eigen demonische keuze gaan maken door het geloof dat zij hadden moeten belijden en uitdragen, te gaan inruilen! In de Gita zegt Bhagvan Krishna duidelijk dat zelfs een beetje van de eigen geloofsverplichtingen (Dharma) volbracht hebben 1000 keer beter is dan volledig de geloofsverplichtingen van een ander geloof volbracht hebben. M.a.w. een Hindoe die zich niet volledig aan het Hindoeisme houdt is noch altijd beter af dan een bekeerde Hindoe die zich volledig aan de islam of aan het christendom houdt. De domme Hindoes begrijpen dit maar niet of willen het uit het oogpunt van een gemakzuchtige leven – de niet-Hindoe godsdiensten zijn erg simpel en gemakzuchtig en kennen geen reinheidseisen – niet begrijpen en verwerpen God en Gods keuze voor hen.

  Er zijn genoeg van die lui die vandaag de dag de Hindoes van alles wijs proberen te maken opdat ze hun godsdienst verlaten en een mlechha worden. Pas op voor zulke lui, de zgn secularisten!


  Maak melding

 18. Mujrim, ik hang geen enkel godsdienst aan, maar als ik als Hindoe in een van de laagste kasten was ingedeeld, zou ik ook zo snel mogelijk een ander geloof opzoeken. In mijn geval zou dat echter een groot probleem zijn want ik zou ook niet kiezen voor een geloof waar het mogelijk is een getrouwde vrouw als een hond te verstoten, ik zou ook niet kiezen voor een geloof dat pedofiele priesters jarenlang in bescherming neemt, kortom ik hou het maar bij geen geloof, ik ben nog geen enkel godsdienst tegengekomen dat niet hypocriet is en dat niet vooral de belangen van bepaalde segmenten van de samenleving voor ogen heeft, allemaal, geen enkel uitgezonderd, heeft op meer of mindere mate een uitverkoren volk voor ogen.


  Maak melding

 19. Mujrim,
  je moet toch even nadenken, godsdienst begon toen een persoon de volgende persoon kon belazeren met beloftes voor het hiernamaals. OK de hele boel is even schuldig van eeuwig leven, paradijs, 72 maagden en nog meer non sense.
  Van mijn naam kan je raden wat ik ben, toch ben ik in mijn hart een atheist en toch neem ik deel in Ram leela waar ik meerdere rollen vervul. De meeste hindoe mandirs vindt ik slechts septic tanks van hypocrisie en gierigheid van pandits. In mijn leven probeer ik als een “goede” hindoe te leven, aalmoezen geven, geen oordeel vellen over mensen die buiten de sociale parameters vallen. En geloof mij als ik moord door insecticiden te spuiten vermoord ik insecten etc bij de biljoenen.


  Maak melding

 20. Ik heb de indruk dat het grootste deel van de Surinamers het goed doet in Nederland, Surinamers (maakt niet uit van welke etnische groep) zijn over het algemeen goed geïntegreerd in de Nederlandse samenleving, wat de Creolen echter van de Hindoestanen mogen overnemen is dat de Hindoestanen het accent leggen op hun mensen die meer dan gemiddeld succes hebben en de Creolen leggen meer het accent op zij die het slecht doen. Ook nu doet Choennie het voorkomen alsof dronkenschap, gebroken huwelijken, zelfmoord en de generatiekloof slechts kleine problemen of uitzonderingen zijn binnen de Hindoestaanse groep en dat het in die gevallen om uitzonderingen gaat, normaal is dat alle Hindoestanen advocaat en arts worden, wat natuurlijk net zo’n grote verdraaiing van de werkelijkheid is als beweren/suggereren dat de andere Surinaamse etnische groepen het over het algemeen niet goed doen in Nederland (dat heeft Choennie overigens nergens beweerd voor zover ik weet).


  Maak melding

 21. @Ram Singh,

  Je bent een beetje in de war, vind ik. Iemand die ‘goed’ probeert te doen kan nooit een atheist zijn want ‘GOED’ is een eigenschap van God. Zo’n persoon zegt hooguit: ik heb geen zin in gezang, rituelen, geschriften en preken. Daarmee is hij nog geen atheist.
  Een atheist is iemand die helemaal niet in ‘goed’ gelooft, oftewel die helemaal geen moer geeft om iemand anders dan zichzelf. Zo’n atheist kan zelfs de gebedshuizen binnen gaan, bidden, rituelen verrichten, heilige teksten lezen, maar hij blijft niettemin een atheist, gewoon omdat hij uitsluitend en alleen aan zichzelf denkt.

  @Eva,

  Een kromme redenering. Je zegt ‘eenmaal een paria, altijd een paria’. Daarbij maak je geen onderscheid, nl in wiens ogen is iemand een paria? In de ogen van de maatschappij of in de ogen van God? In de ogen van God is nooit iemand een paria, derhalve is godsdienst (het bezingen, dienen, prijzen en aanbidden van God) ook nooit slecht. Het is het egoisme van mensen (zoals moslims en christenen) om God en godsdienst te misbruiken voor hun eigen plannetjes (bekering bvb) dat slecht en verderfelijk is. Men moet dit wel in de gaten houden. Godsdiensten als het christendom en de islam zijn onbetrouwbaar, eenvoudigweg omdat hun God zich nooit op aarde heeft vertoond. Niemand weet iets over Jahweh en Allah. Niemand heeft ooit met hem gesproken, gegeten, gezeten, gepraat, hem aangeraakt. Alle tekstjes over Allah en Jahweh zijn dus verzinsels van iemand, want hijzelf heeft zich nooit laten kennen in de menselijke samenleving.
  Anders is dit in het Hindoeisme. Heer Narayan incarneert als Ram, Krishna, Haigriew, Narsingh, Buddha en nog meer. Men kon Hem aanraken, Hem voeden, kleden, met Hem praten, spelen, Zijn leringen ontvangen, Zijn zegen ontvangen. Alles uit de eertse hand en goed gedocumenteerd in de Geschriften als Ramayan, Gita, Mahabharat, Bhagvad Puran, Shivpuran etc.
  Geen enkele andere godsdienst kan dat de Hindoes nazeggen!

  @Henkes,

  Een Hindoe in een laagste kaste is vaak zelfs beter af dan een moslim of een christen. Ongeacht de discriminatie door Hindoes uit de hogere kasten, krijgt deze persoon niettemin de enorme wijsheid en kennis die in het Hindoeisme aanwezig is. Kennis en wijsheid die zelfs de paus, bisschoppen, kardinalen enz en de imams, muftis en kadi’s niet hebben.
  Het is maar waarvoor men kiest.


  Maak melding

 22. @Mujrim en henkes

  De hindostanen blijven iedereen boeien. Verhaal na verhaa worden geschreven over de hindostanen. En het lezerspubliek is hetzelfde…JULLIE !! Boi,jullie worden nooit moe van het lezen. Ik zie jou soort al AWARDS uitreiken aan iedereen die schrijft over de hindostanen.Wij zijn onze voorouders uit India heel dankbaar dat zij de oversteek naar Suriname gewaagd hebben. Thanks to them hebben wij een heel beter leven in Suriname. En jullie ,hebben jullie je voorvaderen dank je wel gezegd voor een leven in Suriname?
  Anders zouden jullie overhoop gelegen hebben met jullie hutu en tutu neven en grote broer BOKO Haram en Ebola.
  Altijd praten jullie over anderen en doen voor als deskundigen als het om anderen gaat.
  Is jullie leven werkelijk zo saai dat niemand een boek over jullie wil schrijvcen of valt er werkelijk niks nieuws over jullie te vertellen?!!
  Maar zoals ik het zei…de hindostane zal jullie blijven boeien en ik zie het nog eeuwen na heden nog gebeuren. Hebben jullie jezelve nog niet ontdekt!!??
  Whahahahaaaaaaa……..


  Maak melding

 23. @Mujrim

  Ik praat nooit over een ander zijn geloof.
  Een ieder zijn/ haar geloof gegund.
  Ik respecteer alles en iedereen.
  Op school krijgen wij bijbel lessen,de hindoes klagen niet, de moslims klagen niet,niemand klaagt en niemand protesteert.
  Sjeesjes dan heb je1 groep die telkens weer blijft lullen over het hindoe geloof.
  Als zij het hindoe geloof niet belijden ,God alleen weet dan wat hun probleem is dat ze telkens hun gal uitspuwen en het hindoe geloof zo blijven beledigen.
  Voor mij heeft Jezus net zoveel waarde als een Ram,Laxam,Sita of Hanuman.
  Maar ik ben erg trots op de hindostanen die de opmerkingen en beledigingen van de anderen over zich heen laten gaan en zich niet laten verlijden om tot een confrontatie over te gaan.
  Het gaan vechten over een geloof van een ander ,echt ik zie geen enkel voordeel in.


  Maak melding

 24. Zichtbaarheid in het publieke debat is geen voorwaarde voor succes.

  Dat de Hindoestanen kiezen voor gevestigde partijen is voor een groot deel te danken aan een succesvolle integratie in de Nederlandse samenleving.

  De Turken, Marokkanen en ook de Afro-Surinaamse Nederlanders nemen daartentegen deel aan het publieke debat en zijn goed vertegenwoordigd in de landelijke en gemeentelijke politiek.

  Maar ondanks dat een Marokkaan burgemeester is van Rotterdam en met talrijke gemeentelijke raadsleden en wethouders vertegenwoordigd, toch is deze bevolkingsgroep oververtegenwoordigd in de landelijke criminaliteitscijfers. De enorme aantrekkingskracht van de moorddadige bende van ISIS op deze bevolkingsgroep laten we gemakshalve buiten beschouwing.

  Hetzelfde geld voor de Afro-Surinaamse Nederlanders. Het publieke debat omtrent Zwarte Piet en intocht van Sinterklaas is een voorbeeld hoe deze bevolkingsgroep zich profileert binnen de Nederlandse samenleving. De jaarlijks terugkerende klucht over het Kwakoe festival is elk jaar weer een lachwekkende vertoning.

  Neem een voorbeeld aan de Hindoestanen in de Nederlandse samenleving. Van de tweede en derde generatie in Nederland geboren Hindoestanen heeft zeker de helft een HBO en/of een Universitaire opleiding genoten. Na de Turken zijn de Hindoestanen de succesvolste allochtone ondernemers.

  De jaarlijks terugkerende feesten als Milan en het Divali feest zijn succesvolle formules gebleken.

  Vooral het Divali feest, het feest van het licht en verdraagzaamheid, heeft inmiddels zijn vaste waarde in de Nederlandse samenleving verworven. Meer dan elk andere allochtone feestdag dan ook.

  Hindoestanen denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.


  Maak melding

 25. Murjim: “Een Hindoe in een laagste kaste is vaak zelfs beter af dan een moslim of een christen. Ongeacht de discriminatie door Hindoes uit de hogere kasten, krijgt deze persoon niettemin de enorme wijsheid en kennis die in het Hindoeïsme aanwezig is”.

  Murjim, als iemand tot de laagste kaste of zelfs een onaanraakbare paria is krijgt hij geen kans om zich te ontwikkelen, de hoogste wijsheid die hij zich in zijn leven kan verwerven is te weten komen hoe je het best de beerput van de mensen uit de hogere kasten met de blote handen kan reinigen, hoe zou hij dan de wijsheid, die het Hindoeïsme in zich bergt, te weten kunnen komen? Zijn werkelijkheid bestaat slechts uit het eten van ratten, het niet mogen drinken uit de gemeenschappelijke put, het niet mogen trappen op de schaduw van de mensen uit hogere kasten enz., ik zie weinig Christenen en Moslims vrijwillig ruilen met deze kasteloze hindoes (met Brahamanen zou nog kunnen). Het Hindoeïsme zal vast wel een heleboel goeds en vooral wijsheid in zich bergen (ik weet er te weinig van), maar het is, hoe je het ook wendt of keert, een grote schande dat dit geloof of zo je wilt dit systeem het mogelijk maakt dat de mensheid, onwrikbaar, in hogere en lagere kasten ingedeeld kan worden.


  Maak melding

 26. @ Michael,

  Bestaan er voor jou alleen maar turken, afro-Surinamers en hindostanen? Wonen er geen andere allochtonen in NL? Ik vind je wel erg bekrompen en gefocust op slechts hetgeen dat je om je heen ziet, terwijl er nog veel meer is dan alleen maar turken, afro-Surinamers en hindostanen. Get awake en wees objectief.


  Maak melding

 27. @henkes,

  Sadhus, heilige mannen w.o. sommigen met heel veel wijsheid en een enkeling met Brahma-Gyan trekken rond van dorp naar dorp om de wijsheden die ze uit de Geschriften, van hun Guru’s en uit eigen ervaring hebben meegekregen, te delen met zowel arm als rijk. Iedereen in India is vrij om een Bhagvat Katha of een andere wijsgerige vertelling bij te wonen. Bovendien zijn er tv-kanalen die 24 uur de Brahma Gyan delen. Dus zelfs een hond – indien hij mensentaal zou begrijpen – is goed af in Bharat.
  Wel heb je gelijk dat het kastenstelsel zo vervormd is geraakt dat het mensen op een beestachtige manier behandelt. Dit kan en mag niet gebeuren, want Parmata Heer Krishna en Heer Ram zelf hebben tijdens hun leven op aarde een ieder – ongeacht afkomst of welke verschil dan ook – met heel veel liefde behandeld en hebben dit als leidraad aan de mensheid en aan de Indiers meegegeven. Dat velen zich er niet aan houden heeft vele oorzaken. Vergeet niet dat India 1000 jaar lang een slaaf is geweest van de bezetters van het land die met alle macht geprobeerd hebben het Hindoeisem met wortel en tak uit te roeien. Uitroeiing is niet geheel gelukt, vervorming en verwonding des te meer.
  Het is aan de nieuwe generaties Hindoes om de fouten uit het verleden te herstellen.
  Deaslniettemin is het Hindoeisme – en in mindere mate het Boedhisme, dat uit het Hindoeisme is ontstaan en een afspiegeling ervan is – de enige godsdienst die nog het vermogen heeft om de mens zijn volmaaktheid terug te geven. De rest is alleen bezig met bekeren en her verwerven van aantallen.


  Maak melding

 28. Niemand is geinteresseerd in Nederlandse Koelies die zeggen dat ze het goed doen. Uit onderzoek is gebleken dat de Creolen het veel beter doen en ook betere scholing hebben genoten. De cijfers liegen niet en propaganda helpt niet.


  Maak melding

 29. Verbeter de wereld heeft ray mooi op zijn plaats gezet hij speelt geweldige man maar bak er niks van. Ik ga dit boek zeker kopen en lezen, het bevestig alles wat de creolen zeiden. De HINDOESTANEN zijn de grootste groep Surinamers in Nederland en tegelijkertijd zijn ze ook de grootste UIKERINGTREKKERS van alle Surinamers en het is een bewezen Feit. Wat ook bewezen is door de Nederlandse onderzoekers is dat de Creolen de succesvolste groep zijn van al die Surinamers wat betreft hoge diploma’s baan en geld. De complimenten gaat vooral naar onze creoolse zuster die de beste van de beste zijn van alle allochtonen.
  >
  Henkes ik ben niet met je eens we weten dat de hindoestanen het accent leggen op hun successen en hun falers gaan in de graf die tellen niet mee. De creolen leggen het accent op de falers en niet op hun successen zodat wij de falers op gelijke hoogte kunnen brengen we proberen niemand achter te laten daarom leggen we de accent op de falers we willen onze broeders en zusters die achter zijn gebleven ook meenemen en we zullen zeker de hindoestaanse voorbeeld niet volgen om de falers te begraven . wij Creolen zijn wat dat betreft veel menselijker tegen over onze broeders en zusters en natuurlijk maken wij ruzie met elkaar maar dat hoort erbij!
   Wat MUJRIM betref blijf jezelf meid zeg waar in je geloofd toon ons hoe racistisch hindoestanen kunnen zijn en jij mujrim bent de trots van de hindoestanen!
  Wat ik ook wilt aangeven ik snap niet waarom de hindoestanen een boek schrijven over hun falen in Nederland daar zal geen mens trots op zijn hoewel ik zal mij vermaken tijdens het lezen over de falen van de hindoestanen. zie link hier maak ik mij zorgen om! http://www.omroepwest.nl/nieuws/18-05-2012/veel-zelfmoordpogingen-onder-hindoestaanse-meisjes


  Maak melding

 30. @Na Mi,

  Fijn dat jullie Creolen de succesvolste Surineds zijn. Houden zo.

  Overigens, besef je wel dat Creolen – met hun christelijke geloof en een Nederlandser cultuur dan Hindoestanen, Javanen, Marrons, Chinezen – het makkelijker hebben in de Nederlandse samenleving? Eigenlijk zijn Creolen veelal zwarte Nederlanders met slechts een geringe culturele afwijking t.o.v. de autochtonen waardoor ze zich heel makkelijk kunnen aanpassen aan de autochtonen en sneller door hen worden opgenomen. Hindoestanen, Javanen, Chinezen, Marrons hebben toch een grotere culturele afstand met de blanke Nederlanders, waardoor veel Hindoestanen hun eigenheden proberen in te ruilen voor Nederlandse gewoonten, gebruiken en een Nederlandse denkwijze om succesvol te kunnen zijn hier.
  Aanpassing, mits verstandig gedaan, is heel goed en noodzakelijk, maar assimilatie is verwerpelijk. Assimilatie is een zachte genocide. Genocidus provocatus.


  Maak melding

 31. Mujrim,

  Als ik je reacties hier lees. Ze zijn erg discriminerend naar andere geloofsgenoten. Je bent een hindoe ISIS. Ik schaam me erg voor je. Ik heb respect voor elk geloof, ras, kleur en medemens op deze wereld.
  Mensen als jij verpesten het op aarde.
  Je hoort in Guantánamo bay . Of ga maar putjes scheppen als laagste kaste. Wat doe je dan hier. Ga dan lekker terug in Krottenwijk in India als hindoeïsme zo geweldig is.
  Zo niet laat je dan geestelijk onderzoeken. Ben je misschien misbruikt vroeger?


  Maak melding

 32. @mike,

  Ik daag je uit om aan te tonen dat ik discrimineer.

  Anderzijds heb jij wel heel grote vooroordelen. Lees je laatste reactie maar eens weer. Dan heb je zelf het bewijs ervan.


  Maak melding

 33. @mike,

  Even jouw contr adictie aan de kaak stellen. Je zegt: Ik heb respect voor elk geloof, ras, kleur en medemens op deze wereld.

  Daarna zeg je:

  – Mensen als jij verpesten het op aarde. Is dit respect tonen?
  – Je hoort in Guantánamo bay . Is dit respect tonen?
  – Wat doe je dan hier. Respect?
  – Of ga maar putjes scheppen als laagste kaste. Respect?
  – Ga dan lekker terug in Krottenwijk in India als hindoeïsme zo geweldig is. Respect?
  – Zo niet laat je dan geestelijk onderzoeken. Respect?
  – Ben je misschien misbruikt vroeger? Respect?

  In zo’n kort stukje ben je zelf 7 keer respectloos geweest. Geloof je nog zelf wanneer je over jezelf zegt: Ik heb respect voor elk geloof, ras, kleur en medemens op deze wereld?


  Maak melding

 34. Mujrim
  @Na Mi,
  Fijn dat jullie Creolen de succesvolste Surineds zijn. Houden zo.
  Overigens, besef je wel dat Creolen – met hun christelijke geloof en een Nederlandser cultuur dan Hindoestanen, Javanen, Marrons, Chinezen – het makkelijker hebben in de Nederlandse samenleving? Eigenlijk zijn Creolen veelal zwarte Nederlanders met slechts een geringe culturele afwijking t.o.v. de autochtonen waardoor ze zich heel makkelijk kunnen aanpassen aan de autochtonen en sneller door hen worden opgenomen. Hindoestanen, Javanen, Chinezen, Marrons hebben toch een grotere culturele afstand met de blanke Nederlanders, waardoor veel Hindoestanen hun eigenheden proberen in te ruilen voor Nederlandse gewoonten, gebruiken en een Nederlandse denkwijze om succesvol te kunnen zijn hier.
  Aanpassing, mits verstandig gedaan, is heel goed en noodzakelijk, maar assimilatie is verwerpelijk. Assimilatie is een zachte genocide. Genocidus provocatus.
  >
  >
  Wanneer men gelijk heeft moet je ze ook gelijk geven en mujrim ieder creool die dit leest weet dat het zo is met dit heb je voor 100% gelijk . het is iets dat ik al jaren roep dat de Europeanen dit creëren voor hun overleving en je heb het goed gezien. Wat je hier schreef is geen discriminatie maar de waarheid die vele creolen niet onder ogen willen zien! De stads creolen moeten terug naar hun root en alles wat de Nederlanders ons heeft opgedrongen met en zonder geweld los laten!


  Maak melding

 35. Mujriem, je bent een analfabete idioot, dwaas en of een onnozele geest.
  Jou heren Krishna had 16000 vrouwen, zijn hele jeugd sporte hij met Radha maar trouwde Rukhmini en Ram gooide Sita uit toen de klerenwasser een opmerking over Sita maakte. Hindoeïsme is synoniem met mysogenie. Wij aanbidden Doerga, en dan mishandelen wij lichamelijk of geestelijk vrouwen.
  .


  Maak melding

 36. @Ram Singh,

  Het is klaar als een klontje dat je weinig weet hebt van de betekenis van de katha’s van de Purans en maar wat onzin typt en mensen probeert te misleiden. Ik zou zeggen, zoek een goede Guru om achter de betekenis van de katha’s te komen. Het lijkt mij wel erg nodig gezien jouw zielige kennisloze opmerkingen. Het zijn mensen als jij die de Hindoe kinderen vergiftigen en misleiden.
  PS: de communisten mishandelden ook hun vrouwen. Dat was zeker wel terecht?


  Maak melding

 37. @Mujrim PS: de communisten mishandelden ook hun vrouwen. Dat was zeker wel terecht?

  Het Communisme is geen religie. Je vergelijkt appels met peren.

  En je posting van woensdag 17 september 2014 om 00:56 uur is klinkklare onzin. Er is wetenschappelijk onderzoek geweest naar het feit waarom de Creool het in NL beter doet. Zoek de resultaten van dit onderzoek op en schrijf alsjeblieft niet meer van die onzin op.


  Maak melding

 38. @Eva,

  De taal machtig zijn is zeker een factor voor ontwikkeling en succes en Creolen hebben de taal met de paplepel ingegoten gekregen van de Nederlandse slavenhouders. Creolen zijn de erfgenamen en nakomelingen van de slavenhouders en werden in Suriname later ingezet om het administratieve werk te doen. Dus die onderzoekers die dit over het hoofd hebben gezien moeten het nog maar eens bekijken.
  Overigens, Mr Ram Singh noemt zichzelf een atheist, vandaar mijn verwijzing naar communisten.

  @Mike,

  Het Hindoeisme kent regels. Indien je niet van plan bent je te houden aan deze regels dan kan je een andere godsdienst aannemen. Maar ook die anderen hebben hun regels. Dus uiteindelijk kan je echt niet ontsnappen aan de regels, iets wat jij wel probeert te doen, heb ik de indruk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.