donderdag, maart 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieNederlandse en Antilliaanse zakenlui naar Suriname

Nederlandse en Antilliaanse zakenlui naar Suriname

-

Does Travel

PARAMARIBO, 10 sep – Nederlandse zakenlui zien best wat kansen voor ondernemen in Suriname. Volgens Peter Oerlemans, directeur van het op Curaçao gevestigde InterExpo. De jaarlijkse handelsmissie naar Suriname spreekt boekdelen. De missie wordt dit jaar voor de negentiende keer georganiseerd.

“Mijn klanten zijn bedrijven uit Nederland en de Antillen. Zij willen in contact komen met Surinaamse bedrijven uit hun specifieke branche. Ik probeer die bedrijven te vinden. In het begin viel de belangstelling vanuit Suriname wat tegen, maar de laatste weken gaat het beter”, zegt Oerlemans tegenover de Ware Tijd. De interesse ligt onder meer aan de economische groei in Suriname.

Ook de nabijheid van de Braziliaanse markt weegt mee en het gemak van de Nederlandse taal. Onderdeel van de missie is een congres met debatten over onder meer nutsvoorzieningen. “Bij alle debatten gaat het naast de inhoud over duurzaam ondernemen. Dus hoe zorg je ervoor dat relaties blijven bestaan. En natuurlijk komt aan bod wat de voordelen zijn om zaken te doen in het Caribisch gebied en het Caribisch deel van het Koninkrijk”, aldus Oerlemans.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

38 REACTIES
  1. “Nederlandse zakenlui zien best wat kansen voor ondernemen in Suriname.”

    Dat horen we al tijden. Maar nog geen een heeft een kans verzilverd. Het lijkt wel een elftal, die kans op kans creeert, maar er geen een inschiet.


    Maak melding
  2. @ Paulus de boskabouter
    Bang als ze zijn dat ze veel tjoekoes moeten betalen en als 2e rang burgers zullen worden behandeld want Sranang no lobie bakra


    Maak melding
  3. 10 sept. 2014

    Srika zij het een aantal keren al: De Nederlandse ondernemers hebben veel belangstelling voor Suriname en praten en onderhandelen gewoon met de regering in Suriname. Want geld heeft geen kleur of geur. Het heeft alleen verlies of winst.

    Maar wacht even: Srika ziet nergens een item over het feit dat de Surinaamse regering toestemming geeft aan Nederland voor een ambassadeur !! Forumhouders, waarom dit gedrag?

    Ga de postings van Srika even na. Zie ook de posting van Srika t.a.v. mevr. Redan, die voor Suriname naar Nederland komt.
    Srika krijgt weer gelijk met zijn postings.

    Ray, Roy, Henk Molenaar, Michael e.a., zijn jullie nu eindelijk wakker geschrokken? Het is maar een kwestie van nuchter analytisch denken !!

    Vergeet niet aan Srika de minpunten cadeau te maken.
    Srika


    Maak melding
  4. @Srika

    “Maar wacht even: Srika ziet nergens een item over het feit dat de Surinaamse regering toestemming geeft aan Nederland voor een ambassadeur !! Forumhouders, waarom dit gedrag?”

    Srika, wat jij als jouw waarheid ziet, is niet meer dan jouw reinste onzin. Sinds wanneer is een ambassadeur nodig om handel te drijven. Men drijft handel als winstvooruitzichten reeel zijn. Blijkbaar zien de Nederlanders winstvooruitzichten – of kansen, zoals het in het bovenstaande artikel genoemd wordt – maar zijn deze boterzacht en waagt men zich er niet aan om deze kansen in investeringen om te zetten. Het lijflied van Feyenoord ‘Geen woorden, maar daden’ is niet op deze kletsende Nederlandse ondernemers van toepassing. Noem in deze rubriek Nederlandse bedrijven, die in Suriname geinvesteerd hebben? Dan moet je niet met Ballast Nedam komen aanzetten, omdat deze de Surinaamse belastingbetaler heeft opgelicht, door in de prijs van de bruggen miljoenen guldens aan steekpenningen voor jouw maatjes Bouta en Wijdenbosch op te nemen.


    Maak melding
  5. 10 sept. 2014

    Beste @Paulus de boskabouter,

    Het is toch opvallend dat de forumhouders geen item hebben over de nieuw aankomende ambassadeur van Nederland in Suriname.

    Vele Nederlandse bedrijven en andere ondernemers praten al met de regering van Suriname. Alleen het diplomatieke gedoe tussen de twee landen stond serieus zakendoen in de weg.
    Ook Nederlandse ondernemers gelieerd aan de VHP hebben heimelijk initiatieven genomen richting de regering in Suriname.

    Om jouw vraag te beantwoorden: denk aan de ING Bank, die wel goede zaken doet met de Surinaamse regering. Denk bijv. aan een grote zand industrie uit Nederland die in 2015 begint met werken in Suriname.
    Vergeet de minpunten niet.
    Srika


    Maak melding
  6. @Srika

    Is dat al hetgeen jij kunt opsommen. ING doet gewoon, net als alle grote banken aan ‘global banking’. Zij financieren de handel in Azie, Zuid Amerika, de VS en elders op de wereld. Heb je aan de vooravond van het WK voetbal Umberto Tan niet in reclamespotjes van de Rabobank over haar activiteiten in Brazilie zien figureren? Ing, anders dan de Hakrin Bank, de Surinaamse Bank of de Suri-Change bank, richt haar activiteiten op wereldschaal en niet specifiek op Suriname. De Surinaamse Ambassade in Den Haag kan best een rekening bij de Ing bank hebben. Maar deze bank heeft in Suriname geen steunpunt van waaruit het toegevoegde waarde – dat is het verstrekken van kredieten – genereert.

    “In het eerste kwartaal van 2015 zal een nieuw zandverwerkingsbedrijf in Suriname haar werkzaamheden starten. Gertjan Leijdekkers en Gladys Waterval, van het Nederlandse bedrijf 2000 Engineering BV (gevestigd in Nootdorp), stellen een investering van enkele miljoenen euro’s in het vooruitzicht, aldus de Ware Tijd van vandaag, maandag 6 januari 2014.”

    Dit BV-tje kan je moeilijk gelijkstellen aan ‘een grote zand industrie uit Nederland’, zoals jij dat stelt. Ergo, vergeleken met het nationale investeringsprogramma van Staatsolie zijn de paar miljoen van dit BV-tje ‘peanuts’. Je moet met voorbeelden komen van investeringen van Nederlandse bedrijven, die wezenlijk bijdragen aan het Surinaamse nationale inkomen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de investeringen van Newmont. Investeringen in die orde van grote worden niet door Nederlandse bedrijven in Suriname gepleegd. Als je de waarde van de huizen van de Suri-Neds in Suriname bij elkaar optelt, dan hebben deze gezamenlijk al meer geinvesteerd in hun moederland dan dat armzalig BV-tje van jou.


    Maak melding
  7. Het politieke klimaat is een belangrijke factor om wel of niet te investeren in een land. Ook is het belangrijk of een land al een industriele basis heeft of niet, het over genoeg koopkrachtige consumenten beschikt of niet, het over gekwalificeerd personeel beschikt of niet. Zo niet, dan blijft het maar aanmodderen met uitsluitend de handel in (zeg maar uitverkoop van) de grondstoffen van dat land. Je ziet bvb al die gouddelvers die letterlijk bezig zijn hun eigen graf te graven en ook die van het land.


    Maak melding
  8. een teken dat het onder desi delano bouterse er hoop is betekent onder de regering bouterse er vertrouwen is ,betekent onder de regering bouterse dat suriname de juiste weg bewandelt .
    en betekent dat de economische opbouw van suriname hoop bied en daarom veel surinamers terug keren naar eigen land .en daarom zegt pero ….bouterse en de ndp blijven de motor van voorspoed voor de surinaamse natie en hebben wij het niet over redimusus die hier hoog van de toren blazen maar geen enkele bijdrage kunnen leveren ,dit zie je onder front met name de vhp en pl .bla bla bla meer kunnen ze niet .leugens verspreiden dat kunnen ze goed scenarios verzinnen kunnen ze goed ,santhoki segebai je droomt om pres te worden van dit land maar het zal een droom blijven geloof mij bouterse wint de komende verkiezingen niet voor niets is hij geliefd bij dit surinaamse volk ,wij hebben hem hoog in de vaandel wij koesteren deze president die vecht voor dit volk .en daarom zeg ik toch ….bouterse is en blijft de sterke man van suriname .


    Maak melding
  9. Kansloze missie. Waarom ondernemers uit dd antillen en niet uit nederland. Het is een feit dat de meeste ondernemers op dd antillen zich bezig houden met witwas praktijken. Dat zal ook i su gebeuren , want de ministers en de president hebben geld en tjoekoe s nodig. Trouwens waarom niet jaren eerder, maar nu pas. Er is geen moer te halen in su dan alleen maar coke.


    Maak melding
  10. @Pero Sribi-srafu : “Pres Vecht voor het Volk” moet zijn “Pres

    vecht voor VOLKSMOORD” , heeft onschuldige ongewapende

    Sranangmang uitgemoord op 8 december en onder andere in

    Moiwana !

    PS : Rechtsstaat terug ! Dan komen serieuze investeerders !


    Maak melding
  11. Voor onze gehersenspoelde paarse ganzen….. bekijk de uitzending 2 the point van 10-09-2014 Met mr. Gaetano Best en mr. Hugo Essed. Dan krijgen jullie hopelijk een duidelijk en helder beeld wat er speelt in het corrupte narcostaatje van jullie megalomane leider.


    Maak melding
  12. @Srika, je slaat de plank volledig mis. Sinds wanneer is het hebben van een ambassade een randvoorwaarde om zaken te doen met Suriname ? De Nederlandse regering heeft Suriname geen handels boycot opgelegd. Het is wel zo dat de Nederlandse regering betalingen stopgezet heeft in afwachting van de decembermoorden proces. Ook hoeft Suriname niet te rekenen op hulp afkomstig van de Nederlandse regering.
    Ik wil je nog erop wijzen dat de Internationale Strafhof gevestigd is in Den Haag en in die zin heeft Nederland een voorbeeldfunctie.

    Feit blijft dat de verkiezingsbeloftes van Bouterse gebaseerd zijn op luchtkastelen en de tekorten nog steeds oplopen.
    Een kwart van de monetaire reserves zijn verdampt en halverwege het jaar is het budget fictief met de SRD 600.000,00 opgeschroefd. De investeringen die de Nederlandse bedrijven doen is een druppel op een gloeiende plaat. Suriname heeft behoefte aan Mega Investeringen, maar welke corporates krijg je zo gek om zaken te doen in een bananenrepubliek als Suriname. Sinds jaar en dag wordt Suriname bestuurd door dementerende bejaarden. Het land heeft behoefte aan integere jonge bestuurders met visie. En trouwens wat heb je aan een veroordeelde president die niet eens de oceaan durft over te steken. Ik begrijp wel waarom de grote investeerders wegblijven. Het is de president die zijn smoelwerk niet durft te laten zien. De president zou het voor touw moeten nemen om de grote investeerders naar Suriname te halen. Het is helaas tot de lippendienst gebleven.

    Vergeet niet aan Srika de minpunten cadeau te maken ? Je blijft maar in die zielige slachtofferrol van je kruipen. Get a life en ga je als een vent gedragen.


    Maak melding
  13. PAULUS KA BOUTER, EN POKAI.DAT JULLIE IN ZO EEN WAARDELOOS LAND WONEN EN WAARSCHIJNLIJK OOK DESI FANS ZIJN, BAKRAS SLECHT?.WEES BLIJ DAT ER TENMINSTE IEMAND NOG ZAKEN ZOU WILLEN DOEN. JULLIE ZIJN NU ONAFHANKELIJK VAN DE CHINESEN EN OVER EEN PAAR JAAR WEER SLAAF.MAAR JA MET EEN NEGER AAN DE MACHT OF IN DE POLITIEK ZAL JE ALS LAND NIKS BEREIKEN.KIJK NAAR HEEL AFRIKA GOUD, OLIE, DIAMANTEN EN NOG MOET IK KINDEREN GAAN HELPEN.NOEM MIJ EEN LAND WAAR EEN NEGER REGEERT EN HET GAAT GOED, ZOLANG JULLIE IN MIJN INDIANEN LAND WONEN ZAL ER GEEN EN NOOIT VOORUITGANG ZIJN .JULLIE ZIJN GEBOREN OM ONDERDAAN TE ZIJN WANT DAAR ZIJN JULLIE NU WEER MEE BEZIG AFHANKELIJK ZIJN.SUKKELS


    Maak melding
  14. Volgens Pero hebben Surinamers Bouterse hoog in het vaandel.

    De rest van de wereld heeft diepe minachting voor deze moordenaar\cokedealer die een criminele zoon die hij heeft benoemd als hoofd terroristenbestrijding nu in een usa gevangenis vawege hulp aan terroristen.

    SURINAMERS ZOUDEN MORAAL EN RECHTVAARDIGHEID HOOG IN HUN VAANDEL HEBBEN MOETEN STAAN IPV HUJ BEWOBDERING VOOR EEN MONSTER ALS BOUTERSE


    Maak melding
  15. 11 sept. 2014

    Beste @Koos de Jong en @ Henk Molenaar,

    De reactie van Van Bommel (SP / 10 SEPT.2014) zegt voldoende.

    Zie hier de reactie van dhr. Van Bommel.

    DEN HAAG – “Een verstandig besluit van de Surinaamse regering dat ten goede zal komen aan de Surinaamse bevolking.” Deze reactie geeft Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de Socialistische Partij (SP) op het besluit van president Desi Bouterse om Ernst Noorman agrement te verlenen als ambassadeur van Nederland in Suriname.

    De Ware Tijd heeft dinsdag dat besluit bevestigd gekregen van bronnen op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Paramaribo.

    “Dit is goed nieuws voor beide landen”, reageert van Bommel verder. Hij is commissielid Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer en is ook woordvoerder Suriname voor de SP. Volgens van Bommel is vertegenwoordiging op het hoogste niveau noodzakelijk om bestaande problemen te bespreken. Ook de samenwerking via twinningprojecten kan dan beter worden afgestemd zodat ze beter aansluiten bij het beleid van de Surinaamse regering.
    Srika


    Maak melding
  16. @jimmy
    Ik dacht dat alleen de NDP volgers het verstand van een fruitvlieg hebben maar nu blijkt dat een niet volger van de NDP nog minder verstand heeft dan die van een fruitvlieg.
    Zie hier zijn opmerking
    PAULUS KA BOUTER, EN POKAI.DAT JULLIE IN ZO EEN WAARDELOOS LAND WONEN EN WAARSCHIJNLIJK OOK DESI FANS ZIJN, BAKRAS SLECHT?.

    Advies
    Lees het geposte artikel eerst goed laat het bezinken en geef dan pas een goed doordachte reactie.

    pokai tongo schreef
    @ Paulus de boskabouter
    Bang als ze zijn dat ze veel tjoekoes moeten betalen en als 2e rang burgers zullen worden behandeld want Sranang no lobie bakra


    Maak melding
  17. @Srika, je moet je niet rijk rekenen. Vestigen van een ambassade zegt helemaal niets !

    Nederland komt met haar ambassade primair op voor de belangen van Nederlanders (dus ook Surineds) in Suriname en Nederlandse bedrijven. Suriname leeft van 30.000 Nederlandse toeristen per jaar. Logisch toch dat je een aanspreekpunt moet hebben.

    Met alle respect voor Tweede Kamerlid Harry van Bommel, maar deze man toetert voor de troepen uit. Die man neem ik niet serieus. Een medewerkster van de Nederlandse ambassade in Amman (Jordanië) heeft destijds een klacht ingediend tegen SP-Kamerlid Harry van Bommel wegens ongewenste intimiteiten. Hij zou de vrouw hebben lastiggevallen, tijdens de reis door het Midden-Oosten van de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.

    Weet je wat het is Srika, zo lang Bouterse zijn smoelwerk niet in Nederland durft te laten zal het nooit koek en ei zijn. En begrijp me niet verkeerd, ook ik wil niets anders dan dat de banden weer aangehaald worden. Zaken doen met een bij verstek veroordeelde moordenaar annex drugsdealer gaat mij te ver en kennelijk ook de Nederlandse regering. Desi Bouterse is een vloek voor de Surinaamse burgers, ondernemers en rechtstaat. Nog 5 jaar Bouterse is de nekslag voor Suriname.


    Maak melding
  18. -Alles wat ten goede komt voor het land zal ik toejuichen.

    &Pero, laat mij jou vertellen dat jou baas opzoek is naar geld en investeringen.

    -Eerst moest hij niets van de Nederlanders en roept zijn eigen volk landverraders. Maar hij ziet nu zelfs in dat het Caricom hem niet kan helpen zoals het moet dus moet hij het weer van de Nederlanders hebben. Men noemt dit dus slijmen voor eigen bestwil.

    ==Je zeurt elke keer weer over Santhoki en Segebaai, terwijl de rechter hierover een uitspraak heeft gedaan. Jou baas moest alles terug trekken anders zou hij een schade vergoeding moeten betalen. HOEZO EEN LEUGEN???

    Dit zegt iets over de NDPérs, omdat zij niet tegen hun verlies kunnen en een ander heeft het gedaan.

    -Jou baas staat negatief aangeschreven op de wereldkaart, zeg dan maar ook dat het een leugen is. Als hij niets had gedaan zou hij nooit amnestie aanvragen.


    Maak melding
  19. @Henk Molenaar, volgens Pero hebben Surinamers Bouterse hoog in het vaandel.

    Roept bij mij meteen de vraag, als je zo geliefd bent waarom besteld Bouterse dan 6 gepantserde Cadillacs ? Waarom durft Bouterse dan niet zonder bodyguards door Paramaribo te lopen. Zo geliefd is Bouterse nu onder de Surinamers.

    Overigens komt onze minister President Rutte komt gewoon op de fiets naar de 2e kamer. Wat een verschil.


    Maak melding
  20. Allen,

    Nederlanders zien betere kansen voor zaken doen in Su.
    Klopt, want in Nederland heeft de kleine man/vrouw geen kans meer tegenover de grote bedrijven zoals bijvoorbeeld AH/Bas vd Heijde enz.
    Kleine bouwbedrijven zijn kansloos geworden.
    Geef Su ook een eerlijke kans, wie weet wordt het wel wat, je moet toch ergens beginnen ?
    Sterkte.


    Maak melding
  21. Als de missie al voor de 19e keer wordt gehouden, dan hebben de voorgaande missies verdomd weinig opgeleverd.
    Ik ken weinig zakenlieden uit Nederland, die zich de afgelopen jaren hebben gevestigd in Suriname.
    De reden is ook heel simpel: het wordt een buitenlandse investeerder in ons land door de enorme bureaucratische rompslomp bijna onmogelijk gemaakt om een zaak te beginnen.
    Bovendien moet overal geld aan de strijdstok blijven hangen en dan haak je snel af.
    Voor Chineze geldt uiteraard een ander beleid.
    Die kunnen van de ene op de andere dag een business openen zonder noemenswaardige verplichtingen.


    Maak melding
  22. @srika
    het is en blijft een utopie…

    het enige wat rendabel is de coke handel die jou baas in handen heeft.. voor de rest is het alleen hoofdpijn wat zaken doen met SU betreft. Oude rekeningen worden meestal niet voldaan en nieuwe rekeningen laat men oud worden.


    Maak melding
  23. het kenmerk van deze bende regering is,,,, liegen,bedriegen,moorden,valse uitspraken,,andere zijn vrouw gebruiken,kinderen maken geen verzorging..natuurlijk stelen als ratten,alles op naam zetten van iemand anders..

    wat opvalt is,dat deze lijders al hun zonen in de gevangenis zitten z..w . binnen als buiten sme..,net als de vader zelf in de drugs bisniss veroordeeld zijn…

    de vaders trots zijn op hun nakomelingen ,wat nog meer opvalt,de laatste tijd worden vele ladingen met die witte spul overal in de wereld onderschept die bijna allen afkomstig zijn uit sme..

    wellis waar vertrekt de boot buiten sme,maar de lading is van de surinamer zelf..


    Maak melding
  24. Deze site heeft een grote aantrekkingskracht op domme en achterlijke Surinamers en dat zal voorlopig nog wel zo blijven. Suriname zit in de lift en de dommies hier vinden dat ozo erg.


    Maak melding
  25. @Sranang ala ala : Begrotingstekort zit in de lift,
    overschrijding begroting met 1 MILJARD !

    Te weinig stroom, door geldtekorten en geen visie !

    Chinezen-invasie mag, het zijn communisten, krijgen dus
    privileges !

    Cassavefabriek gekocht die nooit zal bloeien, schuld van de cassaveboeren !

    Verkeersongevallen en woning-overvallen erg in de lift !

    Dino’s straf zit in de pijplijn en in de lift !

    Twintigduizend woningen zijn af, casas de carton ! Krediet nog
    af te betalen ! Afbetalingsverplichtingen lanti zeer in de lift !

    SRD zit ook in de lift naar beneden !

    PS : dus ……..Achterlijke Bestuurders aan de macht !
    (niet gescreend, tok )


    Maak melding
  26. Zo lang wij met DiDiBrie zitten in Su zal niets lukken.
    Geen enkel handel met wie dan ook.
    Geen ambassade van wie dan ook.
    Dat leed dat Bouterse heet, maar een DiDiBrie is, is alles behalve goed voor Su en de Suries.
    Die troep om hem heen dat bestaat uit een Arme ali en alle andere boeven zoals, Bosje, Narendorp, Doekhi, Aboel, en nog vele anderen, deze zorgen alleen maar voor meer ellende in Su, wanneer wordt dit volk wakker? Met deze bedriegers zal Su nooit vooruit komen, alleen ding ó kong vooruit. Volk zorg ervoor dat je op 25 mei 2015 deze idioten wegstemt ding zaka-zaka. Stem daarom zaaaaaakelijk voor ’t FRONT. No mik no wang foe ding broeja joe bv dat de oppositie niet voor die geweldige sociale wetten heeft gestemd , zgn zou de oppositie de wet niet willen voor de armsten en meest zwakeren onder ons. Soso lay, De ndp weet dondersgoed dat het betalen hiervoor heel veel geld zal kosten en dat ding NDP no abie monie, maar het interesseert ze niet echt, die wet moest er komen. Hoe ze dat vervolgens gaan betalen zal de NDP een zorg zijn, maar jopie-popie was aanwezig en meneer weinig verstand hebbend. deze 2 zijn onafscheidelijk. baja woooooiii. Odiiiii.
    Glenny.


    Maak melding
  27. 11 sept. 2014

    Beste @ Roy,

    Waarom blijf je steeds persoonlijk en inhoudsloos lullen dat Bouterse de baas is van Srika?

    Bouterse is geen baas van Srika! Srika kan in alle wateren leven, heeft vele netwerken en kan dus veel kennis opdoen.

    Als Srika wil weten welke oog van Bouterse pijnlijk aanvoelt, dan kan Srika dat ook te weten komen. Evenzo hoe ik, uitgaande van jouw uitnodiging,in 2012 beschreef wie @Roy precies is, waar die woont etc.. Jammer is die posting toen nooit op dit forum verschenen.

    En als Srika al eerder gepost heeft, dat vooraanstaande Nederlandse ondernemers (veel Srineds), met een band naar de VHP toe, heimelijk gesprekken voeren met de regering van Bouterse, zal jou echt niet moeten verbazen.

    Deze ondernemers hebben al een standpunt ingenomen, dat zij geen vijf jaren extra langs de kantlijn willen blijven staan en niet mee kunnen profiteren van de economische ontwikkelingen in Suriname. Santokhi zit toch niet zo stevig in het VHP-zadel ! Het rommelt in de VHP, ook hier in Nederland.

    Als nu gekeken wordt naar de uitspraken van minister Timmermans over de Nederlandse economie en handel, dan is duidelijk dat Nederland graag werkt met regeringen van landen die de Nederlandse economie en handel perspectief kunnen bieden.

    In de benarde economische positie van Nederland is het met tijdelijke uitzondering van Rusland, met alle regeringen zaken doen. Dus ook met de Surinaamse, die economische perspectief kan bieden in grondstoffen leveranties, productie van half fabricaten of eindproducten.

    Denk hierbij aan samenwerking in de visserij, in olieboringen, zoetwaterproductie, landbouw etc.

    Vergeet ook niet dat premier Rutte de uitspraak deed dat afgestudeerde studenten, als gevolg van de grote werkloosheid, voor werk zich meer moeten richten naar het buitenland toe.

    Suriname is ook kandidaat voor het opnemen van zulke werkzoekenden. Zit binnen het strategisch plan van de Nederlandse regering.
    Als dit voordelig kan werken voor Nederland, zal dat dan niet uitmaken met wie de Nederlandse regering in Suriname zaken doet. Het gaat uiteindelijk om het Nederlandse economisch belang en dus om het economisch overleven van Nederland.

    Roy, jij scheldt de regering van Bouterse vaak uit. Jij kent ook de nieuwe president Maduro van Venezuela. Internationaal wordt hij als zeer berucht gekenmerkt. En toch gaat koning Willem Alexander er naartoe, schudt Maduro’s hand, omhelst hem en eet en drinkt nog van de man. Het ging hier om de olie garanties voor Shell, richting de raffinaderijen op Curaçao.

    Vervolgens vliegt de koning naar Colombia – Nederland was altijd tegen de vervuilende steenkolen voor het opwekken van energie – en gaat daar een overeenkomst aan met de garantie dat Colombia grote hoeveelheden steenkool exporteert naar de haven van Rotterdam.Het maakt even niet uit dat verbranden van steenkool zeer vervuilend is, maar omdat de haven van Rotterdam economisch moet overleven is het gerechtvaardigd die steenkolen te importeren.

    Heb jij een van die Nederlandse milieu organisaties hierover horen protesteren? Nee toch? Omdat zij het belang van economisch overleven van Nederland ook begrijpen en zich daaraan conformeren. Een bepaalde groep Surineds zijn hier op dit forum die stommelingen om het land Suriname economisch en politiek steeds dood te praten.

    Roy, begrijpt het nu eindelijk! In de moderne politiek economische strategie van landen, dus ook van Nederland, gaat het sec om het beschermen van economische belangen of het behalen van die belangen. En heeft op die momenten het verdienen van geld geen kleur of geur! Het gaat om het economisch overleven en economisch groeien !!

    Nederland heeft veel belangen in Suriname en ziet ook veel mogelijkheden voor verdere economische samenwerking. De Surinaamse regering weet dat en zal ten minste, ook in haar economisch belang, op een aantal fronten meewerken richting een win-win situatie. Het hangt totaal af van de politiek en economische wijsheid van de regering in Suriname en of van de regering die in 2015 aantreedt.

    Maar alleen zal Suriname en haar burgers het niet kunnen. Voor echte economische groei op eigen kracht is de bevolking te klein. Zeker zullen ook Surineds nodig zijn of zullen Surineds die dat willen mogelijkheden moeten krijgen in Suriname.

    @Roy, dit geldt ook voor Koos de Jong, Srika hoopt dat je nu beter inzicht heb gekregen in hoe regeringen van landen zich ten opzichte van elkaar verhouden en hoe zij zich politiek economisch naar elkaar toe gedragen.

    @Roy, hoeveel minpunten krijgt Srika nu om het inhoudelijk te overleven?
    Srika


    Maak melding
  28. Srika,

    Ik ben geen SuriNed, maar sinds mijn jeugd een Surinamer, die dat bij toeval is geworden.
    Als kind heb je niets te willen en volg je de weg van (een van je) ouders.
    Ik heb na mijn jeugd veel van de wereld gezien, ook van Nederland, maar vooral van Zuidoost Azie, de VS en de Carribic.
    Wat jij stelt, dat zou Nederland veel belangen hebben in Suriname klopt niet (meer).
    Eens was er een tijd, dat dat wel zo was, maar die ligt allang achter ons.
    Nederland is helemaal niet meer geinteresseerd in ons land.
    Geef me 1 goede reden, waarom dat wel zo zou zijn.
    De oudere SuriNeds hebben nog een traditionele band met Suriname, maar de 2e of 3e generatie niet meer.
    Die komen eens in de zoveel jaar met vakantie hier naar toe en vervolgens jaren niet meer, omdat Suriname hen niets te bieden heeft.
    De jeugd verveelt zich hier kapot.
    Leg je oor eens te luister in de Bijlmer, doe zelf praktijkervaring op en je weet, dat de band tussen SuriNeds steeds losser wordt en dat is ook logisch en een onomkeerbaar proces.
    Ik ken weinig Creolen en Marrons, die nog terug verlangen naar West Afrika.
    Je vertelt ons veel ware dingen, maar de passage in jouw posting, dat Nederland veel belangen in Suriname heeft, kan ik in ieder geval op basis van eigen ervaring niet staven.


    Maak melding
  29. 12 sept.2014

    Beste @Rudinho,

    Bedankt voor jouw inhoudelijke reactie.

    Als jij het Nederlandse economisch belang in Suriname wilt blootleggen, moet jij de economische en sociale vervlechtingen binnen de maatschappij van Suriname kunnen doorzien, die te koppelen zijn aan het Nederlandse belang.

    Denk hierbij aan:

    * Het groot aantal Nederlanders in Suriname, deels met een pensioen / bijstand uit Nederland.

    * Denk aan belangrijke christelijke kerken. Krijgen geld, schenkingen of voorgangers uit Nederland. Denk aan oude bisschop Katholieke kerk. Zo houdt Nederland haar belang en invloed in Suriname vast.

    * Denk verder aan de steun/hulp die stichtingen en publieke media (bv. Apintie, Parbode) ontvangen uit Nederland. Hierdoor behoudt Nederland haar invloed en dus haar belang in Suriname.

    * Denk aan bedrijven. De heerlijke Surinaamse PARBO-bier is in handen van Heineken. Een deel van de in Suriname moderne vissersvloot is in handen van Nederlanders. Ook Fernandes heeft haar hoofdkwartier in Nederland.

    *Denk aan de banken. Bijvoorbeeld zijn binnen de Surinaamse Bank ook veel Nederlandse groot aandeelhouders te vinden.

    * In de goudindustrie zijn binnen de grote buitenlandse bedrijven als Iamgold, Gambior Nederlandse investeerders/ aandeelhouders te vinden.

    Je hebt gelijk dat latere generaties Surineds verwateren in de binding met Suriname.Gaan liever op vakantie naar Spanje, Noorwegen, Egypte, Turkije etc. En Suriname komt in hun vakantieplanning vaak niet meer voor. De toeristische organisatie maken Suriname niet interessant genoeg voor deze doelgroep. Dus nog veel werk aan de winkel !!

    Minpunten zijn welkom.
    Srika


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES