Bouterse blaast Kabalebo-project nieuw leven in

36

PARAMARIBO, 10 sep – Het Kabalebo-project voor waterkrachtopwekking is weer actueel. President Desiré Bouterse zegt dat hij overweegt het project te laten uitvoeren. Het kan verkeren.

Het was onder Bouterse’s militaire leiding zelf dat het project werd stopgezet begin jaren tachtig. Het project ingezet door de burgerregering Arron zou te ambitieus zijn. Het is daarom historisch dat Bouterse nu het intussen veel duurdere onderneming uit de ijskast haalt. Bij aanvang in de jaren zeventig leunde de projectbegroting tegen een miljard dollar aan. Als parlementariër gaf Bouterse ooit toe dat het een vergissing was om het project stop te zetten.

Tijdens een debat in het parlement weet hij het besluit aan ‘jeugdige onbezonnenheid.’ De onervaren militaire machthebbers hadden naar de verkeerde adviezen geluisterd. Volgens het staatshoofd moet ook aan de volgende generaties worden gedacht. Alle zeilen worden nu bijgezet om in de groeiende energiebehoefte te voorzien. Het Noorse Norconsult is ingehuurd om advies uit te brengen. Norconsult was ook betrokken bij de start in de jaren zeventig.

36 REACTIES

 1. Voor de hoeveelste keer.
  Volgens link was hij in 1997 al in China om alles te regelen.

  http://abyayala.nativeweb.org/suriname/suriname3.html

  De president heeft ook gezegd dat hij het eigenlijk niet begrijpt en dat lijkt mij ook maar het beste. Het geheugen laat hem aardig in de steek.

  De mensen van NORconsult komen naar het theater van de lach en worden er ook nog voor betaald ook. Althans het lijkt mij wel zinvol je vooraf te laten betalen.


  Maak melding

 2. Het Kabalebo project is slechts een van de vele slachtoffers die werden afgeschoten door Bouterse tijdens zijn militaire bewind, het Kabalebo project kan nu door hem weer nieuw leven worden ingeblazen, dat kan bij een heleboel van zijn andere slachtoffers jammer genoeg niet, in die gevallen geeft hij niet toe een fout gemaakt te hebben, hij pleegt integendeel steeds weer karaktermoord op de andere slachtoffers van zijn schrikbewind. Anderen, die in de tachtiger jaren hoog op zijn prioriteitenlijst stonden, denk maar aan Brunswijk, wisten uit zijn moorddadige klauwen te blijven en die worden nu, met behulp van zijn ‘awari domri’ Steve, op een voetstuk, door hun persoonlijke god zelf aangeleverd, geplaatst. Bouterse schrijft zijn fouten toe aan jeugdige overmoed, maar hij is in de loop der jaren niet vredelievender en bedachtzamer geworden, hij is alleen maar sluwer en daardoor gevaarlijker geworden.


  Maak melding

 3. Tijd voor presie amnestie desie toe te geven dat hij een absolute idioot is. Hij is aan de macht gekomen en deze macht behouden als een gangster. Zijn populistische regeertechnieken van geld uitgeven om stemmen te winnen brengen de bevolking werkelijk verder achter op de ontwikkelings time line.


  Maak melding

 4. Zodra het aantrekkelijk wordt om zonnepanelen in te voeren door het afschaffen van de te hoge invoerrechten en de mogelijkheid bestaat om stroom te leveren aan het net met een grid converter ga ik me dak volgooien met zonnepanelen. En dan heb ik nooit meer wat te maken met de EBS, met al zijn perikelen.


  Maak melding

 5. Een grote militaire broek aan hebben/trekken is niet voldoende om een land te besturen en het volk naar grotere hoogten te brengen, ook niet met die hoog bejaarde waardeloze adviseurs.

  krofajaman, houtskool naar Noorwegen exporteren/ geen energie naar de vraag van de consument; Groot-Paramaribo/Suriname dat onderwater loopt tijdens de regenperiode;
  criminaliteit dat hopeloos is, eigendomspercelen van derden bezetten,
  maria’szoon, schoolboeken groot inkopen in Nederland en op minov/de scholen in Su er achter komen dat die niet geschikt zijn voor het Su-onderwijs;
  smeergelden, smeergelden, Ballast Nedan. Hoofdlijders tikkie a smeergelden;
  dinoshow NY!
  11 jaar gevangenisstraf in Nederland;
  hoofdverdachte 8 december moorden en moiwanamoorden, enz,
  duistere geld dat vanuit Columbia werd overgemaakt op bankrekening van de Centrale bank van Suriname in de jaren 80/90 van de vorige eeuw
  meer dan 110 miljoen us-dollar dat van het ministerie van OW spoorloos is verdwenen en door Ramon Abraham in de DNA niet verantwoord kan worden;
  De vraag naar energie van de surinaamse consument en waar DDB en Co sinds 2010 met de pet naar is gegooid.

  18000 huizenbouw;
  diepzeehaven;
  graanschuur van het Caribischgebied;
  goudenkerst
  enz, enz. enz.

  DDB en ad viseurs na

  Soso stree lon groo te.
  Kijk eens heel goed naar hun gezichten en omvang van hun buik, check de lichaamstaal. blik neerwaarts gezicht op foto’s. precies wan zombie, check Radio man. a kil tak dat ding bedreig ing, haaaa!

  blakka vierwiel oto met geblindeerde ruiten rij lang zaam voorbij. a man tak dat san no fier boeng. a no man sriebie. mi taigie!

  lee tori!

  sensatie.

  bigga for nothing.


  Maak melding

 6. @Paagal
  Hoe gaat u de elektriciteit opslaan als de zon achter de horizon is.
  Dat is in Suriname ongeveer 12 uur per dag.
  Zonne energie moet gecombineerd worden met waterkracht. Overdag zonneenergie en water sparen in het Blommesteijn meer en ’s avonds waterkracht. Zo voorkom je de onzinnige investering in Tapajay of Kabalebo.

  Een beetje besparen, een beetje beter netwerk, wat zonnecellen en wat betere opwek techniek en Suriname heeft geen probleem meer zodra Staatolie aangesloten wordt.

  De internationale trend is dat men zuiniger met energie moet zijn waardoor de behoefte minder snel stijgt. Slim schakelen en niets aan laten staan als het niet nodig is (overdag licht uit bij OCER) helpen heel hard in het voorkomen van mega investeringen.


  Maak melding

 7. @pagaal. de invoerechten met kosten zijn 7,7% + omzetbelasting 10%. Als je het laat gaan voor dit beetje invoerrechten ben je of dom of niet goed voorgelicht. Ik denk eerder dat je geen solar wil hebben maar het wel leuk vind om het hier te roepen.


  Maak melding

 8. Accu’s of batterijen worden gebruikt om zonne-energie op te slaan, dus ‘s-avonds kunnen deze accu’s met opgeslagen energie worden gebruikt om energie dat overdag door de zon is verkregen op te slaan.

  Een auto heeft ook een accu om opgeslagen energie te gebruiken

  een cel/mobiletelefoon wordt ook opgeladen via een accu

  enz, enz. enz.

  solaraccu’s

  zonne-energie accu’s
  enz, enz.

  Surinamers zet hem om om jullie eigen energie op te slaan en afwachten tot dat jullie dit kunnen salderen met de EBS.

  salderen? zoek dat op via google


  Maak melding

 9. Passant:
  U heeft zeker alles dubbel in huis zodat u gelijkstroom en wisselstroom door elkaar kunt gebruiken.

  Op de grote schaal is het stuwmeer de batterij.

  Nederland is via een kabel met Noorwegen verbonden. Daardoor draaien de Nederlandse centrale op een constante last (bij een afschakelen is gecompliceerd). Zodra er teveel geproduceerd wordt (’s nachts) gaat deze extra stroom naar Noorwegen en worden de waterkrachtcentrales een beetje teruggeschakeld en wordt er in het stuwmeer water gespaard.
  Heeft Nederland te kort dan gaan de Noorse waterkrachtcentrales het gespaarde water gebruiken voor levering aan Nederland.
  Deze kabel spaart een centrale van meer dan 1.000 Megawatt uit.

  Dat kan in Suriname ook. Overdag zonneenergie en water sparen en ’s avonds het gespaarde water inzetten.


  Maak melding

 10. Bouta heeft een toekomstige regering wel voor een vraagstuk geplaatst. Mag hij als instigator onder poltiebegeleiding Santo Boma voor een paar uur verlaten om bij de opening van het Kabaleboproject aanwezig te zijn?


  Maak melding

 11. Waarom wordt het geldverslindende Kabalebo-project van stal gehaald om aan de verwende Surinaamse energiebehoefte te voorzien?

  Suriname kan die 1 miljard USD niet op de kapitaalmarkt lenen. Daarvoor is de credit-rating van Suriname niet alleen laag, maar ook onzeker met elke nieuwe rating.

  Voor uw info: de Surinaamse overheid vraagt aan Moody’s of Standaard & Poors om een rating. Hiervoor worden deze ratingburo’s betaald (subscriber-pay model) of volgens het issuer-pay model (pay-for-rating model).

  Met andere woorden: een credit-rating hoeft niet “objectief” te zijn.

  Drie (3) van de belangrijkste componenten van een rating zijn:

  1. de politieke component (de politieke stabiliteit van een land)
  2. de sociale en economische samenhang
  3. integratie in het globale economische systeem

  Je kunt de zaak heel goed manipuleren door een rating aan te vragen in een periode vlak na een gunstige peiling voor de regering (zoals nu na de aangenomen sociale wetten in het DNA).

  Met de aanname van de 2 wetten inzake het minimumloon en de sociale wetten inzake de pensioenen en volksverzekering voldoet Suriname in een klap aan de 3 belangrijkste voorwaarden voor een gunstige credit-rating ! ! !

  Hieronder heel summier nog iets over de rating scales:

  Voor de Investment Grade:

  Highest quality : AAA (S&P) / Aaa (Moody’s)
  High quality : AA ” / Aa ”
  Strong capacity for repayment : A / A

  Adequate capacity for repayment : BBB / Baa

  Voor de Speculative Grade:

  Likely to meet obligations with uncertainty : BB ( S&P) / Ba (Moo)
  High-risk obligations : B / B
  Currency vulnerable to default : CCC / Caa
  Lowest quality :C / Ca
  In Default (dus in feite failliet zoals
  Griekenland het geval was of nu Argentina: D

  Nu zit Suriname gezien de goede vooruitzichten omtrent de goudreserves ingeschaald in BBB/Baa (Adequate capacity for repayment).

  Maar dit is de laagste rating voor de Investment Grade !

  Als Suriname hier doorheen zakt dan komt men gelijk in de Speculative Grade – BB/Ba (likely to meet obligations with uncertainty) !

  Ik vrees dat Suriname bij het aangaan van een lening van deze omvang gelijk doorzakt in de rating scale naar BB/Ba of zelfs naar de B/B scale.

  Met alle gevolgen voor de kredietwaardigheid van Suriname, waardoor de rentelasten niet meer opgebracht kunnen worden.

  Mijn advies: nu doorschakelen en overgaan op grootschalige en duurzame energiebronnen: zonne-energie en/of wind-energie en zelfs bio-energie.

  Deze dementerende president snapte het 35 jaar terug niet met zijn nog “jeugdige hersenen”, waarom zou hij dat nu anders zien?

  Dit past perfect in zijn her-verkiezingsstrategie: paaien en naaien!


  Maak melding

 12. Verkiezingen naderen,en voor bouta kan het liever vandaag dan morgen gebeuren die verkiezingen.
  Vaarwel tramverbinding,weg naar brazilie,vierbanen weg,,staatscassave bedrijf, etc…etc,…RIP,.
  Welkom Kabalebo HALLUCINATIE project !


  Maak melding

 13. De idioot en narcist moet opgepakt wordt en levenslang worden opgesloten. Hij heeft Suriname een eeuw vertraging in ontwikkeling bezorgd.
  Met Desie Bouterse zal er nooit never ontwikkeling zijn. Zie maar zijn reactie op de doodgewone vraag van notabene een NDP journalist. Intimiderend en geirriteerd snauwde hij de NDP-er. Je kon ook de vrees in de ogen van de journalist zien.
  Bouterse, de vloek over Suriname moet ophoepelen.


  Maak melding

 14. President Bouterse: “Verhoging energietarieven zal bezuiniging stimuleren”
  President Bouterse dacht ook dat “de Goverment take op brandstof” waardoor brandstof duurder werd hierdoor ook minder auto’s zouden gaan rijden waardoor de infrastructuur in Suriname voldoende zou zijn.
  Wat vergiste hij zich hierin. Want een auto voor de deur, je tankt 1 keer per week 20 ltrs om het weekend familie te bezoeken, terwijl je geen stroom en geen water kunt betalen en jezelf in een huis woont die je geen huis kunt noemen.

  Ai Pres wederom een vergissing. We zullen zien wie gelijk krijgt want deng goedoe mang zullen geen minuut de airco, freezer, koelkast, TV, magnetron,keukenmachine etc minder gebruiken door deze verhoging van 2 cent per kw.


  Maak melding

 15. 10 sept .2014

  Beste @JoJo,

  Bedankt voor de gegeven link.

  Terecht staat in dat stuk, dat volgens onderzoek uit 1977 het Kabalebo-project max. 850 mw aan energie kan produceren.
  Maar dat is een onderzoek van zeker 37 jaren terug met de bekende technologische mogelijkheden van toen.

  Even een vergelijking in tijd en technologie.

  Een personen auto van 1977 reed gemiddeld 1 op 12 . Een personen auto van nu (anno 2014) rijdt gemiddeld 1 op 20.

  Met de nu bekende nieuwe technologieën over bouw en opwekken van energie m.b.v. een stuwdam is het wel best mogelijk dat het maximale vermogen van 1977 verdubbeld kan worden.

  Maar zuiver gekeken vanuit de gegevens van 1977, kan Kabalebo maximaal 850 Mw leveren. Maar Srika denkt dat bij de uitvoering van het Kabalebo-project de bedoelde gegevens uit 1977 niet valide zullen zijn.Het project zal zeker herschreven moeten worden.
  Srika


  Maak melding

 16. Deze grapjas (eigenlijk een moordenaar) kost ons
  alléén maar:

  Mensenlevens (de moorden tijdens de dictatuur).
  Geldverspilling tijdens de dictatuur.
  Geldverspilling tijdens de periode van Keizer Bokasa II (Wijlenbosch).
  Geldverspilling nu onder keizer Bigi Mofo I (de moordenaar).

  Vakantie New York als burger is voor hem een goed alternatief.


  Maak melding

 17. Maar de huidige adviseurs zijn ook totaal niet berekend voor hun taak,Wordt het weer een historische vergissing? De huidige adviseurs zijn mensen die uit zijn op het bloed van het volk.
  Als men let op hun salaris dan zijn ze als asima’s ,die het volk uitzuigen.


  Maak melding

 18. Nederland heeft energie in overvloed, zelf energie uit kolen, niet de beste. Energie in Europa is in overvloed, niet altijd de beste en de kennis om hernieuwbare te hebben, is er ook meer dan voldoen. Duitsland, Denemerken, Spanje, enz. enz. Er zijn zeer grote projecten bezig in SPanje en het noorden van Noordafrika als het gaat om Zonne-energie. Ook windenergie en andere vormen.

  Kennis en geld in overvloed, alleen de samenwerking moet nog beter worden afgestemd met de verschillende landen in de eu wat de wetgeving betreft. Ook de aanschaf ervan door de overheden, andere voordelen, milieuvoordelen, , schoner, goedkoper, terugverdien tijd enz, enz.

  Nederland, westeuropa krijgt ook aardgas van Rusland en Poetin kan de gaskraan ook dichtdraaien, door de huidige boycot dat USA, EU nu meebezig zijn met Rusland. Zie de kwetsbaarheid waar de EU zich in heeft geplaatst. Ze zullen daarom ook alles op alles zetten om andere energiebronnen mogelijk te maken om niet meer in een situatie te komen dat een land als Rusland hun kan raken. Gelukkig dat er genoeg allernatieven zijn dat als Rusland de gaskraan dichtdraait, dit kan worden opgevangen voor korte en middellange termijn en zelf langere termijn. In de tussentijd kunnen ze komen met de beste mogelijkheden om onafhankelijk te worden. Geld heeft de EU en kennis en werknemers ruim voldoende. kombinatie Windenergie, Zonne-energie,bio-energie, kernenergie, kolenenergie, enz, enz. De slechte zullen op den duur helemaal verdwijnen. consumenten in de eu zijn al zelf bezig in cooperaties hun eigen energie op te wekken. Hun eigen windmolen, zonne-pannelen enz. enz.

  Nu Suriname nog. De Surinaamse consumenten moeten het hef ook zelf in eigen handen nemen en zij die geld hebben kunnen best vooraan lopen en cooperaties op te zetten en dit probleem ook helpen op te lossen met zonne-energie, Staatsolie zou in Saramacca heel eenvoudig dit mogelijk kunnen maken, De rijsbedrijven en bacocenondernemingen in Nickerie in Nickerie, Ronny Brunswijk zou dat voor Moengo ook kunnen en zo moeten erin Para ook ondernemingen kunnen doen en dat de bewoners aandelen kopen.

  In Paramaribo genoeg ondernemingen die hiermee kunnen starten en de gehele bevlolking van Paramarbio in mee krijgen, het zelfde zou voor Wanica kunnen.

  De Technische universiteit van Suriname/energie sector en bedrijven moeten samen komen en een plan van aanpak maken samen met de overheid.
  Het probleem kan worden opgelost, alleen de wil moet er zijn. Als zij die kennis van zaken hebben en de overheid en grote ondernemingen bij elkaar komen is het just like that.

  Surinamers moeten het zelf willen, dan kunnen ze laten zien dat ze niet op Alcoa hoeven te wachten of de EBS en bovendien verdienen ze hun geld ook weer terug.


  Maak melding

 19. @Srika,

  Wat kan het mij verdommen of er nou 850 mw aan energie geleverd kan worden.
  Profijt zal ik er niet van ondervinden; ik zit toch in het donker.


  Maak melding

 20. 10 sept. 2014

  Beste @Pascal Brunswijk,

  Srika kan zich wel voorstellen dat je in het donker zit en vindt dat je geen profijt zal hebben aan de bouw van Kabalebo.

  Maar dit is juist jouw valkuil: alleen op korte termijn denken !

  Denk toch ook aan de voordelen op lange termijn voor jouw kinderen verkregen uit het huwelijk, buitenkinderen, neefjes, nichtjes enz.

  Dus denk ook aan mijn minpunten.
  Srika


  Maak melding

 21. Noodgedwongen houdt Bouterse zich nu bezig met het energievraagstuk. Dat had hij ook 3 jaar geleden kunnen doen, want het gedoe met Suralco was al een tijdje bekend. Dat hij te weinig actief is geweest, breekt het volk nu op.


  Maak melding

 22. Bouta kan niet eens vragen beantwoorden over de energie crisis waarmee wij zitten en dan gaat hij Kabalebo project nieuw leven opblazen?!NO MANG !!

  Parlementariër Mahinderpersad Rathipal (VHP) zegt vandaag, 10 september 2014, in het Dagblad Suriname niet op de hoogte te zijn of het niet verschijnen van de coalitie een politieke strategie was. ‘Het zal mij echter niet verbazen.’

  Deze reactie geeft hij naar aanleiding van het wegblijven van vele coalitieleden op de op 2 september geplande openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA), waar president Desi Bouterse aanwezig zou zijn om in te gaan op de energiekwestie. Geruchten doen nu de ronde als zou dit wegblijven een ‘opgezet plan’ van de coalitie zijn geweest, aldus de krant.

  De president zou de verhoging van de energietarieven niet in DNA kunnen verdedigen, vooral tegenover de oppositie. Er verschenen op de bewuste vergaderdag slechts 14 coalitieleden, waardoor er geen quorum was om de vergadering door te laten gaan.

  ‘Ik weet niet of het een actie of protest was van de coalitie om niet te verschijnen. Indien dat wel zo was, dan was het mijns inziens een domme zet, want hiermee tonen zij dat de president geen draagvlak heeft en dat is geen goede zaak’, aldusRathipal.

  Rathipal is van mening dat de president hierdoor eigenlijk gezichtsverlies heeft geleden. ‘Primair is verlenen van quorum een aangelegenheid van de coalitie’, stelt parlementslid. Volgens geruchten heeft de president door het niet laten voortgaan van de vergadering, weten te bewerkstelligen, dat hij niet met de vragen vanuit het parlement geconfronteerd hoefde te worden.

  ‘Ik weet niet of de president de gestelde dan wel nog te stellen vragen wilde ontwijken. Ik weet wel dat de president heel vaak gestelde vragen niet beantwoordt. Nu het heet geworden is, vanwege de energiekwestie, heeft hij wel het lekkere binnenland verlaten en het parlement opgezocht’, aldus Rathipal.
  September 10, 2014

  Hahahaaaaa…bouta luistert niet naar anderen, hij heeft slechts 1 luister publiek en dat is BOUTA alleeen, hemzelf dus.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.