Centrale Bank: Surinaamse munt stabiel

18

PARAMARIBO, 9 sep – De Surinaamse munt is en blijft stabiel. Dit stelt de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Geruchten over een aanstaande devaluatie zijn dan ook niets anders dan mythen. De deviezenreserves zijn redelijk.

Er zijn eenvoudigweg geen objectieve omstandigheden voor het devalueren. ” Met de huidige stabiliteit, de enorme verbetering op het gebied van staatsfinanciën in de afgelopen maanden en de garanties voor continuïteit van dit doordacht beleid gegeven door de minister van Financiën, en de opkomende investeringen in de economie zou dat de grootste onzin zijn”, stelt de CBvS in een persbericht.

Ook de vooruitzichten rechtvaardigen een eventuele stap richting devaluatie niet. “De economie blijft gezonde groei noteren, die in de naaste toekomst zelfs po een hoger niveau komt, alleen al vanwege grote investeringen in de mijnbouw. Voortgaande en voorgenomen investeringen in andere sectoren zullen de groei alleen maar versterken”, aldus de CBvS. De raffinaderij van Staatsolie zal ook nog miljoenen dollars besparen. “Dit zijn harde feiten.”

18 REACTIES

 1. De Surinaamse munt is en blijft stabiel. Dit stelt de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Geruchten over een aanstaande devaluatie zijn dan ook niets anders dan mythen. De deviezenreserves zijn redelijk.

  Wat een artikel in de krant. Ook de rest laat je fantasie de vrije loop zoals:
  “De economie blijft gezonde groei noteren, die in de naaste toekomst zelfs po een hoger niveau komt, alleen al vanwege grote investeringen in de mijnbouw. Voortgaande en voorgenomen investeringen in andere sectoren zullen de groei alleen maar versterken”

  Opmerking
  Als je investeert, dus inclusief de omkoop bedragen, moet je het terug kunnen verdienen. En ja dat kan door zo een overheid die dankzij geen directe belastingen op te leggen (invoer en inkomstenbelasting voor bedrijven) en grote vrijheid geeft aan bedrijven.
  Het moet ergens vandaan komen en ja het komt ergens vandaan Uit de loonzakjes van de arbeiders wordt hoe langer hoe meer uitgehaald (belasting, sociale lasten, ziekenfonds etc) waardoor het netto besteedbaar inkomen afneemt dus zal er minder worden uitgegeven.

  De SRD is stabiel? Of moet je eerder denken aan een ander woord (LABIEL).


  Maak melding

 2. “Geruchten over een aanstaande devaluatie zijn dan ook niets anders dan mythen.”

  De waarden van de door de CBvS vastgestelde koersen zijn juist MYTHEN. De handel komt tot stand middels de koersen, die daadwerkelijk op de zwarte markt betaald worden en niet met de rekenkoersen van de CBvS. Op de zwarte markten daalt de waarde van de Surinaamse munt en de gevolgen hiervan merkt de bevolking in haar portemonnee, doordat de handel de hogere valutakoersen in haar prijzen verdisconteert. Met de boven geciteerde uitspraak gedraagt de CBvS zich als een struisvogel en kijkt van de werkelijkheid weg door zich op nog niet gerealiseerde groei en investeringen te verlaten.


  Maak melding

 3. Als de munt stabiel is waarom moet er hulp van buiten komen. Er worden boeken en tassen gedoneert aan kinderen. Het binnenland van su krijgt schenkingen van buiten om hun kindeeen les te geven. Nu het probleem electriciteit. Waarom wordt er niet meer geinvesteerd in dit product en niem maar op. Moet ik dan nog denken dat de economie van su stabiel is.
  Ja als er iedere keer zoveel kilo coke geexporteerd wordt dan miscchien wel.


  Maak melding

 4. @moesje. Geef je stroom is juist 1 van de problemen hier. Voor veel Surinamers moet alles maar gratis zijn. Gratis bestaat niet je betaald linksom of rechtsom altijd zelf voor alles.


  Maak melding

 5. De Governor van de Centrale Bank vertelt weer eens het halve verhaal:

  1) Het opstarten van Staatolie resulteert in enorme besparingen. Nee het resulteert in hogere opbrengsten voor staatsolie waar echter wel tegen over staat een enorme lening in Zwitserland waarover rente en aflossingen staan die het land uitvloeien. Per saldo zal staatsolie over een jaar eind 2015, uit te keren in 2016, meer winst genereren.

  2) De investeringen van Surgold zullen leiden tot een enorme toestroom van vreemde valuta. Het zal wel. Newmont voert (zeer waarschijnlijk belastingvrij) materieel in. De staat Suriname leent ruim $ 200.000.000 die het met rente zal moeten aflossen. Van de investeringen komt de komende 2 jaar slechts de loonsom en lokale bestedingen aan brandstof en contractors beschikbaar en dat is een zeer beperkt deel van de ongeveer $ 600.000.000 die de komende 2 jaar besteed gaan worden. Maximaal $ 150.000.000 zal er in Suriname besteed worden, de rest komt van buiten als goederen.

  Beste Governer voor dat Surgold iets gaat opleveren voor Suriname zijn wij ruim 2 jaar verder
  a) 1ste royalties medio 2016.
  b) 1ste winstbelasting medio 2017
  c) 1ste dividend eind 2017.
  d) Subsidies op energie (out of pocket) morgen.

  De huid van de beer verdelen voor dat deze geschoten is lijkt een nationale sport en staand beleid van deze regering


  Maak melding

 6. @moesje, die kleurenblind is. 😆

  Stroom kan je krijgen, als meer capaciteit bijgebouwd wordt om elektriciteit op te wekken. Maar bijna alle onderdelen van een nieuw op te zetten elektriciteitscentrale – bijvoorbeeld generatoren, zonnecolectoren etc. – komen uit het buitenland. De leveranciers willen voor hun spullen geen SRD’s accepteren, maar euro’s of us dollars. Als deze valuta sterk in waarde stijgt t.o.v. de de SRD, dan gaat moesje meer voor haar stroom betalen.


  Maak melding

 7. Natuurlijk hangt een devaluatie van de munt in de lucht.

  Een regering die halverwege het budgetjaar haar inkomsten fictief met tonnen SRD’s verhoogt vermoord haar eigen economie toch ? Ook worden er leningen afgesloten om schulden en andere verplichtingen te voldoen. Een gouddeal werd op de top van de markt afgesloten terwijl men nu op de wereldmarkt ruim 30% minder betaald voor Goud.

  De straat en emotie maakt de prijs en deze regering heeft dat nog niet door. De Centrale Bank van Suriname kreeg waarschijnlijk opdracht van Bouterse om de onrust de kop in te drukken. Wij trappen hier niet in.


  Maak melding

 8. Alles wat je te horen krijgt vanaf mei 2010 is….LENINGEN !
  Wat denkt de Centrale bank dan?Dat we rijker worden van al die leningen?!Weet de Central bank dan niet dat alles met rente terug betaald moet worden?!
  Ons land is stabile?
  Hoe komt de centrale bank aan deze MYTHE?!


  Maak melding

 9. ray deze creoolse president van de centrale bank doet goed werk wat ik hier zeg geldt voor al die redimusus .dankzij deze president van de centrale bank staat suriname er goed voor dankzij bouterse rolt er geld en wordt er geen geld gedrukt en ik geloof in deze regering met deze president van de centrale bank van suriname de heer hoefdraad ,een goed opgeleide man met kwaliteiten en heb ik diepe respect voor deze man .
  wij hopen dat suriname zo voort mag gaan .de elektriciteit probleem van suriname is een opeenstapeling van zovele regeringen waaronder front .zij verschoven steeds het probleem bang om stemmen te verliezen .maar bouterse heeft het aangepakt en het is iets wat reeds lang moest gebeuren .water en elektrisch moet omhoog .front heeft het jaren gedoogd .daarom zeg ik ,bouterse is en blijft de sterke man van suriname .


  Maak melding

 10. @Pero

  Ah,wat heb je aan een crimineel die zich sterk voelt dankzij Amnestie ?!
  PFFFFFfffff…je zogenaamde sterke man durft niet eens naar Amerika te gaan om zijn criminele zoon bij te staan….


  Maak melding

 11. Aan de reacties is te merken dat Suri’s gek zijn, zelf labiel zij hebben graag een kapotte economie met waardeloos geld……eigen land en lotgenoten met zo’n instelling….RAAR >> !!


  Maak melding

 12. Hallo Pero.
  Hoefdraad en bouta zijn familie,schoonzoon en schoonvader relatie.
  Natuurlijk gaat hoefdraad voor schoonpa opnemen en schoonpa voor schoonzoon,
  Ze zijn beide criminelen.it;s all in the family,zie maar dinootje de schoonbroer van hoefdraad en zoonlief van papie bouta.


  Maak melding

 13. Als deze maxi- profiteur deze verhalen vertelt moet men hem niet geloven.Hij is speciaal hiervoor ingehuurd.Wat wel stabiel is ,is zijn enorm salaris.Daarvoor heeft hij wel gezorgd.Ik vind het immoreel als iemand zo’n salaris voor zichzelf opeist onder de mom het land te dienen.Hij dient het land niet,maar is grote uitzuiger.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.