Bouterse: energietarieven worden aangepast

63

PARAMARIBO, 8 sep – De prijs van elektrische energie gaat omhoog. Volgens president Desiré Bouterse worden de tarieven aangepast. De regering heeft een reeks maatregelen in petto om de crisis te lijf te gaan en als onderdeel van -‘pragmatisch beleid.’

De maatregelen lopen uiteen van tijdelijke verkorting van de werktijden bij de overheid tot het ‘kosten dekkend’ krijgen van de tarieven. Marktconforme energieprijzen zullen gelden voor onder meer het bankwezen en de SLM. Ook zal het verbruik van alternatieve energie worden aangemoedigd. “Met het formuleren van dit beleid erkent de regering dat rekening moet worden gehouden met de realiteit”, zei Bouterse in een toespraak via radio en TV.

Het beleid moet vooral het beschikbaar energievermogen rijmen met de behoefte. “Met andere woorden, wij beschikken nog niet over voldoende capaciteit om onvoorziene omstandigheden het hoofd te kunnen bieden”, aldus Bouterse. Net zo lang zal het nodig zijn noodmaatregelen te treffen. Het blijft noodzakelijk zuinig om te gaan met energie thuis en op de werkvloer. “Ik blijf sterk geloof hebben in uw kracht om samen grote problemen aan te pakken.”

63 REACTIES

 1. Trouwens, gaan de ambtenaren voor het draaien van minder uren minder verdienen? Maar, hoe zit het dan met de grootste groep gebruikers, de bevolking. Deze benoemt de president niet, bang als hij is voor een volksoproer hierover. Deze maatregelen zijn gedoemd te mislukken zolang het volk niet tot het besef komt, dat stroom niet gratis uit het stopcontact komt. Door een substantiele prijsverhoging zal men het elektriciteitsverbruik gaan matigen. Echter, een groot deel van het volk heeft de financiele ruimte niet om een hogere elektriciteitsrekening te betalen. Zij maken nu juist deel uit van het electoraat, dat het voornemen heeft op de NDP te gaan stemmen.


  Maak melding

 2. @Paulus de Boskabouter, die de weg totaal kwijt is in z’n eigen bos !
  Lees jij ook andere media over dit onderwerp of blijf je de hele dag op Waterkant.net rond hangen om onzinnige en onnozele reacties te kunnen geven op de topics.

  Heb jij niet gelezen dat per direct alle huishoudens 0,02 dollarcent meer zullen gaan betalen per kWh voor stroom.
  Mijn idee is om dit bedrag nu reeds op te trekken naar 0,10 dollarcent per kWh voor de kleinverbruikers, en dan zal je zien dat de mensen wel bewust en zuinig met stroom om weten te gaan.
  Je moet de mensen in hun portemonnee raken anders snappen en berijpen ze deze boodschap van de president niet.

  Trouwens, ik vraag me af wat het gemiddelde stroomverbruik van een doorsnee Suri gezin per jaar is in Kwh.
  Mijn verbruik is bv ca 6000 KWh per jaar (totaal dag en nacht) dus als ik US$ 0,08 per kWh zou moeten betalen, is dat geen big deal !

  Dus president, na de verkiezingen van 2015 zou u dit bedrag moeten optrekken naar 0,16 $cent voor de mofinawangs en alle ondernemingen en bedrijven, klein of groot, het volle pond (US$ 0,26) belasten.

  Alleen dan zal Suriname uit deze energie problematiek geraken.


  Maak melding

 3. Vervelend allemaal hoor, nog steeds zijn de idote surinamers meegenomen door deze hersenloze idioot. Waarom nu pas met deze maatregel. Waarom bij de bankwezen en de slm. Waarom begint bouta de aanbouw van nodeloze hotels en casinos te bestrijden. Deze verslinden per dag honderden kwh s. Wat dacht hij te doen vanaf november als iedereen hun kerst verlichting dag en nacht aanlaten staan. De grote malls die half leegstaan om daar de verlichting uit te doen. Als bouta de tarieven teveel omhoog gooit heeft hij een probleem. Er zal minder geld binnen komen dan hij nodig heeft om zijn verkiezing te winnen. Dit is een regel rechte politieke stunt.


  Maak melding

 4. President eindelijk wakker ??

  Vooral starten met extra belasten van de kleine man/huishouden
  doch niet bezuinigen op de MEGA-onzin-uitgaven van deze
  regering !!

  Vestig nog meer ONZIN-ambassades en vergroot het ambtenaren-apparaat met nog meer loyalisten !

  Verhoog nogmaals de presidentiele begroting !

  Geef “alle ex-ministers” uit de dictatoriale periode een bonus van een jaarsalaris !

  PS : Moni de ! Moro hebi o doro !!


  Maak melding

 5. A bing dinkie na so a kondre moes en kan regeer, sondro ede, Haha maar nu ziet en voelt die pa dat ai 2 letter. ,.DiDiBrie maak het je zelf niet moeilijker, geef het roer maar over, want je kan dat land niet besturen. Je kan helemaal niets. Zie bv: 1. men kon niet en een goeie gouddeal ,2. Geen goede administratie voor na schoolse opvang(uitbetaling blijft uit). 3.En nu dit verhoging van de energietarieven, a o mooi dan voor de arme man in Su. Wie heeft de VP gehoord in dat radio ABC programma de kringen op zondag? Deze zei DiDiBrie heeft me gezegd om dat watertarief onopgemerkt te verhogen, maar dat gaat de vp niet doen zegt ie. Wat krijgen we nou zegggggg, maar a boeng gie a dong Su vol. Na ding bing paars toch. DiDiBrie kan zichzelf niet leiden en de mensen om hem heen. Vaak wordt gezegd dat DiDiBrie goed is, maar het zijn de mensen om hem heen die niet goed of slecht zijn, maar dan DiDiBrie zelf, die heeft zijn ogen dicht noh? Oeng njang mie..M..s. Pres Vene moest naar huis, want deze zou het eventjes gaan doen, wel, wel, wel, ope en oting?? .Odiiiii.
  Glenny


  Maak melding

 6. 1) Heel veel respect voor de tekstschrijver. Deze heeft heel knap feiten en wensen en onzin door elkaar gehutseld zodat er voor de leek een mooi verhaal kwam.
  2) Gezien deze tekst is het geheel duidelijk dat deze show niet in het parlement mocht en kon plaatsvinden. Oppositie u heeft een enorme kans gemist om de president de adem te benemen.
  3) Er is veel nieuwe capaciteit gerealiseerd. vergeten wordt echter dat er ook veel oude capaciteit vervallen is. o.a. de generatoren die nu weer met spoed tot leven gewekt worden.
  4) Wordt melding gemaakt van geplande nieuwe capaciteit waarvan reeds 100 MegaWatt gerealiseerd zou zijn en de volgende ruim 50 Megawatt per eind 2015. Deze nog ontbrekende 50 MegaWatt komt aardig overeen met de behoefte van Newmont en zal zeer waarschijnlijk niet aan de rest van Suriname (afstand/netwerk) beschikbaar komen.
  5) creatief met woorden. De verwijzing naar de investeringen van de vorige regering van $ 500 mio wordt geheel verbonden met de eigen prestaties door te stellen dat er in de afgelopen 10 jaar slechts $ 325 mio in de boeken van EBS terug gevonden zijn. ofwel er wordt 4 jaar van de vorige regering niet verantwoord en wellicht 4 jaar eigen beleid verdonkere maand.
  6) De interne tegenstrijdigheden zijn pijnlijk als waterkracht als korte en lange termijn optie aangehaald wordt.
  7) Hoe goed een nieuw tariefstelsel ook is wordt het hier wel zeer verhullend gepresenteerd. De tarieven gaan omhoog voor bedrijven die dit ongetwijfeld door gaan geven aan de consument. Vergeten wordt dat er aan de twee belangrijkste zeer winstgevende afnemers (Newmont en IAMGold) met enorme afnames zeer zwaar gesubsidieerde elektriciteit geleverd gaat worden.

  Kort gezegd de president heeft iets gepresenteerd voor de heel korte termijn ter consumptie door ezels.


  Maak melding

 7. Dit begint echt op Nederland te lijken. Op het moment dat ze een salarisverhoging voorspellen(lees: minimumloon voor Suriname) schieten de prijzen omhoog. “Politieke economie” noem ik dat. Datgene wat ze jou geven met de ene hand nemen ze terug met de andere hand. En als het even kan nemen ze meer terug dan ze geven. Maar ja, eerlijk is eerlijk, Enerzijds ben ik anti-Bouterse. Ik mag die man niet en hij moet weg. Anderzijds geef ik die man gelijk omdat ik vind dat de Surinamers ook iets meer voor de overheidsdiensten mogen betalen. Laten we eerlijk zijn: de water-, markt-, gas- en energietarieven die de Surinamers betalen zijn echt aan de lage kant, vergeleken met andere landen. Deze mogen echt hoger, maar het probleem in Suriname is dat de Surinamers teveel verwend zijn geworden met de gedachte: wintie waai, lanti paai”. Dit betekent wel dat de overheid verplicht is om te gaan zoeken naar goedkope alternatieven voor haar diensten.


  Maak melding

 8. “De maatregelen lopen uiteen van tijdelijke verkorting van de werktijden bij de overheid tot het ‘kosten dekkend’ krijgen van de tarieven”

  Fijn dat er maatregelen wordt genomen. Minder werken betekent ook minder productie van de overheid. Hun productie is ook al bijna nihil.

  “Met het formuleren van dit beleid erkent de regering dat rekening moet worden gehouden met de realiteit”

  Heeft men 4 jaar lang nodig om te regeren met realiteit? Fijn dat men niet meer fantasteert. Succes toegewenst.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 9. Goedzo president verhogen honderd procent mee eens.
  Wij betalen een belachelijke lage prijs voor energie.
  Mijn lichten en van vele anderen staan dag en nacht aan omdat wij bijna niets betalen voor energie en water.daarom moet men niet klagen als de prijs omhooggevallen gaat .de front regering heeft er nooit werk van gemaakt om de energie en water prijs te verhogen, zie hier wie populistisch maatregelen voert fronten .
  Waarom hebben voorgaande regeringen nooit werk van gemaakt om dit te doen.de regering boter werkt in lands belang en dat blijkt.het zal mij niet verwonderen als de oppositie de verhoging zou afkeuren in de hoop een slagen te slaan .het Surinaamse volk ziet zelf in dat dit zo niet Door kan gaan .hoeveel mensen hebben in het hele huis een airco en ik heb zelfs in de schuur en garages airco’s gezien.voor mij mag er ook wegen belasting worden ingevoerd voor betere wegen fiets en voetpaden op belangrijke wegen.wij Suriname houden van gratis .no oeng moe pai en dissel hebben dit alles ontbreekt bij ons .bout heb de durf om dingen Door te voeren geef om ons land .jij bent nog altijd de sterke man van Suriname en wij rekenen op deze president.


  Maak melding

 10. off the Topic (zie DWT on line).

  De jongens van Latour project mogen meedoen aan een vliegerfestijn. Een sport die naar mijn mening ten onrechte in de vergeethoek raakt. Wat ik zeer jammer vind is dat er 20 jongens zich hebben opgegeven en ook hebben betaald terwijl 40 jongens zich hebben aangemeld. Conclusie: de ouders van 20 kinderen zijn niet in staat om het inschrijfgeld te betalen. En nu komen allerlei gedachten en gevoelens bij mij naar boven. Enerzijds was ik een enorm vliegeraar, anderzijds wilde ik ook graag padvinder worden. Het eerste was geen probleem omdat vliegeren in Suriname geen kapitaal hoeft te kosten, maar wel zeer ontspannend op mij heeft gewerkt. Het tweede was wel een probleem omdat mijn moeder(eenoudergezin) niet in staat was om de kosten van de padvinderij te betalen. Omdat ik geen padvinder kon worden heb ik mijn energie gebruikt om mij te specialiseren op het gebied van het maken van vliegers. Ik ga u in deze posting niet vertellen hoe u een Surinaamse supervlieger moet maken, maar wat ik met mijn experimenten heb bereikt was dat de vlieger, die ik maakte, deed wat ik wilde en niet omgekeerd. Ik heb ook heel veel “stree kotie’s” gewonnen en mijn kampioenvliegers voor hele hoge bedragen verkocht,.
  Nu gaat u zich afvragen wat mijn probleem is. Mijn probleem is dat door geldgebrek van ouders 20 jongeren worden uitgesloten voor deelname aan deze vliegerwedstrijd. Zeker is en dan kijk ik naar mezelf, dat onder deze arme jongens enkele echte vliegeraars kunnen zijn, die hun roeping hierdoor mislopen. Vergeet een ding niet: om een supervlieger te bouwen, een vlieger die doet wat jij wilt en niet omgekeerd, is een beetje wiskundig inzicht vereist. Het bouwen van goede vliegers legt een enorme druk op deze kennis of dwingt jouw die kennis te ontwikkelen. Vliegeren werkt dus op meerdere fronten positief op de ontwikkeling van jonge jongens.
  Als ik in Suriname was zou ik zeer zeker voor deze jongens, en voor zover mijn financiële ruimte dat zou toelaten, financieel bijspringen. Ik hoop dat ik hiermede de aandacht van anderen gelijk denkenden als ik in Surinamers heb getrokken en deze jongeren willen sponseren. zeker is dat u met een kleine bijdrage een groot doel steunt.


  Maak melding

 11. tjonge tjonge wat ziet dibrie eruit. is hij het of iemand anders.wat een verandering sinds 29 augustus,wel als ster crimineel dina in januari officieel wordt veroordeeld dan zie ik deze crimineel echt veranderen in een albino.en een echte ook.


  Maak melding

 12. lenen, lenen,….BETALEN, BETALEN!!!!!!!!!!!!!!!!! Het gehele volk is slachtoffer de komende jaren, door het roven, stelen en lenenbeleid van deze corrupte paarse bende.


  Maak melding

 13. Het zal sommige Surinamers zwaar op het dak vallen, maar de mensen moeten de kostprijs betalen. Maar dan verwacht men ook dat het bedrijf (EBS) efficient geleid wordt. Daar moet de overheid dan ook voor zorgen, maar doet ze dat? Dus feitelijk gaan de mensen meebetalen voor wanbeleid.


  Maak melding

 14. Milton,
  vergelijk sur.niet met een westerse land,en bijna 2/3 van de bevolking hebben niet eens een ijskast laat staan een wasmachine of airco.dus je zit zo maar te kletsen voor prijs verhoging. ik zou zeggen niet hier kletsen ga zelf in su. wonen en werken en ervaar het zelf. een deel is rijk zoals je baas dibrie consorten.


  Maak melding

 15. “tijdelijke verkorting van de werktijden bij de overheid”
  M’n dag kan niet meer stuk.
  Ik werk al op basis van ‘zeven-even’.
  Nu wordt het op basis van ’tien-niet gezien’.


  Maak melding

 16. In alle landen die goed geleid worden zegt de president tijdens een crisis dat het volk harder moet werken om de crisis te boven te komen (Duitsland, Japan, Nederland enz.), in Suriname zegt onze oen dat we minder moeten doen. Eigenlijk was dat te verwachten want bij zijn aantreden begon hij direct te grossieren in vrije dagen, zo erg zelfs dat er een commissie benoemd werd om het allemaal weer recht te trekken, maar voor zover ik weet heeft ook deze commissie niets gepresteerd, omdat ze, onze Jan Klaasen kennende, weten dat hij niet wil dat ze werken. Jan Klaasen is namelijk zo slim om te weten dat zijn achterban hem nooit in de steek zal laten als hij ze zoveel mogelijk vrij geeft en ze zoveel als maar mogelijk is subsidieert, er wordt terecht beweerd, door vriend en vijand, dat de letters NDP staan voor Nyan Dringi Prisiri.


  Maak melding

 17. Eerst oenoe sa Nai dan baka dati oenoe sa Dansie en baka dati oenoe sa Pai en dati terwijl oenoe skeer.
  Eerst plezier en dan de rekening krijgen om te betalen.
  Dee coalitie weet echt niet wat het doet en heeft haar ogen ergens anders zitten.
  Landen, Venezuela en Cuba bijvoorbeeld, die met veel subsidie werken en zogenaamd het VOLK naar tegemoet komt (denken eerst aan zichzelf) zijn gedoemd om een faillissement politiek te voeren.


  Maak melding

 18. @Gladvis, volgens jou heeft 2/3 van de Suri’s geen koelkast, airco’s, wasmachiner, etc etc.
  En ……… dan nog kunnen ze hun enorm zwaar gesubsidieerde stroomrekening niet betalen ???

  Ik vind dat de overheid ook de prijs van leidingwater moet gaan aanpakken want die tarieven dateren van vóór de 2e wereldoorlog en anno 2014 SWM dat zeker niet volhouden.
  Maar ze hebben wel geld om zich mooi te kleden en om uit te gaan en te feesten.
  De mensen moeten leren prioriteiten te stellen en voor bepaalde zaken conform de behoefte theorie van Maslow, hun leven te verbeteren en zich sociaal op te werken.

  Heel de dag klagen en wachten op hulp maakt je tot prooi en slaaf van anderen. De doorsnee Suri moet gaan leren om harder en meer te werken en zodoende ietwat extra te verdienen.
  Dus beste Gladvis, die mensen zonder tv, wasmachine, airco, koelkast, etc., die bulken juist van het geld want ze hoeven niets aan stroom (of aanschaf & reparatie van apparaten) te betalen.

  Als ze dan nog geen geld hebben, dan zijn het gewoon luie donders en sukkels die er zelf voor kiezen om in armoede te leven.


  Maak melding

 19. Milton Fleur,

  rij in de avond uren buiten de stad dan zie je het al,zo donker als ik weet niet wat en over water gesproken,hebben wij altijd gebruik kunnen maken van onze eigen bronnen (regen water opvangen),dus om de prijzen te verhogen slaat nergens op en niet te vergeten de armen zullen weer de klos zijn. ik zou zeggen pak de corruptie aan en de staatsuitgaven (belastinguitgaven terugdringen).


  Maak melding

 20. @Milton, de onnozele, wiens blik op de wereld niet verder dan het achterwerk van Bouta reikt.

  Ik heb wel wat beters te doen, dan de totale media, die over Suriname bericht, te doorspitten. Zaak blijft, dat voor een groot aantal Surinamers de 0,02 US dollar verhoging per KwH een onoverkomelijke hindernis is. Dat blijkt ook uit de maatregel zelf om de tarieven te verhogen. Sommige bedrijven worden geconfronteerd met een verhoging van het tarief met 330 procent. Dat wil zeggen, dat deze regering de subsidiering van de elektriciteitstarieven naar het bedrijfsleven overhevelt. Het feit, dat het KwH tarief niet voor een ieder gelijk is, geeft aan, dat de huidige regering met dit tarief politiek bedrijft. Je zou ook kunnen stellen, dat bedrijven als grootverbruikers van elektriciteit juist in aanmerking dienen te komen voor een korting op het te betalen tarief. Daar is echter geen sprake van, omdat Bouta zijn electoraat wenst te ontzien en de te betalen rekening bij anderen neerlegt. Maar deze dommerik beseft niet, dat uiteindelijk de bedrijven de extra energiekosten in de kostprijs zullen opnemen, waardoor de consument uiteindelijk toch het kind van de rekening zal zijn. Ik neem je jouw stompzinnige opmerkingen niet kwalijk, omdat door de Boutastrond in jouw ogen, zoals in de aanhef reeds opgemerkt, jouw zicht op de werkelijkheid niet ver reikt.


  Maak melding

 21. zou hij zweten? peentjes scheten?

  zou hij dan zichzelf nu reshuffelen of is dat niet meer aan de orde?

  beste mensen, aub geen wind meer zaaien, want dan moet je storm oogsten.


  Maak melding

 22. @john zegt:
  “Enerzijds was ik een enorm vliegeraar,”

  Ken jij het gezegde; ‘David ben lam, ma a ben seti vrigi’.

  Zie dit in de context van: ‘Dada e njang poeiri en tok ai prei fu president.


  Maak melding

 23. Nu wordt het nog aantrekkelijker voor die zeven even ambtenaren die een tweede baan hebben.
  Bouterse heeft iets heel belangrijks vergeten om te vermelden.
  .
  Gaan de ambtenaren ook minder verdienen? Want ik denk dat er dan stakingen komen.

  Ray voor president.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 24. @Milton Fleur
  “Ik vind dat de overheid ook de prijs van leidingwater moet gaan aanpakken want die tarieven dateren van vóór de 2e wereldoorlog en anno 2014 SWM dat zeker niet volhouden.”

  Ik ben het helemaal met u eens.

  Overal ter wereld vindt de Trias Energitica opgang om de maatschappij te verduurzamen:
  1) verminder de behoefte door slim en bewust te consumeren.
  2) verbeter de distributie (reductie transport verlies) en opwekkingstechnologie zodat het opwekkingsrendement verbeterd.
  3) pas alleen indien niet te voorkomen niet vernieuwbare energie bronnen toe.

  Het voorgaande wordt gestimuleerd door het verhogen van de tarieven omdat dan investeren in besparende maatregelen interessant wordt (terugverdien mogelijkheden nemen toe).

  Aangezien de electriciteitsrekening een politiek gevoelige zaak is kan men het best de verhogingen gefaseerd en gestructureerd laten verlopen middels een soort energiebelasting.
  Middels een dergelijk stelsel kunnen gebruikers die verspillen, het breed laten hangen (zoals OCER of het Brunswijk stadion in Moego waar men te beroert is om het licht uit te doen) extra belasten en zij die zuinig zijn of heel weinig gebruiken een beetje helpen.

  Door zich zelf te beperken (aftoppen afname/ peak shaving) kan er ook ruimte ontstaan. In een ontwikkelde maatschappij worden deze maatregelen toegepast middels slim bemeteren en beprijzen.
  Het moet interessant worden voor een grote afnemer te werken aan reductie van pieken en groot gebruik. Het feit dat er niemand spreekt over de Trias Energetica wordt duidelijk dat de beleidsmakers en de adviseurs niet echt inhoudelijk acteren en meer bezig zijn met damage control.

  Het gegeven dat NOR consult nu uit een hoge hoed komt en er weer over Kabelebo gesproken wordt geeft aan dat men geen idee heeft. Kabelebo heeft de zelfde kwaal als Brokopondo. Heel groot oppervlak, relatief weinig verval en dus erg oneconomisch en zeer gevoelig voor klimaat. Daar behoef je geen kerngeleerde voor te zijn.
  Daarnaast moet de energie van Kabelebo over enorme afstanden getransporteerd worden wat het rendement verder doet afnemen.

  Integraal nadenken is de eerste stap en dat begint met optimaliseren vraag en verbeteren doelmatigheid en implementatie piek voorzieningen (nood) en peak shaving (weg nemen verstorende pieken).


  Maak melding

 25. ik pies in mijn broek van het lachen. Een Surinaamse ambtenaar die NOG minder wordt werken???????

  Dan hoeft hij/zij eigenlijk zijn bed niet meer uit te komen…..

  Ik dacht dat harder werken en oplossing een economische crisis was.. maar zeker niet minder werken….


  Maak melding

 26. Extra olie op het vuur …..……

  Ik vind dat die ‘Ollandische’ menschen in euro’s moeten betalen.
  Electra en water in euries.

  Waarom?
  Omdat de huizenprijzen in euries zijn en hun inkomsten(pensioen, salaris, uitkering) is in euries, hihihihi… whhahahahahahahaha

  Dus……………..


  Maak melding

 27. honderd procent mee eens wat deze president wil doen .wij betalen veels te weinig voor water en elektriciteit in dit land .
  oppositie heeft geen moer gedaan om de stroom en water prijs op te schroeven bang om stemmen te verliezen , en hebben zij het over populistische maatregelen die deze regering neemt .waar was front om dit op te lossen ,nee ze hadden het te druk met corruptie en gronden van anderen innemen .volk weet waar je stemt in 2015.
  bouterse bied zekerheid van front moet je weinig tot niets verwachten .


  Maak melding

 28. Het is een begin van iets onvermijdelijks. Alleen de staatsbedrijven verhogen heeft macroeconomisch geen effect. Meer kosten is meer verlies of minder winst. wie legt bij: de aandeelhouders, is dus de staat Surname. En staatsolie verhogen heeft helemaal geen zin, die maken hun eigen stroom. Is wel een leuke boekhoudkundige uitdaging door een interntarief te maken op basis van de nieuwe EBS prijs zodat de winst lager zal uitvallen, weer ten laste van de afdracht aan de staat. Het prijsverschil kunnen ze dan opvoeren al versnelde afschrijving van de nieuwe centrale.
  Gewoon mulo economie is genoeg om dit te doorzien.


  Maak melding

 29. Bron: mofokoranti
  Vers van de pers.
  Surinaamse Nederlanders sturen massaal Stroompakketten op voor familieleden in Suriname. De voedselpakketten blijven vooralsnog uit.


  Maak melding

 30. @Henk Molenaar, ze zijn helemaal gek geworden in Suriname.
  Ze zijn al koploper in het hebben van vakantiedagen en straks gaan ze minder werken. Bizar !

  De Surinaamse 10 geboden volgens de paarse kerk:

  1)Leef om te rusten

  2)Hou van je bed, het is je tempel.

  3)Als iemand hulp nodig heeft om te rusten, help hen.

  4)Rust tijdens de dag om ’s nachts te kunnen slapen.

  5)Het werk is heilig, raak het niet aan.

  6)Stel nooit uit tot morgen wat je tot overmorgen kunt uitstellen.

  7)Werk zo weinig mogelijk. Laat de anderen doen wat gedaan moet
  worden.

  8)Relax, er is nog nooit iemand doodgevallen tijdens het rusten, maar
  je kunt je lelijk verwonden wanneer je werkt…

  9)Wanneer je de zin om te werken voelt opkomen, zet u neder en wacht tot het overgaat.

  10)Vergeet nooit, werken is gezond. Laat het dus over aan de zieken.


  Maak melding

 31. @Milton fleur,
  Ik ben met Milton fleur reactie eens. Wie meer stroom gebruikt moet meer betalen. Het word tijd dat de overheid de energie voorziening gaat reguleren. De grootgebruikers moet meer betalen. Ik kan me niet voorstellen dat de grote combi winkel s en andere bedrijven heel weinig voor energie betalen terwijl ze de groot gebruikers zijn met al hun stroom zuipende de airco. Ik weet dat de gemiddelde Suriname tussen de 75 en 100 srd betaald aan elektriciteit. de energie prijzen voor bedrijven met name de chinezen bedrijven die alle bedrijven in Suriname op kopen moeten flink omhoog . wanneer er een chinees naar Suriname komt en een bedrijf opkoop moeten ze 5x zoveel voor energie en water gaan betalen en voor de geboren Surinamers reken je de normale prijs noem het beschermen van Surinamers tegen buitenlandse invasie. Als de chinezen bedrijven opkopen en contant betalen dan zal de energie en water prijzen ook niks voor stellen. Voor de arme Surinamers moet er subsidie komen en voor de rest mag de prijzen met 30 % omhoog want ik ben met milton Fleur eens, de Surinamers hebben geld om koopjes te doen maar geen geld om hun rekeningen te betalen. De overheid moet investeren in nieuwe energie voorzieningen en ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken want de stroom uitval en energie tekort was sedert de regering NPS en VHP maar die hebben er nooit wat aangedaan!


  Maak melding

 32. CONTEXT SURINAME EN ENERGIE

  Er zit een aanmerkelijke subsidie component op de Surinaamse electriciteitstarieven. Dit is een deel van de koloniale erfenis waarbij kwetsbare groepen in de samenleving economisch de hand boven het hoofd gehouden werd. Uitgangspunt is altijd geweest dat elke Surinamer binnen Suriname moet kunnen beschikken over de eerste levensbehoefte zoals schoon water en energie.

  Gezien de steeds hoger oplopende prijs van fossiele brandstofsoorten is het een onontkoombaar gegeven dat in de toekomst energie voor de consument óf voor de regering duurder gaat worden. Dit is een politieke beslissing. De stroomprijs wordt duurder als je meer thermische stroom (stroom opgewekt met brandstof, zoals aan de Saramaccastraat, red.) gaat opwekken. De goedkope hydro-energie vanuit het stuwmeer kan maximaal gebruikt worden, maar daar zit een maximum aan. Dus gaan we meer gebruik moeten maken van generatoren. Dit resulteert in een mixprijs en die is altijd hoger.

  Jaarlijks stijgt de energievraag in Suriname met zo’n tien procent. Dat is, vergeleken met andere landen in het Caribisch Gebied, maar ook met de Verenigde Staten en Europa, erg veel. Het is een gevolg van de snelle economische groei die Suriname heeft doorgemaakt sinds 2000. In tien jaar is het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking verdubbeld. Mensen kunnen zich tegenwoordig een airconditioning en een auto veroorloven. Het elektriciteitsverbruik neemt dan toe. Maar ook de industrie haakt in op deze trend. IamGold bijvoorbeeld vroeg in 2009 bijna tweemaal zoveel energie. Zij gingen van 12 naar 22 megawatt, omdat de goudproductie bijna verdubbelde. In december 2008 kwam een rapport uit. Daarin werden twee hoofdproblemen gesignaleerd. Enerzijds het financiële vraagstuk in de gehele energiesector. Tweede issue was het gebrek aan coördinatie. “Er is geen overkoepelende instantie die een aanpak heeft. Dat is historisch zo gegroeid en ook geconstateerd. Dit tweede punt word momenteel aangepakt door het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen die drukdoende bezig is een energie Autoriteit op te zetten.

  Wij van Smart Promise vinden dat nu het moment is aangebroken om renewable energie in te zetten als een strategische keuze en niet alleen omdat het noodzakelijk is om de groeiende vraag bij te houden. Gebruik van RE laat ook zien dat mensen zich bewuster worden van hun energiegebruik en maakt van de consument ten dele een producent met als resultaat een volledig schaalbare en decentrale energie infrastructuur

  Bewustwording en gedragsverandering

  Het is daarnet al even aan de orde gekomen, renewable energy helpt de gebruiker zich bewust worden van de schaarste van energie. Onderzoeken hebben aangetoond dat gebruikers ondanks het hernieuwbare karakter van deze soort van energie,er toch een drang ontstaat om zoveel mogelijk te kunnen met de energie die voorhanden is. Mensen zullen ook eerder geneigd zijn over te gaan tot energiebesparende maatregelen zoals de aanschaf van LED lampen. Daarnaast is zijn er bijkomende voordelen zoals het kunnen terugleveren van elektriciteit aan het centrale electriciteitsnetwerk. Dit plaatst de consument in de stoel van energie producent en is een incentive om zuiniger met energie om te springen, immers elke bespaarde KwH kan nu geld opleveren. Dit koestert ook een gevoel van ownership waardoor gebruikers meer geneigd zijn om op een verantwoorde manier om te gaan met hun zonne-energie installatie.

  Onderwijs en educatie (innovatie gerichte houding)

  Het op grote schaal toepassen van zonne-energie biedt kansen voor geschoolde supportmedewerkers die aangezien Suriname de eerste in de regio is die zonne-energie op zo grote schaal inzet, mogelijkheid geeft om de praktische kennis te exporteren naar de omliggende landen. Met name binnen de Caricom zien we veel kansen voor het toepassen van deze expertise. Dit kan de eerste stap worden naar de verwording van een kennis-economie

  Veiligheid

  Het op brede schaal toepassen van zonne-energie installaties herbergt de mogelijkheid om meer plekken efficiënt te verlichten zo kan men vooral op plekken met straat meubilair en wandelroutes nu maximaal verlichten zonder ingrijpende dus kostbare verbouwingen van de elektriciteit infrastructuur. Ook met oog op de toekomstige uitbreiding van het wegennet zien wij vooral in de binnenlanden van Suriname grote kansen voor het toepassen van zonne-energie. Straatmeubilair zoals lantaarns laden gedurende de dag een interne batterij op met een mini-paneel. Gedurende de nachtelijke uren word deze energie dan in licht omgezet zodoende kan het hele binnenland efficiënt ontsloten worden.

  Gezondheidszorg

  Een wijde zonne-energie infrastructuur biedt de mogelijkheid om op plekken waar het voorheen niet haalbaar was, een medische post in te richten met koeling van apparatuur, medicamenten of andere energie vragende voorzieningen.

  Armoede bestrijding

  De energie rekening is in arme gezinnen 30% van het inkomen, door het wegnemen van het gross van deze kosten krijgen arme gezinnen een vergroting van het besteedbaar inkomen. Bij de VN geld de stelregel dat er gesproken word van energie armoede als meer dan 10% van het besteedbaar inkomen word besteed als energie. Daarnaast geeft zonne-energie arme gezinnen de mogelijkheid om extra inkomen vergaren door hun surplus aan energie aan het centrale elektriciteitsnetwerk te leveren.

  Milieu

  Het hoeft geen betoog dat zonne-energie als een groene duurzame oplossing geld en niet belastend is voor het milieu. De zonnecellen zelf hebben een levensduur van minstens 25 jaar, hun effectiviteit neemt dan geleidelijk af naar 80%. Volgens de regel worden ze om de 20 jaar vervangen. De bijbehorende batterijen hebben een effectieve levensduur van 10 jaar. Nieuwe technische ontwikkelingen geven echter hoop op batterijen met een twee keer zo lange levensduur.

  Smartgrid

  zonne-energieondersteunt het smartgrid paradigma. In tegenstelling tot wat vaak word beweert is er pas sprake van een smartgrid als er ook bij de eindpunten van het energie netwerk dus bij de consumenten thuis sprake is van energie intelligentie. De huidige meters voorzien niet in deze voorziening. De omvormers die acteren als collectoren en van de paneel energie zijn makkelijk te voorzien van een mini computer of chip die de consument en het monitor portaal van de EBS NV in staat stelt te sturen op behoefte. Zo kan er in huis communicatie zijn tussen een waterinstallatie of een wasmachine en word deze pas ingeschakeld bij een surplus aan energie.

  Nieuwe wereld & Nieuwe strategie

  In de wereld van nu is het niet meer voldoende om je te richten op de problemen van het heden maar moet je ook toekomstige issues meenemen in een oplossing.
  De top down strategie van energie levering is niet meer van deze tijd. Het is simpel weg te duur om op een enigszins centrale plek een energie centrale neer te zetten en dan infrastructuur te bouwen die deze energie naar de meest verre uithoeken moet transporteren. De belasting voor het milieu is alleen al in deze initiële fase is ongekend. Het behoeft geen betoog de operationele milieu vervuiling van diesel en sommige gas centrales te benadrukken. Daarnaast zit men ook opgescheept met lijnverliezen als gevolg van de grote afstand die overbrugt moet worden vanuit Paramaribo of het Stuwmeer naar de verste uithoeken van Suriname. Er zijn veel voorstanders voor het meenemen van deze schade in de uiteindelijke KwH prijs. Dan blijkt het uiteindelijke rendement van dit soort energie centrales veel lager te zijn dan verwacht.


  Maak melding

 33. @Hojot zegt:
  “bamboo John, verlaat het pad der duisternis, en wandel in het licht opdat uw denken rein worden.

  Ma mijn God, waar gaat Big bamboo John licht vinden, er is geen stroom in Suriname.


  Maak melding

 34. @Schampoo John

  “…daarom mie breytie te oen saka saka ey brong na JAP..! sroto oen ma pima..! ”

  Je moet niet alle Suri-Neds over een kam scheren, alsof zij allemaal bolletjesslikkers zijn. 99,9999999999999999% van ons is niet veroordeeld voor drugssmokkel. Dat kan jouw liefje niet zeggen, die voor de smokkel van containers vol met drugs tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld is. Vandaar, dat ik jouw naam van bamboo in schampoo John heb veranderd. Je kan dan de smurrie van jouw soort grondig van je afwassen.


  Maak melding

 35. @fo!

  Ik heb met aandacht uw geplaatste reactie gelezen.

  Zonne Energie: Het vraagt wel om een investering.

  Wij houden het even dicht bij huis. En dan bedoel ik b.v. Jamaica.
  http://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i356/opmerkelijk-zonne-energie-als-wapen-tegen-criminaliteit-in-jamaica

  Zonne-energie maakt Caraïbische straten ’s nachts veiliger
  http://www.mo.be/artikel/zonne-energie-maakt-caraibische-straten-s-nachts-veiliger

  Dus het is ook mogelijk in Suriname.
  Met name binnen de Caricom zien we veel kansen voor het toepassen van deze expertise.

  Maar laten wij in deze nu niet wederom beginnen met het verhaal over exporteren van deze kennis naar de omliggende landen binnen de Caricom.

  Want in bepaalde Caricom-landen zijn ze reeds verder met hun Zonne-energie projecten.
  http://www.jamaicaobserver.com/business/solar-boom_14077819


  Maak melding

 36. Lijkt deze man wel op Bouterse of is het in jongere stand-in, want deze Bouta ziet er niet uit.
  Overigens ben ik het ermee eens, dat de energietarieven omhoog gaan.
  Ik ken weinig landen, waar je zo weinig voor water, elektra en gas hoeft te betalen als in Suriname.
  Als de tarieven stijgen, dan wel onder 1 voorwaarde: de kwaliteit moet ook omhoog, want die is naadje in ons land.


  Maak melding

 37. Economie les drie en een half :

  Nadat de bevolking er door devaluatie en inflatie ongeveer
  25 tot 30% op achteruit is gegaan, de government take in
  stand is gebleven, de bushouders met acties dreigen, is
  het ZEER VERSTANDIG om de energietarieven te verhogen !

  Des te meer omdat ook duidelijk is dat de Sranang Dalla
  vanwege de MEGA-Onproductieve uitgaven al enige tijd
  in de gevarenzone zit !

  PS : Dus, NDP kom aub met zeer zware verhogingen van
  de energie-tarieven !!


  Maak melding

 38. Srafu,

  Graag even een toelichting, omdat ik je posting niet helemaal begrijp.
  Ik heb onder andere een beetje economie gestudeerd, maar begrijp niets van je opmerking om de tarieven zwaar te verhogen.
  Zware verhogingen kunnen de meeste Surinamers helemaal niet betalen.
  Die leiden economisch gezien tot nog veel meer ellende.
  Dat is de spagaat, waarin achtereenvolgende regering zitten, die het nooit hebben aangedurfd het elektra-tarief mondjesmaat te verhogen.
  Zware verhogingen bieden geen enkele economische oplossing in Suriname, integendeel.


  Maak melding

 39. Ja boutje, Liever nu die bezuiniging dan straks wanneer de verkiezingen zo voor de deur staan. Denk aan je imago. Nog eens a feevie vinga, Who let a faya baka!


  Maak melding

 40. @Rudinho

  De posting is bedoeld om de regering aan te geven wat zij vooral NIET moeten doen, een zware verhoging vd tarieven, dat zal verregaande gevolgen hebben voor de gewone kleine man :

  KIEZERS staan niet te wachten op verhogingen door een
  regering die grote sommen geld verspilt en die weigert te
  bezuinigen op onnodige onproductieve uitgaven !


  Maak melding

 41. Een groeiende economie daar hoort extra stroom bij. Dat wisten we al. toch? .

  Maar bovenal Zonne-energie en of Groene Energie.
  Aan de andere kant is Suriname nu wel wakker gemaakt om nu wat groener te gaan denken.


  Maak melding

 42. “Met het formuleren van dit beleid erkent de regering dat rekening moet worden gehouden met de realiteit”

  ????

  Moet je niet reeds een visie hebben op hoe je je samenleving (en dus ook je energiebeleid) wil vormen?

  Bovendien: je moet altijd rekening houden met de realiteit. Ziet ie dat nu pas in?

  Ik zou zeggen, als je niet weet wat je moet zeggen, hou dan je bek dicht. Als je probeert om intellgent over te komen door veel woorden te gebruiken, bereik je juist het tegenovergestelde.

  Bovendien DiDiBri: wat JIJ ook doet, je zal nooit de indruk kunnen wekken dat je intelligent bent.


  Maak melding

 43. @ Milton Fleur:

  “”Maar ze hebben wel geld om zich mooi te kleden en om uit te gaan en te feesten.
  De mensen moeten leren prioriteiten te stellen en voor bepaalde zaken …….. hun leven te verbeteren en zich sociaal op te werken.

  Heel de dag klagen en wachten op hulp maakt je tot prooi en slaaf van anderen. De doorsnee Suri moet gaan leren om harder en meer te werken en zodoende ietwat extra te verdienen.
  ……….

  Als ze dan nog geen geld hebben, dan zijn het gewoon luie donders en sukkels die er zelf voor kiezen om in armoede te leven.””

  Eindelijk ben ik het met je eens Milton.

  Maar die partij van je NJANG – DRINGI – PRISIRI is juist voor deze mensen opgericht. Je hele partij bestaat uit dit soort figuren en nog een aantal die ovenop dat gedrag zondag nog in die handje-klap kerken zitten.

  Je bent bezig je eigen stemvee te beledigen.


  Maak melding

 44. Ramon

  Mooie aktie bij naderende verkiezing,,soso wang dongkaw kan dit doen hahhahahhaaha

  Jij bent een nog grotere ezel!
  Eindelijk een president met echte BALLEN!
  Sinds jaar en dag wordt die energie ver beneden de kostprijs aan de man gebracht. Die situatie was niet langer houdbaar.


  Maak melding

 45. @Paraman
  Natuurlijk moeten mensen de echte prijs voor energie betalen want dan leren ze er zuinig mee om te gaan.

  Ook deze President is was niet en is niet bereid de prijzen te verhogen alleen is hij door stommiteiten, bluf en wat pech hebben hem gedwongen veel ongewenste uitspraken te doen.
  Waarom stommiteiten. Als men namelijk wel op tijd de aansluitingen van de nieuwe opwekkingsinstallaties geregeld had zou er niets gebeurt zijn.

  “Inspraak zonder inzicht staat gelijk aan uitspraak zonder uitzicht”

  Beste Paraman, de president heeft geen ballen maar is als de keizer zonder kleren en moet nu op zijn verbrande blote billen zitten.


  Maak melding

 46. @Paraman
  Natuurlijk moeten mensen de echte prijs voor energie betalen want dan leren ze er zuinig mee om te gaan.

  Ook deze President was niet en is niet bereid de prijzen te verhogen alleen is hij door stommiteiten, bluf en wat pech gedwongen veel ongewenste uitspraken te doen. Uitspraken die voor de goede toehoorder heel duidelijk aan tonen dat deze regering allen populistische onzin roept en niets structureels verbeterd of enigerlei visie heeft.

  Waarom stommiteiten. Als men namelijk wel op tijd de aansluitingen van de nieuwe opwekkingsinstallaties geregeld had zou er niets gebeurt zijn en waren black outs en load shedding te verwaarlozen geweest. Gebrek aan inzicht, slecht plannen en permanente geldnood hebben deze blunders veroorzaakt. Blunders die nu heel duur hersteld moeten worden.

  “Inspraak zonder inzicht staat gelijk aan uitspraak zonder uitzicht”

  Beste Paraman, de president heeft geen ballen maar is als de keizer zonder kleren en moet nu op zijn verbrande blote billen zitten.


  Maak melding

 47. Jarenlang, zeker minimaal 10 jaar, is er geen enkele aandacht besteed aan enig energiebeleid, zo dat er ooit geweest.is. Bovendien, en dat is misschien nog schrijnender, is er nooit onderhoud gepleegd aan de energie-infrastructuur. Daar ligt het kernprobleem. Onderhoud is behoud. Het is niet ondenkbaar dat de installatie bij de stuwdam in Afobaka in handen van de Staat valt omdat Alcoa zich waarschijnlijk uit Suriname wenst terug te trekken. In dat geval zal Suralco zijn eigen boontjes moeten doppen. Ik hou mijn hart vast. Nu wordt het Kabalebo-project weer uit de ijskast gehaald, dat er na de coup van Bouterse ingedonderd is. Ja, nu opeens wel. Er zijn mooie, betaalbare hydroprojecten aangedragen, maar ook die zijn nooit uitgevoerd. Het is altijd mosterd na de maaltijd in Suriname, of.zo proberen het wiel opnieuw uit te vinden. Langetermijnvisie? Nooit van gehoord. Jarenlang hebben er mensen in de Nationale Assemblee gezeten die nog nooit gedurende hun zittingsperiode hun mond hebben opengedaan. Tandeloze tijgers. En voor een dubbeltje wil iedereen wel op de eerste rang zitten, nietwaar?


  Maak melding

 48. Bouterse heeft geen verstand om het land te besturen punt uit.Hij heeft alleen maar verstand van wapens om te doodde.Zulke domkop vullen alleen maar hun zakken en verrijken zichzelf ten kosten van alles.Ook Brunswijk is ook zo een figuur.Met zulke figuren komt Suriname nooit vooruit.Suriname moet bevrijd worden van zulke mensen.Dat is mijn mening.


  Maak melding

 49. Als ik naar Bouterse kijkt dan denk ik wat een zielige man of had hij weer iets gebruikt.Wat moet Suriname met zo een man als President van het land.Die man heeft geen kennis van economie en hoe moet zo iemand het land besturen.


  Maak melding

 50. Bouterse neemt die mensen in Suriname al jaren in de mailing.Het zou goed zijn voor het land als hij zou aftreden en zeggen ik kan het land niet goed besturen punt uit.Al die indianen verhalen ten spijten.Bouterse is een ramp voor Suriname.Alleen maar achteruit gaat het land onder zijn leiding omdat hij geen verstand heeft van economie.Om een land goed te besturen moet je economische kennis hebben en dat heeft die man niet.Niemand durft zijn mond open te doen in Suriname anders krijg je de kogel.Surinamers zijn bang voor wapen maar hebben een grote mond.Ik snap het niet met de jeugd die op de NDP hebben gestemd.Als je ziet dat het land niet vooruit komt onder zo een leider dan moet je anders gaan denken en hem beleefd vragen om op te stappen want hij is een ramp voor de toekomst van het land.Mijn inschatting is zo lang Bouterse de president is van het land wij alleen maar achteruit gaan.Dat is de realiteit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.