Padieboeren krijgen geld van de overheid

14

PARAMARIBO, 5 sep – Het is niet helemaal wat ze wilden, maar de padieboeren kunnen ermee leven. De onderhandelingen met de regering hebben een flinke duit opgeleverd.

Waar het in het begin erop leek dat geen subsidie zou worden gegeven,is er nu groot nieuws. De overheid komt in met vierhonderd en tachtig Surinaamse dollar (ongeveer honderd en twintig euro) per hectare. Dit komt neer op ongeveer acht dollar per baal natte padie.

Voor de Surinaamse Padieboeren Associatie, SPBA, is het een redelijk resultaat. Aanvankelijk bood de regering veel minder en dreigden weer protestacties in Nickerie. Eerder had de regering al een betere opkoopprijs bedongen bij de afnemers. Met de overheidssteun komen de boeren dichtbij een dekkende afzet.


14 REACTIES

 1. Neen, de overheid dient een minimumprijs vast te leggen, die de kosten van de padieboeren dekt en de opkopers verplicht zijn te betalen. Nu kost het de overheid geld, terwijl de opkopers hun buitenproportionele winstmarge op de export van rijst kunnen blijven behouden.


  Maak melding

 2. De paddieboeren moeten nog voor de zaaitijd een prijs afspreken met de opkopers. Willen de opkopers niet betalen, dan ook geen rijstoogst dat jaar. Dus ook geen winst voor de opkopers! De boeren kunnen dat wat anders verbouwen op een stukje van hun land.


  Maak melding

 3. Kracht regering:
  Subsidie is geen oplossing – Laten we SRD 480 / ha Subsidie geen.

  Principe loze draaierij. Dit terwijl de problematiek veel eenvoudiger opgelost kan worden:

  1) neem productiekosten verhogende aspecten weg.
  2) zorg er voor dat de concurrentie met het buitenland op gelijke basis plaats kan vinden (onderzoek en benchmarking).
  3) verbeter de infrastructuur.
  4) leg minimum prijs in de markt met een doordraai/opkoop regeling (soort soldidariteits fonds dat bij te lage wereld marktprijzen tegen minimum prijs de productie opkoopt en opslaat).

  Niets van dat alles. Eerst de zaak uit de hand laten lopen met allerlei niet na te komen beloften en dan als men de loze beloften niet meer pikt capituleren en subsidiëren. Nu moet de subsidie door de Surinaamse belasting betaler opgebracht worden en gaat die ook naar efficiënte en kapitaalkrachtige partijen die subsidie niet nodig hebben.

  De minst van de markt (Mangli enzo) is het verlies van de maatschappij.
  Letwel de staat dus de burgers betalen nu wel 30.000 maal SRD 480 (= SRD 14.400.000)om dit probleem adhoc op te lossen. Subsidie waarvan de minister, terecht zegt, dat het niets oplost behalve dat het probleem weer 6 maanden door geschoven wordt zodat er vlak voor de verkiezingen weer goede sier gemaakt kan worden met staats middelen door de rijstbouwers weer tegemoet te komen.


  Maak melding

 4. Een Typische een paarse streek!

  Geef ze geld dan houden ze hun mond en blijven ze rustikk, volgende oogst same old bullocks.

  Dagelijks wordt het volk omgekocht met geld en/of aardse goederen.
  Omdat dit volk (wie de stiletto aantrekt…) geen ruggengraat heeft en onbewust is van hun rechten, blijkt een dubbeltje meer dan welkom!
  Ik snap dit niet, het suri volk is een zeer trots volk, maar blijkbaar alleen wanneer het ze uitkomt!

  De boeren moeten zich inderdaad verenigen en naar nieuwe markten zoeken.
  Exporteren buiten de graaiende opkopers om.
  Wie legt de contacten en wie trekt aan de coöperatie?

  Misschien de vrouwen en of dochters van de boeren…………..
  Vraag microgelden aan en zet een coöperatie op.
  Kom op, verschilt niet veel van een familie joint venture……….

  Er zijn genoeg geschoolde surineds, met Nickeriaanse roots, vraag om hulp, op bijvoorbeeld juridisch, financieel, marketing en verzekeringsgebied.
  Timmer dit waterdicht plan dicht, klaar met het gezeik van de opkopers.

  Roep je zonen/dochters, nichten en neven op, om hun expertise ten faveur van dit district aan te wenden.

  Moet kunnen……………….


  Maak melding

 5. Eerst zegt minister Bilgoe dat subsidie geen oplossing is en nu geeft hij toch subsidie.
  Is ook hij gek aan het worden? Of mag hij alleen als een papegaai alleen maar napraten?


  Maak melding

 6. Ben het helemaal met Jako eens.
  Vreemd, dat een minister de ene dag zegt, dat subsidie geen oplossing is en de volgende dag subsidie wordt gegeven.
  Sta je als minister er ook gekleurd op.
  Niettemin een goede zaak voor de paddieboeren en de rijstteelt in Suriname.


  Maak melding

 7. Iran heeft niet zo lang gelden tractoren aan Sur.gegeven.En Iran is ook bereid om alle geproduceerde rijst af te nemen.Maar omdat de Amerikanen niet van de Ayatolah’s houden,gaat Sur ook geen rijst aan Iran leveren.Maar dat gaat Dina nog niet thuis brengen.
  Laat Iran maar de infra voor de kleine padie producenten in orde brengen en laat de boeren de lijnen planten die Iran wil hebben.De Iraniers mogen dan ook de stro,kaf.zemelen en slijpmeel houden voor hun vee gratis.


  Maak melding

 8. @jacobus,

  Ze eten tog koes koes in Iran dan wat moeten ze met rijst. Als ze hebben nodig nasie dan ze hebben goed kontakten met chinesen. China is groot leveransier van alle soort spullen. Ook van rijst en makkaronie.


  Maak melding

 9. Neen, wij moeten gaan onderzoeken wie en waar de winsten van de rijsthandel gemaakt worden. Via Internet is het mogelijk om de ontwikkelingen in de hele bedrijfskolom te volgen.
  Mijn probleem? Iemand had daarover reeds geschreven en in het kort wil ik het even herhalen. De rijstboeren in Suriname krijgen heel weinig voor hun padie. De prijs van rijst in de Nederlandse winkels is bijna niet te betalen. Wie zijn de stoute jongens in deze bedrijfskolom die die enorme winsten maken? Uitschakelen die marktverstorende figuren.


  Maak melding

 10. Weet u hoeveel mensen hard werken en financieel niet uit komen…..deze mensen zijn hobbyisten en krijgen ook nog geld….van de overheid……jaar in jaar uit nooit …en never……winst ………..maar de overheid geeft..graag..!! ..wat voor rotzooi is dit nu weer….zijn de anderen te dom dat zij niks krijgen.


  Maak melding

 11. De overheid kan deze boeren beter laten scholen in risico-management en hoe ze de kostprijs zelf kunnen verlagen. Opkopers lopen ook risico’s, dus prijsafspraken en subsidie is geen oplossing. Anders blijft het dweilen met de kraan open.


  Maak melding

 12. waarom zoek de overheid geen afzet gebieden voor de boeren..

  waarom hebben de boeren geen coöperatie opgericht en gezamenlijk het product ,,rijst,, afgezet in het buitenland..

  samen doen ,sta je sterk en lul niet..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.