Contractarbeid in Suriname ‘bijna slavernij’

22

PARAMARIBO, 5 sep – Contractarbeid in Suriname leunt tegen slavernij aan. Dit zegt vakbondsleider Michael Sallons. Vooral de activiteiten en werkwijze van uitzendbureaus zijn de vakbeweging een doorn in het oog.

Uitzendkrachten worden als het ware uitgebuit. De lonen zijn lager dan dat van het personeel in vaste dienst, terwijl hetzelfde werk wordt verricht. De echte winst wordt gemaakt door de uitzendbureaus. “We hebben als ongeveer een jaar een zaak liggen bij de rechter. Contractanten zijn op een blauwe maandag ontslagen door een mijnbouwbedrijf, terwijl wij met heel veel moeite een collectieve arbeidsovereenkomst zijn overeengekomen. Maar tot ondertekening is het niet gekomen”, zegt Sallons tegenover de Ware Tijd.

In Suriname bestaat geen wetgeving die de positie regelt van uitzendkrachten. Het land heeft wel een conventie van de Internationale Arbeidsorganisatie, ILO, bekrachtigd. De conventie moet uitbuiting voorkomen. Vakbondsleiders pleiten daarom voor uitvoering van de conventie en het introduceren van gepaste wetgeving.

22 REACTIES

 1. Is tog overal zo? Hele gesgiedenis van mensheit je ziet dat ene mens wil andere mens gratis voor zig laten werken. Mens is al sinds ontstaan een grote ellendige dief. Als hij kan jou niet dwingen om voor hem gratis te werken dan hij gaat allerlei dingen doen zodat je niks kan eten, geen huis heb en geen kleren en dom blijf.

  Alleen Indianen hebben altijd gezegt dat mens moet als een groot gemeensgap, als een stam samenleven en iedereen moet zorgen voor iedereen. Dus niemant laat ander krepeeren. Daarom zijn Indianen afgeslagt, vernedert en bestolen. De dieven winnen alteit.


  Maak melding

 2. Als ik mij niet vergis, staat Suriname volgens recente onderzoeken van internationale organisaties nog steeds op de lijst van landen, waar slavernij voorkomt.
  Nog niet zo lang geleden gepubliceerd.
  Dat wordt weliswaar te vuur en te zwaard bestreden door de Surnaamse regering, maar het komt wel degelijk voor.
  Verbaast mij overigens niets.
  Het verschil tussen rijk en arm in ons land is wel heel erg groot en het grote verschil in draagkracht moet toch ergens vandaan komen.


  Maak melding

 3. 05 sept. 2014

  Uitzendbureaus zijn overal ter wereld bloedzuigers. Dat dit zich nu in Suriname afspeelt, is niet verwonderlijk. Het zijn vaak slimme mannen en vrouwen die deze handelingen in Europa geleerd hebben en nu in Suriname actief zijn.

  De situatie hier in Nederland is niet anders. Denk maar aan de Polen.

  Door de massale ontslagen in Nederland zijn er vele uitzendbureaus als paddenstoelen uit de grond gestampt. Je kan via deze uitzendbureaus werk vinden, maar hebt bijna geen arbeidsrechten – ja, wel een wurgcontract – en verdient maar tussen de 60% en 80% van je oude salaris. Wel doe je hetzelfde werk of soms werk je op een hoger niveau. Randstad Payroll Direct is bijvoorbeeld, volgens informaties, een van de beruchte uitzendbureaus. En de regering van Nederland en vakbonden werken hieraan gewoon mee !!

  Dus zo een uitzondering is Suriname echt niet. Maar arbeiders moeten hiertegen wel in opstand komen. Srika is het met hen eens: Het is een vulgaire manier van uitbuiting van arbeiders. En te bedenken, dat een groot deel van de protesterenden buitenlandse arbeiders zijn, vermoedelijk uit Haïti.De allochtonen in Suriname !!
  Srika


  Maak melding

 4. Er is niet alleen sprake van slavernij in suriname maar ook van kolonialisering. De chinezen spijkeren suriname dicht met leningen en sturen 3e rangs arbeiders naar paramaribo.

  We hebben het al eerder gezegd, suriname is de ultieme bananen republiek.


  Maak melding

 5. 05 sept. 2014

  We hebben het al eerder gezegd, Suriname is de ultieme bananen republiek.( Koos de Jong)

  Maar Koos de Jong, waarom blijf je dan zoveel belangstelling houden voor jouw ‘ultieme bananen republiek’ ?

  Laat Suriname toch los en bekijk je schizofrene alter-ego toch eens goed in de spiegel.

  Bespiegel mij maar met de minpunten.
  Srika


  Maak melding

 6. Ho, ho, ho…..

  Slavernij in Suriname?? Dat wordt weer een vette claim voor herstelbetalingen.
  Dus werk aan de winkel voor Armand Zundert en zijn club!!!


  Maak melding

 7. ‘Wij slaven van Suriname’ blijkt eerder een constatering over de aard van de Surinamers te zijn, dan een protest tegen voormalige koloniale verhoudingen.


  Maak melding

 8. Wij, de slaven van Suriname, zullen te vuur en te zwaard ons innig geliefde land met hand en tand verdedigen.
  Het begon in de jaren 80 met de slogans “stré de foe stré oenoe o sa fredé”, “mi deng kong we waktie deng”, Tidé tamara wi e stré go moro fara”.
  Opo kondré mang oenoe opo papa Desie e kari oenoe wiens pe a bakra kemotó wi sa stré djie papa Desie toe.

  En slaven zijn wij gebleven tegen een minimum loon van 5 SRD per uur terwijl er geen controle hierop is v.w.b. de informele dienstbetrekkingen (tuinman, dienstvrouw wasvrouw etc)


  Maak melding

 9. Vind je het gek de vele bedrijven in su tegenstanders zijn van controle door instanties die controle moeten uitoefenen op gerenomerde bedrijven. Schuif wat centjes onder de tafel en klaar is kees. Dat kan ook in su . Daarom schreeuwen vooral nederelandse surinamers : sranang e draai! Want ze hoeve ook geen belasting te betalen en dragen ook mee aan slavernij in su.


  Maak melding

 10. Niet alleen in de uitzendbranche gaat het mis, maar het hele arbeidsproces in Suriname is onduidelijk. Aan de ene kant wordt je als PSAer belazerd door de Surinamers als ze iets voor je moeten doen. Ik ken mensen die graag op jouw huis in Suriname willen letten en de huur willen ontvangen, maar eisen wel 50% van de huur op. Alle onderhoudskosten zijn echter voor de eigenaar. Op die manier wil ik ook rijk worden.
  Ziekenverzorgsters die astronomische bedragen vragen aan Surneds voor ziekenzorg. Volgens mij eisen die dames jouw heel pensioen op voor een beetje zorg.
  Aan de andere kant worden de Surinamers uitgebuit door werkgevers. Dames in restaurants die slechts SRD 300 per maand vangen voor hun zware en onregelmatige diensten en die in feite gedwongen worden horizontale diensten te verlenen om rond te komen. Kortom niet alleen aan de lage salarissen moet wat gebeuren, maar het uitbuiten van de Surneds daar in Suriname moet ook stoppen.


  Maak melding

 11. Een klein land als Suriname moet geen private ondernemingen hebben, maar alleen maar staatsbedrijven. De bevolking is veels te klein en te divers om iedereen maar te laten doen wat hij wil.
  Het land is uitstekend te managen, heel geschikt daarvoor, met een overheid die alle touwtjes in handen houdt en alles regelt. De overheid zelf moet als 100% werkgever voor alle Surinamers fungeren. Met 600.000 mensen moet dat heel goed te doen zijn en is het zelfs zeer gewenst.
  Dus: iedereen in dienst van de overheid en de overheid in dienst van iedereen!


  Maak melding

 12. Srika, wat mijn binding met Suriname is gaat je geen snars aan. Feit dat je zulke vragen durft te stellen getuigd van onnozelheid.
  Het is bekend dat je een Bouterse adept bent alleen kom je er niet openlijk voor uit. Je bent een wolf in schaaps kleren


  Maak melding

 13. Een klein land als Suriname moet geen private ondernemingen hebben, maar alleen maar staatsbedrijven. De bevolking is veels te klein en te divers om iedereen maar te laten doen wat hij wil.
  Het land is uitstekend te managen, heel geschikt daarvoor, met een overheid die alle touwtjes in handen houdt en alles regelt. De overheid zelf moet als 100% werkgever voor alle Surinamers fungeren. Met 600.000 mensen moet dat heel goed te doen zijn en is het zelfs zeer gewenst.
  Dus: iedereen in dienst van de overheid en de overheid in dienst van iedereen! (Ickenoom)

  @Ickenoom
  Bovenstaande neigt naar communisme, die trouwens sinds de val van de muur op zijn retour is.
  Daarnaast liggen er heel veel gevaren op de loer als je maar 1 werkgever hebt in een land, bijv:

  Als een werknemer een arbeidsgeschil – of conflict heeft met zijn werkgever (de enige in het land) en als gevolg daarvan zijn ontslag indient of wordt ontslagen, dan betekent het dat hij nergens anders meer aan de slag kan, met als gevolg dat hij werkeloos en brodeloos blijft tot zijn dood. We kennen immers onze rancuneuze landgenoten.

  Arbeiders/werknemer kunnen of durven bij misstanden geen gebruik maken van hun democratisch recht op staken, ze hoeven niet te rekenen op een eerlijke en rechtvaardige gang van zaken omdat een evt bemiddelaar niet onafhankelijk is. Hij/Zij werkt immers voor diezelfde overheid. Met andere woorden de overheid is de slager die zijn eigen vlees keurt.

  Concurrentie tussen bedrijven en handelsondernemingen is goed voor de consument en de economie. Daar zal dus ook geen sprake van zijn. Waarom denk je dat men overal in de wereld bedrijven aanpakt die onderlinge prijsafspraken maken?

  Daarnaast zal er in zo een systeem geen ruimte of durf zijn voor het leveren van positieve en opbouwende kritiek (zoals dat nu in Su ook het geval is). “Wiens brood men eet, diens taal men spreekt”
  Het gevolg hiervan is stilstand. Stilstand, is achteruitgang.

  Zo zijn er nog tal van redenen te bedenken waarom ik het niet eens ben met je stelling.


  Maak melding

 14. 6 sept. 2014

  Beste @nicolas,

  De plus- of minpunten om subjectief de inhoudelijke kwaliteit van de posting vast te stellen, deren Srika niet.Voor mij zijn de min- of pluspunten alleen het bewijs dat mijn posting gelezen wordt en dat er over wordt nagedacht. Soms om hun ware gezicht achter het masker te beschermen.

  O ja!, is dit forum niet gelieerd aan een uitzendbureau uit Rotterdam, da t ook lijnen heeft naar Suriname toe? Of heeft Srika het weer verkeerd?

  Gooi dan maar de eerste min- of plussteen steen naar Srika toe. Srika


  Maak melding

 15. ik dacht altijd dat de ,,,,slavernij op 1-07-1863 ,,was afgeschaft onder het nederlands regime..

  maar deze gaat gewoon door onder het suri regime..,,

  gaat het huidige volk,,dan ook een slavernij vergoeding vragen aan de hoofd verdachte moordenaar december 8-12-1982..

  of neemt men dit voor zoete koek..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.