dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBananenindustrie getroffen door staking

Bananenindustrie getroffen door staking

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 sep – De bananenindustrie ligt deels plat door een staking van arbeiders op de plant te Jarikaba, in Saramacca. De stakers eisen beter loon, maar hebben niet de steun van hun vakbond.

De Werknemers Organisatie SBBS trekt de handen af van de stakers en spreekt van een wilde staking. Nu het management dreigt met het niet betalen van daglonen, dreigen de actievoerders op zichzelf te komen te staan. De vakbond wil alleen de werkwilligen tegemoet komen. “Zij moeten hun salaris wel krijgen voor de dagen waarop actie is gevoerd. Het gaat hier om meer dan de helft van het personeel”, zegt vakbondsleider Michael Sallons tegenover de Times of Suriname.

De rest mag het bekijken. Sallons vindt dat een bepaalde groep werknemers steeds weer ‘onnodig’ ageert. De vakbond is nu in onderhandeling met het management en het wilde staken zou maar roet in het eten gooien. Volgens Sallons lopen de onderhandelingen nog. De vakbond heeft een loonvoorstel gedaan dat nu in België besproken wordt. Het bedrijf is door de overheid verkocht aan het Belgisch Univeg.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
 1. Ik heb het artikel ook via andere sites gelezen en tevens naar een uitzending van Apintie-tv gekeken.
  http://www.apintie.sr/vidi.php?vid=10636

  Ook goed luisteren naar de arbeiders via deze uitzending.

  FAI: BEDRIJFSPROFIEL

  Na de privatisering van SBBS, startte het bedrijf zijn activiteiten op in januari 2014. UNIVEG is voor 90% eigenaar van FAI N.V. en de Republiek Suriname behoudt 10% van de aandelen.

  Het bedrijf exploiteert 2000 hectare van de productie van bananen en heeft productie en logistieke activiteiten in Paramarino, Jarikaba en Nickerie.

  http://obsession-magazine.nl/?p=52019
  Wat is er verder met die US$ 30. Miljoen gebeurt?
  Is een deel hiervan in een fonds gestopt voor de arbeiders van FAI N.V.

  Heeft DADA & co. de arbeiders verder hierover informatie verstrekt alsmede aan de rest van de bevolking?

  http://www.univeg.com/nl/over_ons/onze_bedrijven/#fai

  Univeg wordt wereldspeler op de markt van groenten en fruit.
  http://www.univeg.com/nl/onze_activiteiten/fruit_groenten/

  En over minimumloon gesproken in Suriname.
  Lees eventueel het artikel van dhr. Robby Makka via

  http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/robby-makka-minimumloon-srd-850-punt-uit/

  ‘Het minimumloon, volgens mijn berekening gebaseerd op macro-economische basis, is SRD 850 per maand. Het uurloon van SRD 4 moet als vertrekpunt kunnen dienen.


  Maak melding
 2. Padieboeren voeren aktie, de standhouders op de Centrale Markt doen dat tegen de verhoging van de huurprijs van stands en nu leggen de arbeiders in de bananenindustrie het werk neer. Om de haverklap is er geen elektriciteit, waardoor bedrijven en particulieren onnodig schade oplopen. Deze regering blijft beweren, dat het goed met het land gaat, maar in het politieke bedrijf is de afbraak in eigen kring overduidelijk zichtbaar. De regering heeft geen werkbare meerderheid in de Assemblee, waardoor de volksvergadering steeds afgelast moet worden. In elk ander land zou de regering, die door een minderheid van de volksvertegenwoordigers wordt gesteund, vervroegde verkiezingen uitschrijven. Deze regering beseft echter niet, dat hoe langer de huidige malaise voortduurt, moe meer funest dat bij de komende verkiezingen voor haar zal uitwerken. Of zit Bouta op dezelfde lijn van Brunswijk, dat het volk met een dansi, een djogo en een portie bami tevreden gesteld kan worden?


  Maak melding
 3. Hoe kan het dat ik als SuriNed geen eigenaar mag worden van grond in Suriname, maar die Belg wel eigenaar kan worden van 2000 hectare grond? Vanwaar deze discriminatie van SuriNeds en deze voortrekkerij van de Belgen?


  Maak melding
 4. Beste mense,

  Een goed bewaart geheim. Eet ingie bakba, dan genees je van de volgende ziektes,

  – gierigheid
  – overspel
  – luiheid
  – alcoholisme
  – slappe ding
  – waterhooft
  – zwarte tanden
  – jeuk
  – teveel zweten
  – wind laten
  – slegte adem


  Maak melding
 5. laat de bananenindustrie hun deuren sluiten, dan zijn weer dezelfde klootzakken die gaan janken. Het verleden zijn ze vergeten door de politieke bemoeienissen van Fal het bedrijf naar klote heeft geholpen en nu proberen ze weer het zelfde te voorkomen alleen door stemmenmakerij. Deze organisatie heeft nimmer voordelen kunnen behalen voor de werknemers, dan het bedrijf stuk maken. v.b Hion, Valens en Jarikaba. Deze bestuurders denken alleen naar hun eigen voordelen dat de mensen deze bloedzuigers tot hun vakbond verkiezen. Wat voor bevorderingen heeft de heren Jeevan Sital en Dwarka in het verleden voor het land kunnen betekenen. Laat de ongeschoolde Jarikaba werknemers hun ogen open gooien voor deze bloedzuigers.


  Maak melding
 6. Vrouwen zijn dol op bananen om verschillende redenen. Wel moet een onderzoek komen om die bananen wat harder te maken. Bakbananen zijn wel hard, maar veels te groot voor zowel de gemiddelde als ook de bemiddelde vrouw.
  De bananenindustrie moet wat creatiever worden. Ze kunnen eerst experimenten doen in Suriname. Goed betalen, dan melden vrouwen zich wel aan voor de tests. Na afloop mogen ze die bana’s naar huis meenemen. Ook mooi meegenomen.


  Maak melding
 7. Jesse,

  Ik denk, dat Surinamers nog nooit kwade Belgen hebben gezien en draai de stelling om.
  De Belgen zijn niet van Suriname afhankelijk, maar Suriname van de Belgen.
  Voor Europese begrippen hebben zij een peanut geinvesteerd in de bananenindustrie in ons land.
  Voor hetzelfde geld (figuurlijk gesproken) zijn ze zo weer vertrokken en hebben we helemaal geen bananenindustrie meer in dit land.
  Ik denk, dat veel Surinamers vooral slimmer moeten worden, want iedere keer weer gooien zij hun eigen glazen in.


  Maak melding
 8. @Rudinho,

  Ik vind dat jij een denkfout maakt.
  Wie heeft de bananen nodig? De Belgen. Want als ze het zelf zouden kunnen produceren, zouden ze niet naar andere landen gaan om het te kopen of te laten kweken.
  Dus die andere landen, zoals Suriname, hebben de troef in handen, maar beseffen dit helemaal niet.
  Zoals er een OPEC is voor olie producerende landen, zo moet er ook een organisatie komen die ervoor zorgt dat al de bananenproducerende landen de banaan tegen dezelfde prijs verkopen. Dan kunnen de bananenwerkers in al die landen een redelijke loon krijgen.
  De Westerse bedrijven zijn er heel goed in om ruzie te veroorzaken tussen de banaproducenten onderling. Daar ligt hun winst uiteindelijk.

  Bovendien moet de regering stimuleren dat Surinamers veel bananen eten. De banaan is heel erg gezond, bevat veel vitaminen en mineralen en zorgt voor stressvermindering. Daarnaast kun je van de bananenschil alcohol en brandstof maken. Iets voor Borgoe en Staatsolie misschien?


  Maak melding
 9. Jesse,

  Je hebt de essentie van mijn posting niet door.
  Als de Belgen hier veel problemen ondervinden op het gebied van arbeidszaken, zijn ze zo weer vertrokken ……. of ze trekken Haitiaanse arbeiders aan.
  Die werken hard en zijn veel goedkoper, dan Surinaamse werknemers.
  Neem van mij aan, dat niemand in het buitenland zit te wachten op Surinaamse bananen.
  Je kunt wel doen alsof wij een belangrijk land zijn in de bananenexport, maar dat is niet zo !!!
  We exporteren met Europese subsidies vooral naar Nederland en dat heeft een historische reden, maar dan het je het ook wel zo ongeveer gehad.
  Mijn advies: trek een wat kleinere broek aan, want die grote past jou niet.
  Suriname satelt niet zoveel voor als het gaat om de bananenexport als jij wilt doen geloven.


  Maak melding
 10. Ik zie dit weer als het zoveelste begin van het eind van de bananenindustrie van Suriname. De vorige bananenbedrijven zijn ook door zulke problemen om zeep geholpen.


  Maak melding
 11. @Rudinho,

  Dat maak jij er zelf van, dat Suriname een belangrijk bananenexporteur is. Hoe kom je daarbij?
  Zelfs al stelt Suriname niks voor op bananengebied, dan nog moeten ze hun producten niet zo goedkoop verkwanselen aan andere landen. Denk je dat het moeder aarde geen kracht kost om die banaan te voeden, te rijpen en instand te houden totdat ze worden geplukt. En dan gaat die Belg er heel goedkoop mee vandoor! Nee, zo hoort het niet. Teel bananen desnoods alleen voor de binnenlandse consumptie en maak er andere producten mee, zoals lijm, chips, vulmiddel, brandstof, alcohol (voor medische doeleinden), vitaminetabletten, veevoer en een heleboel andere dingen. Bananenbladeren zijn heel gezond om voedsel in te verpakken en als bord te gebruiken.
  Dus liever niks exporteren dan alles goedkoop weggeven.


  Maak melding
 12. @Jesse

  Dat jij een grap niet kunt waarderen, zegt veel over jezelf, want anderen konden dat wel. Waarschijnlijk ben je humorloos, omdat je de pop vaseline blijkbaar regelmatig voor vrije doorgang moet gebruiken. 😆


  Maak melding
 13. @Jesse

  Dat krijg je ervan, als je waardeoordelen uit over iemand, die je totaal niet kent. De boemerang, die jij naar mij geworpen hebt, heeft je in jouw smoel getroffen.


  Maak melding
 14. @Paulus de marskabouter,

  Het was ook humoristisch bedoelt. Alleen heb ik een harde soort humor. Overigens, vaseline is niet geschikt voor penetratie. Dat weet je toch? Het heeft geen anti-bacteriele functie.
  Maar vraag meer uitleg aan @Srika. Die chemicus kan je er meer over vertellen. Srika desinfecteert zijn slangetje heel goed voor hij het in gebruik neemt!
  Dat was als grap bedoelt @Srika, voor je het weer opblaast.


  Maak melding
 15. @Jesse

  “Overigens, vaseline is niet geschikt voor penetratie. Dat weet je toch? Het heeft geen anti-bacteriele functie.”

  Waarom zou ik dat moeten weten? Ik heb niet zoals jij deze expertise. 😆


  Maak melding
 16. @Jesse

  Srika heb ik niet nodig, want jij hebt me met al jouw kennis over vaseline uitstekend voorgelicht. Met zoveel vaseline moet je welhaast zachte babybilletjes hebben. 😆


  Maak melding
 17. wie heft dit bedrijf voor een appel en ei verkocht

  de ndp met als trekker bouta
  hij is degene die daar zelf aan heft verdiend
  enkele miljoenen euros aan steekpenningen die via de rekening van Viagra sardjoe doorgesluisd worden
  dus arbeiders voet bij stuk houden dan zul je zien dat univeg straks de vuile onderbroeken van ddb en Viagra sardjoe buiten zal hangen
  arbeiders kom dus op eisen en schop die sallons eruit
  waarschijnlijk heft hij bij de overname ook een vette buit binnengehaald


  Maak melding
 18. Univeg moet deze vakbond en hun stakingslijders voor het gerecht dagen voor alle geleden schade door deze illegale staking. Deze bedrijf is amper 9 maanden oud en de bond is het al aan het slopen en als het bedrijf ophoudt te bestaan huilen ze voor werk.


  Maak melding
 19. @Paulus de hoskabouter,

  Misschien dat Staatsolie ‘mijn’ kennis van Vaseline kan gebruiken. Immers, met de residu van de raffiinaderij moeten ze toch wat doen.
  Zo niet, dan zou Bolle Willem er wellicht iets mee kunnen om een gesmeerde Ahalia-, Akalia- en Azaliadag, prinsesjesdag, voor te bereiden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES