Subsidie geen oplossing voor padieboeren

8

PARAMARIBO, 4 sep – Het verstrekken van subsidie zal geen oplossing betekenen voor de problemene waar padieboeren voor staan. Dit zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. De boeren roepen juist wel om subsidie, omdat ze het hoofd nauwelijks nog boven water houden. De nood is hoog.

Opkopers willen ruim onder de kostprijs blijven. Het is een geschil dat zich na elke oogst weer voordoet. “Ik wil een structurele oplossing brengen. Subsidie betekent dat je iets gaat uitgeven wat je niet hebt verdiend. We moeten dit probleem gestructureerd aanpakken, zodat de boeren niet gesubsidieerd hoeven te worden”, zegt Algoe tegenover Dagblad Suriname. Onder meer moet gedacht worden aan meer eindproducten.

Consumptieolie, beschuit en wafels zijn best uit rijst te maken. Exporteurs zouden niet afhankelijk moeten zijn van slechts één afzetmarkt. “Als exporteurs weten dat de standaarden van de markten in Europa veel hoger zijn dan de Caribisch markten, moeten zij bij de markten van Europa aankloppen”, aldus Algoe. Hoewel de rijstbranche al lang geliberaliseerd is, helpt de regering naar afzetmarkten zoeken. Algoe vindt wel dat dit werk is voor exporteurs en boeren.

8 REACTIES

 1. blablablabla, wat een onzinnige opmerking weer, ik wil een structurele oplossing, we moeten het probleem gestructureerd aanpakken, maar ondertussen vind Algoe wel dat de boeren en exporteurs het zelf moeten doen! Als de opkopers onder de kostprijs bedwingen dan sta je als boer met je rug tegen de muur! Ga je niet akkoord dan heb je niets!! Daar is dus wel een taak voor de minister weggelegd. Maak je sterk voor een vaste minimumprijs, met dat kleine beetje winst kan de boer verder investeren in zijn onderneming en uiteindelijk door kwantiteit een hogere omzet behalen die zich vervolgens weer vertaald in het aantrekken van (nieuw) personeel etc. Zo bouw en investeer je in de toekomst. Met zinloos geleuter kom je niet vooruit!


  Maak melding

 2. “Ik wil een structurele oplossing brengen. Subsidie betekent dat je iets gaat uitgeven wat je niet hebt verdiend. We moeten dit probleem gestructureerd aanpakken, zodat de boeren niet gesubsidieerd hoeven te worden”.

  Wat een opportunist is deze vent! Heeft Algoe deze opvatting ook aan zijn collega Hok medegedeeld om de door Suralco aan de regering gevraagde honderden miljoenen US dollar af te wijzen? Het verschil is, dat Suralco de regering chanteert en dat de padieopkoper de boeren gijzelen, door hen in een permanente schuldpositie te houden.


  Maak melding

 3. Wat een ontzettende shit-opmerking is dit in de richting van de padieboeren.
  Deze minister weet niet hoe het spel wordt gespeeld.
  Is hij vergeten, dat zijn baasje heeft geroepen, dat Suriname de voedselschuur van Zuid Amerika zou worden.
  Wel overal subsidies opstrijken als regering, maar geen subsidies geven voor een branche, die het verdient overeind te blijven.
  Het is een grote schande !!!
  Doorspoelen die Agoe, want hij is de naam minister niet waard.


  Maak melding

 4. De rijstboeren hebben een internationale marketing plan nodig want met deze strategie wordt die graanschuur droom een nachtmerry voor de boeren.

  De boeren moeten zich ook verzekeren dat ze een goede prijs kunnen krijgen met een post harvest strategy. Een paddischuur met een kleine drogerij waar je tenminste 50% van je oogst tijdelijk kunt bewaren neemt de troefkaart van de opkopers af en dat is jullie zwakte.

  Een 40 ft high cube container met een paar droog sleuven kan makkelijk de opbrengst van zo een 8-10 ha tijdelijk bewaren.

  Al die ambas in Afrika, Europa, Latijns Amerika moeten Surinaamse producten gaan promoten in plaats van stoelen warm houden en duty free winkelen. En als ze niets kunnen verkopen moeten ze maar ophoepelen waarom exporteren wij geen rijst naar Haiti, Ghana, Zuid Afrika Etc? Als Manglie op zijn eentje naar Jamaica en andere Caraibiese landen kan exporteren waarom kunnen al die knappe mensen van buitenlandse zaken dat niet? Vergeet een ding niet elke nederlandse ambassade heeft een of meerdere landbouw attaches om hun landbouw te promoten.

  Waarom belt presie desie zijn vriendje in equatoriaal guinee niet op en zegt hem “I have a deal for you”. White Rice. Long grain white rice, and you know what else you want in that container ?


  Maak melding

 5. Kan iemand mij vertellen wat de ambassadeurschap van Alibux in Turkije Suriname nou heeft opgeleverd?
  Hoeveel Turken komen met vakantie naar Suriname?
  Hoeveel Turkse bedrijven investeren in Suriname?

  Wat zit die man daar te doen eigenlijk? Vertoeft hijzelf wel daar? Kan hij de Surinaamse rijst niet slijten aan Turkije?


  Maak melding

 6. hééé,hoor ik het goed ir, algoe wintie wai lantie nowanie pai dus die potie hard werkende boeren moeten beschuitjes en wafels gaan maken,schandalig toch ir.algoe hang je zelf op klootzak.


  Maak melding

 7. Minister Soeresh Algoe heeft wel een punt. De staat hoeft geen geliberaliseerde markt te subsidieren, behalve bij extreme weeromstandigheden of ziektes. Dit klinkt hard, maar uiteindelijk lost het probleem zichzelf op. De Staat zou wel een instantie in het leven kunnen roepen om deze boeren te scholen in risico-management.


  Maak melding

 8. Het is wel een oplossing de overheid geeft graag….waar anderen moeten roven en stelen geeft de overheid de hobby rijstboer met gemak…!!! door doggy rice voor de rest van de bevolking te kopen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.