Energiebeperking dreigt weer na euforie

15

PARAMARIBO, 4 sep – Na de recente euforie over het verantwoord stroomverbruik, lijkt het weer om te slaan. Bij energiebedrijf EBS wordt weer aan strakke bezuiniging gedacht. President Desiré Bouterse wordt als hoofdverantwoordelijke gezien.

Het was het staatshoofd zelf dat onlangs de loftrompet stak over ‘het verantwoordelijkheidsgevoel van de Surinamer.’ Er was massaal positief gereageerd op het presidentieel verzoek om te bezuinigen. Maar liefst zeventien megawatt bleek uiteindelijk minder te worden gebruikt. Dit lijkt nu weer snel geschiedenis. Energie-expert Lothar Boksteen zegt tegenover de Ware Tijd dat het geuite enthousiasme van Bouterse mogelijk averechts heeft gewerkt.

Volgens Boksteen had Bouterse moeten hameren op ‘duurzaam’ bezuinigingen. Het zuinige verbruik zou niet voor korte momenten mogen zijn dus. Waarschijnlijk heeft de samenleving Bouterse’s verkondiging anders opgevat. Als er zoveel is bezuinigd, kan een kleine beetje meer geen kwaad. Volgens EBS is het landelijk energieverbruik drastisch toegenomen. Het is nu niet ver meer af van het kritieke punt, waarbij weer buurten bij toerbeurt zonder stroom komen te zitten.

15 REACTIES

 1. Ga thuis kijken bij de DNA leden en zie dat de airco en de hydrofoor daar de gehele dag aan staan. Neks wordt er bezuinigd de redenatie van de coalitie en oppositie leden is “mi e pai stroom dus mi mag gebruik ominie mi wani. Want EBS no e gi mi korting tapoe na vastrecht.
  EBS te joe gi mi korting tapoe a vastrecht mi sa bezuinig tapoe elektra.
  If mi bezuinig 25% dang mi wan korting foe 25% tapoe mi vastrecht bedrag.
  Stelletje foefoeroemangs is EBS


  Maak melding

 2. Waar is onze ptjieng ingi boi nu, hij was toch zo blij als een kind of ligt hij nu onder zn klamboe in zn airco kamertje te lurken aan een pijpje en een blue label.


  Maak melding

 3. het domme volk is zoet gehouden met een dode mus,klaagt maar doet verder niks..

  nu is de tijd rijp,om je stem te laten horen op straat te verschijnen nadat al je apparatuur is vernietigt door e b s ..

  laat de e b s dit allemaal betalen neem geen genoegen met valse woorden leugens helemaal niet van de moordenaar,,of je blijft erin stikken tot de dood erop volgt..


  Maak melding

 4. Misschien niet zo’n ramp, dit tijdelijke tekort aan electriciteit. Kunnen de mensen alvast wennen wat er de komende jaren wereldwijd gaat gebeuren. Het ene land na het andere zal te maken krijgen met zelfs dagenlange complete stroomuitval door diverse factoren. Van terrorisme tot slecht functionerende energiecentrales tot extreme hitte of kou.


  Maak melding

 5. Alle NDPérs moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen en instaan voor het totaal falen van hun leiding.Zij moeten vanaf nu helemaal geen stroom meer gebruiken tot de toestand weer genormaliseerd is .NDPérs toon dat jullie mans genoeg zijn en willen boeten voor falend leiderschap!


  Maak melding

 6. ach dit verbaast mij totaaaaal niet, die 17 MW is bespaard door mensne van electra te ontberen [verplicht] dus wat is er nou bezuinigd, aks je mensne afsluit van stroom ja dan wordt e rniet verbruikt, men heeft niet bezuinigd, men heeft de burgers in de kou laten staan en ze van 17 MW ONTHOUDEN , nou nou bravo hoor [NOT] en zo zijn al die fantastische plannen van deze regring, fawaka nanga brug, naschoolse, gratis zorg… ”gratis artsen, gratis docenten” aha ja ja wat een goed uitgestippeld beleid…. enige wat goed gaat zijn de grondbeschikkingen …


  Maak melding

 7. de pres wist dat dit zou gebeuren

  daarom was er bij de coalitie afgesproken de dna vergadering afglopen dinsdag niet te laten doorgaan
  de pres hoefde geen antwoorden te geven en het problem is weer weken verder verplaats
  en het dome volk sur stemt toch weer op mij ha ha ha


  Maak melding

 8. @Sabidieri

  En je baasje zou gehoor geven aan de oproep van de oppositie om uitleg te komen geven, volgens jou ?!
  Je baasje kan niet gewoon binnenstappen bij het DNA om uitleg te geven?!
  Waar is de coalitie die wel massaal kwam opdagen om voor BOUTA AMNESTIE te stemmen?!
  Zelfs de coalitie heeft geen vertrouwen meer in de Ocerpraatjes van hun lijder zo te zien.


  Maak melding

 9. Ik ben geen Bouta-aanhanger, integendeel, maar ik vind het van de gekke, dat hij nu van sommigen de schuld krijgt, dat het energieverbruik weer stijgt.
  De werkelijke schuldigen zitten in het management van EBS, die helemaal niets hebben ondernomen, toen vorig jaar duidelijk werd, dat er een energieprobleem aan zat te komen.
  Typisch Surinaams om alles maar te laten voor wat het is in de hoop, dat de bui vanzelf zal overtrekken.
  Jammer genoeg wordt geen actie ondernomen tegen dit stelletje onnozelen bij EBS.
  Ik kan nog een heel referaat geven, hoe het management bij EBS in elkaar steekt, maar wil het hierbij laten.


  Maak melding

 10. maar meneer lothar wat van bouterse werkt, hij lanceert onwaarheden weet niet eens hoe hij het volk zoet kan houden. so so broeia die koe.hij is momenteel zo onder de stress dat hij niet weet wat hij doen moet.ergens ben ik bang dat hij de afobakadam niet laat opblazen,reden de kogel brieven kunnen de deur niet meer uit (chanteren) dina bouterse is met groot verlof, hij is zo moe dat hij voorlopig heel lang wegblijft.dus meneer lotar bemiddel a.u.b. als het kan en geef het arme volk wat electra hoor.U hebt tenminste verstand van zaken.


  Maak melding

 11. Paulus de boskabouter,

  hij is een bobo en blijft een bobo door dina de kogelbrief bezorger deed hij stoer die mapima. als je nu goed naar hem kijkt ziet hij eruit als een alzheimer patiënt.zijn rechter arm is met groot verlof naar het buitenland en doet zo zielig alsof hij wil zeggen waarom laten jullie mij in de steek.gelukkig geen show meer in Ocer.deze gaat nooit meer kunnen vliegen.


  Maak melding

 12. @Rudinho,

  De EBS is afhankelijk van geld voor investeringen. Indien de regering geen geld beschikbaar stelt dan kan de EBS ook niet veel uithalen. De regering heeft wel geld voor enkele doubieuze goud-investeringen, maar niet voor de stroomvoorziening.


  Maak melding

 13. Beste mensen,

  Ik profiteer van:
  Goedkope woning volkshuisvesting of wat het zij
  Subsidie of gratis babyvoeding
  Naschoolse opvang en gratis voeding
  Goedkoop SWM
  Goedkoop tot gratis EBS
  Gratis woonkavel
  Occupatie toestemming

  Ik leef erop los

  Winti wai Lanti pai
  Wees gerust alles komt terecht
  Tai horizon libi de

  Ik stem ABOP NDP.

  Coca garantie

  Waarvan akte


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.