vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijBoerenprotest Nickerie loopt uit de hand

Boerenprotest Nickerie loopt uit de hand

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 3 sep – Het protest van padieboeren in Nickerie is danig uit de hand gelopen. Er is gespoten met pepper spray en drie boeren werden aangehouden.

Dit gebeurde na kennelijke ongeregeldheden tijdens een protestmars door Nieuw Nickerie. Niemand weet goed wat er precies gebeurde. “We stonden gewoon daar”, zegt een boer tegenover Radio 10. Duidelijk is wel dat politieagenten die een oogje in het zeil hielden met pepper spray spoten. Er ontstond enige onrust.

Uiteindelijk werden drie boeren aangehouden. Padieverbouwers vinden de door opkopers geboden prijs te laag. Van de overheid werd subsidie verwacht. Na bemiddeling van de regering boden drie opkopers een betere prijs. Maar niet alle opkopers kunnen zoveel bieden. De boeren hebben van een regeringsdelegatie geëist dat er zo snel mogelijk een oplossing komt.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

37 REACTIES
  1. Paddieboeren moeten niks verkopen. Gewoon opslaan die paddie tot er een tekort aan rijst ontstaat en dan tegen een goede prijs verkopen. Ze moeten de beginselen van economie nog leren, lijkt het.


    Maak melding
  2. Neen Ickenoom, Het probleem van de Surinamers ligt dieper. Weet jij hoe je Surinaamse organisaties kan uitschakelen. Juist ja, door ze te dwingen om samen te werken. Kijk maar naar Rotterdam. In het kader van de bezuinigingen moesten de Surinaamse stichtingen in Rotterdam gaan fuseren. Gevolg. Het werd een complete ramp met als gevolg dat al deze stichtingen niet meer bestaan. De Javanen, Hindoestanen en Creolen hebben elkaar dusdanig de zelfvernietiging in bevochten. Nu weet ik wat je gaat zeggen. De raciale verschillen en onenigheden van de Surinamers reiken heel ver. Ja, zelfs tot in Rotterdam. Wat mij nu duidelijk is geworden is, is dat de basis van de raciale problemen eigenlijk ontstaat door interne groepsproblemen. Kijk maar naar de Surinaamse rijstboeren. Die worden dank zij die klootzak Sital, al jaren genaaid en hebben nog steeds geen corrigerende maatregelen getroffen. Zijn ze zo dom of zijn de onderlinge verschillen en twisten zo erg waardoor ze zich liever door anderen laten naaien dan naar oplossingen te gaan zoeken. Om padie achter te houden heb je saamhorigheid nodig en dat blijkt te ontbreken onder die hindoestaanse rijstboeren. Neen, ik wil jouw oplossing zelfs verder uitwerken. Niet een deel van de padie achterhouden, want dat brengt bewaarproblemen met zich mee en dat weten de machtige opkopers. Neen, ik zou een coöperatieve vereniging oprichten, met als doel de padie in eigen beheer zelf te gaan pellen en ook te verkopen en/ of exporteren. Dan schakel je de monopolistische positie van die gierige en machtige padieopkopers (tussenhandel) uit. Om hun hachje en hun bedrijf te redden zullen deze zeker bereid zijn om een goede prijs te betalen voor de padie en ook hun uiterste best doen om de coöperatie om zeep te helpen. Kijk maar wat met eerdere coöperatieve verenigingen is gebeurd. Maar dan stuiten wij op het oer-probleem van de Surinamers en dat is gebrek aan: Saamhorigheid, Vertrouwen, Samenwerking etc.
    Een coöperatieve vereniging is gebaseerd op onderlinge vertrouwen. Ik vraag mij af wie harder nodig is om dit probleem op te lossen: een econoom of een psycholoog. Taak voor Dr. Phil?


    Maak melding
  3. nog een groep die stank voor dank krijgt. en wel de groep de een duidelijk verzoek heeft ontvangen van de president: de voedselschuur van het caraibisch gebied. maar wel zorgen dat je je kosten niet kunt dekken.


    Maak melding
  4. @John je hebt zo gelijk. wat de saamhorigheid betreft, wat het samenwerken betreft, wat het kiezen voor elkaar betreft. je gehele betoog is typerend voor de surinaamse samenleving. je hebt precies de vinger op de zere plek gelegd.

    weet jij ook hoe wij eruit kunnen komen, dwz te beginnen met de saamhorigheid? heeft dit iets te maken met zelfrespect en een blik in/op de toekomst?


    Maak melding
  5. De vraag die je eigenlijk moet gaan stellen is;

    Moet Suriname een soort communistische land gaan worden, waarbij de regering alles subsidieert of wordt het eindelijk een vrije markt, waarbij de regering alleen maar faciliteert.

    Moenteel verwachten deze rijstboeren alles van de regering, van tracktoren, importeren van mest, subsidie voor paddieprijs, kanalen en afwatering aanleggen en schoonhouden enz. enz.

    Wat wordt er precies met de winsten gedaan en wordt er uberhaupt belasting betaald.


    Maak melding
  6. Sabidieri

    deze boeren hebben ervoor gezorgd dat de surinamers op tijd te vreten kregen.vandaag de dag kun je niet vergelijken met vijf jaar terug.deze beesten kunnen wel dure auto’s jachten en miljoenen dollars staatsgelden op geraffineerde manier verduisteren, en investeren in hun bedrijven maar de gewone hardwerkende boer mag niet protesteren voor hun lage inkomsten.is dit communisme,in nederland krijgen de boeren toch ook steun.


    Maak melding
  7. @Sabidieri
    Jij slaapt zeker !!?
    Suriname is al een communistisch land.De lijder is een ex-militair en een couppleger en een moordenaar ,hij plaatst mensen voor het vuurpeleton en schiet ze kapot. Dit gebeurd toch niet in een DEMOCRATIE !!


    Maak melding
  8. @Sabidieri

    Jij moet eens een dagje gaan ploeteren op een rijstveld waar je tot de knieen een dagje in de rijst arealen moet doorbrengen.
    Hoeveel winsten maken deze padie boeren dan?!
    In de rest van de wereld krijgen paddie boeren,veeboeren en het agrarische sector subsidie van de overheid. Daarom zijn ze in staat vee te exporteren naar Suriname straks ook rijst groenten en vruchten. Dan zijn wij intussen ook geisoleerd van de buiten wereld oals Cuba,venezuela , China..etc…


    Maak melding
  9. Tsja, manglie heeft jullie boeren mooi ‘tuk’.

    En dat weten jullie heel goed, zijn jullie bang voor represailles?
    Deze verrader heeft de rijstbouw vernietigd, en ervoor gezorgd dat zijn ‘business’, goed is geregeld.
    Ook weer de vraag” welke ‘business’.

    Doekhie denkt dat hij president van Nickerie is. Neen, de man achter de schermen is manglie.
    Grootste sponsor van paars sinds 80!


    Maak melding
  10. Beste Sabidieri,

    Het is de huidige regering die een bepaalde verwachtings klimaat heeft geschapen. De president zou er persoonlijk voor zorgen dat iedere Surinamer het goed zou hebben. Hiervoor heeft hij waslijst met beloftes op tafel gelegd inclusief een sociaal contract met de bevolking. En ja een groot deel van de Surinamers zijn gezwicht voor zijn populistische idealen. En ergens begrijp ik ook wel dat na jaren van financiële hervormingen de bevolking snakte naar verlichting.

    Helaas blijkt de praktijk anders te werken. De paddieboeren vertegenwoordigen niets anders dan de ontevredenheid die er op dit moment heerst over de regering Bouterse. Die boeren zouden niets liever willen zien dan liberalisering van de markt echter deze regering verzuimt om goede randvoorwaarden te creëren. En dat is precies de reden waarom potentiele investeerders Suriname mijden.

    Je kan nog zoveel speeches houden in de Ocer uiteindelijk gaat het er om wat je waar kunt maken met een goede financiële onderbouwing. Op de kop af 4 jaar Bouterse, 4 jaar ellende, 4 jaar stilstand. Experiment Wijdenbosch hebben we ook gehad.
    We weten allemaal hoe dat afgelopen is.

    Bottomline de NDP heeft matige tot slechte bestuurders in huis. Hoogste tijd dat Suriname verlost wordt van incompetente bejaarde politici. En dat geldt niet alleen voor het NDP.


    Maak melding
  11. Een baal padie van 79 kg kost rond de 15 Euro (60 Srd). Dus 1 kg onverwerkte rijst kost rond de 17 Eurocent. Moet je zien wat wij hier betalen voor een pak van 4,5 kg Surinaamse rijst: rond de 5 Euro (ruim 1 Euro per kg). De winst gaat vooral naar de opkopers in Suriname en de importeurs in Europa.


    Maak melding
  12. Ik heb hier en daar wat gehoord en geluisterd.Het blijkt dat rijst een korte oogst periode kent en een nog kortere droog tijd kent na het oogsten.Het blijkt dat alleen dat de opkopers over droog- en opslag capaciteiten beschikken.Oogst de boer zijn crop niet drie dagen na het rijpen dan is zijn rijst niets meer waard.En na de oogst moet de padie binnen 28 uren gedroogd zijn om goed rijst te verkrijgen later.De opkopers nemen de boeren steeds in de tang en dwingen hun eigen prijs af.De boer moet steeds het verlies nemen omdat hun mogelijkheden stopt na het oogsten.
    De regering kan met wat geld van Staatsolie over de brug komen om droog en opslag ruimten voor de kleine boeren op te zetten.Zo hebben ze dan het mes niet steeds op de keel bij het onderhandelen met de opkopers en kunnen betere prijzen afdingen.


    Maak melding
  13. @Jacobus,

    Rijst is hierheen gebracht van een andere planeet, zoals eigenlijk alles wat groeit en bloeit op aarde en ook de dieren en de mens.

    Straks wanneer de mens op Mars gaat wonen, neemt hij ook van alles mee, van muizen tot olifanten en van mangobomen tot pomracs.


    Maak melding
  14. manglie koopt met nog 2 anderen voor 60 srd

    alweer corruptie
    deze 3 als ndp foetoebois krijgen achteraf de 15 srd van bouta terug
    daarom kunnen de anderen dat niet ze krijgen die 15 srd niet terug


    Maak melding
  15. @Sabidieri

    “Wat wordt er precies met de winsten gedaan en wordt er uberhaupt belasting betaald.”

    Je zit als een domme olifant te tetteren. Het water is de padiboeren tot over de lippen gestegen. Met de opbrengstprijs blijven zij in een schuldpositie tot de bank staan. Hun arbeid heeft dus een negatieve opbrengst opgeleverd. In Suriname gedragen de padi-opkopers zich als oligarchen. Zij oefenen een monopolide macht uit, waardoor de prijs niet via vraag en aanbod tot stand komt, maar met de door hen gewenste winstmarge gezet wordt.. Als de wereldmarkt prijs daalt, dan behouden zij hun winstmarge, waardoor de gevolgen van de prijsdaling volledig op het bordje van de padiboeren terecht komt. In deze situatie dient de overheid in te grijpen en ervoor te zorgen, dat de padiboer voor zijn inspanning positief gewaardeerd wordt. De overheid moet in staat zijn een minimum padiprijs vast te stellen, waardoor de produktieve boeren geen verlies meer lijden. Het is dan aan de opkopers om de rijst tegen concurrerende voorwaarden op de wereldmarkt af te zetten en zo winst te genereren. In Suriname worden de opkopers rijk ten koste van de padiboer, terwijl zij eigenlijk keihard zouden moeten werken om de concurrentiestrijd met aanbieders van rijst uit andere windstreken aan te gaan.


    Maak melding
  16. Als alle rijstboeren gezamelijk de exporteurs die de laagste prijs bieden in de toekomst boycotten is die parasiet dood en hebben alle exporteurs een les geleerd.

    Badrisein-gramazone-Sital moet nu niet komen lullen hij is ook een paarse ezel alles wat hij aanraakt gaat dood de bacoven zijn door de belgen overgenomen.


    Maak melding
  17. Gladvis je bent emotioneel labiel, dat is overduidelijk.

    “deze boeren hebben ervoor gezorgd dat de surinamers op tijd te vreten kregen.”

    Kan wel kloppen hoor, maar de Surinamers betaalden ervoor, het werd niet gratis verstrekt. Zoiets noemen we marktwerking.

    Van mij mogen ze protesteren hoor, maar de eis dar ze hadden verwacht dat de regering gaat subsidieren is absurd. De regering heeft gedaan wat ze kan doen nl bemiddelen, basta, meer niet.

    Wat ze zouden moeten doen is zich gaan verenigen zoals ene John dat heeft beschreven, verenigen tegen de opkopers en niet tegen de regering.

    Elke subsidi van de regering zou de opkopers alleen maar rijker maken.

    koos ik begon je stuk te lezen, maar ben snel afgehaakt na deze idioterie gelezen te hebben.

    “De president zou er persoonlijk voor zorgen dat iedere Surinamer het goed zou hebben. ”

    Jullie zijn hier dommer dan een schoenzool, dat is een feit.

    ray zodra Suriname net zo rijk is als het westen gaan we alles en iedereen subsidieren, tot die tijd zullen de landbouwers andere oplossingen moeten verzinnen, want de regering gaat ze niet meer subsidieren en dat is meer dan terecht. Straks willen de cassave-, cocos-, pinda-, citrus- enz. enz. planters ook subsidie waar zal al het geld vandaan moeten komen, als ze ook al geen belasting betalen.


    Maak melding
  18. Als je als regering preekt, dat Suriname de voedselschuur wordt van Zuid Amerika – en dat heeft ze echt gedaan – dan moet je dat ook geld waard zijn.
    Overal in de wereld wordt de veeteelt of landbouw door regeringen financieel ondersteund, behalve de rijstteelt in Suriname.
    De vraag is alleen waarom niet ?
    Heeft dat te maken met de macht van een paar NDP-grootheden in Nickerie of spelen ook andere factoren een rol ?
    Het gevaar van in dit soort situaties is, dat er over een paar jaar helemaal geen rijsteelt meer in Suriname is, omdat de padieboeren helemaal zijn weg geconcurreerd door andere rijstproducerende landen.
    Dan zijn we nog veel verder van huis.
    Wat mij iedere keer bijblijft, is, dat Suriname voortdurend de hand ophoudt voor subsidies bij andere landen en organisaties,
    maar zelf als overheid nooit subsidieert.
    Daar klopt iets niet !


    Maak melding
  19. Paulus de boskabouter

    Ik snap dat je vanuit een beperkte denkvermogen reageer dus hou ik het kort.

    We gaan een communistisch systeem implementeren in Suriname, waarbij de regering prijzen gaat bepalen, goed, jij tevreden.


    Maak melding
  20. Rudinho elke surinaamse regering heeft rijstteelt ondersteunt met subsidies, met hoeveel honderden hectares is die precies toegenomen?

    Wat mij betreft mag de regering vandaag stoppen met subsidies en in plaats daarvan duizend chinezen importeren om die rijstteelt in Suriname over te nemen.

    Sinds jaar en dag is subsidie het enige waarover de landbouwers willen praten, zelfs organiseren hoe het anders en beter moet, ho maar.


    Maak melding
  21. @Sabidieri,

    Welke garantie heb jij dat die geimporteerde Chinezen ook niet om staatssteun gaan vragen? Indien er een minimumloon komt, hoe zouden de Chinese arbeiders dan goedkoper zijn?


    Maak melding
  22. @Sabidieire

    “Wat mij betreft mag de regering vandaag stoppen met subsidies en in plaats daarvan duizend chinezen importeren om die rijstteelt in Suriname over te nemen.”

    Goed plan. Helaas zijn ze bij de NDP toch nog slim genoeg om dit niet te doen want dan kunnen ze beter direct emmigreren naar equatoriaal Guinee.


    Maak melding
  23. Sabidieri,

    Ik weet niet, waar jij die wijsheid vandaan haalt, maar volgens mij is de rijstteelt in Suiriname nooit ondersteund door welke regering ook.
    Als dat wel zo is, dan zou ik graag de bron weten.
    Het is deze regering ook helemaal niets waard, dat ons land de voedselschuur van Zuid Amerika wordt, want dan was wel anders opgetreden.
    Mooie praatjes vullen namelijk nog steeds geen gaatjes.


    Maak melding
  24. Zo zo mensen, dit krijg je als de dictator Rachied Doekhie opdrachten geeft om protesterende mensen te mishandelen.

    Jaren geleden toen Rachied Doekhie DC van Nickerie was gebeurde precies ditzelfde.

    Uiteraard gaat Rachied zeggen dat hij nergens van af weet, maar deze klootzak en zijn vriendje Bouterse bewijst maar weer eens dat zij in staat zijn de rechten van de mensen te schenden.

    Nickerianen, allemaal gefeliciteerd, VAN HARTE. Jullie kudde dieren hebben gestemd op deze achterlijk NDP en dit is het resultaat.

    Jullie hebben het gezocht, jullie hebben het gekregen!


    Maak melding
  25. ‘Ik weet niet, waar jij die wijsheid vandaan haalt, maar volgens mij is de rijstteelt in Suiriname nooit ondersteund door welke regering ook.”

    En dat neemt zichzelf ook nog serieus!

    Wasting time dus.


    Maak melding
  26. jojo als je de clown wil uithangen moet je je maar gaan inschrijven bij een circus, comprende.

    Feit is dat de rijstteelt van 2001 t/m 2005 met de helft is afgenomen.

    Willen wij de graanschuur van het Carabisch gebied worden, kunnen wij niet door blijven rommelen op dezelfde manier, wij zullen het over een andere boeg moeten gooien. Subsidieren van boeren waar er geen rek meer in zit, moet dan worden uitgesloten.

    De regering zal moeten kijken naar andere manieren om te faciliteren, gebiedsuitbreiding voor rijstteelt bijv in Coronie en Saramacca, en droge rijstteelt introduceren in de binnenlanden.

    Voor deze uitbreidingen hebben wij mankracht nodig en Chinezen zijn daar geschikt voor.

    Jojo bovenstaande is trouwens niet voor jou bestemd, veels te zware kost.


    Maak melding
  27. als ik een hindoestaanse ,, boer was,,, letterlijk, zou ik het stuk grond van die rijst teelt verkopen aan een chinees voor minstens € 10 per m2 en lekker op mijn rug gaan liggen ..

    dat levert meer op dan één zak padie van 79 kg. en je bent van al het gezeik af leven lang..

    je kinderen doen er toch geen bal voor,, dus verkoop die hele handel en ga lekker genieten op je nadagen..

    verder geen gelul..


    Maak melding
  28. Voor deze uitbreidingen hebben wij mankracht nodig en Chinezen zijn daar geschikt voor, aldus Sabidieri.

    @Sabidieri,

    Waar zijn marrons dan wel goed voor? Blijkbaar niet goed genoeg om op het land te werken. Wel als slaaf werken vooor de Chinees?


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES