Ruim duizend aanvragen PSA afgewezen

31

PARAMARIBO, 28 aug – De eerste formele documenten voor Personen van Surinaamse Afkomst, PSA, zijn afgegeven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is redelijk tevreden. Het vrij grote aantal afgewezen aanvragen geeft weliswaar reden tot zorg.

Ruim dertienhonderd aanvragen zijn afgewezen. De afwijzing had in de meeste gevallen te maken met de foto die aanvragers indienden. Opvallend veel volstonden met een per smart phone gemaakte foto of selfie. “De uitdagingen waren foto’s. Wat kregen wij? Heel wat selfies en die zijn niet geschikt voor zo een document”, zegt Lucretia Redan, topfunctionaris op Buitenlandse Zaken, tegenover de Times of Suriname.

Het verbaast dat zoveel zo in de fout gingen. Buitenlandse Zaken heeft nochtans de indruk dat haar instructies helder en duidelijk zijn. “Ik weet niet of mensen het leuk vinden om steeds selfies te maken”, verzucht Redan. Ruimj honderd aanvragers voldeden wel en verkregen zo officieel de status van PSA. Ruim honderd en tachtig aanvragen zijn nog in behandeling. Volgens Redan voldeed deze aanvragers ook aan de vereisten.

- Advertentie -

31 REACTIES

 1. Gaan deze 40 PSAers ook lintjes ontvangen en gedecoreerd worden?
  1 ding is zeker …deze PSAers hebben geen stemrecht. Anders zou Lackin 40 stemmen binnen gehaald hebben voor de NDP.
  Wat is eigenlijk het NUT van deze PSA titel?!

 2. @ Ray.

  Het nut van deze PSA is dat je 6 maanden in Su mag verblijven zonder een visum. En ook mag werken zonder een werkvergunning .Dat vind ik heel goed,maar stemmen hoort er gelukkig niet bij, gelukkig maar !!!!!

 3. Men denkt dat de instructies goed waren desalniettemin zijn er 1300 afgewezen, ongeveer 100 verleend en nog 180 in behandeling.

  Wie is er dom de indiener of de mensen van BUZA die dit organiseren.
  De scores van het onderwijs in het binnenland zijn hoger.

  Effe checken voor dat men iets uitspreekt lijkt op de plaats. Minister Lackin werk aan de winkel anders gaat ook deze hobby door succes in rook op.

 4. @Law mang.Dja

  Hahahaaaaa….
  Maar denk jij dat deze PSAers naar Suriname gaan komen om te werken ?
  Wie zou een arbeider in dienst willen nemen als je weet dat ze maar voor 6 maanden hier gaan blijven?

 5. @Law mang .dja

  Hahahaaaaaaa….denk jij dat een PSAer in Nederland als hij werkt,toestemming zal krijgen van zijn werkgever om voor 6 maanden lang vakantie door te brengen in Suriname?

 6. Hahahaaaaaaaa….
  @de rode minnetjes plaatsers,
  rustig ,rustig aan doen met het plaatsen van de minnetjes, jullie hebben een hele dag om het zo te doen. Niemand houdt hier een wedstrijd voor wie de meeste minnetje kan plaatsen.
  Behalve het plaatsen van de minnetjes zou ik het ZEER waarderen als jullie ook een reaktie zouden plaatsen ipv de boel rood te komen verven hier.
  Hahahaaaaaaaa……

 7. @Law.mang dja en de rod mannetjes

  Zou het niet beter zijn als deze PSAers hun nederlandse paspoorten zouden inleveren voor de surinaamse?
  Dan hoeven zij toch niet speciaal voor 6 maanden te werken hier maar voor altijd ,ja toch?!

 8. Wow,
  De minnetjes mannen zijn hard aan het werk hier.
  Hahahaaaaaa…..Nog even en ik zal record houder zijn van aantal rode mnnetjes achter mijn naam.Wow een beetje bewondering voor de ijverige minnetjes plaatsers is op zin plaats hoor.
  Wow…echt wow….ben sprakeloos over de ijverige minnetjes plaatsers.

 9. Onder de afgewezenen zitten Bolle Willem, LaTina, Ahalia, Akalia en Azalia. Naar verluidt wilde men een vakantiehuis met privésteiger kopen te Niew Amsterdam en er 6 maanden per jaar vertoeven. Deze personen zijn uiteraard ex-Surinamers in de 3e graad (ex-heersers) en komen in aanmerking voor de PSA.
  Maar die foto van de Bolle zag er niet uit. Hij zag er nog boller uit dan normaal. Zo bol, dat de ambtenaar dacht dat hij een bal zag met 2 ogen een neus en een mond.

 10. Wat zijn de procedures?? hoe kom je zover??? weet iemand het? laat dan a.u.b. weten. Bij voorbaat hartelijk dank!!

 11. De echte reden van afwijzing zou wel eens kunnen zijn dat die mensen niet genoeg vermogen hebben…………

 12. Alleen LOSERS vragen een PISS-A pasje aan.

  Winnaars maken carriere in Europa en Amerika. Die zullen het een zorg zijn of Suriname vooruit of achteruit gaat.

  Als ik van de natuur wil genieten, dan zijn er betere plekken op deze aardbol waar ik naartoe kan. En gevrijwaard van kwikvergiftiging en criminaliteit.

  Waarom dan zonodig naar het land van de ondergaande zon?

 13. PSA????????
  Ik heb eerder hierover het e.e.a. geschreven.
  Voor de zwaar lijdende Suriname als gevolg van nagenoeg geen liquiditeiten te hebben is dit een welkome aanvulling van s’lands kas.
  Reken maar uit 1.300 x € 100 = € 130.000 dus tjakka kassa.
  Wat gebeurt er met de € 100 van de afgewezen aanvragen, hierover staat niets aangegeven?
  Hopelijk is de aanvrager dit niet kwijt.
  En ja ik vraag me af wie wilt werken, zonder werkvergunning, in Suriname?
  Zijn dat de jongeren en andere actieve mensen die thans werk hebben in het buitenland of wordt bedoeld de gepensioneerde die nog zijn goede krachten, kennis en ervaring wilt inzetten om Su naar een bepaald niveau te brengen?

  Ik denk dat de PSA geen positieve bijdrage is voor de niet gepensioneerden omdat deze groep zijn/haar transparante goed betaalde arbeidspositie in het buitenland niet zal prijsgeven voor een slecht betaald baantje (vergeleken met het huidig inkomen in het buitenland) in Su en tegelijkertijd 100% de kans loopt te worden uitgekost als er niet wordt meegewerkt om de corruptie in stand te houden.
  Mi no de ini a case disie.

 14. Er wonen pakweg 400.000 mensen met een Surinaamse achtergrond in Nederland.
  1.800 mensen hebben al dan niet serieus een PSA-aanvraag ingediend, want daar stel ik ook vraagtekens.
  Inmiddels hebben ruim100 mensen de status PSA-er hebben gekregen, 80 mensen staan nog in de wachtstand.
  Een simpele rekensom leert, dat 0.21% van de SuriNeds heeft een PSA-aanvraag ingediend !
  Dat is een bedroevend laag percentage.
  De reden lijkt mkij ook wel voor de hand liggen.
  Alleen een x-aantal gepensioneerde SuriNeds, die voldoende geld hebben verdiend in Nederland, willen de oversteek nog wel maken.
  Als jongere kun je veel beter in Nederland zijn, waar niet alleen het inkomens en/of de uitkeringen (veel) hoger zijn, dan in Suriname, maar ook het voorzieningenniveau en de toekomst-verwachting.
  PSA staat dus synoniem aan een grijs golfje.

 15. Als je PSA (prostaat specifiek antigeen) waarde te hoog is, kan dat een indicatie zijn dat je prostaatkanker hebt (dit even terzijde).

  Overigens ben ik het niet met Michael eens dat Suriname het land van de ondergaande zon is en al zou dat zo zijn, dan nog woon in liever in mijn eigen land tussen mijn eigen mensen dan in Nederland of Amerika. En dat alleen losers naar Suriname willen migreren, is net zo min waar als dat alleen PSA mislukkelingen in Nederland willen blijven wonen. Michael lijkt me door zijn uitspraken over Suriname wel een loser te zijn, die zichzelf voor de gek houdt, hij denkt namelijk dat hij, door op Suriname en Surinamers af te geven, er zelf beter van wordt, maar door je eigen mensen neer te halen, haal je jezelf neer. Gefundeerde kritiek op Suriname mag, maar zomaar schelden op Suriname en zelfs de indrukwekkende natuur van Suriname afkeuren is absurd. Michael, je mag nog zo veel schelden op Suriname, als jij zelf een loser bent zal dat geen verandering daarin brengen en niemand in Suriname zal je missen als je ergens anders op vakantie gaat of ‘lekker’ blijft wonen als allochtoon in Nederland.

 16. Kan ik bezwaar maken als ik geen PSA voor Suriname krijg?

  Als mijn PSA-aanvraag door het Consulaat of het ministerie van BUZA van LACKLEE is afgewezen voor Suriname, ontvang ik dan ook een brief waarin de reden van de afwijzing/ weigering staat?

  Kan ik binnen 4 weken schriftelijk bezwaar maken tegen de afwijzing/ weigering?

  Zijn er ook kosten in SRD of EURO’s hieraan verbonden als ik bezwaar aanteken tegen het niet verlenen van een PSA?

 17. Alweer een bewijs dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken totaal ongeschikt is .Moeten de personen die de documenten in ontvangst nemen niet direct beoordelen of alles in orde is? Of zijn ze totaal ongeschikt voor hun taken? Dit krijg je als bijna-analfabeten in het buitenland worden benoemt.Als minister zou ik mij diep schamen en mijn ontslag indienen,maar er zijn lakeien die dit niet zullen begrijpen.

 18. Aanvulling op onze voorwaarden voor de goedkeuring van PSA aanvragen.

  Ten overvloede wijzen wij er op dat personen met een sociale uitkering niet in aanmerking komen voor een PSA status.

 19. De zenders van selfie’s hebben gewoon een loopje genomen met de PSA verstrekkers.Kan mij haast niet voorstellen dat meer dan 1000 niet wisten dat er op een officieel document een officiele foto moet staan.

 20. Jacobus,

  Ik ben het helemaal met je eens.
  Heel veel PSA-aanvragers hebben gewoon voor de fun een aanvraag ingediend zonder ooit maar een seconde het plan te hebben gehad om naar Suriname te komen.
  Als je jong bent, heb je het allergrootste gelijk van de wereld.
  Wanneer je in Nederland bent geboren en bent opgegroeid, is het verschil in welvaart, want laat ik het beestje maar bij de naam noemen, zo ontzettend groot, dat je wel gek bent om naar Suriname te gaan.
  Als jongere heb je in Suriname weinig toekomst – in ons land zitten meer dan 2.000 studenten werkloos thuis !!! – en de kans, dat je wordt verketterd als SuriNed is levensgroot.
  Ik zou me wel 100 keer bedenken.

  .

 21. ach zo.n PSA status heeft ook wel een financieel voordeel, als je elk jaar met vakantie naar Su gaat en je wilt Frans Guyana en het andere jaar Guyana bezoeken heb je de kosten er met drie jaar al uit, voor mijn vrouw is het in ieder geval wel aantrekkelijk met familie van haar in Guyana, hoeven we in ook niet met de backtrack zoals voorheen

 22. @hans,
  “voor mijn vrouw is het in ieder geval wel aantrekkelijk met familie van haar in Guyana”.

  Aha nu wordt het duidelijk; een Guyanese Babunese.
  Waarom dan altijd afgeven op Suriname en het Surinaamse volk?

  Tip; Via Londen Heathrow zijn er ook rechtstreekse vluchten naar Guyana. Dus Suriname – het land dat jij zo verafschuwt – hoef je niet perse aan te doen.

 23. Pamela, jij leest slecht, ik geef niet af op Suriname en haar bevolking in het algemeen, maar op de huidige politiek het beleid of liever gezegd het gebrek aan goed beleid en een paar voornl. paarse volgelingen, en dan blijven er meer maar dan ook meer dan genoeg redenen om naar Suriname te komen

 24. Dat is allemaal symboolpolitiek. Het levert helemaal niks op.

  Er is geen geen beleid in Suriname, ten zij het voeren van geen beleid ook beleid is.

  Een mens wordt hier niet vrolijk van. Politci in Suriname naaien al sinds de jaren 70 de burger.Ik ben er een beetje klaar mee.

 25. Waarom altijd afgeven op de Surinaamse overheid zonder eerst de feiten na te gaan:
  http://www.gov.sr/sr/ministerie-van-buza/counsulaire-aangelegenheden/personen-van-surinaamse-afkomst/psa-document-aanvragen.aspx

  Hier staat duidelijk: en recente, niet gebruikte, zwart-wit pasfoto (dezelfde kwaliteit als v/e paspoort); Dus de mensen die een selfie hebben ingediend hebben het gewoon niet begrepen. En mensen denk vooral niet dat omdat mensen uit Nederland komen ze automatische slim zijn.

 26. Interessant dat vele Surinamers afgeven op Suriname .Geen probleem maar houdt in gedachten dat als Nederland. De Surinamers gelijk behandelde als de Marokkanen en de Turken dan hadden wij ook een dubbele paspoort op zak .Ik vind het niet erg dat vele Surinamers jubelen voor Nederland maar houdt in gedachten dat de Turk en de Marokkanen meer rechten hebben dan Surinamers in Nederland..Als bewijs kan je kijken naar een aflevering van de nippo van 1974 opvang Surinamers in stavenissen. Kijk die aflevering en denk na

 27. Stelling hierboven over dubbele nationaliteit is ONJUIST !

  Suriname heeft GEWEIGERD de Surinamers die in Nederland verbleven de Surinaamse nationaliteit te geven, naast de Nederlandse !

  De Surinaamse politici waren bang voor de eventuele invloed die de Suri-Neds zouden verkrijgen op het bestuur etc van Suriname !

  Een landelijke commissie van Surinamers in Nederland heeft de beide regeringen op, hun verzoek, toen geadviseerd, de Surineds een dubbele nationaliteit te geven ! Suriname heeft dat geweigerd, Nederland was voor !

  Kritiek kan altijd, hopelijk kunt u de juiste feiten via internet opzoeken !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.