zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBouterse 'blij als een kind' om energiebesparing

Bouterse ‘blij als een kind’ om energiebesparing

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 aug – “Blij als een kind.” Zo omschrijft president Desiré Bouterse zijn stemming over de fikse bezuiniging op het nationale energieverbruik. Op één dag is ruim zeventien megawatt bespaard en daar dankt het staatshoofd de samenleving voor.

“Mensen hebben begrepen waar het om gaat”, zei Bouterse in het radioprogramma Bakana Tori. De besparing overtreft de verwachtingen verreweg.”Ik had gedacht na onze oproep dat we vier tot vijf megawatt zouden besparen. Maar onze mensen hebben bewezen dat ze begrijpen waar het om gaat”, aldus Bouterse. Direct gevolg is dat het tekort aan energie haast teniet is gedaan.

Bauxietbedrijf Suralco had al beloofd twintig megawatt extra te willen leveren vanuit de krachtcentrale te Afobakka. Met de bezuiniging is energiebedrijf EBS nu haast in staat de behoefte te dekken. Het tekort ontstond door het plotse inkorten op de levering. EBS heeft wel een nieuwe dieselcentrale met extra energie en ook Staatsolie levert tientallen megawatts. Het probleem is dat de infrastructuur niet betekend is op meer belasting. Het Nederlandse Strukton is aangetrokken om de distributie te verbeteren.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

37 REACTIES
 1. ……..”blij als een kind”? met de nadruk op “als een kind” , dus de spijker op de kop geslagen. want regeren gaat immers ook als hoe een kind het zou doen. en tellen als een vogel.


  Maak melding
 2. Mensen toch, wat zijn jullie toch oliedom bezig.
  Door deze hele geplande actie van de president is het bericht omtrent zijn zoon Dino in USA nagenoeg uit het nieuws verdwenen.

  Jammer dat velen van jullie dit niet kunnen “lezen” maar de waarheid gebied dat zelfs de oppositie geen vragen meer stelt wie de facturen van de 4 dure advocaten kantoren en van Kandhai zal betalen.
  Wordt het betaald uit het budget van buitenlandse zaken of uit het budget van de kabinet van de president of wordt het betaald uit het budget bijzondere gevallen.
  Er is een tekort aan US dollars op de markt in Suriname. Is it wellicht een aanwijzing dat de dollars worden afgeroomd om de rekeningen te betalen?
  Wie o wie kan zich hierin vinden??


  Maak melding
 3. pokai tongo,waar heb jij het over ,je schrijf veel maar lul weinig.
  waar woon je in nl tog,praat over die pedo,s in nl dan je druk maken over mijn land, 我爱苏活和工作 een chinees die geboren en getogen in su……omoe en mies a mooi…
  I LOVE SU WOON WERK


  Maak melding
 4. Dit is geen energiebesparing ,maar stilstand van de economie.
  Als de fabrieken niet kunnen draaien gebruiken ze geen energie,maar er wordt ook niets geproduceerd! Het is moeilijk om dementerende oudjes dit alles uit te leggen.


  Maak melding
 5. @pokai tongo

  het nieuws van dino in jail is het beste nieuws dat er vanuit het na revolutionaire suriname komt, dus het beste nieuws sinds 34 jaar. dat zal niet uit ons geheugen verdwijnen.

  maar je bedoelt dus dat paars in the Nile ; or “in denial” zit? wanneer je de paarse teksten zo leest, dan haalt niets paarse paupers uit de nijl, (of denial) nutteloos om het te proberen.. zij zouden het wel kunnen vergeten. wat er ook gebeurt, paarse stumperds veranderen het onderwerp en gaan verder met wat zij wel kunnen. Moet je daar iets nee? ja, jouw minpunt-knop gebruiken. en soms corrigeren, maar verder kun je ook niets doen.

  dus dino in amerika leest als een jongensboek. beter dan kuifje in amerika. wie schrijft?


  Maak melding
 6. @Jako
  heel interessante observatie.
  Hoe kun je een dergelijke conclusie trekken als je een groot deel van het net afkoppelt en aan die gebruikers niet levert.

  Broodje AAP van de president en niet meer.

  Het totaal is een enorme afleidingsmanoevre van de realiteit van alle dag.


  Maak melding
 7. Hahahaaaaaaaa…..
  ‘Het volk deelt mijn leed’ wil bouta letterlijk zeggen!
  Er is geen energie op bepaalde uren van de dag en het volk begrijpt het,
  ik heb amnestie en het volk begript het,
  mijn dinootje is in jail en het volk begrijpt het…
  Ik, bouta, begrijp het Volk van Suriname niet !!!


  Maak melding
 8. @pokai tongo

  De vraag wie geld betaald aan de advocaten worden bijna dagelijks gesteld door iedereen. Het is bouta die net doet alsof hij geen verantwoording hoeft af te leggen want het gaat toch om zijn zoon hier,
  Geen van de ndpers hebben deze vraag beantwoord en ze zullen het ook nooit doen. Geen van de journalisten hier durven vragen aan bouta te stellen behalve dan van …hoe gaat het…hoe was je reis….

  NEW YORK – De New Yorkse rechter Shira Scheindlin heeft bepaald dat het langverwachte proces tegen de wegens drugshandel en terrorisme aangeklaagde Dino Bouterse op 6 oktober van start gaat. Dit is maandag door de De Volkskrant gemeld. Het is vrijdag aanstaande precies een jaar geleden dat Dino, opgepakt in Panama, voorgeleid werd in New York. In het afgelopen jaar verscheen …

  hij voor het Hooggerechtshof en hoewel hij ‘not guilty’ pleitte tegen de aanklacht, werd bepaald dat hij verder vervolgd wordt. De Amerikanen kennen trouwens zogeheten Trial Courts, rechtbanken in eerste instantie, waarbij er geen jury aan te pas komt.

  Voorts werd in de voorbije maanden door de aanklagers bewijsmateriaal aangedragen, terwijl de verdediging van de presidentszoon bezwaren indienden. Scheindlin nam haar besluit eind juli, maar dat werd nu pas bekend. ‘De selectie van de jury zal de eerste dagen in beslag nemen’, zegt Jose Maria Arrufat Gracia, advocaat van Dino.

  De jury zal voorts niet geconfronteerd worden met onrechtmatig bewijs, daar het bewijsmateriaal wordt gefilterd. De in het geheim opgenomen video’s waarin Dino zegt coke naar de VS te willen sturen, zullen echter ongetwijfeld wel worden vertoond, daar die de kern van het bewijs vormen.

  ‘Als we het geld hebben ontvangen, kunnen we de cocaïne sturen’, zei Bouterse junior in zijn overheidskantoor in Paramaribo. Ook stemde hij in met het toelaten tot Suriname van Hezbollah-strijders, die aanslagen in de VS moesten plegen. Het ziet er tevens naar uit dat via een rogatoire commissie een getuigenverhoor van Dino’s kompaan Edmund Muntslag zal worden uitgevoerd op Trinidad.

  Er zijn overigens maar liefst vier New Yorkse advocaten, van verschillende kantoren, die door president Desiré Bouterse zijn ingehuurd ter voorkoming dat zoonlief levenslang in een Amerikaanse cel verdwijnt. Het aantal advocaten wordt binnen de juridische wereld overigens als een zwakteoffensief beschouwd en ook vraagt men zich in gemoede af of de Staat deze peperdure juristen mede vergoed.

  De in het geheim opgenomen video’s, waarin Dino zegt coke naar de VS te willen sturen, zullen voorts dienen als de kern van de bewijsmateriaal. Op de vraag hoe het Bouterse junior vergaat antwoordt Irwin Kanhai, de advocaat van de familie, al rustend in zijn hangmat: ‘Die maakt het goed, Dino maakt het héél goed.’


  Maak melding
 9. heej, desie, hoe zit het nu met die tram van paramaribo naar onverwacht? hoeveel energie gebruikt die tram? veel! en het chinese ziekenhuis komt natuurlijk met zonnepanelen? of nog een plannetje in de freezer?


  Maak melding
 10. een president die wat langer op school had gezeten had wellicht kunnen overwegen commissies in te stellen om het aircogedrag in de kantoren van de overheid te onderzoeken en daar aanbevelingen over te doen. verder had er ook een commissie ebs in het leven kunnen worden geroepen die de ebs volledig uitpluist en daar aanbevelingen over doet. dat zou ik me kunnen indenken.

  men zal wel denken: wat geeft zij veel commentaar.

  haar probleem is, hoewel desie niet haar president is, schaamt zij zich toch wel voor hem. tenslotte komt zij uit dat land, zij is er geboren, dus wordt zij toch wel met hem geassocieerd. een president die besluit dat de airco’s korter zullen draaien? ik kan er niet bij. volkspresident? help me, anybody, somebody, everybody, please?


  Maak melding
 11. Volgens de Alibux overeenkomst moet er om de vijf jaren een evaluatie plaats vinden over de stroom prijs.De regering weigerde dat terwijl ze ook nog achter is met betalingen aan Suralco.Het verminderen van stroom leveringen was een druk middel om de regering aan tafel te krijgen.Nu gaan ze met hangende poten in overleg en waarschijnlijk in gaan op de prijs verhoging van Suralco.
  Heden zitten we in de grote droge tijd en de kleine regen tijd wordt pas midden december verwacht.Dus niet dat het gaat regenen in november, maar de regering hoopt tegen die tijd haar achterstanden bij Suralco in gelopen te hebben.


  Maak melding
 12. Ik zal blij als een kind zijn als hij na de aanstaande verkiezingen wordt opgepakt en een enkeltje krijgt naar dezelfde “SUITE” waarin zijn zoon Dino verblijft !


  Maak melding
 13. hoe kun je je blij zijn als een kind,,

  een kind kan nooit blij zijn,wanneer hij/zij weet dat zijn land woon omgeving,leef omgeving,zijn toekomst aan vlarden is geslagen ,uitzicht loos is,fiesie loos (geen kwie kwie )z.a. die ronny beweert,maar harde realiteit,parate kennis een toekomst..

  de tijd van deze moordenaar is gaande het eind is al inzicht en is in paniek..

  hij hoopt alleen maar,dat hij het nog enige tijd volhoudt,maar ook dat is begrenst..

  voor beste mantie adviseur abrahams,zou de verkiezingen in het distr. wanica ordenen organiseren op rij zetten om alle kandidaten van dit distr. binnen te halen..

  onder tussen is alles dood gebloedt..


  Maak melding
 14. R!@0,vieze vuile dweil dat je bent doet alsof je in su. woont,daar kennen ze geen uitkering wees blij dat je hier bent en vrij kan lullen of denk jij om het op te nemen voor de paarse troep iets te bereiken als je terug gaat?forget it.ze weten het dat je een rioolrat bent!


  Maak melding
 15. Het lijkt er op dat in Politiek Suriname nog niemand van de TRIAS ENERGETICA gehoord heeft.
  hierbij de korte uitvoering;

  1) beperkt de vraag door slim over verbruik en verbruiksapparatuur etc. na te denken. (spaarlampen etc zie vorige regering). Dit wordt bespoedigd door de echte energieprijs in rekening te brengen.
  2) gebruik duurzame energie (waterkracht/zonne energie/windenergie/restwarmte industrie/afval en biomassa).
  3) indien niet te voorkomen gebruikfossiele energie efficient.

  Door de echte prijzen in rekening te brengen gaan mensen van zelf zuiniger apparaten (airco/ijskast/spaarlampen) kopen en neemt de vraag niet verder toe of wellicht zelfs af.
  Men laat het licht niet meer onnodig branden (met of zonder eigen aggregaat).

  Met een hogere energieprijs worden alternatieve energiebronnen eenvoudiger te realiseren als concurrent van de dure en niet duurzame zware stookolie oplossingen.

  Tot slot wordt het ook rendabel om efficientere opwekkingsapparatuur te kopen zodat per barrel HFO aanzienlijk meer energie opgewekt kan worden.

  Nu als een kip zonder kop achter mogelijkheden aan rennen heeft geen zin. Denk eerst na.


  Maak melding
 16. Dat Bouta kinderachtig, humoristisch en charismatisch is weten we al lang, daar valt best mee te leven, daardoor kun je b.v. soms hartelijk lachen om zijn grollen en grappen en omdat hij sporadisch de poppenkast bezoekt, kunnen we het vaakst genieten van zijn talent als grappenmaker, wanneer hij weer eens een show op de berm geeft, jammer dat hij af en toe ook heel demonische trekjes vertoont, de gevolgen van die demonische trekjes zijn geen kinderspel of grap, ze dompelen de hele samenleving in rouw en bezorgen grote delen van de samenleving decennialang nachtmerries. .


  Maak melding
 17. Deze energiebesparing kan leiden tot een ramp. In Nederland zie je dat wanneer de stroom uitvalt (’s avonds en ’s nachts) er meer kinderen verwekt worden dan anders.
  Dus in april-mei 2015 valt er een geboortegolf te verwachten in Suriname. Meer kinderbijslag, meer gratis ziekenfondsverstrekking enz. daarna.
  De besparing op stroom weegt waarschijnlijk niet op tegen de kosten.


  Maak melding
 18. gladvis,jij moet niet kleppen jo koema kooisie jo laaste plank van die koema kooisie je nike naam zegt het al ,ik heb een bedrijf. wat heb jij ka oso groeng groeng slaaf kansloze daar in nl..je moet blij zijn dat je adem,.舔我的丈夫开车无望 laat het voor jou vertalen..I LOVE SU WOON EN WERK….


  Maak melding
 19. =Het volk wordt weer opnieuw DOM gehouden.

  Als je thuis aankomt en merk dat alles donker is en je helemaal GEEN stroom hebt heeft dit NIETS te maken met bezuinigen.

  -Laat Bouterse al die directeuren van EBS eens goed onderhanden nemen, omdat zij auto’s van 85,000,00 US dollars rijden. Vanwaar komt dat geld????

  =Bakana Tori is van de NDP dus kun je het niet vertrouwen.


  Maak melding
 20. R!@0, je bent een rioolrat!!!!!!! beroven zeker, is dat jou bedrijfje zielig ding laat je nakijken door een goed pastor en zeker niet van je baasje dibrie.


  Maak melding
 21. =NDPérs, misschien dat jullie het nog niet gelezen hebben, maar lees hier wat voor ellende deze regering met zich meebrengt:::::::

  =DOE- parlementariër, Carl Breeveld, zegt te geloven in continuïteit van beleid. “U zal mij daarom zelden hier horen halen en trekken over wat de vorige en de huidige regering gedaan hebben in met name negatieve zin”, merkte het lid dinsdag op in het parlement. Hij vond het nodig deze opmerking te maken, omdat hij geen continuïteit van beleid merkt.

  Zo is er enkele jaren geleden een spaarlampenproject uitgevoerd. De vorige regering had dit project doorgevoerd om het stroomverbruik te verminderen. Echter zegt het lid sinds het aantreden van de huidige regering niets meer over dat project te horen. “We zijn meesters in het opbouwen en afbreken om daarna weer opnieuw te beginnen”, aldus Breeveld.

  Vele landen in Europa maar ook Singapore, Barbados zijn voorbeelden waar continuïteit van beleid wordt toegepast, zegt hij. “Zet goed beleid voort, regeringsoverstijgend, anders zijn we in 2015 nog op precies hetzelfde niveau”.


  Maak melding
 22. @Ira,

  Het volk (zo verdeeld als maar kan) bestaat eigenlijk niet. Wat je hebt is de Haves, the Have-nots and the Have-a-little’s. De eerste groep is tegen alle subsidieplannetjes, de tweede groep is voor alle subsidies en de derde groep is steeds de pineut. De eerste groep weet alles, de tweede groep wil niks weten en de derde groep kan het allemaal niks meer schelen.
  Aangezien groep II en III tezamen een grote meerderheid vormen, kan de huidige regering dus niet stuk.


  Maak melding
 23. R!@0,

  Sedert wanneer heb jij het alleenrecht op Suriname. Volgens mij moet jij je bijdrage nog leveren terwijl ik dit reeds jarenlang heb geleverd. Je was nog niet eens in de zaadzak van je pa, wellicht die je mogelijk niet eens kent, toen ik mijn zweet en kennis neerzette voor Su.
  Jij bent kennelijk in een wieg gelegd om de corruptie nog te ondersteunen en reden waarom jij als omoe snesie in de poepgat kruipt van je weldoener.
  Ik zeg dit aan je “mi na wang snesie toe en na blaka mang kwikie (na Combe mi gro kong) mi daarom mi sabie over sang mi e takie.
  Ik vraag me af of jij ls snesie armoede kent want na tussen armoede mi gro kong.


  Maak melding
 24. 28 aug. 2014

  Beste @Ray,

  Joggi heeft nu de stok in het hoenderhok gegooid !

  Volgens zijn zeggen is het niet de NPS, maar de VHP die de kartrekker wordt bij de a.s. verkiezingen (tegen het collectief van de NDP)

  Eigenlijk zegt Joggi aan Rusland (voorzitter NPS): Schoenmaker houdt u zich bij de leest !!!

  De eerste botsing tussen VHP en NPS is een feit.

  Recente uitspraak van Santokhi: “Mensen stemt u straks met uw hart !! (En dus niet met enige ratio (Srika))
  Spannende tijden voor Suriname.
  Srika


  Maak melding
 25. @Srika

  Paramaribo – “Ik denk dat meneer Gregory Rusland zich vergist als hij vindt dat de verkiezingen van 2015 gaat tussen de NPS en haar partners en de NDP en Co”, zegt VHP-topper Mahinder Jogi . Volgens hem gaat de strijd tussen de NDP en het Mamoetblok, waarvan de VHP de trekker is. “De voorzitter is haast elke dag bezig met zijn verkiezingscampagne. Dit toont duidelijk de groei aan van de VHP en de trekkersrol van de oranje partij,” vindt Jogi.

  Jogi benadrukt dat de NPS niet moet vergeten dat ze bij de afgelopen verkiezingen niet veel zetels heeft binnengehaald. “Ik denk dat de NPS heel hard moet gaan werken in stad en district waar zij traditioneel iets betekende en misschien nog betekent. De partij moet in die gebieden iets proberen binnen te halen en niet doen overkomen alsof zij de trekkersrol vervullen,” meent de VHP-er. Als de NPS naar nieuwe gebieden wil, zullen zij volgens de parlementariër slechts geld verspillen. “Het is niet goed dat de groene partij zich gaat concentreren in gebieden, waar zij nooit een zetel binnen heeft gehaald,” vindt Jogi

  Ik geef Jogi geen ongelijk.
  De VHP maakt elke dag een groei mee met nieuwe leden.
  De NPS doet haar best maar het is een beetje voorbarig van Rusland te zeggen dat de strijd zal gaan tussen de NPS en de NDP..Als de NPS alleen en niet in combinatie verband aan de verkiezingen zal deelnemen zullen zij nooit het gewenste resultaat kunnen bereiken.
  Er is geen conflict gaande tussen de VHP en de NPS ,slechts een verschil van mening en met een beetje dialoog tussen deze 2 partijen die de potentie bezitten met elkaar samen te kunnen werken, is het probleem zo op gelost.Een communicatie stoornis zou ik het liever willen noemen,hey maar dat gebeurd ook wel eens met de beste onder ons. Geen ramp dus.


  Maak melding
 26. We laten ons weer voorliegen door deze Bouterse.
  Ik moet toegeven je met een beetje doordenken om dit te doorzien.
  Deze hele affaire rondom de energie voorziening in Su is gewoon doorgestoken kaart.Zoals vele andere zaken.
  Even een paar feiten op een rij, een greep uit vele :
  – de Suralco heeft in 2013 reeds aangegeven dat zij een ernstig tekort verwachten mbt het waternivo en je doet niets met deze belangrijke informatie?
  – je bouwt extra capaciteit voor de EBS aan de Saramaccastraat maar vergeet en pasant nog de de nodige infrastructuur bij te bouwen om deze extra energie naar de gebruikers te brengen
  – met veel bombarie wordt de nieuwe opwekcapaciteit geopend door deze grappenmaker om twee dagen daarna aan te kondigen dat er problemen zijn met de levering door Suralco

  Paniek in de samenleving: energie te kort, dus load shedding / delen van het verzorgingsgebied zonder electriciteit.
  Grote informatie via het internet over het programma voor het uitschakelen van woonwijken.

  En zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

  Maar nu de clou van het verhaal :

  Hij komt in de DNA toegeven dat er fouten zijn gemaakt maar verbind daar geen consequenties aan voor de verantwoordelijken:
  Hok en de amatuer directie en RVC van de EBS.!!

  Daarnaast doet hij een beroep op de ambtenaren om de airco’s slechts voor een deel van de dag te gebruiken. Je moet gee beroep doen maar de opdracht geven om dat te doen!!

  Dezelfde brenger van de onheils boodschap komt daarna triomfantelijk vertellen dat er toch door de regering een beroep is gadaanop de Suralco en dat extra 20 Mw geleverd zal worden, dus probleem minder groot.
  Daarna dat het beroep op de gemeenschap heeft geresulteerd in een besparing van 100 Mw!!!!!!!! Wat een leugen!! ONMOGELIJK.

  MAW: Volk kijk maar naar mij. Ik heb de problemen weer opgelost.

  De grote redder van SU!

  Vergelijk deze case met het bericht van een paar weken geleden van ameer ali : AOV en KB worden niet verhoogd.
  Daags daarna komt Bouta verklaren dat zulks wel gaat gebeuren. Weer door hem opgelost.

  En zo kun je nog een paar voorbeelden noemen.
  Maar waar het resumerend on gaat:

  Ik Bouta ben de oplosser van alle problemen. Op weg naar de verkiezingen is dit de strategie om stemmen te winnen voor de ndp: kies voor Bouta want hij is de meester problem solver.

  Volk van Su : laat je niet in de maling nemen. Allemaal doorgestoken kaart.

  ps. een kennis van mij is in su op vakantie. Zijn schoonzus komt om half twee bij hem op bezoek.Als hij vraagt of zij niet moet werken tot drie uur is haar antwoord: om twee uur gaan de airco’s uit en dan is het niet uit te houden, dus we gaan maar eerder weg!
  Wie houd nou wie voor de gek!!??!!


  Maak melding
 27. Als ik het antwoord van Bouterse heb gevolgd in de DNA, bekruipen mij twee gedachten:
  1..Hij heeft geen idee waar hij het over heeft, met pauzes met enkele seconden tussen zijn woorden, dus ingegeven door zijn zogenaamde “deskundige adviseurs”.
  2. Hij kent de geschiedenis niet. Was het niet Lodewijk de Veertiende, “die zei: l’État, c’ést.moi! Vertaling voor de ongeletterden op dit forum: De staat, dat ben ik!
  De president kan dus nooit de schuld op anderen schuiven (maar dat is een typische Surinaamse gewoonte. ik merk het op mijn werk zelfs), want hij is de enige verantwoordelijke voor deze chaos. Wat heb ik eraan dat hij nu zijn hand in eigen boezem steekt? Donder dat hele zootje incompetente figuren bij EBS eruit, want reshuffelen is zijn ding, toch? Er lopen in Suriname voldoende capabele mensen rond, die niet aan de bak komen omdat ze niet politiek gelieerd zijn. Dat is het probleem.Hij kan honderd keer zeggen dat hij dit probleem heeft zien aankomen, maar hij heeft er niet op gereageerd. Nu de nood aan de man worden er opeens spijkers met koppen geslagen. Plotseling is Suralco (lees Alcoa) bereid om iets meer energie te leveren. Mensen, we worden allemaal voor de gek gehouden, maar het zijn maar weinigen (de intelligentia) die dat begrijpen.


  Maak melding
 28. Blakka Sneesie,

  Bedoel je met de nodige infrastructuur dat er meer kabels in de grond zouden moeten worden aangelegd? En zouden dat glasvezelkabels moeten zijn?


  Maak melding
 29. @ Smatje,

  Zonder al te technisch te worden een kleine toelichting.
  Om de opgewekte electriciteit bij de verbruikers te krijgen heb je oa nodig: tarnsformatoren, grote schakelaars, beveiligingsapparaten,
  kabels (geen glasvezel ) en nog wat andere elementen.
  Maw: er komt nogal wat bij kijken voor dat de energie bij de eindverbruikers kan worden afgeleverd!!


  Maak melding
 30. @Smatje
  Indien particulieren zonnecellen exploiteren ontstaan de volgende mogelijk heden:

  1) de Zonnecellen produceren meer dan de exploitant gebruikt. Dan gaat het surplus via een slimme schakeling naar het net van EBS en draait de electriciteitsmeter (in principe achter uit).
  2) de Zonnecellen produceren minder dan de exploitant gebruikt of helemaal niet (’s nachts) dan wordt geleverd uit het net van EBS.

  Het probleem is dat het net van EBS en de slimme schakelapparatuur de heftige fluctuaties wel aan moet kunnen. Een paar jaar geleden had Duitsland bijna een blackout omdat het net de heftige verschillen in windenergie niet kon bijhouden. Door gebruik te maken van het Nederlandse net (afvoer extreme overproductie) is de zaak onder controle gebleven.

  Zonne energie kan ideaal zijn voor Suriname mits met verstand toegepast en met voldoende schaal. Het vereist echter wel een Net dat enigszins intelligent is want dan kan men als er veel zonneenergie beschikbaar is (droge tijd) water in het Brokondo meer sparen voor als het donker is of er pieken zijn.

  Het is niet een element dat de oplossing biedt maar de samenhang en vooral een goed transmissienet.


  Maak melding
 31. Maar onze mensen hebben bewezen dat ze begrijpen waar het om gaat”, aldus Bouterse…Tjahh. deze regering heeft het duidelijk niet begrepen anders hadden we deze loadshitting niet. Dus moeten wij weer offers brengen en dan gaan zij vervolgens weer pronken met andermans veren.


  Maak melding
 32. hij is ook zo blij,dat zijn zoon vandaag bekentenis heeft afgelegd en zijn naam nog niet genoemd..

  misschien krijgt hij straf vermindering of niet,maar roger khan moet nog verhoort worden..

  dus spannende tijden komen nog..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES