dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBananenteelt buren geen last voor Suriname

Bananenteelt buren geen last voor Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 aug – Suriname zal last nog concurrentie ondervinden als buurland Frans Guyana zelf bananen gaat produceren. Dit zegt Dayanand Dwarka, vakbondsleider bij Suriname’s enige bananenbedrijf FAI. Met de illegale bananenexport is het wat anders.

Nu leven tientallen Surinamers van het illegaal over de grens brengen van het fruit. Het betreft bananen van FAI die niet geschikt zijn bevonden voor de export naar Europa. Als de Franse kolonie zelf gaat produceren komt de groep in de problemen. “Zij kopen in Suriname bananen die niet voor export geschikt zijn en zetten die vervolgens af in Frans Guyana”, zegt Dwarka tegenover de Ware Tijd. De vraag naar het Surinaamse product zal dus afnemen.

De Fransen willen uiteindelijk exporteren. De grootste markt ligt in Europa en daar is de concurrentie nu al moordend. Suriname ervaart dit al jaren. Het wordt nog erger als de voorkeursbehandeling komt weg te vallen. Die behandeling maakte deel uit van de samenwerking tussen de EU en de ACP-groep van voormalige kolonies. “Andere landen produceren tegen lage kosten en Suriname moet dit ook doen als het wil meespelen. Ook de kwaliteit moet gegarandeerd zijn”, aldus Dwarka.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
 1. Is Frans Guyana van plan een bananenrepubliek te worden? Vreemd dat die Frans Guyanezen bananen importeren. Je hoeft daar slechts een bananenschil weg te gooien en er groeit een bananenplant uit. Blijkbaar is die rekettenindustrie daar slecht voor het milieu.


  Maak melding
 2. @Blanka

  Ik denk dat Frans Guyana grotere plannen hebben . Ze gaan bananen telen en exporteren ook.
  De afgedankte bananen die illegaal door de surinamers te koop aangeboden worden in Frans Guyana die gaan wij moeten opeten.
  Zo erg zal het worden.


  Maak melding
 3. Indien Frans Guyana serieus een groot exorteur van Bananen wil worden, dan zullen spoedig andere gewassen volgen. Daar Suriname alleen maar plannetjes heeft en er geen serieus werk van maakt, zullen de Fransozen Suriname in sneltreinvaart voorbiij streven op tal van gebieden in de land- en tuinbouw.
  Daar Frankrijk in economisch zeer zwaar weer zit gaan zij waarschijnlijk hun werklozen (vooral moslims) stimuleren/verplichten naar Frans Guyana te gaan voor de opbouw van de land- en tuinbouw en veeteelt.
  Zo komt er aan de Oostgrens van Suriname waarschijnlijk een mosliminvasie aan.


  Maak melding
 4. Ik kan het verhaal van de heer Dwarka niet plaatsen.
  Ik heb altijd begrepen, dan de bananenteelt in ons land een kommervol bestaan lijdt.
  Er wordt steen en been geklaagd, omdat Trinidad als grootste bananenexporteur in de Carribic tegen veel betere voorwaarden kan exporteren, dan Suriname, terwijl Suriname een voorkeursbehandeling heeft om naar de EU te kunnen exporteren.
  Als een (Europees) land als Frans Guyana zich ook gaat toeleggen op het exporteren van bananen, kan het niet anders zijn, dan dat heel grote gevolgen heeft voor de Surinaamse bananenexport.
  Ik kan de heer Dwarka dus niet volgen.


  Maak melding
 5. Forummers, odi odi.

  Over Bananen gesproken!

  http://www.smulweb.nl/artikelen/86322/Bananen

  Er staat ons straks heel wat Surinaamse Bananen te wachten.
  Want concurrentie is op dit gebied moordend.

  Maar niet vergeten, dat er heel wat vreemde (poeder) in (sporttassen) worden verstopt tussen de Bananen.

  Is er nog niemand gepakt met een vreemde Banaan op JAP?

  Men kan liever over gaan tot een goede en hogere productie van Bakbanaan.
  http://www.indo-recepten.nl/ingredient/43-bakbanaan.html

  Onze (pero) zou zeggen: Groene of Rijpe Bananen.
  Een onderdeel van zijn Gron Njang


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES