Niet genoeg plek voor oppositie in kiesorgaan

10

PARAMARIBO, 27 aug – De oppositie mag vier vertegenwoordigers aanwijzen in het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB. Niet genoeg, vindt het Nieuw Front. De vier plaatsen moeten gedeeld worden met de politieke partijen Doe, Bep en Pertajajah Luhur.

Het komt dus op één zetel neer voor de vier. Het Nieuw Front alleen bestaat uit vier politieke partijen. Minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken heeft per brief gevraagd dat de plaatsen worden ingevuld. Nieuw Front-partner VHP is het sowieso niet eens met het aantal zetels.“Dit kan niet”, zegt VHP-ondervoorziter Mahinder Rathipa tegenover de Ware Tijd. Hij vraagt zich ook af of de oppositie erin slaagt gezamenlijke kandidaten voor te dragen.

Het OKB houdt toezicht op het verloop van de algemene verkiezingen. Ook de kiezerslijsten worden door dit orgaan gecontroleerd. De zittingsperiode van de laatste bezetting is verlopen. Daarom moeten ook de politieke partijen weer kandidaten voordragen. Volgens de regering moet het nieuwe team nog in augustus geïnstalleerd zijn. Rathipal vindt het niet haalbaar.

10 REACTIES

 1. “De oppositie mag vier vertegenwoordigers aanwijzen in het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB. Niet genoeg, vindt het Nieuw Front. De vier plaatsen moeten gedeeld worden met de politieke partijen Doe, Bep en Pertajajah Luhur.”

  VHP is hier niet mee ens, nu snap ik het niet meer. Front is toch een combinatie, dus hoeven ze maar 1 persoon aan te wijzen, 1 naar BEP, 1 naar DOE en 1 naar PL.

  “Dit kan niet”, zegt VHP-ondervoorziter Mahinder Rathipa tegenover de Ware Tijd. Hij vraagt zich ook af of de oppositie erin slaagt gezamenlijke kandidaten voor te dragen.”

  tot zover de front combinatie, VHP na al die jaren samenwerking dus niet als men erin slaagt gezamenlijke kandidaten voor te dragen.

  Als Hyena’s vertrouwen ze elkaar niet en gunnen ze elkaar het daglicht dus ook niet.


  Maak melding

 2. @Afu Ede

  Maar ik denk dat je hersencellen al zijn vervallen. Bij jou komen ze met een expiration date ! Je kop draait op reserve hersencellen,als je die hebt tenminste.Of je hebt een kop zonderhersen cellen ,of hersencellen maar dan zonder een kop!
  Zo kennen wij je, hoor Afu Ede.


  Maak melding

 3. De huidige NDP- combinatie is wat het aantal zetels betreft net zo sterk als NF-plus ( BEP, KTPI, PL), Doe heeft 1 zetel.

  Op grond daarvan zou het realistisch zijn gelet op de krachtsverhoudingen rechtvaardig zijn dat NF-plus niet vier vertegenwoordigers, maar 5-vertegenwoordigers in het Onafhankelijk Kiesbueau krijgt. Dus nog een vertegenwoordiger bij voor huidige NF – plus en één minder voor de huidige NDP.
  De verhouding van vertegenwoordigers/sters: 6 : 5

  Hierin zou nog verandering kunnen komen als NS ook voor de oppositie kiest.

  In wezen moet Doe niet tot de oppositie gerekend worden, omdat Doe vlees noch vis is. Ze horen niet bij de coalitie en helemaal niet tot de oppositie.
  Aangezien ze wel in de DNA zijn en 1 plaats toegewezen krijgen, moet de verhouding huidige NDP: huidige NF-plus: Doe zijn, 5: 5: 1.

  Aangezien de verkiezingen in Suriname altijd eerlijk en correct zijn verlopen zou deze verhouding daarom het beste zijn.


  Maak melding

 4. Ik ben het helemaal met Dre eens.
  Dit soort bureaus moet niet politiek bemenst worden, maar door onafhankelijken.
  Dat gebeurt in bijna de hele wereld behalve in ons land.
  De benaming Onafhankelijk Kiesbureau is een lacher van de bovenste plank, hoezo onafhankelijk ?
  In dat opzicht is de tijd in Suriname sinds 1975 stil blijven staan.


  Maak melding

 5. De OKB moet echt onafhankelijk zijn en niet door politici of politieke partijen bemand worden. Een door de rechter benoemde voorzitter, geassisteerd door 2 assistenten (ook door de rechter benoemd) moeten dit orgaan leiden, opdat onpartijdigheid in acht wordt genomen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.