Energiecrisis Suriname iets minder erg

51

PARAMARIBO, 27 aug – De energiecrisis lijkt iets minder erg na het debat in het parlement. De oppositie mocht het hart luchten en president Desiré Bouterse deed het boetekleed aan. Belangrijker was de mededeling van het staatshoofd dat Suralco toch wat meer elektriciteit kan leveren.

Waar het bauxietbedrijf aanvankelijk dertig megawatt minder zou leveren, is dit verbeterd. Er zal nu ‘maar’ tien megawatt minder aan de overheid worden verkocht. Hoewel de regering al ruim een halve dag op de hoogte was, is dit niet meteen wereldkundig gemaakt. “We hebben een gesprek gehad met het bedrijf en afgesproken was om de mededeling pas te doen nadat alles op papier was gesteld”, zei Bouterse in het parlement.

Het betekent niet dat de crisis voorbij is. Het zal nog zeker twee maanden knijpen en persen blijven. “We moeten gezamenlijk bekijken hoe we uit de crisis kunnen raken”, aldus Bouterse. Energiebedrijf EBS zal de thermische opwekking verhogen. Oude opwekkingsmotoren krijgen een reparatiebeurt en moeten over vier weken al in gebruik zijn. Dat moet het tekort nog meer omlaag brengen. De oppositie had kritiek op zowel het politieke beleid als het management bij EBS.

51 REACTIES

 1. Als je naar de als kinderen schreeuwende en liegende fronters had geluisterd leek het alsof de wereld was vergaan.

  Deze front idioten zullen alles aangrijpen om politiek te scoren. Dat deze normloze bovenbende steeds door de mand valt met hun gelieg deert ze natuurlijk niet.

  Als een in verval geraakte oude hyena’s likken ze hun bloederige snuit na weer een mislukte aanval en nu zitten ze in hun normloze donker gat te loeren naar een volgende prooi.

  Het volk van Suriname zal deze straathonden voor hun verraderlijk gedrag nogmaals afstraffen.


  Maak melding

 2. Suriname moet net als sommige andere slimmere landen, zonnepanelen stimuleren, waar de overtollige opgewekte stroom geleverd kan worden aan het stroomnet….

  Ik heb laatst nog geinformeerd, ernaar maar helaas is de ontwikkeling of bereidheid ervoor niet aanwezig in suriname…

  Als alle rijke mensen van Suriname 2000 dollar aan zonnepanelen op zijn erf installeerd is er overdag geen stroomprobleem meer in SU, ook hebben ze gratis stroom en mischien krijgen ze wat geld ervoor terug. In een paar jaren heb je je investering al terug verdient.

  De affobaka stuwmeer hoeft dan alleen savonds maar te draaien…


  Maak melding

 3. Direkt na de verkiezingen van 2015 moeten de energie en waterprijzen geevalueerd worden en zullen dus verhoogd moeten worden.

  Surinamers betalen veels te weinig voor water en licht.

  Het is deze daadkrachtige regering afgeraden nu deze maatregelen te nemen, de front hyena’s zouden moord en brand schreeuwen dat het volk pienaart en het volk ophitsen. Zo zijn ze en zo zullen ze blijven, landsbelang zegt ze niets, ze zullen alles aan doen om in het machtscentrum te komen, een bekende slogan van de fronter als ze verwijzen naar het machtscentrum is “na drape a njang a meki”.


  Maak melding

 4. Afu Sensie, wat bazel je man. Jullie paarse klaplopers hebben de economie en de infra structuur van Suriname naar de mallemoer geholpen. Zgn investeerders bleven al weg maar mijden ze su met een grote boog. Jullie addergebroed hebben su tot op het bot uitgeknepen. Stelletje beesten


  Maak melding

 5. @ Afu Sensie

  Straathonden zijn die massamoordenaars onder ons volk die trachten uit de bak te blijven met nep-amnestie-wetjes !

  Een NEP-Sranangmang is DINO die ons land voor een hoop dollars wil VERKOPEN aan terreurgroep Hezbollah !

  Hou je liever bezig met de politieke aarbeving die aanstaande is door de getuigenis van maffiaman Roger Khan in het proces tegen DINO !

  PS : Slachtoffers van het falende energiebeleid van Desi zijn de kleine man en de ondernemingen in Sranang. Dus NDP kom op met je MEGAprijsverhogingen van de energieprijzen !


  Maak melding

 6. @Afu EDE

  MARS lees hier bouta fan no1,

  Bouterse is bang voor de politieke consequenties van het TapaJai Project.’ Het DA91-Assembleelid Winston Jessurun komt tot deze conclusie wanneer hij nader bekijkt dat het TapaJai Hydro Project, waarover zoveel tamtam is gemaakt, door president Desi Bouterse ineens van de tafel werd geveegd.

  Het afgelopen jaar heeft de president persoonlijk aan het parlement medegedeeld dat dit waterkrachtproject niet wordt uitgevoerd, terwijl Staatsolie-directeur Marc Waaldijk had gesteld dat het project rond 2015 een feit moest zijn. De reden waarom het project is stopgezet, is nog steeds een raadsel, aldus bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 26 augustus 2014.

  Het TapaJai Hydro Project zou ervoor zorgen, dat water wordt onttrokken uit de Tapanahonrrivier en de Jaikreek om het Brokopondo stuwmeer te voorzien van extra water. De Nieuw Front-regering had gedurende 2005 en 2010 dit project opgenomen in haar Meerjaren Ontwikkelingsproject, maar later bleek dat de oppositie toentertijd flink politiek had gescoord met dit project. Zo werd aan de bewoners aan de benedenloop van de Tapanahonirivier voorgehouden, dat zij over weinig water in de rivier zouden beschikken en dat deze op gezette tijden zelfs droog zou komen liggen.

  Jessurun vindt het absurd, dat er bij voorbaat precedenten worden geschept en bewoners ertoe zijn bewogen het project te torpederen. Maar dit blijkt een politiek steekspel te zijn, zo schrijft de krant.

  De politicus legt er de nadruk op, dat de belangen van dit ‘handjevol’ bewoners gewogen moet worden ten opzichte van het algemeen belang, dat vooral het land ten goede zal komen. Het Tapajai Project betreft een middellange termijn investering. Vooral gelet op de huidige situatie, waarbij de samenleving wordt gefrustreerd door de loadshedding-maatregel die uitgevoerd wordt door de EBS.

  Ook is het zo dat tientallen jaren geleden bij het aanleggen van het Brokopondo stuwmeer dorpen ontruimd moesten worden. Dit is bewoners van Brokopondo bijgebleven. Weer een soortgelijke remigratie zou tot opstand van de bewoners kunnen leiden. Maar, Jessurun zegt hierbij met klem dat de bewoners goed geïnformeerd en begeleid moeten worden alvorens te starten met het project. Volgens de politicus is dit project wel haalbaar.

  Het gebied in Brokopondo dat onder water zal komen te liggen, betreft een areaal ter grootte van een kanaal en geen stuwmeer. ‘Dus het gaat om een veel kleiner gebied.’ Hier zou eventueel een stuwdam opgezet kunnen worden voor extra energie. ‘Maar ja, dit project wordt politiek gebruikt en misbruikt.’
  August 26, 2014


  Maak melding

 7. koos de jong jij ongemanierde front varken, je woordkeus en reacties zijn typische front reacties, jullie soort missen elke menselijke waardigheid.
  Je bent vergelijkbaar met een stukje stront die op water drijft, ergo een stukje stront die al rottingsverschijnselen vertoond.


  Maak melding

 8. Afu Sensie
  wie zwetst en liegt er. Hoe kan het dat er plotseling nu wel genoeg water is. Welke fantast heeft een reuzen plasje gedaan in het Blommensteijn meer.

  Wie zwetst er over overmacht terwijl en een waterstand die maar liefst 2,4 meter lager is dan nu normaal.

  Er zijn slechts 2 mogelijkheden,
  1) het lage waterstand verhaal klopt niet en er was iets anders aan de hand (rekening niet betaald, chantage door Suralco, of kapotte generatoren).
  2) de lage waterstand klopt wel en men gaat de voorraad nog verder uitdiepen en nog grotere risico’s lopen.

  feit is dat de President zelf aangeeft dat er slecht gemanaged is en dat de regering een jaar geleden reeds gewaarschuwd was en geen maatregelen genomen heeft.
  De President heeft ook duidelijk gemaakt (iets wat de oppositie al langer melde) dat er gefaald is in het aansluiten van uitbreidingen en opwaarderingen.

  De wijze waarop de President hier zijn verantwoordelijkheid niet ontgaat is te prijzen. Het verhaal dat hij verteld is niet transparant en niet correct.
  Of hij wordt misleidt of hij is niet capabel on in te zien wat er feitelijk gebeurt.
  Het laatste is een wereldwijd bekend fenomeen rond om leiders die geen tegenspraak dulden waardoor hun omgeving slechts rapporteert wat wenselijk geacht wordt.

  U kent wellicht het verhaal van de kleren van de keizer die door zijn gezelschap zo geprezen werden terwijl deze in zijn nakie rondliep.

  Niet de oppositie liegt maar de mensen van EBS en de minister van NH laten de President veel onzin vertellen.


  Maak melding

 9. Het is moedeloos met die ezels hier, Ezeltje jojo vraagt “Hoe kan het dat er plotseling nu wel genoeg water is” , jojo als het veel regent komt er meer water bij, je weet wel genoeg plasjes.

  ray copieert een stuk en wat lees ik “Bouterse is bang voor de politieke consequenties van het TapaJai Project.’ Het DA91-Assembleelid Winston Jessurun”

  Ja lees goed Jessurun, wat in het stukje zal wel op waarheid berusten, niets en nogmaals niets. Maar ray als zwakbegaafde slikt die onzin als zoetekoek, wij weldenkenden weten beter.

  Srafu jij bent als koos de jong, een drol, geen reactie waard dus.
  We verwachten ook niets zinnigs van jullie soort.


  Maak melding

 10. @Afu ede,bouta schoothondje

  Het is niemand van het Nieuw Front die met een international strafblad rondloopt !
  Kijk maar naar je baasje die is de enige lijder met Amnestie ,is veroordeeld overal voor drugs en wapenzaken.is tevens landbverrader no1,is een couppleger de enige soort in Suriname,en gelukkig maar.,Staat nog aan top op de lijst van Serial killer no 1 en niemand die graag zou durven het record van 15 moorden die op naam staan van je baasje ,te verbreken.
  Is vriendje met al de communisten in de wereld,veroorzaakt broederoorlog,al zijn nog in leven zijnde partners in crime zijn ministers,ambassadeurs zonder een cv te overleggen welja hun cv zou toch eenmaal blank staan want anders dan coupplegers ,moordenaars en landverraders zou er toch niks erop staan.Een diploma hebben zeniet zelfs niet van de lagere school en dat geld voor je baasje ook.Is ook bevriend met R.Khan die gevangen zit ijn Amerika . Thanks meneer Santokhi.
  Okay nu gaan we bij dinootje,
  Is zo zeker dat hij NOOOOOIT meer terug komt.God waakt over ons dus.
  Hij zit gevangen voor wapen en drugsmokkel,
  heeft ook international een strafblad op zijn naam staan.
  Hij wilde connecties aangaan met de Hezbollah en een paar duizend importeren naar Suriname,maar ALLAH waakt over ons.
  Naait trouwens als een konijn heeft 14 kinderen bij verschillende vrouwtjes.
  Hallo Afu ede je baasje komt terug van zijn vakantie uit het binnenland ,weet niks af van de energie crisis, maar zegt alles is goed,a la sanie boeng, en wat doen de ndp ja knikkers…ja ze zeggen in koor…Ja baas….ja baas…alles is goed omdat jij het zegt.


  Maak melding

 11. @Afu Sensie

  “Het is deze daadkrachtige regering afgeraden nu deze maatregelen te nemen, de front hyena’s zouden moord en brand schreeuwen dat het volk pienaart en het volk ophitsen.”

  Denk je, dat de bevolking uit net zulke domme mensen als jij bestaat? Het volk redeneert, dat de energieprijzen vanwege de verkiezingen niet door de huidige regering verhoogd worden, maar als zij eenmaal in het zadel zit, dat wel zal gebeuren. Dus geven we de paarse klootzakken het mandaat niet om alsnog de energieprijzen te verhogen.

  Denk eens goed na, alvorens je onzin neerschrijft, want daarmee maak je je belachelijk.


  Maak melding

 12. @Afu Ede
  Natuurlijk ga ik berichtne copie en paste voor je doen.Je slaat bepaalde berichten opzettelijk over dus dan moet ik je toch bewegen om ook die berichten die een bitter smaak bij je achterlaten ,te doen lezen?!
  En jij denkt dat wij bouta je AMNESTIE LIJDER moeten geloven?!


  Maak melding

 13. Paulus de boskabouter, jij bent typisch een front mammoet, een fossiel dus, jullie fronters leven nog in een verre verleden.

  EEn groot deel van het Surinaams volk is zich inmiddels van bewust dat ze zelf voor hun ontwikkeling moeten gaan betalen, niets is gratis.
  Daarom gaan ze weer op MC stemmen, die is tenminste eerlijk en transparant, alleen jullie ezels zullen op die fronters blijven stemmen die het landsbelang nooit voor ogen hebben gehad.

  lees maar vandaag in de krant

  1. Breeveld wil tolheffing bij Wijdenboschbrug

  2. President Bouterse rept niet over tariefverhoging stroom
  27/08/2014 08:01 – Redactie dWT Online

  President Desi Bouterse dinsdag in De Nationale Assemblee.

  PARAMARIBO – President Desi Bouterse heeft dinsdag in het parlement tijdens zijn toespraak over de huidige energiecrisis geen woord gerept over het verhogen van de tarieven van de EBS. Er werden hierover slechts enkele opmerkingen gemaakt door parlementariërs, in combinatie met voorstellen om de minder draagkrachtigen te subsidiëren.

  “Het probleem is niet dat er onvoldoende stroom is, maar dat de EBS een structureel tekort aan geld heeft om de lijnen aan te leggen van de energiecentrales naar huishoudens en bedrijven. Dat komt omdat opeenvolgende regeringen de tarieven laag hebben gehouden waardoor het bedrijf onvoldoende verdient”, benadrukt Henk Naarendorp, voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). “Totaal geen verrassing”, zegt Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa) over het feit dat de president niets over de stroomprijzen heeft gezegd. “Geen enkele president zal nu komen met tariefverhoging uit vrees dat hij de verkiezingen over enkele maanden zal verliezen”, voegt hij eraan toe.

  Wat lezen we vandaag in de krant van front, geen enkele oplossing.


  Maak melding

 14. er moet uit alle hoeken en gaten geld bijeen geschraapt worden om Suralco te kunnen betalen….want dat is nl het probleem. Dit paarse rovershol en dievengilde betaalt zijn leveranciers niet. En met een inmiddels leeggeroofde staatskas wordt het alsmaar lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar de paarse rioolratten zoals afu sensie verkopen straks hun ziel en zaligheid weer aan een veroordeelde drugscrimineel en meervoudig moordenaar, in ruil voor een smartphone.


  Maak melding

 15. @Afu Ede

  Sinds wanneer krijgen de opposistie leden de gelegenheid om hun zegje te doen in Het DNA gebouw?
  Ze worden letterlijk afgesnauwd door reus heks Simon en kleine heks wijdenbosch.En als de oppsitieleden willen praten met je baasje dan vlucht hij naar het binneland en of 1 of ander caricom ,unasur of acp land.Want antwoorden op vragen heft hij eenmaal niet.Dus dan maar lekker in een hangmat slapen in het binnenland. Pas wanneer hij weet dat de kwestie een beetje gesust is komt hij terug leest voor uit een blaadje en doet alsof er niks mis is met Suriname. Boi hij moest het geweten hebben dat hij de oorzaak is van alleellende in Suriname!


  Maak melding

 16. gekke ray zegt

  “Sinds wanneer krijgen de opposistie leden de gelegenheid om hun zegje te doen in Het DNA gebouw?”

  Nooit. Omdat je zo gek als een deur bent ray snap je het niet, dus bij deze. De oppositie hoort niet in de DNA thuis maar in een varkensstal, deze gasten hebben niets zinnigs of opbouwend te zeggen. Als Suriname een volwassen democratie zou zijn zou die hele oppositie nu in het gevang zitten, voor verschillende criminele activiteiten van zwendel, belastingontduiking, drugshandel, roof, grondroof, moord tot heling.

  Om eerlijk te zijn als burger van Suriname zou ik ook niet naar bijv. een santokie, randjietsingh of jogi willen luisteren, draaideurcriminelen hebben niet zoveel te vertellen anders dan leugens.


  Maak melding

 17. afu sensi gelul = halfbakken gelul. hij wordt er niet wijzer van en wij ook niet.

  het nos journaal neemt een kiek op “ons” in suriname. je hóórt de gevraagde vertwijfeling achter: airco’s op overheidskantoren zullen minder draaien, gezet tegenover: hele stadsdelen worden donkergelegd.

  ?


  Maak melding

 18. Suriname verkeert nu in een energiecrisis. Wat zou de oplossing hiervan kunnen zijn?

  1). spoedvoorbereidingen treffen om het Tapajai Project alsnog te implementeren.
  2). spoedoverleg met Suralco.
  3). de onderdelen van de extra turbines zo snel mogelijk laten invliegen om deze noodsituatie op te lossen
  4). als het energieprobleem is opgelost, alsnog het energietarief naar rato verhogen en de bevolking in SU hierop voorbereiden
  5). continu onderhoud van de energiecentrale blijven plegen

  Welke oplossingen kunnen jullie zeikerds bedenken?


  Maak melding

 19. Dre = stom gelul

  “het nos journaal neemt een kiek op “ons” in suriname.”

  Dat jullie anno 2014 nogsteeds iets aantrekken van wat men in Nederland van ons vind, jullie soort zijn en zullen altijd minderwaardige wezens blijven.


  Maak melding

 20. Het lijkt de site van afu sensi wel. Kijk dat je jou mening geeft ala het is een site die democratie hoog in het vaandel heeft.
  Maar dat je geen verstand hebt van zaken ook dat wordt geaccepteerd.
  Maar dat je wilt in de ruimte (waar geen grenzen zijn) zit te raaskallen is niet te snappen.
  Er is plaats voor een ieder op deze site maar wees eens eerlijk tegenover je zelf en niet als een zuchtende hond die genoeg heeft aan een afu sensi. Want zelfs dat gun ik je niet.


  Maak melding

 21. @Afu ede

  jij zegt;
  ‘Om eerlijk te zijn als burger van Suriname zou ik ook niet naar bijv. een santokie, randjietsingh of jogi willen luisteren, draaideurcriminelen hebben niet zoveel te vertellen anders dan leugens’.

  Geen wonder dat je baasje telkens verdwijnt als deze oppositieleden vragen beginnen te stellen want de waarheid die deze leden naar voren brengen maakt het moeilijk voor je baasje zich te bevinden in het DNA gebouw.

  Ps een copie en paste bericht voor je hier,

  DNA-lid Mahinder Jogi heeft gisteren na de toespraak van president Desi Bouterse duidelijk in het parlement aangegeven dat hij het niet eens is met de stelling van het staatshoofd. Volgens de VHP`er zou de president niet moeten spreken over een overmachtsituatie, maar over menselijk falen. Jogi gaf achteraf in gesprek met Dagblad Suriname aan dat de regering vanaf 2011 al wist dat er veranderingen opkomst waren. Daarnaast wist zij al in 2013 dat het waterpeil bij het stuwmeer zou dalen. Echter heeft zij nagelaten om de nodige voorzieningen te treffen en schuift zij nu de schuld op de voorgaande regeringen. ‘Wanneer wordt nagelaten om de 20 megawatt energie van Staatsolie te transporteren en te distribueren; wanneer mismanagement wordt gevoerd bij de NV EBS en wanneer jouw leiderschap in het geding is, heeft dit alles te maken met menselijk falen’, benadrukt de volksvertegenwoordiger. Dit is de reden waarom Jogi vind dat de regering haar mensen bij de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) de laan uit moet sturen.
  Volgens de parlementariër moest de regering rekening hebben gehouden met de informatie die reeds vanaf 2011 aanwezig was. Hierdoor zou zij voorzieningen hebben getroffen door distributie- en transmissielijnen aan te leggen om het opgewekte vermogen van Staatsolie te kunnen distribueren. Hij verwees naar zes oude generatoren van Staatsolie, die gemakkelijk in orde konden worden gemaakt, waardoor wij nu meer energie ter beschikking zouden hebben. Volgens Jogi was het te verwachten dat de president de schuld op de vorige regering zou schuiven. Echter vindt hij niet dat wij als samenleving hiervan gediend zijn. ‘Vanaf de periode dat deze regering is aangetreden, is er continu een probleem met de NV EBS. Dit is ook herhaaldelijk in het parlement aangekaart, maar het schijnt dat de regering doof is. Het staatshoofd moet orde op zaken stellen en durven een schoon schip te houden bij de NV EBS, wat het grootse kankergezwel is’, aldus Jogi.

  Volgens Jogi wil de president geen risico nemen, vooral gezien het feit dat de verkiezingen van 2015 dichtbij zijn. Dit is waarom het Tapajay-project om politieke redenen niet verder is uitgevoerd. Hij kan dus niet begrijpen waarom het staatshoofd dan praat over hydro-energie als mogelijke oplossing, terwijl het Tapajay-project stop wordt gezet. Bij dit project heeft Staatsolie reeds US$ 6 miljoen geïnvesteerd. ‘Door het project stop te zetten, is er dan sprake van verspilling van geld. Iets dan een puur karakteristiek is van deze regering.’ Bij de Brokopondo-overeenkomst van 1958 is aangegeven dat, indien in de toekomst meer energie nodig zou zijn, de omleiding van de Jaykreek en de Tapanahony een oplossing zou bieden om meer energie op te wekken. Hierdoor zou 106 megawatt energie opgewekt kunnen worden. In drie fasen zou het Tapajay-project ongeveer US$ 1 miljard kosten en zou 300 megawatt energie opgewekt kunnen worden. Dit zou volgens de volksvertegenwoordiger meer dan genoeg zijn om de gehele goudsector en de samenleving van energie te voorzien. ‘Echter kiest de president om naar het binnenland te gaan en met zijn mensen in hangmatten te slapen.’ Bij het dit project zou zeker het dorp Palumeu onder water lopen. Jogi wil natuurlijk niet dat deze mensen onder water moeten lopen, maar er moet toch uiteindelijk een keuze gemaakt worden. Een mogelijke oplossing zou zijn om deze 250 mensen naar een ander plaats te verhuizen en beter te huisvesten. Wanneer wordt gezegd dat door een omlegging van het water er minder water zou zijn in de Jaykreek en de omliggende rivieren en hierdoor het varen en bevaren van het water moeilijk zou zijn, is er ook een oplossing uitgezocht. Er zou een 180 km lang weg langs de rivieren worden aangelegd, zodat de mensen Paramaribo gemakkelijker zouden kunnen bereiken. Over het stopzetten van dit project, hoopt Jogi een duidelijk antwoord van het staatshoofd te krijgen.

  De verhoging van de huidige energietarieven, zoals door de coalitie is voorgesteld, zou een mogelijke oplossing bieden, maar zou volgens de parlementariër een heel slechte oplossing zijn. Dit, omdat de verhoging ook gevolgen gaat hebben naar andere sectoren. Verwachtbaar is dat de brandstofprijzen verhoogd zullen worden. Dit zal op zich direct gevolgen hebben voor de productiesector. Jogi is juist voorstander van het op de juiste manier inzetten van de mogelijkheden die Suriname nu ter beschikking heft,

  Wedden dat je baasje weer afwezig zal zijn om het beantwoorden van vragen gesteld door Jogi te, vermijden?!


  Maak melding

 22. @Afu Sensie, jouw simplistische gedachte om een verhoging van de tarieven eenzijdig bij de burger neer te leggen raakt kant nog wal. Er is hier sprake van slecht politiek beleid en mismanagement bij de energieleveranciers.

  Laat deze regering en Bouterse maar in haar eigen vlees snijden.

  1) Deze regering is wel in staat dure gepantserde Cadillacs aan te schaffen, Carifesta feestjes te organiseren, kantoren te pimpen met schilderijen en krachtige computers, snoepreisjes voor div. bewindslieden te arrangeren, ambassades te openen in nietszeggende landen etc etc. Koos zegt fin. saneren die hap en daar waar het kan de boedel verkopen.

  2) En dan heb ik het niet eens over de corruptie praktijken van een zekere Ramon Abrahams, Gopi, Sew Atjon, Martinus Sastroredjo, Ginmardo Kromosoeto, Jim Hok EN NOG VEEL MEER OM OP TE NOEMEN !!! Het zijn allemaal dieven. Hoezo rekening bij de burger neerleggen? Laat Bouterse maar incasseren bij zijn corrupte vrienden. Het gaat miljoenen SRD’s.

  3) Kabinet Bouterse heeft nooit een fatsoenlijke begroting gepresenteerd. Waarom zou de bevolking Bouterse blind vertrouwen. Als je toch om een offer van de bevolking vraagt dan ook transparantie van alle dossiers. God mag weten hoeveel lijken in de kast liggen.

  4) Schijnt dat Bouterse een echte socialist is, dan is een inkomensverbinding aan gaan met de toch al arme bevolking geen probleem toch, Afu Sensie ?

  Heb je net een paar alternatieven aangereikt waardoor een verhoging van de tarieven niet nodig is. Heeft Bouterse de ballen om schoonschip te maken en let wel, de man heeft een sociaal contract afgesloten met de bevolking. Daar stond niets in over een verhoging van de tarieven. Wederom volksverlakkerij.

  Afu Sensie jouw paarse bolwerk staat op instorten en in suriname weten ze dat ook. De echte game gaat pas beginnen als het proces van Dino Bouterse van start gaat. En Afu Sensie we hebben jullie in de gaten en houden in jullie ook in gaten. Zodra die moment komt rekenen we af met jullie paarse geteisem. Let wel op een democratische manier.


  Maak melding

 23. Afu Sensie
  heeft u enig idee hoe lang het duurt in een stuwmeer voor dat je het effect van heel veel regen merkt. Op uw slimme reactie zoek dan direct een en ander op. In Suriname valt per jaar 2.200 mm regen.
  Nu wordt het Brokopondo meer gevoed vanuit een heel groot gebied echter het duurt even voor dat het er is.
  Om het te kort dat uw president aangaf (2.4 meter) om aan te zuiveren zou er boven het Brokopondo meer de afgelopen dagen een regenbui geweest moeten zijn die in een paar dagen meer dan 1 jaar aan regen geproduceerde.
  Bij zoveel regen spoelt heel Suriname weg.
  Wellicht doet de hele regering haar plajes in het Blommensteijn meer.

  Denk aub na voor u wat schrijft. Ik zoek vaak eerst iets op. Daarnaast heb ik naast de Brokopondo stuwdam ook die in Asoewan en Ita puy mogen bezoeken en heb ik een idee waar over ik het heb.


  Maak melding

 24. Smatje
  Ik ben het helemaal met u eens dat de oplossing ligt in goed management van het stuwmeer en daarvoor zijn goede afspraken met Suralco nodig. Indien mogelijk (betaalbaar) overnemen of overname afdwingen.

  De kortste klap is natuurlijk Staatsolie online brengen en een goed netwerk management opzetten.

  Als voorbeeld:
  Tussen Nederland en Noorwegen ligt een kabel die indien Nederland te weinig stroom heeft Waterkracht uit Noorwegen importeerd en indien Nederland te veel stroom heeft (je kunt een centrale niet met een knopje uit doen) exporteert deze stroom naar Noorwegen. Waterkracht kun je namelijk wel makelijk regelen. Je doet de waterschuif een beetje meer open of dicht. Als Nederland exporteert spaart Noorwegen water in haar stuwmeren.
  Hierdoor spaart Nederland een hele forse centrale uit ($ 4 miljard).

  De boodschap is dus goed nadenken over het probleem,
  1) eerst besparen (bv licht uit in OCER niet alleen kostbaar maar ook vereerd signaal naar het volk).
  2) prijs verhogen voor grote verspillers (niet de kleine man of vrouw). Dan wordt het immers interessant energie besparende keuzen te maken.
  3) instandhouden van een strategische reserve door oudere aggregaten beschikbaar te houden voor korte inzet. (kunnen ook bij voorbeeld noodstroom aggregaten zijn bij raffinaderij en ziekenhuizen die bijspringen bij calamiteiten). Je gebruikt eerst de meeste efficiente systemen en daarna de oudere en minder efficiente (is planning en onderhoud).
  4) een echte loadshedding optie waarin op basis van echte prioriteiten afgeschakeld wordt en niet habsnap.

  Kort gezegd het begint met goed nadenken, plannen en daarna managen. Daarvoor heb je andere mensen nodig dan die er nu op de kritische stoelen zitten. Het begint dus met het invliegen van echte deskundigen en het vervangen van politiek gefaciliteerde amateurs.

  Ik ben het niet eens met je met betrekking tot Tapajay. Tapajay was bedoeld om de onvolkomen heden van Brokopondo op te lossen en is daardoor een heel erg inefficient investering. In de regentijd werken de generatoren in de tapanahoni en jaikreek etc en in de droge tijd werken de extra generatoren in Brokopondo. Ofwel de generatoren hebben slechts een benuttingsgraad van minder dan 50%. Daarnaast wordt er weer een enorm stuk natuur onderwater gezet (gezien het geringe hoogte verschil veel meer dan elders in de wereld). Natuur en leefgebied (250 km2) die vernietigd wordt zonder ook te weten welke bodemschatten daar nog kunnen liggen.
  Ook moet er vanwege het enorme gebied heel veel infrastructuur aangelegd worden (wegen en powerline). Die wegen zijn leuk voor het binnenland (een paar auto’s per dag) maar moeten ook onderhouden worden anders kan men bij storingen deze niet oplossen zonder eerst een Sykorski heavylift helicopter in te moeten vliegen.

  Door het voorgaande lopen de kosten qua investering enorm op en is een rendabele exploitatie, omdat het water dat in het Blomensteijnmeer komt van cadeau gegeven wordt aan Suralco, tot 2032 niet mogelijk. Er moeten dus eerst goede afspraken met Suralco gemaakt worden voor men gebegint. Achteraf is niet verstandig.

  Tot slot: Tapajay lijkt een soort toverwoord. morgen beslissen over een paar maanden stroom. Alleen de ESIA (enviromental social impact assesement) duurt enige jaren waarna het ontwerp en realisatie eerder 10 jaar dan 5 jaar zal vergen. Om te beginnen zal men de locaties bereikbaar moeten maken voor mens,materieel en materiaal. Het ontsluiten van een goudmijn is dan een kleinigheid.

  Beste Smatje:
  De werkelijkheid is weerbarstig. Het is simpeler en directer de behoefte te reduceren met betere GEDRAG en betere APPARATUUR (spaarlampen en al dat gedoe).
  Micro waterkracht (vortex) in het binnenland en efficiente zonnecellen in het dichter bevolkte deel van het land kunnen helpen. Echter verwacht er niet te veel van omdat Suriname een relatief korte dag heeft en er dus pakweg 12 uur per dag geen zonne energie is. Dus alleen daar waar overdag meer stroom nodig is dan ’s avonds.


  Maak melding

 25. hoeveel airco’s? hoeveel energie? hoeveel overheidskantoren? wie kan die berekening opzetten? als wij nou die ambtenaren naar huis sturen c.q. het ambtenaren apparaat verkleinen, kunnen wij dan die energie gebruiken om mee te produceren?

  beste desie, je valt door de mand. had wat langer op school gebleven of had jezelf schriftelijk bijgeschoold.


  Maak melding

 26. Beste Jojo,

  Bedankt voor je bijdrage. Fijn dat je in termen van een oplossing denkt. Dat doet me goed. Ben zelf namelijk ook oplossingsgericht en meer van het ‘niet lullen maar poetsen’- principe. Was eigenlijk de optie van zonnepanelen op grote schaal in te voeren in Suriname, vergeten te noemen in mijn rijtje. Heb dat wel eerder in een andere topic genoemd.

  Maar Jojo, zoals je schrijft is de werkelijkheid weerbarstig. Dat kan ik alleen maar beamen. Wat ik echter niet begrijp is hoe het eigenlijk mogelijk is dat vorige week nog een extra energiecentrale in gebruik is genomen die 35 Mw tot 60 Mw aan energie zou moeten opleveren, en dat een week later zowel de oude als de nieuwe energiecentrale onvoldoende energie zouden leveren met als gevolg tientallen stroomonderbrekingen. Hoe kan dat eigenlijk? Er zijn diverse scenario’s te bedenken. Je zou bijna denken dat er meer aan de hand is en dat dit riekt naar politieke sabotage. Ik hoop dat het niet zo is, maar er zijn veel politieke tegenstanders (lees: o.a. de oppositie, de maffia) die SU liever naar de klote helpen om de huidige regering schaakmat te zetten c.q. uit te schakelen, dan dat diezelfde politieke tegenstanders SU vooruit zien gaan. Daartoe wordt alles uit de kast getrokken om de kiezers in de door hen gewenste richting te duwen. Waartoe jaloezie en haat allemaal kunnen leiden. Maar ik denk liever niet aan dit scenario, alhoewel ik me realiseer dat in SU alles mogelijk is.


  Maak melding

 27. Met zo,n kleinschalige industrie, en een handje vol mensen in dit land, en dan nog een energie probleem hebben in 2014, dat geeft al aan hoe het hier rijlt en zeilt in dit land.als je al die analyses van die paarse rotzooi moet aan horen in de assemblee, begrijp je hoe het komt, dat ze een enrgieprobleem hebben, want hun visie is die van een analfabeet.


  Maak melding

 28. JoJo, We kunnen de mooiste plannen verzinnen om de energie behoefte op peil te houden echter als de verkeerde mensen aan de knoppen zitten dan is het dweilen met de kraan open.

  Incompetente bestuurders moeten plaatsmaken voor competente bestuurders en wat mij betreft doen we dat top down. Dat sommige lui vast geroest zitten op hun pluche mag geen showstopper zijn.


  Maak melding

 29. Er is een oplossing voor dit probleem:als Amzad Abdoen,Theo Vishnudat en Missiekaba nou naar het stuwmeer gaan en al hun slijm in het stuwmeer deponeren ,dan zal het meer binnen enkele dagen reeds vol zijn!


  Maak melding

 30. Bouterse zit in een wurggreep door zijn stoere- en machogedrag.’ Zo typeert de politica Harriet Ramdien (VHP) vandaag, woensdag 27 augustus 2014, in het Dagblad Suriname, de situatie vandaag de dag in het land. Ze vond het ‘heel zielig’ gisteren om naar president Desi Bouterse te moeten luisteren.

  ‘Het is toch belachelijk, je bent de hoogste man in het land, maar jijzelf weet niet wanneer de stroomvoorziening genormaliseerd is. Deze president heeft te vaak getoond, dat hij lak heeft aan het volk.’ Er waren al jaren terug signalen naar hem gestuurd dat de energieopwekking teruggebracht zou worden. ‘Maar hij heeft zijn stoere- en machogedrag getoond door niets te doen. Dan komt hij aan het volk verkopen dat het gaat om een overmachtssituatie. Wel, het volk is beslist niet dom om hem te geloven. Het volk weet dat hij klinkklare onzin heeft uitgekraaid in het parlement.’

  Ramdien vindt het triest, dat de president een beschuldigende vinger wijst aan het adres van de vorige regering. ‘Hij doet alsof de vorige regering dit probleem heeft gecreëerd.’ Zij benadrukt dat gedurende het vorige bewind er geen sprake was van een energiecrisis. ‘De president moet niet terugkijken, het schijnt alsof hij vergeet dat hij al vier jaren aanzit als president.’

  De politica windt er geen doekjes om en zegt dat zij als eerste de minister van Natuurlijke Hulpbronnen de laan uit zou sturen indien zij regeerverantwoordelijkheid zou hebben. ‘Hij is er ook debet aan. Dan komt de president in het parlement zitten jengelen alsof de vorige regering dit probleem heeft gecreëerd.’

  Het verbaast Ramdien ook, dat het TapaJai Project, waarover de president in het prille begin zo enthousiast was, gewoon van de ene op de andere dag dor hem werd afgeblazen. ‘Weer dat stoere- en machogedrag van hem, hij komt een dag uit het binnenland en de volgende dag geeft hij aan het parlement mee dat het project niet doorgaat, zonder aan te geven wat de onderliggende oorzaken zijn.’

  De politica wijst erop dat niet vergeten moet worden dat de energiecrisis die al geruime tijd heerst in het land, zal zorg dragen voor een economische crisis. ‘En het slechte, populistische en ondoordachte beleid van deze regering is er de oorzaak van.’
  August 27, 2014


  Maak melding

 31. Smatje
  “Wat ik echter niet begrijp is hoe het eigenlijk mogelijk is dat vorige week nog een extra energiecentrale in gebruik is genomen die 35 Mw tot 60 Mw aan energie zou moeten opleveren, en dat een week later zowel de oude als de nieuwe energiecentrale onvoldoende energie zouden leveren met als gevolg tientallen stroomonderbrekingen”

  Het antwoord is vrij eenvoudig:
  1) De feiten niet kennen op basis van de actualiteit. Een goede crisis is zo vervelend nog niet (het leidt af) van andere narigheid.
  2) Slecht management en (wellicht bewust) verkeerd interpreteren van de gegevens (waterstand/staat van onderhoud/niet weten hoe de vork in de steel zit).
  3) Vergeten dat de nieuwe opwekkingsgeneratoren geen uitbreiding zijn maar een vervanging met een beetje extra capaciteit.
  4) Vergeten dat er onderhoud nodig is. Brokopondo heeft veel overcapaciteit maar wordt ook nagenoeg niet onderhouden. Suriname heeft schijnbaar weinig grip op Suralco

  zoals Koos de Jong stelt je kunt goede plannen hebben of goede installaties beheren als de verkeerde mensen (competenties en politiek gefaciliteerde amateurs) gebeurt er niets tot weinig.
  Wij hebben het aan de lijve ondervonden toen wij 2 jaar geleden Suriname in staat stelden vrijwel gratis 100 megawatt duurzame capaciteit te ontwikkelen op basis van Biomassa. De president heeft de minister verzocht een en ander te onderzoeken. Het antwoord moet nog komen.


  Maak melding

 32. Jojo,

  Begrepen – er moet nog veel werk verzet worden om deze energiecrisis op korte termijn op te lossen. Laten we hopen op een constructieve oplossing dat op de lange termijn ten goede zal komen aan Suriname. En de optie bio-energie is lang geen slecht idee.


  Maak melding

 33. @Afu Sensie

  Het is ziekelijk te denken dat personen die commentaar geven op het Srananggebeuren aanhangers zijn van het front.

  Treur niet jouw deskundige TOP heeft oplossingen in gang gezet :

  Prof Abrahamkadabra heeft onderhands onderdelen en kabels besteld ! Er was spoed geboden, dus inschrijvingsregels tellen niet. Via via is een kabelbedrijf in het witte Holland benaderd.
  (net zoals de Centrale Bank v Sur via via met een crimineel muntersbedrijf bij Amsterdam Sloterdijk zaken ging doen)

  Ook aan de Chinezen is gedacht, want die geven ons landje Krediet ! China kan binnen een week 100.000 halve fietsen leveren met speciale dynamo’s, waarbij de Sranangmangs gewoon door stevig te blijven trappen, hun eigen energie
  kunnen opwekken !

  Verzoek aan de bevolking is ook de koelkasten uit te schakelen, omdat die door het MEGA-beleid toch al LEEG zijn !


  Maak melding

 34. Er zal van deze energiecrisis weer geld verdiend worden door de NDP-inkopers/DDB & de gangsters bij aanschaf van machines, die energie moeten opwekken, enz. Alles gebeurt onderhands en niet door middel van openbare aanbesteding en inschrijvingen. Zie de brandweer, zie EBS, enz.

  Triest om van de nood van het land en de bevolking misbruik te maken en je eigen zakken nog meer vol te proppen met inkomsten van het land en volk.

  Zie de directie van EBS die allerlei voorzieningen hebben en ondernemingen. Zie hoe de brandweer haar materialen aanschaf.

  Hoe is dit toch mogelijk.

  Vuile criminelen, zijn het bij de EBS, Brandweer, DDB & the gangsters. Deze gasten moeten voor hun leven worden opgesloten.


  Maak melding

 35. Deze regering zit er nu 4 jaar.
  Ik ben politiek neutraal en vind, dat je niet het Front de schuld kunt geven van de problemen. die nu zijn ontstaan.
  Deze regering regeert en wist al in 2013, dat er in 2014 een energiecrisis aan zat te komen.
  Alle waarschuwingen van Suralco zijn in de wind geslagen.
  Dat was een geweldige inschattingsfout en Bouta heeft dat ook ruiterlijk toegegeven.
  Verder ben ik van mening, dat het management van EBS zo snel mogelijk moet vertrekken, want daar ligt het begin van alle ellende.
  Je krijgt dit soort problemen als je niet mensen op basis van kwaliteit, maar op basis van politieke kleur op belangrijke posities plaatst.
  En aan alle anti Front posters: in alle culturele lagen van onze bevolking heb je buitengewoon intelligente mensen, dus ook bij het Front.
  Dat is helaas vaak onvoldoende voor belangrijke posities in dit land.
  In Suriname heb je meer aan een goede kennis, dan aan kennis.


  Maak melding

 36. We kunnen als oplossing de regering, het kabinet van de president en de poppenkast van tante Jenny opstoken in een nieuw op te zetten thermische centrale, we hebben de komende honderd jaar zeker geen gebrek aan brandhout.


  Maak melding

 37. @pagaal: dus je bedoelt de rijken doen de investering, zodat de niet-zo-rijken met gemak van de ebs blijven genieten en ’s avonds iedereen ebs? lijkt mij sowieso geen slecht idee om in suriname zo een zonnepaneel te hebben (zonnepanelen, desnoods). een investering en op langere termijn een besparing lijkt het mij zeker.

  maar stel dat dit doorgerekend naar de overheid komt, dan moeten zij het niet, wordt je ervan beschuldigd dat je slimmer dan de president wilt zijn.. ha ha


  Maak melding

 38. koos de jong vs @afu sensie:beter kon het niet,ga zo door misschien komt er een dag dat deze waardeloze paarse idioten het een keer begrijpen.als een ezel driekwart van zijn leven gepasseerd is begrijpt hij heel misschien wat stop of hoooo is! maar dan is het te laat en neemt het zo mee naar graf.


  Maak melding

 39. Zonne-energie door middel van zonnepanelen opwekken is inderdaad een deel van de oplossing van het energieprobleem waarmee SU momenteel te kampen heeft. De investering in zonnepanelen betaalt zichzelf op de lange termijn weer terug. Mee eens met Paagal.


  Maak melding

 40. als je energie wilt besparen,,begin bij het begin..

  alle ebs wroko mang/oemas allen voor stroom laten betalen.

  en een flinke bedrag dan ook,want ze hebben alle voorzieningen,die zelfs een bedrijf niet heeft..

  in de tawajarie weg lelydorp,heeft een ebs wroko mang een uit gebrijdt las construcktie werkplaats, met uit gebrijdt verlichting op het erf vele vele air coos die dag en nacht branden.

  deze meneer betaald geen moer aan electra..

  en zo zijn er velen ins sme die geen bal betalen..

  de vele vele directeuren,staf medewerkers,commissarissen,beleids medewerkers, de tientallen autos die voor al deze mensen beschikbaar zijn..

  begin deze figuren te ontslaan al deze goederen in te trekken en bespaar vele miljoenen srds..

  alle faciliteiten moeten ingevordert worden..vergeet de telefoons niet ook niet van de binnen/buiten vrouwen..


  Maak melding

 41. Zonne-energie is geen oplossing op de lange duur. Reden? De zonnestormen gaan toenemen en alles wat op electronica werkt verstoren. Zonuitbarsingen kunnen zo krachtig worden dat zelfs zonnecellen beschadigd kunnen worden. Ja, een huis met veel zonnepanelen op het dak kan zelfs in brand vliegen. De temperatuur op aarde kan danig verstoord raken en enorme rukwinden kunnen hiervan het gevolg zijn. Daarom lijkt het plaatsen van windmolens een betere oplossing, hoewel het meer onderhoudsgevoelig en dus kostbaarder is en milieustorend is.
  De mens heeft zichzelf in een rampsituatie geplaatst door overafhankelijk te zijn geworden van electriciteit. Daarom zijn de binnenlandbewoners van iedereen het beste af omdat ze nog leren leven met de middelen die de natuur hen direct verschaft zonder ze eerst te hoeven omzetten. Maar deze binnenlanders zijn zo ondankbaar voor hun onafhankelijkheid doordat ze alleen maar dromen over een stadsachtig leven. Hun motto is: wat niet is moet nog komen, wat is moet weg.


  Maak melding

 42. Ik kan er geen touw meer aan vastknopen.
  Eerst dreigde er een energietekort van 30 Megawatt.
  Er paar dagen later was dat al verhoogd naar 50 Megawatt.
  Vanmorgen las ik in de krant, dat door de bezuinigingen op energie door de bedrijven en huishoudens er eigenlijk helemaal geen sprake meer is van een tekort.
  Begrijpt u het, begrijp ik het.
  Een dag bezuinigen op energie door de bedrijven, de overheid en de huishoudens hebben het tekort tot bijna nul gereduceerd.
  Ik heb tijdens mijn studie ook natuurkunde in mijn pakket gehad, maar wat de Surinamers nu wordt verkocht, is absolute onzin.
  Of de aannames waren volstrekt verkeerd of er wordt ons een doekje voor het bloeden voorgehouden.


  Maak melding

 43. Ik heb toch aardig wat reakties teweeg gebracht.

  Maar als de EBS of de Surinaamse overheid het inderdaad aantrekkelijker zou maken om als particulier Zonnepanelen aan te schaffen en overtollige stroom via de stroommeter te leveren aan het net, dan zouden we voor een groot gedeelde van dit probleem af zijn ja…

  Ik wil niet zeggen dat dit de enige oplossing is, maar alle beetjes helpen…

  In NL bijvoorbeeld kon je gesubsidieerd zonnepanelen aanschaffen en overtollig stroom leveren aan het net via een grid converter. Bij een eindafrekening krijg je dus een lagere rekening.

  Suriname heeft een goeie band met China, de goedkoopste producent van zonnepanlen. Ik adviseer de heren van de politiek en de EBS om hier iets mee te doen…

  https://www.energievergelijk.nl/energievergelijker/india-bouwt-grootste-zonnepanelenpark-ter-wereld


  Maak melding

 44. Afu Sensie,

  Ik ben eigenlijk van mening, dat jou de toegang tot dit forum moet worden geweigerd.
  Het enige, dat je kunt, is schelden en tieren op de mensen van het Front.
  Iedere inhoudelijke bijdrge aan een artikel op dit forum is jou vreemd.
  Ik zou je willen adviseren om een eigen website te openen als je dat tenminste kunt.
  Dan kun je zoveel mogelijk kankeren en schelden op het Front, maar hoeven wij die nonsens berichten van jou niet meer te lezen.
  Dit is overigens ook de laatste keer, dat ik reageer op een posting van jou, want types als jij horen niet thuis op dit forum is mijn oprechte mening.


  Maak melding

 45. Ik las ergens dat ze de koeien kunstmatig willen insemineren. Ze kunnen de direktie en RvC bij de EBS gebruiken hiervoor. Voor meer schijnen ze onbruikbaar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.