Padieboeren willen af van brandstofheffing

11

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 26 aug – Padieboeren willen een eind aan de brandstofheffing of government take. “De heffing is moordend”, riepen protesterende boeren bij het districtscommissariaat in Nieuw Nickerie. Ze willen meer.

Elke boer zou het geld terug moeten krijgen dat hij over de laatste vier jaar betaalde aan government take. Het geld zou de verliezen moeten helpen goed maken die nu worden geleden. Tegenvallende opkoopprijzen zouden hen aan de financiële rand hebben geschoven. Minister Andy Rusland van Financien heeft intussen laten weten dat afschaffen van de heffing is uitgesloten. Ook een terugbetaling is niet mogelijk.

Het geld dat via de heffing binnen komt is nodig voor sociale uitgaven en de ziekenzorg. De boeren staan erop dat ze worden gecompenseerd, omdat ze het anders niet halen. Ook zullen andere maatregelen getroffen moeten worden om de kosten te verlagen. In een petitie aan de regering wordt zo snel mogelijk antwoord gevraagd.

11 REACTIES

 1. mijn reactie is niet opgenomen. reden om het nogmaals te schrijven.
  Boeren toch. Als je geslagen wordt moet je terugslaan. Hoe?
  Richt een coöperatieve vereniging op die de padie gaat pellen en de rijst voor jullie verkoopt of exporteert tegen (hopelijk) een veel gunstigere prijs dan die 45 cent per kilo als de tussenhandel wordt uitgeschakeld. Dit hebben jullie te danken aan die klootzak van een ex-militair die, als voorzitter van landbouworganisaties,alles kapot heeft gemaakt. Grote probleem van de Surinamers en daar maken anderen misbruik van is dat Surinamers zich niet willen verenigen.
  Dus Surinamers in het algemeen en de boeren in het bijzonder: het wordt nu echt tijd om je te gaan verenigen en samen te werken. Of je dit leuk vindt of niet. Je wordt gedwongen door de economische omstandigheden.


  Maak melding

 2. Hebben de Paddieboeren nog steeds niet gehoord van de Free market Enterprise? In tijden waarop het goed ging propten zij hun zakken vol met geld, en nu willen ze gemeenschapsgeld voor hu ondernemingen. Nee niet doen! Ze moeten leren om efficiënt en innovatief te ondernemen zodat ze hun positie op de internationale afzetmarkt kunnen handhaven en uitbouwen. Een gezonde economische bedrijfsvoering is niet gebaat met overheidssubsidies.


  Maak melding

 3. @Abaisa

  Maar mensen die NIET werken moeten wel ij de dorpjes SUBSIDIES ontvangen ?
  Deze boeren die dragen ook belasting af,moeten zij niet gestimuleerd worden door de overheid? Met hun belasting gelden reist bouta naar de Caricom,unasur e Acp landen om de haverklap voor de lol,kan het geld di hij vermorst niet liever gebruikt wodren om de padie sector een injectie te geven?
  Denk jij dat padie verbouwen ook vaunt je hang,mat lkan gebeuren?Heb jij ooit een padie boer ontmoet,heb jij ooit een rijstveld gezien?
  Hoeveel brandstof vemorsen de ndp methun daelijkse plezier reisjes?
  Voor degenen die wel werken en een push nodig hebben shreeuw je NEEEE, maar degenen die niets uitvoeren en subsidies ntvangen ben ij wel snel om te zegen..Hoera,hoera…


  Maak melding

 4. @Abaisa
  Heb je dan niet gemerkt dat onze vee sector is uitgestorven omdat subsidies wegbleef. Zie je dan niet dat heden schaamteloos een koe aan boeren worden geven die gedoneerd wordt uit andere derde wereld landen?
  Alleen is het wel een hele raadsel hoe 1 koe een kalfje gaat produceren maar dat moeten wij de’wijze’ mannen zoals jou vragen!
  In de ark van NOACH had je 1 paar van alles hierdoor konden ze zich vermenigvuldigen.
  Zo je baasje is getogen naar het binnenland omdat hij daar ontwikkeling wil brengen. Hahahaaaaaaa…in de stad waar de economie van Suriname stoelt,tast men in het duister. Landbouw en veteelt is uitgestorven. Men werkt in de stad om een lapje grond te kopen…en kijk je baasje gaat ontwikkeling brengen in het binneland waar HET WIEL nog uitgevinden moet worden.Al de subsidies die de binnenland bewoners ontvangen ,ontvangen zij dankzij ONS.Het komt niet uit de zak van bouta.Sjeesjes het is ook even raar waarom anderen gratis grond krijgen als belonging voor occupatie en de rest van ons geld moeten betalen coor wen stuk grond.


  Maak melding

 5. Zijn deze rijstboeren uit Su. niet samen met de Guyanese boeren reeds geruime tijd op de Europese markt?

  Volgens mij wel.

  Golden Sun. Premium Long Grain Rice (Surinam – Guyana)

  B.v. een verpakking van 4,5 kg.
  Voor € 4, 49 bij Lidl & Aldi.
  Lidl Stiftung & Co. KG


  Maak melding

 6. ik begrijp die boeren in sme niet,,vooral die hindoestaanse boer..,,letterlijk dan wel..

  jullie klagen al je leven lang over de prijs – belijdt ,maakt g.v.d. een coöp.een soort vereniging ga toch samen werken voer een collectief belijdt en bepaal samen een prijs wat jou product waard is..
  verkoop je goederen als collctief en niet lullen als individueel..

  blijf niet lullen over subsidie dure olie pas je prijs aan bij de kosten..

  ga samen naar de bank en leg het voor,dat de wereld markt prijs voor de kosten buiten sme ver beneden de drie % is.

  in nederland b.v. is de bank hypotheek voor huizen ver benden 3 % en je kunt krijgen hoeveel je wilt..

  ik heb zelf mijn overwaarde huis verhoogt en het vrij komende geld geinvesteerd in sme..

  jullie moeten die banken tot orde roepen desnoods boycot je ze,ze kunnen toch niks doen..


  Maak melding

 7. Paddieboeren, niet zeuren jongens. Jullie moeten niet af willen van de brandstofheffing, maar van de kaf van die paddie. Daar ligt jullie belang.
  Bovendien, als je te weinig krijgt, verkoop het dan niet! Pel die paddie zelf, leg een enorme rijstvoorraad aan en verkoop die rijst rechtstreeks aan de Surinamer tegen een winstmakende prijs, wat ook nog goedkoper zal zijn dan de winkelprijs en dus ook goed zal zijn voor de consument.
  Hou niet je hand open, maar je ogen en geest!


  Maak melding

 8. Een boer klaagt altijd, dus ook een padieboer.
  Dat het al een tijdje niet goed gaat, na jaren van voorspoed, behoort tot het ondernemersricico van iedere (paddie)boer.
  In de vette jaren hadden ze geld kunnen reserveren voor magere jaren, maar dat is blijkbaar niet gebeurd.
  Eigen schuld, dikke bult.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.