woensdag, april 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameBouterse betreurt late reactie op energietekort

Bouterse betreurt late reactie op energietekort

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 aug – President Desiré Bouterse heeft in het parlement toegegeven dat laat is gereageerd op dreigende energietekorten. “Wanneer we vanaf juni 2013 bericht krijgen dat er een dreiging op komst, hadden we op onze qui vive moeten zijn. Dit is achtergebleven.”

Er is niet genoeg gedaan om de crisis te voorkomen. “Mogelijk vanwege de drukte om meer energie op te wekken. We hebben als regering hieruit geleerd, we betreuren het.”, zei Bouterse. Toch heeft de regering er de afgelopen jaren ‘alles aan gedaan’ om de stroomvoorziening te garanderen. Dit zei president Desiré Bouterse in het parlement. De steeds groeiende behoefte is zoveel mogelijk tegemoet gekomen. De groei is per jaar ongeveer acht procent.

Er zou niets nieuws onder de zon zijn. “We zijn als samenleving niet onbekend met de blackouts en rantsoeneringen om huishouding draaiend te houden. De regering heeft een inhaalslag moeten plegen. We kunnen veel verzetten, misschien zelfs bergen, maar we kunnen niet alles. Met nog wat tijd om het energievermogen te transporteren, hadden we geen last van het tekort. We hebben duidelijk te maken met een overmachtsituatie”, aldus Bouterse.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

38 REACTIES
 1. Bla bla bla verhaal, wetende dat mensen een zeer kort geheugen hebben en over een week het weer over wat anders hebben. Geen enkele woord over het doel van de binnenlandse trip.


  Maak melding
 2. “Wanneer we vanaf juni 2013 bericht krijgen dat er een dreiging op komst, hadden we op onze qui vive moeten zijn. Dit is achtergebleven.”

  Er is niet genoeg gedaan om de crisis te voorkomen. “Mogelijk vanwege de drukte om meer energie op te wekken. We hebben als regering hieruit geleerd, we betreuren het.”, zei Bouterse

  Neen hoor wij hadden een andere prioriteitenlijst namelijk eerst
  – Amnestie regelen
  – Dino uit de wind houden en zijn verdediging regelen
  – Rechterhand uit de wind houden en een positie geven als raadsadviseur
  – Teveel bezig zijn met de ex directeur van EBS het hand boven het hoofd houden.
  – Teveel de bonoemangs bezoek prioriteit geven om eigen hachje veilig proberen te stellen.
  Pas hierna kwam de DNA aan de beurt met alle gevolgen van dien.


  Maak melding
 3. Heel mooi dat de regering haar hand in eigen boezem stopt.
  Van fouten kunnen we leren. Een structurele aanpak zal wel soelaas bieden aangezien de regering volop bezig is om samen met de partners het toekomstige energie vraagstuk op te lossen.


  Maak melding
 4. Bouterse…je hebt niks geleerd…maar domweg gefaald…
  moet jij je een week lang verstoppen voor de buitenwereld om met zo een slap lulverhaal te komen. infantiel fossiel dat je bent.


  Maak melding
 5. “Van fouten kunnen we leren”.

  @Abaisa,

  Van hoeveel fouten? Deze regering stapelt fout op fout en leert geen ene pepernoot.
  De bedoeling is dat een regering de beste experts van het land raadpleegt en dan een plan opzet en uitvoert. Dat doet men te weinig immers experts die een andere politieke voorkeur hebben worden genegeerd. Dus moddert men maar wat aan. Bovendien heb je een president nodig die zijn kabinet achter de broeken aanzit om haast te maken met de uitvoer van projecten op een efficiente manier. Ik kan niet zeggen dat men van de huidige president veel inspiratie krijgt daarvoor.
  Dus gaan de fouten zich blijven opstapelen de komende tijd, vrees ik.


  Maak melding
 6. bouta mie mang met alle respect wat je daar zegt .je geeft ten minste eerlijk toe wat er gaande is .no spang wij respecteren en waarderen het ook .
  kraktie nanga joe wroko .


  Maak melding
 7. @pero,

  Het zegt genoeg dat je zo tolerant bent, respect en waardering hebt voor basale fouten van de NDP en de NDP leider. Zou je het ook gewaardeerd hebben indien Rusland van de NPS deze fouten had gemaakt? Uit jouw postings maak ik uit van niet. Dus jij meet duidelijk met 2 maten. Maar dat wist iedereen al lang. Alleen jij nog niet.


  Maak melding
 8. Zit al een week in het donker te wachten op een krachtige politieke statement over de energie crisis (crisisteam samenstellen, oplossingsmodellen bedenken, veiligheid burgers garanderen, etc. etc.) waarbij zelfs de haren van elke wereldleider kaarsrecht zouden gaan staan, maar helaas: het blijft tot nu toe bij 4 uurtjes minder airco verbruik bij overheidskantoren ( zal toch niet gebeuren) en mensen met veel airco’s in huis meer laten betalen (zal ook niet gebeuren) en een goedkope boete kleed aan doen ( hiervan hebben ze genoeg op voorraad). Weet niet wat er mooi hieraan is en of ze nog een schouder klopje verdienen.


  Maak melding
 9. Airco’s overheidskantoren slechts vier uren per dag aan.
  26/08/2014 (Bron-dwtonline.com)

  Alle overheidskantoren moeten op instructie van de regering bezuinigen op hun energieverbruik.
  Dat zal gebeuren door de airco’s alleen tussen tien uur ‘s morgens en twee uur ’s middags te laten draaien.

  Dat deelde president Desi Bouterse dinsdag mee bij de parlementsvergadering over het energievraagstuk.

  Dan worden de (zeven) (7) even Landsdienaren straks ook nog trager.
  Ze doen al niet veel, dan komt er ook nog een (airco) onderbreking.
  Dus het publiek wordt straks ook nog extra de dupe van deze (airco) onderbreking van die luie Landsdienaren.

  Ook in DNA zal er enorm worden bezuinigd met het energieverbruik.
  Voorlopig mogen de (airco’s) in DNA ook niet worden gebruikt

  Dit zal dan ook een reden zijn om helemaal niet aanwezig te zijn voor het verlenen van quorum.

  Samen met de oppositie gaan wij aan een Bewustwordingscampagne in het gehele land beginnen over dit energie vraagstuk. Aldus DADA & Co.

  Alsof het Su. volk al niet Bewust is van het doen en laten van DADA & Co.


  Maak melding
 10. Dat het er in de droge periode in het jaar minder water in het Blommensteijnstuwmeer is, is een feit.

  Ofschoon de droge periode voor de deur staat of is, regent het momenteel heel veel in Suriname, ook in het stuwmeer. Volgens het nieuws dat radio Apintie heden met een ondernemer heeft gehad die in en om het stuwmeer actief is, regent het heel veel in het stuwmeer en is kan het waterpijl niet de oorzaak zijn dat er minder turbines operationeel zijn.

  Op grond van wat deze ondernemer zegt, zou het toch goed zijn of journalisten, dna-leden ea mini ster Jim Hok van NH, de direcite van EBS ea het vuur na(der) aan de schenen legt van wat er precies aan de hand is.

  Waterpijl? ligt het daarna, ja of nee? Nee. Wat is dan de oorzaak?
  Waarom wordt het volk, bedrijfsleven niet juist geinformeerd? De schade is voor de economie, (bedrijfs)huishouding enorm.

  De oorzaak/oorzaken moeten glashelder zijn en daarvoor moeten gepaste maatregelen genomen worden. Wie zijn of haar werk niet naar behoren heeft gedaan moet bedankt worden. Duiker van de EBS moet flink aan de tand gevoeld worden.

  Er moet een daad gesteld worden. Ook als Alcoa/Suralco een vuil spel speelt, zullen die moeten vertrekken.

  Het Surinaamse volk heeft recht op het juiste antwoordt en de dienaren van het volk moeten daar zorg voor dragen.
  Wie zijn billen brand, moet op de blaren zitten.


  Maak melding
 11. natuurlijk gaat hij laat reageren nadat hij kort geleden officieel heeft gehoord dat de grote zoon van suriname eindelijk voor de rechter moet verschijnen in amerika,alle toiletten in paramaribo tot nickerie lopen over. brongbere maakt overuren soso loes bere ik herken dit alleen poep ik niet zo veel, maar de paarse groep met name dibrie en zijn groep en vooral die tengere advocaat en grote bek dhoe-kie oplichter de grootste kwaad van de familie schijt alleen maar daal.
  men had verwachte vrijspraak voor de grote spookzoon voor terrorisme maar niet gelukt. amerika is amerika en geen suriname waar alles mogelijk is,lijkenpikkers.


  Maak melding
 12. Laten we hopen dat het energieprobleem spoedig wordt opgelost. Zojuist mijn ouders en grootouders gesproken: ze hebben gelukkig geen last van veelvuldige stroomonderbrekingen. Gelukkig maar. Hopelijk zullen de huishoudens en ondernemers die hiervan nadelige gevolgen ondervinden, spoedig een oplossing tegemoet zien van EBS. Hier valt het stroom sporadisch uit, maar neemt niet weg dat het vervelend is en zeer onhandig, vooral als je dat bijna iedere week meemaakt. Ik leef dan ook mee met jullie daar die veel last ondervinden van het veelvuldig ontbreken / uitvallen van electriciteit in Paramaribo.


  Maak melding
 13. Dit is geen overmacht. Van overmacht is sprake wanneer onverwachte dingen gebeuren (met nadruk op onverwacht), die vervelende gevolgen kunnen hebben.
  De energiecrisis was al lang geleden voorspeld. Wat men niet gedaan heeft is actie ondernemen om erger te voorkomen.
  Mensen voorspellen al jaren dat het zeewater met zeker 5 meter zal stijgen door de opwarming van de aarde. Suriname heeft nog steeds geen actie ondernomen om vervelende gevolgen te voorkomen.. Straks gaan ze bij calamiteiten ook vertellen dat er sprake was van een overmachtssituatie. Zo kan ik het dus ook.


  Maak melding
 14. “Wanneer we vanaf juni 2013 bericht krijgen dat er een dreiging op komst, hadden we op onze qui vive moeten zijn. Dit is achtergebleven.”

  “…We hebben duidelijk te maken met een overmachtsituatie”.

  Deze man is duidelijk in tegenspraak met zichzelf. Eerst zegt hij, dat de regering op haar qui vive had moeten zijn en een paar regels verder heeft hij het over een overmachtsituatie. Alleen bij stommelingen gaan deze twee zaken samen.


  Maak melding
 15. sjit, dus ik hoor maanden geleden dat er nu echt stront aan de knikker is, ga ik in de DNA huilen en daarna lekker naar WK in Brasil, want ja, ik zeg geen nee tegen Dilma. en dan een heleboel andere leuke dingen, zoals met generaal alcazar naar buiten (generaal alcazar is mevrouw bouterse, vind ik leuk en passend bij haar). en daarna clarence lintje geven, en natuurlijk nog poepen en daarna mea culpa, mea culpa, door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn grote schuld… dit alles zal al in de pijplijn, je had er al een oplossing voor moeten vinden/zoeken. dus nu 4 uurtjes minder airco?


  Maak melding
 16. prachtig dat @Smatje hier ook in duikt. ze heeft nog niet zo veel achtergrond, maar dat komt nog. ze is nog heel jong. (anders zou ze geen @Smatje heten, namelijk).


  Maak melding
 17. Beste Pero, Milton, Milton Fleur, Sabidieri, Rob G, Paraman en Co.
  Zelfs u eigen voorman bevestigd wanbeleid (al noemt hij het wat anders).
  Als je meer dan een jaar geleden gewaarschuwd bent is het geen overmacht als je geen ander “symbool” plan hebt dan wat minder kantoor airco’s in te zetten.

  De president geeft toe dat men wat dichter op de zaak had moeten zitten en wat beter had moeten plannen met het aansluiten van de nieuw gerealiseerde capaciteit. Beste NDPers heeft u voorman nu niet duidelijk aangegeven dat het besturen van het land wat anders is dan het besturen van een SUV.
  Uw voorman heeft duidelijk gemaakt dat hij 2 weken geleden uitspraken gedaan heeft die de volgende dagen in duigen vielen omdat zijn regering geen idee heeft wat het wel of niet doet. EBS heeft minimaal de nieuwe opwekkingseenheden van Staatsolie nog niet aangesloten.

  Uw voorman heeft populisme toegegeven ook van zijn zo krachtige regering.
  Beste NDPers luister aub naar de argumenten en dan kan er aan oplossingen gewerkt worden. Om iets op te lossen moeten men namelijk wel eerst weten wat het echte probleem is en dat is niet een lage waterstand maar het ontbreken van een compleet en upto date distrubutie netwerk.

  Hoe kan men verrast zijn als het eigen ontwikkelingsplan 2012 2016 een stevige groei laat zien.
  Beste Pero, Sabidieri, Milton en co wees eens bereid de woorden van de president in de goede context te plaatsen.


  Maak melding
 18. nu levert suralco plotseling 20 megawatt extra…VREEMD…..Het probleem was gewoon dat Suralco niet betaald werd. Mu moet er tot 2 sept gewacht worden op een oplossing. Dan zijn nl. de dollars bij elkaar geschraapt om aan de financiele verplichtingen te voldoen. Dus dit toneelstukje van een energiecrisis was een ordinaire wanbetaling \problematiek.


  Maak melding
 19. De verhalen van Bouterse ‘no e tya moesje nanga Sranan go na Parijs’. Bouterse kan zeker bergen verzetten, bergen @#$% wel te verstaan en wat me nog het meest verbaasd is dat de paarse aanhang die bergen @#$% steeds weer slikt als zoete koek.

  Energie crisis? ik heb nergens last van, bij mij in de buurt is er nog nooit stroom uitgevallen, de mensen bij wie de stroom steeds uitgeschakeld wordt, hebben het aan zichzelf te danken, ze hadden maar in de buurt van een minister moeten wonen, bij mij woont er een NDP minister op de hoek van de Koosstraat, terwijl iedereen in het donker zit te verpieteren, baden wij dag in dag uit in het licht.


  Maak melding
 20. Ik heb altijd geleerd, dat regeren vooruit zien is.
  Niet bij deze regering dus.
  Als je al in 2013 weet, dat er een energietekort aankomt, moet je daarop inspelen.
  Dat is niet gebeurd, om welke reden ook.
  Bovendien kan Bouta niet de ene week zeggen, dat het energieprobleem voor altijd is opgelost, terwijl een week later de bevolking 50% moet bezuinigen op het energiegebruik en dat de problemen nog wel 8 weken kunnen aanhouden.
  Waar gaat dit over ?
  Dit kan alleen in Suriname en iedereen pikt het.
  Begrijpt u het, begrijp ik het.
  Wat een stelletje klungels, ik heb er geen andere woorden voor.


  Maak melding
 21. Prof. Naipal en John Goedschalk hebben vanavond in ‘8er het nieuws’ modellen aangedragen, die wat mij betreft allemaal ter zake zijn en kunnen zorgen voor een oplossing van het energievraagstuk/ Nu alleen diegenen aanpakken die niet bereid zijn om maar een cent meer voor energie te bepalen omdat ze vinden dat lanti alles gratis moet geven. Als mensen in staat zijn om 7 airco’s aan te schaffen moeten ze ook in staat zijn en navenante energienota te betalen. Op dit moment betaalt de normale burger 7 cent per Kw/u, terwijl dat 12 cent per Kw/u moet zijn om uit de kosten te komen. Inmiddels heeft Suralco een vierde turbine opgestart in Brokopondo, dus dat geeft even lucht. Er klopt overigens niets van het load-shedding programma zoals dat in de dagbladen wordt gepubliceerd. EBS: Echte Besodemieterij Surinamers. Het juiste antwoord van DesPres moet volgende week komen,want hij moet zich met zijn alwetende adviseurs eerst buigen over de vragen die gesteld zijn in de DNA. Wat een godvergeten bakba winkri is dat toch!


  Maak melding
 22. Wat niemand weet is dat het energievraagstuk de schuld is van de regering zelf! In samenwerking met de EBS. Suralco is te laat (of helemaal niet) betaald voor de levering van energie! Maar te laat of helemaal niet betalen is een ziekte op veel ministeries. Vraag het maar aan de ondernemers die werkzaamheden uitvoeren voor de ministeries.


  Maak melding
 23. Hij bedoeld bergen cocaine omzetten. Want veel heeft deze regering over de afgelopen vier jaar niet gepresteerd. We hoeven niets wat uitgevoerd is op een rij te zetten er is gewoon niets gedaan. Van de fly overs, 18000 huizen, treinen, lit na faja. Maar wat er wel is gedaan is amnestie voor moorden. Zo ezels, lit na faja.


  Maak melding
 24. Wat mij stoort is dat de bakras ons uitlachen,hoe zat het nouw weer, 80 jaar bauxiet contract voor een degelijk snelweg,maar is er ook sprake geweest van enegie levering aan de staats su. Het zit hem puur in het logistice proces van deze regering die waarschijnlijk geen kaas van gegeten heeft. Logistice processen gericht op de toekomst”enegie”nee,men is meer bezig om niet veder te kijken dan mijn neus lang is. Recentelijk zag is foto’s langs komen voor klein landbouw in kassen in saramaca. Het zelfde probleem landbouw op roodzand, regelrechte mislukking want dit gaat niet . Wederom politieke spel en jij volk wordt in de malling genomen

  Tj


  Maak melding
 25. @Pero, jij domme texaanse zwerfhond, als Front zulke fouten had gemaakt zou je op je achterste benen hebben staan. Het is overduidelijk dat je arm diep in de hol van Bouterse zit.

  “bouta mie mang met alle respect wat je daar zegt .je geeft ten minste eerlijk toe wat er gaande is .no spang wij respecteren en waarderen het ook. kraktie nanga joe wroko”

  Wat geeft Bouterse toe ? Deze schijtzak durft niet eens de coupe moorden en genocide in Moiwana toe te geven. Dus wat geeft hij toe Pero ? Doe jezelf een lol en laat je vandaag nog opnemen. Bouterse iets toegeven ? Whahaaaaaaaa


  Maak melding
 26. “@Pero, jij domme texaanse zwerfhond,” schrijft koos de zwakbegaafde varken. Het is de wereld op zijn kop dat een zichtbaar zwakbegaafde een ander dom noemt. maar ja, we zitten op waterkant.net dus is alles mogelijk.

  Trouwens mijn President heeft de front schreeuwers voor de zoveelste maal monddood gemaakt in de DNA. Hun geschreeuw is verstomd, tegen mijn President kunnen de front minkukels in de DNA niet op dat is overduidelijk.

  Toen door de coalitie in de DNA is gesteld dat electriciteit black outs schering en inslag was tijdens 10 jaar front, wilde front niet meer over de problemen praten maar over oplossingen.

  De achterlijke fronters dachten met hun achterlijk geschreeuw dat het Surinaams de blackouts zijn vergeten.


  Maak melding
 27. @ Afu Sensie

  De ENIGE zwakbegaafden zijn voorlopig : De Veiligheidsdiensten, die niet mochten zien of onderzoeken waarmee schatje DINO bezig was en deze crimo Dino zelf !

  PS: Preet Bharara o priet ing sking djing !


  Maak melding
 28. srafu je enige hou vast op deze hele aardkloot is Dino. Goed zo vasthouden, wij gaan verder met ons leven en onze electriciteitsproblemen.

  We werken momenteel om het probleem voor altijd op te lossen, je weet wel geen hlafbakken front oplossing.


  Maak melding
 29. @ Afu Sensie

  Het gaat niet enkel om electriciteitsproblemen. De intelligentie ontbreekt om vooraf te plannen en de juiste prioriteiten te stellen voor Sranang en onze bevolking !

  Het is nog niet tot u doorgedrongen wat het betekent als de zoon
  van pres Desi, delen van het and wil VERKOPEN aan Hezbollah !

  Enkele halfbakken zogenaamde NDPoplossingen zijn :

  Kiezen voor tig ambassades zonder nut, doch het volk met een electriciteitsprobleem opzadelen !
  Bang zijn het overheidsapparaat drastisch af te slanken, waardoor de staatsschuld nog verder oploopt.
  De bevolking geen arbeidsplaatsen bieden, doch plannen voor die niet werkzame personen duizenden mickey mouse huizen te bouwen. De betaling daarvan komt laters !
  Een crimineel aan te stellen als chef van anti-terrorismebestrijding. Deze figuur blijkt onlangs ZELF terrorist
  te zijn !
  Ex-minister Openb Werken houdt zich niet aan recht en wet en wordt weggedonderd. De volgende dag benoemt de leider van Sranang hem tot staatsadviseur,hij krijgt thans een nog hoger salaris.
  De NDP-heeft de anti-corruptiewet domweg weggemaakt. Bouta heeft deze conceptwet meegenomen op een van zijn reizen naar het binnenland.
  Het in te stellen Constitutionele Hof is in de koelkast beland. De werving van leden voor dit Hof nabij Plata Broki (leden hoeven volgens nitwit Bouta geen jurist te zijn) is nog aan de gang.

  Dus Afu Sensie, de halfbakken NDP plus Ronnie, bakken en bestuurlijk, economisch en monetair geen moer van !

  ps : Binnenkort start een cursus voor “sribi srafus” in Sranang !
  WIKI a people !!!


  Maak melding
 30. koos; neem het ze niet kwalijk,deze straathonden hebben een taak als bouterse zijn vrouw en de paarse troep gescheten hebben dan zijn het deze honden die met alle plezier hun kont aflikken.het zijn hun goden geloof hoop en aflikken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES