Bouterse neemt zijn tijd met uitleg stroomtekort

81

PARAMARIBO, 22 aug – President Desiré Bouterse heeft geen haast met uitleg geven over de energietekorten waar de samenleving mee te kampen heeft. Het staatshoofd heeft het parlement laten weten dat hij over enkele dagen aanspreekbaar is.

Volgens ondervoorzitter van het parlement Ruth Wijdenbosch is het staatshoofd momenteel niet in Paramaribo. “Ik kreeg van het kabinet van de president te horen dat de president in het binnenland zit. Hij komt volgend week terug voor een ceremonie”, zei Wijdenbosch in het parlement. Voor het grootste deel van de oppositie was deze mededeling reden genoeg om de vergaderzaal uit te lopen. Volgens Radjkoemar Randjitsingh (Nieuw Front/VHP) is zoveel arrogantie niet te verkroppen.

Bouterse zou in het parlement moeten zijn om duidelijkheid te brengen. Eerder was de weerslag van het energietekort al heftig aangekaart. “Bedrijven liggen stil en dreigen over de kop te gaan”, zei Asiskoemar Gajadien (Nieuw Front/VHP). Ronny Brunswijk die de vergadering leidde, vond het onverantwoord om zonder de oppositie te vergaderen. Het parlement was bijeen om wetgeving over sociale zorg te bespreken.

81 REACTIES

 1. maar goed, we hadden immers geen afdoend antwoord gekregen over het probleem van even geleden met de suralco. hij weet het ook niet. daarvoor is hij niet gekozen. hij is gekozen om uit de gevangenis weg te blijven en dan moet je ook niet zo veel vragen. wees blij met wat je krijgt.


  Maak melding

 2. Dre@, Deze vos was als de kippen bij als het ging om de opening van de nieuwe Powerplant. Als het komt om te pronken met andermans veren, dan is DDB natuurlijk van de partij. Gaat het om verantwoording afleggen dan a ingi disie e pippa..


  Maak melding

 3. Uitleg over energietekorten ??

  Of uitleg over waarom de pres/kabinet heeft gefaald het hudige tekort te voorkomen door alternatieven in werking te zetten !

  Of uitleg over waarom de energie-taskforce is ondergedoken. Trouwens hoe staat het met de government-take ??

  Een andere regeringsfan Misie Notti Kaba, wil energieprijs verhogen.

  Grongado, grijp voor een keer in, start met ervoor te zorgen dat er op een of andere manier meer Sranangman aan het werk worden gezet, een baan verkrijgen !

  PS: NIET bij lanti, maar in de industriesector ea


  Maak melding

 4. Tune beledig de indianen niet door die man als indiaan te zien.hij is geen ka indiaan.ik hoor vandaag geen stroom in Su.ik hoop dat ze nu ondervinden wat indianen mee maken met stroom van 19u tot 24u.


  Maak melding

 5. “Ik kreeg van het kabinet van de president te horen dat de president in het binnenland zit”
  Ik verdenk hem dat hij naar het bos is gegaan om een boei a la Bravo te laten aanmeten en omzetten waardoor hij zich onsterfelijk acht.
  Niet is minder waar want hij durft zelfs d oppositie niet tegemoet te treden bang als ie is dat ie zal worden afgemaakt met woorden waardoor hij als een oude vent met een bek zonder tanden zou komen te staan.
  Ik verdenk hem dat door zijn impotentie zijn tong vastzit aan zijn verhemelte waardoor hij zich niet kan uiten.
  Nieuwe powerplant EBS levert 60 Megawatt
  Powerplant Staatsolie levert 30 Megawatt
  Suralco kort levering in met -30 Megawat
  __________
  Wat extra aan elektra overblijft 60 Megawatt

  En dan toch is er een elektra tekort waardoor de EBS een wanprestatie levert maar geenszins denkt over de brug te komen met terugbetaling van het vastrecht die zij maandelijks voor 100% onterecht incasseert.
  Wat een waanzin ten top in Suriname en de top maar graaien en zwaaien naar het (domme) volk.


  Maak melding

 6. Wat anders kan je verwachten van een onbeschofte idioot die president van een bananenrepubliek is. Waar blijven de massale demonstraties. Komop vhp roep zelf een openbare persconferentie uit om uit te leggen wat er gaande is.


  Maak melding

 7. het is logisch dat dna leden niet willen vergaderen als de de hoogste ambtenaar zelf niet werkt en zich verschuilt nu er een groot energie problem is nu komt ook de aap uit de mouw dat hij het volk al 4 jaar beduveld wat is er gebeurt met de generators waar Viagra sardjoe miljoenen dollars aan heft verdiend alweer mekie jang volk we zijn terug in de jaren tachtig volk v su sterkte en krackt met een aan alle fronten impotente lijder


  Maak melding

 8. ‘ Ronny Brunswijk die de vergadering leidde, vond het onverantwoord om zonder de oppositie te vergaderen.’

  Deze domme djoeka zonder kennis van staatsrecht dient zich niet over de oppositie druk te maken, maar over de president, die ondanks de problemen weigert rekenschap aan de volksvertegenwoordigers af te leggen. Dit dictatoriaal gedrag is niet wezensvreemd aan de president.


  Maak melding

 9. De recente, vaak langdurige, stroomonderbrekingen beginnen een heleboel ondernemers problemen te bezorgen. Veel bedrijven en ondernemingen lijden schade doordat producten in de koelkast bederven en apparatuur stuk gaat. Anderen worden gedwongen om over te gaan tot sluiting. Consumenten vrezen dat de schade op hun verhaald zal worden. Deze consumenten hebben eigen verliezen, doordat hun apparatuur en producten eraan zijn gegaan. Parlementariër Asiskumar Gajadien, die dit probleem dinsdag in het parlement heeft aangekaart, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat hij voorstander is van een buurtenschema. Daarbij moet de Energiebedrijven Suriname (EBS) vooraf aangeven welke buurten zij op welke tijdstippen zullen uitschakelen. Afgelopen dinsdag zijn verschillende buurten slachtoffer geworden van urenlange uitschakeling van stroom door de EBS. Doordat er te weinig water in het stuwmeer zat, heeft Suralco de stroomlevering met 30 megawatt teruggebracht. Volgens het bedrijf kan de gemeenschap een bijdrage leveren door zuinig om te gaan met stroom, zodat er niet teveel uitgeschakeld hoeft te worden. Gajadien vraagt zich af wie voor de schade zal opdraaien. Hij denkt niet dat de EBS zal inspelen op de opgelopen schade van de ondernemers.

  Zoveel geïnvesteerd, weinig voordeel
  De volksvertegenwoordiger kan zich niet indenken hoe dit probleem zich nog steeds voordoet, nadat de president recentelijk bij de ingebruikname van de nieuwe 60 megawatt-powerplant van EBS had aangegeven dat nu juist 11.000 nieuwe woningen aangesloten zouden kunnen worden. ‘Nu hebben juist meer huishoudens te kampen met stroomuitval. Naast het tekort van 30 megawatt, dat door Suralco is teruggebracht, heeft Staatsolie ook uitgebreid met een opwekcapaciteit van 42 megawatt. Dit zou volgens de VHP’er betekenen dat er gemakkelijk opgevangen zou kunnen worden met bestaande opwekfaciliteiten die nu ter beschikking zijn. Echter zien wij dat de oorzaken van stroomuitval te maken hebben met slecht onderhoud en management binnen het energiebedrijf. De opwekcapaciteit is hierdoor niet optimaal, omdat men hierdoor niet voorbereid is op deze situatie. Over het algemeen moet dit mismanagement verweten worden aan het verspillend en corruptief beleid binnen het bedrijf

  Volgens Gajadien worden bij leveringscontracten geen openbare aanbestedingen gehouden. Deze contracten gaan voornamelijk via een leverancier die vele malen duurder is dan de werkelijke prijs. De EBS vraagt gelden voor aansluitingen en wendt dit meer aan voor andere zaken als stadsverfraaiing, sponsoring van de wereldkampioenschappen voetbal en het verlenen van bijstand aan sociale instellingen. “Wij hebben hiernaast ook nog de riante uittreding van de ex-directeur Kenneth Vaseur, waarvoor meer dan SRD 1 miljoen betaald is”, benadrukte de parlementariër. Echter is hetzelfde management, dat aanzat onder de vorige directeur, gehandhaafd gebleven. Het assembleelid heeft gevraagd naar een opgave van het bedrijf, waarin wordt aangegeven in welke buurten en in welke periode de stroomtoevoer is uitgevallen. Dit, om de samenleving direct te informeren hoe slecht elektriciteit geleverd wordt. Gajadien heeft in ieder geval geen geloof in de normale ‘load shedding’ van de EBS. Ondertussen heeft president Desi Bouterse bekend gemaakt dat hij dinsdag het parlement zal informeren over de energiesituatie in het land


  Maak melding

 10. de reactive van ddb aanstaande dinsdag;

  volk van sur het energie tekort is beslist niet de schuld van mijn regering maar van het front en zijn kapitalistische vrienden
  dit was al door hen voorbereidt voordat ik aan de macht kwam dus volk u ziet duidelijk dat het niet mijn shuld is
  mie ka kaba en pa.ka in koor ;u heft gelijk president


  Maak melding

 11. @Paulus de boskabouters

  Wel nee, de oppositie is wel degenlijk belangrijk. Vergeet niet dat het de oppositie leden het zijn die durven vragen te stellen in het DNA.Of ze worden afgesnauwd of uitgemaakt tot staatsvijanden,ze blijven vragen stellen. Reken maar dat de coalitie juist blij is dat deze vergadering geen voortgang vindt want antwoordt op vragen hebben ze eenmaal niet.
  En hun LIJDER is er niet om de dag voor ze te redden.

  En de oppositie die is wijs genoeg om weg te olpen, stel je voor ze gaan toch niet naar de blah blah tories van de coalitie leden zitten luisteren?Degene die de vragen moet beantwoorden is spoorloos. Misschien is hij gaan oefenen wat hij bij de volgende vergadering gaat zeggen,dus hij is zich gaan voorbereiden. Bij terug komst gaat hij ons een pracht van een verhaal te vertellen hebben,,,,,,,en o,wee als de oppositie vragen stelt dan worden ze afgesnauwd door simons en soms door wijdenbosch.


  Maak melding

 12. Gevolg & Oorzaak
  EBS kan niet leveren !
  Waterkracht Centrale produceert minder wegens verminderde waterhoogte
  Dus minder watertoevoer
  Perioden met ergere droogten gekend, maar stuwdam bleef genoeg stroom leveren

  Wat is nu het probleem.
  Door roekeloos gouddelving door inheemse en buitenlandse geldwolven
  Natuurlijke structuur waterstroom verstoord. Dus minder water naar stuwmeer.
  Al het water met kwik en chemisch afval stroomt via Commewijnrivier.

  Waarom eiste Alcoa om extra geld om in Suriname te blijven.

  Deze President had Tapajai project als leider van het Nationaal Militair Gezag persoonlijk stopgezet.
  Waarom is het nu actueel.

  O o o wat zijn wij collectief toch zo dom


  Maak melding

 13. Sranangveeboeren krijgen Kratis Koe !

  Niet nodig wij hebben allemaal al een KOE “gekregen”, die zit zogenaamd Sranang te besturen op zijn TROON.

  Vandaar het energietekort !


  Maak melding

 14. 21 aug. 2014

  Beste Rufus, Srika voelt zich niet behoren tot het door jou geschetste beeld van collectieve dommen. Misschien Esmerald, Micheal, Henk Molenaar Ray, Roy e.a. wel. Zij moeten het wel zelf bevestigen of ontkennen.

  Maar .nu terugkomend op het item.

  Suralco / Alcoa is bezig met een powerplay en probeert zo subtiel de politieke neerslag in Suriname te beïnvloeden. Ten voordele van wat of wie?

  Rufus, de bal ligt nu op jouw helft. Srika wacht jouw posting af!!
  Srika


  Maak melding

 15. Als we uitgaan van de oplossingen die Bouterse tot nu heeft aangedragen voor de problemen waar we mee te kampen hebben in Suriname, dan mogen we blij zijn als hij aanstaande dinsdag een sidderaal, uit het binnenland meegenomen, presenteert als oplossing voor het energie vraagstuk.


  Maak melding

 16. ” het Staatshoofd heeft het parlement laten weten dat hij over enkele dagen AANSPREEKBAAR is ”

  Ik geloof dat deze SIERPAARD,Desiderius gewoon LAVELOOS ( v/d coke en Blue label) in een paarse onderbroek ligt in zijn hangmat.

  Wat moet deze MINKUKEL nog flikken om het nogal SCHLEMIELE Surinaamse volk in OPSTAND te laten komen ????
  Obama de machtigste van de WERELD die rent als de sodemieter terug van zijn vakantie als er in zijn land even stront aan de knikker is.
  ” DESIDERIUS”, de ONGESCHOOLDE president van Suriname daarentegen trekt een paarse muts over zijn kop en een deken over het gezicht wanneer er problemen in het land zijn.

  Wanneer komt de dag waarop het volk ” Desiderius ” gaat BEKOGELEN met stokken en stenen wanneer die in het openbaar verschijnt ??????

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding

 17. waar maken jullie je druk om dit probleem speelt zich meer dan 30 jaar af en front had de kans om het op te lossen .
  spijkers op laag water zoeken dus .
  bouta no warang naga ding mang dies .doe je dingen alles komt goed .


  Maak melding

 18. EBS en DDB maken het licht uit in Suriname.

  Surinamers zie, welke kant het met Suriname opgaat,
  Surinamers zie, wat er met de Surinaamse economie en bedrijfsleven gebeurt,
  Surinamers zie, wie rijk worden en zie wie arm blijft;
  Surinamers zie, wat erin uw huishouding gebeurt,
  Surinamers zie, dat u in het donker terecht bent gekomen,
  Surinamers zie de lijder/hoofdman van de rovers en zijn gangsters,
  Surinamers zie, lit a faja baka?!,
  Surinamers zie, Neks no fout?!,
  Surinamers zie wie u misleidt met luchtballonnen,
  Surinamers zie wie u voor de gek houdt,

  Surinamers zie wie moet ophoepelen, enz, enz, enz,.

  Surinamers zorgen jullie voor Change!


  Maak melding

 19. @srika

  wij vertonen in elk geval geen ziekelijk gedrag zoals jij…

  Zoals ik eerder heb aangehaald is een hond die ziek is wel te genezen maar……een hond die ziekelijk gedrag vertoont is niet te genezen.


  Maak melding

 20. @ Pero
  1) front is geen 30 jaar aan de macht geweest. Front heeft steeds puin geruimd.
  2) front heeft gepland en de plannen gemaakt om een en ander op te lossen, oa. De 1ste en 2de Staatsolie electriciteits powerplants.
  3) front heeft het EPAR net gebouwd.
  4) front heeft de lange en korte termijn ontwikkeling adequat gedocumenteerd.

  Nu naar deze regering
  1) Suralco chanteert de regering en de president vraagt meteen de DNA om hulp.
  2) nu de 2de Staatsolie powerplant gereed is, blijkt het net niet gereed om de power af te nemen. Hoe erg kun je blunderen
  3) afgelopen week bij de feestelijke ingebruiknemen verklaarde de President er is meer dan genoeg power om de terug val van30 megawatt wan Brokopondo op te vangen. Nu is er plotseling sprake van overmacht.

  Het laatste zijn niet mijn woorden maar die van de president.

  Beste Pero mijn partner heeft copie van een brief januari 2013 van de p


  Maak melding

 21. @ Pero
  Vervolg
  Mijn partner heeft een kopie van een brief ( januari 2013) van de President aan minister Hok met het verzoek een duurzaam energie plan ( ongeveer 100 megawatt) te onderzoeken.
  Basis was dat het een Surinaams plan was en het de staat en EBS nagenoeg niets zou kosten.
  Het antwoord moet nog komen.

  Deze president laat alles in het soep lopen en heeft geen antwoord op moeilijke vraagstukken.


  Maak melding

 22. @Srika
  Ik reageer op nieuws van de redactie . Het is niet gezond om persoonlijke aanvallen te openen naar elkaar toe. Door de vele reacties krijg ik ook nieuwe inzichten.

  Ik denk dat de minnetjes van de aandachtige lezers mij ook weerhoudt om verder in te gaan op jou uitnodiging.
  Laat gezond verstand boven alles zegevieren.


  Maak melding

 23. jo jo bouterse is goed bouterse heeft suriname gered .
  bouterse heeft suriname de weg gewezen om onze dingen in eigen hand te nemen en daar is niets mis mee .dit land gaat en zal door ons moeten worden opgebouwd .bouterse kan en mag je bekritiseren niks mis mee ,maar hij is de man die doet wat het volk wil .vhp en nps hebben dat land achter gehouden .wat voor puin ruimen waar heeft deze jojo het over .
  welke puin leg uit .geld oppotten voor de vhp !!!!dat deed vene .
  zie hoe die bruggen kapot worden gereden door die aannemers van de vhp .op de paraweg te domburg heb ik met eigen ogen waargenomen waar een draklijn met ijzeren rups banden op de geasfalteerde weg reed en waar er diepe groeven werden achter gelaten op de wegdek .ik heb deze klootzak aangesproken en heb het doorgegeven maar als men wat heeft gedaan aan mijn oproep weet ik niet .triest als je ziet wat sommigen doen .en dat zijn de mensen die zeggen hart voor suriname te hebben .
  jo jo je zal elk jaar roepen puin ruimen puin ruimen .jullie hebben een puinhoop van gemaakt .je moet naar het begin van de jaren 80 dat was de echte puin .corruptie vierde hoogtij .mede dankzij de militairen weet suriname nu wat eigen koers varen is .mede dankzij de regering staan er bruggen en niet dankzij front of de oude politieke partijen .mede dankzij de ndp bestaat staats olie de trots van suriname .,het enige wat jullie doen is bouterse afkraken maar gelukkig het volk staat achter hem .het enige wat front kan is nog steeds hopen op nederland .wees ntrots op jou land dat het dankzij bouterse is dat suriname niet afhankelijk is van nederland .front en aanhang zien nederland als de messias .jullie zijn vast geroest in nederland .heb hoop heb vertrouwen in eigen kunnen en je zal slagen in wat je geloofd .nederland heeft oorlog gekend maar heeft haar eigen weer kunnen opbouwen omdat zij erin geloofden .nu zijn velen van surinaamse komaf naar nederland gegaan en zien misschien weelden en hebben zelf ook een beetje welvaart .maar vergeet niet dat jullie niet aan die nederlandse welvaart hebben bijgedragen oeng go miet na welvaart .dus geen grote mond jojo .kom in suriname en lever je bijdrage maar niet op afstand commentaar leveren daar koopt het surinaamse volk niks mee .een ding staat vast ,suriname gaat vooruit en daar is elk hardwerkende surinamer trots op die de handen uit de mouwen steekt .


  Maak melding

 24. @pero.
  pero knaapje, je baasje heeft al langer dan 30 jaren Suriname in zijn greep..Het enigste dat hij hier uit heeft gehaald is Amnestie, zijn Amnestie. .

  Hallo pero de surinamers zouden in 1980 verkiezingen houden de eerste na de onafhankelijkheid van Suriname.maar toen kwam je baasje met een coup! Toen kwamen de ceremonieele presidenten zoals Ramdathmissier,Kraag, Ramsewak Shankar de bobojantjes want ze volgden de bevelen van Baasje . Toen Venetiaan eindelijk gekozen werd was de schade al reeds aangericht en Venetiaan had de taak om de troep achtergelaten door bouta op te ruimen.
  En o.ja in de jaren 80 zaten wij dagelijks zonder stroom dankzij je baasje.
  BACK TO THE 80’TIES HEDEN!!
  Wij de rechtgeaarde surinamers hier hebben dit reeds meegemaakt.Nu gaan de revo babies het meemaken en voelen ook.


  Maak melding

 25. Is het wel echt waar dat het waterpeil in de stuwmeer te laag is? Heeft iemand die bewering gecontroleerd of gaat men alleen af op wat Suralco beweert. Want het is dit jaar niet droger geweest dan vorig jaar en de regen is ook overvloedig geweest.


  Maak melding

 26. De vraag is waar waren randjietsing en gajadien toen Chirangally 10 jaar lang de scepter zwaaide over EBS als directeur en als voorzitter raad van comissarissen. Van front mocht deze chirangally 2 petten op, het resultaat is nu duidelijk zichtbaar, niet 1 investering of energieplan is uitgewerkt of uitgevoerd.

  Stelletje grappenmakers zijn die fronters toch ook.


  Maak melding

 27. Volgens jojo de waterkant grapjas heeft front alles gedocumenteerd en de plannen lagen altijd al klaar, maar er werd nooit iets uitgevoerd.

  trouwens jojo het is wel opvallend dat jij of je partners alleen maar de laatste 3 tot 4 jaar plannen en projecten hebben ingediend aan de regering. Volgens mij waren jij en je partners tijdens de 10 jaar front regering in een winterslaap, vandaar steeds je koeterwaals over front dit en front dat.


  Maak melding

 28. @ Sabidieri
  1) Zoek even op Google naar de rapporten van ir biksteen en prof ir Meherain omtrent de ontwikkeling in behoefte en wanneer deze het licht zagen.
  2) je hebt helemaal gelijk ik was voor het eerst in Suriname in begin mei 2005. Er was toen geen aanleiding iets op energie vlak te ondernemen.
  3) de extreme toename in behoefte en de kansen in hout en palmolie (biomassa) gaven aanleiding een businessplan te ontwikkelen.

  Wij hebben meer dan ons best gedaan, veel geld en moeite gedaan, met als resultaat prijzende worden en uit eindelijk stank voor dank omdat e geen provisie vooraf wilt en kunt betalen.

  U mag mij grappen maker noemen. Het zegt weinig over mij en mijn geestelijke staat, maar zoveel meer over de uwe


  Maak melding

 29. Is de heer Robert Amir Ali (vice-president) soms ook mee met Bouterse? Normaliter zou de vice-president een verklaring moeten afleggem bij afwezigheid van de president. Men schijnt niet echt een taakverdeling te hebben, zo te zien.


  Maak melding

 30. Domme , domme Pero, elke keer weer wordt er door jou en andere DDB, wanneer er weer eens iets grandioos mis gaat in Suriname, de oorzaak gezocht bij de vorige regeringen, gedeeltelijk waar misschien, maar zijn juist Bouterse en de rest van dat inferieure zooitje , niet gekozen omdat ze het paarse gepeupel met allerlei beloften een rad voor ogen draaiden en schreeuwden dat zij het beter konden en zouden doen.
  Wat is er van terechtgekomen?, zo goed als niets, wat doet deze super “verantwoordelijke” regeringsleider als hij feitelijk aanwezig moet zijn, hij zit in het bos bij de andere brulapen. in plaats dat hij de problemen die er zijn eens goed aanpakt, en overal als er eens om iets als verantwoording gevraagd wordt zijn dikke reet voor weg draait, en dat wordt ook nog verdedigt, krijgen de vorige regeringen voor dat arrogante gedrag ook nog de schuld


  Maak melding

 31. 22 aug. 2014

  Beste @Rufus,

  Het geven van minpunten is een georganiseerde actie van zij die zeer eng in hun denken zijn en het ook op deze site uiten.

  Het zijn ook individuen die Suriname en een groot deel van haar burgers liever in armoede en kwel zien vallen. Individuen met een ziekelijke geest die niet begrijpen dat ze reeds lang ontmaskert zijn geworden en toch blijven geloven in het vervallen van Suriname naar het niveau dat derden graag zien gebeuren.

  Waarom toch steeds zo een haat tegen Suriname en haar bevolking?

  Ja, de regering van Suriname is niet perfect. Maar zonder ontwikkelingshulp uit Nederland zien wij Suriname toch langzaam
  vooruit komen en leren de inwoners door vallen en opstaan nu hun eigen richting te bepalen. Geef Suriname die kans!! Dat is het enige wat Suriname van de ‘ziende blinden’ vraagt.

  Maak nu maar de posting van Srika blind met georganiseerde minpunten.
  Srika


  Maak melding

 32. Typisch Bouterse!

  In bange dagen is hij in geen velden of wegen te bekennen!
  En hij wil volgend jaar weer de verkiezingen winnen?

  Suriname, denk goed na voordat je je stem uitbrengt.


  Maak melding

 33. Srika,

  Iedereen staat voor haar of zijn eigen mening.
  Of dat min of pluspunten oplevert is helemaal niet belangrijk.
  Posters hoeven het dus niet eens te zijn met de inhoud van jouw postings als zij er een andere mening op nahouden.
  Zij hoeven zich ook niet te verantwoorden, omdat jij ergens anders over denkt.
  Dat is volgens mij een kernwaarde van dit forum.


  Maak melding

 34. Wat is de waarheid.
  1) het load sheddingschema van bijvoorbeeld maandag geeft aan dat er ongeveer 50 megawatt afgeschakeld wordt.
  2) dat is aanzienlijk meer dan de 30 megawatt die Suralco niet levert als gevolg van “lage” waterstand of “deplorabele” staat van haar turbines.

  Wat is er meer aan de hand. Wat klopt er niet.
  Wie gelooft er nog dat deze president en regering een goed antwoord kunnen geven.

  Waarom wordt er nu snel een mijnvergunning afgehandeld voor Surgold door de zelfde minister.
  Begrijpt deze niet dat de Surinaamse staat dan medio 2016 nog een 60 megawatt extra in bedrijf zal moeten stellen. Aanvullende investering op basis van HFO minimaal $ 90.000.000. Indien de investering via vrienden verloopt ongeveer $ 110.000.000

  By the way Sabidieri de termijnen voor inbreng van geld zijn nu in werking getreden over 105 (nu 104) dagen zal het eerste geld gestort moeten worden en gaat de rente meter lopen.


  Maak melding

 35. Toen deze president het Tapajai project project plan presenteerde om meer water vanuit de Tapanahonierivier via de Jaikreek het stuwmeer in te krijgen schreeuwden de meeste Surinamers moord en brand.

  Men schreeuwde van de daken af dat het milieu zou worden verstoord en heeft men zelf tot in Fr Guyana om steun gezocht, om dit project te torpederen.
  Zie nu het resultaat van die onbesuisde actie van al die idioten die deze president nog steeds niet begrijpen.

  De president had reeds voorzien wat er zou gaan gebeuren in de huidige droge tijd, maar vele Suri’s konden hem niet volgen.

  Dankzij al deze zogenaamde milieu activisten doet de EBS nu aan loadshedding of zit een deel van de bevolking zonder elektriciteit.

  Waarvan akte !


  Maak melding

 36. Srika , jou mening is klaarblijkelijk niet de mening van vele anderen, komt het nooit eens bij je op dat niet jij maar de anderen het bij het rechte eind hebben, hoe groot is je eigen “blind spot” hoe nauw is je eigen koker, en welke kleur heeft je bril?.
  Is het niet behoorlijk arrogant om te denken dat jij de wijsheid in pacht hebt?


  Maak melding

 37. @ Jo Jo
  de rentemeter interesseert mij het meest van al. en voor hoeveel leningen heb jij het nu dan?

  zou het ndp electoraat merken dat hun baas wegloopgedrag vertoont? beste mensen, maak van het wegloopgedrag van uw baas het wegblijfgedrag van uw baas.


  Maak melding

 38. @ Milton
  Beste Milton heb je naar de datum van het document gekeken.
  Het is van 2009 en dus een studie van de vorige regering.
  U laat Bouterse weer scoren met de veren van Venetiaan.


  Maak melding

 39. @ Milton

  Bij een normale regering,die niet onnodig met geld smijt en visie heeft, liggen oplossingen voor bijvoorbeeld het energievraagstuk er tijdig, dwz voordat er een energiecrisis is !

  Hoofddoel/topprioriteit van een regering kan NIET zijn : Hoe houden wij de eerste man van het land uit de jail voor massamoord/internationale dugssmokkel, desnoods ten koste van Onze Grondwet en van de internationale mensenrechtenverdragen !

  Hoofddoel moet zijn hoe onwikkel je Sranang en hoe komt er een hoger levenspeil, meer welvaart voor de BEVOLKING !

  PS : Er is niet eens gezorgd voor een energie-noodplan.
  En let op, er is ook geen noodplan voor het geval getuigenissen van Roger Khan in het DINO B proces, ernstige staatsrechtelijke konsekwenties hebben voor Sranang !


  Maak melding

 40. @Milton
  President Bouterse heeft volgens u een plan gepresenteerd dat duidelijk op naam staat van een vorige regering.
  Als u het rapport goed leest weet u ook dat Tapajay een oud reparatie plan is dat in basis al veel ouder is.

  Ten slote President Bouterse heeft Tapajay niet omarmt maar met de juiste argumenten afgeblazen.
  De argumenten zijn:
  1) veel te duur. Een zware stookolie optie kost qua investering slechts 40% van waterkracht.
  2) duurt veel te lang voor dat het iets opbrengt.
  3) enorme subsidie aan Suralco, omdat Suralco het water omzet in electriciteit die het (dankzij Wijdenbosch) veel te duur aan Suriname verkoopt.

  Beste Milton zonder de feiten te kennen of te begrijpen spreekt u heel veel onzin uit en zet u uw president te kijk als iemand die volgens u pronkt met ander mans veren.


  Maak melding

 41. Bestaat er een studie van hoeveel water bij gouddelving nodig is.
  Ben ook benieuwd naar sluiting turbines wegens water tekort.
  Ook als Tapajai een feit wordt wie er baat zal hebben: gouddelvers of waterkrachtcentrale.


  Maak melding

 42. Corruptie en sabotage zijn niet meer uit te roeien uit de samenleving in SU. Zodra een politicus of een bekend persoon met een goed plan komt, vallen vele SUers over dat plan en wordt deze meteen getorpedeerd, zonder er eerst over na te denken en zonder naar het algemene belang van het land SU zelf te kijken. Er wordt teveel op de man gespeeld en niet aan de vooruitgang van SU gedacht. Zo blijft SU honderd jaar achter en komt weinig tot geen ontwikkeling tot stand door het corrupte gepeupel dat de ganse boel daar saboteert. Werkelijk nooit is het goed als men met een idee of plan komt. Altijd werkt men elkaar tegen. Ik snap SUers niet. Willen ze dan geen goede ontwikkeling in het land zelf? Willen ze achterblijven op de rest van de wereld? Sla de handen uit de mouwen en wordt als SU volk eens een keertje eensgezind. Denk aan de toekomst van SU en de groei en ontwikkeling van SU als land. Denk niet in hokjes, maar denk tien of twintig jaar vooruit.


  Maak melding

 43. Wat hij gaat zeggen is.MEA CULPA.En brada nanga sa,gezien jullie het niet verstaan betekent dat zo veel als dat mijn visie[vis] is om alles kapot te krijgen.Het begon er mee dat ik het Kabalebo project gestopt hebt terwijl alles al aanwezig was.Grond,kapitaal en kennis.
  Brada nanga sa.We hadden een briljant idee om staatsolie te verkopen.Maar werden tegen gewerkt door een grote groep staatsvijanden.
  Brada nanga sa.Al moet heel Suriname voor altijd in het donker doorgaan.Ik ga die 22 indiaanse hutten niet verplaatsen.Al gaat ook daamee een weg van 6 miljoen verloren aangelegd door staatsolie.
  Brada nanga sa.Kijk maar hoe het mij en in zekere maten ook Lonnie gelukt is om alle bedrijvigheid in Para en Brokopondo en Marowijne tot staan te brengen.Marowijne en met name Albina is nu pas een vooruitgang.Voordien was alles mooi en netjes en werd er wet en recht toegepast enz.
  Brada nanga sa,we wacht tot de chinezen alles over genomen hebben.


  Maak melding

 44. Smatje, Staatsolie was/is een goed plan en ik ken geen enkele Surinamer die Staatsolie wil saboteren, Bosje en Bouta hebben ooit geprobeerd Staatsolie te verkopen, maar nu zullen ze het ook niet meer in hun dolle hoofd halen dat te willen doen. Het is dus niet waar wat je zegt dat Surinamers niet achter goede ideeën kunnen/willen staan, het is alleen jammer dat de huidige regering weinig goede ideeën aandraagt en de weinige die ze aandraagt, daar heeft ze de capaciteiten en de kennis niet voor die uit te voeren. Welke Surinamer zou er bezwaar tegen hebben over een weg met fly overs te rijden naar Zanderij, of geen diepzee haven willen hebben in Commewijne, welke Surinamer zou er bezwaar tegen hebben dat Suriname de voedselschuur zou worden van de regio, waarom zouden we geen treinverbinding willen hebben naar Belem? Dat deze goede ideeën niet uitgevoerd worden ligt dus niet aan de onwil van het Surinaamse volk als geheel, Bouta heeft al deze mooie ideeen aangedragen, vriend en vijand juichten ze toe, als Bouta geen idee had hoe deze projecten te realiseren, had hij ze ook niet wereldkundig moeten maken, dat ze niet uitgevoerd worden, ligt aan de onmacht en de onkunde van deze regering met Bouta aan het stuur. Smatje, geef het Surinaamse volk daar niet de schuld van.


  Maak melding

 45. @Jojo, hierbij nog wat leesvoer voor jou want zoals ik reeds stelde willen jou soort enkel en alleen horen wat jullie zelf zeggen.

  http://freelance-in-suriname.blogspot.nl/2012/12/tapajai-project-een-unieke-hydro.html

  En na dit stuk gelezen te hebben zou je ook op het volgende moeten letten, nl:
  Ir. Lothar Boksteen 1983 – 1984, Minister van Gezondheid en Arbeid, onder Alibux.

  Uit welk kamp denk je dus dat deze meneer komt ?????

  Dit Tapajai project zou onder een NF regering ergens in een lade verdwijnen om nooit meer boven tafel te komen.
  Het NF kan nl niet in het groot denken want hun hersenen zijn te klein. Ze geven bv in Commewijne watertonnen (lege olie vaten om regenwater op te vangen) aan de burgers ipv schoon en stromend drinkwater aan de mensen te geven.

  Pres Bouterse heeft dit project geparkeerd vanwege de vele kritiek die hij vnl vanuit de oppositie en enkele NGO’s kreeg.

  Maar let op, na 2015 komt het zeker weer te voorschijn want het Merian Gold Project heeft heel veel energie nodig, en die zal zeker niet van de EBS komen.

  Just wait and see !!!!


  Maak melding

 46. vandaag staat in een nederlandse krant,dat de zaak van de zoon over twee maanden voor gaat en wel in november a.s.

  de zoon zou de vader willen kantelen om vervolgens zelf lijder v/h land te worden,maar helaas hij is opgepakt..

  joger khan zal ook een eigen verklaring leggen over de vader als de zoon..

  ik, ben persoonlijk vierkant tegen,dat de kosten deze proces vader/zoon door de staat sme dus de belasting betaler wordt betaald..

  dit moet en zal door de vader/zoon zelf betaald moeten worden ,,het is een privé aangelegenheid en geen staats zaak”” ..


  Maak melding

 47. Zoals het was in de jaren tachtig. hihihi. Een voorbode van valutaschaarste, hihihi. Vele ondernemers dragen een paarse pet. Ze moeten niet klagen. Vele bitter paarse vruchten worden door hun paars droge kelen gedrukt. Paarse vruchten der misdaad, morel verval,corruptie en bedrog. Hihi, ze wilden niet luisteren de dome aanhangers en verdienen de paars komende verwording van Suribabwe.


  Maak melding

 48. @Rufus, you’re welcome !

  Ik hoop alleen dat de overige posters deze studie ook heel goed tot zich nemen en laten bezinken, want meneer Jojo denkt nog steeds dat fossiele brandstoffen oneindig beschikbaar zullen zijn.

  Productie van elektriciteit dmv waterkracht is misschien nog niet de goedkoopste, maar wel de meest schone vorm voor het opwekken van energie.

  Oplossingen als zware olie, dual-fuel of multi-fuel zijn van tijdelijke aard. Windenergie (uit zee) heeft misschien wel een toekomst maar de kosten voor het aanleggen van een dekkend stroomnetwerk zullen gigantisch zijn.

  Mini kerncentrales ????? Wie mag het zeggen ?


  Maak melding

 49. -Jammer genoeg kunnen mensen van de NDP niet tegen hun verlies. Ze schelden op anderen uit, maar het probleem zijn zij zelfs.

  @pero,,je schrijft dat Suriname niet afhankelijk moet zijn van Nederland en en dat Bouterse suriname heeft gered.
  Jammer, maar ik weet niet wat jou IQ is en wat je allemaal op school geleerd hebt.
  Doe je huiswerk goed voordat je met je verhaal komt.

  =Front heeft helemaal niets met het energie probleem te maken.
  =Vele projecten worden nog steeds door het buitenland gefinancierd.
  =Velen die maanden gewerkt hebben zitten nog steeds zonder salaris.
  =Wateroverlast, het volk wilt helpen maar krijg te horen dat de overheid geen geld heeft.
  =Bouterse neemt zijn verantwoordelijkheid niet om uitleg te geven over het probleem.

  =Weet je niet dat vele bedrijven uit Suriname willen vertrekken, omdat zij geen hoop meer hebben op de president van jou???

  -Zie Brunswijk zijn gedrag en vergelijk het met die van Mugabe,
  -Zie Bouterse zijn gedrag en vergelijk het met die van Chavez

  De jaren 80 is weer aan zet en een ieder mag dan weer lampen gaan kopen die op petroleum werken.


  Maak melding

 50. @Milton
  Leest u wat zelf schrijft!
  1) Tapajay is al van ver voor de onafhankelijkheid.
  2) Ir Lothar Boksteen is een technocraat en mag zeker niet tot NDP gerekend worden op basis van een ministerschap onder Alibux. Als voormalig hoofdstembureau mag men hem aan de gulden middenweg toeschrijven.
  3) Hoe kan het NF het project in een bureaulade wegstoppen als het Boksteen per 2009 alles laat beschikbare informatie laat ordenen en de potentiële besparingen (kosten/baten) laat onderzoeken en bepalen. Dat is toch het tegendeel van wegstoppen in een lade.
  4) Is het denkbaar dat president Bouterse zich door kritiek van de opositie etc laat beïnvloeden. Die dag met nog komen.

  Beste Milton kijk aub eens in de spiegel als u beweerd dat ik alleen maar wil horen wat ik zelf zeg.

  Ik geloof absoluut niet in de fossiele brandstof optie. Ik ben echter realist genoeg dat arme landen noodgedwongen voor niet duurzame (zware stookolie) oplossingen kiezen die qua investering goedkoop zijn en in exploitatie duur.

  Wij hebben daarom de regering voor Merian kreek en Rosebel een nagenoeg gratis oplossing op basis van houtafval, padi kaf & stroo en perspulp van palmolie voorgelegd. Dit p basis van een west Afrikaanse blauwdruk voor een goudmijn.
  Alle potentiële biomassa bij elkaar is voldoende voor 200 megawatt. De opwekkingseenheden komenstandaard uit de houtindustrie in Zweden, Finland en Canada.

  U manipuleert de feiten en dat houd geen stand.

  Het kei harde gegeven is dat:
  1) de president bij de feestelijke inbedrijfstelling van nieuwe generatoren aan de Coppename straat keihard verklaarde dat 30 megawatt minder van Brokopondo geen probleem zou zijn.
  2) het ladshadding schema voor maandag as aangeeft dat er 50 megawatt afgesloten wordt.

  Kort gezegd in een paar dagen is er ergens een probleem ontstaan van 50 megawatt.
  Men is nu met man en macht bezig de aansluiting van de 2de Staatsolie powerplant te plannen. Dit terwijl de financiering al een jaar geleden geregeld is bij een zwitsersebank.

  Beste Milton draai er net langer om heen. Mismanagement laat het licht uitgaan in Suriname.


  Maak melding

 51. wat gaat hij vertellen aan die dom bies,alles is al bekend.

  de éne leugen overlapt de andere verder is 0,0.. notie nada nieënté..

  dit is zuiver tijd rekken tot 25 mei a.s.

  onder tussen is bekend gemaakt,dat het proces over twee maanden vervolgt gaat worden in new-york over de zoon..

  we wachten dus af..


  Maak melding

 52. Neen, geen mismanagement, de pres heeft de betrokkenen bij de

  generatoren uitdrukkelijk gevraagd waarom zij hem de nieuwe

  stuwdam achter de Coppenamestraat niet hadden laten

  bezichtigen !


  Maak melding

 53. 24 AUG. 2014

  Het valt op dat Suralco / Alcoa minder elektriciteit levert en dat EBS tijdelijk problemen heeft met het leveren van extra energie.

  De EBS heette voor 1968 O.G.E.M. Dit was toen de naam van het energie bedrijf qua aandelen in handen van buitenlanders.

  Vraag: Wie is nu qua aandelen de eigenaar van EBS?

  Wie kan Srika dit precies uitleggen?
  Srika


  Maak melding

 54. de pres hoeft geen haast te maken met het uitleggen van wat iedereen al weet,
  als hij wat wilt uitleggen laat hij dan liever komen met de uitleg over hoe we dit energie probleem gaan oplossen.
  hij komt dinsdag in het parlement een monoloog voeren die we kunnen missen.
  ik heb een tip voor de pres.
  schaf de invoerrechten op zonnepanelen en generators tijdelijk af.
  sluit alle 110 volt aansluitingen af en sluit gratis 220 volt aan voor de huizenbezitters.
  schakel de straat verlichting een uur later in binnen de bebouwde kom en buiten de bebouwde kom via een bewegings melder.
  laat die ambtenaren op die overheids kantoren de airco uit doen, want werken doen ze toch niet.
  ontsla de hele lee bs top die deze ramp niet heeft zien aankomen en ook geen rampen plan heeft uitgewerkt.


  Maak melding

 55. Wat valt er door deze moordenaar nog uit te leggen, terwijl hij nog steeds niet weet uit te leggen wat er precies gebeurt is tijdens de 8 December moorden, en waarom zijn zoontje Dinootje al 1 jaar vast zit in Amerika, deze moordenaar is een grote ramp voor Suriname, helaas beseffen een hoop van die analfabeten dat niet in dit land.


  Maak melding

 56. Dit is het resultaat van een gouden bergen beloven van flatgebouwen flyovers diepzeehaven etc zonder naar de elementaire benodigdheden van ontwikkeling te kijken. Zal goedkope energie ook in het sociaal contract opgenomen zijn? Deze afwezige president heeft zich weer laten kennen. Er is sprake van rampbeleid. Waar gaat de fantasie tramlijn op rijden?? En hoe gaat Suriname de afgesproken energie leveren voor de Merian gouddeal? Er is blijkbaar in mindere periode niet genoeg elektriciteit voor de basis behoeften.


  Maak melding

 57. dinsdag moet ik eerst zien dat ddb verschijnt in de dna
  hij zal een buffel schijten
  liegen zal hij niet meer kunnen want het volk heft hem al door
  hij moet beginnen de rekening te betalen ,want de werkelikheidheid is dat er genoeg water is in het meer


  Maak melding

 58. Suralco heeft laten zien dat de EBS zonder haar de energielevering niet kan garanderen. Er is niet voor backup gezorgd. Hydro energie is goedkoop maar moet opgevangen kunnen worden door gebruik van stookolie.
  Daar moet beleid op worden gericht. Staatsolie is wel in staat het tekort aan te vullen, begin daar snel wat mee te doen.


  Maak melding

 59. Niet de analfabeten beseffen niet dat DDB geen president van Suriname moest worden na 25 mei 2010. Het is de schuld van bepaalde partijlijders en het kiessysteem/kiesstelsel van de Republiek Suriname.

  DNA-leden zijn omgekocht en gingen voor hun eigenbelang en voor die van hun familie.

  zie heel goed wat de oorzaak is en het gevolg dat DDB thans president van de Republiek Suriname is.


  Maak melding

 60. BREAKING NEWS…….

  Verklaring energietekort door His Excellence.

  “Geachte leden van de pers. Jullie zijn hier aanwezig om namens mij aan het volk door te geven wat er aan de hand is. Laatste tijd valt de stroom in enkele gebieden uit. Dit is erg lastig voor de mensen. Mijn ingenieurs doen er alles aan de stroomvoorziening weer te normaliseren. Zoals jullie weten is het waterpeil te Afobakka stuwmeer erg laag. Hierdoor kan er niet genoeg water toegevoerd worden naar de generators (dynamo’s) waardoor die dingen ten eerste langzamer draaien en ten tweede niet ten volle, dus kortere tijd draaien. Dit betekent een capaciteitsverlies van 25%, wat effectief neerkomt op 30 Megawatt minder stroom.
  Nu heeft de EBS een nieuwe stroomopwekkingsunit op diesel in gebruik genomen. Deze levert een capaciteit van 60 Megawatt. Het probleem is alleen dat de kabels van onze straatpalen zo dun zijn dat de stroom er niet goed doorheen kan. U moet bedenken dat de nieuwe stroom een soort USB3 is die sneller getransporteerd kan worden en de infrastructuur nog op de oude USB2 draait, waardoor er leveringsvertraging dus capaciteitsverlies optreedt. Effectief houdt dit in dat elke stroompaal nu een extra stroomkabel moet krijgen om de snelheid van levering te waarborgen. Hiermee zijn wij inmiddels begonnen. In het binnenland hebben wij testen uitgevoerd en met succes. We hebben aangetoond dat indien je de stroomkabels spuit met tinverf, dat de extra kabel niet nodig is waardoor de stroom sneller gaat stromen en we vanuit de bron meer capaciteit kunne pompen. Onze ingenieurs hebben hier geweldig werk verricht en ook Staatsolie heeft bijgedragen aan een gesmeerd lopende proef. Staatsolie zelf zal uit voorzorg stroom opslaan in diesel. Het is moeilijk opgewekte stroom op te slaan. Batterijen, accus’s zijn erg duur. Daarom heeft Staatsolie uitgevonden dat we de stroom nog voor de opwekking het beste kunnen opslaan in diesel. Binnenkort wordt dus huis aan huis een kan diesel bezorgd. U kunt de stekker van uw apparaten in de diesel dompelen, uw vingers nat maken en proberen te stoppen in het stopcontact om te kijken of er dan stroom uitkomt. U zult zelf iets voelen wanneer dat gebeurt. Wij wensen u veel sterkte en wensen u veel, zelfs 110 keer (ont)spanning toe. Uw sterke man”.


  Maak melding

 61. hij heeft zware loes bere in zijn hoofd daarom is hij naar het binnenland vertrokken..

  god behoede ons en houdt hem voor lange lange lange tijd aldaar..

  we missen hem voor geen seconde..


  Maak melding

 62. Economische groei, bevolkingsgroei =groeiende vraag naar energie . Het bewustzijn dat energie geen natuurlijke gegeven is moet groeien in Suriname. Het gebruik in huishoudens zal om laag moeten. Tig airco’ s / tv’s en andere apparaten die maar nodeloos aanblijven vreet energie. Hoe kun je dat gedrag en bewustzijn beïnvloeden? Wellicht de prijs omhoog schroeven. Wie veel gebruikt zal pijn voelen in zijn portomonnee.


  Maak melding

 63. @Kolibrie
  helemaal correct. Door de politiek gemotiveerde keuze voor gesubsidieerde elektriciteit worden de mensen die het breed of breder hebben niet gemotiveerd iets aan besparingen te doen.

  Het is best prettig de airco gewoon aan te laten staan etc. als het meer en deel van de rekening gewoon bij de overheid terecht komt.

  Het mes van prijsverhogingen snijd aan 2 zijden.

  1) men wordt bewust van eigen gedrag omdat men de echte kosten gaat dragen (ook de armere mensen).
  2) de bedrijfsvoering van EBS kan gesaneerd worden (het is nu een niet te dempen put).

  Een oplossing van energie problemen begint bij de consument en sturing van de vraag.
  Daarna is de productie en distributie aan de beurt.

  Het voorgaande is wereldwijd de benadering. Een groot gebruiker als Duitsland ziet kans binnen heel weinig jaren haar kernenergie opwekking af te bouwen. Waarom kan een kleinlandje als Suriname haar probleem niet oplossen.

  @Milton:
  Hopelijk heeft u het overzicht gelezen van investeringen tussen 2000 en 2010. zo niet hierbij de link http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/24826

  Aan deze investeringen kan ook nog eens het plan voor de 2de staatsolie powerplant toegevoegd worden. Tapajay is ook nog eens van de plank gehaald.

  Voor de goede orde ik ben A politiek (of je nu door de hond of de kat gebeten wordt het doet pijn). Mijn reacties geef ik omdat argumentatie en nuance verdwijnen bij het aanwijzen van aanleiding, oorzaak en gevolg.
  Beste Milton elke medaille heeft 2 zijden.


  Maak melding

 64. @Jojo, als de vorige regering al de aanwezige hersenen had gebruikt hadden ze het Tapajai project direct geimplementeerd.

  Kosten Tapajai (7 fasen) 2 miljard USD voor totaal 305Mw aan stroom.

  Het NF heeft de afgelopen 10 jaar 0,5 miljard USD en 2 miljard SRD geinvesteerd in de energie sector en wat hebben we hiervoor terug; load shedding en stroom uitval !

  Zoek ook nog eens het artikel op toen in 2000 – 2005 de SURALCO Venetiaan had aangeboden om de centrale in Afobaka te kopen, echter heeft deze dommie dat niet gedaan.

  Wat een sukkel was dat zeg !


  Maak melding

 65. Milton Fleur, nog grotere sukkels zijn zij die al de nalatigheden en fouten van de vorige regeringen gewoon gelaten hebben voor wat ze waren.
  Is dat niet de hoofdreden om te gaan regeren laten zien dat je het beter i.p.v slechter doet.
  Kritiek leveren op iets wat is gepasseerd schiet je niets mee op, lever liever kritiek op wat er nu zit, ben je trouwens snel meeklaar er valt niet veel kritiek te leveren omdat er zo weinig gebeurt, buitenom snoepreisjes, potverteren en droomkastelen bouwen


  Maak melding

 66. @Milton Fleur
  Men kan Afobaka alleen kopen indien men het op kan brengen. Door de deal van Wijdenbosch voor de Afobaka stroom met Suralco is de Afobaka dam voor Suralco een goudmijn geworden.
  Een dam die in 2000 en later per jaar meer opbrengt dan hij ooit opbrengt wordt door de verkoper anders hoger gewaardeerd dan de historische boekwaarde.
  In dat geval bepaald men de huidige contante waarde van alle inkomsten tot en met einde overeenkomst plus de restwaarde per 2032 als basis voor de vraagprijs. Beste Milton je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te weten dat dat een bedrag is dat voor suriname (met de rente van toen) niet op te brengen was en op geen enkele wijze in relatie staat tot de realisatie kosten van een waterkracht centrale met een geïnstalleerd vermogen van 180 megawatt.

  Beste Milton Fleur om keuzes te kunnen beoordelen moet het gehele plaatje over- en doorzien worden.

  Het resultaat van 10 jaar HF nu is geen Load sheding. Dat is het gevolg van het feit dat de liggende plannen niet adequaat uitgevoerd zijn of gewoon in de prullenbak gedaan zijn door deze regering.
  Men heeft zelfs geen kans gezien de aansluiting van staatsolie powerplant 2 op het net te realiseren. Let wel staatsolie powerplant 2 is onderdeel van de raffinaderij uitbreiding en die is al in uitvoering sinds de vorige regering.

  Wees aub eerlijk tegen over u zelf en geef toe dat deze regering niet eens in staat was dat deel (schakel installatie en hoogspanningslijn) van de plannen te realiseren. Staatsolie had het geld gefinancierd in Zwitserland, het zal wel in een ander gat verdwenen zijn.

  Voor de goede orde zult u ook in overweging moeten nemen dat door Via Via zaken te doen de generatoren voor Suriname 10 talen procenten duurder zijn dan als ze direct bij MAN ingekocht worden.

  Het is zaak dat u met een open geest ook nota neemt van de reacties van de heren Randjietsingh en Rusland ook al klinken ze u wat minder wenselijk in de oren. Politiek is wel naar elkaar argumenten luisteren en niet vooraf aannemen dat de ander onzin verklaart of staat te liegen. Het papier liegt niet en de Hardware is er EPAR, opgewaardeerde transmissielijn, generatoren, staatoliepowerplant 1 en 2.

  Maakt u aub een lijstje van hoeveel deze regering geinvesteerd heeft gedurende 2010 tot en met heden voordat u gaat verwijten.


  Maak melding

 67. Deze prijsverhogingen hadden natuurlijk al lang moeten gebeuren. Maar dan GELEIDELIJK. Helaas blijven de ‘veroorzakers’ van deze economische aardschokken volledig buiten schot: de politici en de toeleveranciers. Sinds jaar en dag leveren de zogenaamde parastatalen (EBS, SLM, Telesur, enz enz) wanprestaties. Stafleden worden als miljonairs geaccomodeerd, bedrijfsvakbonden worden riant gehonoreerd en staken daarom ook nooit, kinderen mogen gratis studeren in het buitenland, tal van andere absurde vrije voorzieningen, voor slechts 10% betaling reizen van gezinsleden SLM’ers zo lang als zij leven al is de werknemer al lang overleden, tv-kanaal speciaal voor een Christelijke sekte, enzovoorts enzovoorts. Helaas zullen deze wantoestanden blijven voortbestaan omdat vrijwel alle politieke partijen hierin betrokken zijn. De kosten van dit alles zijn zogenaamde bedrijfslasten die u en ik betalen…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.