Alleen tijdens naschoolse opvang eten

26

PARAMARIBO, 21 aug – Er zijn kinderen die alleen tijdens de naschoolse opvang een bordje warm eten krijgen. Daarom zijn er schoolhoofden die zich zorgen maken over de maagjes van deze kinderen. Het is vakantie.

De scholen zijn dicht en daarmee is ook het gesubsidieerde programma Naschoolse Opvang & Begeleiding, NOB, gepauzeerd. Dat alleen al kan voor menig kind flink wat roet in het eten gooien, de blije geest van de schoolvakantie ten spijt. “Het bordje eten dat de kinderen krijgen tijdens de NOB is nagenoeg alles wat ze dagelijks te eten krijgen”, zegt schoolhoofd Jane Ladi tegenover de Times of Suriname.

NOB maakt deel uit van het sociaal programma van de regering. Kinderen worden na school op beziggehouden. Er is behalve voeding ook huiswerkbegeleiding. Hoewel het programma kritiek oogst vanwege corruptie, is er ook lof. De begeleiding zou effect hebben op de schoolprestaties. Volgens schoolhoofd Jane Ladi hebben ouders gevraagd om opvang tijdens de vakantie. Maar de schoolleiding heeft al de handen vol aan het voorbereiden van het nieuwe schooljaar.

26 REACTIES

 1. Dit is natuurliojk super ernstig dat kids geen maaltijd krijgen thuis en afhankelijk zijn van dat bordje eten tijdens de naschoolse…. je weet toch van te voren hoe je er financieel bij zit als je je kids geen eens eten kan geven waarom neuken en kinderen maken :/ waarom geen voorbehoedsmiddel gebruiken…. ik verbaas mij hier enormover, men wil toch niet zeggen dat al deze moeders nie tkunnen nadenken, en hup weer zwanger… ????? Triest in en in triest om op deze manier kids op de wereld te zetten… ik zou best wel een kind willen adopteren, ja geen probleem als dat kind al 7/8 jaar is….


  Maak melding

 2. Zo erg is de situatie nu in Suriname.
  De kinderen worden niet naar school gestuurd voor Educatie of voor verrijking van kennis,neen ze worden naar school gestuurd voor een 1xdaags warme maaltijd en eenmaal thuis happen ze zeker LUCHT/AIR .
  Baja kunnen deze groep kinderen het overleven in de vakantie?


  Maak melding

 3. De school van mijn buurmeisje van 9 doet ook mee aan de naschoolse opvang.
  Ik zie haar elke dag thuis komen om 13.15 u met een bakje eten.
  Ze blijft niet over want er is geen begeleiding, dus geen naschoolse opvang, maar de gaarkeuken draait nog steeds op volle toeren. Dus, bakje eten mee naar huis!
  Eerst gaat ze nog even bij Oma langs, die ook een potje gekookt heeft. Daar krijgt ze ook wat van, en ’s avonds maakt papa nog eens warm eten klaar. Mama is niet in de picture. Weggelopen!
  3 warme maaltijden op één dag! Wat een geluksvogel! Haar buikje wordt elke dag ronder.
  Dit kind heeft het eten van school niet nodig.
  Laat men nou eerst een onderzoekje doen wie het echt nodig heeft.
  Naschoolse opvang is op vele scholen alleen maar een bakje eten mee naar huis nemen, een gaarkeuken draaiende houden dus, een teki-njang!
  Maar goed, als dat meewerkt aan het verbeteren van de leerprestaties, waarom niet?


  Maak melding

 4. @ Ray,
  Ik ben bang dat je gelijk hebt. Als je alleen maar kijkt naar de slagingspercentages op de diverse scholen, of de uitslagen van de diverse toetsen, dan is dat om te huilen. Het zijn vooral kinderen uit de achterstandsgebieden (lees: van marron-afkomst) die nauwelijks presteren op school, maar alleen voor een portie eten naar school gaan. Als de huiswerk- en andere begeleiding zijn nut heeft bewezen, dan waren de slagingspercentages veel hoger. Nee, een bakje gesubsidieerde njang is veel belangrijker dan goede leerprestaties voor ze. Overigens moeten de ouders zich doodschamen! Ga potdorie werken, dan heb je geld om eten voor je kind te kopen. En leer ze eerst Nederlands, want dan begrijpen ze misschien de leerstof!


  Maak melding

 5. Ben het volledig eens met Blaka Bakra.
  Het is te gek voor woorden – ook in Suriname – dat een kind vooral naar school wordt gestuurd voor een bakje eten.
  De ouders moeten zich inderdaad doodschamen.
  Als je kinderen op de wereld brengt prima, maar neem dan ook de verantwoordelijkheid voor een goede voeding voor je kinderen en dat is niet alleen een kwestie van geld, ook van mentaliteit.
  Alls ik goed ben geinformeerd wordt 70% van de Surinaamse kinderen opgevoed door 1 ouder.
  Vaak hebben kinderen zusjes en broertjes van verschillende vaders en/of moeders.
  Er wordt heel simpel gezegd maar wat aangeneukt zonder dat er een verantwoordelijkheid wordt gevoeld voor de kinderen.
  Het is in en in triest, maar helaas wel realiteit.
  Suriname is in dit opzicht nog een ontwikkelingsland van de eerste orde.


  Maak melding

 6. Dit verhaal klopt niet en is bedoeld om nog meer subsidies los te krijgen. Niemand kan mij wijs maken dat er bij die kinderen thuis nooit gekookt wordt. Wat eten die volwassenen dan? Hoe komt het dat die moeders van die kinderen zo dik zijn? Hoe overleven ze al die zwangerschappen?
  Het kan best zo zijn dat in de hele groep er misschien 1 of 2 kinderen maar 2 maaltijden per dag krijgen, maar dit geldt zeker niet voor de meerderheid van de kinderen. Er wordt met opzet een valse beeld geschetst, vermoed ik.


  Maak melding

 7. @Sai Tan dit soort dingen doen de Suries vaker; jij hebt dus ook helemaal gelijk. Zo hadden ze een grote bek over Kwakoe, dat er ongeveer 3 tot 400.000 mensen het Kwakoefestival bezochten, soso foe bing kang kies ding Nederlandse subsidie . Maar toen het festival in lijn en stijl werd georganiseerd doorrrrrrr…… de zgn niet zwarte Yvette Forster en Vincent Soekra, toen pas begrepen wij dat er amper 100.000 mensen het festival hadden bezocht; dus mik ding go dok. @Pasew zou zeggen wat een kinder-blijd-schap. Odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 8. Een school is om onderwijs te geven. Het is geen restaurant waar ouders hun kinderen kunnen dumpen om gratis eten en drinken te krijgen. Dat is de plicht van de ouders.

  Als je niet voor een gezin kunt zorgen, neem dan geen kinderen. Dit is een heilloze weg die alleen maar kansarme kinderen dumpt in de samenleving.

  Kappen met deze onzin en ouders verplichten om zelf voor hun kinderen te zorgen. Alles is gratis in dat arme land en dan nog hebben ze een grote waffel tegen alles aan de Noordzee.


  Maak melding

 9. Ai RAY.Vanity heeft gelijk minder kids maken met hun buiten vrouwen. haha,Maar jim zal in oktober langs gaan en ook de blindenschool ga ik bezoeken om mijn bijdrage te leveren.internet is hier wat minder in India, maar ik volg Su wel en wat ik lees is niet echt om vrolijk van te worden.Gelukkig bestaan er nog mensen die met een goed hart.


  Maak melding

 10. Pengel de waarheid is hard en waarschijnlijk heb jij er ook een paar los lopen.steek je hand uit en ga helpen waar je kan.kids hebben niet gevraagd om op aarde gezet te worden.dus hup van je luie reed en ga helpen en neem je vriend sia tan mee.


  Maak melding

 11. Hallo mensen check de link die ik geplaatst heb eerder.
  Het geeft een beeld waarover wij het hebben hier.

  @Blaka bakra en allen hier,
  Gelijk hebben jullie allemal.
  Ik kan me niet voorstellen dat alles wat de ouders hopen dat de kinderen op school meekrijgen is een bordje eten!

  Jonge kinderen staan weer op alle hoeken van de straten om knippa’s te verkopen. Dat is een vorm van kinderarbeid. Ze lopen daarbij midden op de openbare weg en brengen zichzelf en het verkeer in gevaar. Ze vallen bestuurders lastig door aanhoudend op ramen te tikken. Dit beeld komt velen bekend voor, alleen is er nu een nieuwe dimensie bijgekomen. Als men weigert om knippa’s te kopen, wordt naar geld gevraagd.

  Zijn de kinderen nu aan het bedelen? Een vraag gesteld door de redactie van het Dagblad Suriname vandaag, 19 augustus 2014. De kinderen vragen niet minder dan ‘Srd 1 om een ijsje te kopen’ of om de honger te stillen. Als men zo’n kind durft te vragen waar zijn moeder is of wie op hem past, dan moet het niet verbazen als men reacties krijgt als ‘wat, mag ik geen geld verdienen?’.

  De vraag rijst nu wat het beleid van het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) is als het gaat over kinderarbeid. De krant maakte contact met het ministerie van ATM, afdeling JIZ, en de Arbeidsinspectie om een reactie. De krant kreeg slechts het welbekende ‘u wordt teruggebeld’ als antwoord.

  Bedelen is volgens artikel 503 van het Wetboek van Strafrecht niet alleen verboden, maar ook strafbaar met ten hoogste zes weken hechtenis, aldus de krant.

  Het NDP-Assembleelid Melvin Bouva zegt het absoluut niet acceptabel te vinden dat jonge kinderen, vooral tijdens de schooldagen, op straat zijn, terwijl ze op school horen te zitten. Het heeft volgens hem echter weinig zin om de kinderen slechts voor het moment te verwijderen van de straat, omdat ze er waarschijnlijk binnen een uur weer staan. Hij is eerder voorstander van dat zaken bij de wortel worden aangepakt. Bouva vindt dat er gekeken moet worden naar de achterliggende redenen waarom de kinderen dit doen en wat voor alternatieven de families van de kinderen hebben. Hierdoor zal men een beter beeld krijgen om de situatie aan te pakken.

  Bouva stelt echter, dat het verschijnsel, dat overigens niet nieuw is, vaak wordt gebruikt door politici om kracht te zetten bij beweringen over slechte sociaaleconomische omstandigheden in het land. De regering heeft volgens hem al gepoogd de sociale verplichtingen van deze groep te verlichten door onder meer vrije gezondheidszorg aan te bieden, het betalen van schoolgeld af te schaffen, het verhogen van de kinderbijslag en het invoeren van de naschoolse opvang.

  ‘De behoefte voor deze groep zou door deze maatregelen in principe dus moeten zijn afgenomen, maar misschien moet er toch iets meer gebeuren’, vraagt Bouva zich af. Eventueel zou men ook nog gebruik kunnen maken van het programma Conditional Cash Transfer (CCT) van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting waarbij men bijvoorbeeld geldelijke steun zou kunnen krijgen op voorwaarde dat de kinderen naar school gaan.

  ‘Velen van hen zeggen dat ze het moeilijk hebben, maar ze beseffen niet dat met het verkopen van knippa’s hun situatie juist verslechtert.’ De parlementariër vindt dat de kinderen beter kunnen doorbijten op school, zodat ze na enkele jaren een redelijk betaalde baan hebben, waarmee ze hun familie kunnen ondersteunen. Voor de ouders van de kinderen is hierin vooral een ondersteunende taak weggelegd.

  En straks krijge wij te horen dat een bepaalde groep de kans niet krijgt om onderwijs te volgen en dat ze op all gebieden achtergesteld worden door de rest.

  August 20, 2014


  Maak melding

 12. Een trieste zaak dat Surinaamse kinderen honger lijden. Voor een land waar alles verkrijgbaar is. Nog triester is de instelling van onze kondre man ” Ik wil alles doen, als ik maar niet hoeft te werken”.


  Maak melding

 13. Komt goed RAY.(school4kidsindia) is van mijn vriendin eerst daar een project afmaken,dan komen wij met veel plezier en liefde helpen in Su.Want hoe dan ook het blijft mijn vader en moeder land.En je hebt het weer mooi geschreven.


  Maak melding

 14. @Jimmy
  Hi Jimmy ,
  Pengel en Sai tan hebben gelijk hoor.
  Waarom moet men zoveel kinderen in bepaalde gezinnen neerzetten als zij niet in staat zijn voor ze te zorgen?
  Plezier hebben in bed mag maar dan wel verantwoordelijk zijn en voorbehoedsmiddelen gebruiken.
  Als wij deze kinderen blijven ondersteunen zullen nog meer kinderen geproduceerd worden en zo kunnen we door blijven gaan.
  Je zou je belasting centen tpch voor een ander nuttig doel gebruikt willen zien ?Onze belastingscenten zijn er toch niet om kinderen ermee te verzorgen. Een beetje verantwoordelijkheid rust ook bij de ouders,

  Groetjes uit Paramaribo,


  Maak melding

 15. het is inderdaad heelerg voor de kinderen

  maar wie zijn de verantwoordelijken en welk volk

  geld voor de duurste telefoons belkaarten en geweldige autos hebben ze wel kinderen in massa produceren kunnen ze ook
  alleen hun kinderen een bordje eten geven ding no ab moni
  verplicht steriliseren die handel


  Maak melding

 16. ieder ouder is verplicht zijn/haar kinderen ieder ochtend voeding te geven alvorens van huis te sturen waar dan ook..

  zo zijn wij opgevoed hoe slecht wij het thuis ook hadden..

  we waren wellis waar arm,hadden geen weelde,maar eten en drinken was er altijd in huis,dat is de basis van elke vader moeder voor zijn gezin..

  dat je alleen staand bent ,is nog geen reden om te mekkeren..,

  dan had je je benen dicht moeten houden en niet elke week kinderen maken..

  het is grof schandalig,dat er altijd door die djoekas / blaka mangs het land op de negatieve kaart op deze aarde wordt gezet..

  practisch in de hele wereld,waar blaka mangs wonen leven is er ellende..


  Maak melding

 17. Vroeger werd goed uitgezocht en nagetrokken welke kinderen ondervoed waren en wie uit een sociaal zwak gezin kwamen.
  Deze kinderen kregen een beker melk op school.
  Ook was er op sommige scholen warm eten, alleen voor de arme kinderen.
  Dat was toen een fantastische maatregel genomen door de overheid.
  Het eten werd in één gaarkeuken klaargemaakt en uitgedeeld aan de verschillende scholen.
  Nu mag elk kind meeëten en meedoen met de naschoolse opvang, voor zover die er is. En precies daar gaat het dus fout want ook kinderen die het niet nodig hebben nemen eten mee naar huis.
  Wat een verspilling. Weer een project dat zijn doel voorbij schiet.
  Ondoordacht, ongeorganiseerd, ongecontroleerd!
  De bedoeling was waarschijnlijk goed, de uitvoering is een bakje soep met balletjes om mee naar huis te nemen, zoals met het hele onderwijs het geval is.
  Rond de 50% haalt de eindstreep! Bedroevend toch!


  Maak melding

 18. quote marcel: dan had je je benen dicht moeten houden

  @Marcel, mi boi, weet je niet dat spieren een eigen geheugen hebben en spontaan reageren wanneer ze een bannaan tussen 2 sinasappels zien? Go lerie, mi boi.
  Kong na mie, ik zal je bijbrengen.


  Maak melding

 19. @Marcel:”het is grof schandalig,dat er altijd door die djoekas / blaka mangs het land op de negatieve kaart op deze aarde wordt gezet..
  practisch in de hele wereld,waar blaka mangs wonen leven is er ellende..”

  Beste Marcel, op dit moment, ben jij met jouw posting, de enige die Surriname negatief op de kaart zet. Grof hoor, erg grof!


  Maak melding

 20. @marcel, komt u weer met generaliserende opmerkingen
  over bevolkingsgroepen ??

  Begin met verstevigen rechtsstaat Sranang !! Onbeschadigde Grondwet, mensenrechten en wet weer invoeren als LEIDEND voor het land !

  Daarna aanpak sociale problemen van de gehele bevolking !

  IEDEREEN aan het werk, zodat sober sociaal stelsel voor langere tijd gefinancierd kan worden !

  ALLE criminele leiders UITSLUITEN door effectieve screeningswet, niet de go-no-go politieke screeningen van
  BELLY dus!!

  PS : Sluiting ALLE nutteloze ambassades levert voldoende geld op om door visie-loosheid ontstane energietekort snel te kunnen oplossen ! (voldoende eigentijdse kabels en gebiedsgerichte energievoorziening via zelfstandige systemen met idem dito back-up units. Zorg tevens voor makkelijk verplaatsbare noodsystemen. Het totale verzorgingsgebied is relatief klein) !


  Maak melding

 21. @She-Suri,

  Marcel heeft toch gelijk? Het is niet zo dat de Marron-achtigen dom zijn. Ze zijn heel slim. Alleen zijn ze niet geinteresseerd in goed bestuur, eerlijkheid, gelijkheid, planning, recht en nog andere zaken. Daardoor vertragen ze de ontwikkeling van allen.
  Zeg nou heel eerlijk. Zou een normaal persoon voor een van moorden verdacht persoon kiezen als president? Dat doe je toch alleen indien je andere interesses hebt dan bovengenoemde zaken?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.