‘Paramaribo leert maar niet van het verleden’

17

PARAMARIBO, 19 aug – Paramaribo schijnt maar niet te leren van de vaak harde lessen uit het verleden. De aanpak van het watertoevoerprobleem en de energieopwekking vanuit Afobakka blijft daarom problematisch. Dit stelt parlementariër Marinus Bee (Abop).

Het probleem zal blijven hangen als het zwaard van Damocles. Het idee om water uit andere rivieren om te buigen, kan niet zonder meer worden uitgevoerd. Niet omdat Paramaribo dit zo graag wil. In het gebied wonen mensen. “De manier van aanpak in Paramaribo verschilt met het achterland. In de hoofdstad wordt met alles rekening gehouden. Maar van de mensen van het binnenland wordt verwacht dat ze alles gewoon accepteren”, zegt Bee tegenover de Ware Tijd.

De stuitende houding kan vroeger gewerkt hebben, maar niet meer. “De stad vergeet dat mensen vooruitgaan in hun ontwikkeling en niet meer toestaan dat zij als vee worden behandeld”, aldus Bee. Vandaar ook de ‘plotselinge’ weerstand tegen het ombuigingsplan. Bee ziet overeenkomsten met het tegen hun wil verhuizen van dorpelingen in de jaren vijftig. Het was toen de waterkrachtcentrale te Afobakka gebouwd moest worden.

17 REACTIES

 1. ‘“De stad vergeet dat mensen vooruitgaan in hun ontwikkeling en niet meer toestaan dat zij als vee worden behandeld”, aldus Bee.’

  Maar zijn mensen neuken wel als vee erop los.


  Maak melding

 2. Prakiseert dan de recht van de sterkste, daag de minister uit voor een een-tegen-een duel tot de dood, ik ben zeker dat die lafaard niet komt opdagen, dan ben je automatisch winnaar en je mag z’n vrouw en geld en bezittingen hebben.


  Maak melding

 3. “De stad vergeet dat mensen vooruitgaan in hun ontwikkeling en niet meer toestaan dat zij als vee worden behandeld”, aldus Bee.’

  TV’s gratis accepteren om van WK genieten is zeker niet vooruitgaan ,
  Vragen naar condooms en lessen over Family planning dit noemen we vooruitgaan .
  Andermans grond/perceel trangafasi je Eigen maken[ is ook geen vooruitgaan.
  Op de 1 of andere dag neestrijken op het perceel van een land genoot in Paramaribo en je tent daar openslaan getuigd niet van vooruitgaan.
  Wachten op SUIBSIDIE is ook geen vooruitgaan.


  Maak melding

 4. Waarom doet Bee zo moeilijk? Er moet toch ook gekeken worden naar het algemeen belang? Wanneer ons land een centrale regering heeft moet de regering ook in staat gesteld worden om zaken te realiseren die het algemeen belang dienen.
  Als het van Bee zou afhangen dan was Afoebakka nooit gekomen.
  Hij wil wel dat alle djoeka’s in het SZF opgenomen worden,heel veel kinderbijslag krijgen ,een uitkering kunnen aanvragen en als ze volkswoningen onrechtmatig zich hebben toegeëigend ,die woningen haast kratis kunnen krijgen.


  Maak melding

 5. Het roven, moorden en occuperen is vooruitgang …..
  Je kan ze uit het bos halen maar het bos kan je niet uit ze halen…

  Ze hanteren dezelfde “regels” als uit het bos…

  Deng mang dies no abie gwentie…

  lang leve de anarchie….


  Maak melding

 6. Kijk meneer Marinus Bee, u constateert zelf dat er een afwateringsprobleem bestaat. Waarom komt u er dan niet op om onze werkloze marrons sloten en afwateringen te laten graven en rommel (in sloten) op te ruimen? Zodoende hebben zij werk en inkomen en het land een goed afwateringssysteem. Daar kunt u zich toch voor inzetten? Indien het lukt, dan hebt u dan flink wat goodwill gekweekt voor uw volgende project, het ombuigen van de rivieren en hebt u een kader dat een beetje met water weet om te gaan.


  Maak melding

 7. Deze abopper spoort duidelijk niet!
  Wees een vent!
  Noem het beestje bij de naam.
  Hoezo ‘Paramaribo leert het nooit’, noem namen van de verantwoordelijken.
  Dat durft hij niet.

  Effe een losse flodder loslaten en op deze wijze zichzelf verzekeren van een eventuele zetel, bij de verkiezingen:
  “ïeja, na mi, mie beng taigi deng fo lokoe a watra systeem. Nooit deng mang arki mie.
  Dus….mie wroko tranga, gie a volk, next no fout.”
  Wat zijn de verdiensten van deze bee in de afgelopen vier jaar geweest????

  Waardeloos!!!!


  Maak melding

 8. En jullie leren het nooit om steeds het land SU te lopen afzeiken. Ieder positief initiatief wordt terstond door jullie de grond in geboord. Krabben zijn jullie met jullie shit-mentaliteit. Jullie schamen je niet om steeds maar negatief te reageren op positieve ontwikkelingen in SU. Stelletje losers zijn jullie die hier allerlei rotzooi op waterkant.net schrijven. Jullie moeten je schamen om het land SU zo neer te halen. Het is wel het land van jullie ouders of misschien zijn jullie zelf daar geboren. Jullie hebben geen greintje gevoel voor SU, maar denken het altijd beter te weten dan de mensen die het beleid moeten bepalen en moeten (laten) uitvoeren.


  Maak melding

 9. 19 aug. 2014

  Hoewel Srika vindt dat de bewoners van het binnenland ook rechten op ontwikkeling hebben en een deel van de economische ontwikkeling hen ten dele moet vallen, is de uitspraak van Marinus Bee een oproep tot polarisering tussen ‘fotomang’ en ‘bus’nege kondre’ en tevens aanzet tot het aanwakkeren van separatisme binnen de staat Suriname.

  Dit doet mij denken aan een uitspraak van Ronnie Brunswijk, in gesprek met Srika, juli 1992, te Lelydorp, waar hij (Brunswijk) toen zei dat ”deng fotomang no mus’ bemoei na bus’kondre, bika jungle commando hab’ na bus’kondre now en deng e no ey bemoei en gi ondersteuning na deng grontorie fu deng Ingi.

  Inheemsen, let op uw zaak.Suriname krijgt het moeilijk!!
  Srika


  Maak melding

 10. Eens een oen altijd een oen!! Tsjaa, wat doe je, als je voor een duppie geboren bent?? de kwartje kun je niet maken!! althans bij deze groeperingen!! Dit soort ezels stoten wel 1000 of meer malen in de kar!!!


  Maak melding

 11. -Marinus Bee, ik kan maar een conclusie hieruit trekken en dat is het feit dat de ontwikkeling van de binnenlandbewoners door jullie in de stad wordt achtergehouden.

  -Mensen zijn uit vrije wil daar gaan wonen en niet omdat zij jaren daar wonen is de grond van hen.
  -Mensen kunnen ook verhuizen zodat er meer ontwikkeling kan komen zoals de wegen die aangelegd moeten worden.
  -Als men voorzien wilt worden van energie zal vroeg of laat het een en ander moeten gebeuren met het water van de rivier. Uitbreiding dus.

  -Nu al kunnen bedrijven van de stad niet op een normale manier een zaak beginnen in het binnenland, waarom niet, omdat men claimt dat de gronden van hen zijn en daar stopt weer de ontwikkeling.

  -Velen in het binnenland betalen geen belasting, maar genieten wel van de welvaart en vooral van de belastingbetaler.

  -Ik zou zeggen geeft de mensen een kans door de mentaliteit te veranderen anders zullen zij achter blijven tot hun kinds kinderen wat de staat heel veel geld kan gaan kosten.


  Maak melding

 12. Bee weet wel beter, of niet??? Hij grijpt alles aan om politiek te bedrijven en de zogenaamde belangen van de Surinamers in het binnenland zoals hij ze verwoordt zijn voor hem als het zoutvlees die de oude politieke partijen vroeger uitdeelden in verkiezingstijd. Hij hamert op de grondenrechten van de binnenlandbewoners (daar betrekt hij bewust de inheemsen niet bij) terwijl hij blikzemsgoed weet dat Suriname een en ondeelbaar is. Alles boven, in en onder de grond is van de staat. Maar zoals hij zijn achterban, bewust, opvoedt denken die dat het binnenland en alles erop, eraan, erin en eronder van hun is en dat verwoorden ze regelmatig. Bee corrigeert bewust niet, want hij heeft ze dat wijs gemaakt voor eigen politiek gewin. Stel je eens voor wat er gebeurt als een zg fotomang in het binnenland grond gaat occuperen! Die wordt waarschijnlijk nooit meer teruggevonden. Maar zijn achterban die hij zo heeft opgevoed, occupeert maar raak gronden van partikulieren in de stad/randstad. En weer corrigeert deze bedrieger niet. De BEP is verworden tot een stelletje slapzakken en bedriegers!


  Maak melding

 13. Het is lastig als jullie niet kunnen lezen, begrijpen wordt dan haast onmogelijk. Niet verwonderlijk dat er slechts domme en onderbuikse reacties neergepend worden. Nog even en dan is de gemiddelde binnenlandbewoner jullie voorbij gestreefd.
  Als tokkies slaan jullie geen slecht figuur.


  Maak melding

 14. Mensen sla geen raciale toon aan tegen groepen, heeft nooit tot oplossingen geleid.
  Ergernissen moeten zoveel mogelijk met juridische maatregelen worden aangepakt, die gelden voor elke Sranangman.

  Daarnaast moet er tenminste maatschappelijke programmas worden opgezet voor nieuwe inwoners in de stedelijke gebieden.

  Niemand heeft in Sranang meer recht dan een ander, start met berechten van ALLE misdrjijven en pak alle niet-rechtmatig verkregen gronden en panden terug !

  Een zeer moeilijke taak, Sranang leeft in een tijdperk van Nep-amnestie, schendingen van de Grondwet en onwil om zelfs een anti-corruptiewet in te voeren.

  Racistisch gebler no e yepi !!


  Maak melding

 15. Geachte heer Bee
  In april 2012 is aan dhr. Jozefzoon als zijnde bewaker van de regionale en ABOP belangen een voorstel gedaan om de lokale bevolking te betrekken bij de ontwikkeling van de Merrian kreek mijnontwikkeling. De lokale bevolking kon zonder inbreng deelgenoot worden in een regionale ontwikkelingsmaatschappij. De regionale ontwikkelingsmaatschappij zou winstgevend energie leveren aan Surgold en IAMgold op basis van hout en palmolie exploitatie.
  De revenuen zouden zijn: werkgelegenheid, opleiding, onderwijs, gezondheidszorg, water, elektriciteit, herstel natuur na afbouw mijnactiviteiten, etc.

  Toen wij met Surgold overlegden werd duidelijk waarom er niet geregeerd zou worden. Het nog te kapen verkoopbare hout was reeds bestemd en moest geleverd worden aan een lokaal zeer bekende politicus. Meneer Bee ik geloof dat u die politicus ook heel goed kent.

  Meneer Jozefzoon was tijdens het gesprek niet er spraakzaam.
  Hij heeft ook nadien net als zijn partner in het gesprek nooit meer iets van zich laten horen.
  Naar mijn mening nemen veel belangenbehartigers van de binnenlandbewoners de binnenland bewoners niet echt serieus, behalve als ze gekozen moeten worden.


  Maak melding

 16. hallo over welke verleden heb je het..

  de sme’ ers kennen maar één verleden,en dat is ,,, het slavernij verleden ,, verder is het basta..

  de huidige jeugd weet niet eens wat dat is geweest,,de slavernij ,, verleden..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.