vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijVeteranen bij Brunswijk op schoot

Veteranen bij Brunswijk op schoot

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 aug – Het kan zowaar verkeren. Veteranen uit de oorlog tegen het Jungle Commando, JC, zoeken hun heil bij Ronny Brunswijk. De voormalige militairen zijn uitgekeken op Desi Bouterse. Kennelijk moe van ‘loze beloften’, wendt de groep zich nu tot de voormalige rebellenleider.

De Vereniging Surinaamse Veteranen & Ex-militairen heeft een brief gericht aan ‘Romeo Bravo’ (spellingscode van de voorletters die het leger hanteert en die ook toegepast werd om Brunswijk aan te duiden, red.). “In feite is hij de hoofdverantwoordelijke van het binnenlandse conflict, waarbij zowel JC-leden als militairen zijn gesneueveld”, zegt veteranenleider Waldo Jameson tegenover de Ware Tijd.

Volgens de ex-militairen zijn zij aan hun lot overgelaten, “ondanks dat wij onze taak op wettelijke basis hebben uitgevoerd.” De vereniging van veteranen is al sinds de vorige regering actief. De regering van president Ronald Venetiaan zorgde al voor nazorg en een financiële uitkering. Toch werd regelmatig geageerd. Onder de regering Bouterse – Ameerali is voor een deel werk geregeld.

Archieffoto: Waldo Jameson, secretaris van de Vereniging van Surinaamse Veteranen en ex-militairen, spreekt leden van de organisatie toe tijdens een vergadering vorig jaar in Paramaribo. De leden hadden toen in navolging van de ex-militairen in Nickerie het vertrouwen op gezegd in hun voorzitter Renato Cyrus.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

37 REACTIES
 1. Bouterse en beloftes ? Pies in mijn broek van het lachen.
  Blijkt maar dat Bouterse niets om het leger geeft. Het is me myself and I. Nu moeten deze soldaten naar hun oude vijand toe kruipen, wat een giller.

  Waar blijven de revo aanhangers met hun reacties


  Maak melding
 2. Ah kijk,gewoon even van guerilla lijder verwisselen..
  Bouta uit …brunsie in.Hoe kunnen deze 2 oorlogmisdadigers helpen dan?
  Deze twee oorlogmisdadigers hebben het al thuis moeilijk.
  Bouta zegt ”Dino ken ik niet,hij is niet mij zoon’,
  Brunsie zegt’Ka foto tonen…..Pascal ken ik niet’.’.
  Hai Baja….


  Maak melding
 3. Niet netjes.

  Paramang hoe durf je? Dit noemen ze Hoogverraad. Schandaliggggg.

  En…nog steeds lopen jullie achter zijn kont aan!
  Weer een voorbeeld van de loze beloften van deze lummel.


  Maak melding
 4. ‘Volgens de ex-militairen zijn zij aan hun lot overgelaten,…’

  Dat is zwak uitgedrukt! Jullie, ex-militairen, zijn door Bouta OPGEOFFERD!


  Maak melding
 5. Breaking News !!!!!!

  Op dit moment verlaten de bemanningsleden MASSAAL de ZINKENDE PAARSE garnalenboot genaamd ” UTOPIA ” !!!!!

  Van de Kapitein, ” Purple D “, ontbreekt tot nu toe elk spoor.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding
 6. Nou Lonnie,
  je kan ze helpen maar onder voorwaarde dat ze vertellen wie Apai en Deel neergemaaid hebben.Deze twee waren tog matie’s van de grote Bravo toen.Lijfwachten!!!En het zijn deze mensen die gezorgd hadden dat je de gevangenis van binnen mocht bekijken.


  Maak melding
 7. Ex militairen. Gaan Schoppen bij de verschillende politieke partijen en op die partijen stemmen die op schrift stellen dat ze iets voor jullie willen doen.
  Mei 2015 bijltjesdag.


  Maak melding
 8. @Jacobus

  “je kan ze helpen maar onder voorwaarde dat ze vertellen wie Apai en Deel neergemaaid hebben.”

  Het is een publiek geheim, dat onder andere Lindscheer daarbij betrokken was.


  Maak melding
 9. Zet ze tegen een muur,toen ze de macht hadden deden ze het ook.Het zijn een stel honden en laat de famillie de kogel betalen.ZE hebben geen moer gedaan toen ze de mogelijkheid hadden.Nu ze in de steek worden gelaten kruipen ze in Brunsie zijn billen.Ronny heeft geluk,mijn opa heeft hem op zijn hand geraakt.Jammer het had zijn waterhoofd moeten zijn.


  Maak melding
 10. Jarenlang aan de bar bij de moordenaar van je stiefvader
  STIEVEN RAMDHARIE − 02/04/12, 00:00
  Suriname stemt vandaag over amnestie voor de verdachten van de Decembermoorden. Dertig jaar na het drama kruisen ‘daders’ en nabestaanden nog dagelijks elkaars pad.

  PARAMARIBO – Medeverdachten zijn er genoeg in de buurt van Desi Bouterse als hij zaterdag innig wordt omhelsd na zijn verkiezing tot voorzitter van zijn NDP. Ernst Geffery, collega-couppleger, is een oude man geworden. En Errol Alibux, premier na de Decembermoorden, komt zachtjes aanschuifelen. Gewillig poseert het Surinaamse staatshoofd in de vroege avond, twee dagen voor zijn verwachte amnestie, met zijn enthousiaste fans. Alsof de NDP’ers met een popster op de foto gaan.

  Wanneer Bouterse een van zijn opzwepende toespraken houdt, kan Graziëlla Kamperveen (41) hem wel eens horen op haar balkon in de wijk Zorg en Hoop. Paramaribo is immers een dorp. Eentje waar daders en slachtoffers, dertig jaar na de executie van 15 critici van het militaire regime, nog volop elkaars pad kruisen. Op school, feestjes, in de winkel of zomaar op straat.

  Soms zonder het te weten. Zo was de barman die jarenlang Graziëlla drankjes serveerde in sociëteit ‘Het Park’, een van de schutters die op 8 december 1982 op haar bevende stiefvader, de advocaat Harold Riedewald, schoot. Dezelfde barman kon het ook goed vinden met haar man Henk, zoon van de doodgeschoten radiodirecteur Ampie Kamperveen. Dat deze ex-lijfwacht ooit in 1982 toezicht had gehouden in Fort Zeelandia op een angstige Ampie, hield hij geheim voor zijn gasten.

  De kinderen van Graziëlla zitten op school met kinderen van de zoon van Imro Themen, een van de 22 verdachten. ‘Je moet zaken wel gescheiden houden’, zegt ze op het balkon. Een koel briesje waait door het huis, ooit de woning van Ampie. Als 12-jarige zag ze in het mortuarium het lichaam van haar stiefvader, met een flink gat in zijn slaap. Graziëlla: ‘Dit is zo’n kleine gemeenschap. Je kan het die kinderen toch niet kwalijk nemen? Het zijn toch geen moordenaars?’

  Bouterse en zijn NDP willen vandaag, tot ontzetting van de nabestaanden, met een amnestie een streep zetten onder het 8 Decemberdrama. Maar het bloedbad, dat in Nederland vergelijkbaar zou zijn met de executie van 584 vooraanstaande burgers, zal nog lang het land in zijn greep houden. En iedere keer weer leidt het tot vreemde, ongemakkelijke taferelen.

  Zo is Surinames nieuwe ambassadeur in China, benoemd door Bouterse, een neef van de geëxecuteerde journalist Jozef Slagveer. Op een receptie onlangs van de Indonesische ambassade zag een zus van de vermoorde militair Surindre Rambocus, op wie Bouterse zou hebben geschoten, plotseling de president binnenkomen. Ze ging niet weg. Een andere zus van Rambocus is getrouwd met een politicus die minister was in de regering-Wijdenbosch, een creatie van de ex-legerleider.

  Beide opa’s vermoord
  Sunil Oemrawsingh, die zijn oom verloor in Fort Zeelandia, woonde korte tijd tegenover de moeder van Bouterse. ‘We hebben elkaar nooit gesproken’, zegt hij droogjes in zijn winkel in de binnenstad. ‘Als zijn mensen ergens binnenkomen, zoals op feestjes, dan ga ik meteen weg. Maar hoe ver moet je gaan? Moeten ze altijd je plezier verpesten?’

  Binnen zijn partij, de NPS, was hij een van de kandidaten om zitting te nemen in Surinames hoogste adviesorgaan. De ondernemer weigerde want hij wilde niet de eed afleggen tegenover president Bouterse. Een jarenlange adviseur van de oud-bevelhebber ontmoette hij lange tijd in een café. Tot de verdachtenlijst van het OM bekend werd en de man erop bleek te staan.

  Oemrawsingh: ‘Ik zei toen tegen hem: ‘luister, spreek mij nooit meer aan als ik hier ben’. Hij kon het wel waarderen dat ik zo eerlijk was.’ Een andere felle tegenstander van Bouterse, parlementslid Winston Jessurun, is al ruim dertig jaar bevriend met boutist Ramon Abrahams. ‘Op het huwelijk van Abrahams dochter waren we er allebei. We hebben elkaar niet gesproken. Dit soort situaties kan je alleen vermijden als je je opsluit. Maar dan isoleer je jezelf.’

  Yasser Riedewald (29) was twee maanden toen zijn vader vermoord werd en zijn moeder met de drie kinderen vluchtte naar Nederland. Sinds 2007 woont hij weer in Suriname. ‘In het land waar de president de moordenaar van mijn vader is’, zegt de makelaar cynisch. ‘Hoe leg ik mijn kind straks uit dat de president, die een voorbeeldfiguur moet zijn, zijn opa heeft laten vermoorden? Dat hij een crimineel en een drugsdealer is.’

  Graziëlla: ‘Mijn dochtertje van 11 jaar zei laatst op school dat op ‘8 december’ allebei haar opa’s zijn vermoord. Ze maakt nu hetzelfde mee als ik.’

  Ook Yasser maakte mee hoe klein Suriname is. Een van zijn beste vrienden is de zoon van parlementsvoorzitter en Bouterse-aanhanger Jenny Simons. Hij was ook jaren bevriend met een neef van Bouterse. Deze vroeg een keer aan de ex-legerleider wat er in 1982 precies was gebeurd.

  Yasser: ‘Bouterse zei tegen hem dat de waarheid in de rechtszaak wel naar boven zou komen. Maar hij is nooit verschenen. En nu, vlak voor de uitspraak, gaat hij zichzelf amnestie verlenen. Laf.’

  Oog in oog met Bouterse
  De Riedewald-kinderen belandden, privé, zelf ook in een vreemde situatie. Sommige nabestaanden spreken er nog steeds schande van dat hun moeder trouwde met Henk Goedschalk. Deze oud-president van de Centrale Bank was jarenlang een Bouterse-vertrouweling. Yasser: ‘Hij was niet betrokken bij 8 december. En Bouterse is nooit bij ons over de vloer gekomen.’

  Graziëlla: ‘Het is heel erg dat sommigen zo negatief over haar denken. Mijn moeder wil, net als alle nabestaanden, dat Bouterse wordt berecht. Ze hield zielsveel van onze vader. Ze beloofde hem in het mortuarium één ding: dat de daders ooit hun straf zouden krijgen en dat ze er alles aan zou doen om zijn kinderen groot te brengen zoals hij dat wilde.’

  Geen enkele zitting van de krijgsraad miste Graziëlla sinds 2007. Daar zag ze plotseling een leerling van haar stiefvader, advocaat John Kraag. ‘Bleek hij de oud-militair Arthy Gorré te verdedigen. Mijn stiefvader en Gorré waren vrienden. Gorré groette hem nog toen hij in Fort Zeelandia werd gebracht. Uren later was hij dood. Op een bijeenkomst kwam een andere oud-topmilitair, Etienne Boerenveen, ooit spontaan op me af. Hij wilde zeggen dat hij met ‘8 december’ niets te maken had. Nu is hij een van de verdachten. De rechtszaak is belangrijk om te weten wie wat heeft gedaan.’

  Wat ze zouden doen als ze plotseling oog in oog zouden staan met Bouterse? Yasser: ‘Laten we het daar niet over hebben’. Johnny Kamperveen, broer van Henk, overkwam het ooit. ‘Dit is een mooi moment om hem neer te halen’, zei de populaire presentator in 2002. Graziëlla: ‘Ik ben niet bang voor Bouterse. Ik zou hem één ding vragen: Waarom heb je ons onze vader ontnomen?’

  Bron: de volkskrant, 02-02-2012


  Maak melding
 11. @Paulus de boskabouter

  het zou mooi zijn als één van deze ex-soldaten naar de PG stapt en zegt dat hij geschoten heeft op de lijfwachten van Lonnie in opdracht van Linscheer en of dat Linscheer ook meegedaan heeft.


  Maak melding
 12. 18 aug. 2014

  Interessante ontwikkeling!!

  Even afwachten hoeveel geld Brunswijk hierin verder wil besteden.
  Want dat is volgens Srika de enige drijfveer bij deze ex-militairen.

  Hebben zij misschien terecht gelijk?
  Srika


  Maak melding
 13. Gekke lonnie gaat ze natuurlijk gebruiken met grote beloften die nooit waargemaakt hoeven te worden. Het zijn allemaal loosers. Ze moeten zich doodschamen voor hun daden tegen mede surinamers. Het beste dat ze kunnen doen is zwijgen voor het leven.
  Een tweede optie is laat ze Tigrie gaan innemen voor hun geestelijke bevrijding dat ze ooit iets nuttigs in hun leven en vaderland.


  Maak melding
 14. Als deze figuren op “schoot” gaan bij BRAVO-Lonnie, dan krijgen ze straks “billenkoek” van hem.

  Volgens mij is er genoeg werk om arbeid in de agrarische sector te gaan verrichten.
  Ook het onderhouden van kreken (kriki/gotro) en straten zijn ze inzetbaar.
  En wie een beetje kennis heeft van bouwwerkzaamheden, kan zich nu gaan aanmelden in het district Para.
  Want de Chinezen hebben Surinaamse arbeiders nodig voor het realiseren van DADA’s woningbouw.

  Het wordt straks een mooi schouwspel in het Lonnie’s stadion te Marwina.
  De veteranen van DADA tegen de veteranen van BRAVO.
  Als scheidsrechter mag STEVE MEYE WONDER optreden.


  Maak melding
 15. Ai jajaaaai PRESIDENT VENETIAAN no bing boeng en 15 jaar a no doe neks, mmmmmmaarrrrrrr in deze had PRESIDENT VENETIAAN hoe klein dan ook , er toch voor gezorgd dat deze schutters (op weerloze Suries)iets kreeg. Ze ondehandelden vaker met minister Fernald en kwam vaak uit deze onderhandelingen toch iets goeds uit. Maar deze zelfde Lamure Latour de huidige minister van Defentie, was hun advisor en hitste de boel weer op tegen de oplossing van de vorige minister Fernald. Dang fa a waka tidé ; vandaag mag je van Lamure Latour stikken. Ook de rest is jullie vergeten. Anderen zoals de top de hele top van de NDP. Any way a boeng gie ding en moro o tikie ding ex-militairen diisie. Odi odi odiiiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding
 16. het zijn allemaal maties en ex maties van romeo dus waar gaan ze anders gaan.

  bovendien de verkiezing is a.s. en ze kunnen zo een coup plegen en baas blijven van het land..

  alles kan…


  Maak melding
 17. ronnie alias lonnie je moet die broeders van je verwijderen van die percelen die ze ocuperen .dit is niet de weg die men op moet gaan .honderd procent die mag dies wan tik sma sanie zonder de klauwen uit de mauwen te steken .ik geloof er heilig in dat deze criminelen door bouterse worden verwijdert.als je naar het binnenland gaat waar de bosland bewoners wonen mag je wel uitkijken .ze vragen je wat je komt doen in het binnenland het is hun grondgebied zeggen ze joe moes gwe bakka anders wo zie sang au psa .werken werken en nog eens werken en dat roept pero tegen deze bosland creolen en foto nengres .ik kam niet een ieder overeen maar wie de schoen past trekt hem aan .


  Maak melding
 18. ja romeo als je toch heel graag president wilt worden….,

  pak al je maties en ga naar het tigrie gebied roep je zelf als president op met al die djoekaas en je bent heer en meester aldaar..

  er ligt nog heel veel goud,hout,vis, bauxiet voor het oprapen en je wordt multi multi miljoenair..

  zijn de mensen bevrijdt van al die ellende van jullie vooral het ocuperen,roven,keting stelen enz enz….

  de nodige tools heb je al,,geld,vliegtuig,boot,zaag machine,vrouwen genoeg..


  Maak melding
 19. @Pero,

  Je verschuilt je weer achter drog redenen.

  De vraag is waarom zoeken deze veteranen hun heil bij Ronnie Brunswijk, notabene hun oude vijand. Waarom kan oud legerleider en nu de huidige president van Suriname niet garant staan voor hun dagelijkse levensbehoeftes.

  Bouterse heeft beloftes gemaakt en komt die niet na. Niet alleen ex militairen worden aan hun lot overgelaten maar ook nabestaanden van de coupe.

  Graag jouw reactie hierop.


  Maak melding
 20. Het is zo triest met die simpele zielen hier op waterkant.net.

  Tegenwoordig moet zelfs de President van Suriname garant staan voor dagelijkse levensbehoeftes.

  En dit komt allemaal uit de koker van front broodschrijvers, zo dom en achterlijk zijn deze ezels.


  Maak melding
 21. Geld gaat op aan leger kinderen van DINO twaalf van die libas, en wie weet hoeveel nog meer.En die waardeloze ambtenaren daar kan zeker de helft van weg want! het werkt niet.Werk wat wij hier doen met 1persoon wordt in Su gedaan door 3 mensen.Tel uit je winst.


  Maak melding
 22. Die Veteranen zijn als de gemiddelde fronter, ze zijn tot alles in staat, ze zullen hun ziel verkopen aan de hoogste bieder. Dit gebrek aan zelfrespect onder de meeste Surinamers hebben we te danken aan de oude etnische politiek van VHP en NPS.


  Maak melding
 23. Gebrek aan zelfrespect is een typische karaktertrek van de ndp-volgelingen.

  Stemmen op een vijf tienvoudige moordenaar, drugsdealer, corrupteling en hoofd van de gebruikersbrigade, zegt eigenlijk alles over de mentaliteit van de stemmers.
  Look in the mirror afu……….

  @de veteranen, zie hier een overduidelijk voorbeeld van een typische ndpér afu.
  Jullie worden gezien als wegwerpartikel. Niet teveel vragen stellen, anders wordt het lastig.
  Vooral bek dicht en doen wat je wordt opgedragen.

  Het is nooit te laat voor ‘gewijzigde beleidsinzichten’.


  Maak melding
 24. Afu Sensie, kampioen rechtlullen wat krom is, de veteranen vochten voor DDB. dezelfde die ze nu laat zakken, en dat heeft dus helemaal niets met welke andere partij(en) te maken, dus probeer de nalatigheid van Bouta niet in de schoenen te schuiven van anderen


  Maak melding
 25. hans dat jij ware feiten als rechtlullen betiteld komt door je chronisch gebrek aan goed werkende hersencellen, je hebt gewoon een heel laag IQ en daar kan ik niets aan doen.


  Maak melding
 26. Afu Sensie, als dat zo zou zijn hoe laag mag dat IQ van jou dan wel niet zijn, jij bent toch de NDPer?, jij bent zo intelligent dat je je eigen postings niet eens goed kunt interpreteren


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES