Nieuwe centrale NV Energiebedrijven Suriname

19

De nieuwe Diesel Power Plant (DPPII) van NV Energiebedrijven Suriname (EBS), die vrijdagmiddag aan de Saramaccastraat door president Desiré Bouterse in gebruik is genomen, heeft een opwekkingscapaciteit van 63 megawatt. Met dat vermogen kan de centrale de elektriciteitsvoorziening van 6 KVA aan 11.000 nieuwe huishoudens garanderen. Daarmee beschikt het land, bij een gelijkblijvende trend, tot 2016 verzekerd van voldoende stroom om te voldoen aan de steeds groeiende vraag naar elektriciteit.

19 REACTIES

 1. Wij moeten nu al nagaan wat we in 2016 moeten doen of gaan we weer wachten tot het te laat is? Wat zeggen de peperduur betaalde adviseurs ? Ik hoop niet dat ze aldoor in “hogere sferen “verkeren.


  Maak melding

 2. @ Ray jij lacht heel vaak net zo hard als ik; mie kaaaaaado, ding NDP boi dies o kier oeng. Over twee weken resten er nog 4maanden in 2014, en 12 maanden in 2015 dus over 16 maanden is het 2016 ha ha hahhhahaaaah bij de ingebruikname gister viel in een groot deel van Paramaribo de stroom uit. In sommige delen van Paramaribo zelfs tot 2x toe. Suralco heeft ook van zich laten horen deze zal minder e leveren, hmmmmm maar de sterke man van Su…. jaagt deze Multinatinal niet weg. Wat werd er op het verkiezingspodium geroepen door deze NDP DiiiDiBrrrie? Deze NDP DiiiDiBrrrie zou de multinatinals opdonderen als die zou pochen niet te doen wat DiDiBrie wilt, welnu DiDiBrie waar ben je in deze nu blijkt dat de Suralco doet, wat zij wilt. Hahahahaaaaiii verkiezingsstunt met je energielevering tot 2016. Troe-troe doro tangaman long gwe. Now troe-troe doro DiDiBrie de hoop van Suriname no dé a gwé, zoals altijd; de Suries kunnen niet op DiDiBrie rekenen. Kon het niet morgen 25 mei 2015 zijn……. mik a Su volk stem ding zaka-zaka NDP/Me-Ka combinatie dies gwe. Bouka, Boelva, Mie sjie ka kba en alle anderen kakerlakken, aasgieren moeten NOOIT meer in de DNA van Su komen. Volk opo joe aai . Jullie hebben niks voor je stem op deze NDP en Mega boeven gekregen Odiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 3. Bouta heeft de opening verricht,zo ook met Staatscassave bedrijf die heden staat te roesten. Alles wat deze moordenaar aanraakt is gedoemd te mislukken !!


  Maak melding

 4. @Glenn Pengel
  Hahahaaaa…Glenn je bent me voor geweest.
  Ik zou ook het zelfde redeneren hier.
  Het is een verkiezingsternijn met een verval datum eraan gekoppeld.
  Na 2014 komt 2015 het jaar dat bouta denkt dat hij de verkiezingen gaat winnen. Dus heeft hij al 2015 naar Eigen denken veiliggesteld. In 2016 zal deze plant op houden te bestaan dat zegt hij al bij voorbaat dud zogenaamd heeft hij het volk al gewaarschuwd hiervoor. en in 2016 moeten wij hem de schuld niet geven van deze ramp.

  Hahahahaaaaaaaaaaaa…..


  Maak melding

 5. de hele europesche wereld draait immers op windmolens dat honderden procenten goedkoper is en milieu vriendelijk..

  alleen in sme gelooft men nog in diesel generatoren die vies vuil en kanker verwekken is..

  maar bij deze investering met die diesel generator kan goed tjoekoe gemaakt zijn..


  Maak melding

 6. een diesel power plant is feitelijk niets meer dan een groot uitgevallen diesel aggregaat….. lekker voordelige manier van energie opwekking….. losers


  Maak melding

 7. Wat een poeha! Omdat zoveel luchtkastelen niet gerealiseerd zijn, heeft Bouta een ‘succesje’ nodig. De opening van een nieuwe elektriciteitscentrale wordt door Bouta en de zijnen gevierd alsof de eerste Surinamer op de maan geland is. Wel, die 63 megawatt voor elfduizend huishoudens is ‘peanuts’. Wegens een grote overcapaciteit in de Nederlandse energiesector wordt op dit moment een splinternieuwe elektriciteitscentrale in het Rotterdamse havengebied ontmanteld met een vermogen van 870 megawatt, goed voor 1,4 miljoen huishoudens. Dus van een totaal andere orde en daarmee wordt de opening van de elektriciteitscentrale van EBS in het juiste perspectief geplaatst.


  Maak melding

 8. Suriname heeft een grote zeekust. Zeegolven schijnen een goede bron van electriciteitsopwekking te zijn. Jammer dat het land niet de capaciteit heeft zelf onderzoek te doen ernaar.


  Maak melding

 9. @ Paulus de boskabouter,

  Wat is precies je punt met de ontmanteling van de electriciteitscentrale in NL?!
  Hiermee toon je alleen aan dat de Nederlandse beleidsmakers nog grotere en incompetentere sukkels zijn dan die van Su door miljarden te hebben versplild 😉 Een andere mogelijkheid is dat het nu zo slecht gaat in NL dat de energiebehoefte sterk is gedaald en dat zou gezien al de faillisementen en oplopende werkloosheid nog eens best het geval kunnen zijn. Maar wederom niet iets om trots op te zijn voor jou als NL zijnde 😉

  Anyway veel plezier in NL met ISIS en de de komende winter zonder gas uit Rusland!

  Waarvan akte.


  Maak melding

 10. @marcel63

  “Hiermee toon je alleen aan dat de Nederlandse beleidsmakers nog grotere en incompetentere sukkels zijn dan die van Su door miljarden te hebben versplild ”

  Man, zit niet als Bouta te zwetsen. De Nederlandse, of beter de Europese, energiemarkt is geliberaliseerd. Dat houdt in, dat niet overheden het energiebeleid bepalen, maar dat het aanbod van en de vraag naar energie door de markt gereguleerd wordt. Bedrijven bepalen in concurrentie de hoeveelheid aan te bieden energie op basis van de te verwachten ontwikkeling van de vraag. Daar het aanbod aan groene stroom – boeren, die windmolens op hun akkers bouwen en het overschot aan elektriciteit aan energiebedrijven verkopen en huishouden, die de met zonnecollectoren verkregen teveel aan elektriciteit aan de energiebedrijven verkopen – vooral in Duitsland enorm is gestegen, is er een overproduktie aan elktriciteit ontstaan. Dus anders dan een SUKKEL als jij beweert, is geen enkele Nederlandse beleidsbepaler voor de overschotsituatie verantwoordelijk. En wat Nederlandse beleidsbepalers zeker niet doen, zoals met de luchtkastenbouwer Bouta wel het geval is, is granie naar zich toetrekken, waar zij part noch deel aan hebben.


  Maak melding

 11. Waar gaat de elektriciteit van Surgold vandaan komen. Volgens het ESIA rapport van Newmont zal er ongeveer 60 megawatt geïnstalleerd moeten worden door Suriname


  Maak melding

 12. @JoJo,

  Waar die energie vandaan gaat komen? Je weet toch dat E=m*c*c? Als je de juiste m vindt en de zon gedraagt zich normaal, dan is er toch geen probleem, jongen? Geen lastige vragen stellen he, anders krijg je op 5 december de zak.


  Maak melding

 13. @JoJo. Met een extra 63MVA dieselsetje wordt nu eerst het volk blij gemaakt en vervolgens wordt aan Newmont verteld dat de gevraagde 60 MegaWatt voorhanden is….. Klinkt niet onbekend, toch? Gewoon 1 ding tig keer verkopen en je dan afvragen waarom het niet werkt.


  Maak melding

 14. Ik zal SU, het land van mijn ouders en grootouders nooit lopen afzeiken. Ik ben juist trots dat mijn ouders en grootouders daar vandaan komen en het land hebben helpen opbouwen. Ik juich dan ook iedere positieve ontwikkeling op politiek beleidsniveau toe. Goed dat er een nieuwe energiecentrale is gerealiseerd voor 11.000 huishoudens. SU bestaat niet uit een miljoenenbevolking, maar uit een bevolking van duizenden. Kun je niet vergelijken met een land dat uit miljoenen inwoners bestaat. De energiebehoefte is anders en dient aan de behoefte van dat land te voorzien. Neen, ik zal het land van mijn ouders nooit belachelijk maken want dat vind ik zo not done.


  Maak melding

 15. Nieuwe debatten zijn onnodig want de oplossing is het uitgestelde Tapajaiproject.

  Quote; “Volgens visie van Marc Waaldijk, algemeen directeur bij Staatsolie Maatschappij Suriname moet het Tapajaiproject in 2015 zeker komen. De Staatsolie-directeur zegt dat de energie die opgewekt zal worden met behulp van dit project hard nodig is. Hij zegt dat de uitdagingen van dit project niet zozeer te maken hebben met het milieu, maar met het sociaal leven”.

  Suriname is maestro in het uitstellen van projecten die van levensbelang zijn tot het land in hoek word gedreven!


  Maak melding

 16. De oplossing voor Surinam zijn: windenergie, zonne-energie, energie opwekken met kleine tribunes d.m.v. zeestromingen van de Guyanastroom. Deze kleine tribunes of zelf (middel)grote. plaatsen die geschikt zijn, bij de mondingen bij de oevers van de volgende rivieren Corantijnrivier, Nickerierivier, Saramacca-en Coppenamerivier, Surinamerivier, Commewijnerivier, Galibie. Deze tribunes worden door Nederlandse en Deense ondernemingen in de energie sector toegepast in Bangladesh.

  Verder kan men ook een haalbaarheidstudie doe bij stroomversnellingen en watervallen. Vooral in de regenseizoen en kijken hoe dit te combineren met zonneenerige in de droge periode.

  Ik vind het jammer dat Suriname blijft sukkelen met goede oplossingen toe te passen voor haar energievraagstuk en verkeerde oplossingen toepast zoals deze. Kost heel veel geld in de investering, onderhoud, afschrijvingen en is een achterhaalde methode.

  Zonne -energie en windenergie is de beste oplossing voor Suriname. Zon in overvloed en meer dan genoeg zeegolven voor de kust de kust van Suriname om tribunes te plaatsen die energie kunnen opwekken. Ook de (passaat)winden voor windmolens.


  Maak melding

 17. correctie:
  turbines i.p.v. tribunes

  Een turbine is een turbomachine die de stromingsenergie van een fluïdum (vloeistof of gas) omzet in mechanische energie door middel van een roterend schoepensysteem. Deze mechanische energie kan gebruikt worden om een andere machine of een elektrische generator aan te drijven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.