Samenwerking tussen tussen Suriname en China

25

Van links naar rechts: He Baoxiang (vicegouverneur van de Chinese provincie Hunan), minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken van Suriname, minister Don Tosendjojo van Handel en Industrie en Mauro Tuur (directeur Handel en Industrie) maandagmiddag bij de ondertekening van drie intentieverklaringen tussen Suriname en China. De intenties richting zich op: het opzetten van een industriepark, het bouwen van een serie volkswoningen in Para en het stimuleren van e-commerce.

25 REACTIES

 1. ” De Lakei “, op de foto zéér IRRITANT GIECHELEND bezig met het ondertekenen van de intentie verklaring voor een STAPSGEWIJZE ANNEXATIE van Suriname bij ” de SPLEETOGEN Society “.

  Zijn ambtgenoot, de tot minister omgedoopte radiomaker ” Dong dong (de domme ) Tosendjojo “, steekt bij deze gelegenheid duidelijk zijn kinderlijke vreugde niet onder stoelen of banken.

  Ik ben absoluut niet tegen ontwikkeling in Suriname maar het LUKRAAK en KLAKKELOOS plaatsen van handtekeningen onder contracten met een hyper EGOÏSTISCH ingesteld land als CHINA stuit mij ernstig tegen de borst !!!!!!!!

  China is de ” visser ” en de contracten zijn ” het aas ” om ” de vis/prooi ” onder andere Suriname, te vangen.

  Nadat de buit binnengehaald is wordt het heerlijk SMULLEN op z’n CHINEES wat betreft de plaatselijke RIJKDOMMEN. Duidelijker kan ik het niet schetsen.

  Ha det så bra ! CHAVÉZ


  Maak melding

 2. Wederom verkoopt Suriname een stukje ziel en zaligheid aan de chinezen. Je vraagt af welke tegenprestatie suriname aan de chinezen moet leveren. De gedachte al maakt mij beangstigend. Immers BV China is geen filantropische instelling. Het is David tegen Goliath.

  @Paraman, in suriname bepalen massamoordenaars en drugsdealers criminelen het beleid. Het verstandelijk vermogen van deze lui vergelijkbaar met dat van een bevroren ijslolly. Met andere woorden de bevolking wordt wederom besodemieterd met deze deal. Er is een waslijst van beloftes die deze regering heeft gedaan.Elke verstandig mens zou zeggen eerst je oude beloftes inlossen voor dat je nieuwe verplichtingen aan gaat.


  Maak melding

 3. Het zijn geen contracten het zijn INTENTIE VERKLARINGEN of wel Memoranda of Understandig.

  Het zijn dus zaken die uitgewerkt moeten worden tot iets waar nog niemand echt over na gedacht heeft. Hoeveel ondernemingen zijn geinteresseerd in een INDUSTRIE park, Grootschalige woningbouw en e commerce.

  Industrie park: Waar zijn de klanten voor de producten/ waar zijn de werknemers en waar is het kapitaal.

  Woningbouw: Waar zijn de klanten die incl. grond meer dan $ 50.000 voor een woning gaan betalen. Over korte tijd spreek je over SRD 200.000/ woning of wel met de surinaamse rentes SRD 14.000 aan rente lasten.

  Ecommerce: Dat ontstaat van zelf en behoeft geen bemoeienis van Schone intenties en overeenkomsten tussen China en Suriname.

  Wederom veel gedoe om niets. De waarde van het papier is groter dan die van de woorden die er opstaan.


  Maak melding

 4. onze beste hout gaat naar china en het wordt omgetoverd tot prefab woningen,als ik een windje laat hoor je het vier huizen verder,maar ja ik zou zeggen het volk heeft gekozen.


  Maak melding

 5. En de burgers stond erbij en keek ernaar!! De derde hond gaat er vandoor met de buit! alweer stemmen op die DDB partij?? Burgers doe je ogen open en wordt wakker!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 6. We lezen wat ons land allemaal zal krijgen uit de deal.maar wat krijgt china?
  Hoeveel chinezen moeten we importeren?
  Welke chinese produkten gaan “wij” produceren?
  Hoeveel is onderhands geregeld?
  Welk bedrag is onder de tafel geschoven?
  Allemaal vragen die mij als zeer eenvoudige burger bezighouden.


  Maak melding

 7. @Paraman,
  In Suriname bepalen Surinamers het beleid… enz.

  Wanneer beginnen ze daar dan mee?

  Of wachten ze daar mee tot de volgende regering onder leiding van Santokhi.


  Maak melding

 8. Echt als je Lakei ziet op die foto zou je hem een klap willen draaien en niemand die je het kwalijk zou nemen .Hij komt zo arrogant over. En hij lacht zo uitgebereid blij dat hij het volk weer te pakken heeft gehad. Maar dan wie het laatst lacht, lacht het best.En het zal het volk zijn die in het gezicht van Lakin gaat lachen in 2015.Lakin die zit vol met streken engebreken!!


  Maak melding

 9. over een paar jaar spreken Surinamers vloeiend chinees.Zelfs mijn indiaanse volk krijgt geen kans om een winkel te beginnen in een dorp waar men zelf geboren is.Maar een chinees helemaal uit hong kong mag zo beginnen want tjoekoe is betaald.En waar blijft de palm olie fabriek en casave fabriek hahaha.


  Maak melding

 10. Komst bedrijf al sinds eind 2012 aangekondigd
  De komst van een Chinese prefab woningbouwfabriek in Para wordt overigens al sinds medio november 2012 aangekondigd. Toen werd in het district Nickerie, op 25 november, door de Surinaamse regering een zogenoemde raamovereenkomst getekend met China – ruim veertig Chinezen waren, in gezelschap van toenmalig ambassadeur Yuan Nansheng, naar Nickerie afgereisd – waarin onder andere was opgenomen een project voor de bouw van prefabwoningen, waartoe China ondersteuning zou verlenen voor de bouw van een fabriek voor woningbouw.
  Die fabriek zou jaarlijks een miljoen vierkante meter betonnen panelen produceren. Maar, meteen werd ook bekendgemaakt, dat het opzetten van die fabriek enige tijd in beslag zou gaan nemen en dat de Chinezen zouden beginnen met de verscheping van 150 geprefabriceerde woningen, als pilot project, in containers naar Suriname terwijl de fabriek zou worden gebouwd

  Maar, na de 25e november 2012 werd het stil rond de plannen voor de komst van een Chinese prefab woningbouwfabriek in Suriname. Het was de toenmalig minister van Openbare Werken, Ramon Abrahams, die eind februari 2013 via de lokale krant de Ware Tijd liet weten dat ‘de grote fabriek voor prefabwoningen van een van de grootste bedrijven uit China eind juli, begin augustus’ opgezet zou worden. ‘Ze hebben ongeveer zes maanden de tijd om de zaak op te zetten. Het is de bedoeling dat tegen eind 2013 de eerste woningen eruit rollen’, beweerde de partijgenoot (NDP, Nationale Democratische Partij) van president Bouterse. Abrahams zat er dus behoorlijk naast met zijn opmerkingen, immers, inmiddels is bekend, dat de fabriek naar verwachting pas begin 2015 met productie begint….ruim een jaar later dus. De naam van het Chinese bedrijf werd nog niet openbaar gemaakt.

  Vier maanden later werd dan eindelijk de naam van het Chinese bedrijf Broad Homes Industrial Co. Ltd. openbaar gemaakt. Het bedrijf in de Chinese stad Changsha werd in juni 2013 bezocht door een delegatie van ruim vijfentwintig Surinaamse ondernemers en president Bouterse.

  Wachten maar…..
  Inmiddels is het augustus 2014. De fabriek staat nog niet overeind, slechts vier model prefabwoningen zijn neergezet te Onverwacht en nu is de verwachting dat de fabriek pas begin 2015 met de productie van prefabwoningen kan beginnen. Het verleden leert echter, nooit af te gaan op allerlei voorspellingen geuit door regeringsvertegenwoordigers. In het geval van de bouw van de Chinese prefab woningbouwfabriek zijn sinds eind 2012 veel onduidelijkheden verkondigd, zowel wat betreft het moment waarop die fabriek zou starten met de productie als wat betreft het aantal maandelijks te produceren woningen.

  Suriname kan nu wachten tot begin volgend jaar. De komende maanden zullen ongetwijfeld weer de nodige berichten over de fabriek verschijnen met waarschijnlijk weer andere informatie, zoals over de aantallen maandelijks te produceren prefabwoningen. Suriname raakt eraan gewend…..onduidelijkheden en gegoochel met cijfers. Overigens is de afgelopen jaren nooit gerept over het aantal Surinamers dat mogelijk aan het werk kan in de op te zetten Chinese fabriek. Ook wat dat betreft is er dus nog de nodige onduidelijkheid.

  Natuurlijk is het Chinese bedrijf in Changsha om een reactie gevraagd op de gang van zaken in Suriname en dan met name te Smalkalden, maar die reactie is uitgebleven.


  Maak melding

 11. Ik snap niet waarom Suriname niet erop staat dat de prefab woningbouw fabriek in Suriname wordt opgezet, per slot van rekening worden toch de huizen voor ons gebouwd. Controlle en voortuitgang verzekerd. Geen woorden meer zonder resultaat.
  Alles wat mij met de Chinezen overeenkomen moet 100% controlleerbaar zijn.


  Maak melding

 12. Heel goed, het zijn intentieverklaringen met de grootste economische macht ter wereld.

  Blijkbaar moeten we nu ezels ook gaan vertellen dat elke samenwerking met een intentieverklaring begint.


  Maak melding

 13. Surinamers wij worden op een smerige manier benadeeld. De chinees kent geen genade,houd in dat ” lakai” op een of ander manier zijn zaken gevuld heeft vandaar zijn smerige lach en straks zullen wij surinamers janken. Neem nou Heerenberg die de su ziel verkocht heeft in de jaren,,,80 en rijk van geworden is. Samen met dik lip varken Venetiaan de hindostaanse economisch macht aan de chinesen verkocht had,herhaald zich. Alleen nu worden alle surinamers verkocht,want u uw kinderen en misschien tot de 100st generatie zal moeten betalen.
  Wat staat er in de drieluik, wat weet jij als volk wat de afspraken zijn,grof gezegd wij worden genaaid.

  Tj

  Tj


  Maak melding

 14. @Afu Sensie
  Zeker beginnen overeenkomsten met intenties.
  Weet u nog dat Abrahams in in 2010 een Memorandum of Understanding getekend heeft met China voor maar liefst een kredietlijn van $ 5.000.000.000 (5 miljard) te besteden aan allerlei leuke dingen.
  Nu zijn de projecten kleiner dan $ 50.000.000 en $ 5.000.000 en kan men tot sint juttemis wachten tot er iets gebeurt.

  Hoelang duurt het al voor dat de fransen het ziekenhuis in Albina bouwen en de Chinezen een ziekenhuis in Wanica.

  Afu sensie het gaat er niet om ergens tegen te zijn het gaat er om in te zien dat Suriname voor China en de rest van de wereld niet meer is dan een wijkje van een middelgrote stad waar weinig te verdienen valt.
  De economie van Eindhoven in Nederland is aanzienlijk groter dan die van heel Suriname.
  Een gehucht in het Zwarte woud trekt aanzienlijk meer toeristen ofwel zie de dingen in proportie en door zie alle beloften en onzin verhalen zonder basis die gefundeerd zijn op drijfzand.


  Maak melding

 15. Wat een show prof Mr dr bellie tekent de overname van Suriname door China voor een paar spiegels en kralen.

  Prof bellie zou beter moeten gaan uitzoeken hoe die Chinees die de bromfietser deze week aanreed aan zijn rijbewijs is gekomen.
  Wanneer in Suriname gekomen
  Rijschool
  Examinator
  Datum rijbewijs gehaald
  Steekpenningen van hand gewisseld?


  Maak melding

 16. Afu censie, die hospitaal in wanica wacht op sterilisatie apparatuur uit China, want ze willen de moeilijke luie Surinamers uitroeien met hun zero child policy voor Surinamers.


  Maak melding

 17. In iamgold en newmont participeert Suriname voor (20%, 25%) Ik vraag me af of Suriname ook zal participeren in deze projecten met de Chinese provincie Hunan.(joinventures)

  Zo niet dan heeft Suriname als ik kijk naar Bruynzeel houtmaatschappij in Suriname niets geleerd uit het verleden. Deze Nederlandse onderneming bouwde ook Buynzeelwoningen in Suriname en exporteerde ook bepaalde modellen naar he Caribischgebied. Ondanks zoveel verschillende boomsoorten die kwaliteit hout leverde voor degelijke huizen is het bedrijf toch ten onder gegaan en is het niet gelukt om een formule te vinden en uit te werken in de grote vraag naar huizen van Suriname te voldoen voor de armen/oplossing te vinden.
  De investering kwam wel uit Nederland, de kennis kwam ook uit Nederland, evenals de machines en het management, enz. De werknemers waren wel Surinamers die een hongerloontje betaald kregen en slechte pensioenen, enz. Surinamers waren niet in staat dit bedrijf over te nemen en in stand te houden.

  Het heeft er veel van dat deze overeenkomsten met de Chinezen dezelfde formule is en uitkomst zal geven in de toekomst, als die Buynzeelhoutmaatschappij met Suriname had. Lakin lacht. De Chinees denkt aan zijn winsten, zoals hij die ook momenteel uit Afrika haalt.

  Wat het huizenbouwprojekt betreft, kan de regering met een bepaalde percentage in investeren en particuliere ondernemingen in de huizenbouw er ook in betrekken om in te participeren. Hierdoor kan er gestreefd worden meer huizen per jaar te bouwen voor de locale markt, de burgers weten waar ze moeten zijn voor woningen, de overheid ook woningen laat bouwen voor de armen en ook meer van dit soort huizen, andere modellen zijn of bouwmateriaal van hout voor de huizenbouw, oa raamkozijnen, deuren, keukenkasten, enz te maken voor de lokale markt als voor de export.

  Suriname moet uitkijken dat niet al het geld naar China stroomt en dat er werkgelegenheid in Suriname ontstaat in deze bedrijfstak/bedrijfskolom, Surinamers worden opgeleid in de huizenbouw en hierin werkgelegenheid vinden. De ondernemingen die investeren kunnen bepaalde kennis van de Chinezen overnemen en een deel van de winst blijft ook in Suriname en de garantie dat deze bedrijfstak levensvatbaar zal blijven.

  Deze regering kan door middel van een joinventure een bepaalde percentage in de huizenbouwprojektmij met deze Chinezen investeren,eveneens huizenbouwondernemingen in Suriname in cement en hout erook in laten participeren. De overheid bouwt huizen voor de arme Surinamers en voor de export. De huizenbouwondernemingen voor de middenstanders, rijken en voor de huizen voor het Caribischgebied/export. Hierdoor kan deze bedrijfstak sterk worden en een hele bedrijfskolom ook voor voldoende werkgelegenheid zorgen en garantie bieden dat het zich zal handhaven. Vakmensen en manangement kunnen worden opgeleid, die nationaal en in het Caribischgebied in deze huizen te werk kunnen worden gesteld. M.a.w. net wat deze Chinese ondernemers uit de provincie Hunan in Suriname komen doen.

  Suriname moet ook denken aan made in Suriname en met zoveel houtsoorten en steensoorten, enz moet er ingespeeld worden met Chineseondernemingen in de huizenbouw. De prefab woningen kunnen op den duur aan de kant worden gezet, want Suriname kan met haar eigen houtsoorten, grondstoffen, steensoorten, cement ook zelf huizen bouwen, nationaal en internationaal. Het ontbreekt aan vaklui, geld om te investeren, (inter)nationale kennis en ervaring zoals Buynzeel Surinaamse houtmaatschappij had en deze Chinezen hebben op grote schaal van bepaalde type kwaliteitswoningen die internationale markten vragen zoals het Caribschgebied, gelet op klimaat, windkrachten, temperatuur, enz. Door samen met de Chinezen een joinventure te hebben, kan Suriname aan allerlei kennis oa de onderneming te leiden, allerlei surinaamse vaklui in de bouw, nationaal en internationaal komen en ook geld om te blijven investeren en zich te handhaven.

  Het zou goed zijn als de Surinaamse overheid en bouwondernemingen in huizenbouw in deze Chinese ondernemingen deelnemen (joinventures). De volle winst mag niet naar China gaan en Suriname met de kruimels achterblijft en slechte lonen, pensioenen enz voor de werknemers en als de Chinezen op een bepaalde moment de stekker eruit trekken, moeten de Surinaamse overheid en Surinaamse bouwondernemingen het zelf kunnen voortzetten.


  Maak melding

 18. Ik ben het met de reacties eens dat er op betere en transparantere wijze gecommuniceerd dient te worden naar de Surinaamse bevolking toe. Het zijn allemaal goede voornemens maar wat houden die in. Wordt ervoor gezorgd dat Suriname – bedrijfsleven en arbeiders – ook in participeert.

  Wordt er hier werkgelegenheid geboden aan de Surinaamse bevolking? Dat behoort een voorwaarde te wezen voor het opzetten van dergelijke projecten. Want dan mag/kun je spreken van “beleid en regeren”.

  Het mag niet de trend meer hebben van destijds de stratenmakers, waarbij het werk (haast) volledig gedaan werd door de Chinezen. Want dan zou Suriname evengoed kunnen opdoeken.

  Even een side-line: vist Bouterse hier niet in de “Chinese vijver” van Somo?

  Hoe dan ook dient ‘de intentie’ te zijn dat op z’n minst 70% van de arbeid zelf gedaan dient te worden door Surinaamse arbeiders. Dan pas zou men kunnen en mogen spreken van beleid en toekomst op termijn voor Suriname.

  Ik hoop dat die brede lach van minister Winston Lackin wel over gaat, dat er qua intentie een goede deal door Suriname met de China is gesloten, waar met name de Surinaamse werkzoekende en het Surinaamse bedrijfsleven wat aan heeft.

  Gemakshalve ga ik er trouwens vanuit dat de Surinaamse regering haar verstand op haar plaats heeft.

  Als de regering Bouterse-Ameerali echt beleid voert, zou deze regering respect hebben afgedwongen door deze woningen zelf neer te zetten in plaats van de Chinezen hiermee op te zadelen.

  De kennis die Suriname heeft gehad vanwege Bruynzeel zou een aanzet en inspiratie moeten zijn om zo’n houtfabriek op te zetten.

  Als Staatsolie het heeft gekund, is dit van een veel simpelere orde zo’n houtfabriek met prefab woningen.

  Suriname met haar regering en beleidsmakers, dus de regering Bouterse-Ameraali in dit specifieke geval, spelen de Chinezen in de kaart en maken zich door dergelijke deals meer dan belachelijk.

  Men zou haast vermoeden alsof Suriname uit een bevolking van zwakzinnigen bestaat en zelfs niets kan.

  Dergelijke zaken moeten als Surinamers als “ptieng tories” worden gezien. Het wekt de indruk eerder van inspiratieloosheid en zelfs van roekeloos beleid.

  Een Surinaamse regering die respect bij de bevolking en anderen wilt afdwingen, heeft met zo’n gigantisch oerwoud geen ene Chinees uit China voor nodig.

  Dat het schort bij de Surinaamse Regering en Overheid aan communicatie is hier meer dan duidelijk.

  What about ‘de diaspora’, of is het allemaal ‘prietpraat’?


  Maak melding

 19. Meneer Lakei,

  Kunt u ons ook vertellen, welke prijs Suriname betaalt voor deze intentieverklaringen ?
  Die verklaringen mis ik namelijk altijd.
  Worden er weer houtconcessies uitgegeven of mogen misschien weer 2.000 Chinezen zonder vergunning ons land binnenkomen en een bedrijf beginnen ?
  Er wordt op dit forum veel gescholden op Nederland, maar China is de nieuwe kolonisator van deze tijd.
  Nog maar even en we staan op het Onafhankelijkheidsplein ook allemaal Tai Chi te doen.


  Maak melding

 20. beste mensen beter dat de chinees wat doet in het land want eerlijk is eerlijk chinees woon al zoo lang in suriname en is ook hun land en afrika die heb niks te bieden de land is zelf arm en veel ziekte en aids en kijk in afrika ze moorden elkaar stammen over geloof cristen en moslims en india die land heb ook niks te bieden want het is een kinder verkrachter land en vrouwen die verkracht worden en de helf van india is arm en het zijn hopeloos mensen zoo als afrika niks waard alle twee en afrika verkracht ook kinderen en vrouwen dus laat china maar wat doen in suriname beter dan dat een binladen of sadam op duikt of de isis naar suriname kom en alle moslims aan haad zet die nu goed leven met anderen geloof groetjes


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.