Eerste Chinese prefabwoningen af

49

PARAMARIBO/PARA, 12 aug – De eerste modelwoningen uit de lang aangekondigde prefablijn zijn af. In Para staan vier van de woningen, waarvan per jaar acht en twintig honderd geproduceerd zullen worden.

Volgens het Burger Informatie Centrum kreeg minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen de sleutels overhandigd door de Chinese ambassadeur Yang Zigan. De woningen zijn opgezet door het bedrijf Broad Homes Industrial International Co. LTD uit China. De bedoeling is bij te dragen aan het woningbouwprogramma van de regering. President Desiré Bouterse beloofde aan het begin van zijn regeertermijn achttienduizend woningen te zullen opzetten.

Tot nog toe is slechts een fractie gerealiseerd. Volgens Bouterse is vooral het ontbreken van bouwland een strop gebleken. Projecten als de woningfabriek van Broad Homes moeten meer vaart inbrengen. Jerry Miranda, districtscommissaris van Para ziet als bijkomend voordeel dat er werkgelegenheid wordt geschapen. Eerder kondigde de regering al aan dat uiteindelijk ook prefab huizen geëxporteerd zullen worden naar onder meer het Caribisch gebied.

49 REACTIES

 1. Ook toevallig dat deze Chinese brouwsel juist nu, net voor de komende verkiezing gereed is ! Nu zegt de Pres weer dat er geen bouwgrond (land ) een strop is,het hele Indira Ghandi weg is bijna leeg, waar het ziekenhuis gebouwd zou worden.
  Dat lijkt me een ideale complex om deze prefab woningen neer te zetten.Bij leven en welzijn, zal ik wel te zijner tijd zien waar deze Prefabwoningen zullen worden geplaatst !
  ” Als ze tenminste worden gebouuwd “


  Maak melding

 2. Hoe goed zijn deze woningen en hoeveel hebben ze gekost?
  Als er geen bouwgrond was ,hoe wil men nu bouwgrond toveren?
  Wat is de kwaliteit van de woningen?Zullen ze na een paar jaar uit elkaar vallen?


  Maak melding

 3. Wat moeilijk te bevatten is, is de gratis mentaliteit van de Su bevolking. Overal ter wereld moet je keihard werken voor een stuk bestaansrecht. alleen in Su wil men blijkbaar altijd en alles gratis. Sociaal woningbouw tegen subsidiabele huurprijs is ok, maar gratis verstrekken van gronden gaat mij te ver. Is ook niet eerlijk tegenover hen die keihard gewerkt hebben om zelf een te kopen.


  Maak melding

 4. De eerste van de 10 miljoen !

  Reken maar dat de Chinezen een dubbele agenda op na houden. Eerst zetten ze fabrieken op voor de lokale bevolking en vervolgens worden diezelfde fabrieken gebruikt om massa immigratie te bevorderen naar het betreffende land.

  Ook in Suriname gaat het die kant op. Waarom zou het zo lang duren voordat een ziekenhuis in Wanica wordt gebouwd? Omdat China het hele proces in eigen handen houdt, financiering, architectuur, management etc etc.

  In de praktijk zal het een ziekenhuis worden voor de in Suriname woonachtige Chinese kolonie. Zo gaat het al jaren in Afrika aan toe. En dat zelfde principe passen ze nu ook toe in Suriname.

  Suriname houdt binnen 50 jaar op te bestaan in de huidige vorm en bevolkingssamenstelling. Brazilie en China, de 2 BRICS landen hebben Suriname al onderling verdeeld in eigen invloedssferen. Tegen zo een machtig blok kan Suriname niet op. Wellicht dat de Amerikanen nog op tijd ingrijpen om de groeiende Chinese dominantie een halt toe te roepen.

  Ik adviseer mijn mede SurNeds om geen grote investeringen te doen in Suriname, maar eerder te zoeken in Europa of als je toch in de tropen wilt wonen, kies dan voor Bonaire (een bijzondere gemeente van Nederland met nog geen 20 duizend inwoners).


  Maak melding

 5. Concurrentie moet er zijn tog!

  Pertjajah Luhur (PL) gaat prefab-woningen voor US$ 12.500 verkopen aan ‘partijgenoten, sympathisanten en anderen’. De partij heeft een plan hiertoe gemaakt. bron dagblad Su 04-01- 2013!

  voor de goede orde beste Su…ook dat ding van DADA is niet garatisss


  Maak melding

 6. @ Tune.

  Daar heb je gelijk in, maar je moet niet het hele Su bevolking hiermee opzadelen !!! (generaliseren )
  Het is altijd een doelgroep die alles wil zonder iets ervoor te doen, neem bv het occuperen van Sonny Point !!
  En als de Overheid er geen stokje er voor steekt, dan zal deze dwaasheden voor altijd gehanteerd blijven.
  Tot ergernis van overige mensen die er wel iets voor doet, om hun doel te bereiken. (werkenden)


  Maak melding

 7. Woningen te Waterland zijn gebouwd op grond die zgn beschikbaar is gesteld.
  Heb gehoord dat deze grond eigendom was van Boereveen die hij beschikbaar heeft gesteld aan de overheid voor het bouwen van sociale woningen.
  De vraag is nu “wat heeft de overheid hiervoor uitgegeven? Wordt er zomaar gratis grond gegeven aan de overheid (lees NDP)?”

  De grond waar dit chinees bedrijf operationeel is is het oud Billiton terrein tegenover het voetbalveld waar Rodan traint. Dit terrein is opgekocht door een particulier die de mensen heeft aangegeven de grond, die zij jaren bewonen, te kopen voor €20 per m2 of te verhuizen.
  De vraag is nu “wie heeft dit terrein beschikbaar gesteld aan het chinees bedrijf of is het opgekocht door het chinees bedrijf”.
  Er is hier een duidelijke tikie njang gemaakt.


  Maak melding

 8. worden deze woningen ook afgeleverd afdoende dievenijzer???Gezien de criminaliteitscijfers in dit narco-staatje is het verstandiger om mensen in bunkers te laten wonen.


  Maak melding

 9. 1) Broad Homes heeft genoeg kennis, kunde en capaciteit om Suriname van alle woningen te voorzien die het zou kunnen verlangen.
  2) Abrahams heeft van deze model woningen reeds 2 jaar geleden gemeld dat ze onderweg waren. Ofwel Broad homes kan het wel produceren maar kan Suriname het faciliteren.
  3) Een recent contract met Broad Homes dat in de pers kwam geeft een indruk wat de kosten per standaard woning zullen zijn. Die woningen zijn voor de prijzen waarvoor Suriname zaken doet met Broad Homes door de gemiddelde Surinamer niet te betalen.
  4) Nu de regering zo voortvarend is met het uitgeven van grond zullen de eigenaren van de grond zelf zaken moeten doen ofwel de markt raakt enorm versnipperd en dat is iets waar Broad Homes niet mee uit de voeten kan. Die zijn grote series nodig om heel goedkope massa productie in gang te kunnen zetten.
  5) Alles wat in China geproduceerd moet worden heeft tussen beslissing (go) in Suriname en levering in Suriname is ongeveer 5 maanden nodig. Nu een Chinese model woning laten zien behoort bij verwachtingen scheppen die nooit waar gemaakt kunnen worden.

  Dit is de window dressing van iets dat ongeveer 2 jaar geleden gepland was.


  Maak melding

 10. @ michel.

  Ik heb liever 10.000 chinezen die hard werken dan 50 Surinamers die de hele dag lopen te lanterfanteren.
  Dat de chinezen in Su zijn komen vestigen, is te danken aan onze eigen Surinaamse overheid die deze mensen hier hebben toegelaten. Wat mij betreft komen er meer chinezen dan zal Su er anders uitzien (progessie. )


  Maak melding

 11. @ Law mang.Dja

  Je wordt op je wenken bediend. De eerste industriepark komt eraan. Alleen zal dit geen werkgelegenheid scheppen voor de Surinaamse werkzoekenden, maar wordt het hele proces uitgevoerd met behulp van import Chinezen.

  De eerste China Town is in aanbouw en binnen enkele decennia is het beeld van een klein Tibet in Zuid Amerika.

  Trouwens de Indiers (ook een BRICS land) kopieren het commerciele gedrag van de Chinezen. Ook FFF krijgt een hub-functie in Suriname en de Indiers werken net als de Chinezen voornamelijk met personeel van eigen bodem.

  Neo-kolonialisme anno 2000 door Aziaten is niet veel anders dan Neo-kolonialisme uit het verleden door Europeanen.

  Quote

  China intensiveert via industriepark in Para handel met regio
  12 Aug, 2014

  Minister Winston Lackin en de vice gouverneur van Hunan, He Baoxiang, tekenen de intentieverklaringen. Er komt een industriepark in Suriname van waaruit China handel gaat drijven met de regio. Tegelijk zal er meer gestalte worden gegeven aan het elektronisch zaken doen oftewel de ‘e-commerce’. Er zal door de Chinezen ook een significante bijdrage geleverd worden aan de huisvesting. De intentieverklaringen voor deze projecten zijn maandag ondertekend op het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza).

  De drie ‘memoranda of understanding’ zijn in aanwezigheid van de Chinese ambassadeur Yang Zigang, getekend met provincie Hunan. De Chinese stad zal kennis, materiaal, technologie en mankracht ter beschikking stellen bij de drie projecten. “Met de hulp van de Chinezen zullen er nog meer mensen in aanmerking komen voor een huis”, legde Buza minister Winston Lackin uit. Het gaat hierbij niet alleen om de woningbouwprojecten van de overheid. Er zullen huizen in verschillende prijsklassen worden gebouwd. We gaan voorzien in een behoefte van mensen die een huis naar eigen smaak willen neerzetten, klein, middenstand en groter.” De huizen zullen worden gebouwd door het chinees prefab Broad Homes Industrial International Co. LTD. Het bedrijf wordt opgezet in Para. Er zijn al enkele modellen afgeleverd bij het commissariaat van dat district.

  De ‘e-commerce’ zal gecoördineerd worden door het kabinet van de vicepresident. Elektronisch zaken doen is een belangrijke vereiste voor het succes van het handelscentrum. Het industriepark zal hoogstwaarschijnlijk in Para opgezet worden, deelde Lackin mee. “Er zijn nog meer locaties in het vizier maar Para, in de buurt van Paranam, beschikt al over de nodige infrastructuur en nutsvoorzieningen.” He Baoxiang, vice gouverneur van Hunan, legde uit dat het industriepark gericht zal zijn op landbouw, bosbouw en mijnbouw. “De e-commerce en de industriepark zijn de ingangen voor de bedrijven uit China. Van hieruit zal de handel uitgebreid worden naar de regio”. deed de Chinese vertegenwoordiger uit de doeken. “Wij zullen bedrijven en technologie brengen om de economie te helpen ontwikkelen. We kijken uit naar de producten uit Suriname.”

  Unquote

  Bron: Starnieuws


  Maak melding

 12. Als volgens DDB bouwgrond het het probleem is, waarom bouwt hij dan niet op de bestaande woningen nog één of twee verdiepingen als de onderlaag/het bestaande woning stabiel is, zo niet deze afbreken en een drieverdieping gebouw opzetten op de bestaande kavel.

  Ophoepelen met dat onzin dat er niet genoeg bouwgrond is. de oppervlakte van suriname is162000 km2, exclusief het zeegebied.

  Zie de weg met land va aan beide kanten van de weg van Zanderij naar het Stuwmeer.
  Zie de Oostwestverbinding van Oost naar west
  zie de weg van Zanderij naar Apoera.
  zie distrikt Sipaliwini
  zie distrikt Nickerie
  zie distrikt Saramacca
  zie distrikt Brokopondo
  zie distrikt Para
  zie distrikt Commewijne
  zie distrikt Marowijne.
  zie de oevers langs de grote rivieren
  Oerwoud zat in Suriname dat open gemaakt moet worden en bouwrijp.

  Actie van DDB & de Gang( sters) die dat geld dat hiervoor gebruikt kan worden, liever in hun eigen zakken stoppen en het arme volk voor de gek houden.

  surinamers let u op hoe groot de oppervlakte van het Surinaams grondgebied is, exclusief de zee/het zeegebied voor/van Suriname.

  DDB houdt het Surinaamse volk voor de gek.


  Maak melding

 13. Kartonnen huizen vlak voor de komende verkezingen ,wat een verkiezingsstunt !!!!
  Nu hopen dat de wind niet hard zal waaien want anders waait je kartonnen huis ook weg, ver weg !!


  Maak melding

 14. apestaartje passant,

  Je eb kroot kelijk; krond kenoek in Suriname.
  Maar we wil allemaal in de stad woon.
  In de kebieden die jij noem, je kan nie proletarisch winkelen en daar ze berken die keld nie op in hun auto.


  Maak melding

 15. @ Law mang.Dja

  “Ik heb liever 10.000 chinezen die hard werken dan 50 Surinamers die de hele dag lopen te lanterfanteren.”

  Als ondernemer ben ik het geheel met u eens. Helaas zullen er als er 10.000 hard werkende Chinezen komen een minimaal even veel Surinamers noodgedwongen gaan lanterfanteren. De Lanterfanterende Surinamers zullen ook nog eens overal commentaar op leveren en de hele wereld de schuld gaan geven dat zij armer zijn dan de hardwerkende Chinezen.

  Als ondernemer ja doe mij maar Chinezen,echter al maatschappij kan men dit niet opbrengen.


  Maak melding

 16. Ach ik zie de hele zaak zo.
  de arme chinezen uit China gaan voor de LUILAKKEN en alles GRATIS partij mensen in Suriname , kartonnen woningen komen bouwen.
  In dit allemaal dankzij bouta, Volgens hem Mogen de surinamers voor altijd LUI blijven want hey hij gaat de mensen die voor ons gaan werken laten halen uit CHINA en of een ander arme land
  Binnen kort gaan we praten over Chinese slavernij in Suriname anno 2014.


  Maak melding

 17. @ Passant ;

  DDB houdt het Surinaamse volk voor de Gek.

  Nee hoor, het is Volk is dom en blind !

  Ze zijn bang voor Uzi,s en Kalasnikov.

  DDB : is daar terecht gekomen dank zij het
  domme, en blinde Volk.

  Als ik een ezel was, en het Volk zet me daar neer
  als Pres, zal ik ook nooit protesteren.


  Maak melding

 18. Ik begrijp wel dat dit soort ontwikkelingen het gepeupel steekt. Ze kunnen het niet hebben, front 10 jaar aan de macht en heeft niet eens 10 woningen kunnen bouwen. NDP nog geen 5 jaar aan de macht en honderden woningen gebouwd en ook nog een hele prefab fabriek die straks aan heel het Caribisch gebied kan leveren.

  Jullie hebben het niet makkelijk, maar no spang Moro e doro.


  Maak melding

 19. http://www.waterkant.net/suriname/forum/viewtopic.php?pid=443696#p443696
  Dat dit er komt hebben we al meer malen mogen lezen maar onder tussen is het zo dat
  -1- de fabriek op zijn best begin 2015 operationeel is.
  -2- de noodzakelijke uitdieping van de rivier die wel is toegezegd uit-/afgesteld is omdat de oveerheid geen geld heeft.
  -3- dit chineze bedrijf ook met diverse andere landen in de regio aan het onderhandelen is voor dergelijke faciliteiten.
  -4- de ondreneming vermoedelijk gelokt is door het vooruitzicht van de 18.000 woningen en mogelijke kadotjes als gratis deomeingronden, etc.
  -5- de onderneming als het allemaal minder winstgevend is dan verwacht weer snel vertrokken is.
  -6- De BROAD group is nu pas begonnen met dit soort fabrieken en producten en heeft gen historie op dit gebied.

  http://www.bhomeglobal.com/News/Company … -ow3uOSzNQ van 2014-05-19
  7 ambassadors respectively from Bolivia, Trinidad and Tobago, Surinam, Costa Rica, Grenada, Uruguay and Bahamas were invited by Hunan Commerce Department to seek cooperation in Hunan from April 23 to April 26. On April 24, they paid a visit to Lugu industrialized pre-cast concrete factory, Lugu exhibition hall and prefabricated villas of Broad Homes. The ambassadors spoke highly of Broad Homes’ advanced industrialized construction technology and showed great interest in Broad Homes’ industrialized constructions. Some of them expressed the cooperation intention and hoped to bring advanced industrialized technology to their countries. ….


  Maak melding

 20. @Law mang.Dja

  Niet het Surinaamse volk heeft Bouta daar als president geplaatst, maar het kiessysteem van Suriname.

  vuile politiek, omkoping van lijders van politieke partijen die hun geest en zaligheid, hun lichaam aan de duivel verkocht hebben voor wat geld, lijders die aan zichzelf dachten en bedrogen zijn uitgekomen.

  Door schade en schande zijn deze leiders van deze politieke partijen wijs geworden en hebben het licht gezien.

  Door omkoping is Bouta president geworden.


  Maak melding

 21. Positief nieuws?
  Dat zou kunnen kloppen.
  Vier huisjes gebouwd, vier gezinnen blij.

  Maar…………nu de feiten;
  Hoe zit het met de afwatering?
  Hoe zit het met de elektra?
  Hoe zit het met de telefonie.
  Hoe zit het met de waterleiding.
  Hoe zit het met de aflossing van de hypotheek?

  Volgens bronnen zijn bovenstaande zaken niet in orde en ook niet ingecalculeerd.
  Dat was ook niet het geval bij de eerder opgeleverde huizen. Nog steeds niet.

  Maar…………..probeer dit maar eens uit te leggen, aan de gemiddelde paarse aanhanger.
  Zal niet lukken.
  Bij hoog en laag zullen ze voet bij stuk houden, dat het een geweldige prestatie is.

  Net zoiets als, laptops verstrekken, zonder internetverbinding.
  Smartphone’s verstrekken zonder abonnement aan werkelozen.
  LCD uitdelen aan bewoners die afhankelijk zijn van een dorpsgenerator.
  Een bord plaatsen voor een vuilnisbelt met de tekst: “Wanica Ziekenhuis”.
  Geld uitdelen in plaats van werk creëren.

  etc.etc.etc.


  Maak melding

 22. @ Esmerald.

  Allemaal politieke stunt ivm de komende verkiezing.
  En een gegeven paard, niet in de bek kijken aub !!!!!!!!
  Een kinderhand is gauw gevuld !!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 23. Wat zullen de woningen kosten of zijn ze gratis hoeveel familieleden mogen er in wonen.Wie gaat ze inrichten is het bouterse en zijn mannetjes.Een chinees bedrijf maar met eigen werknemers.En wat gebeurd met de werklozen in su.Chinezen bouwen en werklozen wonen gratis.En de werkende burger wordt beroofd.Waar gaat het naar toe.Dus zoetjes aan worden wij een kolonie van china mmoi mang a sanie e go


  Maak melding

 24. Indien de Chinezen heel harde werkers zijn en men alleen met hard werken vooruit komt, waarom zijn de Chinezen dan eeuwenlang arme sloebers geweest? Of zij waren dan ook aan het lanterfanteren geslagen of zij ontbeerden verstand en kennis en ijver.
  Dus maak mij niet wijs dat de Chinezen een soort wonderdokters zijn. Dat zijn ze niet, dat waren de Europeanen ook niet, anders zouden de Europeanen ook niet de behoefte hebben gehad om op rooftocht te gaan. Ze waren zelf zeer arme sloebers.

  De voorvaders van Bolle Willem hadden niet eens 2 maaltijden per dag en een kanrrende en rammelende maag zorgde ervoor dat ze zeer gestressed en onvredig en oorlogszuchtig werden en berovingen, slavernij en andere onheil planden en uitvoerden.

  Zoals de Europeanen hun bossen hebben geruineerd, zo hebben de Chinezen hun natuur vernietigd. Helaas komen deze destroyers hun destruction naar Suriname brengen!

  Dus mensen in Suriname, pas op voor de Chinees. Beware of the Chinaman. Straks gaan ze, wanneer hun aantal is verdubbeld binnen 3 jaar, er met jullie vrouwen en dochters vandoor. Waar gaan jullie je vrouwen dan vandaan halen? Investeer alvast in blaaspoppen.


  Maak melding

 25. het is erg tries dat de chinees dit voor elkaar krijg in suriname woning bouwen in para maar hun wil bij hun volk blijven in 1 buurt dit is discriminatie en niet goed voor heel surinamers dus word straks geto china en brasil en suriname dat bouta dit allemaal toe laat of heb de chinees maffia onder bouta bil gat pistool gezet en zen familie bedreigt om mee te werken china gaat suriname over heersen en de indianen van suriname van wie het land was en is die heb niks te zeggen de inheems dat hun dit over zich hen laat lopen in hun voor ouders land china zal suriname vies maken door veel bedrijf neer zetten en lucht vies maken dag mooi trope en ook wil hun de hout in bos kappen doen nu al en goud doen nu al terwijl alle domme indianen toe kijk en alle surinamers geen eenheid en door bouta word suriname over genomen door anderen ook brasilianen genieten van het goud zoeken en lach surinamers uit bouta moet weg uit regering ook bruinswijk en somohardjo en doekie santokie op rotten nieuw regering met jongeren en paar ouderen en samen werken dan met nederland dan word goed waarom mocht nederland niet bedrijven neer zetten in suriname en huizen bouwen voor huur ook voor surinamers en nederlanders surinamers die terug wilde naar suriname nee dit mag niet bouta die man moet aangepakt worden hard ook hij stel niks voor maar surinamers slaap en kan niet eens een goede groep maken eenheid zal ook nooit gebeuren neem les van de molukkers in holand eenheid en niemand durf tegen de molukkers wat of ruzie met hun ook geen marokaan of turk niemand ze hebben eenheid en zijn vechters en bescherm hun volk met hun hart en zen ze zijn 1 familie alle molukkers hun heb hun trots en dit is pas een eenheid in hun volk maar surinamers nooit ik heb enorm respek voor deze mooi volk de molukkers neem voor beeld alle surinamers hoe wel veel surinamers bevriend zijn met molukkers en nederlanders oke groetejs


  Maak melding

 26. @Jesse

  De chinaman is al langer dan een eeuw bezig met geheim plan mtb Surinaamse vrouwen !

  Zie oa de families : Tjin Liep Shie, Lieuw Kie Song, Foe A Man,
  Ho Sam Sooi, Lie Kwie , Sam-Sin en vele anderen

  PS : Nam-Tyu-Ku !


  Maak melding

 27. @Neus!

  N.a.v. je verwijzing van het bezoek van de 7 landen aan China naar het bovengenoemd bedrijf, kwam ik het volgende tegen.

  https://www.youtube.com/watch?v=Hdpf-MQM9vY

  ***30-story building built in 15 days
  Construction time lapse *View Fullscreen*
  En lees ook de reacties.

  Ik betwijfel of het bedrijf een Prefap-fabriek in Suriname zal gaan opzetten.
  Want ze hebben veel (energie) hiervoor nodig.
  En dat kan Jimmy Hok met zijn EBS helemaal niet waarmaken.


  Maak melding

 28. Allereerst heb ik heel veel respect voor de wijze waarop Broad homes geïntegreerde bouwtechnologie en systemen heeft ontwikkeld.

  Ik heb het internet filmpje waarin zij in 2 weken (24/7) een hotel van ongeveer 15.000 m2 en pakweg 20 verdiepingen bouwden vele malen bekeken en hun geheimen gezien.

  Kijk naar hun website en zie haar ervaring en begrijp dat zij heel weinig voor Suriname kunnen betekenen.
  Hun systemen (hoe fantastisch ook) zijn gericht op heel grote massa en uniformiteit. Zodra men een dergelijk systeem omvormt naar de Surinaamse schaal wordt het heel snel heel veel duurder dan wat de lokale markt kan betalen.

  Het gevolg zal zijn dat men bouwpakketjes gaat importeren en assembleren in een veldfabriek. zodra het volume onder een bepaalde grens komt pakt men in en gaat men elders met de veld fabriek. het tweede gevolg is dat Suriname met woningen van Chinese stijl en kwaliteiten (niets mis mee) zit zonder garanties en onderhoud.

  Deze beloofte is er weer een van later ergens in de toekomst. Indien men nu loacaties heeft om per maand 200 woningen te realiseren en men de industriele productie gaat plannen duurt het zeker nog 8 maanden voor dat er iets gebeurt. De president zal dan (mei 2015) roepen zie wat er GAAT gebeuren, zonder dat er zekerheid is of het betaald kan worden.

  Wie zal er zo stom zijn een fabriek te beginnen met deze omvang in deze tijd. Een tijd waar Surinaamse leveranciers de regering 20% betalingsrisico toeslag in rekening brengen.


  Maak melding

 29. @jojo,

  Misgien sei hebbe ook pakket voor kleine woning in arme land. Is kan iemant die kompleks kan denke ook simpel denke? Soms, niet alteit. Misgien sei hebbe alleen seer geleerde mense die niet klein kunnen denke. Misgien ook wel. Alleen sei weete. We sulle sien!


  Maak melding

 30. @Fer E.

  Feitelijk is het m.i. niet waar dat ze een 30-verdiepingen woning in 2 weken bouwen. De voorbereidingstijd- en werk en de pre-fabricatie is dan niet meegerekend. Alleen de uitvoering is geteld.


  Maak melding

 31. @Zwakka

  De complotchinezen zijn zeer inventief en richten zich op alle bevolkingsgroepen.
  Eerst krediet geven en dan toeslaan als de maandafrekening niet kan worden betaald. Dan vindt de kruisbestuiving plaats.

  PS: Trouwens hoe komt HOK aan zijn naam ??? Is het complot nog groter ???

  Kleine huisjes, grote huisjes en maar lekker draaien …….


  Maak melding

 32. Interessant om te weten hoeveel chinese vrouwen per 100 chinese mannen meekomen naar Suriname. Indien er veel meer mannen komen dan vrouwen dan: hoe komen de chinese mannen seksueel aan hun trekken?

  A) homofilie
  B) groepsseks
  C) celibaatschap
  D) prostitutie
  E) bestialiteit
  F) anders

  Wat vindt er plaats achter de deuren van de Chinese huizen?


  Maak melding

 33. Heb een foto gezien van de buitenkant van deze prefabwoning. Kan niet zeggen dat ik het geweldig vind uitzien. Ben benieuwd hoe het er van binnen uitziet.


  Maak melding

 34. Komst bedrijf al sinds eind 2012 aangekondigd
  De komst van een Chinese prefab woningbouwfabriek in Para wordt overigens al sinds medio november 2012 aangekondigd. Toen werd in het district Nickerie, op 25 november, door de Surinaamse regering een zogenoemde raamovereenkomst getekend met China – ruim veertig Chinezen waren, in gezelschap van toenmalig ambassadeur Yuan Nansheng, naar Nickerie afgereisd – waarin onder andere was opgenomen een project voor de bouw van prefabwoningen, waartoe China ondersteuning zou verlenen voor de bouw van een fabriek voor woningbouw.
  Die fabriek zou jaarlijks een miljoen vierkante meter betonnen panelen produceren. Maar, meteen werd ook bekendgemaakt, dat het opzetten van die fabriek enige tijd in beslag zou gaan nemen en dat de Chinezen zouden beginnen met de verscheping van 150 geprefabriceerde woningen, als pilot project, in containers naar Suriname terwijl de fabriek zou worden gebouwd

  Maar, na de 25e november 2012 werd het stil rond de plannen voor de komst van een Chinese prefab woningbouwfabriek in Suriname. Het was de toenmalig minister van Openbare Werken, Ramon Abrahams, die eind februari 2013 via de lokale krant de Ware Tijd liet weten dat ‘de grote fabriek voor prefabwoningen van een van de grootste bedrijven uit China eind juli, begin augustus’ opgezet zou worden. ‘Ze hebben ongeveer zes maanden de tijd om de zaak op te zetten. Het is de bedoeling dat tegen eind 2013 de eerste woningen eruit rollen’, beweerde de partijgenoot (NDP, Nationale Democratische Partij) van president Bouterse. Abrahams zat er dus behoorlijk naast met zijn opmerkingen, immers, inmiddels is bekend, dat de fabriek naar verwachting pas begin 2015 met productie begint….ruim een jaar later dus. De naam van het Chinese bedrijf werd nog niet openbaar gemaakt.

  Vier maanden later werd dan eindelijk de naam van het Chinese bedrijf Broad Homes Industrial Co. Ltd. openbaar gemaakt. Het bedrijf in de Chinese stad Changsha werd in juni 2013 bezocht door een delegatie van ruim vijfentwintig Surinaamse ondernemers en president Bouterse.

  Wachten maar…..
  Inmiddels is het augustus 2014. De fabriek staat nog niet overeind, slechts vier model prefabwoningen zijn neergezet te Onverwacht en nu is de verwachting dat de fabriek pas begin 2015 met de productie van prefabwoningen kan beginnen. Het verleden leert echter, nooit af te gaan op allerlei voorspellingen geuit door regeringsvertegenwoordigers. In het geval van de bouw van de Chinese prefab woningbouwfabriek zijn sinds eind 2012 veel onduidelijkheden verkondigd, zowel wat betreft het moment waarop die fabriek zou starten met de productie als wat betreft het aantal maandelijks te produceren woningen.

  Suriname kan nu wachten tot begin volgend jaar. De komende maanden zullen ongetwijfeld weer de nodige berichten over de fabriek verschijnen met waarschijnlijk weer andere informatie, zoals over de aantallen maandelijks te produceren prefabwoningen. Suriname raakt eraan gewend…..onduidelijkheden en gegoochel met cijfers. Overigens is de afgelopen jaren nooit gerept over het aantal Surinamers dat mogelijk aan het werk kan in de op te zetten Chinese fabriek. Ook wat dat betreft is er dus nog de nodige onduidelijkheid.

  Natuurlijk is het Chinese bedrijf in Changsha om een reactie gevraagd op de gang van zaken in Suriname en dan met name te Smalkalden, maar die reactie is uitgebleven.


  Maak melding

 35. Voor buitenlanders is het geweldig! Stel dat je in Nederland woont, je wil met vakantie naar Suriname en je hebt een lapje grond daar. Dan kan je binnen 3 weken een huis op je erf hebben staan! Voor rond de 25.000 Euro. Een prima vakantiehuis waar je jaren van kan genieten.
  Helaas heb ik geen grond en geen 25.000 Euro, anders wist ik het wel.


  Maak melding

 36. @Dwaas,

  Optie D.
  Waarom denk je dat ik het zo druk heb tegenwoordig? Ik lig me krom en hoor alleen kattemiauw taal. Ze zijn gierig ook nog en willen niet altijd betalen wat ze afspreken.


  Maak melding

 37. De Baas :

  webben mensen zat die huizen kunnen bouwen en vaak niets te doen hebben,
  webben hout en andere benodigde materialen zat om huizen te bouwen
  webben grond zat waar huizen gebouwd kunnen worden
  webben zeer deskundige ministers,president plus DNA, die niet corrupt zijn,

  MAAR, webben Geld zat,

  Dus : KOPEN wij geprefabriceerde huizen, waarbij Sranangmang GEEN UURTJE WERK vinden en WERKLOOS blijven toezien !

  PS : LPI heeft nog kamers, hulp inclusief !


  Maak melding

 38. hi, hpeveel zou zo een woning kosten en hoe kom je in aanmerking voor een. ze zijn wel leuk heb de eerste 4 op tv gezien alleen bad en toilet moeten veranderd worden. maar anders heel erg goed.


  Maak melding

 39. Wat een verhaal.
  Het is ook nooit goed Jojo je hebt gelijk. als bouwen de Chinezen krotwoningen, hoeveel Surinamers hebben het niet nodig. Kunnen jullie het anders. Bouta doet geen moer.TOT NU IS Tot IS SLECHTS EEN FRACTIE GEREALISEERD. VOLGENS BOUTERSE IS VOORAL HET ONTBREKEN VAN BOUWLAND EEN STROP GEBLEVEN . dit is gelul.
  Je zou zweren dat Suriname al vol gebouwd is. Natuurlijk hebben al zijn mannen abraham, kinderen verwanten en aanverwanten enz zoveel grond dat je met een vergrootglas een stuk land moet zoeken. Laat die rat van een bouterse me laten. Je zal straks ook zeggen dat jij de huizen hebt opgezet ipv die Chinezen. Deze zijn nog gekker jou te helpen vuile rat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.