Herdenking Nationale Dag der Inheemsen

23

Deze jongen trok met zijn voorkomen als een kleine arrogante piaiman nogal wat aandacht op de Amazone Markt in de Palmentuin. De stichtingen “Amazone Markt “en “Herdenking Nationale Dag der Inheemsen” hebben donderdag, in verband met de Internationale Dag van de Inheemsen op vrijdag 9 augustus, een crafmarkt geopend in de Palmentuin. Tot en met 9 augustus zijn allerhande Inheemse handwerken alsook andere culturele producten te vinden. Er vindt ook een sambura battle plaats tussen verschillende inheemse groepen.

Inheems-1Een sjamaan en twee medicijnvrouwen nemen samen een slokje uit de kalebas na het ochtendgebed en een plengoffer in de Palmentuin.

23 REACTIES

 1. Geef de inheemsen hun reservaat waar ze hun levenswijze kunnen voortzetten. Buiten deze reservaat moeten de inheemsen voldoen aan alle rechten en plichten zoals elke andere Surinamer.


  Maak melding

 2. Wat voor dom idee is dat om indianen in een reservaat stoppen,weet je wel wat je zegt achterlijke idioot.Wil je het zelfde met mijn volk doen als die Amerikanen.Ze mogen al bijna niet jagen en leven van de natuur wat ze altijd al deden.En nu wil jij dat ze gaan werken hahahaha er is niet eens een fatsoenlijk arbeidsmarkt in suriname.En bovendien laat eerst al die luie negers gaan werken inplaats van die chinesen te laten komen werken.Hoe kan een chinees uit hong kong naar suriname komen en een winkel beginnen in een dorp vol indianen.En waarom mag een indiaan niet eens een winkel beginnen in zijn eigen dorp. wel dat is omdat hij geen geld heeft om de amtenaren om te kopen en de chinees wel.Plichten is aan de regering en rechten zijn er voor de bevolking.Voor mij is Suriname van indianen de rest is bulshit het liefste zie ik jullie negers naar Afrika terug gaan en koelies naar India. en laat mijn volk van wie het land met rust.


  Maak melding

 3. Inheemsen wapperen dag in en dag uit op een vlag, genoeg herdenkingsdiensten voor alle bevolkingsgroepen. daarom blijven wij in hokjes denken en handelen. Nationalisme is ver te zoeken.


  Maak melding

 4. Jimmy,

  Ik ben het eens met je. De creolen zijn tegen hun wil (dus gedwongen) naar SU gebracht. Ze wilden liever als vrije mensen in Afrika blijven. Ze werden in ketenen en boeien gebracht omdat de Europeanen bang waren dat de creolen zouden vluchten. De hindoestanen daarentegen zijn uit eigen vrije wil (ongeketend en niet geboeid) naar SU gegaan tegen gunstige voorwaarden, namelijk op basis van een arbeidscontract waarmee ze een eigen inkomen konden verdienen. De slaven mochten geen eigen inkomen hebben en moesten driehonderd jaar lang werken zonder salaris.


  Maak melding

 5. Jimmy ik snapje reactie maar met je laatste zinnetjes kan ik het werkelijk niet eens zijn, ik heb ook inheemse familie leden en ben pro voor ze dus, maar hoezo negers en koelies terug sturen, weet jij verdomme wel wat JIJ zegt NU… no do bruya yere tjoerie.


  Maak melding

 6. hUH Smatje get real, de slaven van toen waren in Afrika al slaven en door hun eigen mensne door verkocht , du skom op zeg wat nou vrij leven ? En de Hindostanen ZIJN GEKOMEN OM EEN BETERE TOEKOMST OP TE KUNNEN BOUWEN, WEL DAT IS GELUKT….


  Maak melding

 7. Vanity (aka Cinny): de slaven werden in Afrika geronseld en als slaven naar Noord-Amerika en Zuid-Amerika gebracht, in boeien en geketend. Hoezo waren ze al slaven in Afrika? Dan waarom zijn de Europeanen dan naar Afrika gegaan om de mensen hun handje te schudden of zo? Ik vind je kortzichtig en heel erg dom reageren, sorry.


  Maak melding

 8. Waar het mij om gaat dat creolen en hindoes doen of het hun land is.De ene gunt elkaar niks als ze aan de macht zijn.En dat is de elite van su die van indiaanse rijkdom geniet.Hun kinderen gaan in holland of amerika naar school en blijven daar.Door zulke mensen aan de macht blijf je rondjes draaien en kom je nergens.Dan krijg je van die idioten die zeggen dat indianen in een reservaat moeten,wel als indiaan leven we al zo.Kijk mijn lieve indiaanse kinderen in powaka,8uur naar school10u alweer thuis omdat de leraren gaan vergaderen.Vergaderen doe je na schooltijd,en dan zie je dat wij indianen nergens bij worden betrokken en de regering wil ons dom houden.Wel!! ik ben met mijn droom bezig ik ben 2 keer per jaar in su en over 3jaar hebben alle indiaanse kids een pc of een tablet, en met mijn blanke vrienden ga ik mijn volk op mijn manier helpen,voor de ouderen ben ik met toiletten en makkelijke douches bezig.Zelfs als je goede dingen komt doen in su willen die klootzakken tjoekoe hebben.met zo een regering,denk dan aan je kinderen en aan je oude dag, als je gaat stemmen.


  Maak melding

 9. En meneer passant,indianen liggen overdag in hun hangmat,omdat ze s”nachts zijn gaan jagen om voor hun gezin te zorgen.Loop een keer langs de markt in su aan de voorkant. dan zie je Afrika, de afspiegeling van Suriname.En o wat werken ze hard onze rasta mannen voor hun 25 kinderen bij 12 vrouwen.


  Maak melding

 10. Ja mang Jimmy je hebt gelijk.

  su is van de Indianen Koelie negers die dat anders beweren.

  eet me mars.

  Want die gene die zo denken die hebben geen land

  want wat je afkomst dan ook mag zijn, dat vader land zit niet op jullie meer te wachten.

  En als je er toch anders over denkt neem dan de boot terug waar je vandaan komt. Sabi toch.


  Maak melding

 11. De Ieren zeggen “het land is van God, en wij mogen er gebruik van maken”, zou God ook naar kleur of ras kijken?
  Laat ieder zijn feest, cultuur,en eigenheid houden, is toch mooi om te zien en eventueel iets van mee te maken, dat is juist 1 van de mooie dingen van Suriname, de diversiteit, of zijn hier alleen maar een stel racistische cultuurbarbaren aan het ouwehoeren


  Maak melding

 12. Jammer dat god geen kleuren kent,je zou zeggen dat hij wist wat i deed.Dus waarom al die luilakken naar Su.Suriname is 1 van de meeste rasistiche landen waar ik kom. Zelfs niet tijdens mijn reisen door Afrika,India,Indonesie nooit iets dergelijks meegemaakt.Het begint al bij de eerste douane controle uit vliegtuig.welkom in Su.


  Maak melding

 13. VANITY.denk je echt dat Su vooruitkomt met deze lui mensen. ga naar de markt in Su kijk aan de voorkant.dan zie je wie het land opbouwd.GEWOON INGY LAND.


  Maak melding

 14. dit zogenaamde switi Sranan, waar culturen vreedzaam naast elkaar leven….is verdeeld tot op het bot en haat viert de boventoon.

  je zal er maar geboren worden en opgroeien in zo een land, dan heb je helemaal niks aan je leven.


  Maak melding

 15. kunnen we niet gewoon alle feestdagen afschaffen en 1 sranangdag maken, we leven allemaal met elkaar en voor elkaar. we mengen met elkaar dus van een echt volbloed rood/wit en blauw en zwart kan je bijna niet meer spreken. Alleen bij mezelf zijn er al vier bevolkingsgroepen geintrigeert waar hoor ik dan bij? Ik vier gewoon alles met iedereen mee ik ben een SURINAMER, en niemand stopt mij in een hokje.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.