‘Minimumloon voldoet niet’

14

PARAMARIBO, 8 aug – Het minimumloon dat de regering wil invoeren, voldoet niet. Dit zegt parlementariër Hugo Castelen (Nieuw Front/SPA). Het mag dan een maatregel zijn die al lang ingevoerd moest worden, er is nog een lange weg te gaan. “De mensen komen niet uit.”

De mensen, loontrekkers, hebben het best moeilijk. Het minimumloon is dan een manier om het leven te verlichten, maar lijkt het niet te worden. “Dat we zouden eindigen bij een bedrag dat lager ligt dan het laagste loon bij de overheid, hadden we niet durven denken. We hadden verwacht dat het minimaal gelijk zou zijn”, zei Castelen tijdens de debatten over sociale wetgeving.

Overheid en samenleving zullen uiteindelijk de wrange vruchten plukken. “Duurzaamheid is belangrijk bij het minimumloon. Als je de mensen zich niet goed laat voelen, goed laat zorgen voor hun gezin, stressen ze en voel je het aan de moeten voor gezondheidszorg. Het gaat om een rechtvaardige verdeling van wat door gezamenlijke inspanning wordt opgebracht. Het minimumloon is een instrument om dit te bereiken”, aldus Castelen.

14 REACTIES

 1. Weer zoiets hai baja. Een asem-plee lid ontvangt MINIMAAL SRD 15000,- per maand. En de arme winkelbediende/ schoonmaakster die op de Me-Ka combinatie heeft gestemd op 25 mei 2010, verdiend minimaal 0,00000 cent niets dus en maximaal 375 SRD of 400 SRD, Zie dan hoe ; ik hou van u(DiDiBrie) voor dat Su volk vecht; lif a Su volk dies bribi in ding leba dies baka, zal blijken dat zijn(DiDibrie en Co) hun best niet doet(n). “grappenmaker(s)”. Wat kan iemand dat werkt hiermee? Mooi hoogte DiDiBrie bouta grotere oogte. krote(poep)oogte. A Su volk o crepeer if ding zaka-zaka dies kong ete wang leesie aan de macht. It was Bosje go home. Now is it time for Bouterse/Bouta to go home. Odiiiiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 2. Wat lukt nou wel in suriname! Iedereen verdiend zonder wat af te dragen. De grote bedrijven worden groter en groter doordat de kleine harde werker voor inkomsten zorgt zonder dat hij wat bij opschiet. Het zal nooit gebeuedn in su dat er een minimum loon komt. Want dan sluiten alle bedrijven.


  Maak melding

 3. Het minimumloon dient ervoor om een bodem in de loonverdeling te leggen, om deze meer rechtvaardig te laten zijn. Door de huidige regering is men in Suriname blijkbaar door de bodem van de samenleving, het sociale minimum, gezakt en heeft zij, uit oogpunt van loonkostenmatiging, besloten de mensen naar het lagere minimum te gaan belonen.


  Maak melding

 4. *Een nadeel van sociale zekerheid is dat mensen die liever lui dan moe zijn en er misbruik van kunnen maken. Iedereen heeft recht op een bestaansminimum die is gebaseerd op het minimumloon. De inkomsten uit een baan moet minimaal het minimumloon bedragen. In het geval er geen inkomsten uit een baan ontvangen wordt bestaat er recht op een vergelijkbaar bedrag. De stimulans om aan het werk te gaan ontbreekt. Uitgedrukt in netto loon of uitkering, heeft de werkende een voordeel, maar het verschil is vaak te klein om mensen aan het werk te krijgen.

  Suriname heeft geen systeem om fraude tegen te gaan. Nog erger het heeft ook niet de tools om langdurig arbeidsongeschiktheid aan te pakken, simpelweg ze hebben er geen kaas van gegeten.

  *Werkgevers zullen door het relatief hoge minimumloon mensen minder snel vast in dienst nemen en nog meer kiezen voor een flexibele groep werknemers. vb arbeidsimmigranten uit Haïti of China.

  *Wanneer eenvoudig werk altijd een minimaal bedrag kost, is mechanisering en automatisering in hoog tempo extra aantrekkelijk met als gevolg nog meer ontslagen.

  *Investeerders zullen Suriname mijden omdat de loonkosten te hoog zijn vergeleken met andere ontwikkelingslanden.

  Conclusie Koos:

  Minimumloon in het rijke westen werkt maar het arme Suriname doet hiermee zichzelf tekort. Na druk vanuit Brussel heeft het rijke Duitsland recent minimumloon doorgevoerd. Dat moet toch iets zeggen.

  Mijn advies, niet doen !


  Maak melding

 5. ze roven, stelen en bedelen hun geld toch wel bij elkaar in dat narco-staatje.

  Maar geen zorgen, de natuur regelt en straft ze wel, middels kwikvervuiling is Suriname op termijn OPGELOST….


  Maak melding

 6. Geen wonder dat in Suriname aan het eind van de maand salarissen niet buitbetaal kunnen worden.
  Het wordt door de ndp regering gebruikt een misbruikt,
  Lees hier,

  Minister Edward Belfort van Justitie en Politie zal vandaag in verband met zijn verjaardag waardebonnen schenken aan sociale instellingen. Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) zei donderdag in het parlement dat de minister met staatsmiddelen de waardebonnen heeft gekocht. Dit kan volgens hem niet getolereerd worden

  Coalitieleider Ronnie Brunswijk die de vergadering toen leidde, gaf Gajadien niet de gelegenheid om over deze kwestie verder in te gaan. Brunswijk wees hem er op dat deze opmerking niets te maken heeft met ‘de sociale wetten’ die werden behandeld. Gajadien zei dat eerder minister Alice Amafo moest aftreden omdat ze ook staatsmiddelen gebruikt had voor haar feestje. Nu is een andere minister met hetzelfde bezig.

  Gajadien verduidelijkt tegenover Starnieuws dat voor SRD 2400 waardebonnen gekocht zijn bij Combé Markt. Op de bestelbon staat aangegeven dat op naam van het Directoraat Justitie en Politie de waardebonnen zijn gekocht. Omdat het om de overheid gaat is er een toeslag van 20% op de waarde. Op de bestelbon staat aangegeven dat het gaat om vier waardebonnen in verband met de jaardag van de bewindsman. Volgens Gajadien moet de minister uit eigen zak sociale instellingen gedenken. Hij vindt het erg dat Belfort die juist moet letten op de regels als minister van Justitie en Politie, deze handeling pleegt. De sociale instellingen en de media zijn voor 9 uur uitgenodigd voor de overhandiging

  En daar gaat one slaris !Het geld komt niet uit Belfort zijn zak ,nee ONS geld gaat eraan zogenaamd in naam van Belfort
  ai Baja en als je vragen stelt dan wordt brunsie boos en moet je maar zwijgen !

  En de media ,die gaat geen vragen stellen hoor, van hoe kom jij aan dat geld enz…
  nee ze gaan zingen A,di mie jere you faryari en morgen zie je een picture van jarige Belfort die als een haai het geld van de overige surinamers gestolen heeft,maar als je belort heet en een ndper bent kan je deze grap toch uithalen ?!
  De media gaat niks vragen ze zijn uitgenodigd om mee te feesten….in de dna krijgt de oppositie geen kans om vragen namens de bevolking vragen te stelen want dan zegt brunsie….je moet eerst over mijn lijk gaan……
  Hai baja.l


  Maak melding

 7. Jongelui met een baan dienen met hun jonge gezinnen te hokken bij pa en ma.4 generaties in 1 woning omdat ze de huur gewoonweg niet kunnen betalen.Pensioenwet is een idee om toekomstige pensionadas van inkomen te voorzien.Werkgevers worden verplicht gedeeltelijk mee te betalen. Het gevolg, werkgevers gaan lagere lonen betalen of er komt een gerede inflatie.


  Maak melding

 8. Deze minimum inkomen moet minstens 3X de AOV zijn of 10% van een asem-plee lid salaris (copyright Glen Pengel). OK, einde aan jullie eindeloze economiese analyse, her-analyse en over-analyse. Betaal die arme mensen genoeg om een huis te kopen en elke maand rond te komen.


  Maak melding

 9. Iedereen wil een grote koelkast, wasmachine, magnetron, popcornmaker etc hebben. Daar helpt geen minimumloon tegen.

  Het allermakkelijkste wat een arme samenleving kan doen is de mensen te leren sober te leven van kleins af aan. Maar wat zie je, het tegenovergestelde gebeurt. Dat komt mede omdat de rijken gaan pronken met hun bezit en de armen als minderwaardig gaan afschilderen. Wie wil nou minderwaardig zijn? Dus gaan de armen streven om rijk te worden, op een goede of op een verkeerde manier. Daar gaat dan het soberheidprincipe. Vervolgens worden de rijken jaloers en willen nog rijker worden. Hierdoor ontstaat belangenbescherming, wering van anderen, oneerlijke concurrentie, hamsteren en nog meer.
  Dus: het moet ontmoedigd worden in het openbaar met luxe goederen (dure auto’s, horloges, tassen, schoenen, kleding) te paraderen. Eenvoud is best.
  Belast winkels die dure luxe goederen verkopen 5x zoveel en je zult zien dat mensen weer eenvoudige dingen gaan kopen.


  Maak melding

 10. Het minimumloon dat de regering wil invoeren, voldoet niet. Dit zegt parlementariër Hugo Castelen (Nieuw Front/SPA).

  Het is ook niet haalbaar én ook niet houdbaar( uit te betalen). In Duitsland hebben zij sinds 6 á8 maanden de minimumloon ingevoerd.
  In een kleine economie als Suriname is op dit moment niet verstandig om minimumloon te gaan invoeren .De economie van het land kan het niet dragen.

  Groet,Ram Ram, Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 11. Castelen, jij heb de letterlijk en figuurlijk de grootste smoel in DNA , je heb op van alles wat de regering doet: negatieve uitlatingen, commentaar, je keurt alles zelf als het goed zou zijn af. Nu lult castelen over minimumloon, kom dan met een beter voorstel en dien die in of kom met aanpassing voorstellen, maar nee, je ben nog steeds bezig als kraboe nanga kraboe in wang ton barie, als die andere naar boven probeert te klimmen jij die naar beneden trek waardoor deze weer opnieuw moet klimmen.


  Maak melding

 12. Lalbhadoer,

  Het uitbuiten van arbeiders, zoals nu gebeurt, is ook niet iets, waar ons land trots op kan zijn.
  In bijna alle westerse landen – en ons land rekent zich tot de westerse landen – kent men het minimumloon.
  Wat een ongelovelijke onzin, dat ons land niet klaar zou zijn voor zo’n maatregel.
  Ik kies partij voor de arbeiders en ben een groot voorstander van het minimumloon !!!
  Er zijn in ons land teveel werkgevers, die hun zakken over de ruggen van de arbeiders vullen.
  Heeft alles te maken met de corruptie in ons land boy.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.