Drukte bij inschrijving VWO scholen Suriname

13

Lange rijen woensdag bij de inschrijvingen op de Algemene Middelbare School voor VWO(AMS). Het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft schooldirecties opgeroepen alle gegadigden een gelijke kans te geven en af te zien van voorkeursbehandelingen.

Vanwege de grote vraag naar plekken op de middelbare scholen en de vaak te weinig beschikbare plekken, willen sommige scholen weleens selectief te werk gaan bij het wel of niet accepteren van nieuwe studenten.

13 REACTIES

 1. wat als het slagingspercentage niet +/- 50% maar hoger had gelegen?? da fawaka dang?

  zie eerder bericht;

  Ongeveer 52,5% van de bijna 11.000 kandidaten die dit jaar het MULO eindexamen hebben afgelegd, is geslaagd!


  Maak melding

 2. Even off topic.

  Hier een van de vele voorbeelden van het verval van normen en waarden in Suriname.

  Je inzetten om je land – op welk gebied dan ook – proberen vooruit te brengen is NOT DONE.
  Het blijft in de komende decennia vechten tegen de bierkaai.
  Jonge weldenkenden moeten nu het heft in handen nemen, wil men hier verandering in brengen.

  Letitia ik snap jouw frustraties en ben jouw ook zeer erkentelijk voor wat je hebt gedaan en voor dit moedige besluit.

  Clarence, je bent gewaarschuwd.

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/video/514


  Maak melding

 3. Ik zie dat ook slecht een scorende school als de AMS kan rekenen op grote belangstelling.Als ik echter naar de foto kijk zie ik dat de belangstelling voor deze school niet een afspiegelng is van de surinaamse gemeenschap,wat ik ten zeerste betreur.


  Maak melding

 4. Inschrijven gewoon online/internet laten plaats vinden via een website van het vwo en diploma’s, cijferlijsten enz, die eerst gescand zijn, als bijlage toevoegen.

  Op grond hiervan kan er een screaning plaats vinden door de administratie van het vwo voor de allerbeste leerlingen en al naar gelang plaats is, kunnen de iets mindere leerlingen die voor het toelatingsexamen gepresteerd hebben in aanmerking komen.

  In een tweede fase van de inschrijving kunnen de de geselecteerde leerlingen online weer worden opgeroepen met hun diploma’s, cijferlijsten enz, zich te laten inschrijven.

  Het voordeel hiervan is:
  Alles gebeurt sneller;
  Geen grote groepen ll meer bij de inschrijving, uitsluitend waarvoor plaats is gelet op hun schoolprestaties, toelatingsprestaties, diploma’s enz.
  voordelen voor een snelle en vlotte afhandeling, aanmelden van leerlingen.
  Enz,
  Het minov en de verschillende voortgezetscholen zouden door online gegevens van ook kunnen leveren als de leerlingen geslaagd zijn voor hun eindexamen en toelatingsexamen. Hierdoor zouden zaken dus niet meer op papier, maar online kunnen worden gezonden naar het VWO.

  De leerlingen kunnen dan volstaan met pasfoto’s, uittreksel van de burgerlijke stand, die ze dan inleveren als ze online worden opgeroepen op zich aan te melden. De administratie van het VWO is dan via itc/online bezig met de leerlingen de inschrijven vlot te laten verlopen.

  advies:
  VWO en MINOV, voortgezetonderwijs,bestgeslaagde ll, gaat uw online/ict te werk.

  Nadelen kan ik nauwelijks zien


  Maak melding

 5. Sorry, maar dit beeld bracht mij even terug in de tijd. Back to to the 80’s…..namelijk de standjes van het CIS ( Centraal Importbedrijf Suriname ) .

  En nu on topic !

  Vraag mij af wat voor toekomstperspectieven deze studenten zullen hebben na de AMS en eventueel de ADEK ????

  Wordt het na hun studie een baantje overdag als DUIMENDRAAIENDE AMBTENAAR op een verwaarloosd overheidskantoortje en s’ avond een extra baantje als CROUPIER in één van de met CRIMINEEL GELD opgezette CASINO’S van ” ATILLA de TURK ” in SURMARBO ??????? Joost mag het weten.

  In ieder geval wens ik ze allemaal alvast veel succes toe in hun studie en ” loopbaan”.

  Hadet så bra ! CHAVÉZ


  Maak melding

 6. Ja, ik hoop dat ook de mofinawans een kans krijgen om zich in te schrijven op Lyco. Toen ik mij heel wat jaren geleden probeerde in te schrijven op Lyco werd er ronduit in mijn gezicht gezegd dat ik mij maar op de AMS moest inschrijven.

  De afstand van Flora A naar de AMS en Lyco is bijna even groot, okay, 3 minuten extra op de Fiets om naar Lyco te gaan. Lyco was blijkbaar voor de hogere lagen van de bevolking.

  Dus ja, in die tijd, de jaren ’80 speelden de “voorkeursbehandelingen” al en het zal me niet verbazen als die nu nog bestaan en dat die racisten op Lyco nog aan voorkeursbeleid doen!

  Ik was toen best teleurgesteld, maar eenmaal op de AMS, was de AMS toch een betere school dan Lyco. Lekker studeren en ook de beste feesten.


  Maak melding

 7. @Passant, dat is onzin. Als je geslaagd bent van de MULO en je hebt VWO behaald, dan moet jij je op *elke* VWO school kunnen inschrijven. Behaald is behaald.

  Mensen die alleen HAVO behaald hebben, kunnen zich niet op VWO inschrijven. Dus cijferlijsten, etc. en etc., spelen geen rol meer. Je hebt immers je VWO behaald, er is geen enkele screening nodig.

  In Suriname vind er een names and faces beleid plaats. Op het Lyco wilden ze toen geen blakamans, daar kwam het op neer. Natuurlijk hebben er blakamans op het Lyco gezeten, maar dat was meer uitzondering of behoorden tot de names and faces.

  De groep die je hierboben in het artikel op de foto ziet, zal zeker niet op het Lyco aangenomen worden. Ik noem gewoon het beestje bij de naam, het gaat om een selectieve vorm van racisme.

  Ik heb het zelf ook ondervonden. Ik ben met uitstekende cijfers geslaagd om naar de VWO te kunnen gaan, maar kon mij als blaka Floraboi alleen inschrijven voor de AMS.

  Waarom zag je op de AMS meer zwarten dan op Lyco?


  Maak melding

 8. 07 aug. 2014

  In de rij staan voor de inschrijving vindt Srika geen probleem, maar verder genuanceerd denkend kan een langere periode van inschrijving gehouden worden.

  Wat Srika in de daarbij geplaatste foto opmerkt en voldoening geeft, is het aantal meisjes uit het binnenland van Suriname die in de rij staan voor de inschrijving voor voortgezet middelbaar onderwijs. Een land verander jij beter door de cultuurdragers (de vrouwen) van mentaliteit en opvoeding beter te scholen, waardoor zij door die internaliseerde kennis en vaardigheden mede hun maatschappij ten goede van de totale samenleving kunnen bewerkstelligen.

  In Nederland komt verbergt men de rijvorming bij de inschrijving, door opendagen te organiseren met daarbij voorinschrijvingen en de officiële inschrijving uit te spreiden over een aantal dagen. En toch zijn er jaarlijks in Nederland ook nog duizenden leerlingen die niet geplaatst kunnen worden, op een wachtlijst gezet worden om uiteindelijk toch nog ergens in Nederland een plaats op een school te vinden. Dus zo uniek is Suriname niet!

  Wel zal het ministerie van Onderwjs in Suriname beter onderzoek moeten doen naar de kans op slagen voor het toelatingsexamen naar het middelbaar onderwijs en plannen voor meer of minder klaslokalen en docenten of plannen voor nieuwe scholen. Dat gebeurt niet!!
  Srika


  Maak melding

 9. @Bally en Srika
  Ons land is gezegend door het feit dat zoveel verschillende bevolkinsgroepen samenleven.Ik vind dat tenminste op het VWO deze groepen moeten beginnen te leren met elkaar samen te werken.Geen enkele VWO-school mag mijns inziens een leerling weigeren anders dan op grond van de kwalificaties.Als iemand van Flora zich op Lyco wil inschrijven,waarom zou dat niet mogen? De leerling moet zelf weten hoe hij/zij de school bereikt.


  Maak melding

 10. @ Jako,
  Moet een rij bij de supermarkt dan een afspiegeling zijn van de samenleving? Denk toch eens na @ Jako! Moet je gemotiveerde mensen dan soms bestraffen? Blijkbaar zijn de kinderen in deze rij héél erg gemotiveerd. Is dat dan ook niet goed?!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.