dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieAantal aangehouden kinderen 'alarmerend'

Aantal aangehouden kinderen ‘alarmerend’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 aug – Het aantal jeugdigen dat is aangehouden de afgelopen tijd is alarmerend. Dit zegt advocaat Lygia Palmburg. De kinderen zitten vast voor uiteenlopende strafbare feiten.

Het gaat dan om onder andere mishandeling, diefstal en ook zedenmisdrijven. Binnen twee weken zijn maar liefst vijftien jeugdigen aangehouden. Tegenover de Times of Suriname zegt Palmburg dat het niet bepaald goed gaat met de jongste Surinamers. De afgelopen week alleen al zijn vier jongeren aangehouden voor het mishandelen van een ander. Het betrof in alle gevallen kinderen die in de repetitieperiode zitten. Het Openbaar Ministerie besloot hen naar huis te sturen, ook omdat de slachtoffers geen ernstig letsel opliepen.

Een andere verdachte stal sieraden van zijn moeder en verkocht die. Anderen zitten vast voor het stelen van een fiets of brommer. Vijf jongens zijn aangehouden voor het plegen van seksuele handelingen met minderjarige meisjes. De vijf mochten achteraf ook naar huis. Palmburg vindt het relatief grote aantal aanhoudingen van jongeren hoe dan ook alarmerend. Ouders zouden beter op hun kinderen moeten letten en ook meer communiceren. Ook de voorlichting vanuit de overheid mag beter.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
 1. Komen die kinderen uit complete en of gebroken gezinnen? Mensen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en niet denken dat het opvoeden van kinderen beperkt blijft tot het fokken alleen!


  Maak melding
 2. De kinderen volgen hun grote voorbeeld DDB op. Er valt hen weinig nog op te voeden. De verziekte maatschappij die alleen maar uit is op hebzucht, defiance zorgen voor verloedering van de samenleving. Vroeger keek je om 19.00 uur tekenfilm gevolgd door het journaal. Tegenwoordig kijk je om 19.00 uur een spannende actie film gevolgd door pornografische reclame zonder censuur. Follow the leader?


  Maak melding
 3. Wat wil je, als er in het land nauwelijks normen en waarden gelden? Wat wil je, als aan de zwaarste crimineel het hoogste ambt van het land wordt toegekend?


  Maak melding
 4. Ach paraman, laten we diep in ons hart kijken, aan wie zou het liggen. Het is niet alleen de ouders maar de overheid zou hierbij moeten inspringen. WAnt zjj zjjn de oorzaak dat er voor deze groep ,vooral de jeugd niets te doen is in su.


  Maak melding
 5. Zou hier niet de zelfde oorzaak achter zitten, als ook bij het lage slagingspercentage van de muloscholen, minder disicipline en normvervaging en het zogenaamd mondiger worden van de jeugd.
  dat hier de staat en school verantwoordelijk voor zou moeten zijn? een klein beetje misschien, maar het zijn wel de ouders die het kind gemaakt hebben en op de wereld hebben gezet en niet de staat, de ouders zijn de opvoeders die de kinderen normen en waarden moeten bijbrengen


  Maak melding
 6. Het komt door die stomme NDP slogan ,.”neks no fout” ,..jongeren zien dat foute personen, er gewoon met alles weg komen.
  Een generatie is verloren. Aan wie hebben wij het te danken? vul maar in,..


  Maak melding
 7. Het moraal in ons samenleving nadert een zorgelijk dieptepunt.
  Zelfs kinderen hebben al ondekt dat je hoe crimineler bent,des te hoger je op de maatschappelijke ladder kan komen.De crimineelste heeft de hoogste baan! Zelfs politieagenten proberen nu door het bewandelen van het duivelse pad vooruit te komen.Is dit niet een tragisch dieptepunt?


  Maak melding
 8. Normen en waarden hebben geruime tijd plaatsgemaakt voor moreel verval. Goed voorbeeld doet goed volgen.
  Een veelvuldige moordenaar tevens drugsdealer alszijnde press is zeker GEEN goed voorbeeld voor de jeugd.
  Deze moordenaar is er persoonlijk debet aan moreel verval !!

  Hoefdraad kondigt aan dat het goed gaat….wel als het goed gaat dan is er geen pinarie..
  zeer waarschijnlijk bedoelt hij dat het heel goed gaat met hem en zijn vrienden die mede dank aan de wolf zich zelf flink aan het verrijken zijn. Indien je niet integer bent wordt je royaal beloond, diefstal/criminaliteit loont..


  Maak melding
 9. Reageerders, odi odi.

  @Tune!

  Kent u deze nog?
  http://ommelhoward.wordpress.com/2008/08/26/tante-jacqueline-nog-behoorlijk-bij-de-tijd/

  Tante Jacqueline:
  Zie Afbeeldingen van tante jacqueline suriname via (Google).
  En ook de aloude bekende verhalen via Radio Apintie met
  “klokje van zeven”.

  En over (Normen & Waarden) kan in deze gesproken worden over de teloorgang van de opvoeding in alle facetten.
  Maar men mag de hoop niet opgeven.

  En via Radio Apintie:
  Had je toen Harry Jong Loy.
  Met zijn Anansi tori & Jorka tori voor de ouders van (Paraman)
  Maar toen lag hij reeds vroeg in bed.


  Maak melding
 10. .’ De vijf mochten achteraf ook naar huis.’,de vijf die sexuele handelingen pleegden met minderjarige kinderen.

  Zo wat voor een advies is aan deze 5 gegeven alvorens ze te laten gaan ?!
  Is deze 5 dan gezegd of geadviseerd van….jongens jullie zijn nog kinderen,ik zie jullie terug als jullie intussen volwassenen zijn geworden ‘ en goodbye till then. …??!!!


  Maak melding
 11. Vroeger liep een man, gekke Henkie, op straat met een zweep. Kinderen waren doodsbang voor hem. Ouders hoefden maar de woorden ‘gekke Henkie’ uit te spreken of kinderen werden zo mak als schapen.

  Tegenwoordig is er niemand die zelfs kinderen vrees inboezemt. Ouders die hun kind een paar klappen uitdelen kunnen worden opgepakt, dus iedereen kijkt wel uit.

  Waar is gekke Henkie?


  Maak melding
 12. Als kind werd ik opgevoed met grenzen en respect,helaas is dat verdwenen,men richt zich in Suriname op de materiele vooruitgang,kinderen zijn omvankelijk,daar in zijn geen grenzen,het kind heeft leiding nodig ,Suriname is een mooi land
  mijn geboorte land,evenwel zijn culturele normen en waarden verdwenen,ik bescherm kinderen als zijnde ook pediaticien,kinder geneeskunde,als zij die de regering uitmaken
  nauwelijks geestelijk waardig zijn,dan onstaat een sfeer van mist en stank,dus schoonheid en licht kan je niet van hen verwachten,de tegenwoordige ouders hebben weinig innerlijke schoonheid,dus geen opvoeding in schoonheid. !!!


  Maak melding
 13. Starnieuws 03-08-2014…

  HDI (Human Development Index) van 24-07-2014, constateert dat Suriname, DOMMER, ONGEZONDER en ARMER wordt.

  Samen met Tonga op een gedeelde 100e plaats.

  Samen met de huidige CRIMINALITEITSPIEK sinds 2010, dendert dit kansloze landje in sneltreinvaart richting afgrond o.l.v. mega-crimineel DDB.

  En maar blijven geloven in die paarse zeepbellen en luchtballonnen.


  Maak melding
 14. De Surinaamse jeugd mag gerust bestempeld worden als een kudde van WANNABE en WANNAHAVE geiten !

  Dat viel op tijdens mijn bezoek. Het merendeel heeft geen cent te makken maar loopt wel met een Smartphone van meer dan SRD 1000 te pronken. Hoe komt een leerling van bijvoorbeeld de MULO (12-15 jaar) aan het geld voor de aanschaf van een prijzig apparaat heb ik mij afgevraagd ????

  Een vriend of vriendin wil niet achterblijven dus doet er dan alles aan om er ook een te bezitten met vaak nare gevolgen zoals in het artikel beschreven.

  De 5 zedenmisdadigers die huiswaarts gestuurd zijn is voor mij onbegrijpelijk. Hun daden hebben ze zeker gehaald van het internet ( via de zo felbegeerde Smartphones )

  Hâlsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding
 15. Ik hoop dat er snel een ommekeer komt.
  De jeugd is de toekomst.

  Weet wel dat de volwassene goed naar hun gedrag moeten kijken.
  Geef het goede voorbeeld!


  Maak melding
 16. Ik vind dit item lastig om op te regeren, maar ik doe toch een poging.
  Volgens mij zijn niet alleen de ouders, de school, de politici en noem maar op, de oorzaak van dit probleem.
  Het gaat om een samenspel van factoren: normen en waarden, die je als jongere thuis, op school of in de kerk meekrijgt, voorbeeldgedrag van politici en de rol van de rechter als er sprake is van ontspoorde jeugd.
  Er is in Suriname geen samenhangend beleid, hoe je met ontspoorde jongeren omgaat.
  Iedereen en alle instanties doen op hun eigen manier hun best, maar dat is bij lange na niet voldoende.
  Als we niet oppassen, heeft ons land over pakweg 5 tot 10 jaar nog veel meer criminaliteit, dan nu het geval is en bij jongeren gaat het maar al te vaak van kwaad tot erger.
  Ik weet niet of ik gelijk heb, maar volgens mij is jeugdcriminaliteit vooral in te dammen door de jeugd kansen te geven.
  Die kansen zijn er in ons land te weinig.
  Teveel ouderen blijven veel te lang op hun arbeidsplek zitten, waardoor er nauwelijks sprake is van doorstroming.
  Dat is ook de grote klacht van de Surinaamse jongeren.
  We leven anno 2014 in een heel andere wereld, dan pakweg 10 tot 20 jaar geleden, maar het beleid is daarop niet aangepast.
  Kansen bieden begint door het vrijmaken van arbeidsplaatsen bovenin een organisatie, waardoor doorstroming mogelijk wordt van onderaf, maar zo ver zijn wij blijkbaar nog niet.
  Dat neemt overigens niet weg, dat er altijd jeugdige dropouts zullen blijven, die voor een belangrijk deel het gezicht van de Surinaamse jeugd zullen blijven bepalen, maar daaraan kan de rechter paal en perk stellen.


  Maak melding
 17. Gesproken over normen en waarden,politici en lijder, het volgende verhaal hier;

  Het assembleelid Ronnie Brunswijk heeft vanmorgen aangifte gedaan op politiepost Moengo va diefstel van US$ 30.000. naar verluid had vader Brunswijk het geld in zijn wagen gelaten. De topman heeft sterk het vermoeden dat zijn zoon Pascal Brunswijk met dat geld ervan door is gegaan.

  De verdachte was volgens verklaring van de parlementariër reeds richting Paramaribo vertrokken met een Toyota Opa. De leden van Regio Bijstandsdienst hebben de verdachte aangehouden opTamanredjo. Op hem werd slechts US$ 7000 aangetroffen. Pascal is aangehouden en overgedragen aan de recherche van Geyersvlijt

  Bron Dagblad Suriname
  4 augustus 2014

  En dan heb je zoonlief Dino, die zit gevangen in Amerika .
  en deze zijn je zogenaamde voorbeeldfiguren!!


  Maak melding
 18. die jonge criminelen moet je zwaar straffen zonder genade, voorbeeld werkkamp laat ze bos kappen. straf ze waar voordat deze duivels erger worden en mensen gaan vermoorden in hun huis in hun slaap. Als straffen niet help geen maatschappelijk werker bij halen schiet een paart neer als schrik effect. Wie MTV gangster wilt spelen moet als gangster behandeld worden zonder genade!


  Maak melding
 19. alle jonge criminelen moet je zwaar straffen zonder genade, voorbeeld werkkamp laat ze bos kappen. straf ze waar voordat deze duivels erger worden en mensen gaan vermoorden in hun huis in hun slaap. Als straffen niet help geen maatschappelijk werker bij halen schiet een paart neer als schrik effect. Wie MTV gangster wilt spelen moet als gangster behandeld worden zonder genade!


  Maak melding
 20. Heel lang geleden hebben ze mij op school geleerd dat het gedrag van een mens bepaald wordt door erfelijkheid en milieu.
  Ik denk dat ik deze definitie kan begrijpen daar ik van mening ben dat mijn gedrag heel anders zou zijn als ik mijn jeugdjaren zou hebben doorgebracht is landen zoals Palestina, Afghanisthan en Oekraine.
  Maar, als ik naar mezelf kijk kom ik ook tot de conclusie dat ik onder slechte omstandigheden in de jaren 50, 60 en 70 ben grootgebracht. Om te beginnen in een onvolledig gezin. Mijn moeder werkte als wasvrouw/kokkin voor 30 gulden per maand oftewel 1 gulden per dag om ons groot te brengen. Wij woonden in niet al te goede buurten zoals: Goede verwachting (Wit Boitie), Toekomstweg ( waar weinig mensen een goede toekomst hebben), Ramgoelamweg en Ephraimzegen. Buurten die sedert de jaren 50 als slecht stonden aangeschreven.
  Het milieu was slecht, het enige wat gelukkig ontbrak waren de bommen en granaten (zoals in bovengenoemde landen) en toch hebben vele anderen en ik het ver geschopt. Waren bij ons de positieve factoren van de erfelijkheid sterker dan de negatieve factoren van het milieu of lag het aan iets anders. Zeker is dat wij, ondanks de grote armoede tevreden waren en onze lage maatschappelijke positie hadden geaccepteerd, maar dat in onze binnenste een vuur in ons brandde dat ons steeds weer activeerde onze best op school te doen om het later veel beter te hebben dan nu, conform het lied van Laba Siffre “Something Inside so Strong”. Mijn probleem is: wat is er na de jaren 70 in Suriname gebeurd om de jeugd zo te doen ontsporen en te demotiveren? Ja, we hebben geen staatsgreep meegemaakt, de corruptie bestond toen reeds, misdadigers waren niet in hoge posities en we werden steeds met de neus op de feiten gedrukt dat wij de toekomst van Suriname waren en dat wij daarom hard moesten leren. We waren te arm om speelgoed te kopen dus moesten wij op creatieve wijze ons eigen speelgoed zelf maken. Drijftol, tien koko, tanks van olieblikken, hoepels van niet meer gebruikte fietswielen, etc. Computers, iphone, Ipad, etc. moesten nog uitgevonden worden en welk meisje uit die tijd heeft deze uitspraak van haar moeder niet gehoord: “Je diploma is jouw eerste man”.
  Ik denk dat er een grondig onderzoek moet komen tussen toen en nu om de oplossing van het probleem van de jeugd te kunnen vinden. Maar gedenk een ding: Mijn moeder heeft mij niet met geld grootgebracht, maar met veel liefde, af en toe de zweep en met veel aandacht en geduld. Zij kan niet voor alles zorgen. De rest moet van het kind komen. Misschien moeten we meer naar ze luisteren, maar hoe je het draait of keert, zij zijn de toekomst of de verloren generatie van Suriname. Laten we dus ons best doen om het vuur dat in ze moet branden terug te vinden. Something inside so strong.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES