dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieHoefdraad: economisch steeds beter

Hoefdraad: economisch steeds beter

-

Does Travel - naar Suriname

Paramaribo, 3 aug – Suriname doet het economisch steeds beter. Dit zegt Gilmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. De afgelopen tijd zijn goede resultaten geboekt.

Er is economische groei, de inflatie blijft binnen de perken en er zijn voldoende monetaire reserves. “De staatsfinanciën zijn opmerkelijk verbeterd in de afgelopen zes tot zeven maanden. Ook staan we voor grote investeringen”, zei Hoefdraad bij de afsluiting van een training in financiële dienstverlening.

De investeringen betreffen vooral de grootschalige goud winning. Die lopen tegen de één miljard dollar aan. “Het valt te begrijpen wat de spin-off zal zijn in de richting van werkgelegenheid, inkomsten voor de overheid en voor het bedrijfsleven”, aldus Hoefdraad. Het blijft wel van belang dat de financiële staatshouding deugdelijk beheerd wordt.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

39 REACTIES
 1. Meneer Hoefdraad

  “De investeringen betreffen vooral de grootschalige goud winning. Die lopen tegen de één miljard dollar aan.”

  Uw voorgaande uitspraak is de huid verdelen voor dat de beer geschoten is en creatief met getallen. U neemt het maximale bedrag op wat Surgold/Newmont kan investeren voor een rendabele mijn. U vergeet dat Surgold al $ 280.000.000 ingeboekt heeft voor de afgesloten exploratie fase.
  U doet net of alle geld in Suriname uitgegeven zal worden. Niets is minder waar. Toen ik in April 2012 aan management van Newmont sprak en vroeg hoe zij in 2 jaar een mijn dachten te kunnen bouwen was de reactie: Wij prefabriceren veel en voeren het in.
  Site clearance, betonwerk, ontsluiting en camp zijn dingen die lokaal gerealiseerde worden. Ofwel ongeveer $100.000.000 zal er lokaal ingekocht worden of aan werk verricjht worden. De rest komt uit het buitenland of wel is een aanslag op de deviezen voorraad van Suriname.


  Maak melding
 2. Deze governor heeft geen enkele kaas gegeten van macro economie. Laat ik mijn commentaar maar beperken tot de economische groei.

  Al jaren wordt de economische groei in Suriname gedragen door een kleine rijke bovenlaag van de Surinaamse bevolking. Er is geen middenklasse in Suriname, slechts een bovenklasse en een onderklasse. Schoolkinderen worden al jaren gevoed door gaarkeukens, gefinancierd door de overheid (belastinggelden).

  De bovenklasse is in het bezit van nagenoeg alle beschikbare domeingrond, hout- en goudconcessies. Die worden met de dag rijker en de arme klasse steeds armer.

  Zie daar de economische en financiele kloof tussen arme en rijk !

  Domeingrond en hout- c.q. goudconcessies dienen steeds meer als financieringbron voor consumentenuitgaven. Banken verlenen, zonder de kredietwaardigheid van de client uitvoerig te beoordelen, topkredieten aan dubieuze zakenlieden.

  De politieke elite rekent zich rijk en een ondeskundige Governor van de Centrale Bank van Suriname, die het niet verder heeft geschopt dan assistant-manager bij de Wereldbank, doet nu uitspraken over de economie terwijl hij er zelf geen verstand van heeft.

  Investeringen in de goudsector kost Suriname handen vol geld aan rentelasten, die met de huidige goudprijs een hoge mate van risico met zich meebrengt. Net als met olie en gas is goud niet eeuwig voorradig. Vandaar dat investeringen binnen een beperkt aantal jaren moeten worden terugverdiend. De terugverdienperiode voor de Surinaamse investeringen is maximaal 20 jaar ! Bovendien levert zo een grote investering slechts een beperkt aantal banen op, schatting van max 3000.

  Als de goudprijs stabiel blijft de komende 20 jaar op en rond de USD 1250 per ounce, dan is het financiele risico beperkt en kan er zelfs winst gemaakt worden met deze mega-investering.

  Maar als de goudprijs daalt onder de USD 1000 per ounce, dan zit Suriname met de gebakken peren en zal de door de Governor zo geprezen monetaire reserves als sneeuw voor de zon verdwijnen.

  Al met al geen rooskleurige toekomst perspectief. Men kan veel beter het risico verspreiden door het beschikbare kapitaal in meerder sectoren te investeren, met name in de toeristensector en de landbouwsector. Maar dan wordt het hard werken voor de Surinamers en daar hebben ze nou net een hele grote hekel aan.

  De training in financiële dienstverlening zou ook de Governor goed van pas komen.

  En aansluitend kan hij bij mij een masterclass volgen in Financial Risk Management !


  Maak melding
 3. investeringen van buitenlandse ondernemingen/ multinational lopen tegen de 1 miljard.

  wat verdient Suriname hieruit? Wat is de nettowinst voor Suriname?
  zie de contractors die momenteel aan de kant zijn gezet, dus werkloosheid. zie de maankraters die deze mijnbouwbedrijven in Suriname achterlaten, met alle nare gevolgen die ze veroorzaken in het milieu. ( vernietiging van flora, fauna, de natuur,bodem, , natuurlijk evenwicht, zeldzame dier – en plantensoorten, vervuiling van het water, allerlei ziekten die het met zich mee brengt, enz)

  Waarom merkt de bevolking er niets van?
  Waarom worden DDB, familie, vrienden in de inercircle alleen rijker van.

  Wie houdt wie voor de Gek?

  Hoefdraad heeft van baas opdracht gekregen om het gepeupel zand in de ogen te strooien. Er zullen nog meer van deze lelijke/valse palongwaaiers in het nieuws komen.


  Maak melding
 4. ai ik ben het… de naam is Gil–more, in die arme Suriname zonder blikken & blozen ikke krijge salaris euro 20.000 p/m!

  straks minimumloon srd 400 p/m da ikke verdiene 200 x meer dan volk

  ikke …I LOVE STUPID SU …


  Maak melding
 5. De bouterse futuboys gaan dit jaar allerlei positieve berichten lanceren met verkiezingen op het oog. Een brug hier een geldsmijterij daar enzo moet het wanbeleid van de afgelopen 4 jaar camoufleren.


  Maak melding
 6. “De staatsfinanciën zijn opmerkelijk verbeterd in de afgelopen zes tot zeven maanden…”

  Voor voldoende monetaire reserves heeft Hoefdraads voorganger Andre Telting gezorgd. Maar Hoefdraad is niet serieus te nemen, want hij gaat volledig mee met het maskeren van de schuldpositie van de Surinaamse overheid. Wij weten allen, dat bijvoorbeeld de terugdringing van het Nederlandse overheidstekort tot onder de Brusselse norm van drie procent jaaaaaaaren geduurd heeft. In tegenstelling tot de spilzieke regering van Bouta heeft de nederlandse dit bereikt door de broekriem aan te halen. Maar de ’tovenaar van de Waterkant’ weet desondanks resultaten te genereren, die in de rest van de wereld onmogelijk zijn.


  Maak melding
 7. Huub Huub Huub Barbatruuk…”“De staatsfinanciën zijn opmerkelijk verbeterd in de afgelopen zes tot zeven maanden”

  Leg eens uit hoe dat kan dan?

  Aan dat oeverloos gezwam zonder enige vorm van onderbouwing hebben we na 4 jaren Paarse Geleuter geen boodschap meer.

  De afdeling “Goed Nieuws” van de NDP gaat overuren maken tot aan de verkiezingen door gegoochel met cijfers…..

  Zijn die 15.000 woningen al klaar?


  Maak melding
 8. Altijd maar weer….GROTE WOORDEN. Maar nooit hoor of zie de onderbouwing met cijfers.

  Klaasvaak Hoefdraad heeft weer bevel gekregen om het Surinaamse volk zand in de ogen te strooien.


  Maak melding
 9. Wijze woorden van mijn overgrootmoeder; ” mi boi, té yu mati é KORI YU a no é lafu ” !!!!!!!!!!!

  Vergelijk ; wanneer een ( sluw) persoon MOOIE PRAATJES verkoopt, voert hij wat in ZIJN SCHILD !!!!!

  Trevlig kväll ! CHAVÉZ


  Maak melding
 10. @ Bad Santa

  Op wie ze lijken is niet van belang. Over de afgelopen 40 jaar na de onafhankelijkheid zijn alle politieke partijen, in verschillende samenstellingen, op een of andere manier aan de macht geweest.

  Het is moreel verwerpelijk dat politici die worden gekozen door de bevolking om hun voorspoed te brengen, na de verkiezingen slechts een doel hebben: zichzelf en hun familieleden te verrijken.

  Bouterse en Brunswijk zijn nu de heersers van het land en hun prive-vermogen is meer dan het Surinaamse BNP !

  Hun geldzucht kent geen grenzen: Alle registers worden opengetrokken: het land opzadelen met mega-kredieten en vervolgens de volle kas plunderen!

  Arm volk van Suriname, hebben jullie niets geleerd van de geschiedenis: een geknecht volk verliest zijn trots en wacht gelaten af hoe de toekomst eruit zal zien.


  Maak melding
 11. HOEFI, hoeveel structurele BANEN heeft de economische groei opgeleverd ?? Cijfers aub !!!

  Waarom heeft de overheid nog steeds grote betalingsachterstanden ??

  Waarom nog maandelijkse ondersteuning van de SRdollar van uit de monetaire reserves ???

  Waarom valutatekorten bij de cambio’s ??

  Waar zijn de extra INKOMSTEN uit de goudsector gebleven (ondanks goudordeningscommissie) ??

  Helaas opereert HOEFI niet neutraal , want in zijn positie geplaatst door FAMILIELID van DINO, tok !!


  Maak melding
 12. @Michael
  Bedankt voor je reactie.

  Ik vind het wel van belang, omdat deze groep ook verantwoordelijkheid draagt voor de huidige situatie.
  Onder alle omstandigheden (bijna) worden de rijken rijker en de armen armer.
  De top eliite moet begrijpen dat een evenwichtiger distributie van rijkdom hun nog meer geld gaat opbrengen.

  Suriname verschilt in essentie niet veel van andere 3e wereld landen: een zakkenvullende elite die zich bijna niet buiten hun sociale kring begeven en totaal geen inlevingsvermogen hebben in belevingswereld van het volk.
  Ik zie ook geen meningen van Surinaamse wetenschappers in de media. Wat ik wel zie zijn allerlei straatvechters in de assemblee die zich maar al te graag met de elite laat zien.


  Maak melding
 13. één miljard investering,wie controleeert dat ..,waar staat het opgeschreven..,hoe wordt er geinvesteerd.

  de schulden kunnen niet betaald worden,neem de verschillende instanties in het land.,het arme bedrijfsleven zit aan de rand van het faillietsement..
  de landbouw zit op zijn kont,die cassave boeren zijn nu al de lul

  ga zo maar door..over een paar maanden zijn de verkiezing ,,wie dan leeft,die dan zorgt..


  Maak melding
 14. Hoe gaat het eingelijk met het salaris van SRD 100.000 per maand?
  Als iemand anders dit salaris zou ontvangen,zou hij ook uiterst positief zijn over s’lands financiën .Hij denkt natuurlijk nog heel lang van de honingpot te kunnen profiteren.


  Maak melding
 15. Ik ben zo verdomd blij dat iedereen nu echt ziet wat voor nonsence deze achterlijke, hersenloze idioot uitkraamd. Preciex in huize hoefdraad en fam daar gaat het waarschijnlijk economisch zeer goed . Kloo… zak


  Maak melding
 16. geachte heer Hoefdraad,
  maar ook pero, sabidieri, paraman, milton fleur, robg en co. ter nuancering van alles wat zogenaamde negatieve, anti personen en zwartkijkers aandragen over de stand van de economie en alle jubbel tonen.
  Zie onderstaande link waar iemand die positief samenwerkt met het bevoegde gezag ook zeer genuanceerd reageert op de goudenbergen.

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/24499

  Het is beter het goud goed te verkopen en middels voorwaarden te bepalen hoe de verhoudingen zijn, niet deel te nemen in ondernemingsrisico (ten minste niet als slapende vennoot), en de middelen die vrij blijven te besteden aan duurzame ontwikkeling van de economie.


  Maak melding
 17. Reageerders, odi odi.

  @JoJo:
  Je bent mij net voor geweest met verwijzing naar het artikel over de heer Proeve.
  Proeve: Staat moet liever niet meedoen in Merian-goudmijn.

  Ik hoop dat die Hoefdraad hierover goed gaat nadenken!


  Maak melding
 18. Als het waar is, wat Hoefdraad zegt, is dat een heel goede zaak voor Suriname.
  De vraag is alleen of het waar is.
  Als een president van een Centrale Bank – waar dan ook – dit soort uitspraken doet, legt hij altijd uit, waarom het nu beter gaat, dan 6 of 7 maanden geleden.
  Die onderbouwing mis ik in het verhaal van Hoefdraad, sterker nog hij schenkt er helemaal geen aandacht aan.
  Dat vind ik op zijn minst vreemd en dat laat ook heel veel ruimte voor andere interpretaties.


  Maak melding
 19. Economische groei,
  van welke economie, die van hun, die met hun kont op het geld zitten of die van het volk, het volk dat moet pinaren, en met moeite de eindjes aan elkaar moet zien te knopen


  Maak melding
 20. Uitleg van HOEFI met telraam uit Beijing :

  Stabiliteitsfonds komt er voorlopig niet ! (moni no de)

  Reserves (was in feite een spaar- en stabiliteitsfonds) van ongeveer 800 miljoen, opgebouwd door de VORIGE regering, worden NU opgemaakt door de NDP-Fakeconomen !

  Want het gaat Sranang economisch beter !!


  Maak melding
 21. hij bedoelt niet eens perse dat het thuis beter gaat. hij bedoelt dat hij zijn winkelraam heeft opgefrist en de winkeldochters naar achteren heeft verplaatst, hij heeft dus aan windowdressing gedaan en daarmee heeft hij een onbekende, niet fameuze ratingbureau betaald om een bb+ rating te kunnen krijgen. het bureau waarvoor je niet kunt betalen gaf een bb- rating. maar de tijd die de economie nodig heeft om te herstellen van bouterse en zijn regering kon hoefdraad niet afwachten, omdat er nu alvast 250 miljoen usd, dus echt geld, uitgegeven moet worden. misschien kunnen ze alsnog lenen van staatsolie wanneer het op de kapitaalmarkt niet lukt.


  Maak melding
 22. Hmmmm,….. Heer Hoefdraad zit fout Chineese rating klopt niet, bla bla bla bla,…….

  doet het jullie nou echt zoveel pijn als er goed nieuws uit Suriname komt.

  Ik weet niet of alles klopt wat men zegt maar de reacties hier zijn echt super negatief,…..

  Time wil tell


  Maak melding
 23. hou dit nou vast wat wat hoefie gezegd heeft..

  later binnenkort hoor je een ander verhaal..,van de ontkenningen..

  kan ook zijn dat misiekaba / panka met een ander verhaal komen,zo niet dan zullen ze dansen van blijdschap,hoe goed de regering wel niet is..


  Maak melding
 24. hallo hoefie,,je kunt beter een toespraak houden in l.p.i. waar die mensen jou beter zullen uitlachen dan wel toe lachen..

  ,misschien wordt je achter volgt..,dus neem je gimpies mee.

  gelooft je wel eens je eigen woorden,net als je baas..


  Maak melding
 25. PRACHTIGE GEBED OP GFCNIEUWS, DIT MOET IK MET IEDEREEN DELEN!!

  Almachtige, bescherm ons alstublieft tegen het kwaad, de malaiseveroorzakers, het NF+

  Geeft ons alle kracht en inzicht ter bescherming van onze geliefde natie, het mooie Suriname

  Helpt u mee ons land te behoeden voor nogmaals een ellendige periode met het NF aan het roer

  Velen zijn de kwellende tijden vergeten, maar wij niet, en u zeker ook niet lieve almachtige

  Toen de prijzen in de winkels met het uur omhoog werden gestuwd

  De vele moorden, het geweld, het grote verdriet, de tergende uitzichtloosheid en talrijke slapeloze nachten

  De vele leugens, beloften en corruptieschandalen

  Wij zijn de jarenlange misère niet vergeten, nee dat zullen wij nimmer

  Wij gaan nu de goede richting op, gelukkig maar

  Maar lieve almachtige, laten wij niet weer in die diepe rampspoed terechtkomen

  Laat ons niet in de steek almachtige, wij rekenen op u

  Bespaar ons het NF+

  Groep van Flora en omstreken
  http://www.gfcnieuws.com/?p=228997


  Maak melding
 26. @Ware Nieuws

  Almachtige, bespaar ons een nieuwe NDPdictatuur, voorkom de komst van Hezbollah-terroristen in ons vredige land !

  Bestraf de clan die Sranang wilde verkopen aan terreurgroep Hezbollah met een richtige straf !

  Geef ons volk de kracht om onze Grondwet en onze rechtsstaat weer in ere te herstellen !

  Laat Sranangvolk barmhartig zijn tegen diegenen die massamoorden hebben gepleegd op onze eigen ongewapende mensen, nadat zij opgelegde zeer lange straffen hebben uitgezeten !

  Zorg ervoor Almachtige dat de verspilling van onze grondstoffen, onze rijkdom aan land en onze deviezenvoorraad worden behoed voor totale vernietiging door de drugs- en wapenclan !

  Laat U de nabestaanden van oa de 8 decembermoorden, de Moiwana-moorden en de moord op vier ongewapende VERDACHTE rovers, niet in de steek !

  Geeft het OM in de USA de kracht en de macht om diegenen die ons land te koop bieden aan terroristen, langdurig uit te schakelen in belang van land en volk !
  Laat duidelijk worden wie de EKTE staatsvijanden zijn !

  Sranang sa wini ! Werkgroep Abra Broki en omstreken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES