‘Etnische politiek op de terugweg’

76

PARAMARIBO, 1 aug – Etnisch gedreven politiek lijkt op de terugweg. Volgens politicoloog Hans Breeveld is het vormen en in stand houden van politieke partijen op basis van etnische afkomst steeds minder te merken in de hedendaagse Surinaamse politiek. Er zijn nog wel wat trekjes.

Onlangs sloot een groep van ongeveer honderd chinezen zich aan bij de Vooruitstreven Hervormde Partij, VHP, van Chandrikapersad Santokhi. De partijleider grijpt deze ontwikkeling aan om zijn partij te verkopen als nationaal gericht. De Chinezen krijgen een eigen ‘kern’ in de partij. “De laatste stuiptrekkingen van etnische politiek”, zegt Breeveld tegenover de Ware Tijd. Ook andere politieke partijen, zoals Abop van Ronny Brunswijk, hebben groepsgebonden kernen.

Alleen de NDP van Desi Bouterse houdt er geen speciale hokjes op na. Volgens Breeveld is dat een schitterend voorbeeld voor het uitbannen van etnische politiek. Maar ook de NDP laat die politiek niet helemaal varen. De lijsten met kandidaten voor parlement en andere staatsorganen worden etnisch ingevuld. De invulling is op basis van de bevolkingssamenstelling van de plaats waar gestemd wordt. Breeveld verwacht dat het nog enkele decennia duurt.

- Advertentie -

76 REACTIES

 1. Etnische politiek op de terugweg! Wat een onzin!

  zie PL
  zie KTPI
  zie doe
  zie Nieuw Suriname
  zie ABOP
  zie BEP
  zie PALU
  enz., enz.

  zie Coronie
  zie Nickerie
  zie Brokopondo
  Zie Marowijne
  Zie Sipaliwini
  zie Saramacca
  zie Commewijne
  zie Para

  NPS heeft dezelfde overeenkomsten als de NDP, kiezers vooral in Paramaribo en Wanica, waar alle etniciteiten wonen

  HB kan beter eerst een gedegen onderzoek doen, dit publiceren en dan pas zijn grote mond open doen en popu jopi te spelen. In het land der blinden een oog koning spelen.


  Maak melding

 2. Etnische politiek op de terugweg! Wat een onzin!

  Zie VHP
  En als nieuwkomer:
  Wang Ping namens de ‘oranje Chinezen’.
  Deze komen straks met een ‘Draak’ als symbool.


  Maak melding

 3. de VHP heeft de VCP opgericht en gaan nu hand in hand samen werken maar ieder partij in hun eigenhokje.
  De Verenigde hindoestaanse Partij en de Verenigde Chinezen Partij gaan hand in hand etnisch samen werken.
  Iedereen weet dat de VHP de Pandora box heeft open gemaakt. De nieuwe chinezen weten nog niet hoe ze zich moeten presenteren en hoe de Surinaamse politiek werk. Inplaats dat de VHP de chinezen helemaal opneem in hun VHP partij en zelf afstap van hun etnisch denken creëren ze een VERENIGDE CHINEZEN PARTIJ binnen de VHP. De chinezen zijn heel slim, ze weten dat als ze nu een chinezenpartij oprichten de Surinamers zullen zeggen JE BENT NET BINNEN EN JE HEB NU AL EEN PARTIJ WE MOETEN UITKIJKEN VOOR DE CHINEZEN Ze willen het land overnemen. Wanneer de chinezen over 15 jaar groot en sterk genoeg zijn ende chinezen populatie in Suriname is gestegen zullen ze de VHP niet meer nodig hebben en wordt de VHP hun concurrent en vijand. De Chinezen zullen de VHP VERENIG verlaten samen met de wijze lessen van de VHP en met hun behouden VERENIG Chinezen Partij binnen de VHP zullen de chinezen Suriname politiek overnemen. VHP etnisch denken word het einde van de multiculturele politieke samenwerking in Suriname maar de VHP korte termijn visie is om zo snel mogelijk een VHP president te leveren. Iedereen met GezondVerstand weet dat het lang termijn visie moet zijn om alle nieuwe chinezen in alle Surinaamse politiek partijen onder te brengen en weg met alle etnische partijen.


  Maak melding

 4. De etnische politiek is nog lang uit uitgebannen. Zie het ontslag van drie topmensen van het ministerie van LVV. Allen van Pertjajah Luhur.


  Maak melding

 5. Etnische politiek op de terugweg’

  Alleen jammer dat de weg die de etnische politiek de afgelopen decennia heeft afgelegd van hier tot de hemel reikt. Het zal nog heel lang duren voordat de hele terugweg is afgelegd, en zolang als er figuren als Amafo en Somohardjo leven (de ministeries waar zij het voor het zeggen hadden/ hebben lijken wel klein Afrika en klein Java) zal men bij het afleggen van de terugweg af en toe een stap vooruit en dan weer twee of drie stappen achteruit doen.


  Maak melding

 6. je hoeft alleen maar de meningen en reacties hier op Waterkant maar te lezen, om tot de conclusie te komen dat daar niet veel van klopt, al willen partijleiders je graag willen geloven dat ras er in positieve of negatieve zin niet toe doet, wat dat betreft hebben ze allemaal het zelfde soort zand om de mensen in de ogen te strooien


  Maak melding

 7. Er is een mammoet blok en toch sluiten chinesen zich aan bij de vhp, rarara, hahahahahahahahahahahahahaha! Alemaal 1 grote vieze pot nat!
  Uiteindelijk wordt het toch een VERDEELDheid in VERSCHEIDENHEID.


  Maak melding

 8. 01 aug. 2014

  Politicoloog prof. Hans Breeveld heeft rationeel gezien gelijk !!

  Bekeken vanaf de jaren 50, vorige eeuw, t/m de actualiteit van vandaag, is duidelijk een transitie binnen de kleur van een aantal politieke partijen in Suriname te merken. Wel niet in de leiding van die partijen. Uitzondering vormt nog altijd de NDP.

  In de politieke partijen als de NPS en de VHP is de politieke leiding nog strak in handen van leiders met een bepaald gekeurde etnische denkwijze en zien wij wel een transitie in de vorm van etnische hokjes binnen die dominante moeder partij. Bep, Abop en Penda laten nu ook zulke kleine hokjes toe tot hun etnisch georiënteerde politieke partij.

  Als dit de eerste stap is naar het diffuus maken van de etnische politieke kleur in denken en doen, dan moet Srika prof. Hans Breeveld met zijn gedane uitspraak schragen.

  De NDP heeft op bedoelde uitspraak van prof. Hans Breeveld een riante voorsprong. Wel wordt in de toekomst de volgende stap in deze transitie – het doorbreken van kandidaatstelling en vertegenwoordiging op grond van de lokale/regionale gesitueerdheid van de kandidaten en te behalen zetels – voor de NDP een probleem.

  Het Surinaamse kiessysteem is hier de tegenwerkende factor. Een rechtstreekse verkiezing van de president door het volk zal hierin een oplossing brengen. Maar zover is Suriname nog niet.
  Hier zal prof. Hans Breeveld zeker aan zat zijn. Uiteindelijk is hij toch een exponent van de NPS!
  Srika


  Maak melding

 9. Over etniciteit gesproken, let ook op godsdienstfascisme !

  Sranang moet ervoor waken GEEN Chinese kolonie te worden !

  Laat ook de Hezbollah-clan noch de ISIS-kalifaat-clan voet aan de grond krijgen in Sranang.

  PS : Hezbollah was dankzij Dino al bijna binnen, grondenrechten werden al toegezegd. Als de 200 miljoen USd maar werd betaald aan de DINO-clan !!
  Dino komt inderdaad uit een etnisch ‘voorbeeldige partij” volgens zogenaamde sabimang Breeveld .


  Maak melding

 10. Goed zo VHP,
  Suriname bestaat uit een multiculturele samenleving en elke etnische groep heeft de vrijheid zich achter de VHP te scharen en wij heten ze van harte WELKOM !

  Het is niet zoals de ndpers denken van.
  de chinezen zijn gereserveerd voor de ndpers enz….
  Elk ander etnische groep in Suriname vertegenwoordigd worden uitgenodigd vergaderingen van de VHP bij te wonen of lid te worden . Het stigma dat de VHP alleen voor de hindostanen is ,en al dat andere onzin dat over de VHP wordt rondverteld ,hieraan moet een einde komen. En een verschil in deze oeroude denkwijze kunnen jullie helpen maken als jullie een beetje tijd en moeite kunnen opbrengen,luisteren alleen naar anderen die rotzooi verkondigd over de VHP helpt niet ,willen jullie echt het verschil leren kennen dan verzoek ik jullie om meer over de VHP te leren kennen en lid te worden van de VHP. Jullie worden niet gedwongen zo te doen , het is jullie keuze.


  Maak melding

 11. Trouwens behalve etniciteit spelen ook politieke haat en zuiveringen een grote rol id Sranang politiek !

  Zelfs de man met de hoogste functie zegt : de Sranangman die niet tot mijn politieke partij behoren zijn STAATSVIJANDEN !!!

  Zie daarom de recente ontheffingen van vele ambtenaren met een javaanse achtergrond ! De politieke etnische zuiveringen gaan ongestoord verder !

  Hr Breeveld, slaapt u rustig door !


  Maak melding

 12. @Gezond verstand
  Aan jou verstand twijfel ik ernstig.
  De chinezen die zich hebben aangesloten bij de VHP hebben een Stem. Dat wil zeggen dat zij ook hun meningen kunnen geven,aan discussies kunnen deelnemen ,adviezen kunnen uitbrengen,kortom ze worden gezien als de rest van de vhpers.
  Ze hebben dezelfde rechten en plichten als de rest van de vhpers die geen chinezen zijn .

  Nu ,de chinezen van de ndp zijn slaven van je baasje. ze hebben geen stem en Mogen niks zeggen,o wee je gebeente als ze iets zeggen dat baasje niet leuk vindt en dan verschijnt hij/zij voor het vuurpeleton.Zij zijn het bezit van bouta.

  En dit is het verschil !


  Maak melding

 13. etnisch of niet,je zult in sme moeten let-wel moeten wonen, leven, werken,een toekomst bouwen een gezin hebben..

  welke regering dan ook komt,je hebt geen keus..

  zelf de beleids bepaler zal moeten leven in sme onder welke omstandigheid dan ook..

  meer beter minder slechter kan niet..

  vergeet niet,,, je neemt niks mee naar je graf..

  wat is de afgelopen vier jaren gebeurt,is er iemand beter geworden ondanks al zijn/haar verworven heden..

  de moviena is even arm gebleven en de kapitalist of te wel rijk ard is niet meer beter geworden..

  kijk maar naar ddb is veel ouder geworden en ziet er slecht uit dan vier jaar terug met alle ellende van dien..


  Maak melding

 14. Ray

  @Gezond verstand
  Aan jou verstand twijfel ik ernstig.
  De chinezen die zich hebben aangesloten bij de VHP hebben een Stem. Dat wil zeggen dat zij ook hun meningen kunnen geven,aan discussies kunnen deelnemen ,adviezen kunnen uitbrengen,kortom ze worden gezien als de rest van de vhpers.
  Ze hebben dezelfde rechten en plichten als de rest van de vhpers die geen chinezen zijn .

  Nu ,de chinezen van de ndp zijn slaven van je baasje. ze hebben geen stem en Mogen niks zeggen,o wee je gebeente als ze iets zeggen dat baasje niet leuk vindt en dan verschijnt hij/zij voor het vuurpeleton.Zij zijn het bezit van bouta.

  En dit is het verschil !
  )
  )
  )
  @RAY
  Ray bedankt voor je reactie,
  Om te beginnen vindt ik jou reactie heel provocerend en storend. Mijn punt is dat wij alle nieuwe chinezen in alle politieke partijen op moeten nemen en het maak mij echt niet uit welke partij ze kiezen, maar zorg ervoor dat ze fulltime lid zijn binnen de partij met dezelfde rechten en plichten als ieder lid binnen die partij. Ray het onderwerp gaat over etnisch politiek maar jij heb de gewoonte om Bouterse en Dino bij ieder onderwerp bij te halen en anderen aan te duiden als slaafje van Bouterse of Bouterse is je baasje. Met GezondVerstand zeg ik jou, ik heb geen baas en denk voor mij zelf. Ik ben blij dat je toegeeft dat ik Verstand heb hoewel je twijfelt maar dat moet je echt niet doen. Ik ben er van overtuig dat wij vroeg of laat zullen ontdekken hoe het komt dat een volwassen man als RAY de geestelijk gesteldheid en gedrag van een Kind van vier jaar heeft en geen hoop op verbetering voor derest van zijn leven. Wat ik je probeer je te zeggen omdat ik weet dat je traag van begrip bent is, dat ik je niet kwalijk en serieus neemt wat je hier allemaal opschrijft. Als Ray zich verveelt neem in het vervolg je kleurboekje en ga lekker plaatjes inkleuren en blijf weg van waterkant dit is een site voor volwassenen en wanneer volwassenmensen praten mogen kinderen niet storen.
  Nog een fijne avond!


  Maak melding

 15. We willen geen mengelmoesjes en dogla’s in Suriname. Laat elke etnische groep zijn politieke , sociale en culturele etniciteit behouden. Zo heeft de natuur het gewild en zo moet de mens het ook willen. Geen enkele boom, vogel, element, bloem of gewas heeft moeite met een Hindoestaan, Chinees, Creool of Blanke, waarom dan de heer Prof. Breeveld en andere dommerikken wel? Wat is hun belang bij het vormen van een eenheidsworst en bij de vernietiging van de door de natuur geschapen diversiteit?
  Eenheid wordt bereikt door het denken en handelen in het belang van iedereen en niet door de etniciteit van mensen aan te vallen. Kan iemand mij garanderen dat indien iedereen lid zou worden van de NDP en op deze partij zou stemmen, dat er dan ineens eenheid zou zijn in het land en iedereen gelukkig zou zijn? Het geval in Saramacca laat al zien dat binnen de NDP ook verdeeldheid kan ontstaan.


  Maak melding

 16. Chinezen zijn over het algemeen heel racistisch. In een documentaire over Afrika zie je hoe mensonterend Chinezen zijn over hun zwarte medemens. Ze vinden het heel normaal om mensen (hun werknemers) als een hond te behandelen.

  Vind je het dan gek dat de Chinezen voor een door nakomelingen van Indiers (Aziaten) gedomineerde partij kiezen? Daar hoef je echt geen tafel van 10 voor geleerd te hebben.

  Logisch nadenken is al voldoende. Gelijke soort, zoekt gelijke soort.


  Maak melding

 17. Deze zin maakt het artikel waardeloos:
  Etnisch gedreven politiek lijkt op de terugweg.

  Als de heer Breeveld had gesteld dat etnische politiek op de terugweg IS,zou het de moeite waard zijn te vernemen welke argumenten hij presenteert om dat te stafen. Hij zegt evenwel dat het LIJKT alsof …Daar heb ik absoluut niets aan. Commentaar: het lijkt op niets!


  Maak melding

 18. @Gezond verstand

  Je hebt een verstand die a la dol op hol kan slaan gewoon zomaar.
  De chinezen hier ter sprake zijn helemaal niet van plan een Eigen partij binnen de vhp op te richten zoals jij het in je fantasie ziet gebeuren. De chinezen krijgen gewoon de ruimte om binnen hun gemeenschap de idealen en boodschap van de vhp over te brengen.De chinezen noch de vhp zijn van plan mekaar te boycotten.

  Alles dat fout en goed mis gaat in Suriname hebben wij te danken aan je baas bouta en zijn zoon!

  Je doet hard je best om het volk te overtuigen dat de vhp een etnische partij is die alleen aan zijn soort denkt. Wel het zal je niet lukken te slagen in je slechte voornemens.


  Maak melding

 19. Heel goed van de Chinezen. Het zijn hard werkende mensen.
  Ze worden bestolen door de luie marrons.
  Hopen dat de Chinezen de macht krijgen zodat ze de marrons met hun criminele gedrag en luiheid het bos weer intrappen.


  Maak melding

 20. @ Paranam
  15 man doodschieten……Bah!
  De SLM-Airbus charteren naar China en duizenden duperen….Bah!
  Indianen op Lebi-Doti in de steek laten…..Bah!
  Zeehaven, fly-over, en 18.000 volkswoningen bouwen…..Bah!


  Maak melding

 21. Het is een aangename verrassing dat deze groep Chinezen zich bij de VHP aansluit. Doet me goed om te zien dat de boodschap van de VHP aanslaat. En daar gaat het om. Dat de etnische scheidslijnen vervagen is een goede constatering, maar het zal niet verdwijnen. Belangrijk is dat men bereid is met elkaar samen te werken. De partijen staan open voor andere etniciteiten die de partij willen steunen. Ook binnen de NDP heb je etnische kernen die de partij ondersteunen. Helaas gaat het daar alleen om machtspolitiek.
  De Chinezen hebben een goede keus gemaakt en hopelijk nog meer groepen zodat nieuw front echt de grootste wordt.


  Maak melding

 22. Ik vind het juist een gevaarlijke ontwikkeling dat de VHP haar ware aard verdoezeld. Als je een Chineze kern in jouw partij toelaat dan ben je nationaal gericht? Wat een onzin. Je bent nationaal gericht als je de partij opheft of samen met de Chinezen en andere bevolkingsgroepen een nieuwe partij opricht. Als een Chinese kern toelaat maar de top, de leiding en de macht van de partij blijft in handen van de hindoestaanse elite dan ben je bezig met volksverlakkerij.

  Overigens ben ik ook niet tevreden met de manier hoe het bij de NDP aan toegaat. etnische politiek is inderdaad bij de NDP verdwenen, maar het heeft wel plaats gemaakt voor etnische chantage. De NDP kan hier een eind aan maken als ze zelf verder groeit en etnische groepen niet als partij maar als leden opneemt in de partij.

  De diverse combinaties die gevormd worden voor de verkiezing zouden in mijn ogen een permanent karakter moeten hebben.
  Als de VHP kan samenwerken met PL en andere partijen met als doel de verkiezing te winnen, waarom niet de partij opdoeken en met een nieuwe partij komen?
  Zelfde geldt voor de NDP. Door al die mega blokken wordt juist etnische chantage in stand gehouden.


  Maak melding

 23. Het feit dat de VHP kiest om met de Chinezen samen te werken zegt juist meer over de VHP en haar kijk op Suriname (met name de creolen) dan op een daadwerkelijke poging een einde te maken aan de etnische politiek.
  De afgelopen 20 jaar zijn het juist de chinezen geweest die de arrogantie van de hindoestanen hebben afgestraft. De chinezen hebben de economische macht van de hindoestanen teruggedrongen. Wat Suriname niet moet willen en fel moet bestrijden is een hernieuwd economisch blok die het land kwetsbaar maakt.
  Zoals ik net in mijn vorig bericht heb aangegeven dat de NDP weliswaar geen etnische politiek kent maar er wel nu etnische chantage voor in de plaats is gekomen, zou het uitermate verkeerd zijn als de VHP denkt door de samenwerking Suriname economisch te chanteren.

  Dat is het gevaar wat ik altijd bespeur bij de VHP en dat is dat 141 jaar verblijf in Suriname nog steeds niet heeft geresulteerd in onvoorwaardelijke liefde voor Suriname. Men kijkt neer op andere bevolkingsgroepen en men doet alles om zoveel mogelijk economische macht te vergaren om het land in een wurggreep te krijgen.
  Ik roep de regering op, om hier op te letten en waakzaam te zijn. Verder zou het goed zijn als de regering een wet aanneemt om bedrijven die etnisch ingesteld zijn fiscaal zwaarder te straffen.


  Maak melding

 24. Bestaat Nieuw Front niet meer?

  Ik lees constant over de VHP dit en VHP dat. Nieuw Front is toch de verzamelpartij? Waarom opereert men niet meer als nieuw Front? Dat is mijn ogen niet een teken van uitstekende samenwerking. Als je als blok in de oppositie zit dan opereer je ook als een blok. Suriname kent geen presidentsverkiezingen, maar het land heeft wel een presidentieel stelsel. Ik snap niet dat vanuit de VHP gedacht wordt dat men Santhoki als een soort Barack Obama aan het volk wil presenteren.


  Maak melding

 25. @ GEZOND VERSTAND

  Het beste wat je met zulke of tegen zulke mensen kunt doen is gewoon je boodschap brengen en niet op hen reageren. Doe je dat dan verlaag jij je tot het niveau wat al een poos op Waterkant heerst. Sommige mensen zijn hier wel meer dan 8 uur per dag om in elk onderwerp een link naar Bouterse te toveren, ook al gaat het onderwerp over een nieuwe planeet die ergens is ontdekt, men zal een manier vinden om Bouterse in het onderwerp aan te halen.
  In de economie leer je over het grensnut van iets. Je bereikt een punt van verzadiging waar jouw boodschap niet meer aanslaat en alleen maar storend overkomt.
  Juist de mensen die denken in elk onderwerp Bouterse te moeten aanhalen schieten hun doel voorbij. Als het doel was de ogen van anderen te openen “hoe slecht” Bouterse is, dan is het punt bereikt dat men helemaal niks meer leest en de berichten maar overslaat.

  In een discussie wissel je van gedachten met elkaar ook al heeft persoon een tegengestelde mening het is niet erg. Je bent niet hier om mensen naar jouw hand te zetten of te overtuigen van jouw gelijk. Als iemand een tegengestelde mening heeft wil dat niet zeggen dat de persoon neergezet moet worden als slaafje van Bouterse en schoothond of bruine bonen vreter. Dat doen alleen mensen die niet weten te discussiëren en dus goed zijn in schelden.

  Hier op Waterkant of welk ander forum dan ook zal men niet de mening van de Surinaamse kiezer beïnvloeden, en de reden is dat de mensen in Suriname die vrijelijk toegang hebben tot sociaal media vrijwel in meerderheid tot de Surinaamse elite behoren en dus al niet op de NDP stemden. Suriname is geen Nederland waar 90% van de bevolking vrijelijk (24 uur per dag) toegang heet tot internet. Daarom is datgene wat op Waterkant gebeurd geenszins een afspiegeling van de Surinaamse samenleving. Ik schat dat het gros van de Bouterse tegenstanders voornamelijk Hindoestanen zijn die het niet gooien op Bouterse zijn zogenaamde crimineel verleden, maar de geschiedenis wijst niet voor niets uit waarom de VHP altijd een oppositie partij is geweest en altijd zich heeft afgezet tegen de creolen die regeermacht hadden. De oppositie heeft niks met Bouterse te maken. Het heeft puur te maken met etnische tegenstand. Echter schuilt een groot gevaar in dit gedrag.
  Er hoeft maar iets te gebeuren en je hebt een etnische zuivering die je vandaag de dag in Afrika en het Midden-oosten
  ziet. Mensen moeten begrijpen dat er een onderscheid is tussen Bouterse en Suriname. Je kan niet jouw internet misbruiken om dagelijks Suriname de grond in te boren.

  Wees trots op Suriname jouw land dat je voorouders 140 jaar geleden heeft opgevangen en in staat gesteld de paria status die ze in India hadden ( het land waar ze vandaan komen) van zich af te schudden. Iedereen weet dat alleen Hindoestaanse afvalligen mochten vertrekken naar Suriname, vandaar dat bij aankomst in Suriname de Hindoestanen de namen van de hoogste kaste in India als achternaam kozen. Zonder Suriname was het leven van de Surinaamse Hindoestanen miserabel geweest. Om nu Bouterse als dekmantel te gebruiken om dagelijks jullie afschuw over Suriname op internet te uiten, komt op mij over als een ondankbaar. Dat Hindoestanen in Nederland zich schamen om te zeggen dat ze uit Suriname komen tot daar aan toe, maar dat ze vervolgens zeggen dat ze uit Zuidoost Azië (dus India komen) dat snap ik niet. Suriname is rijker dan India en als die mensen die zeggen dat ze uit India komen ook daadwerkelijk naar India zouden emigreren, dan zouden ze zelf zien hoe gezegend ze zijn dat zij of hun (voor)ouders uit Suriname komen.


  Maak melding

 26. Eens, het valt mij ook op dat vooral de NDPers zich schuldig maken aan dit verwerpelijk gedrag. Zelf programma makers als Limburg alias LIMBO maken zich schuldig aan het aanwakkeren van raciale tegenstellingen .


  Maak melding

 27. -Somo eist ministeries op tbv zijn eigen achterban

  – Lonnie eist eveneens met name voor de Amofo’s

  – een groep vermogend hindustanen sluit zich aan bij de NDP zuiver voor behoud >> gemakshalve noemen wij dit economische etniciteit <> dit noem ik.. eerst het hemd dan de rok <<

  Hoezo Nationale Democratische Partij?


  Maak melding

 28. -Het is eenmaal zo in de Surinaamse politiek dat je op verschillende partijen kunt stemmen. Helaas heeft dit systeem ook zijn voordelen en nadelen.

  -Dat Breeveld aangeeft dat de NDP de enige partij is die niet etnisch is klopt niet. In Suriname spreken mensen de Nederlandse en Surinaamse taal in het algemeen.
  =Wat de oorzaak van etnisch is heeft puur te maken met het feit dat Surinamers wel de taal spreken, maar begrijpen soms niet wat men bedoeld als men iets zegt waardoor ze gemakkelijk te manipuleren zijn en zodoende je ook veel stemmen krijgt.
  (ontwikkeling missen velen in Suriname waardoor anderen de macht grijpen.)

  -Ik vraag mij af als men het steeds heeft over etnisch, op wie stemmen de mensen dan die gemengd zijn??? vallen deze mensen dan ook onder de term etnisch????

  -Wiens taal men spreekt, wiens brood men eet.


  Maak melding

 29. Tak Fi Fosi, dat Creolen, verbaal sterker overheersend zijn dan de de aziaten, de introvertere Hindoestanen, Javanen en Chinezen, laten de diverse postings hier wel zien, ook fysiek gezien zullen de Aziaten het onderspit delven, alhoewel ze zijn wel taai., vindt je het gek dan dat ze in de oppositie gaan, hun innerlijke kracht en slimheid kon gezien de resultaten op economisch gebied, kijk maar naar de opkomst van China en India als economische wereldmachten, wel eens een behoorlijk stuk hoger liggen dan die van de Creool als je kijkt naar landen als Haiti, en landen in Afrika.
  En nu ga jij eigenlijk hier de Hindoestaan de les een beetje lezen, hoe badinerend, ingegeven door een misplaatst superioriteitsgevoel?, een van je creoolse broeders hier op deze site, schreef het letterlijk “de superieure creool”, de arrogantie ten top.
  Ken je kwaliteiten en je tekortkomingen, bundel je krachten ieder naar Kennis en vermogen, houdt op met het wederzijds afzeiken en maak wat van het mooie Suriname


  Maak melding

 30. @ Hans

  Mijn postings zijn nimmer gedreven vanuit een superioriteitsgevoel en ook niet vanuit de gedachte dat creolen sterker zijn dan hindoestanen. Je suggereert dat ik een creool ben, en dat leidt je allemaal af van mijn post? Je moet eens gaan optreden als paragnost of de plek van Baas Waterval innemen. Ik denk nooit in superioriteit en ook niet in inferieuriteit. ik denk vanuit één Suriname. Wat jij doet is wat hier als normaal wordt gezien en veel likes oplevert, namelijk de ultieme splijtzwam spelen.
  En de misplaatste geschiedkundige onwaarheden die jij aanhaalt, zal ik niet op ingaan. Dat is beneden mijn IQ.


  Maak melding

 31. Ik ben bang dat Breeveld zijn hoofd niet goed werkt, heeft hij nooit gehoord van list en bedrog van een koelie, Pae slim tu ,deze mannen zeggen zomaar dingen en anderen trappen als ezels erin…VHP is een complete koelie bol werk met list en bedrog,
  Dat mag vanuit het geloof om doelen te bereiken, dus slaap lekker diep Breeveld.


  Maak melding

 32. hans …..wees wijs en schrijf niet zomaar dingen……de dat Creolen, verbaal sterker overheersend zijn dan introverte Hindoestanen ((((als je je gevoelens vooral voor jezelf houdt ))) jaja …….dus weet wat jij zegt…dit komt puur door list en bedrag..in de koelie.!!


  Maak melding

 33. Ik ben er zeker van dat als de Brazilianen een partij oprichten met als doel Suriname toe te voegen aan Brazilie, ze een luisterend en gewillig oor gaan vinden bij de VHP. De VHP houdt niet van Suriname, heeft nooit van Suriname gehouden en zal nooit van Suriname houden. Alles voor de portemonnee en Suriname mag vernietigd worden.


  Maak melding

 34. @ Tak fi fosi :

  Lobi a Srananag people ??

  Daarom wilde NDP-prominent van de CTU, DINO, ons geliefde land verkopen aan terreurorganisatie Hezbollah.
  Kosten 200 miljoen dollars !

  Dat is pas liefde voor het Suri-volk !!

  Weg met alle sribi-srafu’s !!


  Maak melding

 35. @Tak Fi Fosi

  Arme Tak Fi Fosi ,het nieuws dat een Chinese groep zich aangemeld heeft bij de VHP komt net als een harde klap in dat gezicht van je.Jullie van de ndp hadden het heel prachtig bedacht. Jullie zouden de vhp schilderen als een specifiek hindostaanse partij waar anderen niet welkom zijn .Geen wonder dat die propaganda machine van de ndp overuren draaide door te prediken dat de vhp een etnisch denkend partij
  is. Jullie lastercampagne werkt niet meer het is niet meer goed.
  Oh de vhp houdt van het land Suriname. Geen enkel leider van de VHP heeft ooit een coup gepleegd,15 burgers geexecuteerd,een moiwana oorlog of broeder strijd veroorzaakt,geen enkel leider van de VHP loopt rond met Amnestie..ahum als je van je land houdt dan heb je geen amnestie nodig,geen enkel leider van de VHP heeft TIGRI aan Guyana cadeau gemaakt die geschenk werd gedaan door jullie NDP baasje . De leider van de VHP kan zich makkelijk begeven naar Amerika hij hoeft geen official uitnodiging te ontvangen ,hij kan anytime daar gaan.. Je baasje huilt snachts in bed om zijn zoontjelief maar in de morgenen middag uren draagt hij een masker van alles is goed gewoon zogenaamd.
  Je baasje heeft geen plezier meer voor feestjes zelfs OCER waar hij gewoonlijk als een dolle tekeer gaat , staat er stil bij sinds zoonlief zit opgesloten.Je baasje is net een LEVENDE DEADBODY heden.
  En by the way,de brazilianen in Suriname daar hoef je niet bang voor te zijn . Ze gaan geen conspiracy plannen met de VHP om Suriname te laten annexeren met Brazilie. Dat doet je baasje wel,.ahum… heb gehoord dat Dalima liefje van Brazilie je baasje laat ophalen waar zijn aanwezigheid helemaal niet gewenst is.Laast nog bij de BRICS meeting aldaar was hij als toeschouwer uitgenodigd gewoon voor de lol.
  Dus een mogelijke huwerlijk hier gaat tussen de NDP en Brazilie en nimmmer VHP en Brazilie.
  De taboe verspreid door de ndp dat de Vhp geen andere etniciteit binnen hun gelederen zal toestaan is inmiddels verbroken. Alle andere groepen gaan zich nu aanmelden bij de vhp behalve jou soort. De vhp beloofd niemand wat , betaalt niemand voor zijn aanwezigheid bij vergaderingen zoals de ndp het doet,en juist deze groep die alles gratis wil gaat zich niet aanmelden bij de vhp en het is jou soort !
  Een paar rijke hindostanen zitten bij de NDP omdat zij weten dat alleen bouta hun onderhandse vergunningen kan schenken dus gewoon het GEVEN EN NEMEN ritueel hier.

  Conclusie…TABOE VERBROKEN !!
  Prachtig !


  Maak melding

 36. @Hugo CHAVÉZ!

  Je hebt ze met verwijzing naar de foto van het artikel geconfronteerd.
  Men kan je niet tegen spreken.

  Ook Lonnie Brunsie de kleine koning van Marwina haalt ze binnen.
  En hij heeft ze ook in de juiste kleur voorzien.

  Dus bij de volgende verkiezing in 2015, wordt het Geel tegen Oranje.


  Maak melding

 37. @ FER. E

  Fa waka ?!

  Het is altijd goed wanneer je OVERTUIGENDE bewijs
  achter de hand hebt.

  En trevlig dag ! CHAVÉZ vanuit ” Rotje Knor “


  Maak melding

 38. Weet dit, wie niet sterk (verbaal) is, moet slim zijn, dat jij je daar door bedrogen voelt, zegt alles over jou, maar niets over die gene die slimmer is dan jou


  Maak melding

 39. Fer. E

  Etnische politiek op de terugweg! Wat een onzin!

  Zie VHP
  En als nieuwkomer:
  Wang Ping namens de ‘oranje Chinezen’.
  Deze komen straks met een ‘Draak’ als symbool.

  Zie waar El Somo vandaan komt en zie nu PL
  Marrons stemden vroeger ook NPS, Zie nu BEP, ABOP
  enz,

  Dus dat Chinezen, indianen, dogla’s, boeroes, surineds, Haitianen, Guyanezen, Brazilianen, ouderen, gemengden, of wie dan ook op den duur hun eigen politieke partij oprichten, zal mij niet verbazen als ik de geschiedenis bekijk van leiders van Politieke partijen, de nest waar ze vanuit komen. Zo te zien hebben mensen/Surinamers zich prettiger, veiliger, begrepen bij hun eigen soort. heeft het veel van dat soort zoek soort. Zie maar de lijders van PALU. Doe.

  etnisch of zullen de huidige politieke partijen vele etniciteiten hebben of een twee partijen stelsel hebben of iets anders oa
  dictatuur?

  soort zoek soort. Dat speelt heel erg in de politiek in Suriname,
  mensen die op elkaar lijken, of zelfde opleiding hebben, zelfde belangen hebben, zelfde cultuur, zeden en gewoonten, belangen, doelen, veiligheid, geloof, enz.

  Een havik/roofvogel en een duif zullen niet samen kunnen optrekken.
  De havik zal in de duif een voedsel zien.

  momenteel kan de etniciteit niet gescheiden worden van de huidige politiek.politieke partijen.

  Het opleidingsniveau van de Surinamers in zijn algemeen nog te laag ontwikkeld, ook de huidige situatie is daar toe niet gewenst, de bewustwording van de Surinamers om zaken als tradities los te laten, politieke partijen gaat in Suriname om de leiders/lijders, niet om de boodschap, doelen, partijprogramma’s patternalisme, vriendjespolitiek, eigen belang, familiebelang, corruptie, zie domeingronden, overheidsbaantjes. (onder)directeuren op de ministeries, ambassadepersoneel, tjoekoes als met iets wil hebben van de overheid, die betaald worden, enz.


  Maak melding

 40. Je hebt jezelf een Hollands klinkende naam aangemeten.
  Jouw eerder gebruikte aliassen @Du, @Who Cares of @WIKILEAKS slaan niet meer aan en klinken te buitenlands.
  Je geilt op de thumb-ups en raakt in extase van de bijval die je van gelijksoortige etnisch denkende pRaysidenten geniet.
  Hier op waterkant stikt het van deze pRaysidenten.
  Jullie discussies leiden nooit tot iets positiefs en ontaarden veelal in ordinaire ruzies.


  Maak melding

 41. het enige pluimpje wat jij in je reet krijgt zogenaamde waarheid zul je er zelf in moeten stoppen, maar dan wel keihard, want als je reet net zo gevoelloos is als je kop zul er anders niets van merken


  Maak melding

 42. Zo lang de neuzen niet naar de dezelfde richting wijzen zal nooit iets van welk aard dan ook bereikt worden.
  Het etnische gedoe zal tot de lengte van dagen blijven bestaan, de Hindoestaan mag de Negers niet,en de Javaan is een meeloper.De Negers hebben een hekel aan de Hindoestaan behalve als ze kans krijgen om met een lekkere Hindoestaanse wijf de bed te delen, dan valt alle racistische gevoelens effe
  weg.En ik weet zeker de meeste kiezers toch etnisch stemmen, dat staat als paal boven water.
  ( Een Hindoestaan loopt ook niet weg voor een lekkere Negerin, ) ( Ik loop helemaal niet weg voor welke wijf dan ook. )


  Maak melding

 43. Allemaal gelul, om te beginnen telt su ontelbare splinterpartijen. Opheffen die zooi ! Zsm een kiesdrempel invoeren. Su heeft genoeg aan 3 of 4 partijen. Het land wordt geleefd door de bureaucratie.


  Maak melding

 44. De NDP geeft altijd het goede voorbeeld en zal straks ook weer de verkiezingengen winnen. Het meest etnische blijven de koelies van de VHP en dat is jammer.


  Maak melding

 45. sranang mooi je lul uit je nek. wat is nps{ neger partij suriname, }de moslims stemmen allemaal op de nps, hebben ze ooit een hindostaan voorgedragen als minister, de hoofdfinanceerder is een hindostaan geweest bij nps, en wat de ndp betreft bij de eerste regeerperiode van ndp hoeveel hindostanen waren minister, nu dat het slecht is gegaan heeft hij hindostaanse minister geplaats om puin te ruimen.


  Maak melding

 46. Grootste NIET-Etnische partij :

  Partij voor Recht en Welvaart ! (tegen Drugscriminelen en Massamoordenaars)

  Partij voor ALLE Sranangman die door de Dictator tot “staatsvijanden” zijn verklaard !

  PS : Getuige Roger Khan , Dino proces in USA, zal aardverschuiving veroorzaken in Surinaamse politiek !

  Wees voorbereid !!


  Maak melding

 47. Door het rasistische gedrag van creolen en hindoestanen tegen elkaar,zal suriname nooit vooruit komen.Niemand gunt elkaar de macht om er wat van te maken.En zijn ze aan de macht dan begint het zakken vullen en plunderen van staats inkomen.zelfs hier op waterkant nieuws lees je wie hindoe of creool is.Vroeger was ik trots dat ik Surinamer was,en ik zag geen kleur.Nu als men mijn vraag ben je Surinamer dan zeg ik nee ben indiaan uit Suriname.Verder niks om trots op te zijn.


  Maak melding

 48. Eerste Surinaamse bonkoro-partij !!

  Alle VERDACHTEN oppakken en recht-spreken !

  Gevangenissen bijbouwen !

  Corruptie bij alle departementen en overheidsdiensten zwaar bestraffen.
  Ook administratieve knoeierijen bij grondzaken zeer zwaar straffen.
  Diefstal/knoeierij met 1 m2 grond = een jaar straf !
  Start schoonmaak vanaf 1975, levert de staat ook een ENORM bedrag aan inkomsten op !

  Screen ALLE overheids-dienaren en allen die een politieke funktie willen vervullen ! Start bij diegenen die president willen worden !

  Er moet een standbeeld komen voor alle Bonkoro’s !!
  (Leve deze Ekte Sranangman, weg met etnische en politieke haat)


  Maak melding

 49. Het getrek aan Chinezen door de diverse politieke partij kan straks leiden tot het Fujimuri effect.
  De Surinaamse politiek en het winnen van een verkiezing houdt niet in dat jij je land Suriname als een beursgenoteerd bedrijf ziet waar de aandelen verhandelbaar zijn. Wie op deze manier met de belangen van Suriname solt verdiend niks anders dan de strop


  Maak melding

 50. @jimmie

  Tot 4 jaar terug zag ik het verschil ook niet tussen wie creool was en wie hindoestaan. Onder de bouterse regering is veel verdeeldheid gekomen tussen bevolkingsgroepen, al dan niet aangewakkerd door NDP lui zoals Limburg, die openlijk racistisch was jegens hindoestanen. Op alle fronten heb je nu verdeeldheid. Vele politieke partijen die onder de Mega paraplu zaten zijn gesplitst of in de NDP opgegaan. De arrogantie van bouterse en futuboys is grenzeloos. Verdeel en heers, precies zoals de kolonisator dat vroeger deed. Hebben we niks geleerd? Alleen een verenigd front van allerlei partijen gestoeld op respect en vertrouwen kan Suriname voorruit brengen.


  Maak melding

 51. Allemaal loze beloften van bouterse ten spijt het land hopeloos verdeeld. Politieke rancune en koppensnellen van de NDP wie niet voor is is staatsvijand.


  Maak melding

 52. Etnische politiek oftewel Koloniale politiek hoort de bij de vele vuilnisbelten die Suriname rijk is. Suriname mag serieus een kiesdrempel van 5% overwegen om niet noemenswaardige geld vretende splinterpartijen uit het politieke landschap te sluiten

  Suriname heeft aan 2 partijen voldoende;
  een Conservatieve en een Progressieve partij!


  Maak melding

 53. Verwardheid

  Is weer bezig zijn racistische taal hier te propageren. Laat je nakijken idioot. Precies dit soort idioten als jij k4ijgen grote bek als een splijtzwam als bouterse aan de macht. Je krijgt je kans om je haat te spuien en onzin hier te verkondigen.


  Maak melding

 54. Etnische zuivering is, werknemers met goede opleiding bedanken, alleen omdat zij dezelfde etnische achtergrond hebben als SOMO !

  Hoe racistisch kun je zijn ???

  Let wel de OW-djoe-diefkatti, met weinig opleiding, heeft na zijn onfrisse praktijken, promotie gekregen van de zogenaamde niet-etnische leiding vd NDP.

  Staatsvijanden, denki a tori !!


  Maak melding

 55. In mijn ogen is het vormen van een combinatie met het oog de verkiezing te winnen ongrondwettelijk en zou verboden moeten worden. Dit geldt voor alle politieke partijen inclusief de NDP. Het Surinaams kiessysteem is geen Russisch roulette. Je kan niet alleen maar met die reden een blok vormen, terwijl er geen enkele ideologische raakvlakken zijn. Dat is puur een verkiezingswinst kopen. Het is hetzelfde als stempassen kopen.

  Het is politieke partijen niet verboden om samen te werken maar die mega combinaties die voor de verkiezingen worden opgezet met als enige doel zo veel mogelijk zetels verzamelen om te winnen zijn niet goed voor het land en voor de waardigheid van de democratie.
  Het werkt in de hand dat sommige politieke partijen zich als hoeren gedragen en dus hun diensten tegen betaling aan sommige hoerenlopers aanbieden.


  Maak melding

 56. Sranang mooi

  Er is een scheuring in de VHP koeling party. Er heerst een geloof oorlog binnen dit party.80% van de hindostaan se moslims kiezen voor de NDP. VHP heeft nu om de gat te vullen Santokhi uit de kast gehaald om als geboren christen de binnenlandse bewoners te bedonderen met leugens op geloof basis. Amerikaanse taferelen geloof geloof en nog eens geloof


  Maak melding

 57. soms is apart beter. soms is samen beter.

  het ware prettiger geweest indien de chinezen niet als een blok zich zouden hebben aangesloten bij een partij, dit zeg ik omdat het mij nu lijkt alsof deze een geleide groep is die dient te doen wat hun verteld wordt. ik had graag een beetje eigen initiatief gezien. ik kan het ook verkeerd zien.

  natuurlijk zie ik dat zij niet zich apart kunnen aansluiten bij politieke partijen, omdat zij niet echt deel uitmaken van het land, zij dienen slechts hun belangen behartigd te zien.

  b.t.w.: interessante correspondentie hogerop tussen “ray” en “gezond/goed/ verstand”.
  over het algemeen kun je niets met de commentaren van dit “verstand”, maar ik moet zeggen dat zij nu wel de spijker op de kop tikt.
  beste verstand, wellicht kun je dit ook gebruiken tot nut van het algemeen, dus van het land, en niet slechts tot nut van het gevangenhouden van een persoon in de presidentsgevangenis. laat hem vrij!
  ik moest wel even lachen over jouw commentaar op ray en bouterse, dat was wel heel treffend, maar toch dien je je nu af te vragen of zij misschien niet persoonlijk heel diep getroffen is door de acties van bouterse, immers ieder mens praat vanuit zijn achtergrond en ervaringen.

  misschien kun je vragen wat hij haar (ray) persoonlijk heeft aangedaan, dan zal vast wel wat zijn, dat haar reden geeft iedere keer op die manier te fulmineren.

  in de hoop dat “verstand” ook haar verstand gebruikt, voortaan, realiseer ik me dat altijd alles bij het oude zal blijven, jammer…..


  Maak melding

 58. Zou het niet zo zijn dat die (slimme) chinezen inzien dat ze meer te verwachten hebben van de VHP i.p.v. de NDP, het zijn tenslotte zij de slimmerikken, die er voor kiezen en niet de aanhangers van de NDP


  Maak melding

 59. “De Chinezen krijgen een eigen ‘kern’ in de partij.”

  Dit kan NOOIT goed zijn, dit zal tot chantage leiden. Want deze kern kan dreigen de partij te verlaten als niet aan hun eisen wordt voldaan, maw de doos van pandora wordt andermaal geopend door de etnische partij VHP. Breeveld slaat de plank totaal mis.

  DE VHP doet momenteel van alles om aan de macht te komen, de andere front partijen moeten maar heel goed gaan nadenken wat de ware bedoeling van de vhp is. We horen momenteel niets meer van de mamoetblok.

  Aan Breeveld zou ik willen vragen af te wachten en te kijken hoeveel NIET Hindostanen op de kieslijsten van de VHP gaan komen te staan in 2015, dan pas gaan we hun ware aard zien , want daar gaat het uiteindelijk om.


  Maak melding

 60. @Sabidieri

  Waar/wat was “HUN WARE AARD” op 8 december 1982 tijdens het folteren en uitmoorden van ongewapende Surinaamse staatsburgers van allerlei afkomst ???

  Alla sribi srafu un wiki !


  Maak melding

 61. Srafu

  @Sabidieri

  Waar/wat was “HUN WARE AARD” op 8 december 1982 tijdens het folteren en uitmoorden van ongewapende Surinaamse staatsburgers van allerlei afkomst ???

  Alla sribi srafu un wiki !
  >

  was je der soms bij, hoe weet je dat die verraders ongewapend waren?
  heb je nog een paar van die leugens , spuug ze uit!
  wat de folteren en uitmoorden betreft dat gebeurde tijdens de slavernij door de Nederlandse joden ik denk dat je van twee verschillende gebeurtenissen met twee verschillende tijden aan elkaar heb verbonden.


  Maak melding

 62. Wat ik niet begrijp is het volgende:

  Waarom grijpt de leiding van Waterkant niet een keertje in? Het is een vaste groep mensen die in elke discussie 8 december erbij halen. Mag het een keertje ook over de echte inhoud gaan?
  Het gekke is dat die mensen die het doen zelf niet openstaan voor discussie. Dien je ze van repliek dan ben je “Boutaman”, maar zeg je niks dan ontaard de site in fulminerende riool van Bouterse obsessievelingen. Dus Waterkant leiding wat moet het zijn?


  Maak melding

 63. @Tak Fi Fosi

  Massamoord op EIGEN VOLK (ongewapend en zonder reden) wordt steeds aangehaald, totdat de laffe daders, in de rechtsstaat Sranang veroordeeld zijn ! Bij de coup met hulp van Holland zijn onschuldige Sranangman standrechtelijk vermoord !

  Indien de DADERS bewijzen hebben of beweringen die relevant zijn voor de strafzaak dienen zij deze aan de KRIJGSRAAD voor te leggen !! Nergens anders !!

  Indien een deel van de daders te laf en te bang is om te verschijnen, dan wordt hun verhaal niet megewogen door de Krijgsraad. Zo gaat dat in elk strafproces.
  Heb je niets te verbergen of ben je onschuldig, dan verschijn je gewoon !

  Sranang zal nimmer vooruit komen omdat het een gemankeerde rechtsstaat is ! De grote Massamoorden zijn nog niet bestraft !

  Zonder recht en orde komt er geen welvaart ! Dan heerst wanorde, moord en dieverij !

  Let wel : Daarom staat de zoon van de pres terecht in de USA voor internationale drugs- en wapenhandel en voor TERRORISME dat ook is gericht tegen de Sranang staat en samenleving ! Echter de gamenkeerde rechtsstaat Sranang zwijgt nog ! Waarschijnlijk totdat de Guyanese topgangster Roger Khan zijn getuigenis tegen Dino heeft afgelegd !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.