dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomie1 miljard dollar investering in goudsector Suriname

1 miljard dollar investering in goudsector Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 aug – Het Amerikaanse goudmijnbedrijf Newmont gaat in het oosten van Suriname een gloednieuwe goudmijn opzetten en exploiteren. Dat meldde de directie van de multinational deze week. Met het project in het Merian-gebied is een investering van een miljard US dollar gemoeid.

De mijn wordt uitgebaat door Surgold, een joint venture tussen Newmont en de Surinaamse overheid. De staat Suriname krijgt een aanzienlijk deel, namelijk 25 procent van de goudopbrengst. De verwachting is dat het project meer dan tweeduizend banen oplevert.

Het eerste goud wordt waarschijnlijk na 2016 gewonnen. Topman Goldberg van Newmont verwacht dat de mijn daarna zeker 11 jaar lang tegen concurrerende prijzen zal produceren.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

18 REACTIES
 1. De vraag, die ons allen bezighoudt: Waar zal het geld voor het aandeel van Suriname in de investering – 250 miljoen US dollar – vandaan komen? Door al zijn luchtkastelen – Flyover bij Zanderij, met de tram naar Para, attractiepark langs de kust, noem maar op – hoeven we van Bouta geen zinnig antwoord op deze vraag te verwachten. Misschien kan de regering deze vraag in een nationale quiz aan het volk voorleggen. De winnaar van de prijsvraag mag dan tot de volgende verkiezingen president zijn.


  Maak melding
 2. idee: nu de financiele situatie van suriname is opgepoetst, gaven s&p en fitch suriname een bb- rating; dagonggeeft een bb+ rating wat dit allemaal in werking heeft gezet, omdat suriname zich nu wel makkelijk op de kapitaalmarkt kan begeven en een obligatielenig kan uitschrijven. deze obligatielening zal met een bb+ rating niet onder de junk bonds vallen met het gevolg dat er met iets minder voorzichtigheid van de investeerder op kan worden ingeschreven.
  indien dit een bb+ rating zonder skeletons in the closet is: prima. maar wij weten allemaal dat er eerst een tekort was van ettelijke miljarden, mensen in suriname worden niet uitbetaald, ik neem aan dat er geen budget voor is, en bouterse heeft zelf aangegeven dat hij wil bezuinigen. ok, hij bezuinigd op salarissen, niet op dat van hem.

  in ieder geval kunnen wij niet aannemen dat er eerst miljarden tekort waren en nu zijn ze ineens weer tevoorschijn gekomen, op een zodanige plaats dat zij zorgen voor een bb+.

  degenen die aan windowdressing hebben gedaan mogen maar hopen dat er geen aardverschuivingen plaatsvinden in suriname of elders.

  dus staan wij erbij en kijken wij ernaar.


  Maak melding
 3. wat ik hierboven zei komt er een beetje rottig uit; samenvattend zeg ik dat de rating bb+ door middel van windowdressing verkregen is. met deze rating kan een land zich makkelijker op de kapitaalmarkt begeven, indien een land met die rating een obligatielening wil aangaan, is er geen gevaar voor junk bonds en zal op zo een lening worden ingeschreven.

  het probleem kan achteraf komen, wanneer het probleem waarvoor de windowdressing tevoorschijn komt.


  Maak melding
 4. -Er staat geschreven:::::De staat Suriname krijgt een aanzienlijk deel, namelijk 25 procent van de goudopbrengst.

  -Was het niet zo dat Venetiaan 25% kreeg waar een ieder hem toen aanviel????Bouterse ging toch voor 60%?????


  Maak melding
 5. Hoop dat de natuur flink zal toeslaan in Suriname, zodat alle materiële en gierige naar geld en goudbeluste Surinamers zullen lijden, samen met hun kinderen en kleinkinderen.
  Ik zou zeggen vernietig de natuur maar verder door jullie hebzucht.


  Maak melding
 6. De regeringen zijn niet de allerslimste. Onderhandel alleen maar voor één uitkomst: dat het buitenlandse bedrijf zelf alle kosten draagt, geen subsidies krijgt en Suriname elk jaar $US 20 miljoen geeft (afhankelijk van de grootte van het wingebied). Zo niet, dan kunnen ze opdonderen.


  Maak melding
 7. @Dre
  Alle ratings van BB en lager worden als Speculatief beoordeeld.
  ofwel boven de rente zal er een risico toeslag betaald moeten worden.

  Dadong is geen instelling die buiten China serieus genomen wordt voor de rating van landen. Zij beoordelen private partijen.

  De Geld en kapitaal markt is niet maar zo toegankelijk voor Suriname. Hoefdraad heeft dat afgelopen jaar heel duidelijk gemaakt toen de obligatieplaatsing via een dure zakenbank gestaakt werd.


  Maak melding
 8. Newmont heeft gesteld dat het $ 900.000.000 tot $ 1.000.000.000 bedraagt. Zij zullen werken aan de ondergrens aangezien dat hun eigen inbreng met $ 100.000.000 bespaart. Dat is de eerste winst die ze gaan maken.

  Ten tweede hebben ze ongeveer $ 125.000.000 besteed aan de exploratiefase. Dat bedrag wordt nu opgeklopt tot $ 280.000.000 ofwel hier zit ongeveer $ 155.000.000 lucht in die niet meer besteed gaat worden in Suriname maar weg gaat vloeien naar de VS. Dat is de 2de winst die genomen wordt door Newmont.

  Newmont speculeert op een nieuwe regering waardoor de concessies in de area’s of interest van de vrienden van HOK ongetwijfeld zeer sterk in waarde zullen dalen. Dat is de 3de winst die geboekt gaat worden.

  Suriname zal onder kost prijs elektriciteit moeten leveren. 75% van dat verlies van Suriname per KiloWattuur komt ten goede van Newmont en 25% ten goede van Suriname. Dat is de 4de winst van Newmont

  Als Suriname haar afspraken niet nakomt rest arbitrage in London een juridisch systeem dat geheel bekend is bij Newmont en waar Suriname alle niet thuis is. Ik hoop dat u bekend is dat Amerikanen veel geld verdienen via Juridische procedures. Dat is een kans op winst voor Newmont.

  Vervelend als er mensen onderhandelen zonder kennis van zaken, veel eigenbelangen en te eigenwijs om naar verstandige mensen te luisteren. De president is uit gerookt door mijnbouwers met zijn ongeloofwaardige beloften.
  Suriname is en blijft de junior partner die veel harde dollars inbrengt en weinig te vertellen heeft.

  Indien Newmont alles goed doet dan is er nog ongeveer $ 620.000.000 nodig waarvan Suriname al $ 250.000.000 voor haar rekening neemt.

  Je rijk rekenen is geen kunst.


  Maak melding
 9. @Ira

  Gelijk heb je. de ndp regering zou voor 51% aandelen gaan ,nu nemen ze genoegen met 25%,de bedriegers !

  Rosebelmijn heeft Suriname internationaal op de kaart gezet als goudproducerend land. Rosebel is nu ook één van de belangrijke financieringsbronnen voor de verdere ontwikkeling van ons land. Het was ook onder Venetiaan dat Surgold/Newmont in 2004 naar Suriname kwam en ondertussen ruim USD 180 miljoen heeft geïnvesteerd. In 2007 begon de maatschappij met de regering de onderhandelingen voor het opzetten van de Merian-mijn. Die onderhandelingen zijn eind 2009 afgerond en in maart 2010 heeft de toenmalige RvM de concept-overeenkomst tussen Suriname en Surgold/Newmont goegekeurd. “In tegenstelling tot wat minister Hok nu beweert heeft Bouterse dus geen enkele inbreng gehad om Surgold/Newmont naar Suriname te halen.”

  Dit kwam ook duidelijk naar voren in de spreekbeurt van de heer Adriaan van Kersen, de CEO van Surgold, bij de ondertekeningsceremonie. Hij liet nuchter de gang van zaken rond deze deal de revue passeren en merkte nog fijntjes op dat de Surgold-deal door twee raden van ministers is goedgekeurd. Van Kersen had verder ook veel lof voor de vorige onderhandelingscommissie onder leiding vande heer Gerard Lau.

  “Feiten liegen niet!”, gaat Wijdenbosch verder. “De ontwerp-overeenkomst, waarover de regering-Venetiaan in 2010 met Surgold overeenstemming had bereikt was een goede deal, waarmee je zo aan de slag kon. Maar de toenmalige NDP oppositie, met de huidige president voorop, begon een ware hetze tegen de deal.”

  De bewering van minister Hok past volgens Wijdenbosch in de aaneenschakeling van onwaarheden waarmee de regering-Bouterse de eer voor de Surgold-deal probeert te claimen. Tegelijk probeert de regering met allerlei verhalen te verhullen dat zij een potje heeft gemaakt van de “oorspronkelijke” Surgold-deal.

  “Eerst vonden zij de deal een uitverkoop van onze natuurlijke hulpbronnen. Als zij aan de macht kwamen zouden zij ervoor zorgen dat Suriname tenminste 51% aandelen kreeg. Eindstand: na bijna 3 jaar onderhandelen kwamen zij niet verder dan 25%


  Maak melding
 10. Nu moet de regering met het water voor de dokter.
  Ben benieuwd, hoe dat afloopt.
  Weer een nieuwe lening bij de Chinezen of wellicht een aap uit de mouw.
  Ik weet het antwoord al, u waarschijnlijk ook.


  Maak melding
 11. De Amerikanen hebben Suriname goed opgelicht Goudcontract is bedacht door de denktank instituten van de Amerikanen en aan Suriname is gepresenteerd als de geldmaker voor Suriname. het woord geld was voldoende om de regering Bouterse overstag te laten gaan zonder het contract goed te laten bestuderen door Surinaamse of buitenlandse expert om na te gaan als er geen VALSTRIK met kleine letters en dubbel betekenissen zijn verborgen. De GOUDDEAL blijk achteraf een groot nadeel voor Suriname te zijn, slechter dan het contract van Venitiaan. De Amerikanen wisten het Goudcontract te presenteren als een groot voordeel de geldmaker voor Suriname. Suriname moet leren dat het een kleine schooljongen blijft die zaken met kleine jongens moet doen waar de kans klein is dat je GENAAID en bedrogen wordt. Grote jongens stelen van kleine jongens daardoor blijven ze rijk en machtig!


  Maak melding
 12. Daar gaan we weer verder met het vernietigen van zo een mooi land.Hoe kan het dat wij van wie het goud en rijkdom is er niks van zien,en hoe kan het dat er nog geen gram is gedelft en al een kwart miljard schuld is.Dat is nou wat men noemt een bananen republiek met alleen zakkenvullers aan de macht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES