Klok tikt voor miljoeneninvestering Suriname

48

PARAMARIBO, 31 jul – Suriname rest nog weinig tijd voor het nakomen van zijn afspraken met de grootschalige goudindustrie. Bijna een kwart miljard dollar moet worden opgehoest volgens de overeenkomst met het Amerikaanse Newmont. De multinational is zover.

Besloten is om in 2016 te starten met het mijnen in het Merian-gebied, in Zuid Oost Suriname. Voor die tijd zal Suriname dus het zelf bevochten aandeel moeten inkopen. “Nu de hoogste leiding van het bedrijf de knoop heeft doorgehakt, is Suriname aan zet om zijn deel te vervullen”, zegt fiscalist Roy Shyamnarain tegenover de Ware Tijd. Het groenlicht van de aandeelhouders van Newmont heeft lang op zich laten wachten. De lage goudprijs is daar debet aan.

Nu het besluit is gevallen, is dus ook Suriname verplicht in te komen. Daar heerste na de goedkeuring door het parlement aanvankelijk optimisme over. Het geld zou makkelijk te lenen zijn op de internationale kapitaalmarkt. Gedacht werd onder meer aan het uitgeven van obligaties. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het nu gewoon lenen. “Ik blijf sceptisch over het risico. Ongeacht wie politiek scoort, zal het volk winnen of verliezen, afhankelijk van het resultaat”, aldus Shyamnarain.

48 REACTIES

 1. Ach ,het staat vast.
  Het volk van Suriname is gedoemd te verliezen.
  Suriname draait namenlijk op rekening.
  Alles draagt een stempel van rekening zij het China,IMF enz….
  Generaties na ons zullen de lasten van aflossing van schulden met hoge rente met zich dragen in de toekomst en de verre toekomst.
  En bouta en co die zullen intussen in 1 of ander asile land wonen of in een amerikaanse cel.
  Voordeel in beide gevallen…ze hoeven geen 1 cent terug te betalen! Ze zijn zigenaamd schuldvrij.


  Maak melding

 2. Let wel, Suriname hoeft slechts 250K miljoen te investeren om minimaal 1000K miljoen in 10 jaar te toucheren. Ik vind dit een hele goede deal die wij moeten doorzetten, want anders staan we strakjes net als de NF’ers achter het net te vissen en gaan de multinationals er met de buit vandoor.


  Maak melding

 3. @Milton Fleur

  waar heb je gezien dat Suri’s winst hebben gehaald uit bedrijven of onderhandelingen.Aannemelijk is dat Sur.1000k miljoen investeert om 250k miljoen te behalen.Ligt eerder in hun aard.


  Maak melding

 4. @Milton Fleur
  Suriname koopt een aandeel van 25% in een investering van $ 900.000.000.
  Voor dat er dividend uitgekeerd wordt zal het 3 tot 4 jaar rente betaald hebben of gedorven hebben over deze investering of wel men zal ongeveer $ 100.000.000 aan rente bijgeschreven hebben op de investering voordat er geld terug komt.

  Er wordt echter pas dividend uitgekeerd als de aandeelhouders vergadering daartoe besluit (voor het eerst zal er in 2018 sprake zijn van een aandeelhouders vergadering die iets over winst uitkering zal kunnen beslissen.
  Letwel Newmont heeft 75% van de aandelen en kan dus beslissen de winst in de onderneming te houden.

  Naast het inkopen van 25% aandeel zal Suriname ook nog eens moeten investeren in de opwekkingscapaciteit van de elektriciteit (volgens het Environmental & Social Impact Assemement rapport ongeveer 60 megawatt). Deze onrendabele investering (life time 11 jaar) zal ongeveer ongeveer $ 90.000.000 vergen en jaarlijks ook nog eens ongeveer $ 6.000.000 verlies (niet dekkende kostprijs) op leveren en na sluiting van de mijn ook nog eens verplaatst moeten worden.

  Bij de huidige goudprijs zal na winstbelasting het winst aandeel van Suriname 400.000 troyounces maal $ 65/troyounce zijn ofwel ongeveer $ 26.000.000. Daarvoor moet het wel ongeveer $ 350.000.000 lenen tegen BB- rating rentes en jaarlijks $ 6.000.000 verlies nemen op de levering van Elektriciteit.
  Deze regering geeft het goud van Suriname weg aan banken en financiers en mijnbouwers.

  Suriname brengt keiharde dollars in voor haar aandeel. Newmont brengt oud papier in namelijk een boekhoudkundig op gedikte exploratie traject. De kosten van exploratie worden echter regulier jaarlijks als bedrijfskosten genomen en pas weer geactiveerd als de mijn gerealiseerd wordt en in productie gaat. Newmont heeft ondertussen haar $ 125.000.000 aan exploratie kosten weten te verhogen tot $ 280.000.000. Ofwel ongeveer $ 155.000.000 lucht waarover zij wel afschrijvingen en winstaandeel gaat krijgen. Het geld dat verder nog noodzakelijk is zal Newmont elders goedkoop geregeld hebben 5% terwijl Suriname 10% rente moet betalen.

  Milton Suriname betaald alles en Newmont haalt alles.


  Maak melding

 5. @Milton Fleur
  Suriname brengt harde dollars in.
  De investering wordt afgeschreven per jaar binnen de onderneming. Ofwel Newmont heeft 11 jaar lang $ 250.000.000 van nu binnen haar onderneming en zal bij liquidatie $ 250.000.000 van dan (2027) , als ze er nog zijn of niet nodig zijn om alle milieu rotzooi op te ruimen, terug geven.

  Alcoa heeft haar 20% aandeel in Surgold aan Newmont verkocht voor $ 18.000.000. Waarom heeft Suriname geen $ 22.500.000 betaald voor haar 25%. Volgens Alcoa was het niet meer waard en Alcoa weet echt wel wat haar aandeel waard was.

  Het is een goede gewoonte om het gestorte deel van het aandelen kapitaal zo laag mogelijk te houden en dat de onderneming zelf het geld leent. Dat zouden ze goedkoper moeten kunnen dan de Surinaamse overheid.

  Door dat de Surinaamse overheid zeer royaal in komt (10 maal te veel betaald) kan Newmont elders goedkoop lenen voor haar inbreng.


  Maak melding

 6. Die 250 miljoen zit in Nederland bij de Surinaamse Nederlanders. Investeren is niet iets waar je morgen resultaat van ziet. Suriname kan 50 miljoen zelf inbrengen en de resterende 200 miljoen verdelen tussen aandeelhouders in Nederland en Suriname.

  Er is geld genoeg.


  Maak melding

 7. Dat geld krijgt Suriname heus wel voor elkaar. Hangt slechts van de flexibiliteit van de Surinaamse regering en de president af.

  Het lijkt heel veel geld, maar gezien de lage rentestand is het peanuts voor grote investeerders.

  Ik snap niet dat het Surinaamse financiele adviseurs nog steeds niet is gelukt om zo een flut bedrag rond te krijgen.

  Mijn inschatting is dat de president zit opgescheept met een ondeskundige governor van de CBvS, die geen potten kan breken bij investment bankers.

  Maar 2016 is nog ver weg en ik heb alle vertrouwen in het gaat lukken.


  Maak melding

 8. oh ja, komt die dagong rating even goed uit. als die rating niet speciaal gekookt is hiervoor.

  @michael: ik denk dat onze ondeskundige president opgescheept zit met een ondeskundige governor van de centrale bank van suriname.


  Maak melding

 9. @ Dre

  Je hebt volkomen gelijk: allebei hebben een veel te grote broek aan!

  Ze praten in elk geval allebei op dezelfde trage manier! Zou dat komen door teveel snuf snuf ?

  Gelukkig zijn er verkiezingen over 10 maanden en met een beetje geluk hebben we een andere en in ieder geval capabele president.


  Maak melding

 10. Als er opnieuw een paar honderd dollar moet worden geleend, is de Surinaamse bevolking het kind van de rekening.
  Suriname heeft namelijk al zoveel geleend de afgelopen paar jaar, dat de rentekosten nauwelijks nog zijn op te brengen.
  Zie de berichten daarover van de CBS.
  Hogere prijzen en misschien wel een nieuwe government take.
  We zullen meemaken, hoe inventief de Surinaamse regering is of niet.


  Maak melding

 11. @Tak fi Fosi
  speculeren doe je met geld dat je kunt verbranden maar niet met zuur verdiend geld.
  Suriname is gezien de ratings van Moody’s, Fitch en ook Dadong zeer speculatief waardoor er op de kapitaalmarkt heel hoge risico toeslagen betaald moeten worden.

  Daar om is het zo dom om het aandeel vol te storten en geen gebruik te maken van de leencapaciteit van Newmont.
  Newmont heeft nu met de inbreng van veel kapitaal door Suriname de gelegenheid cadeau gekregen zelf goedkoop te lenen.

  Wie is er slim en wie is er dom


  Maak melding

 12. De 250 miljoen dollars die Suriname moet opbrengen kan geleend worden op de binnenlandse of buitenlandse geldmarkten. Deze investering past in het kader van het ondernemend-denken van de Surinaamse regering.Als er niets wordt ondernomen zal de ontwikkeling van het land ook geen impuls krijgen.Velen geloven nog steeds in de ” manna verhalen”.Rijkdom zal uit de lucht komen vallen.Vergeet het maar!!!!! Men zal moeten ondernemen en hard moeten werken om van de vruchten te genieten. Dat was mijn bijdrage uit mijn woonplaats in Portugal.


  Maak melding

 13. Suriname moet dus een vermogen betalen om een aandeel te krijgen in een bedrijf dat Suriname van zijn goud beroofd. Nederland wordt er altijd van beschuldigd Suriname leeggeroofd te hebben maar nu de Surinamers baas in eigen land zijn gebeurt het pas echt.

  De juiste weg zou zijn dat Suriname een aandeel eist in al de bedrijven in ruil voor het voorrecht om in Suriname naar goud te zoeken zonder dat Suriname daar daar één cent voor betaalt! Van wie is dat goud tenslotte? En per gram gevonden goud afrekenen uiteraard, zo doen de olieboeren dat ook.

  Er wordt veel geschreven over corruptie in Suriname. Welke Surinamer heeft hier de belangen van zijn vaderland verkwanseld in ruil voor wat?


  Maak melding

 14. Ik blijf erbij dat de kost voor de baet uitgaat, en dat deze Surinaamse deelname in een groot project een goede zaak is.
  Wij hebben in het verleden nooit grote projecten kunnen opzetten omdat wij de know how niet hadden.
  Nederland heeft ons bewust buiten het management van bedrijven als Billiton, Bruynzeel, Wageningen, etc. gehouden.

  Toen wij dat zelf moesten gaan doen kwam naar boven dat wij het niet konden omdat we het nimmer hadden geleerd.

  Dit soort van grote projecten zijn de aanjagers van de economische vooruitgang. En let maar op, IAMGold zal binnenkort ook toegeven nieuwe investeringen te zullen doen als haar exploitatiegebied wordt uitgebreid.

  Als de NPS (meneer Demon) begin jaren ’90 slimmer had onderhandeld, zouden we meer cash reserve kunnen hebben, maar die malloten en klojo’s van de NPS hebben miljarden USdollars aan Suri goud zomaar weggegeven.

  En nu brullen dat er een kwart miljard ge-investeerd moet worden.
  What da f.ck ! Wij moeten kijken naar de return on investment en die zal zeker veelbelovend zijn.


  Maak melding

 15. Ach dit is een tendentieus en flutbericht hier op waterkant.net.

  Typisch een bericht waarop ezels als jojo op geilen. Het geschreven bericht in dwt staat totaal haaks op wat de admin hier plaats.

  Trouwens waarom is de ontmaskering van girjasingh nooit als een bericht hier geplaats, als we het over corruptie en moreel corruptheid hebben in suriname dan is deze vhper het levend voorbeeld.


  Maak melding

 16. Milton pseudo en waterkant specialisten als jojo hekelen berichten nou eenmaal waarbij buitenlandse maatschappijen bijna 1 miljard investeren in suriname.

  Er sttat in dwt duidelijk dat newmont eerst zelf gaat investeren voor bijna 500 miljoen om alles operationeel te krijgen, ze verwachten nu niets van suriname en toch komt men met zo’n tendentieus bericht op waterkant.net.


  Maak melding

 17. @ JoJo

  Ik zit niet hier om mijn tijd te spenderen Suriname continu negatief te bespreken en mij te bemoeien met zaken waar ik geen kaas van heb gegeten.
  Ik zou me liever bezig houden met de Nederlandse staatsschuld waar Suriname niet eens 1/10% in de buurt komt. Wanneer je negatief over het Surinaamse economisch beleid wil oordelen wil ik graag de betrouwbare en ondersteunende feiten van jouw beweringen zien.
  Het is makkelijk om alles naar het negatieve te trekken maar vertel mij maar eens waar de feiten te vinden zijn?
  Suriname is het 5de rijkste land van Zuid-Amerika en Suriname verrast vriend en vijand al bijna 5 jaar lang met solide economische groeicijfers. Getuige ook het feit dat al 5 jaar een groei is van Nederlanders die naar Suriname vertrekken om te wonen en te werken dan wel te remigreren.

  Dat er hier een anti-Bouterse sfeer heerst heb ik al lang gemerkt maar de vraag is of jullie niet moe worden van jezelf?
  Haat is niet goed, het geeft kan-ker.

  By the way ik ga niet de fout maken die anderen hier maken om continu met Bouterse haters in discussie te gaan. Je mag vinden wat je wilt is jouw goed recht, ik ben er niet om je van iets anders te overtuigen. De trein stopt vanzelf een keer


  Maak melding

 18. @ Dre

  Wat let jou om zelf president te worden? Je hebt de kans dat in 2015 te bewijzen.

  Kijk maar goed wat er de komende tijden in de regio gaat gebeuren waar Newmont actief zal zijn. Kijk wat een simpele brug met de ontwikkeling van Meerzorg (district Commewijne) heeft gedaan. Het zo ironisch om te zien dat bij elke Economische voorruitgang Front en haar aanhangers het meest van profiteren en niet NDP, omdat in Front meer mensen zitten die bezittingen hebben (zoals grond en vastgoed). Ik verwacht echter dat bij deze investering de binnenland bewoners het meest gaan profiteren, wat een hele goede zaak is. Ze zijn jarenlang achtergesteld en wordt nu tijd dat ze ook meeprofiteren van de Surinaamse rijkdommen.


  Maak melding

 19. 2016 ligt nog ver.
  Kwart miljard is 250 miljoen USD.
  SU kan rustig wachten en na de verkiezing van 2015 dat geld sparen om uit te betalen.


  Maak melding

 20. Wat heeft Amerika gedaan met het goud van Nederland en Duitsland? Het goud (dat bewaard was in Fort Knox) is zoek en ‘niemand’ weet waar het is.


  Maak melding

 21. Fredje,

  Je zou van mij het voordeel van de twijfel krijgen als we ergens voordeel uithalen, maar dat is in Su bijna nooit het geval.
  Suriname hobbelt altijd achter de feiten aan en behaalt bijna nooit winst uit deals en zeker niet uit deals, die met buitenlandse internationals worden afgesloten, want die mensen zijn veel meer geslepen, dan Surinamers.
  Die multinationals doen all over de world zaken en in ons land krijgen we al een natte broek als ons een worst worst voorgehouden.
  Ik hoop, dat je gelijk krijgt, maar ik ben er niet zeker van.
  De praktijk uit de pakweg afgelopen 10 jaar heeft anders uitgewezen.


  Maak melding

 22. @ Radjkoemar Rajaram
  Wat bedoel je met Suriname kan rustig wachten en de verkiezing? Bedoel je daarmee te zeggen tot Santhoki heeft gewonnen?


  Maak melding

 23. @Taki Fi Fosi
  Ik heb mij verdiept in de materie en de informatie aan de bron gehaald. Ik heb het ESIA van Surgold van voor tot achter gelezen in het daglicht van een Power Purhase Agreement waar Suriname geld mee kon verdienen in plaats van $ 0,02 per KiloWattuur te verliezen.

  Ik heb de overeenkomst gelezen en kan rekenen. Het is niet het doel om Suriname negatief te bespreken. Suriname zorgt daar zelf wel voor door de wijze waarop het bestuurd wordt. Amnestie, gebroken mega verkiezingbeloften, Geen enkele investering uit het buitenland, alleen leningen omdat het buitenland geen enkel risico neemt, Politiek chantage, Waar staat Suriname op de corruptie index, etc.

  U roept maar wat en dat is jammer omdat u aangeeft niet onbevooroordeeld te kijken naar wat er gebeurt.
  Vanaf 2010 gaat de economie van Suriname achteruit het BNP/hoofd van de bevolking is USD is direct achter uitgegaan. Google aub BNP/inwoner en u zult op http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=ns&v=67 zien dat de groei van de vorige regering direct terugvalt.

  U droomt helaas.


  Maak melding

 24. Een kwart miljard is niets voor de “handelaren”.
  Meneer Shamnarain u zult verbaasd staan van de “verborgen” rijkdom in ons land.Niet het hele volk is rijk,maar personen die dichtbij de “honingpot”zitten zijn schatrijk.Daarmee bedoel ik ook dat hun schatjes bijna de weelde niet kunnendragen.


  Maak melding

 25. Een kwart miljard lenen voor de goudsector en honderden miljoenen voor de redding van Suralco. Dat moet een peuleschil zijn. Immers, dankzij de financiele regels van Amzad Abdoel heeft Suriname nauwelijks schulden. Als je die oerstomme NDP-ers bezig ziet, zou je je bijna voor jouw afkomst schamen.


  Maak melding

 26. @ jojo

  Ik zal niet in de val trappen waarin anderen getrapt zijn. Mooi dat u dat allemaal vindt. Houden zo. Het gaat slecht met Suriname ja, alleen Santhoki kan Suriname redden. Vooral zo houden oke?
  Ik ga geen enkele moeite doen om jouw beweringen (beter gezegd de schijnbare waarheden) te weerleggen.

  Time will tell


  Maak melding

 27. Waar zal het geld geleend worden? Bij China en onder welke voorwaarden als ze het willen lenen?
  Wie worden de winnaars in deze? Zeker niet het Surinaams volk.


  Maak melding

 28. Wat mij opvalt is als iemand Suriname afkraakt krijgt hij zoveel likes, en als iemand iets zegt dat genuanceerder is krijgt hij dislikes. De persoon die de likes krijgt moet eens in de spiegel kijken. Misschien is dat de reden waarom Santhoki nooit zal winnen. Surinamers houden niet van mensen die niet van Suriname houden en maar doen alsof. Als ik op deze manier mezelf op de kaart moet zetten door me land tot het bot af te kraken om aan likes te komen dan pleeg ik liever zelfmoord. Nooit zullen mijn principes zo zakken dat ik bereid ben voor likes Surinamers bij wijze van spreken massaal te vergassen.

  Ik ga met niemand hier een strijd aan wie voor of tegen Bouterse of zijn regering is. Iedereen moet maar doen wat zij denkt dat de juiste houding is ten opzichte van jouw geboorteland of die van je ouders.


  Maak melding

 29. Iedereen denkt alleen maar in aandelen, geld etc…
  Beseffen jullie niet dat weer een groot stuk land zwaar beschadigd gaat worden? Natuur is daar aan het uitsterven.
  Ik hoop dat de natuur wreed zal toeslaan. Niet sollen met de natuur.

  Ik heb gewaarschuwd.


  Maak melding

 30. Niemand hier beweerd dat je niet van je land moet houden. Maar als je ook van de vijand van je land moet houden…hoooooo maar,
  Ons land heeft 1 vijand en hij heet bouterse.
  In het land van minder dan 500 000 zielen heeft bouta 1 vriend en hij heet Amnestie.De rest ziet hij als staatsvijanden.
  Bouta is al langer dan 30 jaren bezig het land te teisteren volgens mij ben je de enige ziel die het niet door heeft of gewoon weigert het te geloven
  Santokhi heeft nimmer over Suriname geregeerd en jij bent al bezig hem af te kraken.Kom anderen dus geen verwijten maken okay,


  Maak melding

 31. @Tak Fi Fosi

  De schulden die bouta hier en daar aan het maken is moeten terug betaald worden met rente erbij.Wie zullen allemaal belast worden hiermee…ja wij en onze nazaten,
  Wat heeft bouta voor ons land gedaan ?! NIKS !

  Een coup,telefoon coup, dec moorden ,amnestie zijn geen dingen waarvan een patriot zou willen dromen.
  Een vaderlandliefhebbende vermoord ook geen burgers,
  Moordenaars en coupplegers zou je niet wensen als lijders,ambassadeurs of ministers te zien.
  Dit is onze mening,van de rechtfeaardev surinamers dus.


  Maak melding

 32. Indien een land als Suriname geld wil verdienen is er een gouden mogelijkheid hiervoor.
  Investeer flink in de mensen. Indien 20% van de Surinamers een academische graad kan halen, dan kunnen ze werken voor buitenlandse bedrijven en flink valuta naar Suriname toesturen.
  Met een kleine bevolking is een top opgeleide bevolking een absolute vereiste. Gebeurt dat niet, dan ontwikkelt het land zich nooit.


  Maak melding

 33. @Paundrika
  Natuurlijk is kennis van groot belang. Hoelang duurt het voor de resources zoals u voorstelt beschikbaar en productief zijn. India doet dit al 30 jaar.
  Zet de kennis en kunde in binnen eigen land er is niet zoveel nodig en Suriname heeft veel mogelijkheden een paar:

  1) Nederlandse taal en 5 uur tijdverschil met Nederland waardoor heel veel services in Nederland aangeboden kunnen worden tot 12 uur ’s avonds tegen lage prijzen.
  2) Fantastisch hout. Door gebrek aan organisatie laat men jaarlijks 1.000.000 m3 hout staan dat duurzaam geoogst kan worden.
  3) Goud. Hier wordt door slecht beleid, gebrek aan handhaving en cowboy cultuur jaarlijks 20 ton goud (= $ 850.000.000) verspilt door de ondoelmatige winning. Het vereist geen kennis omdit te verbeteren maar een andere Atitude.
  4) Oliepalm. in combinatie met hout en duurzame energie opwekking kan er in Suriname op vernietigde plantages en aangrenzende gebieden ongeveer 80.000 ha ontwikkeld worden. Daar zijn geen buitenlanders voor nodig als men weet te integreren en te faseren. De ontwikkeling van de houtsector maakt Oliepalm en duurzame energie mogelijk.
  5) Duurzame energie uit Biomassa. ofwel het afval van hout en oliepalm als brandstof voor het energie gebrek (IAM Gold, Surgold en Alcoa) geen dure grote waterkracht projecten maar standaard minifabrieken (geen raketgeleerden voor nodig).
  6) Olie. In eigenbeheer zoeken naar nieuwe voorraad op een bescheiden en duurzame wijze levert continue cashflow voor het land. Cashflow die men productief moet maken en niet verjubbelen.
  7) Water en zonnekracht: maar dan op kleine schaal en plaatsen waar het effectief is. Simpel zonder hoogwaardige techniek.
  8) Tot slot Toerisme en Verbinding van Noord Brazilie met de rest van de wereld (Hub). Neem een voorbeeld aan Sint Maarten. Nu komen er maar 50.000 echte toeristen die spenderen. Met een beetje betere infrastructuur kan dat elke paar jaar verdubbelen met wat het land te bieden heeft (als men het wil en kan zien).

  Er zijn geen raket geleerden nodig om het voorgaande tot ontwikkeling te brengen. Er is een attitude wijziging nodig. Niet zij hebben alles verziekt maar wij hebben alles verziekt e WIJ gaan er met z’n allen wat aan doen.
  Kansen genoeg die nu allemaal dood lopen bij mensen die gratis voor veel winst willen meeliften (betalen vooraf zonder zekerheid).
  Ondernemers en investeerders willen best afdragen voor bewezen diensten maar dan wel als er geld verdient wordt en niet vooraf zonder zekerheid.


  Maak melding

 34. @Paundrika
  toevoeging bij punt 7:
  Iedereen die uit de rest van de wereld (Noord Amerika/Europa en Azie) naar Amazonia (Manaus, etc.) wil moet ongeveer 6 uur omvliegen excl. wachten op luchthavens. En dat 2 maal op de heen en terug reis.
  Ofwel Amazone toerisme via Paramaribo kan wonderen doen voor SLM. Ik heb ze het in 2007 aangeboden ze wilden er niet op studeren.


  Maak melding

 35. Deze regering gaat de boot missen dat is duidelijk. Signalen van de Suralco zijn ook niet op tijd ontvangen, sector was bijna dood. Structurele maatregelen blijven nog steeds uit.

  Wat de regering wel doet is zich bezighouden met fantasie projecten die niets toevoegen behalve dat men het volk wil belazeren.


  Maak melding

 36. @Sjakie

  Je baasje is diplomaloos en brunsie je vriend zit nu pas op de lagere school en ze zijn respectievelijk LIJDER en parlementarier, ZO WAAROVER HEB JIJ HET DAN ?!
  Ik geef toe op dit ogenblik is Brunsie’knapper’ Qua kennis wat jou betreft . Hij gaat over naar de derde klas lagere school, een hele prestatie dus en jij,,,,zit je wel op school ,of slijt jij je dagen door op straathoeken te blijven uithangen als een kwaal?!


  Maak melding

 37. Ik zei het 3 jaar gelden al…Breaking news in Suriname net voor de kerst, de hele dag Paarse Propaganda Prietpraat op radio en tv over deze ‘Gouden Deal’.

  Kansloze missie. Grootspraak en geen US dollar in kas. Bouterse staat met de rug tegen de muur. Een kwart miljars USD ophoesten terwijl de aannemers in Suriname voor hun werkzaamheden voor de overheid soms al jaren niet zijn betaald…

  Bouterse met de billen bloed een jaar voor de verkiezingen

  LET OP: dat wordt weer een Chinese lening met wurgconstructies.


  Maak melding

 38. ” LET OP: dat wordt weer een Chinese lening met wurgconstructies.” Zegt Henk Molenaar

  Kun jij een paar van die leningen noemen die onder deze categorie vallen? Kortom hoeveel staan we bij China al in het krijt?


  Maak melding

 39. De Amerikanen hebben Suriname goed opgelicht Goudcontract is bedacht door de denktank instituten van de Amerikanen en aan Suriname is gepresenteerd als de geldmaker voor Suriname. het woord geld was voldoende om de regering Bouterse overstag te laten gaan zonder het contract goed te laten bestuderen door Surinaamse of buitenlandse expert om na te gaan als er geen VALSTRIK met kleine letters en dubbel betekenissen zijn verborgen. De GOUDDEAL blijk achteraf een groot nadeel voor Suriname te zijn, slechter dan het contract van Venitiaan. De Amerikanen wisten het Goudcontract te presenteren als een groot voordeel de geldmaker voor Suriname. Suriname moet leren dat het een kleine schooljongen blijft die zaken met kleine jongens moet doen waar de kans klein is dat je GENAAID en bedrogen wordt. Grote jongens stelen van kleine jongens daardoor blijven ze rijk en machtig!


  Maak melding

 40. Met hoeveel kan Bokito inkomen? Hij heeft een grote goudconsessie waar hij miljoenen verdiend? Bovendien betaalt hij bijna geen belasting.Ondanks zijn 98 vrouwen en 426 kinderen zal hij behoorlijk wat gespaard hebben.
  Gangadu!


  Maak melding

 41. @Jako
  Bokito kan Kratis inkomen omdat Surgold alle verkoopbare hout Kratis in moet leveren bij Bokito, geladen op zijn vrachtwagen.
  Er moet nog 3.500 ha gekapt worden of wel Bokito kan tussen 350.000 en 1.000.000 m3 rondhout uit deze deal binnen harken tegen een prijs van $ 140/m3.

  Suriname is erg rijk om haar hout weg te geven.

  Het hout bij IAM Gold ligt nog te rotten, niemand wilde het ophalen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.