SLM als publiek bedrijf niet houdbaar

36

PARAMARIBO, 30 jul – De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, zal op termijn niet gehandhaafd kunnen blijven als publiek bedrijf. Bedrijfseconomisch is dit niet verantwoord, concludeert bestuursvoorzitter Gerard Brunings.

Er zullen drastische maatregelen genomen moeten worden, zij het op termijn. “De SLM is te klein om het zonder subsidie te kunnen bolwerken”, zegt Brunings tegenover de Ware Tijd. De verwachting is dat het op den duur alleen maar moeilijker opereren wordt. Het bedrijf is sterk afhankelijk van subsidies. Toch zijn er de afgelopen jaren flink wat maatregelen getroffen voor een gezonde bedrijfsvoering. Enkele onderdelen van de dienstverlening zijn al geprivatiseerd.

Zo is onder meer de catering afgestoten naar een dochtermaatschappij. Dit bedrijf, Surair, boert goed. Brunings ziet privatisering aankomen op termijn. Tenminste gedeeltelijke privatisering is onvermijdelijk. Het betekent zovel als dat de overheid een deel van de aandelen uit handen zal moeten geven. “Het zit immers in het beleid van de regering om zoveel mogelijk af te zijn van staatsbedrijven”, aldus Brunings.

- Advertentie -

36 REACTIES

 1. Wij weten niet om te gaan met weelde: wanneer Obama op reisgaat,doet hij dat met 20 personen.Wanneer de president van China ergens gaat ,gaan 15 personen mee ,Wanneer” onze grote werelijder” ergens naar toe moet dan gaan meer dan 200 personen mee.Voor het grootste deel zijn dat beveiligers.Er wordt dan een bevel uitgevaardigd rivhting SLM om het grooste vliegtuig ,ongeacht andere verplichtingen, in te zetten.


  Maak melding

 2. De invloed van de politiek is te groot met name de mensen die via politiek op bepaalde posten komen. Schandalig dat een lucratieve route als pbm ams niet winstgevend kan zijn. Voor mijn part wordt de markt opengegooid zodat bIIjv. Corendon daar naartoe kan vliegen voor 500 euro p.p.


  Maak melding

 3. @Jako
  U vergist zich, achter in airforce one zit ook een hele pers afdeling etc.
  Daarnaast vliegt de president sinds augustus 2013 nog maar zelden en dan alleen locaal.

  @Fileren
  Dat heeft alles te maken met een kleine markt waarin men zeer beschermt opereert. Voeg daar aan toe dat men veel te veel (gefaciliteerd) personeel heeft dat veelal geen verstand van zaken heeft en uit de hoogte doet.
  Een A340 is op de transatlantische route niet economisch in gebruik en beheer (men heeft een koopje over genomen van Air France). nagenoeg iedereen vliegt deze routes met B777 of A330’s en een enkele B767. Als men voor die vliegtuigen kiest kan men samenwerken, onderhoud delen, vliegtuigen uitwisselen en beter plannen. Iets kleiner maar wel dagelijks geeft een veel betere operatie.

  Nu moet men rare trucs uit halen zodra er planmatig of onverwacht afwijkt. Al Pullman tours met een oude 747 komt zonder reserve bemanning staat men 12 uur aan de grond in plaats van binnen 2 uur weer weg te vliegen. Indien met TAM of TAP een deal maakt om samen een A330 op de route te houden heeft men binnen notime vervangende capaciteit en kan een deel van het personeel gewoon doorwerken omdat de toestellen gelijk zijn.

  Wellicht kan er dan gegroeid worden. Alleen wel onder de vleugels van een senior partner en DAT IS NIET LEUK voor het naast de schoenen lopende SLM management.


  Maak melding

 4. Suri’s kunnen een maal niets onderhouden.Kabalebo werd in de kiem gesmoord.Nu moet je blij zijn dat je internet en stroom op hetzelfde moment hebt.
  Goed draaiende Wageningen overgenomen,Bruynzeel overgenomen,Billiton weggejaagd en zelf de bananen[Surland] bedrijf moeten verkopen.Het was een kwestie van tijd dat SLM ook aan zou geloven.


  Maak melding

 5. De bedrijfsvoering van de SLM wordt meer rendabel als de president het vliegtuig van de SLM niet wegkaapt om met zijn aanhang zijn Afrikaanse vriendjes te bezoeken. Inkomsten worden gederfd, terwijl de Surinaamse zonnekoning zich van hot naar her laat vervoeren en daarbij vele liters kostbare kerosine verbrandt. Dit is niet alleen verspilling van financien, maar ook een last voor het milieu. Door zijn grote ego heeft Bouta aan deze opmerkingen natuurlijk schijt.


  Maak melding

 6. Zover allemaal goede opmerkingen. Thank you! Het probleem zit er inderdaad in de bedrijfsvoering van de SLM. Met heeft gewoon te veel mensen in dienst in het bedrijf. Over de verspilling van het staatshoofd praten we niet, want dat is gewoon te gek. De charters naar Libie, India, South-Africa, New York, en China zijn niet mals. Het gewone publiek dat keihard betaalt voor een ticket schijt inderdaad. Venetiaan en Shankar reisden met de normale lijndiensten naar hun bestemmingen. De premier van Engeland vliegt naar Miami First Class met een normale Lijndienst van Britisch Airways. Hij chartert niet om zijn onderdanen te pesten!


  Maak melding

 7. Ik denk dat Surinam Airways zich net zoals Martin Air dat deed zich moet gaan richten op vrachtvervoer. Surinam Airways kan niet met mensen omgaan en dat is een feit. We weten dat Surinam Airways te klein is maar ze doet zich altijd te groot voor. Vliegen amper op tijd en ze zijn nooit voorbereid op het uitvallen van een vliegtuig. Vandaar dat Surinam Airways zich moet richten op het vrachtvervoer. Mensen kunnen ze niet behandelen en vracht heeft minder rechten dan mensen. Dus vandaar.


  Maak melding

 8. @Koos de Jong

  “Wat mij betreft maakt de voltallige regering een duik in de ravijn met een slm toestel. 2 problemen in 1 klap opgelost.”

  De regering heeft een grotere kans om in het ravijn te duiken, als jij aan de president en zijn ministers gratis Blue Wings tickets ter beschikking stelt.


  Maak melding

 9. nogmaals de k.l.m. maakt winst op deze lijn en de s.l.m. staat aan de rand van het failliesement..

  hoe kan dat..

  tel de ontelbare directeuren beleids medewerkers onder directeur boven directeur staf leden enz enz bij de s.l.m

  praat niet over de binnnen-buitenvrouwen maties die allemaal first klasse vliegen uiteraard zonder te betalen..

  er is geen enkel bedrijf van lantie die met enig resultaat fatsoenlijk loopt..

  allemaal opdoeken privatiseren..


  Maak melding

 10. Jojo
  Goede ideeën van jouw. Tap vliegt regelmatig naar Brazilië dus Suriname zouden ze zeker kunnen aan doen. Het is triest dat de SLM top geen structurele oplossingen kunnen bedenken. En voor een gezonde beleidsvoering moeten ze zeker van het boventallig personeel af. Gaat niet gebeuren. Als je weet dat Brunswijk daar voorzitter is van de RVC en een heleboel mensen daar politiek geregeld zijn weet je wat ik bedoel.

  De opmerkingen hier maken een goede indruk op mij..


  Maak melding

 11. Wat een gelul allemaal. wij weten al jaren dat de SLM door de SPA werd geclaimed, en die partij heeft er dankbaar gebruik van gemaakt.
  Familie, vrienden en kennissen van de SPA vlogen allen voor een prikkie naar Holland ! Er werden zelfs vol betalende passagiers eruit geknikkerd voor IPB’ers ! En velen binnen de SLM weten dit maar zullen het nooit hard op zeggen ! Bij de KLM is dit ‘not done’ !

  Ergo, de SLM is door de politiek misbruikt vandaar dit resultaat.
  Waar zijn de jaarcijfers van de SLM ???

  Staatsolie presenteert als staatsbedrijf wel jaarcijfers, maar waar zijn de cijfers van de SLM van de afgelopen 25 jaar ?????

  Deze uitspraak van Brunnings impliceert dat er een verandering op komst is voor de SLM, en dat juich ik toe !


  Maak melding

 12. @ Milton
  O, de SPA is de schildige, OK maybe. What about die dure chartervluchten van Oom Desi ten koste van duizenden? Oooh, dat kost niets he?


  Maak melding

 13. Are….Baap….re….Baaap! Nog steeds in de kinder schoenen die SLM. Wat onderhouden van de kist betreft, die moeten toch door die Bakra,s gedaan worden. De Suri,s hebben geen Kaas gegeten om de kist te onderhouden. Een tijdje geleden was ook een Optie voor een 2e kist op de Trans Atlantische route. Die is zeker van de baan.
  Wat nu SLM en nog steeds huilen en,dat het Bedrijfseconomisch niet haalbaar is. Tjonge, wat een zielig toestand!!!!


  Maak melding

 14. @Fileren
  TAP en TAM zijn partners. TAP vliegt op alle grote Braziliaanse bestemmingen (Natal, Salavdor, Rio en Sao Paulo) volgens mij 2 maal per dag (1 maal vanaf Lissabon en 1maal vanaf Porto).
  TAM vliegt op Parijs en London.
  Ofwel waarom zouden ze niet via Paramaribo op heel noord Brazilie (Belem, Manaus, etc.) kunnen vliegen) of anders om naar de VS en Europa.

  SLM is zo arrogant dat zij in 2007 niet eens ingingen op een verzoek om mee te studeren op een plan om wekelijks 1 extra vlucht echte toeristen te kunnen vervoeren. Dat was toen het verschil tussen verlies en winst.


  Maak melding

 15. @Jako, de president van Suriname is niet voor niks van N(jang) D(ringie)P(artij)……..hahhahaa….hier van moeten helemaal niet op kijken.

  Zij zingen; my kondre troe my looby you……….zij houden niet van het land! Zij houden allen van het rijkdom van het land. Schande,schane…shame,shame……………en de bevolking pikt dit????

  Mijn voorstel blijft; zij moeten die eerste zin van het volkslied veranderen.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel wijsheid!!!)


  Maak melding

 16. Jojo

  kan me nog steeds niet voorstellen dat bij een defect toestel de hele operatie plat ligt. Dat is echt onvoorstelbaar.

  Ik lees hier enkele goede ideeen als de SLM top een beetje in deze richting zou denken komen ze een heel eind.


  Maak melding

 17. Jojo!
  Ay ……Mi…..Gran Gado! Waarom doen deze SLM gasten niet wat onze Suri nodig heeft. Willen ze altijd de armoezaaiers op het Zuidamerikaanse continent blijven. Die meneer Jojo komt met een briljant idee in die richting. Het is te hopen maar! Als er weer zo,n regering komt,dan gaat ons land zeker naar de Knoppen! Che Poti!


  Maak melding

 18. Law mang.Dja

  Wat u niet wil wat U geschied, wens dat een ander het niet ?

  Onze vaders, broers, ooms en neven hadden ook niet gewenst om de kogels van Bouterse op te vangen. Stuk voor stuk mannen die het beste voor hadden met Suriname.

  Dus als ik deze criminele regering een ongeluk toe wens is toch niet vreemd. Mag ik even.


  Maak melding

 19. SLM maakt een kans indien ze nog 2 vliegtuigen kopen en binnenlandse vluchten in Brazilie gaan uitvoeren. Ik weet niet hoe het zit met de landingsrechten en mogelijkheden om binnenlandse vluchten in Brazilie te onderhouden, maar indien dit mogelijk is, moet de SLM springen in deze markt. Ze kunnen ook proberen als prijsvechter op te treden in Brasijoe.


  Maak melding

 20. Die paar keer dat ik met de SLM heb gevlogen waren sommige aspecten een amateuristisch gedoe. Dat de president de hele shema in de war kan gooien is natuurlijk schande, laat die idioot een prive jet uit zijn presidentiele budget charteren in de toekomst.


  Maak melding

 21. Goede zaak, dat de SLM wordt geprivatiseerd, als er tenminste een overnamekandidaat is.
  Kan een nieuwe maatschappij zich meer gaan richten op professionaliteit, service en klantvriendelijkheid, want daaraan schort het bij de SLM.
  De SLM is een staatsbedrijf en zoals het geval is bij alle staatsbedrijven in Suriname zijn er veel te veel mensen in dienst, die veel te weinig uitvoeren en dan heb ik het nog niet eens over de politieke benoemingen bij deze luchtvaartmaatschappij.
  De personeelslasten vormen overal de grootste kostenpost, dus daar valt heel veel “winst” te halen, maar dat moet je dan wel willen en daar ligt een groot deel van het probleem.
  In Suriname zijn veel overheidsfunctie overbezet met als gevolg, dat veel ambtenaren te weinig of zelfs niets te doen hebben en gaan hosselen in de baas zijn tijd.
  Het is een middel om verborgen werkloosheid tegen te gaan, maar het kost een hoge prijs.
  Bij de SLM is dat helaas niet anders.
  Daarom ben ik voorstander van zo snel mogelijk privatiseren, omdat dan veel meer, dan nu het geval is, bedrijfseconomische uitgangspunten bepalen of je overlevingskansen hebt of niet.


  Maak melding

 22. Het zou voor de Surinaamse schatkist en de Surinaamse belastingbetaler goed zijn als SLM helemaal wordt opgedoekt en er een regionaal luchtvaartmaatschappij wordt opgericht waar meerdere landen samenwerken. Zo zou bijvoorbeeld een Caricom luchtvaartmaatschappij opgericht kunnen worden waar de landen van de Caricom aandeelhouder van zijn. Behalve Suriname is geen enkel land in het Caraibisch gebied in staat om een eigen nationale luchtvaartmaatschappij te onderhouden. Belgie heeft per slot van rekening ook afscheid genomen van Sabena en Belgie is niet omgevallen.
  Er zit wel een klein risico aan het opdoeken van de SLM. Het risico is dat de regering Bouterse haar grip op de luchtvaart daarmee kwijtraakt en dus niet ongebreideld vliegtuigen kan charteren om de president naar bestemmingen te vliegen waar men zeker weet dat hij niet opgepakt gaat worden.


  Maak melding

 23. Overigens ben ik niet eens met de wijze hoe Suriname omgaat met privatisering. Suriname moet ervoor zorgen dat de economische macht niet bij een bepaalde bevolkingsgroep komt te liggen. Dat wil zeggen dat bij privatisering de aandelen niet in handen van bijvoorbeeld de hele familie Sardjoe moeten komen te vallen. Het is niet zo dat wanneer je geld hebt dat je dan alle aandelen kan opkopen of anderen kan opkomen. Privatisering kan ook betekenen dat bijvoorbeeld instellingen of districten aandeelhouders worden. Om een voorbeeld te noemen District Para zou ook voor 25% eigenaar kunnen worden van SLM, omdat Zanderij op het grondgebied van Para staat. Privatisering mag geen politiek doel dienen.
  Zonder een toezichthouder die de markt reguleert, controleert en toeziet dat er geen monopolisten ontstaan, of dat er een ongezonde economische macht ontstaat waardoor anderen uit de markt worden gedrukt heeft privatisering geen zin.


  Maak melding

 24. Ik zou het niet erg vinden. Slm weerspiegeld niet de surinaamse samenleving. Het kan zijn dat ik mij vergist maar op 2 dec 1975 eerste vlucht slm ,schiphol /parbo heb ik aan boord gezeten. Een stelletje arrogante luchthoeren en homo’s heeft er voor gezorgd dat ik nooit meer met de slm machine gevlogen heb. Heden tendage als je hoort dat er alleen maar negers en halfbloedjes je bedienen?vandaar de weerspiegeling van de su samenleving. Su opweg om als eerste negerstaat te worden in zuid america/africa.
  Dan al die klote hindoes die een teringsoi van maken. The klote VHP mag nooit winnen om de hoogste stoel te beheren.


  Maak melding

 25. Waarom andere luchtvaart maatschapijen niet op su mag landen ligt het in zijn feit dat de top van de Slm en de Klm op overheid nivo afspraken hebben gemaakt en het wast gelegd hebben. Geen een ander maatschapij zal zolang deze afspraken gewaarborgd zijn op landings rechten op schiphol krijgen. Goudmijn voor de Klm. Zelfs china airways zal onder voorbehoud nooit landingsrechten op zanderij krijgen terwijl er op iedere vlucht chineezen reizen. Dus verspil je energie aan wat anders.


  Maak melding

 26. milton je heb gelijk.
  ik heb in 1978 de overstap gemaakt naar de slm, een grote puinhoop het was e.a. spa die daar het te zeggen heeft, ga maar ma hoeveel mensen voor die 2 kisten werken , meer dan 500. zelf hebben ze geen technische onderhoud een van de grote onkosten post .
  men moest overwerken en na
  5 uur wacht men op eten wordt niet gewerkt na eten gaat men weg en geen moer uitgevoerd. na 1 1/2 jaar heb ik slm verlaten. het werk bij slm kan door 100 mensen gedaan worden ,maar ja je weet hoe het in su gaat


  Maak melding

 27. @ Khan.

  No djompo, yèpi dé !

  @ Koos de Jong.

  Natuurlijk zal ik niet degene zijn, die jou mening zal dwarsbomen. Dus bij deze laat ik je hierbij met rust, en natuurlijk
  met alle respect.


  Maak melding

 28. Privatisering is niet altijd wijs. Vaak gaan de kosten omhoog, later draait het geprivatiseerde bedrijf verlies, de service wordt slechter en kostbaarder en moet de overheid alsnog enorme schulden overnemen om het bedrijf te redden.
  In Nederland zijn hier genoeg voorbeelden van zoals Postbank, PTT, NS.
  Zodra een staatsbedrijf privatiseert, wees dan 100% zeker dat er 100% tariefsverhoging volgt binnen 5 jaar, de service slechter wordt, echt voor alles – zelfs het stellen van een vraag – betaald moet worden.
  Per saldo is een overheidsbedrijf goedkoper, want van een geprivatiseerd bedrijf gaan al de winsten in de zakken van de aandeelhouders en krijgt de overheid vaak niet eens belastinggeld binnen. Indirect subsidieert de overheid dan deze bedijven door bv uitkeringen\toeslagen te verhogen waardoor mensen tenminste nog een dienst kunnen betalen.


  Maak melding

 29. Ik kan mij onmogelijk indenken dat het niet goed gaat met de SLM. Een grote pech heeft Bouterse hij plaats altijd
  de verkeerde persoon op de verkeerde plaatsen. en dat is zijn nekslag.

  Om te beginnen met de president commissaris de Heer Gerard Brunings deze man heeft een tijdje bij de SLM gewerkt
  als binnenlandse piloot en daarna zijn eigen vliegmaatschappij (gonini) opgericht wat een flop is geweest. Kan geen
  leiding geven en is arrogant/eigenwijs.

  De zoon van wijlen de heer Fred Derby de huidige directeur Ewald Henshuys is een geregelde figuur heeft geen kaas
  gegeten over luchtvaatzaken en als hoofd in Nederland geplaats. Later benoemd door Bouterse als algemeen directeur.

  De vorige directeuren hebben altijd op winst gedraaid en tevens miljoenen overgemaakt voor PA LANTI. En hoe komt het
  dat de SLM nu op verlies draait. IETS IS FOUT bij de directie.

  De waarnemend directeur de heer Lachmisinh had ook een heel grove fout gemaakt om de catering aan de dochter van
  commissaris bij de SLM Bhoendi af te staan. en later weer ingetrokken. Mijn landgenoten leren het nooit met het
  regelen van familie/kennissen of vriendjes op belangrijke posten waar deskundigheid verrijst is.

  ER ZAL SCHOON SCHIP MOETEN WORDEN GEMAAKT OM DE MAATSCHAOOPIJ WEER GEZOND TE KRIJGEN.
  want het krioelt daar van de schurken


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.