zondag, april 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname moet nuchter blijven over hulp China

Suriname moet nuchter blijven over hulp China

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 jul – Suriname mag vooral niet te hard van stapel lopen als het aankomt op hulp van China. De miljarden die Suriname en de rest van de regio worden voorgehouden, liggen bepaald niet voor het grijpen. Dit stelt fiscaal expert Roy Shamnarain.

Tot de grootste obstakels kan de administratieve voorbereiding gerekend worden. Die kan een heuse uitdaging blijken. “Paramaribo kan zich liever eerst focussen op het schrijven van goede projecten, omdat anders toch niet aan het Chinese geld gekomen mag worden. Anderzijds moet zorgvuldig nagegaan en afgewogen worden in welke sectoren wel of geen Chinese investeringen gewenst zijn”, zegt Shamnarain tegenover de Ware Tijd.

Dat kan nog een hele klus blijken. President Desiré Bouterse zei onlangs nog dat het schrijven van projecten een knelpunt is. De regering beschikt nauwelijks over kader. Ook kan niet behoorlijk worden ingespeeld op specifieke eisen van donoren en kredietverschaffers. Shamnarain waarschuwt voor al te zeer schurken tegen China aan. “Ik ben niet tegen China of Chinese investeringen, maar als land moet je op de eerste plaats kijken naar je eigen belang. Anders wordt de ene kolonisator simpelweg vervangen door de andere.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

29 REACTIES
 1. Wordt de ene kolonisator vervangen voor de ander

  Ik was toch heilig in de veronderstelling dat Suriname al een dikke zowat 40 jaar onafhankelijk was, op papier dan wel te verstaan.

  Maar gelukkig dringt het nu in ieder geval wel een beetje door bij enkelen dat je niet steeds afhankelijk op moet blijven stellen t.o.v. geldschieters

  Dat er geen capabele mensen op plaatsen zitten om projecten te ontwerpen, hoeft niemand te verbazen, wat wil je ook met een laaggeschoolde omhoog gevallen sergeantje als regeringsleider, investeren in goede ambtenaren kost geld, geld dat je beter kon besteden voor meester oplichters als Abrahams aanstellen als adviseur, zou DDB dan nu op de valreep het licht gaan zien, en nu maar hopen voor Suriname en zijn bevolking dat ze er wat mee gaan doen


  Maak melding
 2. 25 juli 2014

  In Afrika is de “Chinesisering” al in volle gang. Bijvoorbeeld moeten in de grote Chinese schoenenfabrieken in Ethiopië de Ethiopische werknemers iedere ochtend volgens de Chinese traditie – en zingend in het Chinees – ochtend oefeningen doen. Daarna ook nog in het Chinees de Chinese bazen trouw beloven.
  In deze fabrieken heeft de Ethiopische regering niets te vertellen!!

  Op internet zijn deze documentaires te vinden. Zoek ook in de oude uitzendingen van de VPRO.

  Staat Suriname dit straks ook te wachten?
  Srika


  Maak melding
 3. Bij het woord “Gratis Geld” krijgt iedereen een spontaan orgasme in Suriname….

  Gratis geld bestaat niet en zeker niet “Chinees Gratis Geld”


  Maak melding
 4. Eindelijk iemand, die het doorheeft en ook nog eens hardop durft te zeggen.
  Dat van de kolonisator vergeet ik gemakshalve maar.
  Ik begrijp wat Shamnarain bedoelt te zeggen.
  Srika en Jojo hebben heel terecht een verwijzing gemaakt naar de Chinese invloed in Afrika.
  Als Chinezen geld lenen, willen zij daar heel veel voor terug.
  Laat dat voor Suriname een goede les zijn.
  We zitten nu al diep in de schulden bij China, maar het is (wellicht) nog niet te laat.
  Als het nodig is, kan Suriname beter geld lenen bij internationale organisaties, dan bij een enkel land.
  Eigenlijk is al dat lenen het gevolg van het financiele wanbeheer van deze regering, want anders kan ik het niet noemen.
  Als je terugkijkt, wat ons allemaal in 2010 is beloofd en je steekt dat af tegen wat is gerealiseerd van al die beloftes, dan vraag je je met rede af, waar al dat geleende geld – we hebben het wel over honderden miljoenen dollars – in de afgelopen 4 jaar naar toe is gegaan.
  Suriname kennende in veel zakken van mensen, die het toch al heel erg goed hebben.
  Als dat niet zo was, dan zou er veel meer zijn gerealiseerd.


  Maak melding
 5. = Twee regels die mij opvallen zijn het volgende:::::

  -De regering beschikt nauwelijks over kader.

  -Anders wordt de ene kolonisator simpelweg vervangen door de andere.

  =Niet Belfort verwijdert nu goede kaders????
  =Niet Nederland wordt steeds met de nek aangekeken, omdat zij Suriname hebben uitgebuit?????

  =Surinamers, ik zou zeggen kijk niet alleen naar dat geld, maar let op wat die Chinezen zullen doen, omdat zij met eigen mensen het werk verrichten die ook betaalt moeten worden met hetzelfde geld dat Suriname eventueel gaat/zou krijgen. Dus verlies voor Suriname.

  =Ik hoop niet dat Suriname nog in zee zal gaan met een grote bank waar China en Rusland voor het zeggen hebben. het is vragen om problemen.

  =Meneer Shamnarain, ik sta achter jou uitspraak en dank je wel.


  Maak melding
 6. Suriname kan zich geen extra kredieten meer veroorloven.

  Vanuit financieel risicomanagement bekeken kan een bevolking van slechts een half miljoen inwoners, waarvan de helft van de beroepsbevolking als ambtenaar werkzaam is, maximaal 2 miljard USD aan kredieten absorberen.

  (max 200 duizend mensen werkzaam in de particuliere/private sector X factor 10 (leverage)).

  Alle inkomsten van de staat vloeien als sneeuw voor de zon weg. In de afgelopen 35 jaar is het Suriname niet gelukt om zijn financiele huishouding op orde te krijgen, ondanks een constante stroom ontwikkelingshulp vanuit Nederland.

  Ingaan op de vrijages van China betekent ongetwijfeld je eigen doodvonnis vellen. China is alleen uit op wereldsuprematie en de arme Caribische regio is zijn volgende prooi. De Chinese sprinkhanen hebben de buit in Afrika al binnen en de honger is nog steeds niet gestild. Ergo, ze hebben nu de smaak te pakken.


  Maak melding
 7. Reageerders, odi odi.

  Suriname moet nuchter blijven over hulp China.

  Ze zijn reeds (nuchter) in DNA door hun voornemen tot legalisatie van Marijuana.
  Maar als er geld over de brug komt van de Chinezen worden ze
  Hyperactief.

  @hans heeft gelijk.

  @Srika:
  Staat Suriname dit straks ook te wachten?

  Ik heb het filmpje over die zangeres en info. over de aanwezigheid van de vele Chinezen in Ethiopië gezien & gelezen.
  Maar ook door het beleid van Mengistu Haile Mariam.

  http://www.metropolistv.nl/nl/landen/ethiopie/de-band-die-chinees-leerde-zingen

  En ook een recent (reisverslag).
  Ik wist helemaal niet dat er zoveel Chinezen in Ethiopië waren.
  Maar er wordt ook heel hard gewerkt met een bepaald doel voor ogen.
  Want niets is gratis.

  http://jackoinrwanda.waarbenjij.nu/reisverslag/4692028/ethiopie

  Bij de volgende verkiezing van 2015 gaan wij met z’n allen in het Kantonees & Mandarijn het Surinaams volkslied gaan zingen.


  Maak melding
 8. Heel Afrika is nu aan handen en voeten vastgeketend om grongstoffen aan China te leveren.Wat zij terugkrijgen zijn wegen die een paar jaar meegaan,huizen die direct na oplevering uit elkar beginnen te vallen en veel dumpgoederen.We raken ook aardig verslaafd aan alle rotzooi van China.Suriname wordt wakker voor we vreemden worden in de chinese kolonie Suri-nang!


  Maak melding
 9. De ” Chinesisering ”

  Surinaamse ambtenaren zijn reeds gestart met een cursus CHINEES !!!

  Het begint als CURSUS maar langzamerhand zal deze taal een VERPLICHTE schoolvak worden in SURMARBO als de LABIELE Surinaamse regering niet ophoudt met het lenen/aannemen van Chinees geld

  En trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding
 10. Onze leiders moeten zich schuilhouden voor grote demacratische landen ,omdat ze veel boter op hun hoofd hebben.Door deze gang van zaken zijn we overgelerd aan landen als china en venezuela.Wij kunnen niet in alle vrijheid naar Amerika of Duitsland,omdat Interpol op onze leiders loert.Voorlopig zullen we als land china moeten aflikken.Een andere keuze is er niet.Ik denk dat professor Limbo met mij ook eens zal zijn.Vraag maar ons betweter Abdoel:die zal; beweren dat de USD uit china van betere kwaliteit zijn dan uit de VS.


  Maak melding
 11. ik leef liever en graag zelfs onder de wit-man dus bakra,dan onder die communisten uit china die ons letterlijk aan het kolonieseren is..

  straks heb je geen keus meer,dan te dansen naar de pijpen van die chinees..

  nu nog zijn er stromingen in sme,die dit willen tegen houden,maar over een paar jaren is het afgelopen..

  dus nu het nog kan,moet het moviena volk opkomen voor zijn rechten plichten in het land,want anders ben je letterlijk een slaaf maar dan onder beheer van de chinees..

  en dan is er geen uitweg meer..


  Maak melding
 12. Laat Suriname een deal sluiten met China dat voortaan Suriname de fietsen gaat fabriceren voor China. In een klap zal de Surinaamse bevolking voor 100% te werk gesteld zijn. De Surinamers mogen dan fietsen maken en de Chinezen mogen fietsen. Prima deal toch. China hoeft alleen nog de fabrieken in Suriname neer te zetten. De lening (investering) verdient zich al snel terug.


  Maak melding
 13. Suriname moet in ieder geval deze problemen overwinnen:

  – genoeg geschoolde mensen en specialisten
  – een exportmarkt
  – concurrerende prijzen
  – goede onderhoudstechnici
  – genoeg electriciteit/water
  – goede luchtverbindingen
  – goede (lucht-, zee-)haven(s)
  – gemotiveerde mensen
  – stabiel politiek klimaat
  – weinig tot geen corruptie
  – gunstig investeringsklimaat
  – gemotiveerde arbeiders
  – soepele bureaucratie
  – goede veiligheid
  – vrolijke mensen


  Maak melding
 14. blij toe dat deze fiscaal expert onze zorgen heeft overgenomen. een van onze problemen zijn namelijk de omslag in de belastingen wanneer deze leningen zullen moeten worden terugbetaald.
  de alhier wonende chinezen betalen geen belasting of niet genoeg belasting voor hun winkels; ik weet niet of de chinezen wel kracht willen achterlaten in suriname of dat zij dat alleen willen meenemen.

  waar wij ons nu zorgen over maken is: hoeveel zullen deze leninen de komende generatie kosten. de aflossing is pas over 4, 5, 6 jaar? en als de huidige tieners op de ndp stemmen en meer leningen vergaren, dan hoop ik dat zij nog aan de dag terugdenken waarop zij hun fate hebben getekend.


  Maak melding
 15. ik leef liever en graag zelfs onder de wit-man dus bakra,dan onder die communisten uit china die ons letterlijk aan het kolonieseren is..

  @marcel, dat komt omdat jij nooit een chinese vrouw hebt gehad. Kom naar Mosho Mijt, dan zal je wat beleven! Je zult niet meer verlangen naar de bakra’s.


  Maak melding
 16. Lenen is dom als je geen rendement uit de gepleegde investering haalt of als je geleend geld besteed aan lopende politieke-show-uitgaven !

  Chinese leningen moeten behalve rendement opleveren ook ervoor zorgen dat jouw werkgelegenheid en expertise toeneemt.

  Anders niet doen ! En geen grondstoffen of land als onderpand geven.

  Sranang moet beleid maken en de komende devaluatie zien te vermijden ! Verklein de staatsuitgaven, anders dondert Sranang in een financieel ravijn !


  Maak melding
 17. @ FER. E

  zéér interessante artikel. Thank you !

  Lamido Sanusi, gouverneur van de Nigeriaanse Centrale bank, zou zijn collega ” Hoefie ” en consorten uit Suriname moeten contacteren omtrent deze twee BELANGRIJKE opmerkingen namelijk ;

  1- ” CHINA takes our PRIMARY GOODS and SELL us MANUFACTURED ones. This was also the essence of COLONIALISM ”

  2- ” THEY have done so using EQUIPMENT and LABOUR imported from HOME, without TRANSFERRING SKILLS to LOCAL communities ”

  Tenslotte is het Europa aangeraden om ALERT te blijven in Afrika en de “strenge schoolmeester houding ” op een laag pitje te zetten.
  ” Nóso deng ó las’ Sapakara nanga deng ó las’ lanser ” !!!!!!

  Jag önskar dig en solig dag ! CHAVÉZ


  Maak melding
 18. China heeft nog geen enkele fabriek gebouwd in Suriname. Wel al tonnen van onze grondstoffen leeggehaald. Wanneer bouwt China de eerste fabriek in Suriname? En laat het aub geen bakkerij zijn, want dat kunnen we zelf wel bouwen.


  Maak melding
 19. China is op het moment op een na de grooste economie in de wereld.China is de grootste onderdrukker van haar eigen burgers.Elke vorm van democratie wordt in de kien gesmoord.De mensen die opkomen voor een beetje democratie worden of gevangen gezet of vermoord.In china komen de meeste executies voor.Moeten we Suriname nof afhankelijker maken van zo’n land?


  Maak melding
 20. De zielige en trieste reacties hier zeggen ons al genoeg over het gebrek aan denkvermogen van de posters.

  Ter overdenking EU is zelfs aan het bedelen in China, KLM die een overeenkomst tekent met een chinese bank, waarom er zijn toch genoeg banken in Nederland.

  Spanje, Portugal en Griekenland krabbelen weer op dankzij China. Momenteel bezit China het overgrote deel van de waardepapieren van deze landen, nog even en EU kan zijn eigen monetaire politiek niet eens meer maken.

  Blijven jullie maar dom lullen over Suriname stelletje ezels, straks spreken jullie nog mandarijns in NL en wij Nederlands in Suriname.


  Maak melding
 21. Once in a while lees ik het nieuws op deze site maar reageer haast nooit. Ben over het algemeen ook niet echt gecharmeerd van het niveau van de postings. Maar om de reageerders te gaan uitmaken voor domme ezels etc.?

  De meeste postings op dit artikel komen in ieder geval verstandiger over dan de posting van onze pseudo deskundige. Wat deze gast kletst wordt over het algemeen besproken in de chinese winkel onder het genot van een djogo. En dan komt er niets verstandigs uit.


  Maak melding
 22. De CHINA-politiek van Sranang heeft ons nog NIETS structureels opgeleverd !

  Leningen voor onproductieve doeleinden leiden naar financiele afgrond !!!

  De chinese politiek in Sranang heeft voorlopig EEN vaste baan opgeleverd.
  Bij een architctenbureau is een extra kracht aangenomen om plannen die de Chinezen inbrengen te vertalen in het Sranangtongo, het Saramaccaans en het Aucaans !

  De rest doen de chinezen zelf met EIGEN loonslaven !!!

  Lang leve het communisme !!!

  PS : Sranang mag niet praten of schrijven over Taiwan of Tibet,
  de “one mofo snesi communisto politiek” !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES