Politie ziet crimineel wapengebruik toenemen

34

PARAMARIBO, 23 jul – Criminaliteit met gebruik van vuurwapens vertoont een stijgende lijn. Dit zegt politiechef Humphrey Tjin Liep Shie. Vooral bij berovingen is een toenam te bemerken. Het Korps Politie Suriname, KPS, registreerde vorig jaar een flinke stijging.

De toename van het criminele aanwenden van vuurwapens was rond de vijftien procent vorig jaar. Ook dit jaar is het om niet vrolijk van te worden. “Naar mijn observatie is er wel een opwaartse druk wat betreft het gebruik van vuurwapens”, zegt Tjin Liep Shie tegenover de Ware Tijd. Weliswaar is er sprake van schommelingen. Op sommige momenten is er meer vuurwapengeweld dan op andere. De trend is hoe dan ook opwaarts en dit roept om gericht beleid.

Het KPS heeft al enkele maatregelen getroffen. “We hebben betere surveillances. In de gemeenschap zal het te merken zijn dat de politie nu anders surveilleert. We hebben speciale routes uitgestippeld”, aldus Tjin Liep Shie. Er zijn zogenaamde hotspots waar surveillanceauto’s worden gestationeerd. Die kunnen dan snel naar de onheilsplek. Moderne onderzoekstechnieken voor vingerafdrukken en DNA-onderzoek moeten de opsporing vergemakkelijken.

34 REACTIES

 1. lieve criminelen…willen jullie je persoonlijk bij mij komen aangeven en je vuurwapen komen inleveren..,aub

  bij voorbaat dank, liefs en groetjes,
  Belfort


  Maak melding

 2. Humphrey heeft makkelijk praten maar de realiteit is wat kan je verwachten in Suriname als de president zelf een crimineel is met of zonder amnestie.


  Maak melding

 3. het is toch niet erg zolang het maar niets gebeurd met de politie millitairen ministers rechters advocaten de rijken die goed beveiligd zijn en hun famillie zo gaat het in suriname aan toe
  de rovende deel van het gemeenschap dat roofmoorden pleegd weet ook waar en waneer en bij wie en natuurlijk de wapen hoe zei hieraan komen weet iedereen het is makkelijk je beroep word roofmoordenaar leef een luxe leven en geen omkijken naar you na a mang sranang mang boy


  Maak melding

 4. Betekent dit dat het beter gaat met Suriname? Blijkbaar zijn er meer mensen rijk nu en valt er meer te halen bij meer mensen. De criminelen zullen dan ook vaak buurtbewoners zijn of contact hebben met buurtbewoners, want men weet precies wat er te halen valt bij wie. Of gaat men lukraak te werk? Helaas geeft dit artikel daar geen informatie over.


  Maak melding

 5. Politie ziet crimineel wapengebruik toenemen.

  Maar vergeet de overige criminelen zonder wapengebruik niet.

  “Naar mijn observatie is er wel een (opwaartse druk) wat betreft het gebruik van vuurwapens”, zegt Tjin Liep Shie tegenover de Ware Tijd.

  De Wet van Archimedes werd in z’n zinsnede toegepast.
  (Opwaartse druk)!

  Niet alleen criminelen met hun wapengebruik moeten flink worden aangepakt en ook zwaarder worden gestraft, ook bij andere wapendragers moeten voor de bijl.

  Dat mag Korpschef T-L-S niet over het hoofd zien.
  Het is onveilig hoe bepaalde wapendragers zich misdragen.

  En ze begeven zich ook op het criminelepad met hun dienstwapen.
  ‘Mentale gesteldheid wapendragers moet ook worden onderzocht’
  Lees b.v. over 2 recente zaken.

  “Ik zag dit niet aankomen”
  23/07/2014 (Bron-dwt.com)
  Het lijk van de de 45-jarige Soenil Badai,die zichzelf door het hoofd schoot nadat hij zijn ex-vriendin van het leven had beroofd. Foto: Antony Janki
  Ook een maand geleden was de dader een MP.
  Deze had zijn vriendin Fikki dood geschoten.
  Alleen werd de naam van de (dader) niet vermeld.

  Maar de CRIMINELEN die mensen in hun huizen beroven, moet nu drastisch worden aangepakt.

  Het wordt nu echt tijd, dat de hardwerkende burgers zich nu echt thuis gaan bewapenen.
  Uit zelf verdediging en bescherming van have en goed, dienen deze criminelen direct bij heterdaad te worden opgeruimd.

  De opgelegde straffen dient ook verzwaard te worden.


  Maak melding

 6. Wanneer er een tijdje lang her en der wat djoeka’s worden overvallen en neergeknald, misschien dat dan de politie wat meer werk gaat maken van het in de gaten houden van deze groep.


  Maak melding

 7. Jullie kunnen mij huren. Als je heb nodig bewaking rondom jou huis, Ik kan alle indringers hijpnotiseren, Ze raken verlamd. Politie kan ze dan meenemen.
  Maar ik heb ook een prijs. Ik wil verwend worden door de mooiste dame in huis. Als je niet houd aan afspraak, dan ik verniel alles en iedereen.


  Maak melding

 8. Weet u hoe het werkt, als men een illegaal vuurwapen te pakken krijgt, wordt van de verdachte zijn auto en heel huis gestript, op zoek naar meer wapens.
  Al is het de woning van zijn ouders het heel huis binnenste buiten keren.


  Maak melding

 9. Het probleem is dat bankrovers en drughandelaren in de regering en het parlement zitten.Ik hoop dat de korpschef die als eerste zal aanpakken.


  Maak melding

 10. Het simplistisch verbond in Nederland had een slogan: Geen gezeik, iedereen rijk. Mijn slogan is: geen gelul, iedereen een bul. Verdedig jezelf door terug te schieten.


  Maak melding

 11. @hans,

  Wij Bakroe’s hebben niet stilgestaan. We hebben een dikke coating van goud om onze houten benen. Geen enkele bacterie of virus krijgt vat op ons. Wanneer wij Bakroe’s elkaar tegenkomen, groeten wij elkaar met de kreet IAmGold!


  Maak melding

 12. Ik heb dit de afgelopen jaren al vaker gelezen.
  Een redelijk denkend mens denkt dan: doe er wat aan, maar dat schijnt niet of veel te weinig te gebeuren.
  Het gevolg is, dat het angstgevoel bij Surinamers alleen maar toeneemt.
  Onder deze regering is de zware criminaliteit toegenomen, lees de statistieken er maar op na.
  Een krachtige minister van Justitie en Politie zou allang veel harder hebben opgetreden, maar onze Bellie heeft veel blijkbaar belangrijkere dingen te doen.
  Als belangrijkste baas van dit ministerie faalt hij aan alle kanten.
  Het is een bloody shame, dat anno 2014 Surinamers zich nog steeds zorgen moeten maken om hun eigen bezit.
  Doorspoelen deze man !!!


  Maak melding

 13. bellie al die neefjes van jou zijn aan de gang met zware wapens ,,waarom roep je ze nu niet zich te melden..

  denk aan aandeel of te wel je commissie..


  Maak melding

 14. als je het goed begrijpt,,zit bbd op de ,,blaren,, hij poept in zijn broek nu de tijd naderd,niet de verkiezing maar het gedoe in amerika met de zoon..

  zal hij kunnen slapen als een roos,ook al verbrand de hele stad inclusief zijn eigen huis..

  time will tell..


  Maak melding

 15. `Tsja, nieuws? Dit is toch al jaren gaande, zo een beetje ieder huis in Sur is voorzien van dievenijzer. Mensen worden onder schot gehouden en hun dochters verkracht. Laat er nog een paar vervroegd vrij Bellie.


  Maak melding

 16. Vraag is natuurlijk: Waar komen al die wapens vandaan?
  Antwoord: dit zijn de wapens die Brunswijk tijdens de vredesonderhandelingen niet had ingeleverd. Volgens de berichten van toen had hij 6 jachtgeweren en 2 pistolen ingeleverd. Ik zeg het je: daar geloof ik geen moer van. Die L…l had een heel wapenarsenaal.
  Indirect heeft Brunswijk dus voor deze ellende gezorgd en deze dingen maken mij bang om terug te keren naar mijn switie Sranang die niet meer swietie is.


  Maak melding

 17. Wanbeleid van deze minister heeft geleid tot totale demotivatie van het politie korps. Opsporing en preventie gaan achteruit. Er is geen veiligheidsplan. De criminelen verzoeken zich te melden is geen oplossing hoor bellie.


  Maak melding

 18. De huizen in Suriname zijn net vogelkooien tegenwoordig met dubbele dievenijzer. Megalomane pres had beloofd dat dievenijzer zou verdwijnen.


  Maak melding

 19. zelf de huizen van belfort op latour is met dief ijzer beveiligt..

  wat dacht je dan van die van ddb ,die ook beveiligt is met dief-ijzer daar op leonsberg,en hij slaapt n.b. als een roos en met een usie..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.