woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politiePiraterij in Surinaamse wateren tergend

Piraterij in Surinaamse wateren tergend

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 jul – Piraterij in Surinaamse wateren blijft een schrijnend probleem. Vooral Guyanese vissers vallen ten prooi aan vaak gewelddadige en dodelijke berovingen. Surinaamse autoriteiten, waaronder de kustwacht, voelen zich aan handen en voeten gebonden.

Van de zijde van buurland Guyana wordt weinig medewerking ondervonden. De overvallen worden gepleegd door Guyanezen, die vrijelijk naar hun land vluchten. De autoriteiten hebben het nakijken. Dat er nu publieke heisa is ontstaan in Guyana om de dood van enkele Guyanese vissers, ligt aan laksheid. “Nu is het niet de tijd om de blame game te spelen, er moet intensiever samengewerkt worden”, zegt kustwachtcommandant Jerry Slijngaard tegenover de Ware Tijd.

De autoriteiten in Paramaribo hebben Guyana vaker gewaarschuwd. Van een duidelijke reactie is tot nog toe geen sprake. “Ik heb in de Surinaamse media erop gewezen dat mannen aan hun voeten en handen gebonden worden, gekapt en overboord gegooid worden. Guyana had eerder moeten reageren in plaats van nu met beschuldigingen te komen”, aldus Slijngaard. Guyanezen zijn populaire slachtoffers, vermoedelijk ook omdat ze vaak illegaal vissen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

22 REACTIES
 1. De guyanezen nemen niets serieus in Suriname, na 40 jaar onbestraft illegaal bezetten van Tigri hebben ze begrepen dat Surinamers alleen djaffen, lullen en zeuren en alleen hun eigen mensen durfden doodschieten in hun eigen made in Suriname binnenlandse oorlog. Bovenop de president kan omgekocht en gechanteerd worden.


  Maak melding
 2. Gaat men ook samenwerken om het Tigri-gebied te bevrijden?
  Waarom durven onze leiders dit probleem nooit te bespreken ?
  In Suri brullen ze als leeuwen en als ze de guyanezen zien veranderen ze in grijze muizen.


  Maak melding
 3. Ze kunnen de Surie vissers niet eens beschermen hahaaiii dang oting do bescherm trawang? En meneer Slijntje i wil je niet zo onverschillig doen. Dwing een beetje respect af, met groot doenerij kom je niet verder dan waar je bent/staat. Hier houdt de wereld/natuur niet van. Als je niet oppas heb je binnen de kortste keren anderen nodig , wat gebeurt er dan als die de zelfde houding aannemen? Dang Suries kang lasie ding libi ook zo wreed. Stop na bigi boorsoe doen. Odi.
  Glenny.


  Maak melding
 4. Die Slijngaard moet beter z’n mond houden.
  Op de eerste plaats wordt Surinaamse territorium door de Guyanezen illegaal betreden en hij doet of kan niks doen. Ten tweede worden er criminele daden (roof en moord) op Surinaams grond gepleegd en hij doet niks. Ten derde wordt er Surinaams grondstof (vis enz) gestolen en hij treedt niet op. Zijn spionagedienst is niet in staat om in Guyana te achterhalen waar het gestolen waar naar toe gaat en wat er mee gebeurt.
  Die illegalen kunnen in hun boten/schepen zo oprukken naar de Surinamerivier en enkele raketten afvuren op de DNA als ze dat willen. Ze kunnen de Coppenamebrug opblazen als ze dat willen. En Slijngaard doet niks. Hij praat alleen maar met een krant. Ipv z’n regering onder de druk te zetten om diplomatieke actie te ondernemen.


  Maak melding
 5. Piraten vind je in Suriname overal, op de Brownsberg, in het parlement, op alle ministeries en zelfs in het kabinet van de president, die kunnen/willen we met geen mogelijkheid aanpakken en dan gaan we Guyanese piraten, die voornamelijk hun eigen mensen beroven aanpakken? Laat me niet lachen.

  De enige manier waarop we verlost zullen worden van de Guyanese piraten is wanneer Slijngaard en zijn mannen zelf ongestraft de piraten mogen beroven, de exponenten van deze regering worden pas actief als ze zelf ook kunnen/mogen stelen, denk maar aan het ministerie van OW (Openbare Werken) met Abrahams en nu Parmessar aan het hoofd, er is al een voorstel gedaan om de naam van dit ministerie te veranderen in OW en C (Corruptie).


  Maak melding
 6. Waarom maken Surinamers zich druk erom als Guyanese rovers, illegale, Guyanese visser overvallen op Surinaamse bodem. Beter kun je het niet hebben.

  Wat de kustwacht niet kan oplossen, bestrijden van illegale bevissing, doen de Guyanese piraten toch of niet???

  Als Surinaamse vissers op Surinaamse wateren gevaar lopen zou ik wel keihard optreden, niet oppakken. maar gewoon afmaken en overboord gooien…


  Maak melding
 7. @Ram Singh, je gaat 40 jaar terug over Tigri. Wie was 40 jaar terug de baas in Suriname? Waarom hebben ze toen Tigri laten bezetten?

  @john, die andere partij kan ook F16 en kannoneerboten kopen

  @paagal, hoe komt dat Surinaamse vissers niet in dat gebied gaan vissen denk je? Omdat ze broembere niet mee willen nemen om de boel op te ruimen.


  Maak melding
 8. Off Toppic: Suriname: de ultieme banenrepubliek

  Vrouw Santokhi afgevoerd van Raio-opleiding
  Tuesday 22 July

  De echtgenote van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santhoki, is alsnog afgevoerd van de opleiding voor aankomende rechters, de Raio. In totaal gaat het om drie personen die zijn afgevoerd, die volgens het ministerie van Justitie en Politie, niet voldeden aan de vereisten om te worden toegelaten tot de opleiding.
  De echtgenote van de ex-justitieminister begon de opleiding in 2010. Toen was Santokhi nog minister. Minister Edward Belfort heeft zich tijdens de behandeling van de begrotingen van 2014 in het parlement nog kritisch uitgelaten over enkele personen die op de opleiding zitten.
  Belfort noemde weliswaar geen namen, maar zei dat er een tweede milieuonderzoek zou komen. Zowel coalitie- als oppositieleden vonden dit niet kunnen. Zij meenden dat de kandidaten waren geselecteerd door een onafhankelijke commissie. Het ging overigens om een zware selectieprocedure.
  Andre Misiekaba wilde weten of dat expliciet is opgenomen dat de kandidaten tweemaal gescreend moeten worden. Vooral oppositieleden vinden dat de minister rancuneus handelde, omdat hij het gemunt had op de echtgenote van Santokhi.


  Maak melding
 9. Piraterij nu ook al in de rechtersopleiding? Belfort de piraat die her en der mensen van hun opleiding berooft. Belfort de aap die danst naar de scheten van Bouterse.


  Maak melding
 10. Nog een geval van piraterij!

  Burgers onnodig in de kosten gejaagd met digitale tv

  Zonder onderzoek te doen, is de overheid ervan uit gegaan dat eenieder beschikt over of zo niet de meeste mensen beschikken over een digitale tv-toestel.
  Ook blijkt dat niet alle moderne toestellen de digitale beelden ontvangen. Dit betekent dat men een omzetbox zal moeten aanschaffen. Behalve dat deze boxen nog niet in Suriname te verkrijgen zijn, liggen de aanschafkosten van één van deze boxen tussen de US$ 30 en US$ 80.


  Maak melding
 11. Ik vind, dat je niet 40 jaar terug moet gaan in de geschiedenis om Nederland de schuld te geven van het Tigriconflict, want dat bedoel jij te zeggen De Waarheid enz..
  We zijn al 38 jaar onafhankelijk en zouden zelf ook kunnen optreden tegen piraterij in de Surinaamse wateren.
  Dat gebeurt niet.
  De reden is ook heel eenvoudig.
  We hebben geen marine uitgezonderd een paar bootjes, die voor de Surinaamse kust heen en weer varen.
  Het verstoppen achter allerlei formele regeltjes, zoals Slijngaard doet, is een lachertje.
  Hij moet gewoon optreden, maar heeft blijkbaar de middelen er niet voor en zo gaat het al jaren.
  Er zijn altijd wel excuses op te noemen om niet in actie te hoeven komen en dat ligt veel Surinamers erg goed.
  Het heeft ook alles te maken met de Surinaamse mentaliteit en die is niet daadkrachtig, zo heeft de ervaring geleerd.


  Maak melding
 12. Piraterij in Surinaamse wateren blijft een tergend & schrijnend probleem.

  Surinaamse autoriteiten, waaronder DADA & de kustwachtcommandant Jerry Slijngaard, voelen zich aan handen en voeten gebonden.

  Zijn deze Piraten soms Al-Shabaab (Guyanezen)?
  Want ze lijken een beetje op de werkmethode van de Somaliërs.

  Dus straks wordt Jerry Slijngaard nog door een Guyanese Al-Shabaab Piraat in onze eigen kustgebied ontvoerd en overgebracht naar een geheim kampement in het Tigri-gebied.


  Maak melding
 13. Hoelang geleden zijn er vol trots 3 kustwachtschepen gekocht in Frankrijk. Hoelang geleden zijn ze feestelijk in gebruik genomen.

  Is het geen blamage na een jaar nog niet instaat te zijn die schepen in te zetten voor waar ze voor bedoeld zijn.

  Charly Chaplin kan beter President van Suriname worden en een nieuwe variant van the great dictator opvoeren.


  Maak melding
 14. @ Steenhard de waarheid
  40 jaar geleden was Johan Adolf Pngel de grote baas van Suriname.
  En voor de goede orde: ook al hebben wij dezelfde wapens, de gemotiveerde of gedemotiveerde man achter de wapens bepaalt de overwinning.


  Maak melding
 15. Ik vindt dat ieder mens ongeacht nationaliteit volledige bescherming geniet van welke overheid dan ook en het moet niets uitmaken of het Guyanezen zijn die de Surinaamse wateren zogenaamd illegaal leeg vissen of andere willekeurige buitenlanders. Ik zal hier maar niet gaan inhaken op het onwettelijk gedrag van een legio Surinaamse broeders en zusters die ook evenals de Guyanese vissers van wanten weten voor wat betreft het bedrijven van illegaliteit op elk gebied om er zelf beter van te worden.

  Maar oh nee, alleen de Guyanezen zijn stout noh en Surinamers zijn heilig hè? Begin maar eerst de illegale bezigheden van uw eigen landgenoten te onderzoeken en ze aan de kaak te stellen aleer men prat in gaat op “hai kisi moi” en veroordelingen uitkraamt over zijn naaste buur, die vaak noodgedwongen een illegale pad bewandelen teneinde een beter leven voor zichzelf en gezin te hebben, maar in hun onwettige bezigheden geen fysiek gevaar voor medemensen betekenen noch onderdrukken, folteren of doden.

  Dat onze illegaal vissende Guyanese buren volgens het Surinaamse rechtssysteem een overtreding begaan is duidelijk maar dat ze daarvoor uitgemoord moeten worden en nog wel door hun eigen soortgenoten is intens gruwelijk, buitendien is het intriest dat er mensen zijn die deze slachting normaliseren, rechtvaardigen en toejuichen.

  Tja, elk voor zich en God voor ons allen noh, typisch gelovigen? De Surinaamse overheid doet er goed aan door onmiddellijk keihard op te treden tegen de piraterij waarbij mensen afgeslacht worden als door God aangestuurde Bijbelse taferelen. Offfff….is dit ook Godswil? Dat Godswil mede inhoudt dat gelovigen een plekje in de Hemel krijgen is voor mij als ongelovige acceptabel, want wat mij betreft mogen alle religieuzen vandaag nog vertrekken in plaats van morgen, maar dat het op zo’n wrede manier moet gebeuren en ook correct wordt bevonden door de religieuze meerderheid kan bij mij nog steeds niet in.

  Ik durf op te wedden dat de meeste lieden die hel en verdoemenis afroepen op hun Guyanese buren geregeld een kruis slaan of een sekte aanhangen, die te pas en te onpas prediken over naasten liefde en vergevingsgezindheid, maar slechts de klok hebben horen luiden en geen weet hebben waar de klepel hangt.
  django


  Maak melding
 16. …en Steenhard de waarheid..
  van een lijder met militair background zou je toch denken ,,,ha deze ‘stoere’ militair bouta gaat Tigri weer voor ons veroveren,als hij met 15 man een coup kan plegen dan denk je toch ..ha kijk hij gaat oorlog voeren met Guyana en Tigri weer onder surinaams beheer brengen…maar neen hoor…….

  Overigens be helemaal mee eens met Rudinho.


  Maak melding
 17. Ach wie gaat Tigri voor ons terug winnen?
  We hebben militairen die alleen maar vechten als het gaat om broeders vs broeders in Eigen land, vb moiwana oorlog,
  en de jongens van Belfort en Belfort zelf,die vluchten al weg bij het zien van 1 van gezich bedekte man met een molotovcoctai als wapen.
  Wie weet had deze man gewoon een fles met water en een zelfgemaakte lont,maar de waarheid gaan wij nooit te weten komen , Met de man dood is het CASE CLOSED .


  Maak melding
 18. @Ray,

  Bouterse is alleen geinteresseerd in macht en Guyana, ondanks Tigri, bedreigt zijn macht niet.
  Niemand gaat Tigri voor jou terugwinnen. Waarom? Omdat jij weigert te vechten. Ben je een angsthaas? Jij wilt Bouterse verjagen met de wetboek in je hand. Blijf maar lekker dromen Raynard……..


  Maak melding
 19. Is iemand hier op WKN ooit in Tigri geweest? Heeft een van jullie Tigri wel eens van dichtbij gezien? Ikzelf ben er nooit geweest en eigenlijk zit ik er nooit aan te denken dat ik Tigri per se moet hebben, ik wil daarom ook niet gaan vechten om Tigri en ik wil ook niet dat mijn kinderen en vrienden doodgaan om een gebied dat ik nog nooit gezien heb. Ik heb Tigri niet daar gezet en al schieten Surinamers alle Guyanesen dood of omgekeerd, Tigri zal nog steeds daar te vinden zijn, ik kijk wel uit om te gaan moorden of vermoord te worden om Tigri. En stel dat ik niet vermoord wordt omdat ons leger sterker is dan dat van Guyana, denk je dat ik, net als die Amerikaanse oorlogsveteranen, die dachten dat ze goed bezig waren in Vietnam, wil ‘genieten’ van een Post Traumatisch Stress Syndroom op mijn oude dag? Een oorlog gaat er bij de winnaar en bij de verliezer nu eenmaal niet in hun koude kleren zitten. Iedereen die daar anders over denkt en wel wil gaan moorden of het risico wil lopen om vermoord te worden om Tigri, krijgt van mij de zegen.

  De kans groot dat als wij Surinamers Tigri veroveren, Bouta, Brunsie en de rest van de bende (of hun opvolgers) van de daar uitgegeven concessies gaan genieten al of niet in samenwerking met een paar buitenlandse multinationals, de gewone Surinamer zal er net zoveel van merken als wanneer Guyanese boeven die concessies toegewezen krijgen. Van mij mogen daarom Bouta en de president van Guyana elkaar de hersens inslaan om Tigri, ik zal in dat geval als ‘Srananman’ voor Bouta ‘kraken’ hoewel ik hem ook niet echt mag.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES