Aanpak illegaliteit in mijngebied multinational

12

PARAMARIBO, 22 jul – Illegale goudzoekers in het mijngebied van Iamgold worden binnenkort aangepakt. Dit zegt Gerold Dompig, manager van de commissie Ordening Goudsector Suriname, OGS. Terwijl de multinational klaagt, komen er steeds meer illegalen aan.

In korte tijd schoot het aantal van nog geen honderd naar rond de duizend. En het blijft toenemen in de zogenaamde Roma Pit in Brokopondo. Daar zal binnenkort dus een drastisch eind aan worden gebracht. “We hebben een plan voor de situatie in de Roma Pit en het doel is alles stil te leggen. We gaan ingrijpen, zoals we drie jaar geleden zijn begonnen en er daarbij geen doden zijn gevallen”, zegt Dompig tegenover de Ware Tijd.

Intussen blijven de goudzoekers graven naar goud. Iamgold zegt daar last van te ondervinden, er wordt veel goud weggemaakt. De goudzoekers uit omliggende leefgemeenschappen hebben een akkoord lopen met president Desiré Bouterse. Hun illegale activiteit zou stoppen als ze ergens anders mochten mijnen. De infrastructuur naar het intussen toegewezen mijngebied is nog niet af. De goudzoekers zeggen niet zo lang te kunnen wachten.

12 REACTIES

 1. =Kunnen de leiders of te wel de achterban van het binnenland de mensen nu niet een halt gaan toe roepen zodat zij zich aan de WETTEN EN REGELS van het land gaan houden?????

  =Zolang Brunswijk en anderen de mensen blij maakt dat waar zij wonen het hout en grondstoffen zoals goud van hen is zal het moeilijk zijn om orde te gaan scheppen.

  -In landen als Amerika en andere beschaafde landen zou dit nooit gebeuren en als het zo zou zijn had men allang ingegrepen.

  =De bedreiging van de mensen in het binnenland maakt het ook heel moeilijk om orde te scheppen..
  Als zij niet naar school gaan is het vragen om grote problemen in de verre toekomst voor een goede baan. De “criminaliteit” zal dan maar zegevieren.


  Maak melding

 2. Het mijningsgebied is toegewezen aan IAmGold en deze moet zelf zorg dragen voor hekken, bewaking e.d. want dat gebied valt nu onder haar verantwoording. Daarom moeten ze niet klagen indien ze het toelaten dat illegalen daar komen mijnen. Of je doet wat – met de wet achter je – of je klaagt en doet niks. Blijkbaar vonden ze het eerst niet interessant genoeg om ‘hun’ gebied te beschermen en te exploiteren. Nu ze hebben gemerkt dat er daar best wel wat goud gevonden wordt door de illegale zoekers, gaan ze pas actie ondernemen.
  De mentaliteit van IAmGold laat zien dat ze ook net zo nalatig zullen zijn om het milieu te beschermen en met het opruimen van alle gif (van hun).


  Maak melding

 3. De president heeft in februari afspraken gemaakt hoe de problemen opgelost zouden worden.
  NIEMAND houdt zich aan de afspraken.

  RobG, Paraman, Sabidieri, Milton Fleur Pero en co, RARA hoe kan het dat de afspraken met de krachtigste president die Suriname ooit gehad heeft maar zo genegeerd worden. Of erger het aantal illegale mijnwerkers heeft doen groeien met een factor 10 zonder dat er IEMAND handhaaft en optreedt.
  Graag een inhoudelijke reactie. Dit heeft niets met politiek of redimusus te maken. Het is de alledaagse praktijk.


  Maak melding

 4. Er heerst totale chaos en anarchie in het binnenland.OGS belooft ons een heleboel beterschap,maar bereikt geen enkel resultaat.Intussen worden tal van personen uit het binnenland,maar vooral gelukzoekers uit het buitenland erg rijk zonder een cent balasting te betalen,waarbij het land vergiftigd en troosteloos wordt achtergelaten.Het is werkelijk waar:bij God en in Suriname is alles mogelijk.


  Maak melding

 5. =De bedreiging van de mensen in het binnenland maakt het ook heel moeilijk om orde te scheppen..
  Als zij niet naar school gaan is het vragen om grote problemen in de verre toekomst voor een goede baan. De “criminaliteit” zal dan maar zegevieren.

  ———————– Ira ———————-

  @Ira,

  Dat hoeft niet. De samenleving zal altijd domme krachten nodig hebben. Wie niet wil leren of kan leren moet ook een eenvoudige baan kunnen vinden. Pas wanneer er geen simpele banen meer zullen zijn, zal de samenleving in problemen komen met de ongeletterden/onopgeleiden.
  Daarom moet elke overheid hier rekening mee houden en niet alles willen automatiseren en robotiseren.
  De bedoeling van verstand was/is om wijsheid te creeren en niet zozeer om hoge technologie te ontwikkelen.
  Straks krijgen we mensen die zomaar bij bosjes doodvallen omdat ze wel een geweldig ontwikkeld (zeg maar geprogrammeerd) verstand hebben, maar een onderontwikkelde fysiek hebben. Te weinig beweging, te veel gedachten en te veel te eten (ook nog onnatuurlijke dingen, zoals beverballen als natuurlijke vanille-aroma verwerkt in ijs, chocolade enz): de balans is verstoord en straks zullen mensen zich nog meer als dieren gedragen. Zeer geleerde dieren.
  De nieuwe aanhef van brieven zal worden: Zeer geleerde ezel.


  Maak melding

 6. Over discriminatie in gesproken in het “multiculturele” en ‘vredelievende” Suriname !

  Quote

  Vrouw Santokhi afgevoerd van Raio-opleiding

  Tuesday 22 July 2014

  De echtgenote van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santhoki, is alsnog afgevoerd van de opleiding voor aankomende rechters, de Raio. In totaal gaat het om drie personen die zijn afgevoerd, die volgens het ministerie van Justitie en Politie, niet voldeden aan de vereisten om te worden toegelaten tot de opleiding.

  De echtgenote van de ex-justitieminister begon de opleiding in 2010. Toen was Santokhi nog minister. Minister Edward Belfort heeft zich tijdens de behandeling van de begrotingen van 2014 in het parlement nog kritisch uitgelaten over enkele personen die op de opleiding zitten.

  Belfort noemde weliswaar geen namen, maar zei dat er een tweede milieuonderzoek zou komen. Zowel coalitie- als oppositieleden vonden dit niet kunnen. Zij meenden dat de kandidaten waren geselecteerd door een onafhankelijke commissie. Het ging overigens om een zware selectieprocedure.

  Andre Misiekaba wilde weten of dat expliciet is opgenomen dat de kandidaten tweemaal gescreend moeten worden. Vooral oppositieleden vinden dat de minister rancuneus handelde, omdat hij het gemunt had op de echtgenote van Santokhi.

  Unquote


  Maak melding

 7. @michael,

  Meer politieke vendetta dan discriminatie. Bouterse vreest dat een aanstaande rechter die hij niet kan beinvloeden, een gevaar vormt voor hem. Daarom heeft hij 3 van deze cursisten alvast uitgeschakeld.


  Maak melding

 8. Ik hoor dit verhaal nu al 2 jaar en heb nog nooit gezien, dat er actie werd ondernomen.
  Dit artikel heeft veel gemeen met het artikel over piraterij.
  Er wordt van alles geroepen, maar optreden, ho maar.
  Ik denk, dat we het verhaal van Dompig of iemand anders, die zijn functie tegen die tijd misschien heeft overgenomen, waarschijnlijk over 2 jaar opnieuw lezen.
  Daadkracht is geen sterk punt van deze Surinaamse regering, van geen enkele Surinaamse regering sinds de onafhankelijkheid.
  Eerst zien, dan geloven.
  Zodra goud in het geding is, wordt met verschillende maten gemeten, zo heeft de geschiedenis uitgewezen.
  Dat zal nog wel even aanhouden, is mijn stellige mening.


  Maak melding

 9. @ira
  =Zolang Brunswijk en anderen de mensen blij maakt dat waar zij wonen het hout en grondstoffen zoals goud van hen is zal het moeilijk zijn om orde te gaan scheppen.

  Beste Ira,
  Van wie is het goud dat ik gisteren in mijn achtertuin heb opgegraven? De tuin heb ik geërfd van mijn moeder en mijn moeder heeft het geërfd van haar moeder. Het perceel is geen eigendom maar grondhuur.
  En de groenhartboom die er al langer dan 100 jaar staat? Mag ik die omzagen en het hout gebruiken?


  Maak melding

 10. Gerold,

  Als jullie toch eenmaal bezig zijn met een grote opruiming, vergeet dan niet Iamgold ook op te ruimen.
  Ook zij helpen ons land naar de kloten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.